Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május"

Prepis

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA szlovák nyelven középszint írásbeli vizsga 1411

2 Dôležité informácie Vážený kandidát! Písomné zadania sa skladajú z 3 samostatných častí, ktoré sú určené na overenie Vašich vedomostí z nasledujúcich oblastí a tematických okruhov: Základné poznatky z pohostinstva a cestovného ruchu, Základné poznatky z hotelierstva a Základné poznatky z marketingu. Úlohy sú od seba nezávislé, takže ich môžete riešiť v akomkoľvek poradí! Navrhujeme, aby ste si najprv prečítali celý príklad, začnite s odpovedaním na otázky, ktoré sú pre Vás jednoduchšie. V záujme úspešného vykonania skúšky Vás žiadame, aby ste venovali pozornosť nasledovnému! V určitých úlohách od Vás žiadame, aby ste uviedli príklady, charakteristiky. Pri tomto type zadaní venujte zvláštnu pozornosť tomu, aký počet príkladov alebo charakteristík požaduje zadanie, pretože nie je možné udeliť nadbytočné body ani vtedy, keď uvediete viac položiek ako je vyžadované! Niektoré typy úloh vyžadujú, aby ste uviedli odôvodnenie svojej odpovede. Prosíme, aby ste sa v takých prípadoch obmedzili na podstatu a najdôležitejšie hľadiská uvádzajte na vybodkovanú čiaru! Posledná stránka (zadný obal) je vyhradená pre hodnotenie, prosíme, nepíšte na ňu! K vyriešeniu úloh používajte kalkulačku, ktorá nie je programovateľná alebo sa nepoužíva na uloženie textových súborov, ďalej použite kružidlo, pravítko. V prípade opráv vo Vašej odpovedi musíte presne označiť, ktorá odpoveď je tá správna a konečná, aby sa predišlo nedorozumeniu. V opačnom prípade úloha nedostane žiaden bod! Ceruzkou písaná práca nie je prijateľná! Dbajte na to, aby ste pracovali prehľadne a s peknou vonkajšou úpravou! Prajeme Vám úspešné riešenie a dobrú prácu! írásbeli vizsga / május 18.

3 Základné poznatky z pohostinstva a cestovného ruchu 1. Definujte nižšie uvedené pojmy! 8 bodov Hospodárska súťaž:... Aktívny turizmus:... Výletník:... Obchodný list: Nižšie uvedené otázky sa týkajú dopytu v turistickom ruchu. 7 bodov a) Vymenujte tie prvky dopytu v turistickom ruchu, bez ktorých nemôže turistický ruch vzniknúť! írásbeli vizsga / május 18.

4 b) Vymenujte štyri také potreby, ktoré možno uspokojiť turistickou činnosťou. Myslite na potreby podobné Maslowovým a napíšte vedľa vybraných pojmov jednu konkrétnu turistickú činnosť alebo druh turistického ruchu! Vyplňte nižšie uvedenú tabuľku. Potreba Turistická činnosť alebo druh turistického ruchu 3. Napíšte ku každému pojmu po dva príklady! 3 body Národný park:... Typ obchodu predávajúci hlavne nápoje (alkoholické alebo nealkoholické):... Podniky vykonávajúce sprostredkovanú turistickú činnosť: Vyriešte nižšie uvedené úlohy! 3 body a) Zoraďte podľa časovej postupnosti dôležité udalosti z hľadiska pohostinstva! Číslo 1 má označovať najstaršiu udalosť a číslo 5 udalosť najbližšiu k súčasnosti! Už fungovali krčmy majúce zisk. Rozmach cukrárenského odboru po objavení čokolády a repného cukru. Založenie poštových zastávok na každých 25 míľach. Prvá svetová vojna mala nepriaznivý vplyv na pohostinstvo. Vznikli nové typy obchodu: espresso, nočné kluby atď. írásbeli vizsga / május 18.

5 b) Nižšie uvedené turistické udalosti, tvrdenia, sú charakteristické pre jednu danú dobu. Podčiarknite tú dobu, pre ktorú sa podľa Vášho názoru hodia tieto tvrdenia! Budapešť sa stala kúpeľným mestom. Objav parného stroja v doprave mal priaznivý vplyv na turizmus. Svetová výstava Milénium zvýšila povedomie. a) Starovek b) Stredovek c) Novovek d) Najnovší vek 5. Popíšte súčasný stav pohostinstva v našom štáte. Uveďte štyri podstatné tvrdenia! 2 body 6. O nižšie uvedených tvrdeniach rozhodnite či sú pravdivé alebo nepravdivé! V prípade pravdivého tvrdenia napíšte vedľa neho slovo PRAVDIVÉ, v prípade nepravdivého tvrdenia napíšte vedľa neho NEPRAVDIVÉ! 4 body a) Skaza je taká podstatná zmena, ktorej následkom sa potravina stane nevhodnou na konzumáciu spotrebiteľa ale je možné ju spracovávať na iné ciele.... b) Skaza potravín je dôsledkom výlučne iba škodlivej činnosti mikroorganizmov.... c) Slnečné žiarenie prekračujúce ultrafialové môže zmeniť charakteristickú farbu potravín a môže mať za následok chemické zmeny.... d) Zmeny obsahu vody v potravinách (vlhnutie, respektíve schnutie) môžu byť spôsobené kazením potravín, pretože sú vhodné pre rozmnožovanie a život mikroorganizmov.... írásbeli vizsga / május 18.

