Microsoft Word - A3.seria.doc

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Microsoft Word - A3.seria.doc"

Prepis

1 FYZIKÁLNY KOREŠPONENČNÝ SEMINÁR vzorové riešenia 3. série FKS, KTFF FMFI UK A kategória (starší) Mynská doina 24. ročník Bratisava zimný semester otazky@fks.sk škoský rok 2008/ A-3.1 Obyčajný pohyb po kružnici (opravova Robo) V kasickej súradnicovej sústave máme nakresenú kružnicu s poomerom R. Na nej, v bode [R,0] sa nachádza hmotný bod s hmotnosťou m, ktorý sa v čase t = 0 začne pohybovať otáčavým pohybom, s konštantnou uhovou rýchosťou ω, proti smeru hodinových ručičiek. a) Akú veľkú časť kružnice (v uhových jednotkách) má hmotný bod prejdenú v čase t? (v čase 0 ma prejdených 0 radiánov) b) Aké sú súradnice, y bodu v čase t? c) Aká veľká sia F je potrebná na to, aby sa bod pohybova popísaným spôsobom? Aký je jej smer? d) Ak siu vyrátanú v bode c) rozožíme na -ovú a y-ovú zožku, aká veľká bude -ová zožka? Inými sovami ako vyzerá závisosť F (t) t.j. -ovej zožky siy od času? e) Ako vyzerá F v závisosti od, teda F ()? f) Ako pomocou a) e) vyšetriť pohyb hmotného bodu viazaného na -ovú os, na ktorý pôsobí sia F() = -k kde k je nejaká kadná konštanta? Ahojte! Verím, že táto úoha patria do kategórie nenáročnejších, a preto hneď začnime sumarizujúcim obrázkom. Na ňom je znázornená situácia, v ktorej sa hmotný bod s hmotnosťou m nachádza v (nami zvoenom) čase t. Ako tiež vidieť, väčšina z podúoh a) až f) je geometrického rázu (hranie sa s goniometrickými funkciami a rozkad vektora na zožky). Ae poďme pekne systematicky. a) Z definície uhovej rýchosti je táto rovná podieu zmene uha, ktorú bod pri pohybe po kružnici prekoná za istý čas, a tohto času. Úpravou tohto vzťahu máme φ = ωt b) Z obrázku vidíme, ako ľahko vyjadriť cos φ a sin φ pomocou súradníc, y a R. Úpravou potom máme: = Rcos φ = Rcos (ωt) (1) y = Rsin φ = Rsin (ωt) (2) c) Hmotný bod je udržovaný na svojej kružnicovej trajektórii vďaka pôsobeniu dostredivej siy F, ktorá smeruje, ako už z jej názvu vypýva, do stredu kružnice (t.j. do súradnicového bodu [0, 0]). Pre jej veľkosť patí známy vzťah: F = ma d = mω 2 R, (3) kde a d je veľkosť dostredivého zrýchenia.

2 d) Podobne ako v podúohe b), apikovaním goniometrických funkcií cos φ a sin φ,ako to vypýva z obrázku, pre veľkosti -ovej a y-ovej zožky dostredivej siy F dostávame: F = Fcos φ = mω 2 Rcos φ F (t) = mω 2 Rcos (ωt) (4) F y = Fsin φ = mω 2 Rsin φ (5) Mínusko je pri oboch zožkách siy preto, ebo obe zožky siy majú smer opačný, než je smer súradnicových osí, ako je to viditeľné z obrázka. e) Závisosť F () získame, ak do vzťahu (4) pre závisosť -ovej zožky siy od času dosadíme vzťah (1), teda formáne zapísané: F () = mω 2 (6) f) Keď sme si už všetko potrebné postupne predpripravii, môžeme sa pustiť do zatého kinca úohy. Pohiadnime na vzťah (6) a porovnajme ho so siou F() = k zo zadania. Vidíme, že oba zápisy sa principiáne neíšia, pretože hmotnosť m aj uhová rýchosť ω sú konštantami. Teda konštantou k pre náš prípad bude: mω 2 = k k = mω 2 (7) Ak bude kadná konštanta k predstavovať tuhosť pružiny a sia F() = k predstavovať siu spôsobujúcu kmitanie hmotného bodu (závažia) zaveseného na pružinke, potom z posedného vzťahu (7) získame známy učebnicový vzťah pre uhovú frekvenciu vastných kmitov pružinového osciátora ω 2 = k/m. Ak si uvedomíme, že jeden kmit závažia na pružinke trvá presne toľko, koľko trvá prisúchajúcemu hmotnému bodu, kým raz obehne kružnicu, vieme z tohto veľmi eegantne odvodiť vzorec pre periódu takýchto kmitov. opočítajte si to, nezabudnite však pri tom na to, že ω sa meria v radiánoch za sekundu a kruh má cekovo 2π radiánov. Toť vsio. A-3.2 Pružina (opravova Bzdušo) Homogénnu pružinu s pokojovou dĺžkou, cekovou hmotnosťou m a tuhosťou k zavesíme za jeden koniec a necháme natiahnuť sa vpyvom gravitácie. Aká bude dhá? Pružina čo? Visí. 1 A pod ťarchou vastnej tiaže sa nejako natiahne. Notorické pozorovanie je, že sa natiahne nerovnomerne. ôvod je jednoduchý: V každom mieste je pružina naťahovaná en tiažou tej svojej časti, ktorá je pod ním. Ako ceok je pružina natiahnutá nerovnomerne. No pokiaľ sa pozrieme na jej dosť maý úsek, ten je už natiahnutý pomerne rovnomerne (tým rovnomernejšie, čím menší úsek sedujeme). Nič nám nebráni predstaviť si, že ceá pružina je v skutočnosti zožená z viacerých menších pružín. 2 Označme ich počet N. No a predpokadajme, že každá z týchto častí je už natiahnutá rovnomerne (predpokad ). Ak chceme zistiť, ako sa natiahi tieto maé drobizgy (odtiaľ doný inde ), potrebujeme poznať ich parametre. Tie sú m = m = k = Nk, N N 1 Vzorové riešenie pre vetu Mama iša do obchodu a kúpia mieko, je napríkad Mama iša do obchodu a mieko čo? Kúpia. 2 Pre jednoduchosť si možno predstaviť, že týmito menšími pružinami sú jednotivé závity. My však v riešení pôjdeme v deení ešte ďaej.

