1

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "1"

Prepis

1 Techcká mechaka II BEK, BDS pre bakalárov, zmý sem. doc.ig.fratšek Palčák, PhD., ÚAMM Cvčee: Aalytcká mechaka, prcíp vrtuále práce. Pomy, prístupy a metódy v mechake Prístup Newtoovske mechaky Predurčeý prístup Poloha Stav a súmae sústavy teles použeme príčý (kauzály) prístup Newtoovske vektorove mechaky, tak treba zostavovť dyamcké pohybové rovce s vektorovým velčam (dráhová hybosť, sla,..) a väzobé rovce z geometrckých, kematckých a dyamckých väzeb pre každý prvok sústavy. Ide o lokály, bezprostredý prístup, bez pláovaa, pr ktorom správae sústavy vychádza z daého okamžtého stavu. Sústava e doúteá správať sa lokále podľa okamžtého stavu a epotrebue s pamätať čo sa udalo. Teto predurčeý (determstcký) spôsob správaa vylučue slobodú vôľu a tým vylučue a vzk rozporu medz tým, čo e prkázaé a čo by prípade sústava chcela urobť ak. Ceľom e kvattatívy výsledok. V teór radea sústav to e prípad radea bez späte väzby, teda edá sa o ovládae (útee). Vzáomá poloha (kofguráca) bodov a teles sústavy e daá súborom kartezáskych súradíc polohy x, y, z. = 1, 2,..., N Stav (okraové podmeky v kofgurác) bodu a teles sústavy e daý súborom kartezáskych súradíc polohy a ch dervácí (rýchlostí) x, y, z, x, y, z. = 1, 2,..., N Prístup aalytcke mechaky Ceľavedomý prístup Účelový (teleologcký) prístup aalytcke mechaky vychádza zo všeobecého pohľadu a sústavu a okolté prostrede ako a celok a amesto vektorových pohybových rovíc pre každý prvok sústavy v aalytcke mechake využívame zovšeobeceé prcípy, ktoré využívaú skaláre velčy (ketcká eerga, práca,..). Celok sa správa účele, ceľavedome tak, aby spll daú globálu požadavku (účel, ceľ) v každom okamhu od východskového po koečý stav. Pr okamžtom rozhodovaí celok koá lokále ale myslí globále. Ceľom e kvattatívy a kvaltatívy výsledok. V teór radea sústav to e prípad radea so spätou väzbou, teda de o regulácu a vo vyspele forme správaa sa sústavy o samoregulácu (dobrovoľosť).

2 Dferecál dt Varáca δq sa čas t v určtom okamhu zmeí o ekoeče malý prírastok (dferecál) dt, velča q(t) sa tež zmeí o dferecál dq. v čase t = x prpočítame k fukc y = f(x), ktorá reprezetue fyzkálu velču f, hodotu εg(x), kde g(x) e ľubovoľá rozumá fukca a ε e koštata s hodotou blížacou sa k ule, potom výraz δq = εg(x) azývame zochróou varácou fukce y = f(x). Zmea δq(x) astáva v rovakom okamhu t = x ako zmea fukce y = f(x), to zameá, že sa realzue pr zastaveom čase. Začatočé a koečé hodoty fukce y = f(x) a varovae fukce y = δf(x) sú a daom tervale (x R, x 0 ) rovaké a prebehaú vo väzobe rove O (x,y). by sme zvoll δf = df a pokúsl sa vzkutý výraz tegrovať, to by zamealo, že v zastaveom čase x = t prdáme k fukc q(x) hodotu qx ( ), teda bod qx ( ) sa premest a varácu by sme už emohl volť ľubovole (apríklad ulovú v kocových bodoch tegračého tervalu), lebo by bola daá hodotou derváce teto fukce. Obr.1 Prebeh fukce y = f(x) a e varáce y = δf(x) Dfereca Δx Pre koečý prírastok (rozdel, dferecu) Δx=h premee x sa hodota fukce y = f(x) zmeí o prírastok (rozdel, dferecu) Δy = Δf(Δx). Derváca f'(x 1 ) Rovcou f '(x 1 ) = Δy 1 /Δx 1 = tgα e daá derváca fukce y = f(x) v bode x 1. Dferecál df(δx) Dferecál df(δx) fukce y = f(x) pre koečý prírastok (rozdel, dferecu) Δx = h v bode x 1 = a e df(δx) = f (a)δx. Dferecál df(dx) Dferecál df(dx) fukce y = f(x) pre ekoeče malý prírastok (dferecál) dx(a) v bode x 1 = a e df(dx) = f (a)dx. Deváca Df(Δx) Deváca Df(Δx) e odchýlka pr ahradeí rozdelu (dferece) Δy = Δf(Δx) dferecálom df(δx). Varáca δf(a) Varáca δf(a) fukce y = f(x) prebeha v zastaveom čase x = a. Aproxmáca Newtoova aproxmáca e ahradee eleáre fukce y = f(x) v bode x 1 = a pramkou (dotyčcou).

3 Hstorcký vývo fyzky V prírode pozáme štyr slové terakce: 1. gravtačú, 2. elektromagetckú, 3. slú a 4. slabú. Gravtačá terakca pôsobí a všetky častce bez výmky, ale pre gravtačú terakcu kvatová teóra predpokladá exstecu zataľ hypotetckých termedálych častíc: gravtóov. Elektromagetcká terakca pôsobí le a častce s elektrckým áboom, slá terakca pôsobí a hadróy (hadros = slý) - hadróy delíme a mezóy zložeé z kvarkov a atkvarkov a baryóy zložeé z troch kvarkov. Slabá terakca pôsobí a leptóy a hadróy. V súčasost prebeha tegračý proces - saha o edotý ops fyzkálych avov. Spozaím spoloče podstaty elektrckých a magetckých avov (Oersted, Faraday, Maxwell) a vkla v mulom storočí teóra elektromagetckého poľa. Po vzku kvatove teóre sa obavla príslušá kvatová aalóga - kvatová elektrodyamka a kvatová teóra elektromagetckého poľa. V relatíve edáve dobe sa podarlo "spoť" elektromagetckú a slabú terakcu do teóre elektroslabe terakce (Weberg, Salam). Teraz prebehaú tezíve pokusy prpoť k teór elektroslabe terakce ešte terakcu slú (veľké zedotee) a s gravtačou slovou terakcou utvorť teóru všetkého.

