BU_3Q_2011.indd

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "BU_3Q_2011.indd"

Prepis

1 6 Týždeň od 30. júla do 5. augusta 40 Bohoslužba, pieseň a oslava Texty na tento týždeň: 1 Kron 16,8-36; Ž 32,1-5; 51,1-6; Fil 4,8; Zjav 4,9-11; 5,9-13 Základný verš Spievajte Hospodinovi novú pieseň, spievaj Hospodinovi celá zem! (Žalm 96,1 SEkP) Život kráľa Dávida je zaznamenaný v Biblii z mnohých dôvodov: 1) Dôležitá časť dejín Izraela je spätá s jeho životom a vládou. 2) Jeho úspechy a pády môžu byť pre nás poučením. 3) Dávidov vzťah s Boh bol výnimočný. Tento týždeň sa budeme na základe niektorých skúseností z Dávidovho života snažiť naučiť viac o otázke bohoslužby, o tom, čo bohoslužba znamená, ako ju vykonávať a čo by nám mala dávať. V Dávidovom živote nájdeme mnoho príbehov o bohoslužbe, piesňach a oslave Boha. Tieto veci boli významnou súčasťou jeho života a jeho skúsenosti s Hospodinom. Naša skúsenosť by mala byť podobná v tom, že oslava a uctievanie Boha sa stane našou každodennou skúsenosťou. Veď ako sme hovorili v úvode, posolstvo prvého anjela je výzvou oslavovať Boha a slúžiť mu. Čo znamená bohoslužba? Ako ju vykonávame? Prečo ju vykonávame? Čo odlišuje pravú bohoslužbu od falošnej? Poďme, pokloňme sa, v úcte sa pokloňme, pokľaknime pred Hospodinom, svojím Tvorcom. Veď on je náš Boh, my ľud jeho pastvy, ovce, čo jeho ruka vedie. Kiežby ste dnes počuli jeho hlas. (Ž 95,6.7)

2 41 SAUL ALEBO DÁVID? Nedeľa 31. júla 6 Hospodin riekol Samuelovi: Nehľaď na jeho výzor a na výšku jeho postavy; to som zavrhol, lebo nepozerám na to, na čo pozerá človek. Človek totiž hľadí na to, čo je pred očami, Hospodin však hľadí na srdce. (1 Sam 16,7 SEvP) Blahoslavený, komu je odpustený priestupok a hriech prikrytý! Blahoslavený človek, ktorému Hospodin nepočíta vinu, a v jeho duchu nieto ľsti! Keď som mlčal, práchniveli mi kosti počas môjho ustavičného stonania, lebo dňom i nocou ťažko doliehala na mňa Tvoja ruka, životná sila sa mi obrátila na letnú vyprahnutosť Vtedy som Ti vyznal svoj hriech a nezastrel som svoju vinu. Riekol som: Vyznám Hospodinovi svoje priestupky! A Ty si odpustil vinu môjho hriechu. (Ž 32,1-5 SEvP) Nahliadni do Dávidovho života predtým, než sa stal kráľom. Prečítaj si texty 1 Sam 16,6-13; 17,45-47; 18,14; 24,10; 26,9; 30,6-8. Boh si vyvolil Saula ako prvého kráľa Izraela, pretože vyhovoval predstavám ľudí. Keď si Boh vyvolil Dávida ako ďalšieho kráľa, pripomenul Samuelovi, aby neposudzoval nového kráľa podľa zovňajšku. (1 Sam 16,7) Dávid nebol dokonalý. Niektorí dokonca môžu argumentovať, že Dávidove hriechy boli oveľa horšie než Saulove. Hospodin však zavrhol Saula, ale Dávidovi odpustil aj najhoršie hriechy a dovolil mu, aby bol kráľom. V čom bol rozdiel? Ako sme čítali v úvodných žalmoch na tento deň, Boh sa pozerá na srdce na pohnútky, túžby a postoje. Číta v ľudských srdciach a vie to, čo zostáva našim očiam skryté. Len Boh preto môže zmeniť človeka a nasmerovať ho na správnu cestu ak mu to človek dovolí. Dávidovo srdce bolo otvorené a cítilo usvedčovanie z hriechu. Vyznal a trpezlivo prijal následky svojich hriechov. Bez ohľadu na to, aké vyznania urobil, bolo jasné, že Saulovo srdce nebolo podriadené Hospodinovi. Hospodin nenechal Saula bez pomoci, keď mu zveril zodpovednosť za kráľovstvo. Obdaril ho Duchom Svätým, ktorý mu mal odhaliť povahové nedostatky a slabosti a ukázať mu naliehavú potrebu Božej milosti. Keby sa Saul bezvýhradne spoliehal na Boha, Boh by zostal s ním. Pokiaľ by plnil Božiu vôľu a poslušne sa podriaďoval Božiemu duchu, Boh mohol korunovať jeho snahy úspechom. Keď sa však rozhodol konať nezávisle od Boha, potom už Hospodin nemohol byť jeho vodcom a musel sa od neho odvrátiť. (PP 636) Ako sa tvoje myšlienky, pohnútky a motívy (ukryté hlboko v tvojej mysli) odlišujú od toho, čo ľudia vidia navonok? Čo ti o tebe prezrádza tvoja odpoveď? V čom spočíva nebezpečenstvo posudzovania pohnútok druhých ľudí?