6 7. Vyriešte úlohy súvisiace s pracovníkmi z oblasti predaja! 6 bodov a) Vymenujte troch pracovníkov predaja v oblasti pohostinstva! b) Pri prijímaní hostí je dôležitá odborná komunikácia, pretože je základom toho, aby sa hosť mohol stať kmeňovým hosťom. Aké očakávania musí spĺňať profesionál v pohostinstve k tomu, aby si mohol vytvoriť dobrý vzťah s hosťami? Vymenujte tri! 8. Nahraďte chýbajúce časti nasledujúcich definícií vhodnými pojmami! 4 body Počas... pripravujeme suroviny a polotovary tak, aby boli vhodné pre spotrebu ľudí.... je zákonný platobný prostriedok určitého štátu v obehu iných štátov.... predstavuje jeden z najdôležitejších prvkov ponuky turistického ruchu a jeho atraktívnosť. Patria sem ľudové tradície, architektonické pamiatky, umelecké pamiatky a sviatky.... je faktorom neistoty, ktorý nutne súvisí s podnikateľskou činnosťou a ktorý v sebe zahŕňa aj možnosť straty. 9. Na vybodkovanú čiaru napíšte názov administratívneho pojmu, s ktorým súvisí a ktorým sa označuje uvedený obsah! 3 body a) Výsluchový, udalostný, zhustený, súhrnný, nehodový, poradenský... b) Zistenie majetku, odovzdanie-prevzatie, mimoriadny, úradný... c) Fond, základný, zhrnutie, vonkajší, zásobovací... írásbeli vizsga / május 18.

7 Základné poznatky z hotelierstva 1. Medzi nižšie uvedenými výrazmi nájdite nehodiaci sa výraz. Podčiarknite ho a odôvodnite svoju odpoveď na vybodkovaný riadok! 3 body Dedinské ubytovanie, obecné ubytovanie, študentský domov, kemping Odôvodnenie:... Čokoláda na dobrú noc, nemý sluha, tabuľka Nerušiť, cenník minibaru Odôvodnenie:... Bar, raňajková miestnosť, jedáleň, kancelárie Odôvodnenie: Nižšie uvedená hierarchia predstavuje organizačnú štruktúru hotela. Vpíšte uvedené pojmy na správne miesto. Dbajte na nadriadené a podriadené hierarchické vzťahy! 5 bodov Room s Divison Sommelier Masér Doorman Bar Directrice Kozmetika Food and Beverage Wellness Department General Manager írásbeli vizsga / május 18.

8 3. Definujte anglické a slovenské významy nižšie uvedených skratiek! 3 body FO: OOO: HRM: Vymenujte štyri všeobecné hľadiská založenia hotela! 4 body Doplňte nasledujúce definície vhodnými pojmami! 3 body... predstavuje drobné predmety vložené do izby alebo kúpeľne, ktoré zvyšujú pocit pohodlia hotelových hostí (napr. mini šitie, šampón), môžu ich použiť, odniesť, predmety majú aj reklamnú hodnotu.... je výraz, ktorý používame vtedy, keď potvrdíme objednávku (izby, letenky, miestenky) a to obvykle v písomnej forme.... je dokument potrebný k evidencii a prihláseniu hosťa, ktorý vyplní pracovník recepcie pri príchode hosťa. Obsahuje údaje o hosťovi. 6. O nižšie uvedených tvrdeniach rozhodnite či sú pravdivé alebo nepravdivé! V prípade pravdivého tvrdenia napíšte vedľa neho slovo PRAVDIVÉ, v prípade nepravdivého tvrdenia napíšte vedľa neho NEPRAVDIVÉ! 5 bodov a) Výdavky znižujú zisk, preto nútia hotely šetriť z hľadiska hospodárenia a nákladov.... b) Čistý príjem za izbu v hoteli zahŕňa v sebe DPH a daň z cestovného ruchu.... c) Tabuľka obsadenosti izieb poskytuje dôležité informácie z hľadiska počtu izieb, ktoré sú voľné.... d) Základnou požiadavkou pre obsluhu telefónnej centrály je znalosť cudzích jazykov.... e) V deň odcestovania hosťa z hotela a po uzatvorení faktúry za izbu posielajú hotelové oddelenia nevyrovnané účty do pokladne na základe cestovného zoznamu.... írásbeli vizsga / május 18.

9 7. Ktorý pojem vyjadrujú nižšie uvedené definície? Správny pojem napíšte na vybodkovanú čiaru! 3 body a) Požiadavka, aby príjmy pokryli výdavky, t.j. výnosy prevažujú nad nákladmi a navyše poskytujú zisky.... b) Súhrn opatrení na predchádzanie škodám na majetku.... c) Súhrn opatrení, ktorých cieľom je to, aby pracovníci mohli vykonávať svoju práce bez toho aby došlo k ohrozeniu ich života a zdravia Stručne vysvetlite rozdiely medzi nižšie uvedenými pojmami! 4 body a) Polpenzia all inclusive:... b) Minibar izbový servis:... írásbeli vizsga / május 18.

10 Základné poznatky z marketingu 1. Marketing znamená v každej etape svojho rozvoja niečo iné. Hospodárske hľadiská nasledovali zmeny hospodárskeho prostredia. Nižšie na časovej šípke sme uviedli dve etapy marketingu. Napíšte správny názov etapy do rámčeka nad správnym rokom a vyberte z vymenovaných popisov po správnych 2 definíciách doplnením správneho písmenného označenia do prázdnych rámčekov. 4 body a) výrobky sa predávali bez ohľadu na trhové prostredie b) silný konkurenčný boj c) diferenciácia nárokov d) posilňuje sa spoločenské povedomie e) ponuka orientovaná na jednotlivca f) etapa pre-marketing g) následkom technologického rozvoja vznikla hojnosť tovaru h) vzniká trhová segmentácia Nákup jedného výrobku je výsledkom určitého procesu. Popíšte tento proces v logickom poradí! 5 bodov írásbeli vizsga / május 18.

