Microsoft Word - Marček.Milan.doc

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Microsoft Word - Marček.Milan.doc"

Prepis

1 Modelovanie inflácie RBF sieťami Milan Marček 1, Anton Vorčák 2 Abstrakt Cieľom príspevku e prezentovať vyvinuté prediktory pre modelovanie a prognózovanie finančných procesov s využitím RBF umelých neurónových sietí a ekonometrických metód. Práca sa zaoberá ekonometrickými metódami, prognostikou a umelými neurónovými sieťami. Presnosť modelovania pomocou RBF neurónových sietí e porovnávaná s presnosťou modelovania pomocou obyčaných neurónových sietí a ekonometrických metód. Kľúčové slova Ekonometria, ekonometrický model, prognózovanie, umelá neurónová sieť, RBF umelá neurónová sieť, ekonomická hypotéza. 1 Úvod Nie všetko sa dá vyskúšať v reálnych podmienkach buď e to nemožné alebo finančne náročné. Preto sa využíva technika modelovania. Výnimkou ne e ani finančná a ekonomická sféra. Využívanie modelovacieho postupu, resp. konštrukcia modelových prognóz v súčasne ekonomike a financiách má stále miesto. V posledne dobe nastal výrazný rozvo v modelovaní časových radov ekonomických a finančných veličín. Dôvodom k tomu sú nové informačné technológie, predovšetkým smery soft computing [3], ale a nové teoretické poznatky v teórii financií. Cieľom príspevku e informovanie o niektorých nových vyvinutých prediktorov ekonomických veličín s použití ekonomicke teórie a metód soft computingu, konkrétne špecificke triedy umelých neurónových sietí RBF (Radial Basis Function) sietí. Neurónové siete predstavuú pomerne nový smer. Pomocou ktorého možno modelovať ekonomické a finančné procesy, avy a vzťahy medzi nimi. Cieľom príspevku e ukážka prezentovanie modelovania vývoa inflácie Slovenske republiky pomocou RBF neurónových sietí. Výsledky presnosti aproximácie a predikcie vývoa inflácie pomocou RBF sietí porovnáme s výsledkami klasických neurónových sietí a štandardných ekonometrických metód. Kapitola druhá sa zaoberá architektúrou RBF neurónove siete a e modifikáciami. Podkapitola tretia prezentue niektoré výsledky aproximačne a predikčne modelovania vývoa inflácie. Podkapitola štvrtá e venovaná vyhodnoteniu modelov inflácie založených na RBF sieťach a ich modifikáciách. Záverečné poznámky k výsledkom sú uvedené v podkapitole piate. 2 Architektúra RBF siete a e modifikácie RBF siete sa v mnohom podobaú sieťam perceptrónového typu s ednou skrytou vrstvou s tým, že sa odlišuú vo výpočtoch potenciálov neurónov v skryte a výstupne vrstve a aktivačnými funkciami. 1 Ing. Milan Marček, PhD., Medis, spol. s r.o., Pri Dobrotke, 659/81, Nitra, marcek@fria.utc.sk 2 Ing. Anton Vorčák, Fakulta riadenia a informatiky, ŽU, Univerzitná 1, Žilina, anton.vorcak@fri.uniza.sk

2 Na obr. 2.1 sú nakreslené architektúry klasicke a soft RBF sietí na zobrazenie k 1 vstupného vektora dát x = ( x1, x2,..., xk ) R do premenne y R na výstupe. RBF siete na obr. 2.1 sú siete s dopredným šírením signálov a v tomto zmysle e ekvivalentná s viacvrstvovou sieťou perceptrónového typu. Obidve siete (RBF sieť a sieť perceptrónového typu) maú ednu skrytú vrstvu s procesnými neurónmi a s nelineárnymi aktivačnými funkciami spravidla gaussovského typu. Potenciál neurónu v skryte vrstve RBF siete e rovný štvorcu rozdielu vzdialenosti medzi koncovými bodmi vstupného vektora x a vektora váh w, t.. Obr. 2.1 Architektúra RBF siete na zobrazenie k 1 R R - klasická vľavo, soft vpravo. 2 u = x w, = 1, 2,..., s, (2.1) a výstup z neurónov v stredne vrstve e daný 2 ψ 2( u ) = exp( u / 2 ) σ (2.2) Ak hodnoty týchto výstupov sa budú normalizovať tak, že každý výstup o neurónu v skryte vrstve sa vydelí súčtom hodnôt všetkých výstupov neurónov v stredne vrstve, t.. s výrazom = o 1, získa sa soft RBF sieť. Iné možné vylepšenie aproximačne a predikčne schopnosti soft RBF siete s architektúrou na obr e, ak sa do inferenčného mechanizmu zakomponue tzv. cloud koncept [3], t.. štandardná gaussovská aktivačná funkcia RBF neurónov sa zamení funkciou založenou na cloud koncepte. Bližšie podrobnosti e možné násť v lit. [1] a [3]. 3 Modelovanie a vyhodnotenie modelov inflácie založených na RBF sieťach V teto podkapitole skúmame schopnosť RBF umele neurónove siete modelovať mieru inflácie na základe priatých ekonomických teórii. Konkrétne pôde o ednoduché hypotézy závislosti inflácie r t od miery nezamestnanosti U t, potom od miezd W t, model zotrvačnosti, viacfaktorový model závislosti inflácie od miery nezamestnanosti a miezd a nakoniec viacfaktorový model so zohľadnením a zotrvačnosti inflácie, ktoré boli kvantifikované na základe štvrťročných dát odhadovou metódou OLS v tvaroch: (3.1) (3.2)