3 6 Pondelok 1. augusta POKÁNIE A RADOSŤ Zmiluj sa nado mnou, Bože, podľa svojej milosti! Pre svoje veľké milosrdenstvo zahlaď moje priestupky! Dokonale ma obmy z mojej viny, očisti ma od môjho hriechu! Lebo som si vedomý svojich priestupkov a hriech môj predo mnou je stále. Proti Tebe samému som zhrešil, páchal som, čo je zlé v Tvojich očiach, aby si Ty mal pravdu vo svojich rečiach a bol si čistý vo svojom súde Ó Pane, Ty mi otvor pery, nech moje ústa Tvoju chválu zvestujú. Lebo Ty nemáš záľubu v obeti, a keby som ti priniesol spaľovanú obeť, nepáčila by sa Ti. Bohu milou obeťou je duch skrúšený; Ty, Bože, nepohŕdaš srdcom skrúšeným a zdrveným. (Ž 51, SEvP) 42 Dávidove slová v tomto žalme sú nesmierne silné. V kontexte bohoslužby, ktorá sa sústreďovala okolo svätyne a ktorej základ tvorilo prinášanie obetí, sú Dávidove slová mimoriadne. Dávid si uvedomuje, že ak chce prísť pred Boha s obeťou (ktorá bola predobrazom obete Ježiša Krista), potrebuje prísť najprv so svojím vlastným srdcom. Pokánie je cesta, ktorou prijímame odpustenie. U Dávida bolo pokánie predpokladom prinesenia Bohu milej obete. Podobne Ježišova obeť na kríži (prinesená pre všetkých) je účinná len pre tých, ktorí činia pokánie. Dávid spieva, že jeho duch je skrúšený (zdrvený). Pocity nehodnosti a hriešnosti viedli Dávida k Bohu. U Boha nachádzal odpustenie a radosť. Až keď prežil odpustenie, zvolal: Potom si obľúbiš náležité obete (Ž 51,21) Konanie každého z nás je poznačené hriechom. Je rozdiel medzi tým, čo by sme chceli robiť, o čom by sme chceli premýšľať a tým, čo naozaj robíme a o čom premýšľame. Keď sa pozeráme na Ježiša a jeho život, uvedomujeme si našu nedokonalosť a hriešnosť viac, než kedykoľvek inokedy. Takéto uvedomenie si vlastnej skazenosti však nemá byť zničujúce. So zdrveným duchom a zlomeným srdcom sa nemusíme pred Bohom skrývať, ani od neho utekať. Práve naopak. Ježiš neprišiel kvôli zdravým, ale kvôli chorým, ktorí potrebujú uzdravenie. Preto nás Boh pozýva do svojej blízkosti. Radosť prichádza, keď si uvedomíme a prežijeme, že Boh nás miluje a odpúšťa nám, nech padneme akokoľvek hlboko. Ježiš prišiel na túto zem, aby za nás zomrel, obetoval sa. S Kristom sa zaobchádzalo tak, ako si zasluhujeme my, aby sa s nami mohlo naložiť, ako zasluhuje on. Bol odsúdený pre naše hriechy, na ktorých nemal nijaký podiel, aby sme my mohli byť ospravedlnení jeho spravodlivosťou, na ktorej nemáme nijaké zásluhy. Vytrpel smrť, ktorá mala stihnúť nás, aby sme mohli prijať život, ktorý patril jemu. Jeho jazvami sa nám dostalo uzdravenia. (Iz 53,5) (TV 25) Naša bohoslužba by sa mala zameriavať na Božie úžasné riešenie kríž. Čo ti robí v živote najväčšiu radosť? Ako by si túto radosť prirovnal k radosti z odpustenia?