4 Hstorcký vývo aalytcke dyamky Isaac Newto ( ) Prvou uceleou teórou pohybu mechackých sústav bola Newtoova formuláca klascke mechaky v Matematckých prcípoch prírode flozofe (1687). Základým zákoom teóre bol druhý Newtoov záko, ozačovaý tež ako pohybový záko, pretože sa z eho dalo staovť po ake krvke sa bude pohybovať hmotý obekt, a ktorý pôsobí daá sla: "Zmea pohybu e úmerá pôsobace sle a dee sa pozdĺž osteľky pôsobace sly." Iým slovam, ak a kokréte teleso s kokrétou hodotou hmotost a hybost pôsobí kokréta sla, tak ho út, aby sa pohybovalo po kokréte dráhe. A keď sa rôze obekty sa podraďuú tomu stému zákou, leže zo zákoa sa edaú získať a obekty (s kokrétou hodotou hmotost a hybost, a ktoré pôsoba kokréte sly) a odlšost medz m. Pre každý kokréty prípad (sly, hybost, hmotost, pohybu) treba hľadať ový postup rešea mechacke úlohy. Leohard Euler ( ) Ďalší krok vo výve mechaky urobl Euler, keď preformuloval druhý Newtoov záko. Eulerova formuláca pohybového zákoa sa líš od Newtoove v tom, že: 1. prbudla vzťažá sústava - zrýchlee a defueme buď cez F2 a m2, alebo cez F1 a m1, 2. dostávame všeobecý záko v podobe dferecále rovce, ktorá poskytue možosť uverzálym spôsobom rešť akékoľvek mechacké úlohy. Jea Baptste le Rod d Alembert ( ) 1. d Alembertov prcíp meí dyamckú úlohu o pohybe účkom sly a statckú úlohu o rovováhe vacerých síl. Iým slovam zrovoprávňue poko a pohyb, čže opäť astoľue rovováhu, ktorá sa porušla pr prechode od statcke rovováhy k dyamckému pohybu; 2. zavedeím ove zotrvače sly zedotl a zrovoprávl všetky druhy síl: aktíve sly, sly od väzby sly zotrvačost; 3. vďaka tomu sa do edého opsu zedotl rôze druhy pohybu: a) pohyb voľe častce (F = O, R = O), b) častce bez väzby pohybuúce sa účkom sly F (R = 0), c) vazae častce (eulové R) pod účkom sly F. Joseph Lous de Lagrage ( ) Vyvrcholeím vývoa klascke mechaky bol práce Josepha Lousa Lagragea, zavŕšeé vydaím eho Aalytcke mechaky (1788). Lagrage vyslovl prcíp vrtuáleho premestea: " hmotý bod vazaý obostraou hladkou väzbou e v rovováže polohe, elemetára práca aktívych síl sa pr ľubovoľom vrtuálo premesteí z teto polohy rová ule." Kombácou prcípu vrtuáleho posuuta a d Alembertovho prcípu (tzv. Lagrageovd Alembertov prcíp) potom J. L. Lagrage odvodl všeobecú rovcu mechaky. Keď apoko Lagrage zavedol tzv. zovšeobeceé súradce a zovšeobeceé sly, dostal zo spomíae rovce dve sústavy dferecálych rovíc: Lagrageove rovce prvého druhu a Lagrageove rovce druhého druhu. Z ch sa daú získať: 1. charakterstky pohybu akekoľvek sústavy teles: voľe v šršom zmysle (bez väzby bez účku akýchkoľvek síl), teles bez väzby pod účkom sly vazaých teles, a ktoré pôsoba sly, 2. pohybové rovce pre te avšeobeceší prípad a) pre akýkoľvek pohyb (voľý, vazaý),

5 b) pod účkom sly akéhokoľvek pôvodu (gravtače, elektrcke, magetcke a.), c) pre kozervatíve ekozervatíve typy síl, d) vzhľadom a akýkoľvek typ súradíc, č už maú eaký geometrcký výzam, alebo charakterzuú ba stupe voľost v ašršom zmysle slova (zovšeobeceé súradce). Dá sa povedať, že tým sa zavŕšl vývo mechaky ako opsu mechackého pohybu hmotých, teda látkových obektov - č už e teto ops charakterzovaý ako zmea geometrckých súradíc v čase alebo ako časová zmea akýchkoľvek charakterstík príslušého počtu stupňov voľost. Carl Gustav Jacob( ) a Wllam Rowa Hamlto ( ) Výv mechaky sa kocom 18. storoča ezastavl, ale pokračoval a v 19. storočí, meovte v prácach C. G. Jacobho a W. R. Hamltoa. Hamlto sformuloval všeobecý prcíp, a základe ktorého zedotl ops pohybu častíc šírea svetla. Teda z Hamltoovho prcípu vyplývaú tak Lagrageove rovce pre ops pohybu látkových obektov, ako a rovce vlove geometrcke optky (zedotee rôzych pohľadov a povahu svetla z hľadska opsov eho šírea). Z Hamltoovho prcípu mmáleho účku sa daú odvodť všetky predchádzaúce varačé prcípy, ech už bol v mulost odvodeé v oblast optky č mechaky, teda Heroov, Fermatov, Lebzov, Maupertusov Eulerov prcíp. Okrem toho sa v Hamltoovom formalzme úple abstrahue od kokréteho tvaru dráhy, po ktore sa obekt pohybue, lebo účok e ba fukcou začatočých a kocových súradíc. Prcípy v aalytcke mechake V aalytcke dyamke sú dspozíc edak dferecále prcípy platé pre ekoeče malé zmey velčí a tegrále prcípy pre koečé zmey velčí s kombácou evaračého prcípu a varačého prcípu a formulácu podmeok pre extrém velčy pr e ekoeče male, alebo koeče zmee v rámc možých stavov. a) Podľa tohto tredea medz dferecále evaračé prcípy patra apoužívaeše Newtoove zákoy a Lagrageove rovce prvého a druhého druhu a b) do skupy dferecálych varačých prcípov patrí aedoduchší prcíp vrtuálych prác a D`Alambertov prcíp, avšeobeceší Gaussov prcíp amešeho útea a Hetzov prcíp aprameše dráhy. c) Do skupy tegrálych evaračých prcípov patrí prcíp zachovaa eerge a d) medz tegrále varačé prcípy patrí Marpertusov, Eulerov a Jakobho prcíp amešeho účku a adôležteší Hamltoov prcíp. Hamltoov varačý prcíp Každý zo dferecálych, alebo tegrálych prcípov má svoe špecfcké poslae o pre algortmzácu umercke tegráce zmešae sústavy dferecálych pohybových a algebrckých väzobých rovíc DAE sa alepše osvedčl Hamltoov varačý prcíp: t2 a b I (L+ F.r λ )dt = 0 t 1 A k A k k=1 1 I e varáca fukcoálu I, pre ktorý hľadáme extrém L EK- EP e Lagragá ako rozdel ketcke E K a potecále F sú akčé sly, k 1,2,...,a r sú sprevodče pôsobísk akčých síl F λ sú Lagrageove súčtele, 1,2,...,b e artmetcký vektor väzobých rovíc Φ E P eerge systému

