Lukáčik-Szomolányi

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Lukáčik-Szomolányi"

Prepis

1 MODELOVANIE TRENDOV A CYKLOV V KRAJINÁCH V4 MODELLING TRENDS AND CYCLES IN V4 COUNTRIES Marin Lukáčik, Karol Szomolányi Absrak Analyici skúmajúci ras a hospodárske cykly sú vždy posavení pred zásadný problém, akým spôsobom majú oddeliť cyklické flukuácie od dlhodobého vývoja. Klasický a najjednoduchší posup, korý využíva lineárny deerminisický rend a reziduál oho modelu ako cyklickú zložku, nie je pre modelovanie v ekonomikách krajín Visegrádskej švorky vhodný. Dôvodom je výrazný prepad spôsobený spoločenskými zmenami na začiaku deväťdesiaych rokov, korý sa prejaví ako šrukurálna zmena. V príspevku prezenujeme posupy, koré sa núkajú ako náhrada, pričom pripomíname, že výsledky analýz výrazne závisia od použiej meódy. Kľúčové slová: rend, cyklus, filer, šrukurálna zmena Absrac Analyics sudying he growh and business cycles are faced wih he fundamenal problem of separaing cyclical flucuaions from long-run movemens. The radiional simples mehod of modelling rends uses deerminisic linear ime rend and cyclical componen is observed by residual of he rend model. This approach is sraighforward inapplicable o he economies of Visegrad group due o he breakdown caused by socioeconomic changes in early 90s. We presen several oher mehods and draw he aenion o dependence of resuls o employed mehod. Keywords: rend, cycle, filer, srucural break ÚVOD Najjednoduchšie posupy na oddelenie cyklických flukuácií od dlhodobého vývoja vychádzajú z logiky, korá sa používa pri dekompozícii časového radu. Ak časový rad voria rendová, cyklická, sezónna a náhodná zložka, ak po odpočíaní rendu získame výkyvové zložky. Pri analýze ročných údajov posačuje rozdelenie radu na dlhodobý rend a cyklickú zložku. Pre odhad rendu sa poom zvykne používať logarimicko-lineárny model. Ak model rasu (model ekvivalenný zloženému úrokovaniu) má var: ( ) 1 u 0 y = y + r e (1) kde r je súhrnná miera rasu, je čas, u predsavuje náhodnú zložku a e základ prirodzeného logarimu. Po zlogarimovaní a následnej subsiúcii dosaneme logarimicko-lineárny model: ( ) ln y = ln y + ln 1+ r + ln e = β + β + u (2) u Deerminisická časť modelu predsavuje rend a reziduál modelu reprezenuje cyklickú časť. Jednoduchosť prísupu je splaená predpokladom konšannej miery rasu. Vážnejší problém je spojený so šrukurálnymi zmenami. Tie sú bežne príomné pri modelovaní dlhodobejších vzťahov, čo je aj prípad analýz rasu a hospodárskych cyklov. V ranziívnych ekonomikách krajín V4 sú zreeľné po spoločenských zmenách, koré nasali v roku 1989 (pozri obr.1).

2 10.0 Obr.1: Priebeh analyzovaných radov logarimu HDP na obyvaeľa krajín V4 Aj keď začiaok zmeny vo všekých krajinách nenasal úplne súčasne, v Maďarsku a Poľsku sa dá spozorovať už v roku 1989, kým v Čechách a na Slovensku až od roku 1990, ak áo je naoľko významná, že jej ignorovaním sa skreslia závery celej analýzy. Takiso rvanie oho prepadu nie je rovnaké. V Poľsku nasáva obra už po roku 1991, kým v Čechách a Maďarsku eše po roku 1991 doznieva mierny pokles, korý rvá až do roku 1993, čo je zároveň rok, po korý sa slovenská ekonomika prudko prepadala. Aby bola siuácia eše zaujímavejšia, v prípade Poľska a Slovenska môžeme jednoznačne konšaovať rýchlejší ras ako pred ouo zmenou, česká ekonomika vyzerá, že sa vráila na svoju pôvodnú mieru rasu a najkomplikovanejšie sa prejavuje Maďarsko, koré by sme po poslednú krízu mohli priradiť k prvej dvojici, ale kvôli jej koncu už skôr k Čechám. 7.6 LINCZ LINHU LINPL LINSK Obr.2: Odhad dlhodobého vývoja jednoduchým deerminisickým lineárnym rendom Z obr.2, kde sme aplikovali pre jednolivé krajiny jednoduchý deerminisický lineárny model rendu, vidíme, že eno prísup by mal byť jednoznačne upravený. V našom príspevku prezenujeme ri posupy, koré sa ponúkajú ako náhrada, ale priom zosávajú jednoduchou alernaívou uvedeného prísupu.

3 1 TREND LINEÁRNY PO ČASTIACH Najjednoduchším riešením šrukurálnej zmeny je odhad rendu lineárneho po časiach za pomoci umelých premenných. Too šandardné riešenie prezenované väčšinou základných ekonomerických učebníc má jednu nevýhodu, analyik musí sám určiť obdobie šrukurálnej zmeny. Druhým nedosakom oho prísupu je, že rendová funkcia už nie je spojiá. Ak by sme uvažovali jeden zlom (zmena, korá nasala v jednom období), model by mal var: ( ) ( ) ln y β0 β1 γ 0 β0 d γ1 β1 d u = , (3) kde d predsavuje umelú premennú, korá sa rovná 0 pred zmenou a 1 po zmene. Model sa dá rozšíriť aj na dva zlomy (obra nadol a následne o rok až ri opäovne obra nahor), ale sále nám chýbajú hladké prechody medzi jednolivými režimami: ( ) ( ) ( ) ( ) ln y β0 β1 γ 0 β0 d1 γ1 β1 d1 δ0 β0 d2 δ1 β1 d2 u = , (4) kde umelé premenné sú eraz dve d 1 a d 2, pričom d 1 sa rovná 0 okrem obdobia poklesu a d 2 sa rovná 1 až pre obdobie následného rasu. LINSEGCZ LINSEGHU LINSEGPL LINSEGSK Obr.3: Odhad dlhodobého vývoja rendom lineárnym po časiach Z obr.3, kde sme aplikovali pre jednolivé krajiny model lineárny po časiach, vidíme, že eno prísup je jednoznačne vhodnejší ako jednoduchý rend. Analýzou cyklických zložiek zisíme, ako sa rozlišuje frekvencia cyklu v jednolivých krajinách V4. Údaje sú zoskupené v ab.1. Tab.1: Odhad frekvencie cyklickej zložky rend lineárny po časiach Krajina Frekvencia cyklu Fakor ulmovania Česká republika 3,85 roka 0,62 Maďarsko 2,27 roka 0,84 Poľsko 3,51 roka 0,83 Slovensko 3,62 roka 0,86 2 TREND S PLYNULÝMI PRECHODMI Mills (2003) prezenuje inú možnosť ako sa dajú odhadovať šrukurálne zlomy, a o pomocou modelu rendu s plynulými prechodmi, korý umožňuje plynulú a hladkú zmenu medzi dvoma režimami.