4 43 DÁVID: PIESEŇ CHVÁLY A UCTIEVANIA Utorok 2. augusta 6 Ďakujte Hospodinovi! Vzývajte Jeho meno! Hlásajte Jeho skutky medzi národmi! Spievajte a hrajte Mu! Rozprávajte o všetkých Jeho divoch! Chváľte sa Jeho svätým menom! Nech sa raduje srdce tých, ktorí hľadajú Hospodina! Dopytujte sa na Hospodina a na Jeho silu, hľadajte ustavične Jeho tvár! Spomínajte na divy, ktoré robil, na znamenia a na súdne výroky Jeho úst, vy, deti Izraela, Jeho sluhu, synovia Jákobovi, Jeho vyvolení! On, Hospodin, je náš Boh, na celej zemi platia Jeho súdy. Večne pamätajte na Jeho zmluvu, na slovo, ktoré vydal pre tisíc rodov príkazom. (1 Kron 16,8-15 SEvP) Dávidovo vnímanie Boha a spasenia, ktoré ponúka, neovplyvnilo iba jeho vlastný život, ale aj Dávidovo duchovné vodcovstvo a vplyv na celý národ. Jeho piesne a modlitby odrážajú hlboký zmysel bázne pred Bohom, ktorého miloval a poznal ako osobného priateľa a Spasiteľa. Podľa 1 Kron 16,7 Dávid poveril Azafa, svojho hlavnému hudobníka, a jeho bratov, aby vzdávali vďaku Hospodinovi, v deň, keď preniesli truhlu zmluvy do Jeruzalema. Tento žalm chvály pozostáva z dvoch dôležitých aspektov bohoslužby: (1) zjavenie Boha ako toho, ktorý je hodný chvály, (2) naša odpoveď na Božie konanie. Vo svojej piesni Dávid volá veriacich, aby sa aktívne zúčastili na bohoslužbe. Prečítaj si celú pieseň v 1 Kron 16,8-36. Všimni si, koľko rôznych výziev a pozvaní tu Dávid spomína: a) vzdávajte chválu, b) spievajte, c) vzývajte jeho meno, d) rozprávajte, e) hľadajte Hospodina, f) pripomínajte si, g) hlásajte, h) pamätajte, i) prinášajte obete Dávid uvádza mnoho dôvodov, prečo je Boh hodný našej chvály a uctievania. O ktorých udalostiach z histórie mali Izraeliti rozprávať druhým? 1 Kron 16, Ktoré zvláštne Božie činy si mali Izraeliti pamätať? (verše 12.15) Žalmista pripomína zmluvu s Hospodinom takmer v tretine svojej piesne vďakyvzdania. V čom je zmluva spojená s bohoslužbou? Zmluva, ktorú Boh uzavrel s Abrahámom, Izákom a Jákobom, bola založená na jeho moci ako zvrchovaného Vládcu utvoriť z nich veľký národ, požehnať ich a priviesť do zasľúbenej krajiny. Čo mali urobiť Abrahám, Izák, Jákob a ich nasledovníci? Milovať, poslúchať a oslavovať Hospodina ako svojho jediného Boha. Dnes žijeme v inom čase a v inej kultúre, ale princíp zostáva rovnaký. Dávid nás vyzýva oslavovať Boha rôznymi spôsobmi. Premýšľajte nad nimi. Ako môžeme odrážať tieto myšlienky v spoločnej bohoslužbe v našom čase, na našom mieste a v našom kontexte?

5 6 Streda 3. augusta DÁVIDOVA PIESEŇ Hospodin, moja skala, hrad môj a môj vysloboditeľ. Môj Boh je moje bralo; v Neho dúfam, môj štít, roh mojej spásy; moja pevnosť, moje útočisko: môj záchranca, zachránil si ma pred násilím. Volám na Hospodina, ktorý je hoden chvály, zachránený som pred svojimi nepriateľmi. (2 Sam 22,2-4 SEvP) A spievali novú pieseň: Si hodný prijať tú knihu a rozlomiť jej pečate, lebo si bol obetovaný a svojou krvou si Bohu vykúpil ľudí z každého kmeňa, jazyka, ľudu a národa. Urobil si z nich kráľovstvo kňazov nášho Boha a budú kraľovať na zemi. A pozrel som sa a počul som hlas obrovského počtu anjelov, boli ich milióny miliónov a tisíce tisícov. Boli zhromaždení okolo trónu a tých bytostí a starcov a silným hlasom volali: Hoden je Baránok, ten obetovaný, prijať moc, bohatstvo, múdrosť, silu, česť, slávu i chválu! A všetko stvorenie na nebi, na zemi, pod zemou počul som volať: Tomu, ktorý sedí na tróne, i Baránkovi patrí chvála, česť, sláva i moc na veky vekov! (Zj 5,9-13 NpK) Druhá Samuelova kniha 22 zaznamenáva pieseň, ktorú Dávid zložil na oslavu Hospodina po tom, ako bol vyslobodený z moci všetkých svojich nepriateľov. Pri jej čítaní je dobré si uvedomiť, že to bola pieseň. Mala svoju melódiu, rytmus a harmóniu. Nič z toho sa nám však nezachovalo. Svoju úlohu určite zohrali aj speváci a použité hudobné nástroje. Môžeme si len predstavovať, ako všetko spolu ladilo, ako hudba a slová zneli v súzvuku a pozdvihovali srdcia bližšie k Bohu. V celom Písme je hudba neoddeliteľnou súčasťou oslavy Boha. V knihe Jób sa dočítame, že pri stvorení sveta spolu plesali hviezdy rána a jasali všetci synovia Boží. (Jób 38,7) Pri čítaní textov, ktoré hovoria o oslave Boha v nebi, naša predstavivosť zlyháva. Počuť spievať milióny anjelov musí byť naozaj ohromujúce. (Prečítajte si aj Zjavenie 4,9-11; 7,10-12; 14,1-3.) Hlavnou témou piesní, chvál a oslavy je Boh a Ježiš. Baránok, ktorý sa stal naším Vykupiteľom. Milióny anjelov spievajú na oslavu toho, ktorý priniesol záchranu nám. Ak je toto obsahom piesní, ktoré sa spievajú v nebi, o čo viac by to malo byť témou piesní, ktoré spievame na zemi! Ako bytosti stvorené na Boží obraz máme lásku k hudbe vpísanú do samotnej podstaty našej existencie. Boh nás tak stvoril. Je ťažké predstaviť si kultúru, ktorá nepoužíva hudbu v žiadnej forme. Hudba má moc dotknúť sa nás spôsobom, akým to iné formy komunikácie nedokážu. Vo svojej najčistejšej a najvznešenejšej podobe nás hudba povznáša do prítomnosti samotného Hospodina. Každý z nás niekedy určite zažil, že hudba ho priviedla bližšie k Stvoriteľovi. 44 Aká je tvoja osobná skúsenosť s vplyvom hudby? Aký druh hudby počúvaš? Ako ti hudba, ktorú počúvaš, pomáha priblížiť sa k Bohu? Ktorá hudba ti v tom naopak bráni? Prečo?

