Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pót

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pót"

Prepis

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 15. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1813

2 Dôležité informácie Predtým, ako začnete pracovať, pozorne si prečítajte tieto informácie! Počas písania písomnej maturitnej skúšky stredného stupňa sa stretnete s dvoma typmi otázok - uzavretými a otvorenými otázkami. Na uzavreté otázky odpovedzte tak, že na prázdne miesta napíšte jedno alebo viac veľkých písmen. Tieto písmená označujú správnu odpoveď, resp. správne odpovede. Dajte pozor na to, aby písmeno bolo jednoznačné, lebo v opačnom prípade vašu odpoveď neuznáme. Ak chcete niečo opraviť, tak nesprávne písmeno jednoznačne prečiarknite a vedľa napíšte písmeno správnej odpovede. A D správne A D C opravené B D zlé Na otvorené otázky odpovedzte odbornými výrazmi, jedno- alebo dvojslovnými odpoveďami, celou vetou alebo viacerými vetami. Vaše odpovede na otvorené otázky napíšte na bodkovanú čiaru (..). Dajte pozor na jazykovú správnosť! Ak vaša odpoveď nie je gramaticky správna alebo nemá význam napríklad vo vete nie je jasné, čo je podmet, tak to nemôžeme uznať ani vtedy, keď tá veta obsahuje správnu odpoveď. Nemôžeme uznať ani odpovede, ktoré sú protirečivé. Za každú správnu odpoveď môžete dostať 1 bod. V prípade, že dostanete viac, vyznačíme to. Píšte modrým alebo čiernym perom! Nepíšte do tých štvorčekov, ktoré majú sivú farbu! Prajeme úspešnú prácu! 1813 írásbeli vizsga 2 / május 15.

3 I. Rys a jeho korisť 10 bodov Na fotke môžeme vidieť rysa s jeho korisťou sojkou obyčajnou v papuli. Porovnajte charakteristické črty (živých reprezentantov) dvoch druhov zvierat! A) rys B) sojka obyčajná C) obidve D) ani jedno 1. Jeho/jej telesná teplota je stála (vnútorne regulovaná). 2. Na hrudnej kosti je hrebeň, na ktorý sa upínajú hrudné svaly. 3. Má dvojité dýchanie. 4. Jeho/jej koža má zrohovatenú epitelovú vrstvu. 5. Ich komorové oko je schopné na zaostrovanie 6. V jeho/jej pľúcach na povrchu pľúcnych mechúrikov sa odohráva výmena plynov. 7. Má otvorenú obehovú sústavu. 8. Organizmus, ktorý pozostáva z eukariotických buniek. 9. Potravu rozkladá trávením vo vnútri bunky. 10. Počas embryonálneho vývoju ho/ju živí organizmus matky spolu 1813 írásbeli vizsga 3 / május 15.

4 II. Krvný obeh stavovcov 9 bodov Porovnajte najdôležitejšie charakteristické črty krvného obehu v troch triedach stavovcov. Číslo charakteristických čŕt napíšte na vhodné miesto na obrázok množín! Obojživelníky Plazy Cicavce 1. Ich obehová sústava pozostáva z dvoch krvných obehov. 2. Srdce má jednu komoru, kde sa mieša krv bohatá na kyslík a krv bohatá na oxid uhličitý. 3. Srdcová priehradka medzi komorami nie je úplná, takto dva krvné obehy sa od seba úplne neoddeľujú. 4. Pravá a ľavá strana srdca sa úplne oddeľuje od seba. 5. Krv bohatá na oxid uhličitý z tela prúdi do pravej predsiene. 6. Krv prúdiaca do srdca transportuje aj kyslík, ktorý berie cez vlásočnice pľúc a kože. 7. Malý krvný obeh berie kyslík len z vlásočníc, ktoré obopínajú veľký dýchací povrch pľúc, a neberie z vlásočníc kože. 8. Malý krvný obeh berie kyslík len z vlásočníc, ktoré obopínajú veľký dýchací povrch pľúc, a neberie z vlásočníc kože. 9. Ich krv okrem kyslíka transportuje aj živiny aj produkty rozkladu spolu III. Semená a klíčenie 9 bodov Semeno je účinný rozmnožovací nástroj kvitnúcich rastlín, ktoré pri vhodných okolnostiach vyklíči a vyvinie sa z neho nová rastlina. 1. Pre ktorú z dole uvedených skupín rastlín je charakteristické semeno? Písmená správnych odpovedí napíšte do štvorčekov! (2 body) A) Smreky (ihličnany - nahosemenné) B) Machorasty C) Prasličky (papraďorasty - praslenovité postavenie listov) D) Dvojklíčne (jedna skupina krytosemenných) E) Paprade (najpočetnejšia trieda papraďorastov) 1813 írásbeli vizsga 4 / május 15.

