s sol

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "s sol"

Prepis

1 15/1/2009 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 0. Súhlasím so zverejnením výsledku môjho testu vo forme [Meno, Výsledok] na webstránke prednášky. ÁNO (1), NIE (0). ÁNO 1. Daná je databáza: capuje(krcma, Alkohol, Cena), navstivil(idn, Pijan, Krcma), lubi(pijan, Alkohol), vypil(idn, Alkohol, Mnozstvo). a) Sformulujte nasledujúci dotaz v Datalogu (2) a v SQL (2): Nájdite pijanov, ktorí každý akt vypitia alkoholu urobili v tej krčme (resp. v jednej z krčiem), v ktorej je ten alkohol najlacnejší. (Inak povedané: O každom z hľadaných pijanov platí, že kedykoľvek ten pijan nejaký alkohol vypil, tak ho vypil v krčme, ktorá ten alkohol čapuje najlacnejšie zo všetkých krčiem.) Abstinenti nemajú byť vo výsledku. Datalog: answer(p) navstivil(i, P, _), vypil(i, _, _), /* toto vylučuje abstinentov */ not frajer(p). frajer(p) /* Stačí keď ten pijan niekedy nejaký alkohol vypil, pričom mal lacnejšiu možnosť. Nepotrebujeme poznať minimálnu cenu toho alkoholu. */ navstivil(i, P, K), vypil(i, A, _), capuje(k, A, C1), capuje(k2, A, C2), C1 > C2.

2 Alternatívne riešenie (tu sa naozaj počíta minimálne ceny alkoholov, ktoré pijan vypil): answer(p) navstivil(i, P, _), vypil(i, _, _), /* toto vylučuje abstinentov */ not frajer(p). frajer(p) navstivil(i, P, K), vypil(i, A, _), capuje(k, A, C), min_cena(a, Cmin), C > Cmin. min_cena(a, Cmin) capuje(_, A, _), subtotal(capuje(_, A, C), [A], [min(c, Cmin)]). SQL: create temporary table frajer as from navtivil N, vypil V, capuje C1, capuje C2 where N.idn = V.idn and N.krcma = C1.krcma and V.alkohol = C1.alkohol and V.alkohol = C2.alkohol and C1.cena > C2.cena from navstivil N, vypil V where N.idn = V.idn and not exists ( select * from frajer F where N.pijan = F.pijan)

3 Alebo (bez create temporary table): from navstivil N, vypil V where N.pijan not in ( from navtivil N, vypil V, capuje C1, capuje C2 where N.idn = V.idn and N.krcma = C1.krcma and V.alkohol = C1.alkohol and V.alkohol = C2.alkohol and C1.cena > C2.cena) b) Sformulujte nasledujúci dotaz v relačnom kalkule (2), Datalogu (2), SQL (2) a relačnej algebre (2): Nájdite dvojice [Pijan, Suma], ktoré hovoria, koľko peňazí ten pijan celkovo prepil v krčmách, ktoré čapujú len alkoholy, ktoré ten pijan neľúbi. Dvojice s nulovou sumou nemajú byť vo výsledku. Relačný kalkul: {[P, T]: ( I K navstivil(i, P, K)) I, A, T=sum(S) ( K C M capuje(k, A, C) navstivil(i, P, K) vypil(i, A, M) S = C * M ( A C capuje(k, A, C) lubi(p, A)))} Datalog: answer(p, T) navstivil(_, P, _), subtotal(vypil_nelubi_nic(_, _, P, S), [P], [sum(s, T)]). vypil_nelubi_nic(i, A, P, S) capuje(k, A, C), navstivil(i, P, K), vypil(i, A, M), S is C * M, /* to is vyžaduje Prolog, S = C * M je OK */ not lubi_nieco(p, K). lubi_nieco(p, K) capuje(k, A, _), lubi(p, A).

4 SQL: create temporary table lubi_nieco as select L.pijan, C.krcma from lubi L, capuje C where C.alkohol = L.alkohol create temporary table vypil_nelubi_nic as, C.cena * V.mnozstvo as suma from capuje C, navstivil N, vypil V where C.krcma = N.krcma and C.alkohol = V.alkohol and N.idn = V.idn and not exists ( select * from lubi_nieco LN where N.pijan = LN.pijan and N.krcma = LN.krcma) /* main */ select VNN.pijan, sum(vnn.suma) as total from vypil_nelubi_nic VNN group by VNN.pijan Relačná algebra: Γ pijan, sum(cena * mnozstvo) (capuje ( Π pijan, krcma (navstivil) - Π pijan, krcma (lubi capuje)) (navstivil vypil)) To distinct ( ) nie je v skutočnosti nutné. Množinové operácie (rozdiel, prienik, zjednotenie) sa totiž v relačnej algebre chovajú tak ako v SQL, t.j. operátor sa pred operandy pridá automaticky. (Ak by sme uvažovali multimnožinový rozdiel, bolo by tak je operátor distinct,, skutočne potrebný.) Alebo: Γ pijan, sum(cena * mnozstvo) ((capuje navstivil vypil) Π pijan, krcma (lubi capuje)) Operátoru sa hovorí antijoin a je definovaný takto: r(a, B) s(a, C) = r(a, B) (Π A (s) x Π B (r))