6 45 SPIEVAJTE HOSPODINOVI NOVÚ PIESEŇ Štvrtok 4. augusta 6 Spievajte Pánovi pieseň novú; spievaj Pánovi, celá zem! (Ž 96,1) A začul som hlas z neba ako hukot obrovských vôd, burácanie hromu. Ten hlas znel, ako keď hudobníci hrajú na svojich harfách a spievali akoby novú pieseň pred trónom, pred štyrmi bytosťami a pred starcami. A tú pieseň sa nemohol nik naučiť, iba tých stoštyridsaťštyritisíc, ktorí boli vykúpení zo zeme. (Zj 14,2.3) Keďže sa nám nezachovala žiadna melódia piesní, ktoré sú v Písme, používame Bohom dané dary a píšeme vlastné melódie a slová. Kultúra, v ktorej žijeme, má na nás veľký vplyv. Bolo by omylom myslieť si, že tá naša hudba (hraná v našom zbore) je najlepšia. Veď kto by si trúfol zaspievať černošský spirituál tak, aby v ňom bolo počuť bolesť všetkého utrpenia, ktorým museli prejsť tí najbiednejší a zároveň obrovskú radosť z toho, čo pre nich Boh pripravil? V našej cirkvi sa veľa diskutovalo o hudbe a druhoch hudby, ktoré sú vhodné na bohoslužbu. V niektorých prípadoch sa piesňam z nášho spevníka prikladá až posvätný význam, akoby to bolo niečo nemenné, čo tu vždy bolo a čo budeme spievať aj po celú večnosť. A pritom autori boli ľudia, ktorí sa snažili (poznačení kultúrou, v ktorej žili) osláviť Boha a vyjadriť čo najlepšie svoju vieru. Niekedy zostali aj oni nepochopení, lebo sa ich súčasníkom zdala táto hudba príliš svetská, vzdialená od ideálu, ktorý mohol mať podobu napríklad gregoriánskeho chorálu. Možno aj so súčasnou (modernou) kresťanskou hudbou je to podobné. Preto treba byť pri posudzovaní hudby opatrný. Hudba nie je morálne neutrálna. Môže nás priviesť k našim najhlbším duchovným skúsenostiam, alebo môže byť použitá nepriateľom spasenia na to, aby nás ponížila či vyniesla na svetlo naše žiadosti a vášne. Stačí, keď sa pozrieme na produkciu niektorých skupín či spevákov. Satan prekrútil ďalší z Božích nádherných darov pre ľudstvo. Oslava neviazanosti, návykových látok či násilia má často deštruktívne účinky na počúvajúcich. Všetko, čo robíme, má slúžiť na oslavu Boha. (1 Kor 10,31; Fil 4,8; Kol 1,18) Hudba, ktorú používame pri bohoslužbe, nás vedie k Hospodinovmu majestátu. Slová v súlade s hudbou by nás mali priviesť pod kríž, aby sme si uvedomili, čo nám Kristus daroval. Mali by dať našim túžbam po Bohu krídla a viesť nás k Tomu, ktorý pre nás toľko vykonal. Takáto hudba má miesto v našej bohoslužbe. Nemala by sa dotknúť toho, čo je v nás prízemné, ale toho, čo je v nás vznešené. Je dôležité, aby sme prosili Boha o vedenie pri používaní čo najvhodnejších hudobných štýlov. Aké budú asi slová piesne, ktorú budeme spievať v nebi? O čom by si chcel spievať ty? Skús napísať niekoľko veršov, ktoré by vystihovali tvoju túžbu po stretnutí s Bohom.