5 2. Na to, aby sa začal proces klíčenia, je potrebné, aby sa splnili určené vonkajšie a vnútorné podmienky. Ktoré z doleuvedených patria medzi tieto podmienky? Písmená správnych odpovedí napíšte do štvorčekov! (2 body) A) Svetlo B) Vhodná teplota C) Pôda D) Rozklad tých látok, ktoré prekážajú klíčeniu E) Nepoškodená semenná šupina Pozorne prečítajte nasledujúci pokus! Jednu skúmavku naplníme naklíčenými semenami. Druhú skúmavku naplníme vápenitou vodou do polovice a zatvoríme s gumenou zátkou s jedným vývrtom. Skúmavku, ktorá je naplnená naklíčenými semenami, pripevníme na voľný koniec gumenej zátky tak, aby dolný koniec skúmavky, ktorý presahuje cez gumenú zátku, bol vo vápenitej vode, a aby horný koniec bol medzi naklíčenými semenami. Výsledok pokusu: vápenitá voda sa stane mútnou. gumi dugó = gumená zátka; csírázó magvak = naklíčené semená; üvegcső = skúmavka; meszes víz = vápenitá voda Podľa výsledkov pokusu a svojich štúdií doplňte chýbajúce časti nasledujúceho textu zadanými slovami. Netreba napísať každé slovo. (4 body) hydrolýza oxidácia naklíčenej rastliny oxid uhličitý klíčny list kyslík Počas klíčenia sa začína (3.). uskladňovaných živín, aby (4.). tých živín kryla nároky na energiu (5.).. V rozkladnom procese vznikne plyn: (6.). ktorý zmení vápenitú vodu na mútnu. 7. Počas klíčenia uskladňovaná živina za niekoľko dní ubúda. Ako sa dostane rastlina k energii, ktorú potrebuje k ďalšiemu vývoju? Písmeno správnej odpovede napíšte do štvorčeka! A) Z pôdy prijíma ďalšie organické látky, ktoré spotrebuje počas fotosyntézy. B) Energiu získava z oxidácie oxidu uhličitého prijímaného z ovzdušia. C) Produkuje energiu z rozkladu oxidu uhličitého, ktorý produkovala počas fotosyntézy. D) Fotosyntézou vyrába glukózu, z ktorej uvoľňuje energiu počas biologickej oxidácie. E) Počas biologickej oxidácie rozkladá neorganické zlúčeniny prijímané z pôdy spolu 1813 írásbeli vizsga 5 / május 15.

6 IV. Darovanie krvi 10 bodov Na základe poznania priebehu dedenia krvných skupín AB0- a RH- odpovedzte na otázky! (Pri riešení neberte do úvahy možnosti mutácií!) Zoltán počujúc výzvu na darovanie krvi sa rozhodne, že pomôže, ale nepozná svoju krvnú skupinu. Toľko vie, že jeho otec má krvnú skupinu A a jeho matka má B. V dnešnej praxi každý pacient dostane krv zhodnú so svojou krvnou skupinou. 1. Je možné, že jeho krv je vhodná na darcovstvo, ak krv, ktorú potrebujú, je krvnou skupinou 0? (a) Vašu odpoveď krátko odôvodnite použitím slova alela! (b) (2 body) a)... b) Môže mať Zoltán krvnú skupinu A? (a) Vašu odpoveď odôvodnite použitím slova heterozygot alebo slova recesívna! (b) (2 body) a)... b) Zadajte možné genotypy matky a otca Zoltána! (2 body) matka:. otec:. Zoltán sa pri darovaní krvi stretne s Józsefom, ktorého otec má krvnú skupinu B a matka má A. 4. Ak by bolo potrebné darovať krv chorému, ktorý má krvnú skupinu 0, tak situácia Józsefa a Zoltána by bola odlišná? (a) Vašu odpoveď odôvodnite použitím slova chromozóm! (b) (2 body) a)... b) Prečo by malo vážne následky, ak človek, ktorý má krvnú skupinu 0, by dostal krv od človeka, ktorý má krvnú skupinu A? Odôvodnite vašu odpoveď použitím slova antigén a protilátka! (b) (2 body) spolu 1813 írásbeli vizsga 6 / május 15.

7 V. Látka a energia 6 bodov Preštudujte nasledujúci obrázok! Veľké písmená označujú skupiny živých organizmov, malé písmená označujú procesy. Ak jedno písmeno je na obrázku viackrát, tak to znamená to isté v každom prípade. E b) b) F a) a) a) a) D C b) b) neorganické látky Spárujte nasledujúce pojmy s písmenami! (3 body) 1. prúdenie látky:.. 2. strata energie:. 3. prvotný konzument: Ktoré živé organizmy sme označili písmenom F na obrázku? Napíšte, akú úlohu zohrávajú v ekosystéme! 5. Čo môžeme zistiť na základe horného obrázku? Z nasledujúcich vyberte písmená správnych tvrdení a napíšte do štvorčekov! (2 body) A) Živý organizmus, ktorý je označený písmenom C, môže byť sýkorka veľká, ktorá sa živí húsenicami. B) Miesto človeka môže byť na stupni D alebo E. C) Z obrázku môžeme odčítať, že látka cirkuluje v ekosystémoch. D) Huby môžeme umiestniť na stupni, ktorý je označený písmenom C. E) Živý organizmus, ktorý sme označili písmenom E, môže byť koník, ktorý hryzie listy kukurice spolu 1813 írásbeli vizsga 7 / május 15.

8 VI. Dedičnosť 5 bodov Nasledujúci rodokmeň ukazuje výskyt dedičnej poruchy metabolizmu, tzv. alkaptonúrie cez tri generácie. Choré osoby sú tie, ktoré sme označili tmavou farbou. Chorý nie je schopný rozkladať zlúčeninu alkapton, ktorá zafarbí moč a aj telesné tekutiny. Po preštudovaní dedičnosti odpovedzte na otázky! 1. Chorobu dedí recesívna alela jedného génu. Na základe preštudovania rodokmeňa zadajte, na základe detí ktorého manželského páru môžeme usudzovať, že chybná alela je recesívna? Osoby zadajte spolu s rímskymi a arabskými číslicami, napr. II/3. Zadajte aj genotypy! Chybnú alelu označte písmenom a, a zdravú písmenom A! (2 body) osoby:. a. genotypy:. a. 2. Zadajte genotyp osôb I/1. a I/2.! I/1.:. a I/2.:. 3. Žena označená II/1. nie je nositeľkou tejto chybnej alely. S akou veľkou pravdepodobnosťou sa môže narodiť dieťa s chorobou alkaptonúria z osoby, ktorá je označená II/2.? Odôvodnite vašu odpoveď! (2 body) spolu 1813 írásbeli vizsga 8 / május 15.