3 kde sa pristavíme en pri posednej rovnici. Keby sme pružinu naťahovai konštantnou siou F, tak sa predĺži o F / k. Ak si ju predstavíme ako N menších častí, predĺži sa o N F / k. Ide však o to isté natiahnutie! To nás už dovedie k rovnosti k = Nk. Z obrázku vpravo vidno, že itu pružinu odspodu naťahuje tiaž ( i 1) pružín pod ňou. Jej dĺžka teda bude (podľa vzťahu = F / k ) i = = N + + ( i 1) m k ( i 1) g mg, N 2 k kde sme samozrejme nezabudi na pokojovú dĺžku každej pružinky. Cekovú dĺžku pružiny teraz získame jednoduchým sčítaním dĺžok všetkých natiahnutých drobizgov, teda N N L = i = i = 1 i = 1 ( N + 1) mg = + 2Nk N mg mg + i 2 2 N k N k mg Nk kde sme využii vzťah L + N = N( N + 1) / 2. Ak si teraz uvedomíme, že je spnené tým epšie, čím na menšie úseky deíme pružinu, stačí spraviť imitu N. Vtedy v druhom čene je ( N + 1) / N 1 a tretí čen kesá do nuy. Výsedok je preto mg L = +. 2k Viac už nemám čo dodať. Snáď en, že ma potešio veľké množstvo správnych riešení a že mám ešte jednu poznámku pod čiarou. 3, A-3.3 úfam, že všetci máte nainštaovaný Ece (opravova Fiip, vzorák Jakub)...pretože ak nie, ste masochisti, pre riešenie nasedujúcej úohy ho budete potrebovať. Z vraku športového auta vytiahi čiernu skrinku, ktorá obsahuje údaje o tom, čo sa stao pred haváriou. Konkrétne, obsahuje údaje o zrýchení auta v každej sekunde. Za koncom zadania naseduje 300 číse, ktoré sú zrýchenia auta v ms -2 za posedných 5 minút jazdy, každé číso odpovedá priemernému zrýcheniu v jednej sekunde, prvé číso prvá sekunda, atď... Z čiernej skrinky sme sa tiež dozvedei, že pred 5 minútami bo vypnutý motor a auto teda s najväčšou pravdepodobnosťou stáo. Zistite: a) (2body) Akú dhú dráhu auto za posedných 5 minút prešo? b) (1bod) Akú maimánu rýchosť pri svojom pohybe dosiaho? c) (2body) Akú rýchosť mao auto v poovici prejdenej dráhy? d) (1 bod) Snaži sa vodič tesne pred nárazom zabrzdiť? Snažte sa o čo najpresnejší výsedok (286 číse) Úvodom sa patrí ospravedniť za miernu dezinformáciu. Na vstupe sme zadai 301 číse. Ja som sa s tým bavi tak 20 minút. úfam, že vy menej. (Ja som to nebo!) Časť d) Poďme zodpovedať najprv to, čo ide najľahšie. Z posedných číse záznamu okamžite vidím, že v posedných 4 sekundách pred nárazom mao auto reatívne vysoké 3 Totiž, že na si môžu záujemci prečítať o probematike zavesených pružín ešte omnoho viac.

4 spomaenie, porovnateľné s tiažovým zrýchením. To znamená, že vodič pred nárazom brzdi. Časť b) Zavediem označenie v(k) pre rýchosť na konci ktej sekundy. Podobne, priemerné zrýchenie počas ktej sekundy, ktoré mám v zadaní, označím a(k). Predpokadáme, že rýchosť na začiatku boa nuová, teda v(0) = 0. Keď poznám v(k), tak viem spočítať aj v(k + 1) = v(k) + a(k + 1) 1 sekunda. Takto postupne popočítam rýchosť na konci 1., 2., 3.,... až 301. sekundy. Spomedzi rýchostí nájdem maimánu. Najľahšie ju čovek nájde v grafe v(t) a potom si prísušnú hodnotu odčíta v tabuľke. Mai by sme určiť aj chybu nášho výsedku. Nie je to zožité, stačí si uvedomiť, že neistota vstupných dát a(k) je zhruba 0,005 ms -2, ebo zrýchenia sú udané (prevažne) na 2 desatinné miesta. Preto v každom výpočtovom kroku od v(k) ku v(k + 1) zväčšujem absoútnu chybu rýchosti o aspoň 0,005 m/s. Chyba určenia rýchosti v(k) je teda v = 0,005k m/s. Priožený graf dokumentuje rýchosť auta aj s odchýkou. Maimána dosiahnutá rýchosť auta boa (58,5 ± 1,5) m/s. Časť a) Keď som si už spočíta rýchosť na konci každej sekundy, tak už cekom ľahko spočítam aj dráhu prejdenú na konci každej sekundy. Anaogicky ako v predošom odstavci si označím s(k) dráhu prejdenú na konci ktej sekundy. Ak by som pohyb počas (k + 1)vej sekundy považova za prakticky rovnomerný, tak by som napísa rovnicu s(k + 1) = s(k) + v(k) 1 sekunda. (I) Keďže som bo však zadaním usmernený k tomu, aby som našie najpresnejší možný výsedok, tak skúsim niečo epšie. Môžem považovať pohyb auta počas (k + 1)vej sekundy za rovnomerne zrýchený. Potom bude patiť rovnica s(k + 1) = s(k) + v(k) 1 sekunda + ½ a(k + 1) (1 sekunda) 2. (II) Táto rovnica by maa byť presnejšia ako tá predošá, ebo zohľadňuje aj zmenu rýchosti počas bežiacej (k + 1)-vej sekundy. Nebude však úpne presná, ebo auto sa nepohybuje v každej sekunde rovnomerne zrýchene, hodnota a(k) je en hodnota priemerného zrýchenia počas k-tej sekundy. Všimnite si, že zatiaľ čo na výpočet rýchostí v(k) nám znaosť priemerného zrýchenia a(k) stačia dokonae, teraz nám stačí už iba pribižne! Opäť by sme sa mai zamysieť nad presnosťou. 4 V každom výpočtovom kroku k absoútnej chybe určenia s(k) pridávam chybu určenia výrazu v(k) 1 sekunda = 0,005k m a chybu ½ a(k + 1) (1 sekunda) 2 = 0,0025 m, ktorá je voči tej predošej zanedbateľná. Chyba v určení prejdenej dráhy potom je súčtom aritmetického radu a patí pre ňu vzťah s(k) 0,0025k 2 m. ráha prejdená automobiom je s = (9,4 ± 0,2) km. Pomocou rovnice (I) by sme dostai výsedok odišný o zhruba 15 m, z čoho vidno, že kompikácia so zrýcheným pohybom nevedie k hodnotnejšiemu 4 Treba si uvedomiť, že pre dráhu nemáme presný výpočet. Pre divoko sa meniace zrýchenie počas 1 sekundy dokonca vieme dostať ľubovoľne veľkú chybu určenia prejdenej dráhy! Zdá sa však cekom rozumné predpokadať, že auto sa nehrá na vypašeného býka dráždeného toreadorom, ktorý počas jednej sekundy zmení 8 smer a dokopy má prakticky nuové zrýchenie. V takom prípade sú naše počty v poriadku, avšak chybu výsedku nevieme určiť zodpovedne, vieme ju iba odhadnúť.