11 3. Definujte význam nasledujúcich pojmov! 8 bodov Distribučný kanál:... Mikroprostredie:... Segmentácia:... Prieskum trhu: Spomedzi vymenovaných pojmov vyberte ten, ktorý sa do skupiny nehodí. Nehodiace sa slovo podčiarknite. Svoju odpoveď odôvodnite! 3 body a) skonto rabat sezónna zľava psychologická zľava zľava predajcu Odôvodnenie:... b) plagáty inzeráty umiestnené na dopravných prostriedkoch tabuľka stop a tabuľka ukazujúca smer reklama v rádiu Odôvodnenie:... írásbeli vizsga / május 18.

12 c) Public Relations reklama distribučný kanál stimulácia predaja Odôvodnenie: Rogersova krivka alebo životná krivka produktu ukazuje situáciu, ktorou prechádza výrobok na trhu. Váš výrobok sa nachádza na mieste označenom kockou. Charakterizujte momentálnu trhovú situáciu výrobku vyplnením tabuľky! 5 bodov Predané množstvo Čas Fáza životnej krivky produktu Objem obehu: Maretingové náklady: Okruh kupujúcich: Cieľ marketingovej stratégie: 6. Váš spolužiak bude robiť skúšku z marketingu. Preto Vás požiadal o pomoc. 2 body a) Ku ktorému pojmu sa viažu nasledujúce výrazy? Certifikácia, súhrnný, medzinárodný, EU (Spoločenstvo)... írásbeli vizsga / május 18.

13 b) Aký špeciálny prístup by ste zvolili pre VIP (Very Important Person veľmi dôležitá osoba) hosťa v letiskovom hoteli? Napíšte dve možnosti! 7. V marketingovom odbore je podstatným faktorom sledovanie odborných trendov. Z nižšie vymenovaných pojmov vyberte po jednom pojme, ktorý sa hodí k popisu jednotlivých definícií a svoju odpoveď napíšte na vybodkovaný riadok pod danú definíciu! 3 body PR (Public Relations = styk s verejnosťou) Etiketa Stimulácia nákupu Imidž Osobný predaj Protokol a) Pracovník podniku sa snaží priamym kontaktom presvedčiť hosťa, spotrebiteľa, aby sa priaznivo rozhodol.... b) Súhrn zvykov a formalít platných v oficiálnych (medzinárodných) vzťahoch. Ich cieľom je vytvoriť bezproblémovú, zdvorilú atmosféru v oficiálnych vzťahoch.... c) Subjektívny obraz vytvorený o osobe alebo organizácii, ktorý vytvára konkurencia, obchodní partneri a spotrebitelia. Jeho prostriedkom je Corporate Identity.... írásbeli vizsga / május 18.

14 írásbeli vizsga / május 18.

15 írásbeli vizsga / május 18.

16 téma Základné poznatky z pohostinstva a cestovného ruchu Základné poznatky z hotelierstva Základné poznatky z marketingu Poradové číslo Maximálny počet bodov Úlohy majúce charakter testu Počet bodov písomnej časti 100 Dosiahnutý počet bodov Hodnotiaci učiteľ Dátum:... Teszt jellegű feladatok/ Úlohy majúce charakter testu pontszáma egész számra kerekítve/ Počet bodov zaokrúhlený na celé číslo programba beírt egész pontszám/ Celé číslo počtu bodov zapísané do programu Javító tanár/ Hodnotiaci učiteľ Jegyző/ zapisovateľ Dátum/Dátum:... Dátum/Dátum:... írásbeli vizsga / május 18.

Microsoft Word - Vendeglato-idegenforg_alapism_kozep_irasbeli_0921_szlovakH.doc

Microsoft Word - Vendeglato-idegenforg_alapism_kozep_irasbeli_0921_szlovakH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Podrobnejšie

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Manažér stravovacieho zariadenia Kód kvalifikácie U1412999-01435 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch SK ISCO-08 1412999 / Riadiaci pracovník (manažér)

Podrobnejšie

Marketingový mix: - komunikácia, komunikačné kanály - distribúcia, distribučné  kanály

Marketingový mix:  -  komunikácia, komunikačné kanály - distribúcia, distribučné  kanály MARKETINGOVÝ MIX: - KOMUNIKÁCIA, KOMUNIKAČNÉ KANÁLY - DISTRIBÚCIA, DISTRIBUČNÉ KANÁLY CENA V oblasti vkladových produktov rozlišujeme dva druhy ceny: úroky poskytnuté vkladateľom poplatky Cenová politika

Podrobnejšie

Matematika szlovák nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBEL

Matematika szlovák nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBEL Matematika szlovák nyelven középszint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Dôležité pokyny

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szlovák nyelv és irodalom

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0801.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0801.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 11. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 11. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pracovník turistického informačného centra - front office Kód kvalifikácie C4221002-01243 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch SK ISCO-08 4221002

Podrobnejšie

Feasibility_Study

Feasibility_Study Pavol Plesník Feasibility Study ako nástroj n investičného rozhodovania Prednáš áška je spracovaná podľa a predlohy: Labart Hospitality s.r.o. Praha, 2009 Feasibility Study ( š( štúdia uskutočnite niteľnosti

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli0511.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szlovák nyelv és

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pekár Kód kvalifikácie U7512001-00885 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 7512001 / Pekár SK NACE Rev.2 C PRIEMYSELNÁ VÝROBA, 10 Výroba potravín Doklad o získanej

Podrobnejšie

Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napí

Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napí Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napíšte https://ais2.umb.sk. Do systému AIS2 sa prihlasujete

Podrobnejšie

VŠEOBECNÉ ZMLUVNÉ PODMIENKY Obchodné meno: TENIS CENTRUM, s.r.o., Neresnícka cesta 13, Zvolen IČO: , IČ DPH: SK zapísaná v