9 VII. Podžalúdková žľaza 11 bodov Podžalúdková žľaza nie je len žľaza s vonkajšou sekréciou, ale aj žľaza s vnútornou sekréciou. Skoncipujte rozdiel medzi dvoma funkciami doplnením neúplných viet! Podžalúdková žľaza ako žľaza s vonkajšou sekréciou produkuje tráviacu šťavu, ktorá sa nazýva (1.)..., a tá cez pankreatický vývod odteká do (2.)....Výlučok toho pomôže tráveniu škrobu, ktorý je v potrave. Konečný produkt tohto procesu je jednoduchý cukor, čiže (3.)... Podžalúdková žľaza ako žľaza s vnútornou sekréciou nesie hormón, ktorý sa nazýva (4.)... do (5.)..., a ktorý tiež znižuje hladinu krvného cukru. Zvýšenú produkciu tohto hormónu vyvoláva (6.)... krvného cukru, a to umožňuje, aby sa cukor dostal do buniek. Pankreatický vývod, ktorý je časťou pankreatickej žľazy s vonkajšou sekréciou, sa spojí s pankreatickým vývodom druhej tráviacej šťavy, ako to aj obrázok ukazuje. 7. Pomenujte, ktorá je tá tráviaca šťava a ktorý orgán ju produkuje, a pri trávení ktorých látok zohráva dôležitú úlohu! (3 body) orgán.. tráviaca šťava:.... pri trávení ktorých látok pomáha: Vážna choroba podžalúdkovej žľazy je rakovina podžalúdkovej žľazy, ktorú ukazuje aj zväčšená časť obrázku. Skoncipujte, čo znamená rakovinový nádor vo všeobecnosti, a čo to znamená, keď je nádor zhubný! (2 body) spolu 1813 írásbeli vizsga 9 / május 15.

10 VIII. Dryádka osemlupienková 11 bodov Dryádka osemlupienková je charakteristickou kvitnúcou rastlinou vo vysokých horách a v tundrách. 1. Vedecký názov: Dryas octopetala. Napíšte, s menom koho sa viaže pomenovanie živých organizmov s dvoma menami a na čo poukazuje prvé a druhé meno? (3 body) 2. Čo prenesie peľ dryádky osemlupienkovej na piestik? Odôvodnite vašu odpoveď pomenovaním vhodnej časti kvetu! 3. Napriek nízkemu vzrastu dryádka osemlupienková je rastlina s drevnatou stonkou, je to trpasličí ker. Okrem toho, že drevnatá stonka má väčšiu pevnosť a je hrubšia, aj jej stavba sa odlišuje od bylinnej stonky. Skoncipujte dva rozdiely medzi štruktúrou pletív drevnatej stonky a bylinnej stonky! (2 body) 1813 írásbeli vizsga 10 / május 15.

11 4. Nápadné, biele kvety nefotosyntetizujú. Pomenujte tú časť vodivého pletiva rastliny, v ktorej živiny prúdia z listu do kvetu! 5. Oblasť, kde sa dryádka osemlupienková rozšírila, ukazuje mapa. Šrafovaná časť znamená súvislú oblasť a bodky ukazujú miestne výskyty. Pomenujte jednu spoločnú charakteristickú črtu podnebia dnešných životných prostredí dryádky osemlupienkovej. 6. Peľ dryádky osemlupienkovej sa pri vhodných podmienkach zachová dlhý čas a pomocou mikroskopu sa to dá zistiť. Na základe toho vieme, že tento druh pred dvadsiatimi tisícmi rokov žil aj vo veľkej časti Európy, takisto žil aj oblasti dnešného Maďarska. Skoncipujte, aké konzekvencie na základe toho môžeme vyvodiť o zmene podnebia v uplynulých dvadsiatich tisícov rokov! 7. Na základe toho, čo je napísané v predošlom bode, vysvetlite, prečo je dnešný výskyt dryádky osemlupienkovej roztrúsený, prečo sa rozšírila v tých oblastiach, ktoré ukazujú bodky na mape! 8. Viditeľné znaky nórskej dryádky osemlupienkovej a tej, ktorá žije v Karpatoch sú podobné. Napíšte, ako by sa dalo dokázať pomocou kríženia, že skutočne patria do tohto istého druhu! spolu 1813 írásbeli vizsga 11 / május 15.

12 IX. Epidémie 9 bodov 1. Náhlym hromadným rozširovaním mnohých pôvodcov chorôb sa šíri aj epidémia. Pomenujte dva spôsoby, ako infekčný pôvodca choroby môže prejsť z jedného človeka na druhého! (2 body) 2. Šírenie mnohých epidémií môžeme spomaľovať dodržiavaním hygienických pravidiel. Skoncipujte jedno také pravidlo! Graf ukazuje zmeny počtu jedincov cudzopasných populácií baktérií počas viacerých rokov. Proces sme rozdelili na tri úseky a tieto sme označili písmenami. Čo je charakteristické pre jednotlivé úseky? Písmeno vhodnej odpovede napíšte po tvrdeniach! počet jedincov A B C roky 3. Imunitná sústava nakazeného človeka spozná pôvodcov chorôb a začína odpovedať produkovaním protilátky. 4. Pôvodca chorôb, ktorý sa dostal do organizmu, sa rýchlo delí. 5. Veľká časť ľudskej populácie získavala ochranu proti chorobe. 6. Ľudia, ktorí sú nakazení, často majú vysokú teplotu. 7. Počas istého času viac pôvodcov chorôb zahynie, ako vznikne delením 8. Vysvetlite, aká môže byť príčina toho, že niektorí pôvodcovia chorôb, napríklad aj vírus chrípky, sa z času na čas objavia a zapríčiňujú epidémie, hoci obyvateľstvo už skôr získalo ochranu proti tomu! spolu 1813 írásbeli vizsga 12 / május 15.