3 (3.3) (3.4) (3.5) Pri modelovaní inflácie podľa tvaro funkcií (3.1) až (3.5) sme parametre sietí volili tak, aby dávali optimálne výsledky. Ide hlavne o veľkosť trénovace množiny, počet procesných neurónov, parameter rýchlosti učenia váh, počet epoch zhlukovania a rýchlosť adaptácie centier RBF neurónov. Vplyv nadôležiteších parametrov sietí na presnosť modelovania inflácie e uvedený v lit. [4]. Výsledky o dosiahnutých chybách presnosti aproximácie vývoa inflácie ednotlivých typov RBF sietí a modelov (3.1) až (3.5) sú uvedené v tabuľkách 3.1 a 3.2. RBF soft-rbf Cloud-RBF soft-cloud-rbf dopredná UNS r t = f(u t-1 ) MSE TRAIN 0, , , , , , MSE VAL 0, , , , , , r 1Q2008 (%) 3,468 3,871 3,331 3,922 3,736 7,262 RBF soft-rbf Cloud-RBF soft-cloud-rbf dopredná UNS r t = f(w t-1 ) MSE TRAIN 0, , , , , , MSE VAL 0, , , , , , r 1Q2008 2,179 4,031 2,139 3,969 3,957 4,928 RBF soft-rbf Cloud-RBF soft-cloud-rbf dopredná UNS r t = f(r t-1 ) MSE TRAIN 0,2771 0, , , , , MSE VAL 0, , , , , , r 1Q2008 3,292 2,189 3,568 2,198 3,691 3,89 RBF soft-rbf cloud-rbf soft-cloud-rbf dopredná UNS r t = f(r t-1 ) MSE TRAIN 0, , , , , , MSE VAL 0, , , , , , r 1Q2008 1,951 4,017 1,89 3,995 4,076 2,142 RBF soft-rbf Cloud-RBF soft-cloud-rbf dopredná UNS r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 ) MSE TRAIN 0, , , , , , MSE VAL 0, , , , , , r 1Q2008 2,731 4,092 2,597 3,985 4,109 4,511 Tab. č. 3.1: Charakteristika presnosti ednotlivých typov modelov inflácie r t meraných pomocou MSE 4 Porovnanie inflačných hypotéz Vývo inflácie sme modelovali pomocou piatich ekonomických hypotéz (3.1) až (3.5). K napresneším prognózam sme sa dopracovali, keď sme vychádzali z hypotézy, ktorá definue závislosť inflácie od miery nezamestnanosti, priemerných miezd a hodnoty inflácie v predchádzaúcom období model (3.5).

4 Nasleduúca tabuľka 3.2 vznikla porovnaním teto hypotézy s ostatnými použitými ekonomickými hypotézami. Pri každe hypotéze e uvedená chyba MSE VAL, metódy, vďaka ktore sme sa dopracovali k dane hodnote a prognózovaná hodnota inflácie na prvý štvrťrok r t = f(u t-1 ) r t = f(w t-1 ) r t = f(r t-1 ) r t = f(u t-1, W t- 1) r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 ) MSE VAL 0, , , , , použitá metóda UNS Cloud-RBF UNS cloud-rbf cloud-rbf r 1Q2008 3,736 2,139 3,691 1,89 2,597 Tabuľka 3.2. Porovnanie inflačných hypotéz Presnosť prognóz na základe hypotézy o funkčnom vzťahu r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 ) e vyššia ako presnosť dosiahnutá pri zvyšných hypotézach. Prognózovaná hodnota inflácie na prvý štvrťrok roku 2008 podľa modelu založeného na teto hypotéze e 2,597 %. Na mieru inflácie pôsobia mzdy rozdielnou intenzitou ako e nezamestnanosť. Z výsledkov modelovania hypotéz r t = f(u t-1 ) a r t = f(w t-1 ) e vidieť (tab. 3.2), že pri prognózovaní pomocou hypotézy r t = (W t-1 ) boli odhadované hodnoty inflácie lepšie ako pomocou hypotézy r t = f(u t-1 ). Na základe toho sa dá usudzovať, že mzdy maú na mieru inflácie väčší vplyv ako nezamestnanosť. Ak sa pozrieme na vplyv hypotézy zotrvačnosti inflácie r t = f(r t-1 ), môžeme povedať, že hodnota inflácie v predchádzaúcom období má na infláciu v súčasnom období ešte väčší vplyv ako výška miezd v predchádzaúcom období. Toto tvrdenie e potvrdené a pomocou regresne analýzy. Pomocou regresie sme na základe hypotézy r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 ) kvantifikovali model v tvare (3.5). V modeli sa potvrdila významnosť zotrvačnosti inflácie, zatiaľ čo vplyv parametrov W t-1 a U t-1 e nevýznamný. Ekonomika Slovenske republiky prešla od roku 1993 výrazným rozvoom, ktorý vplýval na vývo cien. V prvých mesiacoch vzniku SR miera inflácie dosahovala dvociferné hodnoty, v roku 1996 sa ustálila okolo hodnoty 5,5 %. V rokoch 1999 a 2000 nastal vysoký rast inflácie spôsobený ozdravnými opatreniami. Po roku 2000 inflácia začala postupne klesať. Vývo cien v SR bol za minulé obdobia veľmi neštandardný. Údae, ktoré sa použiú na kvantifikáciu modelu veľkou mierou ovplyvňuú eho modelovacie schopnosti. Doteraz sme na modelovanie inflácie používali údae z rokov Ak budeme kvantifikovať model (3.5) na iných, vekovo mladších množinách dát, získame iné výsledky presností aproximácie a predikcie vývoa inflácie. Tieto hodnoty sú uvedené v tabuľke 3.3. Model bol kvantifikovaný pomocou vekovo mladších údaov.