5 2. Dané sú relácie r(x, Y) a s(x, Y), žiadna z relácií neobsahuje hodnotu NULL. a) Zapíšte oba dotazy Q1 a Q2 v Datalogu (2): Q1: select distinct R2.X from r R1, r R2, s S where R1.X = R2.Y or R1.X = S.X Q2: select distinct R1.X from r R1, r R2 where R1.Y = R2.X q1(x) r(z, _), r(x, Z), s(_, _). q1(x) r(z, _), r(x, _), s(z, _). q2(x) r(x, Z), r(z, _). b) Rozhodnite, či sú dotazy Q1 a Q2 z úlohy a) ekvivalentné. Ak sú, dokážte. Ak nie sú, uveďte kontrapríklad a vysvetlite, za akých podmienok ekvivalencia platí. (3) Vo všeobecnosti Q1 a Q2 ekvivalentné nie sú. Napríklad pre relácie r(x, Y)={[1,1]} a s(x, Y)= je výsledkom dotazu Q1 prázdna množina, zatiaľ čo výsledkom dotazu Q2 je dvojica [1, 1]. Ak je relácia r prázdna, tak Q1 a Q2 sú zjavne ekvivalentné. Ak neuvažujeme to druhé pravidlo pre q1(x), tak Q1 a Q2 sú ekvivalentné za predpokladu, že s(x, Y) je neprázdna relácia. Ak množiny hodnôt prvých atribútov r a s sú disjunktné, tak to druhé pravidlo do výsledku Q1 nič nové nepridá. Ak sa niektoré r.x a s.x zhodujú, tak to druhé pravidlo pre q1(x) pridá do výsledku Q1 množinu hodnôt prvého atribútu r. Do výsledku Q2 sa pridá to isté práve vtedy, ak množina hodnôt prvého atribútu r je podmnožinou hodnôt druhého atribútu r. V jazyku relačného kalkulu: Q1 a Q2 sú ekvivalentné práve vtedy, ak pre relácie r a s platí ( X Y r(x, Y)) (( X Y s(x, Y)) ( ( X Y1 Y2 r(x, Y1) s(x, Y2)) (( X Y r(x, Y)) ( Z r(z, X))) ) ) ( X Y r(x, Y)) (( X Y s(x, Y)) ( X1 X2 Y1 Y2 ((r(x1, Y1) s(x2, Y2)) X1 X2)) ( X Y Z (r(x, Y) r(z, X))) ).

6 V jazyku relačnej algebry: Q1 a Q2 sú ekvivalentné práve vtedy, ak platí r = (s ( X s X r = X r X s)). 3. a) Vysvetlite čo je motiváciou checkpointingu. (1) Popíšte čo najpresnejšie, aké akcie (a v akom poradí) systém vykoná, keď sa rozhodne urobiť checkpoint. (1) Motiváciou checkpointingu je skrátenie log-file a skrátenie času obnovy po výpadku. Keď sa systém rozhodne vykonať checkpoint, tak urobí toto: 1.Prestane vykonávať transakčné operácie. 2.Zapíše všetky dosiaľ nezapísané log záznamy na disk. 3.Zapíše všetky dosiaľ nezapísané dáta na disk. 4.Pridá do log-file záznam <CHECKPOINT> (spolu so zoznamom aktívnych transakcií). Po zapísaní tohto záznamu na disk môže systém skrátiť log-file. 5.Obnoví normálnu prevádzku. Keďže kroky 2 a 3 môžu byť časovo náročné, v implementácii je rozumnejšie použiť techniku fuzzy checkpoints (ale tá bola v prednáške len načrtnutá). b) Databázový systém spadol. Pri opätovnom štarte obsahuje log-file nasledujúce záznamy: <T1, start>, <T1, X, 1, 2>, <T2 start>, <T1, Y, 4, 3>, <T2, Z, 0, 5>, <T1, commit>, <T3, start>, <T3, X, 2, 7>. Popíšte čo najpresnejšie všeobecný algoritmus obnovy (1) a uveďte sekvenciu zápisov do databázy, ktoré systém vykoná počas obnovy v tomto konkrétnom prípade. (1) Všeobecný algoritmus obnovy prechádza log-file najskôr zostupne. Počas tohto prechodu vytvára zoznamy redo_list a undo_list a zároveň robí UNDO pre transakcie z undo_list. Keď príde na začiatok log-file, začne vzostupný prechod, pri ktorom vykonáva REDO pre transakcie z redo_list. Keď príde na koniec log-file, začne systém normálnu prevádzku. Pre daný log-file vykoná systém nasledujúcu sekvenciu zápisov: X = 2 (undo T3) Z = 0 (undo T2) X = 2 (redo T1) Y = 3 (redo T1)