6 Eulerove-Lagrageove rovce Z Hamltoovho tegráleho varačého prcípu vyplývaú pohybové dferecále Eulerove- Lagrageove rovce druhého rádu a b d L L r Φ ( ) ( ) F. λ 0, 1,2,...,c dt q q q q k=1 1 a b L L r k=1 1 d ( ) ( ) F. 0 dt q q q q kde q e artmetcký vektor celkového počtu c zovšeobeceých súradíc q, 1,2,...,c, F e počet a akčých síl a e artmetcký vektor počtu b väzobých eleárych algebrckých rovíc Φ. Druhy súradíc polohy - ak má zovšeobeceá súradca polohy rozmer dĺžky, zovšeobeceá sla má rozmer sly, - ak má zovšeobeceá súradca polohy rozmer uhla pootočea, zovšeobeceá sla má rozmer vazaého mometu, Druhy väzeb Holoóma väzba: - väzobá fukca obsahuúce le súradce polohy (alebo prmtívu fukcu rýchlost), - obmedzue le polohu telesa, - azývame u geometrcká väzba, Neholoóma väzba: - väzobá fukca obsahuúca súradce a rýchlost, - súčase obmedzue polohu a rýchlosť, - azývame u kematcká väzba (alebo dferecála-vystupue v e derváca podľa času), Ideála geometrcká väzba, Geometrcká väzba s pasívym odporm. Druhy síl čé sly môžu byť väzbové (epracové reakce) a pracové, pr deálych väzbách (euvažueme pasíve odpory) e e rozdel medz slam reakčým a väzbovým a tež e e rozdel medz pracovým a akčým slam. Pomy v aalytcke mechake q, 1,2,...,c e zovšeobeceá súradca polohy, dq e dferecál zovšeobecee súradce polohy r dr dq q e dferecál polohového vektora, q, q e vrtuále premestee zovšeobecee súradce polohy q, r r q e vrtuále premestee kocového bodu polohového vektora, q m r Q F. e zovšeobeceá sla, =1 q =1 W Q q e vrtuála práca zovšeobeceých síl v rovovážom stave,

7 W (F m a ) r e vrtuála práca akčých a zotrvačých síl pohybuúce sa sústavy, =1 =1 P (F m a ) r e vrtuály výko akčých a zotrvačých síl pohybuúce sa sústavy. Prcíp vrtuálych prác sa voľé teleso v rovovážom stave, (teda pr pôsobeí rovováže sústavy síl a slových dvoíc e v poko, alebo koá rovomerý pramočary pohyb) vrtuále premest, výsledá vrtuála práca δ W akčých slových účkov a vrtuálych premeseach, ktoré prebehaú v zastaveom čase (realzuú se okamžte, sú zochróe), bude ulová δ W 0. Vrtuále premestea δ q (posuuta a pootočea) sú le testovace premestea, ktoré sa môžu, ale emusa uskutočť, teda patra do možy geometrcky a kematcky prípustých zovšeobeceých premesteí pôsobísk zovšeobeceých síl, ktoré m umožňuú väzobé podmeky. Vrtuále premestea sú ekoeče malé, aby ebolo potrebé brať do úvahy zmeu vzáome polohy (geometrcke kofguráce). by sa vrtuále premestea uskutočl v reálom čase, bol by to dferecály a vykoaá elemetára práca by sa za daých podmeok mohla tegrovať. Potom by bolo potrebé vzať do úvahy závslosť zovšeobeceých síl a zovšeobeceých premesteach. Vrtuála práca akčých slových účkov (vo forme zovšeobeceých síl a vrtuálych premesteach-zochróych varácách zovšeobeceých súradíc polohy) pôsobacch a teleso alebo a sústavu teles v rovovážom stave bude ulová: δw Q δ q 0 =1 Táto rovca ahrádza rovováže rovce dyamcke sústavy, ktoré treba písať pre edotlvé telesá zo sústavy uvoľeé od väzeb a tým, že eobsahue eakčé väzobé sly (teda reakce), má meší počet velčí a výpočet zovšeobeceých súradíc polohy pre rovovážy stav sa zedoduší. Prcíp vrtuálych výkoov pohybuúce sa sústavy bez pasívych odporov P (F m a ) r 0 =1 mechacká sústava sa pohybue tak, aby sa algebrcký súčet vrtuálych výkoov síl pracových (akčých) síl a zotrvačých síl roval ule.

Príklad 8 - Zemnýplyn 3. Bilančná schéma 1. Zadanie príkladu 1 - zemný plyn n 1 =? kmol/h 3 - syntézny plyn x 1A =? x 1B =? n 3 = 500 kmol/h PEC x 1C

Príklad 8 - Zemnýplyn 3. Bilančná schéma 1. Zadanie príkladu 1 - zemný plyn n 1 =? kmol/h 3 - syntézny plyn x 1A =? x 1B =? n 3 = 500 kmol/h PEC x 1C Príklad 8 - Zemýply 3. Bilačá schéma 1. Zadaie príkladu 1 - zemý ply 1 =? kmol/h 3 - sytézy ply x 1 =? x 1B =? 3 = 500 kmol/h PEC x 1C =? x 3 = 0.0516 x 3B = 0.0059 x 3C = 0.3932 2 - vodá para x 3 = 0.4409

Podrobnejšie

Microsoft Word - Galina.Horáková.doc

Microsoft Word - Galina.Horáková.doc Výška optmáleho vlastého vrubu posťovateľa Gala Horáková Abstrakt Ceľom príspevku je uvesť ektoré metódy určea čast rzka za ktorú ručí posťovateľ v rámc staovea reťazca optmálych zasťovacích ochrá. Vo

Podrobnejšie

Tutoriál pre klasické adaptívne riadenie Cieľom tutoriálu pre klasické adaptívne riadenie bude: 1. Klasické adaptívne riadenie. 2. Metódy syntéz riade

Tutoriál pre klasické adaptívne riadenie Cieľom tutoriálu pre klasické adaptívne riadenie bude: 1. Klasické adaptívne riadenie. 2. Metódy syntéz riade utorál pre klascké adaptíve radee Ceľom tutorálu pre klascké adaptíve radee bude:. Klascké adaptíve radee. 2. Metódy syté radea používaých v adaptívom radeí 3. Aplkovať adaptíve radee a voleý smulačý model.