5 Množiny dát MSE TRAIN 0, , , , , MSE VAL 0, , , , , r 1Q2008 2,739 2,557 2,525 2,878 2,937 Tabuľka 3.3: Modelovanie vzťahu r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 ) založenom na cloud-rbf sieti kvantifikovaného na rôznych množinách dát Prognostická schopnosť modelov sa pri vynechaní starších údaov zlepšue. Treba však poznamenať, že pri menše množine vstupných dát sa zmenší i validačná množina a presnosť modelu e vtedy hodnotená na menšom počte údaov. Voľba správne množiny pozorovaní e veľmi podstatná. 5 Vyhodnotenie presnosti modelov inflácie založených na RBF sieťach Pri porovnávaní ednotlivých typov RBF sietí, dopredne UNS a použitého ekonometrického modelu vychádzame z tab. 3.1 až tab Pri modelovaní závislosti r t = f(u t-1 ) a r t = f(w t-1 ) hodnoty MSE pre predikciu indikuú vysokú nepresnosť prognóz. Modely neurónových sietí mali pri týchto hypotézach ednoznačne lepšiu presnosť. Pri modelovaní zvyšných hypotéz boli chyby MSE VAL dosiahnuté metódou namenších štvorcov porovnateľné s chybami UNS. Avšak chyby MSE TRAIN boli takmer vo všetkých prípadoch nižšie ako chyby UNS. Regresnou analýzou sme teda dosiahli dobré výsledky pri aproximácií, ale tieto modely nie sú vhodné na účely prognózovania. Chyby dosiahnuté použitím hypotézy r t = f(u t-1 ) sú oproti ostatným hypotézam vyššie, preto nebudeme výsledkom získaným na základe teto hypotézy prikladať dôležitosť a ďalšie porovnania robíme len na základe modelov (3.2) až (3.5). Ak analýzou chýb porovnáme RBF siete a cloud-rbf siete. Pri cloud-rbf sú chyby MSE TRAIN a MSE VAL o málo nižšie. Je to spôsobené mierou entropie cloud-gaussových aktivačných funkcií použitých v cloud-rbf sieťach. Cloud-koncept zohľadňue určitú náhodnosť, a teda chyby výpočtu siete sú raz väčšie a raz menšie chyby MSE v priebehu učenia siete osciluú. Na nasleduúcich obrázkoch 3.1 a 3.2 e zobrazený priebeh vývoa hodnôt chýb počas učenia soft-rbf a cloud-rbf sietí na základe hypotézy r t = f(u t-1, W t-1, R t-1 ). Grafy priebehov chýb sietí v závislosti od voľby priemerne vzdialenosti prekrývania dát sú uvedené v dodatku. Z grafov na obrázkoch 3.1, 3.2 e vidieť, že chyba sa postupne so zvyšovaním epoch učenia siete ustaľue. Ustálenú hodnotu sme brali ako východiskovú pre určovanie presnosti modelu. Na niektorých grafoch e možné pozorovať že hodnota MSE VAL po určitom klesaní začne rásť nastáva preučenie siete. Za východiskovú hodnotu sme v tomto prípade považovali hodnotu pred preučením siete. Na nasleduúcom obrázku 3.3 e grafické porovnanie skutočných hodnôt inflácie s prognózami ex-post získanými pomocou ekonometrického modelu a RBF umele neurónove siete.

6 Obrázok 3.1: Vývo chýb MSE TRAIN a MSE VAL pri modelovaní pomocou soft-rbf siete MSE TRAIN MSE VAL Obrázok 3.2: Vývo chýb MSE TRAIN a MSE VAL pri modelovaní pomocou cloud-rbf siete MSE TRAIN MSE VAL 6 Záver Cieľom príspevku bolo modelovanie cenove inflácie v podmienkach ekonomiky Slovenske republiky. Vychádzali sme pritom z ekonomicke teórie, podľa ktore e inflácia závislá od miezd a nezamestnanosti. Na tvorbu prediktorov sme použili RBF umelé neurónové siete a porovnávali sme ich s klasickými doprednými UNS a bežne používanou ekonometrickou regresnou analýzou založenou na metóde namenších štvorcov.

7 Obrázok 3.3: Porovnanie skutočných hodnôt inflácie s prognózami ex-post Pri RBF neurónových sieťach sme skúmali a vlastností ich modifikácií soft-rbf, cloud- RBF a ich vzáomnú kombináciu soft-cloud-rbf. Pri soft-rbf koncepte bola síce dosiahnutá chybovosť na aproximačne množine menšia, ale na validačne množine sieť disponovala lepšou presnosťou ako klasická RBF sieť. Cloud-RBF sieť dávala výsledky porovnateľné s výsledkami klasicke RBF siete. Výpočty cloud-rbf sietí sa totiž pohybovali okolo výpočtov dosiahnutých pomocou RBF sietí, s tým, že niekedy boli lepšie a niekedy horšie spôsobila to náhodnosť zakomponovaná v cloud-koncepte aktivačných Gaussových funkcií RBF neurónov. Vykonané experimenty potvrdili, že RBF neurónové siete sú vhodným nástroom pre predpovedanie vývoa ekonomických veličín a sú porovnateľné s klasickými ekonometrickými metódami. Nevýhodou neurónových sietí e však fakt, že v sieťach e proces transformácie vstupov siete na výstup komplikovaneší ako pri ekonomických modelov a siete nepodávaú priamu ekonomickú interpretáciu modelovaných procesov. A napriek teto nevýhode ponúkaú neurónové siete veľmi dobré možnosti modelovania ekonomických procesov. Poďakovanie: Príspevok bol napísaný za podpory Grantove agentúry Slovenske republiky VEGA pod číslom proektu 1/0024/08 a grantovou agentúrou Česke republiky GAČR č. proektu 402/08/0022. Literatura [1] MARČEK, D. MARČEK, M Neurónové siete a ich aplikácie. Žilina: EDIS vydavateľstvo ŽU, 2006 [2] MARČEK, D Ekonometria, základy, postupy, aplikačné príklady. Žilina: ES ŽU, 1999 [3] MARČEK, M. PANČÍKOVÁ, L. MARČEK, D Ekonometria a soft computing. Žilina: EDIS vydavateľstvo ŽU, 2008 [4] VORČÁK, A.: Algoritmy a prediktory ekonomických veličín s využitím ekonometrických metód a RBF funkcií. Diplomová práca FRI ŽU, má 2008

8 Summary An aim was to make a predictor for modeling and forecasting of financial processes based on RBF artificial neural networks and econometric methods. The paper deals with econometric methods, forecasting and artificial neural networks. Accuracy of modeling based on RBF neural networks is compared to accuracy of modeling based on usual neural networks and econometric methods. Dodatok Závislosť chýb RBF siete od voľby priemerne vzdialenosti prekrývania dát (násobku šírky (štandardne odchýlky) RBF neurónu testovaná na vzťahu r t = f(u t-1, W t-1, r t-1 )). Násobok šírky RBF neurónu = 2: MSE TRAIN MSE VAL. Epocha MSE TRAIN 3,9434 3,2842 2,7441 0,371 0,3556 0,3429 0,2834 0,2826 0,2820 MSE VAL 1,65 1,2936 0,9948 0,1074 0,1132 0,1191 0,1767 0,1778 0,1786 Násobok šírky RBF neurónu = 5: MSE TRAIN MSE VAL