4 Trend s logisickými plynulými prechodmi má var: ( ) θ ( τ T ) ( ) 1 ln y = β + β + γ + γ 1+ e + u, (5) kde T je poče pozorovaní, e je základ prirodzeného logarimu, parameer θ predsavuje rýchlosť prechodu (nízke hodnoy znamenajú dlhé obdobie prechodu a naopak) a parameer τ sanoví prosredné obdobie prechodu. Na rozdiel od po časiach lineárneho rendu nemusíme sanoviť presné obdobie šrukurálneho zlomu a jeho rvanie, ale oba údaje sa odhadnú. Nevýhodou je nelinearia modelu, korá si vyžaduje preverovať rôzne inicializačné hodnoy pre odhadovú procedúru (a ým preveriť rôzne lokálne exrémy). SMCZ SMHU SMPL SMSK Obr.4: Odhad dlhodobého vývoja rendom s logisickými plynulými prechodmi Z obr.4, kde sme aplikovali pre jednolivé krajiny model rendu s logisickými plynulými prechodmi, akiso vidíme, že eno prísup je vhodnejší ako jednoduchý rend. Analýzou cyklických zložiek zisíme, ako sa rozlišuje frekvencia cyklu v jednolivých krajinách, po odhade rendu ýmo spôsobom. Údaje sú zoskupené v ab.2. Tab.2: Odhad frekvencie cyklickej zložky rend s plynulými prechodmi Krajina Frekvencia cyklu Fakor ulmovania Česká republika 9,27 roka 0,62 Maďarsko 11,21 roka 0,84 Poľsko 9,12 roka 0,83 Slovensko 8,47 roka 0,86 3 HENDERSONOVE KĹZAVÉ PRIEMERY Alernaívnou meódou na odhad rendovej zložky sú kĺzavé priemery. Pre ľubovoľný časový rad y, = 1, 2,..., T sa jednoduché kĺzavé priemery dĺžky k < T určia nasledovne: prvý kĺzavý priemer sa vypočía ako priemer prvých k hodnô časového radu y 1, y 2,..., y k druhý kĺzavý priemer sa vypočía rovnako z hodnô y 2, y 3,..., y k+1 reí kĺzavý priemer z hodnô y 3, y 4,..., y k+2 a ak ďalej. Kĺzavé priemery priraďujeme prosrednému obdobiu kĺzavej časi k, preo dĺžka kĺzavej časi, označovaná MA je nepárne číslo. Ak k = 2m + 1, poom m = (k 1)/2 označuje poče prvých a posledných kĺzavých priemerov, koré nemožno vypočíať.

5 Všeobecný vzorec pre výpoče kĺzavých priemerov: T 1 m y+ j k j= m =, pre = m +1,, n m 1 (6) Najzložiejšou oázkou pri aplikácii kĺzavých priemerov je určenie správnej dĺžky kĺzavej časi k (rádu kĺzavých priemerov). V časových radoch so sezónnou zložkou je dĺžka kĺzavej časi rovná poču sezón. Všeobecne, čím je dĺžka kĺzavej časi k väčšia, ým sa viac hodnoy radu vyrovnajú a rend má hladší priebeh, ale časový rad kĺzavých priemerov je kraší. Skúmané časové rady obsahujú zvray s nepravidelnou periodiciou. Použiie jednoduchých kĺzavých priemerov je v akomo prípade nevhodné, preože hodnoy kĺzavých priemerov by nadhodnocovali alebo podhodnocovali skuočný rend, nakoľko predpoklad lineárneho rendu v každej kĺzavej časi nie je opodsanený. Ak priebeh hodnô kĺzavej časi dĺžky k popíšeme parabolou druhého supňa, výpoče kĺzavého priemeru vyžaduje sysém váh, koré sa menia s dĺžkou kĺzavej časi k. Takéo kĺzavé priemery sa nazývajú vážené kĺzavé priemery: T 1 m a j y + j k j= m =, pre = m +1,, n m 1 (7) kde a sú symerické váhy a j = a j, korých súče je 1. Sysém váh sa odvodzuje meódou najmenších švorcov. Špeciálne ypy vážených kĺzavých priemerov sa nazývajú filrami a exisuje mnoho odporúčaných schém pre váhy Hendersonove, Spencerove aď. My sme vybrali Hendersonove kĺzavé priemery, koré používa Americký úrad pre sčíanie ľudu. YH13CZ YH13HU YH13PL YH13SK Obr.5: Odhad dlhodobého vývoja získaný Hendersonovými kĺzavými priemermi Z obr.5, kde sme aplikovali pre jednolivé krajiny Hendersonove kĺzavé priemery, vidíme, že eno prísup je opäť vhodnejší ako jednoduchý rend. Analýzou cyklických zložiek zisíme, ako sa rozlišuje frekvencia cyklu v jednolivých krajinách. Údaje sú zoskupené v ab.3. Tab.3: Odhad frekvencie cyklickej zložky 13 členné Hendersonove kĺzavé priemery Krajina Frekvencia cyklu Fakor ulmovania Česká republika 6,11 roka 0,80 Maďarsko 6,20 roka 0,80 Poľsko 6,20 roka 0,69 Slovensko 6,88 roka 0,87