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 11 Ciele 5. Fyzikálne polia 5.2 Elektrostatické pole 5.3 Jednosmerný elektrický prúd Zopakujte si Fyzikálne pole je definované ako... oblasť v určitom priestore, pričom v každom bode

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Priestorové aalýzy a modelovaie Predáška 4 Názov predášky: Aalýza distribúcie priestorových dát a priestorová autokorelácia Osova predášky: Aalýza distribúcie priestorových dát Priestorová autokorelácia

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 12 Ciele 5. Fyzikálne polia 5.4 Stacionárne magnetické pole 5.5 Elektromagnetické pole Zopakujte si Fyzikálne pole je definované ako... oblasť v určitom priestore, pričom v každom bode

Podrobnejšie

MO_pred10

MO_pred10 Priestorové rozvrhy vozidiel Priestorové rozvrhy (trasy) vozidiel sú riešeím široke škály problémov, ktorých spoločým meovateľom e obsluha požiadaviek zákazíkov umiesteých v uzloch doprave siete pomocou

Podrobnejšie

Statika (2.vydanie)

Statika (2.vydanie) ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta špecálneho nžnerstva Doc. Ing. Jozef KOVAČIK, CSc. Ing. Martn BENIAČ, PhD. STATIKA PRE ŠPECIÁLNE INŽINIERSTVO Druhé doplnené a upravené vydane Určené pre študjné odbory

Podrobnejšie

VL2, VL3

VL2, VL3 Údajový list Regulačé vetily (PN 6) V 2 2-cestý vetil, prírubové pripojeie V 3 3-cestý vetil, prírubové pripojeie Popis V 2 V 3 Vetily V 2 a V 3 poskytujú kvalité a ákladovo efektíve riešeie v systémoch

Podrobnejšie

APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zameriava na prezentáciu l

APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zameriava na prezentáciu l APROXIMÁCIA BINOMICKÉHO ROZDELENIA NORMÁLNYM A PRÍKLAD JEJ APLIKÁCIE V AKTUÁRSTVE S VYUŽITÍM JAZYKA R Abstrakt Príspevok sa zamerava na prezentácu lmtných vet v analýze rzka v nežvotnom postení. Jednoducho

Podrobnejšie

Alternatívny prístup k analýze zmien koncentrácie poistného sektora SR na báze archimedovského cieľového programovania Ivan BREZINA Juraj PEKÁR Zuzana

Alternatívny prístup k analýze zmien koncentrácie poistného sektora SR na báze archimedovského cieľového programovania Ivan BREZINA Juraj PEKÁR Zuzana Alteratívy prístup k aalýze zmie kocetrácie poistého sektora SR a báze archimedovského cieľového programovaia Iva BREZINA Juraj PEKÁR Zuzaa ČIČKOVÁ Departmet of Operatios Research ad Ecoometrics Uiversity

Podrobnejšie

Microsoft Word - Hopfieldova siet.doc

Microsoft Word - Hopfieldova siet.doc Hopfeldova seť Predáška Neuróové sete 2. 2. 2007 Presvtka Neural Networks - A Systematc Itroducto a book by Raul Rojas Foreword by Jerome Feldma Sprger-Verlag, Berl, New-York, 996 (502 p.,350 llustratos).

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 8 Ciele 3. Kmity 3.1 Netlmený harmonický kmitavý pohyb 3. Tlmený harmonický kmitavý pohyb Zopakujte si Výchylka netlmeného harmonického kmitavého pohybu je x = Asin (ω 0 t + φ 0 ) Mechanická

Podrobnejšie

Operačná analýza 1-00

Operačná analýza 1-00 Operačá aalýza -00 základy teórie odhadu testovaie štatistických hypotéz Základy teórie odhadu. odhad parametra rozdeleia pravdepodobosti. odhad rozdeleia pravdepodobosti X, X, X 3,... X - áhodý výber

Podrobnejšie

Pošta, Telekomunikácie a Elektronický obchod ISSN VPLYV NÁKLADOV POISŤOVNE NA BEŽNÚ SPLÁTKU BRUTTO POISTNÉHO Základné pojmy Lucia Švábová 1

Pošta, Telekomunikácie a Elektronický obchod ISSN VPLYV NÁKLADOV POISŤOVNE NA BEŽNÚ SPLÁTKU BRUTTO POISTNÉHO Základné pojmy Lucia Švábová 1 VPLYV NÁKLAOV POISŤOVNE NA BEŽNÚ SPLÁTKU BRUTTO POISTNÉHO Základé pojmy Lucia Švábová 1 Poisteie zabezpečuje právo a vyplateie poistej sumy v dohodutej výške v prípade astatia poistej udalosti v priebehu

Podrobnejšie

FYZIKA I Rámcove otázky 1998

FYZIKA I Rámcove otázky 1998 Otázky k teoretickej skúške z predmetu Fyzika, ZS 2014/2015 Rámcové otázky: 1. Odvodiť vzťahy pre dráhu, rýchlosť a zrýchlenie pohybu hmotného bodu po priamke,(rovnomerný a rovnomerne zrýchlený pohyb).

Podrobnejšie

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal 60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 018/019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne palivá: uhlie, nafta, olej, zemný plyn. Propán-bután, lieh,

Podrobnejšie

O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohladu metódy konecných prvkov konference pro studenty matematiky

O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohladu metódy konecných prvkov konference pro studenty matematiky O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohľadu metódy konečných prvkov 19. konference pro studenty matematiky Michal Eliaš ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Katedra matematiky 7. 9. 6. 2011

Podrobnejšie

Acta Fac. Paed. Univ. Tyrnaviensae,

Acta Fac. Paed. Univ. Tyrnaviensae, 8 ZOBRAZENIA ZACHOVÁVAJÚCE VZDIALENOSŤ Marti Billich Katedra matematiky a fyziky, Pedagogická fakulta, Katolícka uiverzita Námestie A Hliku 56/, 034 0 Ružomberok, SR e-mail: MartiBillich@fedukusk Abstract:

Podrobnejšie

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných Matematika 2 časť: Funkcia viac premenných RNDr. Jana Pócsová, PhD. Ústav riadenia a informatizácie výrobných procesov Fakulta BERG Technická univerzita v Košiciach e-mail: jana.pocsova@tuke.sk Spojitosť

Podrobnejšie

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x 2 1 + x2 2 + 60x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x 2 120 Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky: 1. Najskôr upravíme ohraničenia do tvaru a následne

Podrobnejšie

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD.