9 . Epocha MSE TRAIN 2,9228 1,3651 0,7866 1,1882 1,185 1,1729 0,3598 0,3579 0,3559 MSE VAL 0,514 0,3691 0,575 0,2202 0,2201 0,22 1,0565 1,0496 1,0428

Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie tréno

Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie tréno Úlohy: Inteligentné modelovanie a riadenie model MR mobilný robot s diferenciálnym kolesovým podvozkom 1. Vytvorte simulačnú schému pre snímanie trénovacích a testovacích dát dopredného neurónového modelu

Podrobnejšie

Dobývanie znalostí

Dobývanie znalostí Dobývanie znalostí Vranec Maroš, Lučanský Ján Zadanie Predikcia pozície internetových stránok na kľúčové slovo vo vyhľadávači Google* * www.google.cz * site:cz Využitie Pri SEO (Search Engine Optimization)

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Zeman_Senaj.ppt

Microsoft PowerPoint - Zeman_Senaj.ppt DSGE model pre Slovensko Juraj Zeman, Matúš Senaj Cieľ projektu Vytvoriť DSGE model slovenskej ekonomiky, ktorý by slúžil ako laboratórium na štúdium hospodárskych cyklov umožnil analyzovať efekty rôznych

Podrobnejšie

Brezina_Gertler_Pekar_2005

Brezina_Gertler_Pekar_2005 Makroekonomické výsledky Slovenskej republiky v stredoeurópskom regióne Ivan Brezina Pavel Gertler Juraj Pekár KOVE FHI EU, Dolnozemská 1/b, 852 35 Bratislava Pri vstupe nových členských štátov do Európskej

Podrobnejšie

WP summary

WP summary TESTOVANIE PRAVDEPODOBNOSTNÉHO ROZDELENIA PREDIKČNÝCH CHÝB MARIÁN VÁVRA NETECHNICKÉ ZHRNUTIE 3/2018 Národná banka Slovenska www.nbs.sk Imricha Karvaša 1 813 25 Bratislava research@nbs.sk júl 2018 ISSN

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin doc. Ing. Martin Marko, CSc. e-mail: martin.marko@aos.sk tel.: 0960 423878 Metódy kódovania a modulácie v konvergentných bojových rádiových sieťach Zameranie: Dizertačná práca sa bude zaoberať modernými

Podrobnejšie

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 28.04.2010 Článok spočíva v predstavení a opísaní algoritmu

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, november 2016 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie Rýchly odhad HDP v 3Q: Eurozóna: % medzištvrťročne (zachovanie tempa rastu z predchádzajúceho štvrťroka). Slovensko: %

Podrobnejšie

Microsoft Word - 18.doc

Microsoft Word - 18.doc 96 ZARIADENIE NA ZÍSKAVANIE ELEKTRICKÝCH VELIČÍN OBEHOVÉHO ČERPADLA SLNEČNÉHO KOLEKTORA PAULOVIČ Stanislav - MAKVA Martin Abstrakt: Príspevok oboznamuje s možnosťou automatického merania elektrických veličín.

Podrobnejšie

Úvodná prednáška z RaL

Úvodná prednáška z RaL Rozvrhovanie a logistika Základné informácie o predmete Logistika a jej ciele Štruktúra činností výrobnej logistiky Základné skupiny úloh výrobnej logistiky Metódy používané na riešenie úloh výrobnej logistiky

Podrobnejšie

Inflácia Nezamestnanosť

Inflácia Nezamestnanosť Inflácia, deflácia, ekonomický cyklus Prednáška 10 Inflácia dlhodobý rast cenovej hladiny tovarov a služieb Zmena cien jednotlivých tovarov a služieb Zmena cenovej hladiny Zmena celkovej úrovne cien tovarov

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zahradnikova_DP.doc

Microsoft Word - Zahradnikova_DP.doc DIPLOMOVÁ PRÁCA Priezvisko a meno: Zahradníková Dáša Rok: 2006 Názov diplomovej práce: Nepriaznivé vplyvy v elektrizačnej sústave harmonické zložky prúdu a napätia Fakulta: elektrotechnická Katedra: výkonových

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 11 Ciele 5. Fyzikálne polia 5.2 Elektrostatické pole 5.3 Jednosmerný elektrický prúd Zopakujte si Fyzikálne pole je definované ako... oblasť v určitom priestore, pričom v každom bode

Podrobnejšie

trafo

trafo Výpočet rozptylovej reaktancie transformátora Vo väčších transformátoroch je X σk oveľa väčšia ako R k a preto si vyžaduje veľkú pozornosť. Ak magnetické napätia oboch vinutí sú presne rovnaké, t.j. N

Podrobnejšie

Využitie moderných meracích technológií na hodnotenie kvality tlače

Využitie moderných meracích technológií na hodnotenie kvality tlače REPRODUKOVATEĽNOSŤ FARIEB FAREBNEJ FOTOGRAFIE KODAK A FUJI Katarína Kianicová - Vladimír Bukovský Metodika: 1. Počítačový návrh na prípravu modelovej farebnej fotografie pozostával z doplnkových farieb.