7 4. V systéme beží naraz viacero inštancií tej istej transakcie T (a žiadne iné). Transakcia T je deterministická (t.j. pri každom spustení generuje rovnakú sekvenciu transakčných operácií nad rovnakými dátami) a vnútorne neobsahuje nekonečný cyklus (t.j. ak v systéme beží len jedna inštancia T a nič iné, tak T skončí). Systém používa striktné dvojfázové zamykanie. Rozhodnite a zdôvodnite, či môžu transakcie skončiť v deadlocku, ak sa systém deadlockom nevyhýba. (Ak nemôžu, dokážte. Ak môžu, uveďte konkrétny príklad deadlocku.) (3) Nemôžu skončiť v deadlocku. Dôkaz: Ak T neobsahuje žiadnu operáciu write, tak deadlock zrejme nastať nemôže. Predpokladajme, že T obsahuje aspoň jednu operáciu write. Všimnime si prvý writelock v transakcii T. Nech transakcia T1 získa tento write-lock ako prvá. Potom žiadna iná transakcia jej už nezabráni, aby skončila. Ak by totiž T1 mala čakať, kým nejaká iná transakcia T2 uvoľní zámok o ktorý T1 v tej chvíli žiada, musela by T2 ten konfliktný zámok vlastniť. Ten konfliktný zámok musí byť write-lock (keďže T1 a T2 sú inštancie rovnakej transakcie, len write-lock môže spôsobiť konflikt). To však znamená, že T2 by musela vlastniť aj ten prvý write-lock ale to nemôže, lebo ten vlastní T1. Keď transakcia T1 skončí, tá istá argumentácia platí pre nasledujúcu transakciu, ktorá získa prvý ten write-lock ako prvá.

5/1/2012 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza: capuje(krcma, Alkohol, Cena), lubi(pijan, Alkohol) navstivil(idn, P

5/1/2012 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza: capuje(krcma, Alkohol, Cena), lubi(pijan, Alkohol) navstivil(idn, P 5/1/2012 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza: capuje(krcma, Alkohol, Cena), lubi(pijan, Alkohol) navstivil(idn, Pijan, Krcma), vypil(idn, Alkohol, Mnozstvo). Platí:

Podrobnejšie

13/1/2015 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza (bez duplikátov a null hodnôt): capuje(krcma, Alkohol), lubi(pijan,

13/1/2015 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza (bez duplikátov a null hodnôt): capuje(krcma, Alkohol), lubi(pijan, 13/1/2015 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 1. Daná je databáza (bez duplikátov a null hodnôt): capuje(krcma, Alkohol), lubi(pijan, Alkohol), navstivil(idn, Pijan, Krcma), vypil(idn,

Podrobnejšie

s sol

s sol 22/1/2009 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min Riešenia tohto testu sú písané pedagogicky, preto sú relatívne dlhé. (Samozrejme, pri riešení úloh nebolo treba zachádzať až do takých detailov...)

Podrobnejšie

7/1/2015 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min

7/1/2015 Úvod do databáz, skúškový test, max 25 bodov, 90 min 19/1/2017 Úvod do databáz, skúškový test, max 60 bodov 1. Uvažujte databázu bez duplikátov a null hodnôt: lubipijan, Alkohol, navstivilidn, Pijan, Krcma, vypilidn, Alkohol, Mnozstvo. Platí: Idn Pijan,

Podrobnejšie

Axióma výberu

Axióma výberu Axióma výberu 29. septembra 2012 Axióma výberu Axióma VIII (Axióma výberu) ( S)[( A S)(A ) ( A S)( B S)(A B A B = ) ( V )( A S)( x)(v A = {x})] Pre každý systém neprázdnych po dvoch disjunktných množín

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru

8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1.2 Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru 8 Cvičenie 1.1 Dokážte, že pre ľubovoľné body X, Y, Z platí X + Y Z = Z + Y X. 1. Dokážte, že pre ľubovoľné body A, B, D, E, F, G afinného priestoru P platí F B = F A, BD = AE, DG = EG F = G. 1.3 Dokážte

Podrobnejšie

Microsoft Word - Algoritmy a informatika-priesvitky02.doc

Microsoft Word - Algoritmy a informatika-priesvitky02.doc 3. prednáška Teória množín I množina operácie nad množinami množinová algebra mohutnosť a enumerácia karteziánsky súčin Priesvtika: 1 Definícia množiny Koncepcia množiny patrí medzi základné formálne prostriedky

Podrobnejšie

Relačné a logické bázy dát

Relačné a logické bázy dát Unifikácia riešenie rovníc v algebre termov Ján Šturc Zima, 2010 Termy a substitúcie Definícia (term): 1. Nech t 0,..., t n -1 sú termy a f je n-árny funkčný symbol, potom aj f(t 0,..., t n -1 ) je term.