6 Okrem 13 členných Hendersonových kĺzavých priemerov sme posupne analyzovali 5, 7 a 9 členné Hendersonove kĺzavé priemery. V USA sa zvyknú používať aj 23 členné kĺzavé priemery, ale zároveň aj dĺžka radov je podsane dlhšia ako nami uvažovaných 42 pozorovaní. Kvôli srae veľkého poču pozorovaní pri akejo dĺžke kĺzavého priemeru sme eno yp neuvažovali. Pre porovnanie všekých ypov priemerov pozri ab.4. Tab.4: Odhad frekvencie cyklickej zložky jednolivých krajín Hendersonove kĺzavé priemery Česká republika Maďarsko Poľsko Slovensko Henderson MA(5) 3,07 roka (0,76) 2,69 roka (0,65) 3,12 roka (0,80) 3,64 roka (0,78) Henderson MA(7) 3,54 roka (0,70) 3,50 roka (0,59) 3,54 roka (0,77) 4,52 roka (0,78) Henderson MA(9) 4,75 roka (0,69) 5,24 roka (0,71) 4,36 roka (0,64) 5,33 roka (0,83) Henderson MA(13) 6,11 roka (0,80) 6,20 roka (0,80) 6,20 roka (0,69) 6,88 roka (0,87) ZÁVER Klasický a najjednoduchší posup, korý využíva lineárny deerminisický rend a reziduál oho modelu ako cyklickú zložku pri skúmaní rasu a hospodárskych cyklov, nie je vhodný. Dôvodom je exisencia šrukurálnych zmien. V príspevku prezenujeme viacero iných meód, koré slúžia ako náhrada oho posupu: po časiach lineárny rend, rend s logisickými plynulými prechodmi a Hendersonove kĺzavé priemery. Výsledky analýz povrdzujú známu skuočnosť, že rozhodnuie o dĺžke cyklu výrazne závisí od použiej meódy. Ak akcepujeme priemernú dĺžku povojnového cyklu v USA podľa NBER, čo je 73 mesiacov (6,08 roka), ak najvhodnejšou meódou pre krajiny V4 sa javia 13 členné Hendersonove kĺzavé priemery. Použiá lieraúra 1. BARRO, R.J Macroeconomics: A Modern Approach. Souh-Wesern College Pub IŠTVÁNIKOVÁ, A Economeric Modelling of Slovak Economy Transiion. In Mahemaical Mehods in Economics Proceeding, Osrava: VŠB-TU, LADIRAY, D., MAZZI, G. L., SARTORI, F Saisical Mehods for Poenial Oupu Esimaion and Cycle Exracion. Luxembourg: Office for Official Publicaions of he European Communiies, LUKÁČIK, M., SZOMOLÁNYI, K Možnosi analýzy hospodárskych cyklov. Forum saisicum Slovacum, roč. 7, č. 3, Braislava: SŠDS, 2011, s LUKÁČIKOVÁ, A Moneárna poliika v krajinách V4. In Nové rendy v ekonomerii a operačním výzkumu Praha december 2010, Braislava: Vydavaeľsvo EKONÓM, LUKÁČIKOVÁ, A., LUKÁČIK, M Ekonomerické modelovanie s aplikáciami. Braislava: Vydavaeľsvo EKONÓM, MILLS, T. C Modelling Trends and Cycles in Economic Time Series. Palgrave Macmillan, hp:// (november, 2011) Konakné údaje Ing. Marin Lukáčik, PhD., Ing. Karol Szomolányi, PhD. Fakula hospodárskej informaiky Ekonomická univerzia v Braislave Dolnozemská 1/b, Braislava el: (421 2) lukacik@euba.sk, szomolan@euba.sk

DP2.DVI

DP2.DVI 26 Meódy rozpoznávania reči 3.2 Skryé Markovove modely Doposial naflexibilneší a naúspešneší prísup v oblasi rozpoznávania rečových signálov sú skryé Markovove modely (HMM). V eo sekcii e popísaný základný

Podrobnejšie

Microsoft Word - Katarína.Sakálová.doc

Microsoft Word - Katarína.Sakálová.doc Disribúcia prebyku poisencom živonej poisťovne vo forme dividend Ingrid Krčová, Kaarína Sakálová 1 Absrak V príspevku analyzujeme jednu z meód alokácie disribuovaeľného prebyku medzi poisencov živonej

Podrobnejšie

NÁZOV VYSOKEJ ŠKOLY

NÁZOV VYSOKEJ ŠKOLY UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY PREDIKCIA UKAZOVATEĽOV KVALITY AKTÍV RETAILOVÉHO PORTFÓLIA KOMERČNEJ BANKY DIPLOMOVÁ PRÁCA 016 Bc. Marin Oberuč UNIVERZITA KOMENSKÉHO

Podrobnejšie

Microsoft Word - monografia.doc

Microsoft Word - monografia.doc AUTOREGRESNÉ MODELY HRUBÉHO DOMÁCEHO PRODUKTU SLOVENSKA UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE Fakula maemaiky, fyziky a informaiky 004 BRATISLAVA doc. RNDr., PhD., 004 ISBN: 80-8986-04- Obsah ÚVOD... 7 I.