7 6 Piatok 5. augusta PODNETY NA PREHĹBENIE 46 Nech je jasné a zrejmé každému, že žiadne naše úsilie a skutky neovplyvnia naše postavenie pred Bohom alebo jeho dary. Ak by skutky a viera boli spôsobom, ako získať spasenie, potom by bol Stvoriteľ zaviazaný každej bytosti. Tu by sa vytvoril priestor pre lož, prijímanú ako pravda. Ak by si akýkoľvek človek zaslúžil spasenie tým, čo robí, potom je v rovnakej pozícii ako tí..., ktorí sa chcú zbaviť hriechu formálnym pokáním. Spasenie sa potom stáva čímsi, čo sa dá zaslúžiť ako mzda. Ak si človek nemôže nijakým spôsobom zaslúžiť spasenie, potom ho musí získať iba na základe milosti. Milosť hriešnik dostáva, pretože prijal Ježiša a dôveruje mu. Spasenie je dar. Ospravedlnenie z viery je neodškriepiteľný fakt Žiadne dobré skutky padnutého človeka mu nepomôžu získať večný život. (Faith and Works, 19.20) Pieseň je jedným z najúčinnejších nástrojov, ktorým sa duchovná pravda dotýka srdca. Často si sužovaná a zúfalá duša spomenie na slová takmer zabudnutej detskej piesne o Bohu. Vtedy pokušenia odrazu strácajú svoju moc a život dostáva nový zmysel a smer Ako súčasť bohoslužieb je spev prejavom uctievania práve tak ako modlitba Vykupiteľ nás vedie k prahu nekonečna zaliateho Božou slávou a my môžeme od nebeského chóru, ktorý obklopuje Boží trón, zachytiť námety chválospevov a vďakyvzdávaní. A keď ozvena anjelského spevu zaznie v našich pozemských príbytkoch, srdcia budú priťahované k nebeským spevákom. Už tu si osvojíme základnú tóninu ich chvál. (Výchova, 168) Námety na spoločné premýšľanie 1. Akým spôsobom kultúra a spoločnosť ovplyvňujú hudbu vo vašom zbore? Nezabúdajte, že aj naša cirkev má svoju vlastnú kultúru, ktorá môže byť nášmu okoliu úplne nezrozumiteľná. 2. Prečítajte si citáty od Ellen Whiteovej o hudbe, ktoré sú v lekcii na piatok. Čo z toho je pravdou, pokiaľ ide o hudbu, ktorá je súčasťou bohoslužby vo vašom zbore? Akým spôsobom môžeme ohodnotiť úlohu hudby na bohoslužbe? Ako môže váš zbor spolupracovať v tom, aby bola hudba počas bohoslužieb skutočne povznášajúca, povzbudzujúca a aby spĺňala úlohu, ktorá jej patrí? Sústreďte sa na pozitívne stránky hudby pri bohoslužbe. Vyjadrite spoločne vďaku za všetkých, ktorí sa rozhodli využívať svoje dary na oslavu Boha piesňami a hudbou, hoci sú pre to často terčom kritiky. Západ slnka: 20.21

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Micheas.doc

Micheas.doc MICHEÁŚ Mich 6,8: Hospodin ti oznámil človeče, čo je dobré a čo žiada od teba; len zachovať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Prorok Micheáš bol súčasník proroka Izaiaša. Obidvaja

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách)

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách) POBOŽNOSŤ NA VIGÍLIU NARODENIA PÁNA (v rodinách) Bezprostredne pred štedrou večerou sa rodina zíde na túto modlitbu. Vstupuje ňou do slávnosti Narodenia Pána. Miestom modlitby môže byť miesto, kde sa rodina

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl 8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Základný text 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je

Podrobnejšie

AGENDA

AGENDA AGENDA Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 1996 VENI SANGTE SPIRITUS PASCE PASTOREM DUC DUCEM APERI APERTURO DA DATURO EMITTE SPIRITUM TUUM ET CREABUNTUR ET RENOVABIS FACIEM TERRAE AMEN

Podrobnejšie

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo 12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli

Podrobnejšie

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc Spevník mládežníckych piesní Farnosti Strečno A všetko, čo má 152 Duchu Svätý príď 143 Kríž je znakom spásy 42 A-a-a-aleluja 383 Duchu Svätý príď k nám 18 Krok sem, krok tam 386 Adeste, fideles 410 Duchu

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme spievať piesne a modliť sa. 1. Lurdská jaskyňa: TÚŽBY

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M 3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. Martinovi 2. Zamyslenie na deň 3. Litánie k sv. Martinovi

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

Anna - zena, ktora verila v modlitbu.doc

Anna - zena, ktora verila v modlitbu.doc ANNA, ŽENA, KTORÁ VERILA V MODLITBU 070517 1 Sam. 1,9-28 Ľudské dejiny mali veľkých mužov a veľké ženy, aj Biblia ich má. Jednou takouto veľkou, možno najväčšou ženou Starej zmluvy bola Anna, matka Samuelova.

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

Microsoft Word - Document4

Microsoft Word - Document4 Hľadať poznanie o Nebeskom Otcovi a Jeho Synovi Ježišovi Kristovi Starší Robert D. Hales Kvórum dvanástich apoštolov Svetlo viery je vo vás a čaká, kým bude prebudené a zintenzívnené Duchom Božím. Moji

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 ŠTVRTÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 8.4. 13.4. 2019 64 32 5 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu,

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013

Prípravka pre pôstny modlitebný  týždeň 2013 Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013 Kristus Baránok Boží učí nás vytrvalosti a vernosti 2Tim 3, 14 17; 4, 1 2 1. deň: Buď verný učeniu a presvedčeniu (v. 14) Byť verný dnes už nie je veľmi v móde.