Podrobnejšie

gis5 prifuk

gis5 prifuk Úrovne implementácie vektorového GIS. Eva Mičietová Univerzita Komenského v Bratislave Prírodovedecká fakulta Katedra kartografie, geoinformatiky a diaľkového prieskumu zeme Email: miciet@fns.uniba.sk

Podrobnejšie

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom 2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom l nazývame dotyčnicou krivky f v bode P. Pre daný bod

Podrobnejšie

Microsoft Word - Diskusia11.doc

Microsoft Word - Diskusia11.doc Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky MATEMATIKA - 011 sem vlepiť čiarový kód uchádzača Test obsahuje 30 úloh. Na jeho vypracovanie máte 90 minút. Každá úloha spolu

Podrobnejšie

sprievodca_exp.pdf

sprievodca_exp.pdf S p r i e v o d c a e x p e r t n é v y h ľ a d á v a n i e Bratislava, 2011 Prehľad základných ikoniek používaných v portáli zmena jazyka na angličtinu zmena jazyka na slovenčinu vstúpiť do portálu ako

Podrobnejšie

Pokrocilé programovanie II - Nelineárne iteracné schémy, chaos, fraktály

Pokrocilé programovanie II - Nelineárne iteracné schémy, chaos, fraktály Pokročilé programovanie II Nelineárne iteračné schémy, chaos, fraktály Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-253 Letný semester 27/28 Obsah Logistická mapa - May Period doubling, podivný atraktor,

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 3

Paralelné algoritmy, cast c. 3 Paralelné algoritmy, čast č. 3 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 3 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Úvod do databázových systémov http://www.dcs.fmph.uniba.sk/~plachetk /TEACHING/DB1 Tomáš Plachetka Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, Univerzita Komenského, Bratislava Zima 2018 2019 Úvod do databázových

Podrobnejšie

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 2009/ ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných r SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 009/010 59. ročník MO Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Určte všetky trojice (a, b, c) kladných reálnych čísel, ktoré sú riešením sústavy rovníc a b c

Podrobnejšie

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD.

III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) Matematická analýza IV (ÚMV/MAN2d/10) RNDr. Lenka Halčinová, PhD. III. Diferenciálny počet funkcie viac premenných (Prezentácia k prednáškam, čast B) (ÚMV/MAN2d/10) lenka.halcinova@upjs.sk 11. apríla 2019 3.3 Derivácia v smere, vzt ah diferenciálu, gradientu a smerovej

Podrobnejšie

Microsoft Word - Transparencies03.doc

Microsoft Word - Transparencies03.doc 3. prednáška Teória množín II relácie o operácie nad reláciami o rovnosť o usporiadanosť funkcie o zložená funkcia o inverzná funkcia. Verzia: 20. 3. 2006 Priesvitka: 1 Relácie Definícia. Nech X a Y sú

Podrobnejšie

História

História Fakulta riadenia a informatiky ŽU Množiny Pojmy zavedené v 8. prednáške N-rozmerné polia Dvojrozmerné polia matica definícia typ[][] premenna inicializácia new typ[pocetriadkov][pocetstlpcov] práca s prvkami

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zaver.pisomka_januar2010.doc

Microsoft Word - Zaver.pisomka_januar2010.doc Písomná skúška z predmetu lgebra a diskrétna matematika konaná dňa.. 00. príklad. Dokážte metódou vymenovaním prípadov vlastnosť: Tretie mocniny celých čísel sú reprezentované celými číslami ktoré končia

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Nové služby pre geodetické činnosti Katastrálny odbor ÚGKK SR Michal Leitman Dušan Hanus 26. SGD, 8.- 9. november 2018 Aplikácie a služby rezortu ÚGKK KO je gestorom aplikačných programov týkajúcich sa

Podrobnejšie

Poznámky k cvičeniu č. 2

Poznámky k cvičeniu č. 2 Formálne jazyky a automaty (1) Zimný semester 2017/18 Zobrazenia, obrazy a inverzné obrazy Poznámky k cvičeniu č. 2 Peter Kostolányi 4. októbra 2017 Nech f : X Y je zobrazenie. Obraz prvku x X pri zobrazení

Podrobnejšie

Microsoft Word - 8.cvicenie.doc

Microsoft Word - 8.cvicenie.doc Cvičenie Cvičenie 8.. ko je šecifikovaný argument? Riešenie. rgument je usoriadaná dvojica = ( Φ, ), kde {,,, } Φ = ϕ ϕ ϕ n je teória tvorená množinou formúl, ktorá vyhovuje odmienkam: () Φ (odmienka konzistentnosti),

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, ked sú velké

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu   v limite, ked sú velké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké zaujímavé, ale len pre matematikov... NIE! o tom, ako

Podrobnejšie

1

1 ADM a logika 5. prednáška Sémantické tablá priesvitka 1 Úvodné poznámky Cieľom dnešnej prednášky je moderná sémantická metóda verifikácie skutočnosti, či formula je tautológia alebo kontradikcia: Metóda

Podrobnejšie

GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, Bratislava II Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formá

GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, Bratislava II     Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formá GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, 827 45 Bratislava II www.gku.sk, www.geoportal.sk Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formátu (DGN, DXF) pomocou Konverznej služby... 2 Konverzia