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, október 2017 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie V eurozóne priaznivý vývoj ukazovateľov ekonomickej aktivity i predstihových indikátorov naznačuje relatívne slušný rast

Podrobnejšie

SocialInsects

SocialInsects Simulácia kooperácie sociálneho hmyzu Attila Ulman, 2006 ulman.attila@gmail.com Motivácia I Simulácia rozsiahleho spoločenstva jednoduchých agentov napr. mravcov. Títo relatívne jednoduchí jedinci dokážu

Podrobnejšie

1

1 ADM a logika 5. prednáška Sémantické tablá priesvitka 1 Úvodné poznámky Cieľom dnešnej prednášky je moderná sémantická metóda verifikácie skutočnosti, či formula je tautológia alebo kontradikcia: Metóda

Podrobnejšie

Výhľad Slovenska na najbližšie roky

Výhľad Slovenska na najbližšie roky Výhľad Slovenska na najbližšie roky Martin Šuster Bratislava, konferencia FRP 218 24. 1. 218 Predikcia rastu HDP a cien HDP Inflácia Zdroj: NBS. 2 Strednodobá predikcia P3Q-218 Skutočnosť P3Q-218 217 218

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro (8.4.3 ) doc. Ing. Martin Marko, CSc. e mail: martin.marko@aos.sk tel.:0960 423878 Elektromagnetická kompatibilita mobilných platforiem komunikačných systémov. Zameranie: Analýza metód a prostriedkov vedúcich

Podrobnejšie

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2 17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 30. - 31. máj 2012 ZÁSOBOVANIE VRTUĽNÍKOV VYUŽÍVANÝCH PRI RIEŠENÍ

Podrobnejšie

ZET

ZET Všeobecná ekonomická teória VET cvičenie 1.1 budova FRI, miestnosť č.rb212 zuzana.stanikova@fri.uniza.sk Materiály: https://kmme.fri.uniza.sk/index.php/za mestnanci/zuzanastanikova/vseobecna-ekonomickateoria-stanikova/

Podrobnejšie

Models of marital status and childbearing

Models of marital status and childbearing Models of marital status and childbearing Montgomery and Trussell Michaela Potančoková Výskumné demografické centrum http://www.infostat.sk/vdc Obsah Demografické modely Ekonomické modely: Sobášnosti a

Podrobnejšie

Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov mode

Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov mode Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model Beáta Stehlíková Cvičenia z časových radov, FMFI UK Modelovanie nového produktu na trhu: Bassov model p.1/19 Úvod Frank Bass (1926-2006) - priekopník matematických

Podrobnejšie

Microsoft Word - 16.kapitola.doc

Microsoft Word - 16.kapitola.doc 6. kapitola Logická teória diagnózy zložitých systémov 6. Úvodné poznámky tanovenie diagnózy zložitých systémov v medicíne u človeka, veľkých výrobných zariadení, elektronických obvodov, a pod.) patrí

Podrobnejšie

Detekcia akustických udalostí v bezpečnostných aplikáciách

Detekcia akustických udalostí v bezpečnostných aplikáciách TECHNICKÁ UNIVERZITA V KOŠICIACH FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY KATEDRA ELEKTRONIKY AMULTIMEDIÁLNYCH TECHNOLÓGIÍ Metódy sledovania objektov vo videosekvenciách na báze geometrických vlastností Študijný

Podrobnejšie

Prezentace aplikace PowerPoint

Prezentace aplikace PowerPoint Ako vytvárať spätnú väzbu v interaktívnom matematickom učebnom prostredí Stanislav Lukáč, Jozef Sekerák Implementácia spätnej väzby Vysvetlenie riešenia problému, podnety pre konkrétne akcie vedúce k riešeniu

Podrobnejšie

Zadanie_1_P1_TMII_ZS

Zadanie_1_P1_TMII_ZS Grafické riešenie mechanizmov so súčasným pohybom DOMÁE ZDNIE - PRÍKLD č. Príklad.: Určte rýchlosti a zrýchlenia bodov,, a D rovinného mechanizmu na obrázku. v danej okamžitej polohe, ak je daná konštantná

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

Problémové správanie žiakov stredných škôl;

Problémové správanie žiakov stredných škôl; Zníţená známka zo správania u ţiakov stredných škôl GYMNÁZIÁ RNDr. Mária Slovíková,CSc. Ústav informácií a prognóz školstva Anotácia: Článok obsahuje prehľad základných údajov a porovnanie vývoja podielu

Podrobnejšie

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV I. Výskum a vývoj (VaV) na Slovensku a vo

Podrobnejšie

SRPkapitola06_v1.docx

SRPkapitola06_v1.docx Štatistické riadenie procesov Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním 6-1 6 Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním Cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly budete vedieť: čo sú regulačné

Podrobnejšie

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Príklad 1 AR(2) proces z prednášky: x t =1.4x t 1 0.85x t 2 +u t V R-ku: korene charakteristického polynómu

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Osobnosť tvoria jedinečné charakteristiky spôsobu myslenia, cítenia, správania spolu s mechanizmami (skrytými alebo nie) za týmito procesmi. Základné prístupy k osobnosti a ich kľúčové témy Základný prístup

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Vymenujte základné body fyzikálneho programu ktoré určujú metodológiu fyziky pri štúdiu nejakého fyzikálneho systému Ako vyzerá pohybová rovnica pre predpovedanie budúcnosti častice v mechanike popíšte,

Podrobnejšie

Trh výrobných faktorov

Trh výrobných faktorov Trh VF - pokračovanie ZE PI Prednáška 5. Trh práce pri pružných mzdách Pružné mzdy Mzdová sadzba (W) S L W E D L C Dobrovoľne nezamestnaní Zamestnaní L* Pracovná sila (L) Trh práce pri nepružných mzdách

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Prednášky: 1. 3. marca 2006 2. 10. marca 2006 c RNDr. Monika Molnárová, PhD. Obsah 1 Aritmetické vektory a matice 4 1.1 Aritmetické vektory........................