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

osnovy nav 5. roč.

osnovy nav 5. roč. Obsah predmetu náboženská výchova v 5. ročníku ZŠ: Ročníková téma: Poznávanie cez dialóg V tomto veku dieťa stále viac naväzuje a rozvíja vzťahy s okolitým svetom formou dialógu. Dialóg rozvíja nie len

Podrobnejšie

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla Michael Úvodník KALENDÁR UDALOSTÍ 2018 FARNOSŤ SKALICA Streda 14. február: Popolcová streda začiatok Pôstneho obdobia Sobota 3. marec: Pôstna duchovná obnova s Br. Mgr. Richardom Mariánom Jombíkom

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha2_Tema_1_Student.doc

Microsoft Word - Kniha2_Tema_1_Student.doc TÉMA 1: ROZSAH TEJTO OBLASTI OBJAVOVANIA Prehľad témy Predstavte si, aké by to bolo skvelé vyhrať cenu, ktorá by vám umožnila stráviť jeden celý týždeň spoznávaním ktoréhokoľvek človeka na svete. Len si

Podrobnejšie

40

40 KOMENTÁR K BIBLICKÝM KN IHÁM PRE BIBLICKÚ OLYMPIÁDU 2015/2016 prof. ThDr. František Trstenský, PhD. PRVÁ KNIHA SAMUELOVA Prvú a Druhú knihu Samuelovu (1 2 Sam) môžeme aj označiť názvom Knihy o monarchii.

Podrobnejšie

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI MÁJOVÉ POBOŽNOSTI 1 Mesiac máj je oddávna mesiacom Panny Márie. Prvá májová pobožnosť v modernom chápaní vznikla vo Verone v roku 1725. Pápeži podporovali tieto májové pobožnosti. Pápež Pavol VI. vydal

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

modlitebny_tyzden

modlitebny_tyzden Prorok Ozeáš (výber) Prvý z malých prorokov Ozeáš prorok, ktorý slúžil s prestávkou celých 70 rokov (podľa výpočtu kráľov u neho) v severnom, izraelskom národe /im patrí aj proroctvo; aj tam, kde hovorí

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint BIBLIA Stará kniha a vždy nové Božie slovo KTO NEPOZNÁ BIBLIU NEPOZNÁ KRISTA (Sv. Hieronym) z gréčtiny a znamená KNIHA, KNIŽOČKY, SPISKY; ale aj BIBLIOTÉKA zoznam viac ako 40 kníh Starého zákona; Sväté

Podrobnejšie

LEKCIE PRE DETI STARÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej

LEKCIE PRE DETI STARÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej LEKCIE PRE DETI STARÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, SO Rok vydania: 2019 Jazyková korektúra: Mgr. et

Podrobnejšie

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat.

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat. Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Názov ŠkVP Škola Stupeň vzdelania Forma štúdia Dĺžka vzdelávania Vyučovací jazyk Náboženská výchova - katolícka Človek a hodnoty Inovovaný školský vzdelávací program Základná

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit 1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na viditeľné, ale na neviditeľné. Viditeľné je totiž dočasné,

Podrobnejšie

WALLMAPU

WALLMAPU WALLMAPU DOMINIK JAKUBOV 2018/2019 Obsah Poloha Ohraničenie Povrch Regióny Vlajka Mapuche Liečivá sila Machi Vojna Arauco Argentínska a Čílska okupácia Súčasnosť Zdroje Poloha Kontinent: Južná Amerika

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu povahu, pozdvihnú naše životy a zintenzívnia naše

Podrobnejšie

Ty si, Pane, trpel

Ty si, Pane, trpel Tulipánsky spevník Spoločenstvo Tulipánci 2009 Ty si, Pane, trpel 160 1. Ty si, Pane, trpel aj za moje hriechy, aj kvôli mne si ťažký kríž niesol. O mojich vinách kričia tvoje prebodnuté ruky, prebodnuté

Podrobnejšie

September 2018 / Elul - Tišri 5778

September 2018 / Elul - Tišri 5778 September 2018 / Elul - Tišri 5778 OBSAH Slovo na úvod... strana 3 Príhovorcovia za Izrael... strana 5 AKTUÁLNE PROJEKTY POMOCI Aktuálne projekty: Projekt Liečebný pobyt variabilný symbol 1033 Projekt

Podrobnejšie

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Čas: 5 min Cieľ: Naučme deti základné zručnosti ako

Podrobnejšie

Pašie

Pašie V mene Pána Ježiša Krista, toho ukrižovaného! PAŠIE História utrpenia a smrti Pána a nášho Spasiteľa Ježiša Krista čítané na Kvetnú nedeľu a Veľký piatok s predpašiovou 5. pôstnou nedeľou 1996 Tranoscius,

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Microsoft Word - VZN o čase predaja dobré

Microsoft Word - VZN o čase predaja dobré Všeobecne záväzné nariadenie č. 3/2011 o podnikateľskej činnosti a určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území obce Trenčianska Turná Návrh VZN vyvesený na informačnej tabuli