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - SLIDES_02DTD.ppt

Microsoft PowerPoint - SLIDES_02DTD.ppt Validácia dokumentov Document Type Definition základné pojmy základné bloky dokumentu z pohadu deklarácia elementov deklarácia atribútov Validácia overenie platnosti dokumentu voi (nejako zapísaným) pravidlám

Podrobnejšie

Elmasri, Fundamentals of DBSs

Elmasri, Fundamentals of DBSs A) DÁTOVÉ MODELY, SCHÉMY A INŠTANCIE B) Vytvorenie databáz, tabuliek a integrita dát - 2 C) Návrh relačných databáz a ER diagramy D) Normálne formy A) DÁTOVÉ MODELY, SCHÉMY A INŠTANCIE 1) Dátové modely

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 2

Paralelné algoritmy, cast c. 2 Paralelné algoritmy, čast č. 2 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 2 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc

Microsoft Word - Argumentation_presentation.doc ARGUMENTÁCIA V. Kvasnička Ústav aplikovanej informatiky FIIT STU Seminár UI, dňa 21.11.2008 Priesvitka 1 Úvodné poznámky Argumentácia patrí medzi dôležité aspekty ľudskej inteligencie. Integrálnou súčasťou

Podrobnejšie

B5.indd

B5.indd Úvod do limitných prechodov Vladimír Janiš ÚVOD DO LIMITNÝCH PRECHODOV Autor: doc. RNDr. Vladimír Janiš, CSc. Recenzenti: doc. RNDr. Martin Kalina, CSc. RNDr. Pavol Krá, PhD. Vydavate : Belianum. Vydavate

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

Príručka pre používateľa OTP tokenu Strana 1 z 8

Príručka pre používateľa OTP tokenu Strana 1 z 8 Príručka pre používateľa OTP tokenu Strana 1 z 8 Obsah 1 Určenie 3 2 Popis OTP tokenu 3 3 Nesprávne zadaný PIN kód PIN FAIL 4 4 Použitie Autentifikácia 5 5 Odomknutie OTP tokenu 6 Strana 2 z 8 1 Určenie

Podrobnejšie

Klasická metóda CPM

Klasická metóda CPM Operačná analýza 2-02a Klasická metóda CPM Úvod Je daná úloha časového plánovania U s množinou elementárnych činností E a reálnou funkciou c: E R ktorá každej činnosti A E priradí jej dobu trvania c(a).

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006

Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Úvod do lineárnej algebry Monika Molnárová Prednášky 2006 Prednášky: 1. 3. marca 2006 2. 10. marca 2006 c RNDr. Monika Molnárová, PhD. Obsah 1 Aritmetické vektory a matice 4 1.1 Aritmetické vektory........................

Podrobnejšie

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú intuitívne jasné a názorné napr. prirodzené čísla, zlomok,

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

Databázy (1) - Prednáška 04

Databázy (1) - Prednáška 04 Databázy (1) Prednáška 04 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I Množinové operácie UPSERT Množinové operácie Section 1 Množinové operácie Množinové operácie Množinové operácie Motivácia Chceme

Podrobnejšie

Microsoft Word - Príloha P2 - zadania pracovných listov pre 6. ročník

Microsoft Word - Príloha P2 - zadania pracovných listov pre 6. ročník P1 zadania pracovných listov pre 6. ročník 6.ročník, PL-1A (vstupný) 1. Vytvorte všetky trojciferné čísla z číslic 1, 2, 7, 0. 2. Sú dané veľkosti uhlov: 23, 37, 49, 89,112, 90, 147, 152, 176. Rozdeľte

Podrobnejšie

Pocítacové modelovanie - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD

Pocítacové modelovanie  - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD Počítačové modelovanie Šírenie vĺn v nehomogénnom prostredí - FDTD Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2016/2017 Úvod Hľadáme riešenia časovo závislej parciálnej diferenciálnej

Podrobnejšie

Úroveň strojového kódu procesor Intel Pentium Pamäťový operand Adresovanie pamäte Priama nepriama a indexovaná adresa Práca s jednorozmerným poľom Pra

Úroveň strojového kódu procesor Intel Pentium Pamäťový operand Adresovanie pamäte Priama nepriama a indexovaná adresa Práca s jednorozmerným poľom Pra Úroveň strojového kódu procesor Intel Pentium Pamäťový operand Adresovanie pamäte Priama nepriama a indexovaná adresa Práca s jednorozmerným poľom Praktické programovanie assemblerových funkcií Autor:

Podrobnejšie

Jednotný európsky dokument pre obstarávanie (JED) Časť I: Informácie týkajúce sa postupu verejného obstarávania a verejného obstarávateľa alebo obstar

Jednotný európsky dokument pre obstarávanie (JED) Časť I: Informácie týkajúce sa postupu verejného obstarávania a verejného obstarávateľa alebo obstar Jednotný európsky dokument pre obstarávanie (JED) Časť I: Informácie týkajúce sa postupu verejného obstarávania a verejného obstarávateľa alebo obstarávateľa Identifikácia obstarávateľa Úradný názov: Inštitút