13 1813 írásbeli vizsga 13 / május 15.

14 1813 írásbeli vizsga 14 / május 15.

15 1813 írásbeli vizsga 15 / május 15.

16 počet bodov maximálny dosiahnutý I. Rys a jeho korisť 10 II. Krvný obeh stavovcov 9 III. Semená a klíčenie 9 IV. Darovanie krvi 10 V. Látka a energia 6 VI. Dedičnosť 5 VII. Podžalúdková žľaza 11 VIII. Dryádka osemlupienková 11 IX. Epidémie 9 Spolu 80 Body písomnej časti skúšky 80 1,25 = 100 (dosiahnuté body x 1,25 zaokrúhlené na celé číslo) dátum opravujúci učiteľ Feladatsor (az írásbeli vizsgarész pontszáma) pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1813 írásbeli vizsga 16 / május 15.

Microsoft Word - Vendeglato-idegenforg_alapism_kozep_irasbeli_0921_szlovakH.doc

Microsoft Word - Vendeglato-idegenforg_alapism_kozep_irasbeli_0921_szlovakH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Podrobnejšie

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Podrobnejšie

SVETELNÁ ENERGIA SOLÁRNY ČLÁNOK ZALOŽENÝ NA UMELEJ FOTOSYNTÉZE 15. mája ODPOVEĎOVÝ HÁROK 1 - Krajina a družstvo:.. Meno: Meno:. Meno:.

SVETELNÁ ENERGIA SOLÁRNY ČLÁNOK ZALOŽENÝ NA UMELEJ FOTOSYNTÉZE 15. mája ODPOVEĎOVÝ HÁROK 1 - Krajina a družstvo:.. Meno: Meno:. Meno:. SVETELNÁ ENERGIA SOLÁRNY ČLÁNOK ZALOŽENÝ NA UMELEJ FOTOSYNTÉZE 15. mája 2008 - ODPOVEĎOVÝ HÁROK 1 - Krajina a družstvo:.. Meno: Meno:. Meno:. EXPERIMENT 1: VYTVORENIE FARBIVOVÉHO SOLÁRNEHO ČLÁNKU A. VÝPOČTY

Podrobnejšie

Matematika szlovák nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBEL

Matematika szlovák nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBEL Matematika szlovák nyelven középszint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 9. MATEMATIKA SZLOVÁK NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Dôležité pokyny

Podrobnejšie

TEORETICKÉ ÚLOHY

TEORETICKÉ  ÚLOHY TEORETICKÉ ÚLOHY Chemická olympiáda kategória D 50. ročník šk. rok 2013/14 Krajské kolo Odpoveďový hárok Štartové číslo:... Spolu bodov:... Úloha 1 (12 b) Zo zátvorky vyberte správne tvrdenia (podčiarknite

Podrobnejšie

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtarta

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtarta ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZLOVÁK NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0801.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0801.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 11. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 11. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Pacientská organizácia pre chronické pľúcne choroby Tuberkulóza informácie pre pacientov

Pacientská organizácia pre chronické pľúcne choroby Tuberkulóza informácie pre pacientov Pacientská organizácia pre chronické pľúcne choroby Tuberkulóza informácie pre pacientov Tuberkulóza Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktorému dokážeme predchádzať a ktoré vieme úspešne liečiť. Ale: 1)

Podrobnejšie

PRÍČINY A DÔSLEDKY STAVU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA Zdravie sa musí chrániť starostlivosťou o zdravé životné podmienky, ktoré sú dané stavom ovzdušia, vody,

PRÍČINY A DÔSLEDKY STAVU ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA Zdravie sa musí chrániť starostlivosťou o zdravé životné podmienky, ktoré sú dané stavom ovzdušia, vody, Zdravie sa musí chrániť starostlivosťou o zdravé životné podmienky, ktoré sú dané stavom ovzdušia, vody, pôdy a ostatných zložiek životného prostredia,... 9 ods. 1 zákona NR SR č. 272/1994 Z.z. o ochrane

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szlovák nyelv és irodalom

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli0511.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szlovák nyelv és

Podrobnejšie

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 7

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 7 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou -

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou - Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou 30. 10. 2017 Rozhovor s nutričnou terapeutkou Danou Sasákovou o nízkobielkovinovej diéte a bielkovinách. Bielkoviny Čo sú vlastne bielkoviny? Bielkoviny, hovorí

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

Microsoft Word - MS_Ekologicka stopa_Na jar sa potesime, na jesen zasadime a znova sa na jar potesime.doc

Microsoft Word - MS_Ekologicka stopa_Na jar sa potesime, na jesen zasadime a znova sa na jar potesime.doc Aktivita: NA JAR SA POTEŠÍME, NA JESEŇ ZASADÍME A ZNOVA SA NA JAR POTEŠÍME Autor: Mgr. Svetlana Radakovičová, MŠ Šulekova 35, Bratislava Cesta na kurikulum: TEMATICKÝ OKRUH VEK DETÍ TEMATICKÝ CELOK Príroda

Podrobnejšie

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú intuitívne jasné a názorné napr. prirodzené čísla, zlomok,

Podrobnejšie

POF_web

POF_web Poradňa odvykania od fajčenia Poradňa odvykania od fajčenia je nadstavbovou poradňou. Diagnostická časť v poradni na odvykanie od fajčenia je založená na základných vyšetreniach vykonaných v základnej

Podrobnejšie

Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: A Teoreticko-praktická časť Autorské riešenie Obidve praktické úlohy

Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: A Teoreticko-praktická časť Autorské riešenie Obidve praktické úlohy Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: A Teoreticko-praktická časť Autorské riešenie Obidve praktické úlohy sú pripravené na 60 minút, na test odporúčame 90 minút.