VŠEOBECNÉ ZMLUVNÉ PODMIENKY Obchodné meno: TENIS CENTRUM, s.r.o., Neresnícka cesta 13, Zvolen IČO: , IČ DPH: SK zapísaná v VŠEOBECNÉ ZMLUVNÉ PODMIENKY Obchodné meno: TENIS CENTRUM, s.r.o., Neresnícka cesta 13, 960 01 Zvolen IČO: 36 029 751, IČ DPH: SK 2020067841 zapísaná v obchodnom registri Okresného súdu Banská Bystrica

Podrobnejšie

Tlačová správa Bratislava, 7. jún ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spo

Tlačová správa Bratislava, 7. jún ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spo Tlačová správa Bratislava, 7. jún 2016 8.ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spoločenskej zodpovednosti na podporu stability makroekonomiky

Podrobnejšie

Správa predstavenstva o podnikateľskej Ċinnosti spoloĊnosti a o stave jej majetku za rok 2001

Správa predstavenstva o podnikateľskej Ċinnosti spoloĊnosti a o stave jej majetku za rok 2001 GRANDHOTEL PRAHA a. s. Výročná správa za rok 2006 Tatranská Lomnica 10.5.2007 ZÁKLADNÉ ÚDAJE Obchodné meno: GRANDHOTEL PRAHA a. s. IČO: 36 452 173 Sídlo: Tatranská Lomnica 8 059 60 Vysoké Tatry Právna

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Animátor v cestovnom ruchu Kód kvalifikácie C5169002-01430 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch SK ISCO-08 5169002 / Animátor voľného času SK NACE

Podrobnejšie

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtarta

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtarta ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Podrobnejšie

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Príloha č. 7 Š t a t i s t i c k ý ú r a d S l o v e n s k e j r e p u b l i k y Miletičova 3, 824 67 Bratislava 26, Slovenská republika Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Vážený

Podrobnejšie

Szándéknyilatkozat

Szándéknyilatkozat Dobrovoľníctvo - spôsob aktivity v seniorskom veku Prihláška dobrovoľníka Výmenný dobrovoľnícky program pre seniorov ľudí nad 50 rokov Dotazník pre uchádzačov Dobrovoľníci zo Slovenska do Čiech Termín

Podrobnejšie

Microsoft Word - Smernica od

Microsoft Word - Smernica od Strana 1 z 9 Smernica Obce Podtureň o postupe vo verejnom obstarávaní (ďalej len VO ) pri zadávaní zákaziek s nízkou hodnotou (ZNH) Článok 1 Úvodné ustanovenie Táto smernica upravuje verejné obstarávanie

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Vydavateľský redaktor Kód kvalifikácie U2642007-01713 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642007 / Vydavateľský redaktor SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE A KOMUNIKÁCIA,

Podrobnejšie

Tabuľky_teoria

Tabuľky_teoria Tabuľky v programe Microsoft Word Vytvorenie tabuľky Pred samotným vyhotovením tabuľky sa odporúča pripraviť si náčrt, na ktorom sa rozvrhne rozdelenie údajov do riadkov a stĺpcov. Tabuľku vytvoríme pomocou

Podrobnejšie

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia sú v nich reprezentované stručne charakterizovanými

Podrobnejšie

cennik_Layout 1

cennik_Layout 1 Vážení zákazníci, Už po 25. sezónu si Vám dovoľujeme ponúknuť naše dovolenkové pobyty, pričom ako vždy, kladieme dôraz na kvalitu a komplexnosť našich služieb, cenovú výhodnosť pre všetkých klientov. Dôkazom

Podrobnejšie

Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstveni

Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstveni Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia riadi tím pracovníkov vykonávajúcich rýchlu formu prípravy a

Podrobnejšie

Novela zákona o OVP

Novela zákona o OVP Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov K legislatívnemu procesu Pracovná skupina pre tvorbu návrhu zákona o OVP: zástupcovia ministerstiev (MŠVVaŠ SR, MH SR), zástupcovia

Podrobnejšie

Priebežná správa JA Firmy A R M Y (k 21. marcu 2018)

Priebežná správa JA Firmy A R M Y (k 21. marcu 2018) Priebežná správa JA Firmy A R M Y (k 21. marcu 2018) https://m-army-no.webnode.sk/ Profil JA Firmy Obchodné meno: JA Firma M-ARMY-NO Sídlo firmy: Stredná odborná škola Hattalova 968/33, 029 01 Námestovo

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

* Príloha 1b 49 Kód ITMS 2014+* Vyhlásenie žiadateľa o poskytnutej pomoci de minimis ** podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 1407/2013 z 18. decembra 2013

* Príloha 1b 49 Kód ITMS 2014+* Vyhlásenie žiadateľa o poskytnutej pomoci de minimis ** podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 1407/2013 z 18. decembra 2013 Vyhlásenie žiadateľa o poskytnutej de minimis ** podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 1407/2013 z 18. decembra 2013 o uplatňovaní článkov 107 a 108 Zmluvy o fungovaní Európskej únie na pomoc de minimis Žiadateľ:

Podrobnejšie

SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, a. s. Vás pozývajú na celoslovenskú konferenciu s medzinárodnou účasťou 5.Balneologický deň s medzinárodnou účasťo

SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, a. s. Vás pozývajú na celoslovenskú konferenciu s medzinárodnou účasťou 5.Balneologický deň s medzinárodnou účasťo SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, a. s. Vás pozývajú na celoslovenskú konferenciu s medzinárodnou účasťou 5.Balneologický deň s medzinárodnou účasťou 14.10.2016 Piešťany, Kúpeľný ostrov Témy Ústrednou