Podrobnejšie

Didaktické testy

Didaktické testy Didaktické testy Didaktický test - Nástroj systematického zisťovania výsledkov výuky - Obsahuje prvky, ktoré je možné využiť aj v pedagogickom výskume Druhy didaktických testov A) Didaktické testy podľa

Podrobnejšie

MO_pred1

MO_pred1 Modelovanie a optimalizácia Ľudmila Jánošíková Katedra dopravných sietí Fakulta riadenia a informatiky Žilinská univerzita, Žilina Ludmila.Janosikova@fri.uniza.sk 041/5134 220 Modelovanie a optimalizácia

Podrobnejšie

Prehľad pedagogickej činnosti Ing. Martin Gulan, PhD. Prehľad pedagogickej činnosti na vysokej škole a prehľad dosiahnutých výsledkov v tejto činnosti

Prehľad pedagogickej činnosti Ing. Martin Gulan, PhD. Prehľad pedagogickej činnosti na vysokej škole a prehľad dosiahnutých výsledkov v tejto činnosti na vysokej škole a prehľad dosiahnutých výsledkov v tejto činnosti v zmysle vyhlášky č. 6/2005 Z.z., 1 (2)e a neskorších znení 1 Školský rok 2018/2019 1. Softvérové technológie, 3. roč. bakalárskeho štúdia,

Podrobnejšie

Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovsk

Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovsk Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovská cesta 1, 034 01 Ružomberok, Slovakia e-mail: marian.trenkler@ku.sk

Podrobnejšie

Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit roo

Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit roo Jednotkový koreň (unit root), diferencovanie časového radu, unit root testy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK, 2011/2012 Jednotkový koreň(unit root),diferencovanie časového radu, unit root testy p.1/18

Podrobnejšie

Hospodarska_informatika_2015_2016a

Hospodarska_informatika_2015_2016a Gestorská katedra: Študijný program 1. stupňa: Garant študijného programu: KAI FHI EU v Bratislave Hospodárska informatika denné štúdium 1. ročník doc. Ing. Gabriela Kristová, PhD. Bakalárske štúdium -

Podrobnejšie

ŽILNSKÁ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Univerzitný vedecký park Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline ITMS Podporujeme výsk

ŽILNSKÁ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Univerzitný vedecký park Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline ITMS Podporujeme výsk ŽILNSKÁ Žilinskej univerzity v Žiline ITMS 26220220184 Podporujeme výskumné aktivity na Slovensku / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. UVP OP Výskum a vývoj VÝSTUP 10,5 ITMS 26220220184 7,3 9,7

Podrobnejšie

Základné stochastické procesy vo financiách

Základné stochastické procesy vo financiách Technická Univerzita v Košiciach Ekonomická fakulta 20. Január 2012 základné charakteristiky zmena hodnoty W t simulácia WIENEROV PROCES základné charakteristiky základné charakteristiky zmena hodnoty

Podrobnejšie

GIS ako nástroj priestorového rozhodovania

GIS ako nástroj priestorového rozhodovania Rastrový GIS ako nástroj priestorového rozhodovania Priestorové rozhodovanie Mapová algebra Priestorové rozhodovanie Rôzne úrovne priestorového riadenia Viac variantov rozhodovania Každý variant sa vyhodnocuje

Podrobnejšie

ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta

ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Strojnícka fakulta

Podrobnejšie

TESTOVANIE STABILITY PROCESU POKRAČOVANIA GRADIOMETRICKÝCH MERANÍ DRUŽICE GOCE NADOL

TESTOVANIE STABILITY PROCESU POKRAČOVANIA GRADIOMETRICKÝCH MERANÍ DRUŽICE GOCE NADOL S L O V E N S K Á E C H N I C K Á U N I V E R Z I A V B R A I S L A V E S A V E B N Á F A K U L A K A E D R A G E O D E I C K Ý C H Z Á K L A D O V ESOVANIE SABILIY PROCESU POKRAČOVANIA GRADIOMERICKÝCH

Podrobnejšie

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU Učebný cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly by ste mali ovládať: Charakteristiku kvadratických momentov prierezových plôch. Ako je definovaný kvadraticky moment plochy k osi a k pólu. Ako je definovaný

Podrobnejšie

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupuje už do štvrtého roku oživenia, pričom rast poháňanýnajmä

Podrobnejšie

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc ARGUMENTÁCIA V. Kvasnička Ústav aplikovanej informatiky FIIT STU Seminár UI, dňa 21.11.2008 Priesvitka 1 Úvodné poznámky Argumentácia patrí medzi dôležité aspekty ľudskej inteligencie. Integrálnou súčasťou

Podrobnejšie

Informačný leták pre doktorandské štúdium 2019/2020

Informačný leták pre doktorandské štúdium 2019/2020 ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov KONTAKTY FAKULTA PREVÁDZKY A EKONOMIKY DOPRAVY A SPOJOV DOKTORANDSKÉ ŠTÚDIUM Žilinská univerzita v Žiline Fakulta prevádzky a

Podrobnejšie

S T A N O V I S K O

S T A N O V I S K O S T A N O V I S K O HLAVNEJ KONTROLÓRKY MESTA K NÁVRHU PROGRAMOVÉHO ROZPOČTU MESTA NEMŠOVÁ NA ROK 2015 S VÝHĽADOM NA ROKY 2016 2017 V zmysle 18f ods. 1 písm. c) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení

Podrobnejšie

Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém u

Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém u Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém určovania kvality v stavebníctve. Alternatívne názvy - Manažér kvality

Podrobnejšie

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov PROSTREDIE RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV 1 OSNOVA vonkajšie prostredie vnútorné prostredie 2 PROSTREDIE 3 PROSTREDIE Analýza údajov o prostredí Definovanie tendencie prehľad údajov štatistická analýzy grafické

Podrobnejšie

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD.

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD. III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) (ÚMV/MAN2d/10) lenka.halcinova@upjs.sk 11. apríla 2019 3.3 Derivácia v smere, vzt ah diferenciálu, gradientu a smerovej

Podrobnejšie

Uctovnictvo_2015_2016a

Uctovnictvo_2015_2016a Gestorská katedra: Študijný program 1. stupňa: Garant študijného programu: KÚA FHI EU v Bratislave Účtovníctvo denné štúdium 1. a 2. ročník doc. Ing. Katarína Máziková, PhD. Bakalárske štúdium - denné

Podrobnejšie

Expertízny posudok stability drevín

Expertízny posudok stability drevín Dodávateľ: Ústav ekológie lesa SAV Zvolen Pobočka biológie drevín Nitra Akademická 2 949 01 Nitra Objednávateľ: Mesto Pezinok Radničné námestie 44/7 902 14 Pezinok EXPERTÍZNY POSUDOK Číslo objednávky:

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint VPLYV NEPRIEPUSTNÉHO POKRYTIA PÔDY NA KLÍMU MIEST V KONTEXTE KLIMATICKEJ ZMENY PEDO-CITY-KLIMA Jaroslava Sobocká j.sobocka@vupop.sk Odborný seminár k projektu APVV-15-0136, Bratislava 4.6.2018 Projekt

Podrobnejšie

Experimentálna identifikácia nelineárneho dynamického systému pomocou

Experimentálna identifikácia nelineárneho dynamického systému pomocou Experimentálna identifikácia nelineárneho dynamického systému pomocou IDENT Tool v prostredí Matlab Jakub ČERKALA, Anna JADLOVSKÁ Katedra kybernetiky a umelej inteligencie, Fakulta elektrotechniky a informatiky,

Podrobnejšie

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal 60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 018/019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne palivá: uhlie, nafta, olej, zemný plyn. Propán-bután, lieh,

Podrobnejšie

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR Nelineárne optimalizačné modely a metódy Téma prednášky č. 5 Prof. Ing. Michal Fendek, CSc. Katedra operačného výskumu a ekonometrie Ekonomická univerzita Dolnozemská 1 852 35 Bratislava Označme ako množinu

Podrobnejšie

1

1 NÁVRH METODIKY KOMPLEXNÉHO HODNOTENIA EKONOMICKEJ EFEKTÍVNOSTI STROJOV, ZARIADENÍ A TECHNOLÓGIÍ NA SPRACOVANIE ODPADU SAKÁL PETER CHVAŠTULA JÁN, SEKERA BRANISLAV ABSTRACT Presented paper shows the possibilities

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ENERGY EFFICIENCY ENVIRONMENTAL RESPONSIBILITY ECONOMIC PROSPERITY Význam (správneho) merania a overovania údajov pri energetických auditoch Ing. Ladislav Piršel, PhD. alocons spol. s r.o. Povinnosti energetického

Podrobnejšie

Katarina Kellenbergerova - Panel 5

Katarina Kellenbergerova - Panel 5 Operačný program výskum a vývoj Katarína Kellenbergerová riaditeľka sekcie implementácie OP VaV Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚE Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre

Podrobnejšie

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru 8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1. Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru P platí F B = F A, BD = AE, DG = EG F = G. 1.3 Dokážte

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 6 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu Autor na obrazovke, potom zvolíme Užívateľskú úroveň Pokročilý

Podrobnejšie

DataSheet_NOTUS-S_SK_ indd

DataSheet_NOTUS-S_SK_ indd Distribučné elementy NOTUS-S Štvorhranný regulátor konštantného prietoku vzduchu (CAV) Technická špecifikácia Obsah Popis..................................... 3 Vyhotovenie.......................................

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Paschenov zakon [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Paschenov zakon [Read-Only] [Compatibility Mode] Výboje v plynoch, V-A charakteristika Oblasť I. : U => I pri väčšej intenzite poľa (E) je pohyb nosičov náboja k elektródam rýchlejší a tak medzi ich vznikom a neutralizáciou na elektródach uplynie kratší

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Generovanie LOGICKÝCH KONJUNKCIÍ doc. Ing. Kristína Machová, PhD. kristina.machova@tuke.sk http://people.tuke.sk/kristina.machova/ OSNOVA: 1. Prehľadávanie priestoru pojmov 2. Reprezentácia a použitie

Podrobnejšie

Systém uznávania kvalifikácií v Slovenskej republike

Systém uznávania kvalifikácií  v Slovenskej republike Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike Projektový zámer, 2019 Valéria Kubalová - ŠIOV 1 SYSTÉM OVEROVANIA KVALIFIKÁCIÍ (SOK) OBSAH Prezentácia projektového zámeru NP SOK: Ciele projektu

Podrobnejšie

Projektovanie výrobných systémov

Projektovanie výrobných systémov Logistika 2 Riadenie zásob Ing. Martin Krajčovič, PhD. 3. prednáška Bod rozpojenia objednávkou zákazníka Koncept bodu rozpojenia objednávkou zákazníka 5 4 3 2 1 dodávatelia surovín a nakupovaných dielov

Podrobnejšie

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Ekonomická olympiáda Test krajského kola 2017/2018 Pokyny pre študentov: Test obsahuje štyri časti. Otázky

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 PF UPJŠ v Košiciach Moyzesova 16, 041 54 Košice www.science.upjs.sk Informatika na UPJŠ v Košiciach alebo Ako to vidíme my Doc. RNDr. Gabriel Semanišin, PhD. Univerzita P.J. Šafárika, Prírodovedecká fakulta

Podrobnejšie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Včelí focused crawler Včelí focused crawler sa skladá z dvoch základných modelov správania sa včiel - správanie sa včely v úli (implementoval Tomáš Jelínek) a správanie

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh 7 MTEMTICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčného obvodu. Konečný automat je usporiadaná pätica = (X, S, Y, δ, λ,) (7.) kde X je konečná neprázdna

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Seminár Robotika.SK Ako naučiť robota vidieť ľudskú tvár pomocou knižnice Dlib Andrej Lúčny Katedra aplikovanej informatiky FMFI UK lucny@fmph.uniba.sk http://dai.fmph.uniba.sk/w/andrej_lucny www.robotika.sk/cviko7-faces.zip

Podrobnejšie

miera zamestnanosti v % miera nezamestnanosti v% Bulletin Prognostického ústavu SAV č. 3, rok 2017 Centrum spoločenských a psychologických vied SAV Tr

miera zamestnanosti v % miera nezamestnanosti v% Bulletin Prognostického ústavu SAV č. 3, rok 2017 Centrum spoločenských a psychologických vied SAV Tr miera zamestnanosti v % miera nezamestnanosti v% Bulletin Prognostického ústavu SAV č. 3, rok 2017 Centrum spoločenských a psychologických vied SAV Trh práce: zamestnanosť, nezamestnanosť, voľné pracovné