5 výsedku. To sa však nedá ľahko povedať vopred, iba overiť dodatočne. Časť c) je teraz už brnkačka. Stačí nám v tabuľke hodnôt s(k) nájsť hodnotu s/2 a už vieme čas t = k sekúnd, v ktorom auto prechádzao poovicu dráhy a stačí nám kuknúť do tabuľky v(k) a určiť požadovanú rýchosť. Opäť, v záujme spresnenia výsedkov by sme mohi nájsť také k, pre ktoré bude patiť s(k) < s/2 < s(k + 1) a v rámci (k + 1)vej sekundy uvažovať rovnomerný pohyb a nájsť ten čas presnejšie. Keďže však ani prejdenú dráhu s vieme en s veľkou neistotou, tak aj k viem určiť en pribižne a to k = 171 ± 6. Chyba určenia v(k) pre prísušné k je na úrovni 0,9 m/s. Rozdie rýchostí pre prípustné káčka je v rovnakom ráde. Vďaka tomu nemá zmyse počítať rýchosť v čase t = 170, s. Hľadaná rýchosť je pribižne (28,5 ± 1) m/s (103 ± 4) km/h. Hodnotenie : Numerické hodnoty výsedkov boi v tejto úohe dôežité, preto som strháva body podľa presnosti. V časti a) som stŕha 1 bod ak riešiteľ použi rovnicu (I) kvôi tomu, že zadaním bo motivovaný snažiť sa viac. V časti c) sa ambiciózne spresňovanie výsedku nestreto s bodovým zvýhodnením. Za neurčenie chýb zisťovaných veičín som nestŕha, za ich určenie som body upravova smerom nahor. Avšak ak niekto chyby ani nespomenu, tak bo odmenený pobodovou stratou. A-3.4 Skutočný príbeh(opravova Samo) V miestosti FKS máme skenú nádobu s objemom V, ku ktorej je pripojená výveva. Staa sa však nepríjemná vec, v miestnosti sa nám premnožii moe a po tom, ako skonzumovai vifon, Fajove staré topánky a Spišskú borovičku, vyhrýzi do skenenej nádoby maý otvor o poche S. Na aký minimány tak je možné teraz nádobu vývevou vyčerpať? Predpokadajte, že výveva nezávise na taku v nádobe z nej odčerpáva vzduch konštantným objemovým výtokom Q (itrov za sekundu). Vo FKS máme normány atmosférický tak a tepotu 20 C. Mié deti, tento príkad boa asi tyčka. Jedine tak si viem vysvetiť to, že ste ho nikto nezrátai a to, že tento vzorák sa rodi tak dho:-). Ono to ae predsa nemôže byť až také zé, všakže? Odvážnemu šťastie praje, pusťme sa preto odvážne do riešenia probému! Skôr, než začneme riešiť samotnú úohu zo zadania, skúsme vyriešiť jednoduchší probém. Predstavme si maú uzavretú nádobu tvaru kocky, v ktorej sa nachádza pyn. My sa pokúsime zistiť, koľko častíc dopadne na stenu tejto nádoby za krátky čas t. Označme n( v ) počet častíc, ktorých veľkosť zožky rýchosti v smere komom na stenu je z intervau v dv,v + dv. Poovica týchto častíc zrejme bude mať smer rýchosti k stene, poovica od steny. Zaujíma nás teda en n( )/ 2 v častíc, ktoré sa pohybujú v správnom smere. Aby tieto častice stihi za čas tvraziť do steny, nesmú byť od nej ďaej ako v t. Ak má strana kocky dĺžku a, tak moekú, ktoré spĺňajú tieto podmienky bude: n( v ) v t. 2a Všetkých moekú bude teda spou: kde n je počet všetkých častíc a i= i= ( v ) n v t n t = 0 2a 2a v = i dv i= i= 0 n ( v ) Všimnime si, že čen vpravo je priemerná veľkosť v. Vzťah sa teda dá prepísať ako: n t v 2a Potrebujeme už en vyjadriť priemernú veľkosť v pomocou v priemernej veľkosti rýchosti moekú. Pri odvodzovaní budeme predpokadať, že všetky moekuy majú veľkosť n v

6 rýchosti v, pozorný čitateľ odôvodní, prečo si to môžeme dovoiť. Veľkosť v nejakej častice je potom jednoznačne určená smerom, ktorým sa táto častica hýbe. Ak vektory rýchosti všetkých častíc presunieme do spoočného počiatku, ich konce vytvoria sféru s poomerom v. Naše v je potom rovné -ovej súradnici bodu na sfére, ktorý zodpovedá danej častici. Rozdeíme sféru na dve posféry tak, aby rez bo komý na -ovú os. Keďže chceme spočítať priemer absoútnej hodnoty v obmedzíme sa iba na posféru, s kadnými hodnotami v a zrátame priemernú hodnotu jej -ových súradníc. Lež, čo to, finta! Tento priemer má predsa svoje meno! Voajú ho ťažisko! Priemerná hodnota v bude -ová súradnica ťažiska, teda vzdiaenosť ťažiska posféry od jej stredu. A z tabuiek snaživý čitateľ vyčíta, že táto vzdiaenosť je rovná poovici poomeru sféry, v našom prípade v / 2. Za čas t do steny teda narazí n t v 4a častíc. Tento výsedok teraz využijeme na to, aby sme spočítai, koľko častíc prejde dierkou, ktorú vyhrýzi moe. Stačí dierku zakryť množstvom mysených kociek a čitateľ sa presvedčí, že vzťah na počet častíc, ktoré preetia dierkou v jednom smere, bude: Sc1 t v1 4 Kde c 1 je koncentrácia častíc mimo nádoby a S je pocha dierky. Častice však neietajú en z nádoby s vyšším takom do nádoby s nižším takom. Niektoré častice, bude ich však menej, ietajú aj v smere opačnom, tých bude zrejme Sc2 t v2 4 Kde c 2 je koncentrácia častíc v nádobe. Cekový tok častíc dierkou do nádoby preto bude: S ( v1 c1 v2 c2 ) 4 Pekný vzťah, no nie veľmi užitočný. Ujo internet a teta Wikipédia nám však prezradii, že: 8RT v = πm kde M je moárna hmotnosť vzduchu. Ujo vedúci Kubo nám zas prezradi, že sa nedopustíme veľkej chyby, ak budeme predpokadať, že v oboch nádobách má pyn rovnakú tepotu T. Ak teraz využijeme stavovú rovnicu, ktorá hovorí: p= n V R T = crt ostaneme pre tok častíc dierkou do nádoby vzťah: S ( p p ) 1 2πMRT Výveva odčerpáva častice objemovým tokom Q, prepočítané na tok častíc to je: p 2 Q RT V ustáenom stave musí pritekať rovnako veľa častíc, ako odteká, oba toky sa preto musia rovnať. Z toho dostávame rovnosť: S( p1 p2 ) p2q = 2πMRT RT 2