Podrobnejšie

Výročná správa JA Firmy M-GROUP

Výročná správa JA Firmy M-GROUP Stredná odborná škola Hattalova 968/33 029 01 Námestovo Výročná správa JA Firmy M-GROUP Učiteľ: Ing. Ivona Korčušková Konzultant: Jozef Šuriňák Moje meno je Janka Baleková a v našej JA firme M-GROUP zastávam

Podrobnejšie

Spoločnosť údržby, výroby a montáží podnikov chemického, farmaceutického a papierenského priemyslu Slovenskej republiky

Spoločnosť údržby, výroby a montáží podnikov chemického, farmaceutického a papierenského priemyslu Slovenskej republiky Spoločnosť údržby, výroby a montáží podnikov chemického, farmaceutického a papierenského priemyslu Slovenskej republiky tel.: 0905 234 433, e-mail: vendelin.iro@suz.sk P O Z V Á N K A N A K O N F E R E

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Prezentacia CR

Microsoft PowerPoint - Prezentacia CR Možnosti hodnotenia rekreačnej funkcie lesov Rekreace a ochrana přírody 5. 6.mája 2010 Křtiny Jozef Tutka Miroslav Kovalčík Úvod Rekreačná funkcia lesa = schopnosť lesa poskytovať ľuďom priestor a prostredie

Podrobnejšie

bod_9_podnikatelsky_plan

bod_9_podnikatelsky_plan PODNIKATEĽSKÝ PLÁN STRATEGICKÝ Letné kúpalisko Nemšová Názov firmy: Mestský podnik služieb, s.r.o. Adresa prevádzky: Mierové nám. 59, Nemšová Miesto podnikania: Mierové námestie 59, 914 41 Nemšová Vlastník:Mestský

Podrobnejšie

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra) a slovenského jazyka

Podrobnejšie

Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Senci konaného dňa číslo materiálu: Názov materiálu: Vyhodnotenie roka a účtovnej závier

Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Senci konaného dňa číslo materiálu: Názov materiálu: Vyhodnotenie roka a účtovnej závier Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Senci konaného dňa 4. 4. 2018 číslo materiálu: Názov materiálu: Vyhodnotenie roka a účtovnej závierky za rok 2017 Správy cestovného ruchu Senec s.r.o.

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Kód kvalifikácie U2149008-01016 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Administratíva, ekonomika a manažment SK ISCO-08 2149008 / Špecialista

Podrobnejšie

Demanova studia

Demanova studia Tržná a finančná analýza uskutočniteľnosti pre projekt apartmánového domu v Demänovej, Liptovský Mikuláš Vypracované: Enright Development s.r.o. Leškova 16, Bratislava 811 04, Tel. +421 904 878 299 OBSAH

Podrobnejšie

Strana 1 VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK ZÁKAZKA NA POSKYTNUTIE SLUŽIEB, KTORĚ NIE SÚ BEŽNE DOSTUPNÉ NA TRHU (podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z o vere

Strana 1 VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK ZÁKAZKA NA POSKYTNUTIE SLUŽIEB, KTORĚ NIE SÚ BEŽNE DOSTUPNÉ NA TRHU (podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z o vere Strana 1 VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK ZÁKAZKA NA POSKYTNUTIE SLUŽIEB, KTORĚ NIE SÚ BEŽNE DOSTUPNÉ NA TRHU (podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

UZNUJ_1 Úč NUJ ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA neziskovej účtovnej jednotky v sústave podvojného účtovníctva zostavená k Číselné údaje sa zarovnáva

UZNUJ_1 Úč NUJ ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA neziskovej účtovnej jednotky v sústave podvojného účtovníctva zostavená k Číselné údaje sa zarovnáva UZNUJ_1 Úč NUJ ÚČTOVNÁ ZÁVIERKA neziskovej účtovnej jednotky v sústave podvojného účtovníctva zostavená k 3 1. 1 2. 2 0 1 8 Číselné údaje sa zarovnávajú vpravo, ostatné údaje sa píšu zľava. Nevyplnené

Podrobnejšie

1)

1) Prijímacia skúška z matematiky do prímy gymnázia s osemročným štúdiom Milá žiačka/milý žiak, sme veľmi radi, že ste sa rozhodli podať prihlášku na našu školu. Dúfame, že nasledujúce úlohy hravo vyriešite

Podrobnejšie

Smernica kvestora Číslo: 2/ SK Vykonávanie finančnej kontroly na Rektoráte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a na centrálne financov

Smernica kvestora Číslo: 2/ SK Vykonávanie finančnej kontroly na Rektoráte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a na centrálne financov Smernica kvestora Číslo: 2/2016 - SK Vykonávanie finančnej kontroly na Rektoráte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a na centrálne financovaných súčastiach Slovenskej technickej univerzity v

Podrobnejšie

C E N N Í K č. 233 ubytovania v Ubytovacom zariadení VEĽKÝ DIEL UNIZA Článok 1 Študenti denného štúdia 1. Študenti denného štúdia, ceny za ubytovanie

C E N N Í K č. 233 ubytovania v Ubytovacom zariadení VEĽKÝ DIEL UNIZA Článok 1 Študenti denného štúdia 1. Študenti denného štúdia, ceny za ubytovanie C E N N Í K č. 233 ubytovania v Ubytovacom zariadení VEĽKÝ DIEL UNIZA Článok 1 Študenti denného štúdia 1. Študenti denného štúdia, ceny za ubytovanie / 1 mesiac/1osoba a) blok DA-DB, DC-DD základné lôžko

Podrobnejšie

Nahlásenie poistnej udalosti Predloženie nižšie uvedených podkladov nám umožní bezproblémovú a rýchlu likvidáciu poistnej udalosti. Formuláre na nahlá