Podrobnejšie

Siete vytvorené z korelácií casových radov

Siete vytvorené z korelácií casových radov Siete vytvorené z korelácií časových radov Beáta Stehlíková 2-EFM-155 Analýza sociálnych sietí Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, UK v Bratislave, 2019 Siete vytvorené z korelácií Siete vytvorené

Podrobnejšie

Vplyv zmien v daniach a odvodoch na motiváciu pracovať Matúš Senaj, Zuzana Siebertová, Norbert Švarda, Jana Valachyová Netechnic

Vplyv zmien v daniach a odvodoch na motiváciu pracovať Matúš Senaj, Zuzana Siebertová, Norbert Švarda, Jana Valachyová   Netechnic Vplyv zmien v daniach a odvodoch na motiváciu pracovať Matúš Senaj, Zuzana Siebertová, Norbert Švarda, Jana Valachyová Netechnické zhrnutie 23.6.216 Téma: Vplyv zmien v daniach a odvodoch na motiváciu

Podrobnejšie

Podpora metód operačného výskumu pri navrhovaní systému liniek doc. RNDr. Štefan PEŠKO, CSc. Katedra matematických metód, Fa

Podpora metód operačného výskumu pri navrhovaní systému liniek doc. RNDr. Štefan PEŠKO, CSc. Katedra matematických metód, Fa Podpora metód operačného výskumu pri navrhovaní systému liniek doc. RNDr. Štefan PEŠKO, CSc. stefan.pesko@fri.uniza.sk Katedra matematických metód, Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita v

Podrobnejšie

Obce okresu Nové Zámky z aspektu ukazovateľov samosprávy

Obce okresu Nové Zámky z aspektu  ukazovateľov samosprávy Vnímanie volieb na úrovni miestnej samosprávy z pohľadu obyvateľov obcí okresu Nové Zámky RNDr. Katarína Vilinová, PhD., RNDr. Gabriela Repaská, PhD., Bc. Andrea Lelkešová Štruktúra prezentácie Úvod Základné

Podrobnejšie

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 za rok 2018 Komunitný plán sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 (ďalej

Podrobnejšie

Axióma výberu

Axióma výberu Axióma výberu 29. septembra 2012 Axióma výberu Axióma VIII (Axióma výberu) ( S)[( A S)(A ) ( A S)( B S)(A B A B = ) ( V )( A S)( x)(v A = {x})] Pre každý systém neprázdnych po dvoch disjunktných množín

Podrobnejšie

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky V ý s l e d k y štatistického zisťovania o zamestnancoch a mzdových prostriedkoch v školstve rok 2018 Štvrťročný výkaz o práci v školstve

Podrobnejšie

Skúšanie zámkov lopatiek turbín

Skúšanie zámkov lopatiek turbín Skúšanie zámkov lopatiek turbín sondami s fázovanou sústavou meničov Ing. Miloš Kováčik, Ing. Rastislav Hyža SlovCert s. r. o. Bratislava Úvod Zámok lopatiek turbín je miestom výskytu trhlín, ktoré môžu

Podrobnejšie

Šablona dokumentu

Šablona dokumentu 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 VÝSLEDKY PROJEKTU 0043-10 KOMPLEXNÝ MODEL POSUDZOVANIA

Podrobnejšie

EN

EN SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 30.7.2010 KOM(2010)411 v konečnom znení SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o vplyve rozhodnutí Európskeho parlamentu a Rady, ktorými sa upravujú právne základy

Podrobnejšie

Expertízny posudok stability drevín

Expertízny posudok stability drevín Dodávateľ: Ústav ekológie lesa SAV Zvolen Pobočka biológie drevín Nitra Akademická 2 949 01 Nitra Objednávateľ: Mesto Pezinok Radničné námestie 7 902 14 Pezinok EXPERTÍZNY POSUDOK Objednávka č. 20180252/2018

Podrobnejšie

Vyhodnotenie študentských ankét 2013

Vyhodnotenie študentských ankét 2013 Výsledky študentskej ankety na UJS v akademickom roku 2012/2013 Študenti Univerzity J. Selyeho v zmysle 70 ods. 1 písm. h) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

Štvrťročná správa o stave trhu s plynom a činnostiach súvisiacich s operátorom trhu s plynom I. štvrťrok 2017 SPP distribúcia, a.s. Mlynské nivy 44/b

Štvrťročná správa o stave trhu s plynom a činnostiach súvisiacich s operátorom trhu s plynom I. štvrťrok 2017 SPP distribúcia, a.s. Mlynské nivy 44/b Štvrťročná správa o stave trhu s plynom a činnostiach súvisiacich s operátorom trhu s plynom I. štvrťrok 2017 SPP distribúcia, a.s. Mlynské nivy 44/b 825 11 Bratislava 26 Obsah 1. ZMENY DODÁVATEĽA... 3

Podrobnejšie

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Príloha č. 7 Š t a t i s t i c k ý ú r a d S l o v e n s k e j r e p u b l i k y Miletičova 3, 824 67 Bratislava 26, Slovenská republika Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Vážený

Podrobnejšie

STATIKA OKENNÝCH KONŠTRUKCIÍ V priebehu užívania pôsobia na okenné konštrukcie nasledovné zaťaženia: zaťaženie od hmotnosti zaťaženie vetrom prídavné

STATIKA OKENNÝCH KONŠTRUKCIÍ V priebehu užívania pôsobia na okenné konštrukcie nasledovné zaťaženia: zaťaženie od hmotnosti zaťaženie vetrom prídavné STATIKA OKENNÝCH KONŠTRUKCIÍ V priebehu užívania pôsobia na okenné konštrukcie nasledovné zaťaženia: zaťaženie od hmotnosti zaťaženie vetrom prídavné zaťaženia (zaťaženia pri zatváraní, otváraní, údržbe,

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

Analýza sociálnych sietí Geografická lokalizácia krajín EU

Analýza sociálnych sietí  Geografická lokalizácia krajín EU Analýza sociálnych sietí Geografická lokalizácia krajín EU Ekonomická fakulta TU v Košiciach 20. februára 2009 Vzt ahy medzi krajinami - teória grafov Doterajšie riešenia 1 problém farbenia grafov (Francis

Podrobnejšie