7 Keď vyjadríme tak v nádobe: p 2 = S S RT RT +Q 2πM A máme výsedok. Ostáva otázka, nie nepodstatná, nakoľko je tento výsedok správny. Nuž, dovoii sme si počas riešenia množstvo zanedbaní. Predpokadai sme, že tepoty v oboch nádobách budú rovnaké, predpokadai sme, že pyn je ideány a tvárii sme sa, že cez dierku prejde rovnako veľa častíc, ako by dopado na terčík rovnakej pochy. To však nie je úpne to isté, pretože po dopade na terčík sa častice odrazia späť, avšak po prejdení dierkou sa nám späť neodrazí nič a v okoí dierky bude po čase menšia koncentrácia moekú ako inde v nádobe. Preto tento výsedok netreba brať príiš vážne a uvedomiť si, že je en pribižný. Toľko vzorové riešenie, teraz trocha kritiky našich riešiteľov. Kritika padá havne na pecia riešieľov, ktorí získai viac ako po boda. Potešii ma najväčšími budmi. Čo ma pri opravovaní najviac hnevao boo, že rátate príkad o pyne a nikomu ani en nenapadne uvažovať, že by snáď moho byť aj stačiteľný. Takmer všetci ste svorne tvrdii, že objemové prietoky musia byť rovnaké a netrápite sa detaiom, že pri rôznych takoch môže mať to isté množstvo vzduchu rôzny objem. Niektorí ste na mňa vytiahi nové pojmy ako taková energia a tvrdii, že je rovná súčinu taku a objemu. Iné riešenie sa ma snažio presvedčiť, že pri izotermickom deji sa nedodáva tepo. A zakincova to epert, ktorý vyhási, že moekuy sa môžu hýbať iba v šiestich smeroch a dosť. Úpne všetci bernouisti a energetisti zabudi vo svojich rovniciach na čen za vnútornú energiu pynu a vôbec nikomu nenapado, že rýchosť tečúceho vzduchu nemusí byť v každom bode komá na dierku. Riešenia na mňa robii dojem snahy nasiu poskadaných vzorcov opísaných z učebnice fyziky bez štipky snahy porozumieť tomu, čo píšem. Takto sa však fyzika nerieši, to nie je súťaž, kto si tipne epší vzorec. Píšem en to, čomu naozaj rozumiem, inak spodím krásne budy. To by však asi chceo začať riešiť ten seminár skôr ako pať minút pred záverečnou pošty, všakže?:-) Nuž, nepotešii ste ma, ani ja Vás nepoteším a bodíkov veľa nerozdám:-( FYZIKÁLNY KOREŠPONENČNÝ SEMINÁR výsedková istina A kategórie po 3. sérii zimného semestra 24. ročníka Meno a priezvisko Škoa A- 3.1 A-3.2 A-3.3 A Σ 1 Bogár Ján G Ľ. Štúra Trenčín Honzáková Kateřina GJK Praha Bačo Ladisav G KE Poštová Hruška Eugen G Hohovec Poačko Martin G KE Aejová Matejovičová Lenka G BA J.Hronca Vanta Radovan G BA Metodova Mainer Micha OG ZA Varšavská Štyráková Kamia G POH, oný Kubín Kováč Jakub GsvCaM Lešková Andrea G Lipany Jursa Jakub G KE Aejová Midik Adam G J.A.R. Prešov Hagara Micha G BA J.Hronca Kieferová Mária GSF Žiina Horňák Fiip G BA Grössingova

8 17 Rohár Pavo G KE M.R.Štefánika Hudák Adam G KE M.R.Štefánika Batmendijnová Kristína G Stará Ľubovňa Petrucha Micha G BA Metodova Hašík Juraj G BA Grössingova Chudjak Martin SPŠ Martin Vanya Peter G BA J.Hronca Bosák Radomír G BA Grössingova Ďurian Micha G Piešťany Rigdová Emíia OG Kukučínova Poprad Cocuľová Zuzana G KE Poštová Kuzma Tomáš G KE Aejová Kukišová Nina G BA Metodova Zajaček Micha Ev. Lýc. BA Pinnaka Prabhat Rao G India Kramárik Lukáš G Ľ. Štúra Trenčín Cuc Bruno G BA Grössingova Baová Katarína G Ľ. Štúra Trenčín Kubinová Mária G POH, oný Kubín Výška Martin G Aej, Praha Eiben Eduard G KE Poštová Šimko Stanisav G BA J.Hronca Hojčka Micha G Partizánske Krejčír Andrej G P Prievidza Katsiaryna Artsiushina G Minsk Görcsösová Andrea G KE Aejová Liščinský Mirosav G KE Aejová Sádek Fiip GAB Námestovo Baranová Jana G KE Aejová Bendová Lenka G BA J.Hronca Vaváčková Martina G Tábor Matuová aniea G BA Papánka Stripajová Svetana G POH, oný Kubín Marcinek Ján G Kremnica Stupka Roman G Kremnica Suchomeová ana G Ľ. Štúra Trenčín Mohammad Adam Ostrava Marhefka Eduard G Spišská Stará Ves Kňažeková Petra G Ľ. Štúra Trenčín Maiková Lucia ZŠsMŠ Liptovská Tepička Sedačková Barbora G Sereď

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, ked sú velké

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu   v limite, ked sú velké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké zaujímavé, ale len pre matematikov... NIE! o tom, ako

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória C domáce kolo Riešenie úloh 1. Kúsok ľadu na lomenej streche a) Prvá časť pohybu m

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória C domáce kolo Riešenie úloh 1. Kúsok ľadu na lomenej streche a) Prvá časť pohybu m 59. ročník Fyzikánej oypiády v škosko roku 7/8 Kategória C doáce koo Riešenie úoh. Kúsok ľadu na oenej streche a) Prvá časť pohybu edzi bodi A je kĺzanie s trení po nakonenej rovine s uho skonu. V sere

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Diferenciálne rovnice Základný jazyk fyziky Motivácia Typická úloha fyziky hľadanie časových priebehov veličín, ktoré spĺňajú daný fyzikálny zákon. Určte trajektóriu telesa rt ( )???? padajúceho v gravitačnom

Podrobnejšie

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom 2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom l nazývame dotyčnicou krivky f v bode P. Pre daný bod

Podrobnejšie

Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií

Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií Na obrázku máme bod B na jednotkovej kružnici, a rovnobežne s y-ovou osou bodom B vznikol pravouhlý trojuholník. Jeho prepona je polomer kružnice má veľkosť 1,

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 12 Ciele 5. Fyzikálne polia 5.4 Stacionárne magnetické pole 5.5 Elektromagnetické pole Zopakujte si Fyzikálne pole je definované ako... oblasť v určitom priestore, pričom v každom bode

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 11 Ciele 5. Fyzikálne polia 5.2 Elektrostatické pole 5.3 Jednosmerný elektrický prúd Zopakujte si Fyzikálne pole je definované ako... oblasť v určitom priestore, pričom v každom bode

Podrobnejšie

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória A Riešenie úloh krajského kola Riešenie: Odpružený dopad a) Rýchlosť dopadu debnič

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória A Riešenie úloh krajského kola Riešenie: Odpružený dopad a) Rýchlosť dopadu debnič 6. ročník Fyzikánej oypiády v škosko roku 8/9 kategória A iešenie úoh krajského koa iešenie: Odpružený dopad a) ýchosť dopadu debničky na piest určíe zo zákona zachovania echanickej energie v g ( h b).