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD. III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) (ÚMV/MAN2d/10) lenka.halcinova@upjs.sk 11. apríla 2019 3.3 Derivácia v smere, vzt ah diferenciálu, gradientu a smerovej

Podrobnejšie

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Predmet: Fyzika Školský rok: 2018/2019 Trieda: VIII.A,B

Podrobnejšie

Číslicové spracovanie signálov II 2D filtrácia Gregor Rozinaj Katedra telekomunikácií FEI STU Bratislava Príprava fólií: Anton Marček

Číslicové spracovanie signálov II 2D filtrácia Gregor Rozinaj Katedra telekomunikácií FEI STU Bratislava Príprava fólií: Anton Marček Číslicové spracovaie sigálov II D filtrácia Gregor oziaj Katedra telekomuikácií FEI STU Bratislava Príprava fólií: Ato Marček D filtre (/) Klasifikácia filtrov FI II Postup pri ávru filtra Špecifikácia

Podrobnejšie

4. MECHANICKÁ PRÁCA, VÝKON A ENERGIA 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodo

4. MECHANICKÁ PRÁCA, VÝKON A ENERGIA 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodo 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodov (telies), môže viesť k zmene ich polohy, pohybového stavu, alebo môže zapríčiniť zmenu

Podrobnejšie

Prednáška č.4 Kľúčové slová: poznávací proces študenta, motivácia, separované, univerzálne a abstraktné modely, kryštalizácia, automatizácia. Škola ni

Prednáška č.4 Kľúčové slová: poznávací proces študenta, motivácia, separované, univerzálne a abstraktné modely, kryštalizácia, automatizácia. Škola ni Predáška č.4 Kľúčové slová: pozávací proces študeta, motivácia, separovaé, uiverzále a abstrakté modely, kryštalizácia, automatizácia. Škola ie je miesto, kde by dieťa malo získať čo ajviac vedomostí bez

Podrobnejšie

8

8 8. Funkcie pre prácu s údajmi 8.1. Základné funkcie pre prácu s údajmi MATLAB umožňuje aj štatistické spracovanie údajov. Jednotlivé prvky sú zadávané ako matica (vektor). V prípade matice sa operácie

Podrobnejšie

Seriál XXXII.II Mechanika, FYKOS

Seriál XXXII.II Mechanika, FYKOS Seriál: Mechanika Úvod Na úvod vás vítam pri čítaní druhej časti seriálu u. Začiatkom druhej série sa ešte raz vrátime k značeniu, kde si rýchlo ukážeme ako fungujú indexy, ktoré nám umožnia písať jednu

Podrobnejšie

NÁRODNÉ POROVNÁVACIE SKÚŠKY Matematika MAREC I 2019 ZADANIE NEOTVÁRAJTE, POČKAJTE NA POKYN! Zopakujte si základní informace ke zkoušce n Test obsahuje

NÁRODNÉ POROVNÁVACIE SKÚŠKY Matematika MAREC I 2019 ZADANIE NEOTVÁRAJTE, POČKAJTE NA POKYN! Zopakujte si základní informace ke zkoušce n Test obsahuje NÁRODNÉ POROVNÁVACIE SKÚŠKY MAREC I 9 ZADANIE NEOTVÁRAJTE, POČKAJTE NA POKYN! Zopkujte si zákldí iformce ke zkoušce Test obshuje úloh. N jeho riešeie máte 9 miút čistého čsu. Kždá úloh má správu le jedu

Podrobnejšie

4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia p

4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia p 4. Pravidlo ret azenia. Často sa stretávame so skupinami premenných, ktoré zložitým spôsobom závisia od iných skupín premenných. Pravidlo ret azenia pre funkcie viacerých premenných je univerzálna metóda,

Podrobnejšie

SLOVENSKÁS o / A h! OSj E i b SPORITEĽŇA ' Zmluvy obsiahnuté v tejto listine uzatvárajú zmluvné strany Slovenská sporiteľňa, a s, Tomaéikova 48,

SLOVENSKÁS o / A h! OSj E i b SPORITEĽŇA ' Zmluvy obsiahnuté v tejto listine uzatvárajú zmluvné strany Slovenská sporiteľňa, a s, Tomaéikova 48, SLOVENSKÁS o - 0 0 / A h! OSj E i b SPORITEĽŇA ' Zmluvy obsiahuté v tejto listie uzatvárajú zmluvé stray Sloveská sporiteľňa, a s, Tomaéikova 48, 832 37 Bratislava IČO 00 151 653, zapísaá v Obchodom registri

Podrobnejšie

Diracova rovnica

Diracova rovnica 3. Štruktúra hadrónov 6. 3. 005 Rozptyl e e dáva: Pre kvadrát modulu amplitúdy fi platí: 8 e θ θ cos sin fi EE (1) Pre jeho účinný prierez dostávame: ( αe ) dσ θ θ cos sin δ ν + de dω kde αe /π, νe E.

Podrobnejšie

Microsoft Word - 1 Zakladne-pojmy

Microsoft Word - 1 Zakladne-pojmy 1 ZÁKLADNÉ POJMY Predtým ako sa začneme systematcky zaoberať jednotlvým časťam aplkovanej fyzkálnej chéme, sa zoznámme so základným pojmam, ktorým budeme pracovať. 1.1 Hmota Úlohou prírodných ved, medz

Podrobnejšie

Technická Univerzita Košice Matematicko počítačové modelovanie Vysokoškolská učebnica Košice 2013

Technická Univerzita Košice Matematicko počítačové modelovanie Vysokoškolská učebnica Košice 2013 Technická Univerzita Košice Matematicko počítačové modelovanie Vysokoškolská učebnica Košice 013 Technická Univerzita Košice Matematicko počítačové modelovanie Vysokoškolská učebnica Jozef Džurina Blanka

Podrobnejšie

Zadanie_1_P1_TMII_ZS

Zadanie_1_P1_TMII_ZS Grafické riešenie mechanizmov so súčasným pohybom DOMÁE ZDNIE - PRÍKLD č. Príklad.: Určte rýchlosti a zrýchlenia bodov,, a D rovinného mechanizmu na obrázku. v danej okamžitej polohe, ak je daná konštantná

Podrobnejšie

vopredposv_noty_iba

vopredposv_noty_iba BOŽSKÁ SLUŽBA VOPRED POSVÄTENÝCH DAROV ff k kkkki A - men. ff k k k kz e k fk j k Te - ne, zmi - luj s. - ne, zmi - luj s. ff k kkkz ek s k fkj k kkkki 1. - be, - ne. A - men. f j j j j j j j k k k k Mo-j

Podrobnejšie

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória E krajské kolo Texty úloh 1. Premiestnenie polystyrénovej kocky Riešenie: a) Hmotn

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória E krajské kolo Texty úloh 1. Premiestnenie polystyrénovej kocky Riešenie: a) Hmotn 59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 07/08 Kategória E krajské kolo Texty úloh. Premiestnenie polystyrénovej kocky a) Hmotnosť kocky m = a 3 ρ. Pre ρ = 40,0 mg kg cm3 = 40,0 m3 máme m 40 kg.