Podrobnejšie

1

1 FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY UNIVERZITY KOMENSKÉHO V BRATISLAVE DIPLOMOVÁ PRÁCA BRATISLAVA 27 MARIANNA BELÁKOVÁ Transmisie úrokových sadzieb z medzibankového sekora do klienskych sadzieb DIPLOMOVÁ

Podrobnejšie

Fakulta matematiky, fyziky a informatiky

Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Fakula maemaiky, fyziky a informaiky Univerziy Komenského v Braislave DIPLOMOVÁ PRÁCA Braislava 8 Jana Bírová Modely cien akcií so sochasickou volailiou. Analyická aproximácia NGARCH modelu. DIPLOMOVÁ

Podrobnejšie

Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit roo

Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit roo Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit root),diferencovanie časového radu, unit root testy p.1/18

Podrobnejšie

Microsoft Word - Hotova Diplomovka Majko Varga.doc

Microsoft Word - Hotova Diplomovka Majko Varga.doc UNIVERZITA KOMENSKÉHO FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY DSGE modelovanie Diplomová práca Braislava 9 Marián Varga DSGE modelovanie DIPLOMOVÁ PRÁCA Marián Varga UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE

Podrobnejšie

Lukacikova-Lukacik-Szomolanyi2006

Lukacikova-Lukacik-Szomolanyi2006 Praktické problémy kointegračnej analýzy Martin Lukáčik, Adriana Lukáčiková, Karol Szomolányi Analýza stacionarity a určenie rádu integrácie premenných má význam nielen v prípade vektorovo autoregresných

Podrobnejšie

Brezina_Gertler_Pekar_2005

Brezina_Gertler_Pekar_2005 Makroekonomické výsledky Slovenskej republiky v stredoeurópskom regióne Ivan Brezina Pavel Gertler Juraj Pekár KOVE FHI EU, Dolnozemská 1/b, 852 35 Bratislava Pri vstupe nových členských štátov do Európskej

Podrobnejšie

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru 8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1. Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru P platí F B = F A, BD = AE, DG = EG F = G. 1.3 Dokážte

Podrobnejšie

Inflácia Nezamestnanosť

Inflácia Nezamestnanosť Inflácia, deflácia, ekonomický cyklus Prednáška 10 Inflácia dlhodobý rast cenovej hladiny tovarov a služieb Zmena cien jednotlivých tovarov a služieb Zmena cenovej hladiny Zmena celkovej úrovne cien tovarov

Podrobnejšie

PROGRAM ODPADOVÉHO HOSPODÁRSTVA NA ROKY OBEC LISKOVÁ Vypracoval: Ing. Jozef Murina, starosta obce Dňa: Telefón Web sídlo IČ

PROGRAM ODPADOVÉHO HOSPODÁRSTVA NA ROKY OBEC LISKOVÁ Vypracoval: Ing. Jozef Murina, starosta obce Dňa: Telefón  Web sídlo IČ PROGRAM ODPADOVÉHO HOSPODÁRSTVA NA ROKY 2016 2020 OBEC LISKOVÁ Vypracoval: Ing. Jozef Murina, sarosa obce Dňa: 15.5.2019 O B S AH 1. Základné údaje programu obce...sr. 3 2. Charakerisika súčasného savu

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Strednodobá predikcia P4Q-2014 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie Zmena technických predpokladov (slabšia ropa a zahraničný dopyt) sa premietla do revízie HDP a HICP smerom nadol v celom horizonte

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Zeman_Senaj.ppt

Microsoft PowerPoint - Zeman_Senaj.ppt DSGE model pre Slovensko Juraj Zeman, Matúš Senaj Cieľ projektu Vytvoriť DSGE model slovenskej ekonomiky, ktorý by slúžil ako laboratórium na štúdium hospodárskych cyklov umožnil analyzovať efekty rôznych

Podrobnejšie

Inflácia Nezamestnanosť

Inflácia Nezamestnanosť Inflácia Ekonomický cyklus Inflácia dlhodobý rast cenovej hladiny tovarov a služieb Zmena cien jednotlivých tovarov a služieb Zmena cenovej hladiny Zmena celkovej úrovne cien tovarov a služieb, ktoré sa

Podrobnejšie

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh 7 MTEMTICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčného obvodu. Konečný automat je usporiadaná pätica = (X, S, Y, δ, λ,) (7.) kde X je konečná neprázdna

Podrobnejšie

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017 ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 217 Vývoj potravinárstva po roku 1996 Nedostatok porovnateľných dát spred transformácie Zväčša stagnácia výroby; výraznejší pokles piva, cestovín,

Podrobnejšie

Návod na obsluhu Vnútorná jednotka pre tepelné čerpadlo vzduch do vody a nadštandardná výbava RKHBRD011ADV1 RKHBRD014ADV1 RKHBRD016ADV1 RKHBRD011ADY1

Návod na obsluhu Vnútorná jednotka pre tepelné čerpadlo vzduch do vody a nadštandardná výbava RKHBRD011ADV1 RKHBRD014ADV1 RKHBRD016ADV1 RKHBRD011ADY1 Vnúorná jednoka pre epelné čerpadlo vzduch do vody a RKHBRD011ADV1 RKHBRD014ADV1 RKHBRD016ADV1 RKHBRD011ADY1 RKHBRD014ADY1 RKHBRD016ADY1 RKHBRD011ADV1 RKHBRD014ADV1 RKHBRD016ADV1 RKHBRD011ADY1 RKHBRD014ADY1

Podrobnejšie

Microsoft Word - HoreckaHrvol.doc

Microsoft Word - HoreckaHrvol.doc DLHODOBÝ CHOD VYBRANÝCH CHARAKTERISTÍK VLHKOSTI VZDUCHU V OBLASTI PODUNAJSKEJ A VÝCHODOSLOVENSKEJ NÍŽINY V. Horecká 1, J. Hrvoľ 2 1 Slovak Hydrometeorological Institute Bratislava, Slovak Republic e-mail:

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

Indexový globálny dôchodkový fond AXA d.d.s.., a.s., príspevkový d.d.f.