Podrobnejšie

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle 1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr at b + k. idea postupu je postupne rozpisovat cleny T b... teda T b = at + 1... dokym v tom neuvidime nejaky tvar

Podrobnejšie

4. MECHANICKÁ PRÁCA, VÝKON A ENERGIA 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodo

4. MECHANICKÁ PRÁCA, VÝKON A ENERGIA 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodo 4 Mechanická práca, výkon a energia Pôsobenie vonkajších síl na hmotné body (telesá), resp. sústavu hmotných bodov (telies), môže viesť k zmene ich polohy, pohybového stavu, alebo môže zapríčiniť zmenu

Podrobnejšie

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 009/010 59. ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných reálnych čísel, ktoré sú riešením sústavy rovníc a b c

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Vymenujte základné body fyzikálneho programu ktoré určujú metodológiu fyziky pri štúdiu nejakého fyzikálneho systému Ako vyzerá pohybová rovnica pre predpovedanie budúcnosti častice v mechanike popíšte,

Podrobnejšie

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc Pokročilé programovanie XI Diagonalizácia matíc Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2015/2016 Obsah Fyzikálne príklady: zviazané oscilátory, anizotrópne systémy, kvantová

Podrobnejšie

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru 8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1. Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru P platí F B = F A, BD = AE, DG = EG F = G. 1.3 Dokážte

Podrobnejšie

Microsoft Word - MAT_2018_1 kolo.docx

Microsoft Word - MAT_2018_1 kolo.docx Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Príklady na prijímacie skúšky do 1. ročníka konané dňa 14. mája 2018 MATEMATIKA V úlohách 1) až 8) je práve jedna odpoveď správna. Túto správnu odpoveď

Podrobnejšie

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória E krajské kolo Texty úloh 1. Premiestnenie polystyrénovej kocky Riešenie: a) Hmotn

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória E krajské kolo Texty úloh 1. Premiestnenie polystyrénovej kocky Riešenie: a) Hmotn 59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 07/08 Kategória E krajské kolo Texty úloh. Premiestnenie polystyrénovej kocky a) Hmotnosť kocky m = a 3 ρ. Pre ρ = 40,0 mg kg cm3 = 40,0 m3 máme m 40 kg.

Podrobnejšie

FYZIKA I Rámcove otázky 1998

FYZIKA I Rámcove otázky 1998 Otázky k teoretickej skúške z predmetu Fyzika, ZS 2014/2015 Rámcové otázky: 1. Odvodiť vzťahy pre dráhu, rýchlosť a zrýchlenie pohybu hmotného bodu po priamke,(rovnomerný a rovnomerne zrýchlený pohyb).

Podrobnejšie

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD.

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD. III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) (ÚMV/MAN2d/10) lenka.halcinova@upjs.sk 11. apríla 2019 3.3 Derivácia v smere, vzt ah diferenciálu, gradientu a smerovej

Podrobnejšie

Rozvojom spoločnosti najmä v druhej polovici minulého storočia dochádza čím ďalej tým viac k zásahu človeka do životného prostredia

Rozvojom spoločnosti najmä v druhej polovici minulého storočia dochádza  čím ďalej tým viac k zásahu človeka do životného prostredia 3 Prenos hmoty a energie 3.1 Stacionárny prípad 1. Prúd vody v rieke s prietokom Qs 10m 3 /s má koncentráciu chloridov cs 20mg/l. Prítok rieky s prietokom Qw 5m 3 /s má koncentráciu chloridov cw 40mg/l.

Podrobnejšie

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU Učebný cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly by ste mali ovládať: Charakteristiku kvadratických momentov prierezových plôch. Ako je definovaný kvadraticky moment plochy k osi a k pólu. Ako je definovaný

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

5. XI Zderivujte a zintegrujte nasledovné funkcie: Príklady k cvičeniam z Fyziky (PEDAS) M. Gintner 1.2 Načrtnite priebeh funkcií z príkladu

5. XI Zderivujte a zintegrujte nasledovné funkcie: Príklady k cvičeniam z Fyziky (PEDAS) M. Gintner 1.2 Načrtnite priebeh funkcií z príkladu 1.1 Zderivujte a zintegrujte nasledovné funkcie: Príklady k cvičeniam z Fyziky (PEDAS) M. Gintner 1.2 Načrtnite priebeh funkcií z príkladu 1.1. 1.3 Nájdite riešenia nasledovných diferenciálnych rovníc:

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

Microsoft Word - mnohouholnik.doc

Microsoft Word - mnohouholnik.doc Výpočet obsahu mnohouholníka Mnohouholník je daný súradnicami svojich vrcholov: A1[x1, y1], A2[x2, y2],..., An[xn, yn]. Aby sme sa vyhli komplikáciám, obmedzíme sa na prípad konvexného mnohouholníka. Súradnice

Podrobnejšie

O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohladu metódy konecných prvkov konference pro studenty matematiky

O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohladu metódy konecných prvkov konference pro studenty matematiky O možnosti riešenia deformácie zemského povrchu z pohľadu metódy konečných prvkov 19. konference pro studenty matematiky Michal Eliaš ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Katedra matematiky 7. 9. 6. 2011

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Súradnicové sústavy a zobrazenia Súradnicové sústavy v rovine (E 2 ) 1. Karteziánska súradnicová sústava najpoužívanejšia súradnicová sústava; určená začiatkom O, kolmými osami x, y a rovnakými jednotkami

Podrobnejšie

Vypracované úlohy z Panorámy z fyziky II Autor: Martin Brakl UČO: Dátum:

Vypracované úlohy z Panorámy z fyziky II Autor: Martin Brakl UČO: Dátum: Vypracované úlohy z Panorámy z fyziky II Autor: Martin Brakl UČO: 410 316 Dátum: 15.6.2013 Príklad 1 a) Aká je vzdialenosť medzi najbližšími susedmi v diamantovej mriežke uhlíka (C), kremíka (Si), germánia

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal

60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2018/2019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne pal 60. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 018/019 kategória E okresné kolo Riešenie úloh 1. Zohrievanie vody, výhrevnosť paliva a) Fosílne palivá: uhlie, nafta, olej, zemný plyn. Propán-bután, lieh,

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Paschenov zakon [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Paschenov zakon [Read-Only] [Compatibility Mode] Výboje v plynoch, V-A charakteristika Oblasť I. : U => I pri väčšej intenzite poľa (E) je pohyb nosičov náboja k elektródam rýchlejší a tak medzi ich vznikom a neutralizáciou na elektródach uplynie kratší