Nahlásenie poistnej udalosti Predloženie nižšie uvedených podkladov nám umožní bezproblémovú a rýchlu likvidáciu poistnej udalosti. Formuláre na nahlá Nahlásenie poistnej udalosti Predloženie nižšie uvedených podkladov nám umožní bezproblémovú a rýchlu likvidáciu poistnej udalosti. Formuláre na nahlásenie poistnej udalosti môžete získať od našich zamestnancov

Podrobnejšie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 7

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 7 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Podrobnejšie

xybv

xybv Národný projekt MODERNIZÁCIA MIESTNEJ ÚZEMNEJ SAMOSPRÁVY Medzinárodná konferencia Municipálna V-4 Názov: SMART agenda pre kvalitu a modernizáciu 18.-19.9.2018 hotel Kaskady, Sliač-Sielnica K O N T R O

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Kupónový marketing ako významný zdroj získavania zákazníkov Aký je súčasný pohľad na kupónový marketing? Spotrebitelia majú radi šetrenie peňazí, alebo iné formy benefitov Ľudia oceňujú stručné a informatívne

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pomocný pracovník v strojárskej (automobilovej) výrobe Kód kvalifikácie C9329013-00791 Úroveň SKKR 2 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 9329013 / Pomocný

Podrobnejšie

Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Komenského 1963/10, Trebišov Tel.: 056/ , K R I T É R I Á a ostatné

Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Komenského 1963/10, Trebišov Tel.: 056/ ,   K R I T É R I Á a ostatné Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta, Komenského 1963/10, 075 01 Trebišov Tel.: 056/66702 11, e-mail: skola@csostv.sk K R I T É R I Á a ostatné podmienky prijatia na štúdium do prvého ročníka na

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Dispečer prenosu a distribúcie elektrickej energie Kód kvalifikácie C3131006-00135 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Energetika, plyn a elektrina SK ISCO-08 3131006 / Dispečer prenosu a

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Horniaček_Prezentácia_Transferové oceňovanie

Microsoft PowerPoint - Horniaček_Prezentácia_Transferové oceňovanie Rozšírenie pravidiel transferového oceňovania na vzťahy medzi tuzemskými závislými osobami od 1.1.2015 - základný právny rámec po novele ZDP č. 333/2014 Z. z., príp. 253/2015 Z. z. 1 Transferové oceňovanie

Podrobnejšie

Pozvanka na laboralim 2012

Pozvanka na laboralim 2012 Potravinárska sekcia Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica

Podrobnejšie

Inovačný fond n

Inovačný fond n Inovačný fond n. f. ŽIADOSŤ O NÁVRATNÚ FINANČNÚ VÝPOMOC Žiadateľ: Tematická orientácia: Programový smer projektu: Registračné číslo: Došlo dňa: Výsledok hodnotenia: Body: Schválený - neschválený Výška

Podrobnejšie

Inštitút zamestnanosti Inkluzívne zamestnávanie Michal Páleník

Inštitút zamestnanosti Inkluzívne zamestnávanie Michal Páleník Inštitút zamestnanosti Inkluzívne zamestnávanie Michal Páleník Projekt Verejné politiky zamestnanosti Inkluzívne zamestnávanie Sociálny systém Číslo: AO-1-08 program: Aktívne občianstvo a inklúzia, Program

Podrobnejšie

Dodatok č. 2 K ORGANIZAČNÉMU PORIADKU, Uradu Slovenskej akadémie vied 2014 /

Dodatok č. 2 K ORGANIZAČNÉMU PORIADKU, Uradu Slovenskej akadémie vied 2014 / Dodatok č. 2 K ORGANIZAČNÉMU PORIADKU, Uradu Slovenskej akadémie vied 2014 / ÚRAD SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED V BRATISLAVE PRÍKAZ VEDÚCEHO ÚRADU SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED, č. 3/2015 ktorým sa uvádza do platnosti

Podrobnejšie

Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska zabezpečuje komplexn

Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska zabezpečuje komplexn Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) rekreačného strediska zabezpečuje komplexné služby na uspokojenie potrieb klientov za účelom rekreácie a

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Strojársky špecialista riadenia výroby Kód kvalifikácie C2144007-00821 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 2144007 / Strojársky špecialista

Podrobnejšie

Európska únia Vydanie dodatku k Úradnému vestníku Európskej únie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembursko Fax:

Európska únia Vydanie dodatku k Úradnému vestníku Európskej únie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembursko Fax: Európska únia Vydanie dodatku k Úradnému vestníku Európskej únie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxembursko +352 29 29 42 670 ojs@publications.europa.eu Info & online formuláre: http://simap.europa.eu

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

Rekapitulácia návrhu viacročného rozpočtu na roky Skutočnosť rok 2010 Skutočnosť rok 2011 Schválený rozpočet 2012 Očakávaná skutočnosť

Rekapitulácia návrhu viacročného rozpočtu na roky Skutočnosť rok 2010 Skutočnosť rok 2011 Schválený rozpočet 2012 Očakávaná skutočnosť Rekapitulácia návrhu viacročného rozpočtu na roky 2013 2014 2015 rok 2010 rok 2011 Schválený rozpočet Očakávaná skutočnosť Rok 2013 Rok 2014 Rok 2015 Bežné príjmy 221 586,34 212 120,38 196 319,00 206 806,00

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2003 Vyhlásené: Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu m

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2003 Vyhlásené: Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu m ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2003 Vyhlásené: 01.07.2003 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 229 N A R I A D E N I E V

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Stavebno-technický dozor Kód kvalifikácie U2142005-01164 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Stavebníctvo, geodézia a kartografia SK ISCO-08 2142005 / Stavebný dozor SK NACE Rev.2 F STAVEBNÍCTVO,