Indexový globálny dôchodkový fond AXA d.d.s.., a.s., príspevkový d.d.f. Šaú Indexový globálny dôchodkový fond AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f. (úplné znenie) Upozornenie: Šaú Indexového globálneho dôchodkového fondu AXA d.d.s., a.s., príspevkový d.d.f. (ďalej len šaú ),

Podrobnejšie

Výhľad Slovenska na najbližšie roky

Výhľad Slovenska na najbližšie roky Výhľad Slovenska na najbližšie roky Martin Šuster Bratislava, konferencia FRP 218 24. 1. 218 Predikcia rastu HDP a cien HDP Inflácia Zdroj: NBS. 2 Strednodobá predikcia P3Q-218 Skutočnosť P3Q-218 217 218

Podrobnejšie

ŠTATÚT 5 / 2009 doplnkového dôchodkového fondu Stabilita príspevkový d.d.f., STABILITA, d.d.s., a.s. I. Všeobecné ustanovenia 1. Názov príspevkového d

ŠTATÚT 5 / 2009 doplnkového dôchodkového fondu Stabilita príspevkový d.d.f., STABILITA, d.d.s., a.s. I. Všeobecné ustanovenia 1. Názov príspevkového d ŠTATÚT 5 / 2009 doplnkového dôchodkového fondu Sabilia príspevkový d.d.f., STABILITA, d.d.s., a.s. I. Všeobecné usanovenia 1. Názov príspevkového doplnkového dôchodkového fondu je Sabilia príspevkový d.d.f.,

Podrobnejšie

SRPkapitola06_v1.docx

SRPkapitola06_v1.docx Štatistické riadenie procesov Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním 6-1 6 Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním Cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly budete vedieť: čo sú regulačné

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, október 2017 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie V eurozóne priaznivý vývoj ukazovateľov ekonomickej aktivity i predstihových indikátorov naznačuje relatívne slušný rast

Podrobnejšie

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, ked sú velké

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu   v limite, ked sú velké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké zaujímavé, ale len pre matematikov... NIE! o tom, ako

Podrobnejšie

Informačné technológie

Informačné technológie Informačné technológie Piatok 15.11. 2013 Matúš Péči Barbora Zahradníková Soňa Duchovičová Matúš Gramlička Začiatok/Koniec Z K Vstup/Výstup A, B Načítanie vstupných premenných A, B resp. výstup výstupných

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Algoritmizácia a programovanie - Príkazy

Algoritmizácia a programovanie - Príkazy Algoritmizácia a programovanie Príkazy prof. Ing. Ján Terpák, CSc. Technická univerzita v Košiciach Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológíı Ústav riadenia a informatizácie výrobných procesov

Podrobnejšie

Viacnásobne použitelné oblasti spolahlivosti pre viacrozmernú kalibráciu

Viacnásobne použitelné oblasti spolahlivosti pre viacrozmernú kalibráciu Viacnásobne použitel né oblasti spol ahlivosti pre viacrozmernú kalibráciu Martina Chvosteková Ústav merania Slovenská akadémia vied 22. január, Rekreačné zariadenie Rybník, 2018 Obsah 1 Predpoklady, model

Podrobnejšie

Models of marital status and childbearing

Models of marital status and childbearing Models of marital status and childbearing Montgomery and Trussell Michaela Potančoková Výskumné demografické centrum http://www.infostat.sk/vdc Obsah Demografické modely Ekonomické modely: Sobášnosti a

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, november 2016 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie Rýchly odhad HDP v 3Q: Eurozóna: % medzištvrťročne (zachovanie tempa rastu z predchádzajúceho štvrťroka). Slovensko: %

Podrobnejšie

MO_pred1

MO_pred1 Modelovanie a optimalizácia Ľudmila Jánošíková Katedra dopravných sietí Fakulta riadenia a informatiky Žilinská univerzita, Žilina Ludmila.Janosikova@fri.uniza.sk 041/5134 220 Modelovanie a optimalizácia

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, apríl 2015 Odbor ekonomických a menových analýz Tvrdé indikátory Februárové tržby, produkcia a export potvrdzujú očakávania zrýchleného rastu HDP v 1Q2015. Nastalo oživenie automobilového

Podrobnejšie

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV I. Výskum a vývoj (VaV) na Slovensku a vo

Podrobnejšie

4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia p

4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia p 4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia pre funkcie viacerých premenných je univerzálna metóda,

Podrobnejšie

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD.

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD. III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) (ÚMV/MAN2d/10) lenka.halcinova@upjs.sk 11. apríla 2019 3.3 Derivácia v smere, vzt ah diferenciálu, gradientu a smerovej

Podrobnejšie

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 28.04.2010 Článok spočíva v predstavení a opísaní algoritmu

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 HIERARCHICKÝ LINEÁRNY MODEL PRIDANEJ HODNOTY ŠKOLY VO VZDELÁVANÍ Trajová Jana, Mária Kolková, Pavol Kaclík, Lukáš Píš 20.-21.10.2015, Bratislava Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je

Podrobnejšie

Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov mode

Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov mode Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model p.1/19 Úvod Frank Bass (1926-2006) - priekopník matematických

Podrobnejšie

Premium Harmonic TB Viac o fonde Dokumenty strana 1/5 Základné údaje ,2% 5,5% -6,9% 6,8% 5,3% 1,8% -3,7% 2,2% 5,0% -1,4% Kurz

Premium Harmonic TB Viac o fonde Dokumenty   strana 1/5 Základné údaje ,2% 5,5% -6,9% 6,8% 5,3% 1,8% -3,7% 2,2% 5,0% -1,4% Kurz Viac o fonde Dokumenty www.tam.sk strana 1/5 Základné údaje 136 562 129 12, 5, -6,9% 6, 5,3% 1, -3, 2, 5, -1, Kurz 0,036368 Dátum otvorenia 1. september 2005 ISIN SK3110000096 EUR 5 0 12 1 2 3 4 5 6 7

Podrobnejšie

Prilohy k ASFS 2018 zverejnenie

Prilohy k ASFS 2018 zverejnenie EUROSYSTÉM Prílohy k analýze slovenského fnančného sekora za rok 2018 Obsah Obsah... 2 1. Meodológa merana rzík a sresového esovana... 3 1.1 Výpoče Value a Rsk (VaR) pre rhové rzká... 3 1.2 Výpoče kredného

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, marec 2019 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie Pozitívne správy z mesačných ukazovateľov z reálnej ekonomiky z EÚ (produkcia, maloobchod), výnimka nemecký priemysel. Produkcia,

Podrobnejšie

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom 2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom l nazývame dotyčnicou krivky f v bode P. Pre daný bod

Podrobnejšie

Numerické riešenie všeobecnej (klasickej) DMPK rovnice.