Podrobnejšie

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia Obsah 1 Úvod 3 1.1 Predhovor...................................... 3 1.2 Sylaby a literatúra................................. 4 1.3 Základné označenia................................. 4 2 Množiny a zobrazenia

Podrobnejšie

Metódy násobenie v stredoveku

Metódy násobenie v stredoveku 1 Lucia Pekarčíková História matematiky Metódy násobenia v stredoveku (Referát) Lucia Pekarčíková 1.roč. II.stupňa Mat Inf ÚVOD V dobe ranného stredoveku sa v Európe všeobecne nepoužíval abakus, nerobili

Podrobnejšie

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Windows, na verzii nezáleží 1. Linux Návod na inštaláciu

Podrobnejšie

000____OBAL1-ZZ s Eurom.vp

000____OBAL1-ZZ s Eurom.vp Slovenská inova ná a energetická agentúra Kód žiadate a : (Vyplní agentúra) ŽIADOS o absolvovanie skúšky odbornej spôsobilosti na výkon innosti energetického audítora pod a 9 ods. 6 zákona. 476/2008 Z.

Podrobnejšie

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh 7 MTEMTICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčného obvodu. Konečný automat je usporiadaná pätica = (X, S, Y, δ, λ,) (7.) kde X je konečná neprázdna

Podrobnejšie

Priebeh funkcie

Priebeh funkcie Technická univerzita Košice monika.molnarova@tuke.sk Obsah 1 Monotónnosť funkcie Lokálne extrémy funkcie Globálne (absolútne) extrémy funkcie Konvexnosť a konkávnosť funkcie Monotónnosť funkcie Monotónnosť

Podrobnejšie

Photo Album

Photo Album MZDY Stravné lístky COMPEKO, 2019 V programe je prepracovaná práca s evidencoiu stravných lístkov. Z hľadiska dátových štruktúr je spracovanie stravných lístkov rozložené do súborov MZSTRLH.dbf a MZSTRLP.dbf,

Podrobnejšie

2-UMA-115 Teória množín Martin Sleziak 21. októbra 2010

2-UMA-115 Teória množín Martin Sleziak 21. októbra 2010 2-UMA-115 Teória množín Martin Sleziak 21. októbra 2010 Obsah 1 Úvod 4 1.1 Predhovor...................................... 4 1.2 Sylaby a literatúra................................. 5 1.2.1 Literatúra..................................

Podrobnejšie

uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská spor

uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská spor uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská sporiteľňa, a. s. Tomášikova 48, 832 37 Bratislava, IČO:

Podrobnejšie

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Ekonomická olympiáda Test krajského kola 2017/2018 Pokyny pre študentov: Test obsahuje štyri časti. Otázky

Podrobnejšie

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc Nextra ADSLink Nové služby Nextra ADSLink umožňujú zákazníkom pripojiť sa na internet prostredníctvom technológie ADSL. Technológia ADSL efektívne využíva existujúce telefónne siete, bez dramatických zásahov

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 3

Paralelné algoritmy, cast c. 3 Paralelné algoritmy, čast č. 3 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2011/2012 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 3 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle 1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr at b + k. idea postupu je postupne rozpisovat cleny T b... teda T b = at + 1... dokym v tom neuvidime nejaky tvar

Podrobnejšie

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných

Matematika 2 - cast: Funkcia viac premenných Matematika 2 časť: Funkcia viac premenných RNDr. Jana Pócsová, PhD. Ústav riadenia a informatizácie výrobných procesov Fakulta BERG Technická univerzita v Košiciach e-mail: jana.pocsova@tuke.sk Spojitosť

Podrobnejšie

uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská spor

uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská spor uzatvorená medzi zmluvnými stranami: Príloha č. 1 Zmluvy o Elektronickej službe Business24 Špecifikácia Elektronickej služby Business24 Slovenská sporiteľňa, a. s. Tomášikova 48, 832 37 Bratislava, IČO:

Podrobnejšie

Siete vytvorené z korelácií casových radov

Siete vytvorené z korelácií casových radov Siete vytvorené z korelácií časových radov Beáta Stehlíková 2-EFM-155 Analýza sociálnych sietí Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, UK v Bratislave, 2019 Siete vytvorené z korelácií Siete vytvorené

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

Stravné - přecenění

Stravné - přecenění Vytvorenie a nastavenie novej kategórie pre Obedy zadarmo Platí pre verziu programu Stravné 4.61 POZOR! Postup pre jedálne základných škôl, ktoré majú povinnosť sledovať dotácie od 1. 9. 2019 je uvedený

Podrobnejšie

Novinky v OpcDbGateway 5.0

Novinky v OpcDbGateway  5.0 Čo je OpcDbGateway Softvér pre integráciu aplikácii SAE Automation, s.r.o., Nová Dubnica Interoperabilita pre Vaše zariadenia a softvérové aplikácie Obsah Úvod Na čo sa využíva Funkcionalita Integrácia

Podrobnejšie

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 63. ročník Matematickej olympiády 2013/2014 Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Dokážte, že kladné re

SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 63. ročník Matematickej olympiády 2013/2014 Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Dokážte, že kladné re SK MATEMATICKÁOLYMPIÁDA skmo.sk 63. ročník Matematickej olympiády 2013/2014 Riešenia úloh česko-poľsko-slovenského stretnutia 1. Dokážte, že kladné reálne čísla a, b, c spĺňajú rovnicu a 4 + b 4 + c 4

Podrobnejšie

Predmet didaktiky informatiky. Ciele a obsah školskej informatiky, osnovy, štandardy, maturita, učebnice ...