Podrobnejšie

Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019

Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019 Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019 Názov a adresa školy Názov ŠkVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelávania Dĺžka štúdia Forma štúdia

Podrobnejšie

Čiastka 7/2004 (017)

Čiastka 7/2004 (017) Strana 128 Zbierka zákonov č. 17/2004 Čiastka 7 17 ZÁKON zo 4. de cem bra 2003 o po plat koch za ulo že nie od pa dov Ná rod ná rada Slo ven skej re pub li ky sa uznies la na tom to zá ko ne: 1 Úvod né

Podrobnejšie

Microsoft Word - Rozd_odvod_znorm.doc

Microsoft Word - Rozd_odvod_znorm.doc 1 Rozdeleia odvodeé z oráleho Mioriady výza pri aalýze štatistických údajov, získaých áhodý výbero, ajú spojité rozdeleia: chí-kvadrát rozdeleie, t-rozdeleie a F-rozdeleie. Sú odvodeé z oráleho rozdeleia

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Krivky (čiary) Krivku môžeme definovať: trajektória (dráha) pohybujúceho sa bodu, jednoparametrická sústava bodov charakterizovaná určitou vlastnosťou,... Krivky môžeme deliť z viacerých hľadísk, napr.:

Podrobnejšie

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 207 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. aždé dve ženy sa dajú porovnat a rozlíšit, t.j. žiadne dve nemajú rovanké hodnotenie.

Podrobnejšie

Cvi enie z Teórie elektromagnetického po a 1. cvi enie ( ) Úvod Info o cvi iacom Meno: Luká² Tomek Katedra: Katedra teoretickej fyziky a didak

Cvi enie z Teórie elektromagnetického po a 1. cvi enie ( ) Úvod Info o cvi iacom Meno: Luká² Tomek Katedra: Katedra teoretickej fyziky a didak Cvi eie z Teórie elektromagetického po a 1. cvi eie (13.2.212) Úvod Ifo o cvi iacom Meo: Luká² Tomek Katedra: Katedra teoretickej fyziky a didaktiky fyziky Oddeleie: Oddeleie didaktiky fyziky Miestos :

Podrobnejšie

Cenník motorov

Cenník motorov Motor / špecifikácia Industriálne GX Cena EUR GX25 GX25NT ST SC 309,00 GX25T ST 4 309,00 GX25T S4 309,00 GX25NT TE ZR 339,00 GX35 GX35NT ST SC 335,00 GX35T ST 4 335,00 GX35T T4 379,00 GX50 GX50NT ST SC

Podrobnejšie

Microsoft Word - kriteria_ubyt_ doc

Microsoft Word - kriteria_ubyt_ doc Krtérá pre prdeľovane ubytovana študentom denného štúda na FIIT STU Čl. 1 Úvodné ustanovena (1) Krtérá pre prdeľovane ubytovana sa vypracovávajú za účelom zostavena poradovníka žadateľov o ubytovane v

Podrobnejšie

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru 8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1. Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru P platí F B = F A, BD = AE, DG = EG F = G. 1.3 Dokážte

Podrobnejšie

Úvod do časticovej fyziky časť 1: častice a interakcie Boris Tomášik Univerzita Mateja Bela, Fakulta prírodných vied ČVUT, Fakulta jaderná a fyzikálně

Úvod do časticovej fyziky časť 1: častice a interakcie Boris Tomášik Univerzita Mateja Bela, Fakulta prírodných vied ČVUT, Fakulta jaderná a fyzikálně Úvod do časticovej fyziky časť 1: častice a interakcie Boris Tomášik Univerzita Mateja Bela, Fakulta prírodných vied ČVUT, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská CERN, 3.-5.6.2013 (Trochu ambiciózny) Plán

Podrobnejšie

Predná strana - Druhý Newtonov zákon

Predná strana - Druhý Newtonov zákon Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, 066 01 HUMENNÉ VZDELÁVACIA OBLASŤ: Človek a príroda Predmet: fyzika Učebný materiál: príprava na vyučovaciu hodinu so vzorovým riešením pre učiteľa pracovný

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 SÚSTAVA TRANSF. VZŤAHY Plošné, objemové element Polárna Clindrická rcos rsin rcos r sin z z ds rddr dv rddrdz rcossin Sférická r sin sin dv r sin drd d z rcos Viacrozmerné integrál vo fzike Výpočet poloh

Podrobnejšie

Microsoft Word - Marček.Milan.doc

Microsoft Word - Marček.Milan.doc Modelovanie inflácie RBF sieťami Milan Marček 1, Anton Vorčák 2 Abstrakt Cieľom príspevku e prezentovať vyvinuté prediktory pre modelovanie a prognózovanie finančných procesov s využitím RBF umelých neurónových

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Diferenciálne rovnice Základný jazyk fyziky Motivácia Typická úloha fyziky hľadanie časových priebehov veličín, ktoré spĺňajú daný fyzikálny zákon. Určte trajektóriu telesa rt ( )???? padajúceho v gravitačnom

Podrobnejšie

6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacíc

6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacíc 6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od 1.9.2016 začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacích predmetov Počet týždenných vyučovacích hodín vo vzdelávacom

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Škola (názov, adresa)

Škola (názov, adresa) Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP Škola (názov, adresa) Stredná priemyselná škola technická, Novomeského 5/24, 036 36 Martin Názov školského Elektrotechnika vzdelávacieho

Podrobnejšie

Čiastka 205/2004

Čiastka 205/2004 Strana 4282 Zbierka zákonov č. 481/2004 Čiastka 205 481 o zvý še ní sumy za o pat ro va cie ho prí spev ku Vlá da pod a 4 ods. 4 zá ko na č. 236/1998 Z. z. o za o pat ro va com prí spev ku v zne ní zá

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

53. ročník CHO, krajské kolo - odpoveďový hárok, kategória B

53. ročník CHO, krajské kolo - odpoveďový hárok, kategória B Pracovný list ÚLOHY ZO VŠEOBECNEJ A ANORGANICKEJ CHÉMIE Chemická olympiáda kategória B 53. ročník školský rok 2016/2017 Krajské kolo Juraj Bujdák Maximálne 40 bodov Doba riešenia: 60 minút Úloha 1 (15

Podrobnejšie

1. KOMPLEXNÉ ČÍSLA 1. Nájdite výsledok operácie v tvare x+yi, kde x, y R. a i (5 2i)(4 i) b. i(1 + i)(1 i)(1 + 2i)(1 2i) (1 7i) c. (2+3i) a+bi d