Numerické riešenie všeobecnej (klasickej) DMPK rovnice. Numerické riešenie všeobecnej (klasickej) DMPK rovnice. J. Brndiar, R. Derian, P. Markos 11.6.27 1 Úvod Vodivost a transfér matica DMPK vs. zovšeobecnená DMPK rovnica 2 Numerické riešenie Ciel e Predpríprava

Podrobnejšie

AKE 2009 [Režim kompatibility]

AKE 2009 [Režim kompatibility] Komunálne výskumné a poradenské centrum, n.o., Piešťany 28. odborná konferencia AKE, Gerlachov, 09.11.2009 Viktor Nižňanský Posilnenie vlastných príjmov obcí, systémové zmeny Kríza je šancou pre pokračovanie

Podrobnejšie

Prenosový kanál a jeho kapacita

Prenosový kanál a jeho kapacita Prenosový kanál a jeho kapacita Stanislav Palúch Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita 5. mája 2011 Stanislav Palúch, Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita Prenosový kanál a

Podrobnejšie

Microsoft Word - Transparencies03.doc

Microsoft Word - Transparencies03.doc 3. prednáška Teória množín II relácie o operácie nad reláciami o rovnosť o usporiadanosť funkcie o zložená funkcia o inverzná funkcia. Verzia: 20. 3. 2006 Priesvitka: 1 Relácie Definícia. Nech X a Y sú

Podrobnejšie

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR Nelineárne optimalizačné modely a metódy Téma prednášky č. 5 Prof. Ing. Michal Fendek, CSc. Katedra operačného výskumu a ekonometrie Ekonomická univerzita Dolnozemská 1 852 35 Bratislava Označme ako množinu

Podrobnejšie

Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a po

Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a po Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a poplatky vznikajúce pri službe mfondy Supermarket podielových

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Niektoré náhodné procesy majú v praxi veľký význam, pretože sa často vyskytujú, napr.: Poissonov proces proces vzniku a zániku Wienerov proces stacionárne procesy,... Poissonov proces je homogénny Markovov

Podrobnejšie

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2017, roč. 20 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2017, Vol. 20 ŽIVOTNÝ CYKLUS

Trendy a inovatívne prístupy v podnikových procesoch 2017, roč. 20 Trends and Innovative Approaches in Business Processes 2017, Vol. 20 ŽIVOTNÝ CYKLUS ŽIVOTNÝ CYKLUS INOVÁCIÍ PRODUKTOV LIFE CYCLE OF PRODUCT INNOVATION Erika LOUČANOVÁ Martina NOSÁĽOVÁ Miriam OLŠIAKOVÁ Abstract: Consumers still ask new and new products; therefore permanent development

Podrobnejšie

APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zameriava na prezentáciu l

APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zameriava na prezentáciu l APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zamerava na prezentácu lmtných vet v analýze rzka v nežvotnom postení. Jednoducho

Podrobnejšie

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU Učebný cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly by ste mali ovládať: Charakteristiku kvadratických momentov prierezových plôch. Ako je definovaný kvadraticky moment plochy k osi a k pólu. Ako je definovaný

Podrobnejšie

Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP Október, 2018 Katedra kybernetiky

Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP   Október, 2018 Katedra kybernetiky Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP Marian.Mach@tuke.sk http://people.tuke.sk/marian.mach Október, 2018 Katedra kybernetiky a umelej inteligencie FEI, TU v Košiciach 1 Best-first

Podrobnejšie

Základné stochastické procesy vo financiách

Základné stochastické procesy vo financiách Technická Univerzita v Košiciach Ekonomická fakulta 20. Január 2012 základné charakteristiky zmena hodnoty W t simulácia WIENEROV PROCES základné charakteristiky základné charakteristiky zmena hodnoty

Podrobnejšie

8.7. G u ľ o v é v ln y v kvapalinách a ply n o ch 8.7. Gulové vlny v kvapalinách a plynoch. Predstavme si, že v určitom okamihu v niektorom bode pruž

8.7. G u ľ o v é v ln y v kvapalinách a ply n o ch 8.7. Gulové vlny v kvapalinách a plynoch. Predstavme si, že v určitom okamihu v niektorom bode pruž 8.7. G u ľ o v é v ln y v kvapalinách a ply n o ch 8.7. Gulové vlny v kvapalinách a plynoch. Predsave si že v určio okaihu v niekoro bode pružného honého prosredia sa začal vyvárať rozruch. Súhrn všekých

Podrobnejšie

55. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2013/2014 Riešenie úloh krajského kola kategórie B (ďalšie informácie na a

55. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2013/2014 Riešenie úloh krajského kola kategórie B (ďalšie informácie na   a 55 ročník Fyzikálnej olympiáy školskom roku / iešenie úlo krajskéo kola kaeórie ďalšie informácie na p://founizask a wwwolympiaysk Sreľba z úesu a Obrázok Trajekória srely préo ela je ooroný r, ruej srely

Podrobnejšie

Vyhodnotenie plnenia kritérií na habilitácie docentov pre Ing. Aleny Andrejovskej, PhD. Kritérium Požadované Skutočnosť Celkový počet vedeckých výstup

Vyhodnotenie plnenia kritérií na habilitácie docentov pre Ing. Aleny Andrejovskej, PhD. Kritérium Požadované Skutočnosť Celkový počet vedeckých výstup Vyhodnotenie plnenia kritérií na habilitácie docentov pre Ing. Aleny Andrejovskej, PhD. Kritérium Požadované Skutočnosť Celkový počet vedeckých výstupov 30 z toho aspoň 2 kategórie A Monografia - 1 Vysokoškolská

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Štruktúra Modelu Výsledky odhadu Záver Trh práce v krajinách strednej Európy: Small Search and Matching Model Martin Železník Národná Banka Slovenska