Predmet didaktiky informatiky. Ciele a obsah školskej informatiky, osnovy, štandardy, maturita, učebnice ... Bádateľsky orientované vyučovanie informatiky priebežné výsledky pedagogického výskumu Ľubomír Šnajder, Ján Guniš Konferencia DidInfo 2016, 31. 3. 2016, Banská Bystrica Osnova Bádateľsky orientované vyučovanie

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 3. Biznis logika a používateľské rozhrania 30. 09. 2013 ÚINF/PAZ1c (Róbert Novotný) Plán na dnes 1. generátor náhodného citátu 1. o biznis logike 2. cesta k trojvrstvovým aplikáciám 2. ďalšie okná do aplikácie:

Podrobnejšie

1-INF-155 Algebra 2 Martin Sleziak 10. februára 2013

1-INF-155 Algebra 2 Martin Sleziak 10. februára 2013 1-INF-155 Algebra 2 Martin Sleziak 10. februára 2013 Obsah 1 Úvod 4 1.1 Predhovor...................................... 4 1.2 Sylaby a literatúra................................. 4 2 Grupy a podgrupy 5

Podrobnejšie

test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? (1 bod) a) vstupn

test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? (1 bod) a) vstupn test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? a) vstupno - výstupné b) vstupné c) výstupné Otázka č.2: Aké zariadenie

Podrobnejšie

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Grupy a podgrupy 4 2

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Grupy a podgrupy 4 2 Obsah 1 Úvod 3 1.1 Predhovor...................................... 3 1.2 Sylaby a literatúra................................. 3 2 Grupy a podgrupy 4 2.1 Základné vlastnosti grúp..............................

Podrobnejšie

Prístup a Nastavenie pre KOMPAKT HOSTING

Prístup a Nastavenie pre KOMPAKT HOSTING KOMPAKT HOSTING 1. PRÍSTUP A NASTAVENIE PRE KOMPAKT HOSTING Prístup a nastavenie pre Kompakt Hosting (str 2) Nastavenie, zmena jazyka a prístupového hesla do Kompakt Hostingu (str 3) 2. PRIDANIE A NASTAVENIE

Podrobnejšie

Objektovo orientované programovanie

Objektovo orientované programovanie Objektovo orientované programovanie (Inštalácia prostredia a vytvorenie jednoduchého programu) Vladislav Novák FEI STU v Bratislave 23.9.2014 Obsah Úvod... 1 Java (Java Development Kit)... 1 Inštalácia

Podrobnejšie

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia

Obsah 1 Úvod Predhovor Sylaby a literatúra Základné označenia Obsah 1 Úvod 3 1.1 Predhovor...................................... 3 1.2 Sylaby a literatúra................................. 4 1.3 Základné označenia................................. 4 2 Množiny a zobrazenia

Podrobnejšie

Bezpečnosť IT infraštruktúry Riadenie prístupu v operačných systémoch RNDr. Jaroslav Janáček, PhD. Katedra informatiky

Bezpečnosť IT infraštruktúry Riadenie prístupu v operačných systémoch RNDr. Jaroslav Janáček, PhD. Katedra informatiky Bezpečnosť IT infraštruktúry Riadenie prístupu v operačných systémoch RNDr. Jaroslav Janáček, PhD. Katedra informatiky Voliteľné riadenie prístupu (DAC) už dlho štandardná súčasť bežných OS vlastník objektu

Podrobnejšie

Informačný systém pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská prír

Informačný systém pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská prír Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská príručka pre opravný termín EČ a PFIČ Máj 2019 Obsah 1. ZÁKLADNÉ POKYNY... 3 2. ÚDAJE O ŠKOLE... 4 2.1 KONTROLA A ZMENA ÚDAJOV... 4 2.2 ZMENA

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

FAQ

FAQ Kontrola koeficientovanej DPH Platiteľovi DPH môžu pri odpočítavaní DPH ( 49) nastať tieto tri možnosti: nemáme nárok na odpočítanie DPH z nadobudnutých tovarov a služieb plnenia oslobodené od dane účtujeme

Podrobnejšie

Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu Jednoduché vyhľadávanie Rozšírené vyhľadávanie Zob

Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu Jednoduché vyhľadávanie Rozšírené vyhľadávanie Zob Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu 1. 2. Jednoduché vyhľadávanie..3. 3. Rozšírené vyhľadávanie...4. 4. Zobrazenie výsledkov vyhľadávania...7. 5. Pomôcky pri

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa 19.12.2018) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie Obsah Úvod... 2 1 Vyhľadávanie... 3 2 Jednoduché vyhľadávanie...