Podrobnejšie

Microsoft Word - mpicv11.doc

Microsoft Word - mpicv11.doc 1. Vypočítajte obsah plochy ohraničenej súradnicovými osami a grafom funkcie y = x. a) vypočítame priesečníky grafu so súradnicovými osami x=... y = = y =... = x... x= priesečníku grafu funkcie so ; a

Podrobnejšie

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Príklady na prijímacie skúšky do 1. ročníka konané dňa 17. mája 2018 MATEMATIKA V úlohách 1) až 8) je práva jedna odpoveď správna. Túto správnu odpoveď

Podrobnejšie

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x 2 1 + x2 2 + 60x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x 2 120 Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky: 1. Najskôr upravíme ohraničenia do tvaru a následne

Podrobnejšie

PL_2_2_vplyv_objemu

PL_2_2_vplyv_objemu Pokus 1 (Lapitková, et al., 2010, s. 78) Cieľ pokusu Preskúmať, ako vplýva objem a tvar telesa na hĺbku ponoru. Úloha č.1 Porovnaj hĺbku ponorenia dvoch škatúľ s rôznymi objemami, ak ich rovnako zaťažíš

Podrobnejšie

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 66. ročník Matematickej olympiády 2016/2017 Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z9 1. Vo všetkých deviatich políčkac

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 66. ročník Matematickej olympiády 2016/2017 Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z9 1. Vo všetkých deviatich políčkac SK MTEMTIKÁOLYMPIÁD skmo.sk 66. ročník Matematickej olympiády 2016/2017 Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z9 1. Vo všetkých deviatich políčkach útvaru majú byť vyplnené prirodzené čísla tak, aby platilo:

Podrobnejšie

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 207 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. aždé dve ženy sa dajú porovnat a rozlíšit, t.j. žiadne dve nemajú rovanké hodnotenie.

Podrobnejšie

Pocítacové modelovanie - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD

Pocítacové modelovanie  - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD Počítačové modelovanie Šírenie vĺn v nehomogénnom prostredí - FDTD Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2016/2017 Úvod Hľadáme riešenia časovo závislej parciálnej diferenciálnej

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 SÚSTAVA TRANSF. VZŤAHY Plošné, objemové element Polárna Clindrická rcos rsin rcos r sin z z ds rddr dv rddrdz rcossin Sférická r sin sin dv r sin drd d z rcos Viacrozmerné integrál vo fzike Výpočet poloh

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 2

Paralelné algoritmy, cast c. 2 Paralelné algoritmy, čast č. 2 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 2 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

Hranoly (11 hodín) September - 17 hodín Opakovanie - 8. ročník (6 hodín) Mesiac Matematika 9. ročník 5 hodín/týždeň 165 hodín/rok Tematický celok Poče

Hranoly (11 hodín) September - 17 hodín Opakovanie - 8. ročník (6 hodín) Mesiac Matematika 9. ročník 5 hodín/týždeň 165 hodín/rok Tematický celok Poče Hranoly ( hodín) September - 7 hodín Opakovanie - 8. ročník (6 hodín) Mesiac Matematika 9. ročník 5 hodín/týždeň 65 hodín/rok Tematický celok Počet hodín 6 Téma Obsahový štandard Výkonový štandard Opakovanie

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Microsoft Word - FRI”U M 2005 forma B k¾úè.doc

Microsoft Word - FRI”U M 2005 forma B k¾úè.doc Fakulta riadenia a informatik Žilinskej univerzit ( ) ( 6 ) 6 = 3 () 8 (D) 8 m Závislosť hmotnosti m častice od jej rýchlosti v je vjadrená vzťahom m =, kde m je v c pokojová hmotnosť častice, c je rýchlosť

Podrobnejšie

M59dkZ9ri10

M59dkZ9ri10 MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA Komentáre a riešenia úloh domáceho kola pre žiakov základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií Kategória Z9 59 ročník Školský rok 2009/2010 KATEGÓRIA Z9 Z9 I 1 Dostal

Podrobnejšie

Fyzikální principy lékařských terapeutických přístrojů

Fyzikální principy lékařských terapeutických přístrojů Od popularizácie fyziky k vyučovacej hodine JOZEF BEŇUŠKA Pedagogická fakulta TU v Trnave; Gymnázium Viliama Paulinyho-Tótha v Martine Na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine bolo v roku 2006 otvorené

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Microsoft Word - Príloha P2 - zadania pracovných listov pre 6. ročník

Microsoft Word - Príloha P2 - zadania pracovných listov pre 6. ročník P1 zadania pracovných listov pre 6. ročník 6.ročník, PL-1A (vstupný) 1. Vytvorte všetky trojciferné čísla z číslic 1, 2, 7, 0. 2. Sú dané veľkosti uhlov: 23, 37, 49, 89,112, 90, 147, 152, 176. Rozdeľte

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

Názov projektu: CIV Centrum Internetového vzdelávania FMFI Číslo projektu: SOP ĽZ 2005/1-046 ITMS: Statika kvapalín PaedDr. Klára Velmovsk

Názov projektu: CIV Centrum Internetového vzdelávania FMFI Číslo projektu: SOP ĽZ 2005/1-046 ITMS: Statika kvapalín PaedDr. Klára Velmovsk Názov projektu: CIV Centrum Internetového vzdelávania FMFI Číslo projektu: SOP ĽZ 2005/1-046 ITMS: 11230100112 Statika kvapalín PaedDr. Klára Velmovská, PhD. Katedra teoretickej fyziky a didaktiky fyziky,

Podrobnejšie

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole (Level 1) dostane každý jednu kartu, v druhom kole

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Fyzika - prednáška 8 Ciele 3. Kmity 3.1 Netlmený harmonický kmitavý pohyb 3. Tlmený harmonický kmitavý pohyb Zopakujte si Výchylka netlmeného harmonického kmitavého pohybu je x = Asin (ω 0 t + φ 0 ) Mechanická

Podrobnejšie

A 1

A 1 Matematika A :: Test na skúške (ukážka) :: 05 Daná je funkcia g : y 5 arccos a) Zistite oblasť definície funkcie b) vyjadrite inverznú funkciu g Zistite rovnice asymptot (so smernicou bez smernice) grafu

Podrobnejšie

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22

Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Autoregresné (AR) procesy Beáta Stehlíková Časové rady, FMFI UK Autoregresné(AR) procesy p.1/22 Príklad 1 AR(2) proces z prednášky: x t =1.4x t 1 0.85x t 2 +u t V R-ku: korene charakteristického polynómu

Podrobnejšie

Pokrocilé programovanie II - Nelineárne iteracné schémy, chaos, fraktály

Pokrocilé programovanie II - Nelineárne iteracné schémy, chaos, fraktály Pokročilé programovanie II Nelineárne iteračné schémy, chaos, fraktály Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-253 Letný semester 27/28 Obsah Logistická mapa - May Period doubling, podivný atraktor,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Diskusia11.doc