Podrobnejšie

ZabezpeĊenie protiepidemických opatrení v súvislosti s pandémiou chrípky

ZabezpeĊenie protiepidemických opatrení v súvislosti s pandémiou chrípky Zabezpečenie protiepidemických opatrení v súvislosti s pandémiou chrípky 14.10.2010 Bratislava J. Pertinačová, epidemiológ RÚVZ Bratislava Cirkulácia vírusu chrípky v populácii epidemický výskyt každý

Podrobnejšie

Kópia - zdravotnicke_noviny.xls

Kópia - zdravotnicke_noviny.xls Prehľad vybraných ukazovateľov z demografie obyvateľstva SR v rokoch 1989 až 2008 Demografické ukazovatele 1989 1994 1999 2004 2008 Obyvateľstvo - stredný stav (počet) 5 275 479 5 347 413 5 395 324 5 382

Podrobnejšie

Cirkevná stredná odborná škola sv. Terézie z Lisieux Bánovce nad Bebravou Otázky, ktoré budú obsahom prijímacej skúšky sú zostavené z učiva 7. ročníka

Cirkevná stredná odborná škola sv. Terézie z Lisieux Bánovce nad Bebravou Otázky, ktoré budú obsahom prijímacej skúšky sú zostavené z učiva 7. ročníka Cirkevná stredná odborná škola sv. Terézie z Lisieux Bánovce nad Bebravou Otázky, ktoré budú obsahom prijímacej skúšky sú zostavené z učiva 7. ročníka základnej školy BIOLÓGIA ČLOVEKA. Okruhy učiva k prijímacej

Podrobnejšie

NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2016/ z 31. mája 2016, - ktorým sa menia prílohy VII a VIII k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady

NARIADENIE  KOMISIE  (EÚ)  2016/ z 31.  mája  2016,  -  ktorým  sa  menia  prílohy  VII  a VIII  k nariadeniu  Európskeho  parlamentu  a Rady 1.6.2016 L 144/27 NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2016/863 z 31. mája 2016, ktorým sa menia prílohy VII a VIII k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registrácii, hodnotení, autorizácii

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Biologická olympiáda Ročník: 48 Školský rok: 2013/2014 Kolo: Krajské Kategória : A Autorské riešenia Test aj obidve praktické úlohy sú pripravené na 6

Biologická olympiáda Ročník: 48 Školský rok: 2013/2014 Kolo: Krajské Kategória : A Autorské riešenia Test aj obidve praktické úlohy sú pripravené na 6 Biologická olympiáda Ročník: 48 Školský rok: 2013/2014 Kolo: Krajské Kategória : A Autorské riešenia Test aj obidve praktické úlohy sú pripravené na 60 minút. Max. počet bodov za test je 80 a za každú

Podrobnejšie

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY Tento dokument je prevzatý z originálu, ktorý bol publikovaný Dánskym úradom pre pracovné prostredie, je použitý s ich súhlasom a prístupný na http://www.st.dk/sw6404.asp. Prosíme, aby ste uvádzali aj

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Študijný program RASTLINY V ŽIVOTNOM PROSTREDÍ ANOTÁCIA stručná charakteristika Štúdium v programe Rastliny v životnom prostredí v rámci U3V ponúka študujúcim informácie o funkciách rastlín a vegetácie

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2019 Registro

MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2019 Registro MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2019 Registrované ŠÚ SR Č. Vk. 965/19 z 5.9.2018 Spravodajská jednotka

Podrobnejšie

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského VZOROVÉ PRÍKLADY Z BIOLÓGIE Príklady otázok, ktoré sa vyskytujú na celoštátnom kole olympiády mladých ved

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského VZOROVÉ PRÍKLADY Z BIOLÓGIE Príklady otázok, ktoré sa vyskytujú na celoštátnom kole olympiády mladých ved Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského VZOROVÉ PRÍKLADY Z BIOLÓGIE Príklady otázok, ktoré sa vyskytujú na celoštátnom kole olympiády mladých vedcov Soňa Jendrisková Biológia Základné koncepty biochémie

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Výskyt nákaz preventabilných očkovaním v SR Henrieta Hudečková Mária Avdičová ÚVZ JLF UK Martin RÚVZ Banská Bystrica XIV. Vakcinačný deň Slovenskej republiky, Žilina, 27.9.28 Spôsoby ochrany nášho zdravia

Podrobnejšie

Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie

Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie TROMBOtest je balík laboratórnych vyšetrení, ktorý vám dá jasnú odpoveď, či je vo vašom súčasnom zdravotnom stave vhodné užívať

Podrobnejšie

PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečn

PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečn PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečným tovarom V prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti,

Podrobnejšie

TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a

TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a to zachytávaním prachu, ktorý sedimentuje vplyvom