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. VALNÉ ZHROMAŽDENIE Asociácie priemyselných zväzov 19. jún 2018 DoubleTree by Hilton Bratislava Rekvalifikácie, dovoz, príplatky, odbory: situácia na trhu práce. Michaela Sojáková Súčasný stav na trhu

Podrobnejšie

TÉZY K ŠTÁTNYM ZÁVEREČNÝM SKÚŠKAM Z PREDMETU MIKRO A MAKROEKONÓMIA Bc štúdium, študijný odbor: Ľudské zdroje a personálny manažment 1. Ekonómia ako sp

TÉZY K ŠTÁTNYM ZÁVEREČNÝM SKÚŠKAM Z PREDMETU MIKRO A MAKROEKONÓMIA Bc štúdium, študijný odbor: Ľudské zdroje a personálny manažment 1. Ekonómia ako sp TÉZY K ŠTÁTNYM ZÁVEREČNÝM SKÚŠKAM Z PREDMETU MIKRO A MAKROEKONÓMIA Bc štúdium, študijný odbor: Ľudské zdroje a personálny manažment 1. Ekonómia ako spoločenská veda, základné etapy vývoja ekonómie, základné

Podrobnejšie

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky 2015 2021 Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavie, názor, atď.) označte prosím písmenom X. CHARAKTERISTIKA

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ÚVOD REGIÓN Geografická poloha regiónu, ľudové tradície a remeslá, krása priľahlej prírody, drevené chrámy zapísané ako svetové dedičstvo UNESCO a história bojov z 2. svetovej vojny robia toto mystické

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - CONNECT_R&A_76_sk

Microsoft PowerPoint - CONNECT_R&A_76_sk ŠKODA CONNECT REGISTRÁCIA A AKTIVÁCIA Portál Connect Využívanie online služieb ŠKODA Connect vyžaduje predchádzajúcu registráciu používateľa a vozidla na internetovej stránke portálu Connect, ako aj aktiváciu

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Dotácie z rozpočtu mesta Hlohovec VZN č. 237/2019 Zuzana Raciková Referent pre kultúru a šport Všeobecne záväzné nariadenie č. 237/2019 Zmena oproti minulému VZN sa týka hlavne: 1. Nové žiadosti o poskytnutie

Podrobnejšie

OBEC MALÝ LAPÁŠ Rozpočet obce Malý Lapáš na rok 2019 a nasledujúce roky 2020 a 2021 Návrh rozpočtu obce Malý Lapáš na rok 2019 vyvesený: Vy

OBEC MALÝ LAPÁŠ Rozpočet obce Malý Lapáš na rok 2019 a nasledujúce roky 2020 a 2021 Návrh rozpočtu obce Malý Lapáš na rok 2019 vyvesený: Vy OBEC MALÝ LAPÁŠ Rozpočet obce Malý Lapáš na a nasledujúce roky 2020 a 2021 Návrh rozpočtu obce Malý Lapáš na vyvesený: 22.11.2018 Vyhodnotenie pripomienok k návrhu rozpočtu obce: 07.12.2018 Návrh rozpočtu

Podrobnejšie

Pozvanka na Laboralim 2009

Pozvanka na Laboralim 2009 Potravinárska sekcia Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava Univerzita Mateja Bela

Podrobnejšie

Microsoft Word - prijimacie_konanie_2017_2018_fakulty_EUBA.doc

Microsoft Word - prijimacie_konanie_2017_2018_fakulty_EUBA.doc OBCHODNÁ FAKULTA EU V BRATISLAVE Dolnozemská cesta 1, 852 35 Bratislava 5; ' 02/67291104; fax: 02/67291149 e-mail: zora.szakalova@euba.sk; http://obchodnafakulta.sk; www.facebook.com/obchodna.fakulta Študijné

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Majster (supervízor) v strojárskej výrobe Kód kvalifikácie C3122012-00776 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 3122012 / Majster (supervízor)

Podrobnejšie

katalog tlacivo SJ_12

katalog tlacivo SJ_12 Agrokomplex Výstavníctvo Nitra, príprava katalógov, Výstavná 4, 949 01 Nitra, tel.: 037/6572 247 O B J E D N Á V K A zápisu a inzercie do oficiálneho katalógu Objednávku žiadame vypísať čitateľne! Inak

Podrobnejšie

5_polèík_majetok

5_polèík_majetok : 2008 Majetok Referát Význam obežného, krátkodobého majetku, jeho štruktúra statická a dynamická. Oceňovanie, normovanie obežného majetku, sledovanie jeho využitia 5 Polčík Jozef jpo@ynet.sk 19. 11. 2008

Podrobnejšie

Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách k Poštová banka, a.s. Dvořákovo nábrežie 4, Bratislava

Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách k Poštová banka, a.s. Dvořákovo nábrežie 4, Bratislava Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách k 31.12.2015 Poštová banka, a.s. Dvořákovo nábrežie 4, 811 02 Bratislava IČO: 31 340 890 Zapísaná v Obchodnom registri Okresného

Podrobnejšie

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov 30.1.2018 ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava, akciová spoločnosť (SAD Žilina)

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Riadiaci pracovník v osobných skrášľovacích službách starostlivosti o ľudské telo Kód kvalifikácie C1439005-00196 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Remeslá, umelecké remeslá a osobné služby

Podrobnejšie

Medzinárodné menové vzťahy

Medzinárodné menové vzťahy Medzinárodné menové vzťahy Vypracovala: Ing. Anna Mattová S medzinárodným obchodom a ostatnými ekonomickými pohybmi medzi národnými ekonomikami sa úzko spájajú medzinárodné menové vzťahy. Menová politika

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Vizážista, kolorista Kód kvalifikácie U5142005-00198 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Remeslá, umelecké remeslá a osobné služby SK ISCO-08 5142005 / Vizážista, kolorista SK NACE Rev.2 S