Microsoft Word - Diskusia11.doc Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky MATEMATIKA - 011 sem vlepiť čiarový kód uchádzača Test obsahuje 30 úloh. Na jeho vypracovanie máte 90 minút. Každá úloha spolu

Podrobnejšie

Čísla Nájdite všetky dvojice prirodzených čísiel, ktoré vyhovujú rovnici: 2 ( a+ b) ( a b) + 2b ( a+ 2b) 2b = 49 RIEŠENIE ( ) ( ) ( ) 2 a+ b a

Čísla Nájdite všetky dvojice prirodzených čísiel, ktoré vyhovujú rovnici: 2 ( a+ b) ( a b) + 2b ( a+ 2b) 2b = 49 RIEŠENIE ( ) ( ) ( ) 2 a+ b a Čísla 9 89. Nájdite všetky dvojice prirodzených čísiel, ktoré vyhovujú rovnici: ( a+ b) ( a b) + b ( a+ b) b 9 ( ) ( ) ( ) a+ b a b + b a+ b b 9 ( a b ) + ab + b b 9 a b + ab + b 9 a + ab + b 9 a+ b 9

Podrobnejšie

Metódy násobenie v stredoveku

Metódy násobenie v stredoveku 1 Lucia Pekarčíková História matematiky Metódy násobenia v stredoveku (Referát) Lucia Pekarčíková 1.roč. II.stupňa Mat Inf ÚVOD V dobe ranného stredoveku sa v Európe všeobecne nepoužíval abakus, nerobili

Podrobnejšie

Kedy sa predné koleso motorky zdvihne?

Kedy sa predné koleso motorky zdvihne? Kedy sa predné koleso motorky zdvihne? Samuel Kováčik Commenius University samuel.kovacik@gmail.com 4. septembra 2013 Samuel Kováčik (KTF FMFI) mat-fyz 4. septembra 2013 1 / 23 Bojový plán Čo budeme chcieť

Podrobnejšie

Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy

Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy) alebo analyticky (výpočet súradníc bodov elipsy).

Podrobnejšie

Jozef Kiseľák Sada úloh na precvičenie VIII. 15. máj 2014 A. (a) (b) 1

Jozef Kiseľák Sada úloh na precvičenie VIII. 15. máj 2014 A. (a) (b) 1 Jozef Kiseľák Sada úloh na precvičenie VIII. 15. máj 2014 A. (a) (b) 1 A Pomocou Charpitovej metódy vyriešte rovnicu. x u x + y u y = u u x y u 2 = xy u u x y 3. u 2 y = u y u 4. u 2 x = u x u u x = B.

Podrobnejšie

text k predná²ke a úlohy k cvi eniam z vybraných kapitol z matematiky mi²o demetrian 1 1 Funkcionálne rady, rovnomerná konvergencia 1.1 ƒíselné rady -

text k predná²ke a úlohy k cvi eniam z vybraných kapitol z matematiky mi²o demetrian 1 1 Funkcionálne rady, rovnomerná konvergencia 1.1 ƒíselné rady - text k predná²ke a úohy k cvi eniam z vybraných kapito z matematiky mi²o demetrian Funkcionáne rady, rovnomerná konvergencia. ƒísené rady - opakovanie denícia konvergencie íseného radu: uvaºujeme ísený

Podrobnejšie

Predná strana - Druhý Newtonov zákon

Predná strana - Druhý Newtonov zákon Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, 066 01 HUMENNÉ VZDELÁVACIA OBLASŤ: Človek a príroda Predmet: fyzika Učebný materiál: príprava na vyučovaciu hodinu so vzorovým riešením pre učiteľa pracovný

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Príklady a komentáre k Fyzike 1 Letný semester 2008/2009 Obsah 1. Vektory Peter Markoš, Katedra fyziky FEI 2. Derivácie 3. Pohyb 4. Riešené príklady 5

Príklady a komentáre k Fyzike 1 Letný semester 2008/2009 Obsah 1. Vektory Peter Markoš, Katedra fyziky FEI 2. Derivácie 3. Pohyb 4. Riešené príklady 5 Príklady a komentáre k Fyzike 1 Letný semester 2008/2009 Obsah 1. Vektory Peter Markoš, Katedra fyziky FEI 2. Derivácie 3. Pohyb 4. Riešené príklady 5. Neriešené príklady 1 Príklady 1 - vektory 1. Súradné

Podrobnejšie

untitled

untitled 2. VIDIECKOSŤ KRAJINY Pri definícii vidieckosti územia sa vychádza z rozhodnutia Rady č. 2006/144/ES o strategických usmerneniach Spoločenstva pre rozvoj vidieka (programovacie obdobie 2007 2013), ktoré

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Krivky (čiary) Krivku môžeme definovať: trajektória (dráha) pohybujúceho sa bodu, jednoparametrická sústava bodov charakterizovaná určitou vlastnosťou,... Krivky môžeme deliť z viacerých hľadísk, napr.:

Podrobnejšie

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných Matematika 2 časť: Funkcia viac premenných RNDr. Jana Pócsová, PhD. Ústav riadenia a informatizácie výrobných procesov Fakulta BERG Technická univerzita v Košiciach e-mail: jana.pocsova@tuke.sk Spojitosť

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Zimný semester akademického roka 2019/2020 13.09.2019 o 9:00 1. Modul Grafika a Textový editor Obrázky:

Podrobnejšie

Farba skupiny: červená Označenie úlohy:,zohrievanie vody elektrickým varičom (A) bez pokrievky, Úloha: Zistiť, ako závisí účinnosť zohrievania vody na

Farba skupiny: červená Označenie úlohy:,zohrievanie vody elektrickým varičom (A) bez pokrievky, Úloha: Zistiť, ako závisí účinnosť zohrievania vody na Farba skupiny: červená Označenie úlohy:,zohrievanie vody elektrickým varičom (A) bez pokrievky, Úloha: Zistiť, ako závisí účinnosť zohrievania vody na elektrickom variči od priemeru použitého hrnca. Hypotéza:

Podrobnejšie

Bariéra, rezonančné tunelovanie Peter Markoš, KF FEI STU February 25, 2008 Typeset by FoilTEX

Bariéra, rezonančné tunelovanie Peter Markoš, KF FEI STU February 25, 2008 Typeset by FoilTEX Bariéra, rezonančné tunelovanie Peter Markoš, KF FEI STU February 25, 28 Typeset by FoilTEX Obsah 1. Prechod potenciálovou bariérou, rezonančná transmisia, viazané stavy. 2. Rozptylová matica S a transfer

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Evidenčný počet zamestnancov Sociálnej poisťovne v roku 2019 Sociálna poisťovňa, Počet Priemerný evidenčný počet zamestnancov Evidenčný počet zamestna

Evidenčný počet zamestnancov Sociálnej poisťovne v roku 2019 Sociálna poisťovňa, Počet Priemerný evidenčný počet zamestnancov Evidenčný počet zamestna Evidenčný počet zamestnancov Sociálnej poisťovne v roku 2019 Sociálna poisťovňa, Počet Priemerný evidenčný počet zamestnancov Evidenčný počet zamestnancov pobočka zamestnancov prepočítaný za vo fyzických

Podrobnejšie

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Prednášky: 1. 3. marca 2006 2. 10. marca 2006 c RNDr. Monika Molnárová, PhD. Obsah 1 Aritmetické vektory a matice 4 1.1 Aritmetické vektory........................