1. KOMPLEXNÉ ČÍSLA 1. Nájdite výsledok operácie v tvare x+yi, kde x, y R. a i (5 2i)(4 i) b. i(1 + i)(1 i)(1 + 2i)(1 2i) (1 7i) c. (2+3i) a+bi d KOMPLEXNÉ ČÍSLA Nájdite výsledok operácie v tvare xyi, kde x, y R 7i (5 i)( i) i( i)( i)( i)( i) ( 7i) (i) abi a bi, a, b R i(i) 5i Nájdite x, y R také, e (x y) i(x y) = i (ix y)(x iy) = i y ix x iy i

Podrobnejšie

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom 2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom l nazývame dotyčnicou krivky f v bode P. Pre daný bod

Podrobnejšie

Microsoft Word - 00_Obsah_knihy_králiková

Microsoft Word - 00_Obsah_knihy_králiková OBSAH KAPITOLA 1 FYZIKÁLNA PODSTATA SVETLA 1.1 Svetlo ako žiarenie... 11 1.2 Šírenie svetla prostredím... 13 1.2.1 Rýchlosť svetla... 13 1.2.2 Vlnové vlastnosti svetla... 16 1.2.2.1 Odraz a lom svetla...

Podrobnejšie

Didaktické testy

Didaktické testy Didaktické testy Didaktický test - Nástroj systematického zisťovania výsledkov výuky - Obsahuje prvky, ktoré je možné využiť aj v pedagogickom výskume Druhy didaktických testov A) Didaktické testy podľa

Podrobnejšie

Sila [N] Sila [N] DIPLOMOVÁ PRÁCA Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P = 0,

Sila [N] Sila [N] DIPLOMOVÁ PRÁCA Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P = 0, Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P =, Sila v ose skrutky v mieste predpätia P =, Obr. Priebeh síl v ose skrutiek pri stúpaní P =, a P =, ÚMTMB FSI VUT v Brně Sila v ose skrutky v mieste

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

Trapézy T-35 Karta výrobku Rabka-Zdrój 3 z načítajte QR kód a pozrite si 3D model T: F:

Trapézy T-35 Karta výrobku Rabka-Zdrój 3 z načítajte QR kód a pozrite si 3D model T: F: Trapézy Karta výrobku 34-700 Rabka-Zdrój 3 z 12 617 načítajte QR kód a pozrite si 3D model Všeobecné informácie Trapézová krytina je výnimočná vďaka svojej jednoduchosti a výraznému tvaru. Umožňuje realizovať

Podrobnejšie

kde parametre α a β vyjadrujú elasticitu \(pružnosť\) produkcie y vo vzťahu k činiteľom F a Z,  t.j. relatívny prírastok p...

kde parametre α a β vyjadrujú elasticitu \(pružnosť\) produkcie  y vo vzťahu k činiteľom F a Z,  t.j. relatívny prírastok p... 8 Produkčné modely 9 8 Produkčné modely Ekonometrcké modely produkce sa zameravajú na skúmane ekonomckých závslostí, ktoré sa važu na tvorbu nových hmotných statkov. Pr zodpovedajúcej modfkác možno formulu

Podrobnejšie

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR Nelineárne optimalizačné modely a metódy Téma prednášky č. 5 Prof. Ing. Michal Fendek, CSc. Katedra operačného výskumu a ekonometrie Ekonomická univerzita Dolnozemská 1 852 35 Bratislava Označme ako množinu

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

Microsoft Word - C12_Priklady k PP7 ohyb nosníkov.doc

Microsoft Word - C12_Priklady k PP7 ohyb nosníkov.doc Príka k téme PP_7 Normáové a šmkové apätia v ohýbaom osíku Príka 8.1: Určte imáe ormáové apätie, ktoré vike v jeouho uožeom osíku (obr.8.1). verte, či aaý osík preesie pôsobiae aťažeie siami 1 a, ak =00

Podrobnejšie

Seriál XXXII.I Mechanika, FYKOS

Seriál XXXII.I Mechanika, FYKOS Seriál: Mechanika Úvod Tento rok bude seriál o mechanike. Mechanika je jedna z najstarších častí fyziky a zároveň je prvou fyzikálnou disciplínou, ktorá bola uspokojivo matematicky popísaná. Keďže mechanika

Podrobnejšie

Dovoz jednotlivých vozidiel – Úvod do problematiky a základné predpisy

Dovoz jednotlivých vozidiel –  Úvod do problematiky a základné predpisy Ing. Miroslav Šešera Statická vs. dynamická skúška bŕzd Dynamická skúška s použitím meradla spomalenia - decelerografu + + + meria a vyhodnocuje sa priamo reálne dosiahnuté spomalenie (m.s -2 ) prejaví

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Pocítacové modelovanie - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD

Pocítacové modelovanie  - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD Počítačové modelovanie Šírenie vĺn v nehomogénnom prostredí - FDTD Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2016/2017 Úvod Hľadáme riešenia časovo závislej parciálnej diferenciálnej

Podrobnejšie

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 2

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 2 59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 017/018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 018 riešenie úloh 1. Tlak pneumatík automobilu na vozovku

Podrobnejšie

Monday 25 th February, 2013, 11:54 Rozmerová analýza M. Gintner 1.1 Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznate

Monday 25 th February, 2013, 11:54 Rozmerová analýza M. Gintner 1.1 Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznate Monday 25 th February, 203, :54 Rozmerová analýza M. Gintner. Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznatel ný po častiach. Napriek tomu, že si to bežne neuvedomujeme,

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

01 MAGYAR.ppt

01 MAGYAR.ppt Pozícia eergetických služieb v ávrhu zákoa z o eergetickej efektívosti Ig. Já Magyar JM Eergo Bratislava 23. október 2008, Koferecia ENEF 2008, Sliač - Sielica Obsah Eergetická efektívos vosť a úrovi EÚE

Podrobnejšie

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc ELEKTROPRÍSLUŠENSTVO AUTOMOBILOVEJ TECHNIKY 4.ročník Učebné listy 1.OSVETĽOVACIE ZARIADENIA ZÁKLADNÉ POJMY 1.1.Základné fyzikálne vzťahy a veličiny SVETLO SVETELNÝ TOK SVIETIVOSŤ ZDROJA OSVETLENIE MERNÝ

Podrobnejšie

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2 17. medznárodná vedecká konferenca Rešene krízových stuácí v špecfckom prostredí, Fakulta špecálneho nžnerstva ŽU, Žlna, 30. - 31. máj 2012 PRÍSTUPY KU KVANTIFIKÁCII DOSLEDKOV DISFUNKCIE KRITICKEJ INFRAŠTRUKTÚRY