Podrobnejšie

Bardejovská televízna spoločnosť, s. r. o. Radničné námestie 16, Bardejov Na rokovanie: Mestského zastupiteľstva dňa Materiál č.: 6c

Bardejovská televízna spoločnosť, s. r. o. Radničné námestie 16, Bardejov Na rokovanie: Mestského zastupiteľstva dňa Materiál č.: 6c Bardejovská televízna spoločnosť, s. r. o. Radničné námestie 16, 085 01 Bardejov Na rokovanie: Mestského zastupiteľstva dňa 25.6.2015 Materiál č.: 6c Výročná správa o činnosti a hospodárení Bardejovskej

Podrobnejšie

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc)

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc) Podklady pre súťaž KROS DESIGN AWARD Úlohou účastníkov súťaže KROS DESIGN AWARD je navrhnúť 4 formuláre aplikácie. Pre každý formulár sú špecifikované položky, ktoré bude nutné v danom formulári editovať/zobraziť.

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_emelt_irasbeli.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_emelt_irasbeli.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Podrobnejšie

Vyúčtovanie grantu

Vyúčtovanie grantu PRÍRUČKA PRE ŽIADATEĽA I. Základná charakteristika 1. Grantový program Naštartujme s Partnerstvom Muránska planina Čierny Hron (ďalej Naštartujme s Partnerstvom MP - ČH) poskytuje jednorazový, nenávratný

Podrobnejšie

Obec Belá ako partner realizuje projekt KulTuristika - spoločne posilňujeme kultúru, turizmus a šport v obciach Terchová, Belá a Jaworze Terchová Belá

Obec Belá ako partner realizuje projekt KulTuristika - spoločne posilňujeme kultúru, turizmus a šport v obciach Terchová, Belá a Jaworze Terchová Belá Obec ako partner realizuje projekt KulTuristika - spoločne posilňujeme kultúru, turizmus a šport v obciach, a v obciach, a Názov projektu KulTuristika spoločne posilňujeme kultúru, turizmus a šport v obciach,

Podrobnejšie

Microsoft Word _1_.docx

Microsoft Word _1_.docx Prihláška na vysokoškolské štúdium bakalárske prvý stupeň alebo spojené prvý a druhý stupeň v jednom celku 1) Pečiatka VŠ, fakulty: Evidenčné číslo: Akademický rok: 20 / 20 Štátne občianstvo: Dátum doručenia:

Podrobnejšie

Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností

Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností Nástroj verejnej zodpovednosti KROK 1: Sťažnosť Kto môže podať sťažnosť? Každý, kto sa cíti byť postihnutý konaním skupiny EIB. Na čo môžem podať sťažnosť?

Podrobnejšie

Úvodná prednáška z RaL

Úvodná prednáška z RaL Rozvrhovanie a logistika Základné informácie o predmete Logistika a jej ciele Štruktúra činností výrobnej logistiky Základné skupiny úloh výrobnej logistiky Metódy používané na riešenie úloh výrobnej logistiky

Podrobnejšie

Microsoft Word - Ramcova dohoda- Ovocie a zelenina.doc

Microsoft Word - Ramcova dohoda- Ovocie a zelenina.doc Rámcová dohoda č. 7/2013 na dodanie tovaru Nákup potravín pre Školskú jedáleň Ovocie a zelenina uzatvorená podľa 11 a 64 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

Ako vytvorím zahraničný cestovný príkaz, ak pracovná cesta bola zrealizovaná lietadlom?

Ako vytvorím zahraničný cestovný príkaz, ak pracovná cesta bola zrealizovaná lietadlom? Príklad: V dňoch od 27.5.2014 do 31.5.2014 ste sa zúčastnili obchodného rokovania v Ríme (Taliansko). Začiatok cesty je v Dolnej Vsi. Cesta z Dolnej Vsi do Bratislavy bola zrealizovaná firemným automobilom

Podrobnejšie

Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách za obdobie od do Poštová banka, a.s. Dvořákovo náb

Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách za obdobie od do Poštová banka, a.s. Dvořákovo náb Informácie o banke, jej činnosti, opatreniach na nápravu a uložených pokutách za obdobie od 01.07.2014 do 30.09.2014, IČO: 31 340 890 Zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I Oddiel: Sa,

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Manažér v potravinárskej výrobe Kód kvalifikácie U1321001-00886 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 1321001 / Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe

Podrobnejšie

ODDYCH, ktorý si zaslúžite Cenník VÍKENDOVÝCH a KRATŠÍCH POBYTOV VÍKEND Platnosť:

ODDYCH, ktorý si zaslúžite Cenník VÍKENDOVÝCH a KRATŠÍCH POBYTOV VÍKEND Platnosť: ODDYCH, ktorý si zaslúžite Cenník VÍKENDOVÝCH a KRATŠÍCH POBYTOV VÍKEND Platnosť: 01. 03. 2014-28. 02. 2015 LIEČEBNÝ POBYT KÚPELE NA SKÚŠKU PREDĹŽENÝ LIEČEBNÝ VÍKEND ubytovanie: kúpeľný hotel Rubín alebo

Podrobnejšie

1. Základné definície Zverejnené Všeobecné obchodné podmienky sa riadia ustanoveniami všeobecne platného zákona ( č.102/2014 Z.z. ) a definujú podmien

1. Základné definície Zverejnené Všeobecné obchodné podmienky sa riadia ustanoveniami všeobecne platného zákona ( č.102/2014 Z.z. ) a definujú podmien 1. Základné definície Zverejnené Všeobecné obchodné podmienky sa riadia ustanoveniami všeobecne platného zákona ( č.102/2014 Z.z. ) a definujú podmienky v obchodných vzťahoch pre zákazníka ( ďalej kupujúci

Podrobnejšie