Podrobnejšie

Metódy násobenie v stredoveku

Metódy násobenie v stredoveku 1 Lucia Pekarčíková História matematiky Metódy násobenia v stredoveku (Referát) Lucia Pekarčíková 1.roč. II.stupňa Mat Inf ÚVOD V dobe ranného stredoveku sa v Európe všeobecne nepoužíval abakus, nerobili

Podrobnejšie

Spaľovanie horľavých látok na voľnom priestranstve a vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov. Viackrát do roka sa niektorí vlastníci pozemkov sna

Spaľovanie horľavých látok na voľnom priestranstve a vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov. Viackrát do roka sa niektorí vlastníci pozemkov sna Spaľovanie horľavých látok na voľnom priestranstve a vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov. Viackrát do roka sa niektorí vlastníci pozemkov snažia zbaviť nechceného odpadu. Na jar je to suchá tráva

Podrobnejšie

Innogy_CO alarm.indd

Innogy_CO alarm.indd ODHAĽTE TICHÉHO ZABIJÁKA ALARM NA OXID UHOĽNATÝ Odhaľte tichého zabijáka a ochránte svoju rodinu Oxid uhoľnatý (CO) je neviditeľný plyn bez zápachu a chuti, ktorý je vysoko toxický. Označuje sa aj ako

Podrobnejšie

Propagácia a publicita 3 výzva FM [Režim kompatibility]

Propagácia a publicita 3 výzva FM [Režim kompatibility] LU1 LU44 LU2 LU14 Propagačné a informačné aktivity sú neoddeliteľnou zložkou postupu implementácie projektu, ktorému bol poskytnutý finančný príspevok zo zdrojov EÚ. Povinnosť informovať o tom, že daný

Podrobnejšie

Synthesis and properties of M. Tuberculosis phospholipid Werkbespraking

Synthesis and properties of M. Tuberculosis phospholipid Werkbespraking Molekuly 11 November 2012 Peter Fodran 2 Ako preložiť outline? Úvod (alebo čo nám treba vedieť) Zo života chemika 1. Zo života chemika 2. 3 Chémia je jednoduchá (1.) Organické zlúčeniny nie sú placaté

Podrobnejšie

Microsoft Word - INFORMACIA A PROPAGACIA PRE BENEFICIENTOV SK_sk1.doc

Microsoft Word - INFORMACIA A PROPAGACIA PRE BENEFICIENTOV SK_sk1.doc Propagačné a informačné aktivity sú neoddeliteľnou zložkou postupu implementácie projektu, ktorému bol poskytnutý finančný príspevok zo zdrojov Európskej únie. Povinnosť informovať o tom, že daný projekt

Podrobnejšie

48-CHO-Dz-kraj-teória a prax-riešenie

48-CHO-Dz-kraj-teória a prax-riešenie SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 48. ročník, školský rok 2011/2012 Kategória Dz Krajské kolo RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH ÚLOH RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH

Podrobnejšie

Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: B Teoreticko-praktická časť Praktická úloha č. 2 Téma: Anatómia a fyz

Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: B Teoreticko-praktická časť Praktická úloha č. 2 Téma: Anatómia a fyz Biologická olympiáda Ročník: 50. Školský rok: 2015/2016 Kolo: Krajské Kategória: B Teoreticko-praktická časť Praktická úloha č. 2 Téma: Anatómia a fyziológia rastlín plody a semená Plody a semená sú dôležitou

Podrobnejšie

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra) a slovenského jazyka

Podrobnejšie

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ,

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, pracovná učebnica Metodické komentáre k Prvouke pre

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Priemyselnoprávna ochrana technických riešení FÓRUM INŽINIEROV A TECHNIKOV SLOVENSKA 2014 Ing. Lukrécia Marčoková www.upv.sk Priemyselnoprávna ochrana technických riešení ochrana patentom - národné patenty

Podrobnejšie

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Príklady na prijímacie skúšky do 1. ročníka konané dňa 17. mája 2018 MATEMATIKA V úlohách 1) až 8) je práva jedna odpoveď správna. Túto správnu odpoveď

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

Biológia nižšie stredné vzdelávanie BIOLÓGIA ÚVOD Vzdelávací štandard predmetu stanovuje nielen výkon a obsah, ale umožňuje aj rozvíjanie individuálny

Biológia nižšie stredné vzdelávanie BIOLÓGIA ÚVOD Vzdelávací štandard predmetu stanovuje nielen výkon a obsah, ale umožňuje aj rozvíjanie individuálny BIOLÓGIA ÚVOD Vzdelávací štandard predmetu stanovuje nielen výkon a obsah, ale umožňuje aj rozvíjanie individuálnych učebných možností žiakov. Pozostáva z charakteristiky predmetu a základných učebných

Podrobnejšie

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky UPOZORNENIE: Od 1. 1. 2019 sa mení názov odosielateľa správ z Úrad vlády Slovenskej republiky ÚPVS na Ústredný portál verejnej správy. Zoznam zmien:

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 6 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu Autor na obrazovke, potom zvolíme Užívateľskú úroveň Pokročilý

Podrobnejšie

Evidencia elektronickej prihlky

Evidencia elektronickej prihlky Evidencia elektronickej prihlášky na II. stupeň vysokoškolského štúdia https://e-prihlaska.euba.sk Tieto pokyny na vypĺňanie elektronickej prihlášky slúžia iba na evidenciu prihlášok u záujemcov o štúdium

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2017 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2017 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2017 Vyhlásené: 12. 10. 2017 Časová verzia predpisu účinná od: 1.11.2017 Obsah dokumentu je právne záväzný. 239 ZÁKON z 12. septembra 2017, ktorým sa mení a