Podrobnejšie

Dovoz jednotlivých vozidiel – Úvod do problematiky a základné predpisy

Dovoz jednotlivých vozidiel –  Úvod do problematiky a základné predpisy Ing. Miroslav Šešera Statická vs. dynamická skúška bŕzd Dynamická skúška s použitím meradla spomalenia - decelerografu + + + meria a vyhodnocuje sa priamo reálne dosiahnuté spomalenie (m.s -2 ) prejaví

Podrobnejšie

Práca v programe Tracker Program Tracker je voľne šíriteľný a stiahnuteľný program vytvorený na platforme Open Source Physics (

Práca v programe Tracker Program Tracker je voľne šíriteľný a stiahnuteľný program vytvorený na platforme Open Source Physics ( Práca v programe Tracker Program Tracker je voľne šíriteľný a stiahnuteľný program vytvorený na platforme Open Source Physics (http://www.cabrillo.edu/~dbrown/tracker/). Pre správne fungovanie momentálnej

Podrobnejšie

Monday 25 th February, 2013, 11:54 Rozmerová analýza M. Gintner 1.1 Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznate

Monday 25 th February, 2013, 11:54 Rozmerová analýza M. Gintner 1.1 Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznate Monday 25 th February, 203, :54 Rozmerová analýza M. Gintner. Rozmerová analýza ako a prečo to funguje Skúsenost nás učí, že náš svet je poznatel ný po častiach. Napriek tomu, že si to bežne neuvedomujeme,

Podrobnejšie

MERANIE U a I.doc

MERANIE U a I.doc MERANIE ELEKTRICKÉHO NAPÄTIA A ELEKTRICKÉHO PRÚDU Teoretický úvod: Základnými prístrojmi na meranie elektrických veličín sú ampérmeter na meranie prúdu a voltmeter na meranie napätia. Univerzálne meracie

Podrobnejšie

1)

1) Prijímacia skúška z matematiky do prímy gymnázia s osemročným štúdiom Milá žiačka/milý žiak, sme veľmi radi, že ste sa rozhodli podať prihlášku na našu školu. Dúfame, že nasledujúce úlohy hravo vyriešite

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Náuka o teple

Náuka o teple Náuka o tele Stavová rovnica ideálneho lynu. Určité množstvo vodíka uzavreté v nádobe, ktorá má konštantný objem, má v toiacom sa ľade tlak Pa. Keď nádobu onoríme do teelného kúeľa, vzrastie tlak vodíka

Podrobnejšie

trafo

trafo Výpočet rozptylovej reaktancie transformátora Vo väčších transformátoroch je X σk oveľa väčšia ako R k a preto si vyžaduje veľkú pozornosť. Ak magnetické napätia oboch vinutí sú presne rovnaké, t.j. N

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Bodová častica vo VTR Vladimír Balek Pole bodového náboja. Majme časticu s nábojom q, ktorá sa nachádza v počiatku súradníc. Elektrická intenzita E v

Bodová častica vo VTR Vladimír Balek Pole bodového náboja. Majme časticu s nábojom q, ktorá sa nachádza v počiatku súradníc. Elektrická intenzita E v Bodová častica vo VTR Vladimír Balek Pole bodového náboja. Majme časticu s nábojom q, ktorá sa nachádza v počiatku súradníc. Elektrická intenzita E v priestore okolo častice je daná Gaussovým zákonom E

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

Úlohy o veľkých číslach 6. Deliteľnosť In: Ivan Korec (author): Úlohy o veľkých číslach. (Slovak). Praha: Mladá fronta, pp Persistent UR

Úlohy o veľkých číslach 6. Deliteľnosť In: Ivan Korec (author): Úlohy o veľkých číslach. (Slovak). Praha: Mladá fronta, pp Persistent UR Úlohy o veľkých číslach 6. Deliteľnosť In: Ivan Korec (author): Úlohy o veľkých číslach. (Slovak). Praha: Mladá fronta, 1988. pp. 68 75. Persistent URL: http://dml.cz/dmlcz/404183 Terms of use: Ivan Korec,

Podrobnejšie

Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika semester Skupina č Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak:

Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika semester Skupina č Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak: Úloha č.2 Meranie odporu rezistorov Vladimír Domček Astrofyzika 394013 2. semester Skupina č.8 15.3.2012 Laboratórne podmienky: Teplota: 22,6 C Tlak: 100 kpa Vlhkosť: 48% 1 Zadanie rčenie odporu 2 rezistorov

Podrobnejšie

Prehľad o evidenčnom počet zamestnancov ústredia Sociálnej poisťovne k 28. februáru 2011 podľa organizačných útvarov Organizačný Názov organizačného ú

Prehľad o evidenčnom počet zamestnancov ústredia Sociálnej poisťovne k 28. februáru 2011 podľa organizačných útvarov Organizačný Názov organizačného ú Prehľad o evidenčnom počet zamestnancov ústredia Sociálnej poisťovne k 28. februáru 2011 podľa organizačných útvarov Organizačný Názov organizačného útvaru Evidenčný počet útvar zamestnancov k 28. 2. 2011

Podrobnejšie

SRPkapitola06_v1.docx

SRPkapitola06_v1.docx Štatistické riadenie procesov Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním 6-1 6 Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním Cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly budete vedieť: čo sú regulačné

Podrobnejšie

Informačné technológie

Informačné technológie Informačné technológie Piatok 15.11. 2013 Matúš Péči Barbora Zahradníková Soňa Duchovičová Matúš Gramlička Začiatok/Koniec Z K Vstup/Výstup A, B Načítanie vstupných premenných A, B resp. výstup výstupných

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 3

Paralelné algoritmy, cast c. 3 Paralelné algoritmy, čast č. 3 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 3 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 2

59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 2 59. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2017/2018 Kategória G Archimediáda Doplnenie databázy úloh pre súťaž tímov obvodu, okresu, mesta máj 2018 1. Tlak pneumatík automobilu na vozovku ((tímová

Podrobnejšie

E/ECE/324 E/ECE/TRANS/ február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENI

E/ECE/324 E/ECE/TRANS/ február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENI E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 19. február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENIE A ČASTI, KTORÉ SA MÔŽU MONTOVAŤ A/ALEBO POUŽÍVAŤ

Podrobnejšie