Štruktúra Modelu Výsledky odhadu Záver Trh práce v krajinách strednej Európy: Small Search and Matching Model Martin Železník Národná Banka Slovenska Trh práce v krajinách strednej Európy: Small Search and Matching Model Národná Banka Slovenska Humusoft, 06.06.2013 Obsah 1 Štruktúra Modelu Domácnosti Firmy Trh práce Nastavenie miezd Uzavretie modelu

Podrobnejšie

1

1 ADM a logika 5. prednáška Sémantické tablá priesvitka 1 Úvodné poznámky Cieľom dnešnej prednášky je moderná sémantická metóda verifikácie skutočnosti, či formula je tautológia alebo kontradikcia: Metóda

Podrobnejšie

Analýza hlavných komponentov

Analýza hlavných komponentov Value at Risk Voľba parametrov výpočtu VaR Confidence level Dĺžka časového obdobia Hodnota investícií do jednotlivých finančných nástrojov Identifikácia rizikových faktorov Spôsob zohľadnenia korelácií

Podrobnejšie

Medzinárodné menové vzťahy

Medzinárodné menové vzťahy Medzinárodné menové vzťahy Vypracovala: Ing. Anna Mattová S medzinárodným obchodom a ostatnými ekonomickými pohybmi medzi národnými ekonomikami sa úzko spájajú medzinárodné menové vzťahy. Menová politika

Podrobnejšie

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELY SPOTOVÝCH CIEN ELEKTRICKEJ ENERGIE S PREPÍNANÍM REŽIMOV DIPLOMOVÁ P

UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELY SPOTOVÝCH CIEN ELEKTRICKEJ ENERGIE S PREPÍNANÍM REŽIMOV DIPLOMOVÁ P UNIVERZITA KOMENSKÉHO V BRATISLAVE FAKULTA MATEMATIKY, FYZIKY A INFORMATIKY MODELY SPOTOVÝCH CIEN ELEKTRICKEJ ENERGIE S PREPÍNANÍM REŽIMOV DIPLOMOVÁ PRÁCA 2016 Štefan KRAKOVSKÝ UNIVERZITA KOMENSKÉHO V

Podrobnejšie

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Ekonomická olympiáda Test krajského kola 2017/2018 Pokyny pre študentov: Test obsahuje štyri časti. Otázky

Podrobnejšie

Optimal approximate designs for comparison with control in dose-escalation studies

Optimal approximate designs for comparison with control in dose-escalation studies Optimal approximate designs for comparison with control in dose-escalation studies a Radoslav Harman Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského 15. 9. 2016 Optimálne aproximatívne dizajny

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Alexander Chmelo Tercia 2016/2017 Podmet + základný tvar plnovýznamového slovesa. Pri tretej osobe (he/she/it) k slovesu pridávame príponu -S alebo -ES! I, you, we, they + work He, she, it + works He works

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Architekt informačných systémov Kód kvalifikácie U2511002-01348 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2511002 / IT architekt, projektant SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Strednodobá predikcia P4Q-2015 prezentácia pre médiá Odbor ekonomických a menových analýz Vonkajšie prostredie Decembrová predikcia (BMPE) ECB 2 Eurozóna: december vs. september Prognóza ECB očakáva pokračovanie

Podrobnejšie

Princípy tvorby softvéru Programovacie paradigmy

Princípy tvorby softvéru   Programovacie paradigmy Princípy tvorby softvéru lukotka@dcs.fmph.uniba.sk www.dcs.fmph.uniba.sk/~lukotka M-255 PTS - ƒo to je programovacia paradigma A programming paradigm is a style, or way, of programming. Paradigm can also

Podrobnejšie

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných Matematika 2 časť: Funkcia viac premenných RNDr. Jana Pócsová, PhD. Ústav riadenia a informatizácie výrobných procesov Fakulta BERG Technická univerzita v Košiciach e-mail: jana.pocsova@tuke.sk Spojitosť

Podrobnejšie

Oceňovanie amerických opcií p. 1/17 Oceňovanie amerických opcií Beáta Stehlíková Finančné deriváty, FMFI UK Bratislava

Oceňovanie amerických opcií p. 1/17 Oceňovanie amerických opcií Beáta Stehlíková Finančné deriváty, FMFI UK Bratislava Oceňovanie amerických opcií p. 1/17 Oceňovanie amerických opcií Beáta Stehlíková Finančné deriváty, FMFI UK Bratislava Oceňovanie amerických opcií p. 2/17 Európske a americké typy derivátov Uvažujme put

Podrobnejšie

Open Days 2008 Presentation on JASPERS

Open Days 2008 Presentation on JASPERS EIB JASPERS Podpora miest a regiónov vo Vyšehradskej štvorke Peter Balík Smart Development Adviser, Bratislava, 22.5.2018 JASPERS Smart Development, European Investment Bank JASPERS: Kto sme? JASPERS Joint

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Krivky (čiary) Krivku môžeme definovať: trajektória (dráha) pohybujúceho sa bodu, jednoparametrická sústava bodov charakterizovaná určitou vlastnosťou,... Krivky môžeme deliť z viacerých hľadísk, napr.:

Podrobnejšie

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Príklad 1 AR(2) proces z prednášky: x t =1.4x t 1 0.85x t 2 +u t V R-ku: korene charakteristického polynómu

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Súradnicové sústavy a zobrazenia Súradnicové sústavy v rovine (E 2 ) 1. Karteziánska súradnicová sústava najpoužívanejšia súradnicová sústava; určená začiatkom O, kolmými osami x, y a rovnakými jednotkami

Podrobnejšie

Ekon Supply of labour by John Pencavel

Ekon Supply of labour by John Pencavel Labour supply of men by John Pencavel Prednáša: V. Kvetan (EÚ SAV) Obsah kapitoly Úvod Empirické regulácie Trendy v pracovnom správaní Cross sekčné odchýlky v pracovnom správaní Koncepčný rámec Kanonický