Podrobnejšie

Veda na scéne Slovensko Science on Stage Ako človek dýcha? Model pľúc je demonštračný prístroj, na ktorom je možné žiakom čiastočne prezentovať mechan

Veda na scéne Slovensko Science on Stage Ako človek dýcha? Model pľúc je demonštračný prístroj, na ktorom je možné žiakom čiastočne prezentovať mechan Veda na scéne Slovensko Science on Stage Ako človek dýcha? Model pľúc je demonštračný prístroj, na ktorom je možné žiakom čiastočne prezentovať mechaniku dýchania. Je to vzduchotesný nádoba so zátkou s

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

1)

1) Prijímacia skúška z matematiky do prímy gymnázia s osemročným štúdiom Milá žiačka/milý žiak, sme veľmi radi, že ste sa rozhodli podať prihlášku na našu školu. Dúfame, že nasledujúce úlohy hravo vyriešite

Podrobnejšie

Szlovák nyelv és irodalom középszint Javítási-értékelési útmutató 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 11. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI

Szlovák nyelv és irodalom középszint Javítási-értékelési útmutató 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 11. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI Szlovák nyelv és irodalom középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 11. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

aitec offline k Prvouke pre druhákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre druhákov, pracovná

aitec offline k Prvouke pre druhákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre druhákov, pracovná aitec offline k Prvouke pre druhákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre druhákov, pracovná učebnica Metodické komentáre k Prvouke pre druhákov

Podrobnejšie

1. Spoznávame chemické reakcie v našom okolí 1.1. Deje okolo nás Okolo nás neustále prebiehajú rôzne deje. Niektoré z nich sú chemické deje, iné fyzik

1. Spoznávame chemické reakcie v našom okolí 1.1. Deje okolo nás Okolo nás neustále prebiehajú rôzne deje. Niektoré z nich sú chemické deje, iné fyzik 1. Spoznávame chemické reakcie v našom okolí 1.1. Deje okolo nás Okolo nás neustále prebiehajú rôzne deje. Niektoré z nich sú chemické deje, iné fyzikálne. Ak narábame s drevom sekáme ho, vyrezávame, režeme

Podrobnejšie

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Budovanie zdravých rómskych komunít II. kapitola Podpora zdravia Ing. Jana Maciaková Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Cieľ: Umožniť účastníkom vzdelávania pochopiť zdravotnú situáciu európskych

Podrobnejšie

Vianoce sú predo dvermi Pro Solutions 2017 PRACOVNÝ ZOŠIT PRE DETI PREDŠKOLSKÉHO VEKU VIANOCE SÚ PREDO DVERMI

Vianoce sú predo dvermi Pro Solutions 2017 PRACOVNÝ ZOŠIT PRE DETI PREDŠKOLSKÉHO VEKU VIANOCE SÚ PREDO DVERMI PRACOVNÝ ZOŠIT PRE DETI PREDŠKOLSKÉHO VEKU VIANOCE SÚ PREDO DVERMI Čo nájdeš v pracovnom zošite? Vianočné cestičky Ceruzkou obkreslíš po línii vianočné cestičky. Vianočné obrázky Spočítaš všetky vianočné

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Tabuľky_teoria

Tabuľky_teoria Tabuľky v programe Microsoft Word Vytvorenie tabuľky Pred samotným vyhotovením tabuľky sa odporúča pripraviť si náčrt, na ktorom sa rozvrhne rozdelenie údajov do riadkov a stĺpcov. Tabuľku vytvoríme pomocou

Podrobnejšie

Microsoft Word - mnohouholnik.doc

Microsoft Word - mnohouholnik.doc Výpočet obsahu mnohouholníka Mnohouholník je daný súradnicami svojich vrcholov: A1[x1, y1], A2[x2, y2],..., An[xn, yn]. Aby sme sa vyhli komplikáciám, obmedzíme sa na prípad konvexného mnohouholníka. Súradnice

Podrobnejšie

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA ČO JE LUMBÁLNA PUNKCIA? Lumbálna punkcia je vyšetrovacia metóda, pri ktorej sa z diagnostických alebo liečebných dôvodov zavádza do chrbticového kanála

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2009 Registro

MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2009 Registro MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY K (MZ SR) 5-01 ROČNÝ VÝKAZ O ČINNOSTI FYZIATRIE A REHABILITÁCIE - PRACOVISKO SVLZ za rok 2009 Registrované ŠÚ SR Č. Vk. 657/09 z 9.10.2008 Spravodajská jednotka

Podrobnejšie

(Manu\341l)

(Manu\341l) Manuál práce so systémom kampane DPNB 1. Základné rozdelenie záložiek v konte súťažiaceho: 1. Súhrn nájdete v ňom zosumarizované informácie o vašich jazdách, celkovom poradí na Slovensku aj v meste, ušetrenom

Podrobnejšie

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa Základná škola Sačurov, Školská 389, 094 13 Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre ročník variant A Vypracované podľa učebných osnov ŠKVP A schválených radou školy dňa 28.8.2008

Podrobnejšie

Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovsk

Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovsk Zeszyty Naukowe PWSZ, Nowy Sącz 2013 Konštrukcie magických obdĺžnikov Marián Trenkler Faculty of Education, Catholic University in Ružomberok Hrabovská cesta 1, 034 01 Ružomberok, Slovakia e-mail: marian.trenkler@ku.sk

Podrobnejšie

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta 1 Informácie o tomto lieku Agomelatín je antidepresívum, ktoré je účinné

Podrobnejšie

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom,

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, ako používať akupresúrnu podložku. Používanie podložky