Podrobnejšie

God Hiding Himself In Simplicity, Then Revealing Himself In The Same

God Hiding Himself In Simplicity, Then Revealing Himself In The Same BOH SKRYTÝ A ZJAVENÝ V JEDNODUCHOSTI Jeffersonville, Indiana USA 17.03.1963. 1 Ďakujem ti brat Neville. Nech ťa Pán žehná. Dobré ráno, priatelia. Toto skutočne považujem za najvýznamnejšie udalosti môjho

Podrobnejšie

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vzdelávania : Sú v súlade s cieľmi a obsahovým a výkonovým štandardom vzdelávacieho štandardu pre vyučovací

Podrobnejšie

Microsoft Word - Čnosti.doc

Microsoft Word - Čnosti.doc Záver Čnosti vo všeobecnosti sú pre človeka veľmi dôležité. Čnostný človek má cestu do neba ľahšiu. Každá nadobudnutá, respektíve prehĺbená čnosť je akoby palicou, ktorou sa na tejto ceste podopiera. Podobne

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa nachádza, a ktorá je to kongregácia. Iní skúšajú zakladať

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Oswald, J. Smith NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Najvyššou formou kresťanskej služby je prímluvná modlitba. Hovorím to bez obáv z protirečenia. A to, čo sa teraz chystám

Podrobnejšie

STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriace

STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriace STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriacej žene, ktorá žila v susedstve muža, presvedčeného

Podrobnejšie

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc Rozpis čítania NZ na Október 08 - Rok sv. Pavla Dát. deň Lectio divina Prečítať Dát. deň Lectio divina Prečítať 1. st Rim 4,13-25 Mk 14 17. pia 11, 25-36 Lk 14 2. št 5, 1-11 15 18. so 12, 1-8 15 3. pia

Podrobnejšie

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej,

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, SO Rok vydania: 2019 Jazyková korektúra: Mgr. et Mgr.

Podrobnejšie

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi F a r s k ý l i s t 21 2015 11.10.2015 Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi naberá vyššie obrátky. Tento mesiac prebieha synoda

Podrobnejšie

APOLÓGIA,

APOLÓGIA, APOLÓGIA, čiže OBRANA AUGSBURSKÉHO VIEROVYZNANIA Predhovor Filip Melanchton čitateľovi pozdravenie v Pánu. Keď sa Vierovyznanie našich kniežat verejne bolo prečítalo, niektorí teológovia a mnísi zostavili

Podrobnejšie

13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS slohy V mene Otca, i Syna,

13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS slohy V mene Otca, i Syna, 13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS 394 2 slohy V mene Otca, i Syna, i Ducha Svätého. Amen ÚMYSEL: Poďakovanie za šťastný

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31, (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu

89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31, (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu 89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31,4 10.12.15.18.20.25 31 (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu ženám a svoj údel tým, ktoré ničia kráľov. Nepatrí

Podrobnejšie

NOVÉ SVETLO 1Ján 3:18 18 Moje dieťatká, nemilujme slovom ani jazykom, ale skutkom a pravdou.. Joz 24:14 (aj 1 Sam 12:24) Preto teraz sa bojte Hospodin

NOVÉ SVETLO 1Ján 3:18 18 Moje dieťatká, nemilujme slovom ani jazykom, ale skutkom a pravdou.. Joz 24:14 (aj 1 Sam 12:24) Preto teraz sa bojte Hospodin NOVÉ SVETLO 1Ján 3:18 18 Moje dieťatká, nemilujme slovom ani jazykom, ale skutkom a pravdou.. Joz 24:14 (aj 1 Sam 12:24) Preto teraz sa bojte Hospodina a slúžte mu v úprimnosti a v pravde a odstráňte bohov,

Podrobnejšie

Všetky knihy spolu, od Genezis až po Zjavenie svätého Jána, tvoria akoby jednu obrovskú mozaiku, ktorý hýri všetkými rôznymi farbami. Aby sme mohli vi

Všetky knihy spolu, od Genezis až po Zjavenie svätého Jána, tvoria akoby jednu obrovskú mozaiku, ktorý hýri všetkými rôznymi farbami. Aby sme mohli vi Všetky knihy spolu, od Genezis až po Zjavenie svätého Jána, tvoria akoby jednu obrovskú mozaiku, ktorý hýri všetkými rôznymi farbami. Aby sme mohli vidieť a pochopiť obraz taký, aký je, musíme sa naň pozrieť

Podrobnejšie

Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2

Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2 Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2 Vrhám sa na tvár pred tvojím svätým chrámom a oslavujem... tvoje meno pre tvoje. milosrdenstvo a

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiálnych, technických a informačných zdrojov. Jednotlivé

Podrobnejšie

Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystú

Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystú Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystúpenia Pána do Turíčnej vigílie. Novéna k Duchu Svätému

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 DRUHÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 18. 3. 24. 3. 2019 2 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu, aby

Podrobnejšie

ČASOVO- TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA Hudobná výchova pre 8. ročník ZŠ stupeň vzdelania: nižšie stredné vzdelanie ISCED 2 názov predmetu: HUDOBNÁ VÝCHOVA čas