Podrobnejšie

WP summary

WP summary TESTOVANIE PRAVDEPODOBNOSTNÉHO ROZDELENIA PREDIKČNÝCH CHÝB MARIÁN VÁVRA NETECHNICKÉ ZHRNUTIE 3/2018 Národná banka Slovenska www.nbs.sk Imricha Karvaša 1 813 25 Bratislava research@nbs.sk júl 2018 ISSN

Podrobnejšie

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc ARGUMENTÁCIA V. Kvasnička Ústav aplikovanej informatiky FIIT STU Seminár UI, dňa 21.11.2008 Priesvitka 1 Úvodné poznámky Argumentácia patrí medzi dôležité aspekty ľudskej inteligencie. Integrálnou súčasťou

Podrobnejšie

Alternatívy dôchodkovej reformy na Slovensku

Alternatívy dôchodkovej reformy na Slovensku Vláda a jej zasahovanie do trhu a životov ľudí (Zhrnutie obrázkov) Peter GONDA Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika Východiská Úloha vlády a jej zasahovanie do trhu a životov ľudí 2 Východiská Legenda:

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strednodobá predikcia P2Q-219 Odbor ekonomických a menových analýz Národná banka Slovenska 11. júna 219 1 Zhrnutie Nové informácie slabší zahraničný dopyt (1,4 p. b. kumulatívne) odlišná štruktúra HDP

Podrobnejšie

Ako účtovať a vystavovať faktúry medzi členmi v skupinovej registrácii pre DPH?

Ako účtovať a vystavovať faktúry medzi členmi v skupinovej registrácii pre DPH? V prípade, ak by ste potrebovali zlúčiť jednotlivé DP DPH, Súhrnný či Kontrolný výkaz DPH jednotlivých členov, tak nás prosím kontaktujte na hotline na t.č. 041/7071021. Skupinovú registráciu upravuje:

Podrobnejšie

Ekonomicke rozhlady III_september 2015_166x240.indd

Ekonomicke rozhlady III_september 2015_166x240.indd EKONOMICKÉ ROZH ADY EKONOMICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE 3/2015 RO NÍK 44. Autori príspevkov Alexandra Dolgošová, University of Westminster, 35 Marylebone Road, London, NW1 5LS, e-mail: dolgosova. alexandra@yahoo.com

Podrobnejšie

12Prednaska

12Prednaska propozičná logika vs. logika prvého rádu globálna vs. kompozičná vetviaci sa čas vs. lineárny čas časové body vs. časové intervaly diskrétny čas vs. spojitý čas minulosť vs. budúcnosť distribovanosť vs.

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 2

Paralelné algoritmy, cast c. 2 Paralelné algoritmy, čast č. 2 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 2 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ AKREDITAČNÁ SLUŽBA Karloveská 63, P. O. Box 74, Bratislava 4 Politika PL 27 POLITIKA SNAS NA AKREDITÁCIU ORGANIZÁTOROV SKÚŠOK

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ AKREDITAČNÁ SLUŽBA Karloveská 63, P. O. Box 74, Bratislava 4 Politika PL 27 POLITIKA SNAS NA AKREDITÁCIU ORGANIZÁTOROV SKÚŠOK SLOVENSKÁ NÁRODNÁ AKREDITAČNÁ SLUŽBA Karloveská 63, P. O. Box 74, 84 Bratislava 4 Politika PL 7 POLITIKA SNAS NA AKREDITÁCIU ORGANIZÁTOROV SKÚŠOK SPÔSOBILOSTI Schválil: Mgr. Martin Senčák riaditeľ PL-7

Podrobnejšie

Poznámky k cvičeniu č. 2

Poznámky k cvičeniu č. 2 Formálne jazyky a automaty (1) Zimný semester 2017/18 Zobrazenia, obrazy a inverzné obrazy Poznámky k cvičeniu č. 2 Peter Kostolányi 4. októbra 2017 Nech f : X Y je zobrazenie. Obraz prvku x X pri zobrazení

Podrobnejšie

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia Obsah 1 Úvod 3 1.1 Predhovor...................................... 3 1.2 Sylaby a literatúra................................. 4 1.3 Základné označenia................................. 4 2 Množiny a zobrazenia

Podrobnejšie

Matematické modelovanie, riadenie a simulacné overenie modelov mobilných robotov

Matematické modelovanie, riadenie a simulacné overenie modelov mobilných robotov Technická univerzita v Košiciach Fakulta elektrotechniky a informatiky Matematické modelovanie, riadenie a simulačné overenie modelov mobilných robotov Konfernecia TECHNICOM 23.5.218, Košice Ing. Jakub

Podrobnejšie

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Obyce na roky 2003 2013 DODATOK č. 1 - rozvoj bývania Obyce 2011 1. Analýza hospodárskeho rozvoja obce - doplnenie a/ sociálno ekonomická analýza Časť :

Podrobnejšie

Sestava 1

Sestava 1 Cenník produktov Invest EUR JEDNORAZOVÉ INVESTÍCIE platnosť od 1.1.2015 FONDY / INVESTIČNÉ PROGRAMY () Fondy korporátnych Vyvážený Zaslaná 0 3 999 EUR čiastka: 4 000 19 999 EUR 20 000 119 999 EUR 120 000

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Homola+Maruniak.ppt

Microsoft PowerPoint - Homola+Maruniak.ppt Revitalizácia železničných staníc Ing. Juraj Homoľa Ing. Daniel Maruniak 26. február 2008 Obsah 1. Súčasný stav železničných staníc na Slovensku 2. Revitalizácia železničných staníc ŽSR 3. Vybrané medzinárodné

Podrobnejšie

Microsoft Word - msipaper63-lamos.doc

Microsoft Word - msipaper63-lamos.doc Monitorovanie vývojového procesu softvérového produktu, jeho prínos a analýza možných prístupov DUŠAN LAMOŠ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

Podrobnejšie

trafo

trafo Výpočet rozptylovej reaktancie transformátora Vo väčších transformátoroch je X σk oveľa väčšia ako R k a preto si vyžaduje veľkú pozornosť. Ak magnetické napätia oboch vinutí sú presne rovnaké, t.j. N

Podrobnejšie