Podrobnejšie

Vplyv fermentácie baktériami mliečneho kysnutia na zmenu nutričných parametrov vybranej pseudocereálie

Vplyv fermentácie baktériami mliečneho kysnutia na zmenu nutričných parametrov vybranej pseudocereálie Milada Rakická, Andrea Marko, Ernest Šturdík *Pseudocereálie *skupina cereálií, ktoré botanicky nepatria do čeľade lipnicovité, ale väčšinou sa potravinársky využívajú ako cereálie, *vykazujú vysoký obsah

Podrobnejšie

Analýza kontaktne-únavového namáhania povlakovaného spekaného materiálu

Analýza kontaktne-únavového namáhania povlakovaného spekaného materiálu Ing. Jozef Čerňan Katedra leteckej technickej prípravy Letecká fakulta technickej univerzity v Košiciach Použitie klzných vrstiev na báze TiCN pri skúmaní kontaktne-únavovej odolnosti práškových ocelí

Podrobnejšie

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, ked sú velké

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu   v limite, ked sú velké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké zaujímavé, ale len pre matematikov... NIE! o tom, ako

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 TVORBA TESTOVACÍCH NÁSTROJOV Z CUDZÍCH JAZYKOV K JEDNODUCHÝM ODBORNÝM TEXTOM Jana Kucharová Bratislava, 20. 21. október 2015 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo

Podrobnejšie

Microsoft Word - Li-Fraumeni syndrom.docx

Microsoft Word - Li-Fraumeni syndrom.docx VAŠA DNA ANALÝZA Čo je Li- Fraumeni syndróm? Syndróm Li-Fraumeni je vrodené autozomálne dominantné ochorenie. Vzniká najčastejšie na podklade mutácie génu TP53. Charakteristickým prejavom syndrómu je vznik

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

Maturita 2019

Maturita 2019 Kľúč správnych odpovedí k úlohám s výberom odpovede slovenský jazyk a literatúra (SJL) Pozn.: Zdôvodnenia kľúča správnych odpovedí k vybraným úlohám testu EČ MS 2019 zo SJL nájdete TU. Test 19 1403 Test

Podrobnejšie

Microsoft Word - Diskusia11.doc

Microsoft Word - Diskusia11.doc Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky MATEMATIKA - 011 sem vlepiť čiarový kód uchádzača Test obsahuje 30 úloh. Na jeho vypracovanie máte 90 minút. Každá úloha spolu

Podrobnejšie

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov 2 119 muži ženy neuvedené 2. Vek respondentov 1 1 1 187 26 1 5 4 3 1 5 6-1 11-15 16-24 - 3 31-35 36-45 46-55 56 a viac 3. Už

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Záhradník a pestovateľ jedlých húb, aromatických a liečivých rastlín Kód kvalifikácie U6113004-00314 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov SK ISCO-08

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_emelt_irasbeli.doc

Microsoft Word - Szlovak_nyelv_emelt_irasbeli.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. SZLOVÁK NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Podrobnejšie

Integrovaná ochrana poľných plodín

Integrovaná ochrana poľných plodín Integrovaná ochrana poľných plodín Prezentácia chorôb na plodinách Bc. Viktória Susová Slnečnica ročná Helianthus annus Sklerotíniové vädnutie a biela hniloba slnečnice Patogén : Sclerotinia sclerotiorum

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét -

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét - Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét 26. 11. 2018 Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét Nie je výnimkou súčasne diagnostikované chronické ochorenie obličiek a diabetes

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

Szlovák nyelv és irodalom középszint Javítási-értékelési útmutató 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI

Szlovák nyelv és irodalom középszint Javítási-értékelési útmutató 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI Szlovák nyelv és irodalom középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 9. SZLOVÁK NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I.

Podrobnejšie

Príloha OA 3_FLEX_ _formulár verzia _

Príloha OA 3_FLEX_ _formulár verzia _ Príloha OA 3: Medicínske laboratórium Názov pracoviska: Úsek klinickej biochémie a imunochémie, Kováčska 15, 080 01 Prešov Laboratórium: s fixným rozsahom s flexibilným rozsahom Členské číslo registrovaného

Podrobnejšie

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS Zápis predmetov do AiS na aktuálny akademický rok Pred zápisom predmetov Vám odporúčame pozorne si prečítať študijný plán pre Váš študijný program. Môžete si ho zobraziť v AiSe kliknutím na "Študijné programy"

Podrobnejšie

TEORETICKÉ ÚLOHY

TEORETICKÉ  ÚLOHY SLOVENSKÁ KOMISIA CHEMICKEJ OLYMPIÁDY CHEMICKÁ OLYMPIÁDA 53. ročník, školský rok 2016/2017 Kategória D Krajské kolo RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH ÚLOH RIEŠENIE A HODNOTENIE TEORETICKÝCH

Podrobnejšie

Prednáška 8 Základné princípy biologickej evolúcie

Prednáška 8 Základné princípy biologickej evolúcie Prednáška 8 Základné princípy biologickej evolúcie Rozdelenie úloh biomakromolekúl v súčasných živých systémoch DNA Kopírujúci sa polymér kódujúci informáciu RNA Proteíny Štruktúra a funkcia Fenotyp ako

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť 5. 3. 2019 Dostatok energie pri chronickom ochorení obličiek a optimálna telesná hmotnosť Zaistenie dostatočného množstva

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Rybárstvo Prednáška 6 Chov pstruha 1. Biológia chovaných druhov 2. Rybochovné objekty 3. Odchov plôdika 4. Odchov ročka 5. Odchov tržnej ryby Biológia pstruha potočného Nároky na prostredie - teplota vody

Podrobnejšie