Podrobnejšie

Microsoft Word - mnohouholnik.doc

Microsoft Word - mnohouholnik.doc Výpočet obsahu mnohouholníka Mnohouholník je daný súradnicami svojich vrcholov: A1[x1, y1], A2[x2, y2],..., An[xn, yn]. Aby sme sa vyhli komplikáciám, obmedzíme sa na prípad konvexného mnohouholníka. Súradnice

Podrobnejšie

Kartelove dohody

Kartelove dohody II. Dohody obmedzujúce hospodársku súťaž 1. Právna úprava 2. Formy dohôd 3. Typy dohôd 4. Narušenie súťaže 5. Dohody de minimis 6. Kartelové praktiky 7. Výnimky z kartelových dohôd 8. Program zhovievavosti

Podrobnejšie

Údajový list Vyvažovacie guľové ventily JIP BaBV (PN25) Popis BaBV WW BaBV FF Vyvažovacie guľové ventily Danfoss BaBV boli špecificky vyvinuté pre apl

Údajový list Vyvažovacie guľové ventily JIP BaBV (PN25) Popis BaBV WW BaBV FF Vyvažovacie guľové ventily Danfoss BaBV boli špecificky vyvinuté pre apl Vyvažovacie guľové ventily JIP BaBV (PN25) Popis BaBV WW BaBV FF Vyvažovacie guľové ventily Danfoss BaBV boli špecificky vyvinuté pre aplikácie centrálneho zásobovania teplom. Táto špecifikácia zahŕňa

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Aktivity k vyučovaniu fyziky na základnej škole PaedDr. Klára Velmovská, PhD. ODF FMFI UK v Bratislave PaedDr. Monika Vanyová, PhD. ZŠ Tvrdošovce Košice, 24. 11. 2015 Materiály na podporu vyučovania fyziky

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ INOVAČNÁ A ENERGETICKÁ AGENTÚRA Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verej

SLOVENSKÁ INOVAČNÁ A ENERGETICKÁ AGENTÚRA Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verej Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verejného osvetlenia vo Výzve KaHR-22VS-0801) Základné rozdelenie štúdie 1. Technické zhodnotenie

Podrobnejšie

Strana 2790 Zbierka zákonov č. 359/2003 Čiastka VYHLÁŠKA Ministerstva financií Slovenskej republiky z 12. augusta 2003, ktorou sa mení vyhlášk

Strana 2790 Zbierka zákonov č. 359/2003 Čiastka VYHLÁŠKA Ministerstva financií Slovenskej republiky z 12. augusta 2003, ktorou sa mení vyhlášk Strana 2790 Zbierka zákonov č. 359/2003 Čiastka 156 359 VYHLÁŠKA Ministerstva financií Slovenskej republiky z 12. augusta 2003, ktorou sa mení vyhláška Ministerstva financií Slovenskej republiky č. 170/2002

Podrobnejšie

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 009/010 59. ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných reálnych čísel, ktoré sú riešením sústavy rovníc a b c

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, október 2017 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie V eurozóne priaznivý vývoj ukazovateľov ekonomickej aktivity i predstihových indikátorov naznačuje relatívne slušný rast

Podrobnejšie

Strana 1598 Zbierka zákonov č. 268/2003 Čiastka NA RIA DE NIE VLÁ DY Slo ven skej re pub li ky z 26. júna 2003 o úprave náhrady za stratu na z

Strana 1598 Zbierka zákonov č. 268/2003 Čiastka NA RIA DE NIE VLÁ DY Slo ven skej re pub li ky z 26. júna 2003 o úprave náhrady za stratu na z Strana 1598 Zbierka zákonov č. 268/2003 Čiastka 133 268 NA RIA DE NIE VLÁ DY Slo ven skej re pub li ky z 26. júna 2003 o úprave náhrady za stratu na zárobku po skon če ní pracovnej neschopnosti alebo pri

Podrobnejšie

gis7 prifuk

gis7 prifuk Kartografické aspekty GIS základné pojmy Kartografické aspekty GIS základné pojmy Referenčný elipsoid Geoid Povrch zeme Referenčný elipsoid Kartografické aspekty GIS základné pojmy Referenčný elipsoid

Podrobnejšie

Príloha č

Príloha č SKÚŠOBNÉ SITÁ Prvá časť Všeobecné ustanovenia, vymedzenie meradiel a spôsob ich metrologickej kontroly. Táto príloha sa vzťahuje na skúšobné sitá (ďalej len sito ), ktoré sa používajú ako určené meradlá

Podrobnejšie

Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika semester Skupina č Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak:

Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika semester Skupina č Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak: Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika 394013 2. semester Skupina č.8 15.3.2012 Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak: 100 kpa Vlhkosť: 48% 1 Zadanie rčenie odporu 2 rezistorov

Podrobnejšie

Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie tréno

Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie tréno Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie trénovacích a testovacích dát dopredného neurónového modelu

Podrobnejšie

Štvorec na deterministických, alternujúcich a booleovských automatoch

Štvorec na deterministických, alternujúcich a booleovských automatoch S tvorec n deterministicky ch, lternuju cich ooleovsky ch utomtoch mrec 2017 Alternuju ce utomty M = (Q, Σ, δ, s, F), kde δ mpuje Q Σ Alternuju ce utomty M = (Q, Σ, δ, s, F), kde δ mpuje Q Σ do jedine

Podrobnejšie

Prenosový kanál a jeho kapacita

Prenosový kanál a jeho kapacita Prenosový kanál a jeho kapacita Stanislav Palúch Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita 5. mája 2011 Stanislav Palúch, Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita Prenosový kanál a

Podrobnejšie

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc Pokročilé programovanie XI Diagonalizácia matíc Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2015/2016 Obsah Fyzikálne príklady: zviazané oscilátory, anizotrópne systémy, kvantová

Podrobnejšie

Cenník výkupu použitých náplní do tlačiarní Marec 2012 ID Druh prázdnej kazety typ tlačiarne/kopírky/faxu Cena s DPH nerenovovaná kazeta T001 Brother

Cenník výkupu použitých náplní do tlačiarní Marec 2012 ID Druh prázdnej kazety typ tlačiarne/kopírky/faxu Cena s DPH nerenovovaná kazeta T001 Brother ID Druh prázdnej kazety typ tlačiarne/kopírky/faxu Cena s DPH nerenovovaná kazeta T001 Brother TN130, 135 color Brother HL-4040CN/4050DN/4070CW, DCP-9040CN/9045CDN, MFC-9440CN/9 0,50 T002 Brother TN-2000

Podrobnejšie