ČASOVO- TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA Hudobná výchova pre 8. ročník ZŠ stupeň vzdelania: nižšie stredné vzdelanie ISCED 2 názov predmetu: HUDOBNÁ VÝCHOVA čas ČASOVO- TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA Hudobná výchova pre 8. ročník ZŠ stupeň vzdelania: nižšie stredné vzdelanie ISCED 2 názov predmetu: HUDOBNÁ VÝCHOVA časový rozsah výučby: 1hodín týždenne, spolu 33 hodín

Podrobnejšie

Microsoft Word - Čnosti.doc

Microsoft Word - Čnosti.doc Povolanie máme v konečnom dôsledku len jedno, a to dokonalosť. Svätý Otec Ján Pavol II. v encyklike Vita consecrata hovorí: Všetci sme pozvaní k dokonalosti. Túto výzvu na svätosť možno prijať a rozvíjať

Podrobnejšie

Microsoft Word - lutost.doc

Microsoft Word - lutost.doc ĽÚTOSŤ Petrova a Judášova ľútosť Nie každý pocit viny je výrazom pravej ľútosti nad hriechmi a otvorením sa Božiemu milosrdenstvu. V Evanjeliu nachádzame dva druhy ľútosti: Judášovu a Petrovu ľútosť. Judáš

Podrobnejšie

Microsoft Word - 03.doc

Microsoft Word - 03.doc RT3-07/1u-3 3. MLADÍ S POSLANÍM Maličkosti, maličkosti, maličkosti 1. PRÍPRAVA A. PRAMEŇ (VÝCHODZIE TEXTY) - 1.list Timotejovi 4, 11-12: SEP Toto prikazuj a uč. Nikto nech tebou nepohŕda pre tvoju mladosť.

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými ľuďmi, až potom môžeme byť nefalošnými učeníkmi života

Podrobnejšie

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Banská Štiavnica Spevavý manuál pre organistov, spevákov, žalmistov a spevokoly farnosti 1. vydanie, v RKC, farn

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Banská Štiavnica Spevavý manuál pre organistov, spevákov, žalmistov a spevokoly farnosti 1. vydanie, v RKC, farn Rímskokatolícka cirkev, farnosť Banská Štiavnica Spevavý manuál pre organistov, spevákov, žalmistov a spevokoly farnosti 1. vydanie, v. 1.01 RKC, farnosť Banská Štiavnica, 2015 Niekoľko zásadných myšlienok

Podrobnejšie

MoSta 1.indd

MoSta 1.indd Načo je bolesť 2/2019 OĽGA ADAMKOVIČOVÁ-SEMKOVÁ (z básnickej zbierky Prídavok) Načo je bolesť smútok trápenie Človek s tým denne zápasí Viem o tom svoje Isto vieš aj ty Svoj kríž si nesie každý Zvyčajne

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha1_Tema_2_Student.doc

Microsoft Word - Kniha1_Tema_2_Student.doc TÉMA 2: ČO MUSÍM UROBIŤ, ABY SOM BOL SPASENÝ Prehľad témy Podstatou radostného kresťanského života, ktorý prináša ovocie, je úplné pochopenie evanjelia milosti. Dôsledky akéhokoľvek pozmenenia evanjelia

Podrobnejšie

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jeden príbeh. Odohral sa na kresťanskom pohrebe. Kňaz

Podrobnejšie

4 Týždeň od 16. do 22. januára 26 Sudcovia: konflikt a kríza Texty na tento týždeň Sudcov 4; Sudcov 6; Sudcov 14; Žid 11,32; 1Sam 2,12 25; 8,1 7 Zákla

4 Týždeň od 16. do 22. januára 26 Sudcovia: konflikt a kríza Texty na tento týždeň Sudcov 4; Sudcov 6; Sudcov 14; Žid 11,32; 1Sam 2,12 25; 8,1 7 Zákla 4 Týždeň od 16. do 22. januára 26 Sudcovia: konflikt a kríza Texty na tento týždeň Sudcov 4; Sudcov 6; Sudcov 14; Žid 11,32; 1Sam 2,12 25; 8,1 7 Základný verš Anna sa takto modlila: Srdce mi plesá v Hospodinovi,

Podrobnejšie

Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem

Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem a je pripravené prijať plod, ktorý vyrastie v dobro.

Podrobnejšie

Microsoft Word - kdg5u.doc

Microsoft Word - kdg5u.doc 5. LEKCIA ODKAZY GENEZIS 6,5-18; NA ÚSVITE DEJÍN, 7. KAP VERŠ NA ZAPAMÄTANIE Budeme počúvať hlas Hospodina, svojho Boha. (Jeremiáš 42,6) CIELE LEKCIE Deti budú: Vedieť, že Boha oslavujeme, keď ho poslúchame.

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Všeobecný úvod do sviatostí

Všeobecný úvod do sviatostí Sviatosti uvádzania do kresťanského života Všeobecný úvod do sviatostí 1. Sviatosti a Ježiš Kristus Základom našich sviatostí je Ježiš Kristus, jeho slová a skutky ktoré konal počas svojho pozemského života.

Podrobnejšie