Podrobnejšie

Programové a informačné systémy 2-INF-144 Kompilátory Štruktúra a použitie kompilátorov, nástroje pre tvorbu kompilátorov. Základné pojmy a štruktúra

Programové a informačné systémy 2-INF-144 Kompilátory Štruktúra a použitie kompilátorov, nástroje pre tvorbu kompilátorov. Základné pojmy a štruktúra Programové a informačné systémy 2-INF-144 Kompilátory Štruktúra a použitie kompilátorov, nástroje pre tvorbu kompilátorov. Základné pojmy a štruktúra kompilátora (lexikálna analýza, syntaktická analýza,...,

Podrobnejšie

Distance search Ján Garaj Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenská technická univerzita Školský rok: 2008/09 Popis problému a motiváci

Distance search Ján Garaj Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenská technická univerzita Školský rok: 2008/09 Popis problému a motiváci Distance search Ján Garaj Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenská technická univerzita Školský rok: 2008/09 Popis problému a motivácia Vyhľadávanie podľa vzdialenosti hľadá relevanciu

Podrobnejšie

(Návrh) 567 VYHLÁŠKA Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky z 10. decembra 2009, ktorou sa vykonáva zákon č. 506/2009 Z. z. o ochranných

(Návrh) 567 VYHLÁŠKA Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky z 10. decembra 2009, ktorou sa vykonáva zákon č. 506/2009 Z. z. o ochranných (Návrh) 567 VYHLÁŠKA Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky z 10. decembra 2009, ktorou sa vykonáva zákon č. 506/2009 Z. z. o ochranných známkach Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej

Podrobnejšie

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc

Pokrocilé programovanie XI - Diagonalizácia matíc Pokročilé programovanie XI Diagonalizácia matíc Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2015/2016 Obsah Fyzikálne príklady: zviazané oscilátory, anizotrópne systémy, kvantová

Podrobnejšie

Neineárne programovanie zimný semester 2018/19 M. Trnovská, KAMŠ, FMFI UK 1

Neineárne programovanie zimný semester 2018/19 M. Trnovská, KAMŠ, FMFI UK 1 Neineárne programovanie zimný semester 2018/19 M. Trnovská, KAMŠ, FMFI UK 1 Metódy riešenia úloh nelineárneho programovania využívajúce Lagrangeovu funkciu 2 Veta: Bod ˆx je optimálne riešenie úlohy (U3)

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1997 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1997 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1997 Vyhlásené: 30.04.1997 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.2003 do: 31.12.2009 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 117 VYHLÁŠKA Úradu priemyselného

Podrobnejšie

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 207 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. aždé dve ženy sa dajú porovnat a rozlíšit, t.j. žiadne dve nemajú rovanké hodnotenie.

Podrobnejšie

Používateľský manuál EZP

Používateľský manuál EZP E V I D E N C I A Z Á V E R E Č N Ý C H P R Á C (používateľský manuál) MOTIVÁCIA A HLAVNÉ ÚLOHY PRE MODUL ZBERU ZP Modul EZP rieši problém nárazového zberu ZP 1 na univerzite. Keďže výsledky kontroly originality

Podrobnejšie

Ako účtovať a vystavovať faktúry medzi členmi v skupinovej registrácii pre DPH?

Ako účtovať a vystavovať faktúry medzi členmi v skupinovej registrácii pre DPH? V prípade, ak by ste potrebovali zlúčiť jednotlivé DP DPH, Súhrnný či Kontrolný výkaz DPH jednotlivých členov, tak nás prosím kontaktujte na hotline na t.č. 041/7071021. Skupinovú registráciu upravuje:

Podrobnejšie

Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave P

Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave P Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave Predmet konzultácie Predmetom verejnej konzultácie je

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Generovanie LOGICKÝCH KONJUNKCIÍ doc. Ing. Kristína Machová, PhD. kristina.machova@tuke.sk http://people.tuke.sk/kristina.machova/ OSNOVA: 1. Prehľadávanie priestoru pojmov 2. Reprezentácia a použitie

Podrobnejšie

sprievodca-priestor.pdf

sprievodca-priestor.pdf S p r i e v o d c a M ô j p r i e s t o r Bratislava, 2011 O portáli Prehľad základných ikoniek používaných v portáli scientia.sk - vyhľadávací portál pre vedu a výskum účelom portálu je efektívne sprístupniť

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Databázy (1) - Prednáška 03

Databázy (1) - Prednáška 03 Databázy (1) Prednáška 03 Alexander Šimko simko@fmph.uniba.sk Contents I JOIN a UPDATE, DELETE a INSERT Section 1 INNER JOIN INNER JOIN motivácia films id name year price 1 Léon: The Professional 1994

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie