Ty si, Pane, trpel

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Ty si, Pane, trpel"

Prepis

1 Tulipánsky spevník Spoločenstvo Tulipánci 2009

2 Ty si, Pane, trpel Ty si, Pane, trpel aj za moje hriechy, aj kvôli mne si ťažký kríž niesol. O mojich vinách kričia tvoje prebodnuté ruky, prebodnuté srdce, Bože môj. Aj ja som bol medzi posmievačmi v dave a delil sa o tvoj odev. Aj ja som pľul na teba, bičoval ťa, žlčou napájal, z tŕňov hriechu korunu ti dal. Lež tvoja láska, Pane, je silnejšia, než zloba našich skutkov. Veď ty si odpustil lotrovi na kríži a takto si nám príklad dal. R. /: Preto spievajme a ďakujme za utrpenie, ktorým nám Boh dal spasenie.:/ 2. Svojím krížom priniesol si nový život, ukázal si jako treba žiť. Teraz závisí len na mne, či sa chcem svojich chýb, nedostatkov zbaviť. Už nikdy viac, nikdy viac nechcem slúžiť hriechu, už nikdy viac, už nikdy viac. Vo chvíľach slabostí a pokušení podaj svoju ruku a tak mi, Pane, pomáhaj. Lebo som slabý a hriech tak vábivý, často sa neviem rozhodnúť. A preto, keď padnem, daj, aby som vždy vstal, veď cestu si nám ukázal. Matička uspáva Matička uspáva nebeské dieťatko, prosí ho, synček môj, spi. Dosť sa mi natrápiš na zemi studenej, zatvor už očká a spi. Slama sa ukladá do kríža pod bôčky, dieťatku zaspať nedá. Matka sa cez slzy usmieva a spieva, nech synček nič nezbadá. 2. Spinkaj už, dieťatko, mamičku ti trápi v duši zvláštny nepokoj. Či človek za lásku láskou ti odplatí, či ťa prijme, synček môj. Málo, tak málo ten prázdny svet studený pre teba, synček môj, má. To tvoju mamičku tak trápi, synček môj, keď si ťa spať ukladá. 3. Tíšený piesňami sníčku sa nebráni, zatvára synček očká. V srdiečku lásku má, človek sa mu sníva, úsmev sadá na líčka. Sníva sa dieťatku krásny sen vianočný, sníva sa mu lásky sen. O láske, ktorou raz človeka zachráni, tou láskou spasiť má zem.

3 Chlieb 162 Ty, čo si tak tvrdo zháňaš chlieb, ktorý telo si žiada; nezabúdaj, že aj dušu máš, čo hľadá pokrm svoj. /: V dome Božom prestretý je stôl, tu ťa s láskou čaká ON, nechce nič, iba ťa má tak rád, že sa ti stal pokrmom. V chráme stále prestretý je stôl, tu chlieb, čo duše sýti. Tu je niekto, kto ťa miluje a s tebou cíti.:/ Kríž Z lásky vzal ten kríž za nás sám Ježíš. S láskou vystrel svoje ruky, za človeka kruté muky znášal. S: Z lásky dáva život svoj. A: Z lásky na tom dreve kríža, za človeka dáva život svoj. 2. Kríž je ten najväčší lásky dar, vzácnej obety prvý oltár. S: S úctou stoj pred ním, pred tým lásky znamením. A: S úctou veľkou pred ním stojím, skláňam sa pred ním, pred tým lásky znamením. Golgota On smutne pozrel na nás, zobral svoj kríž a šiel v mrákotách krížovou cestou svojou, poznal jej cieľ: Golgota, Golgota, Golgota tak často v snách ju mal. Golgota tu dielo svoje dokonal. 2. Vztýčený kríž a na ňom zomiera Boh a Pán života. Zázračne úrodná je tvoja skala: Golgota, Golgota, Golgota nesieš tak vzácny strom, ovocie jeho je duší životom.

4 Mladí pri oltári Pane, máš tu mladých pri oltári, sú to tí, čo teba hľadajú. S otáznikom v očiach, smútkom v tvári pravú lásku, pravdu pýtajú. R. /: Buď im priateľom, idú s nádejou, ty máš slová života. Naprav blúdiacich, poteš smútiacich, ty si pravá hodnota,:/ 2. Svet im hlásal, že ty vôbec nie si, ani lásky pravej nikde niet. Tvoja láska priťahuje stále, pri oltári dávaš odpoveď. Ty kým žiješ, ty kým kráčaš Ty kým žiješ, ty kým kráčaš, ver, nikdy nie si sám, vždy s tebou presvätá Panna, vždy s nami chodieva. R. /:Poď s nami, ty, cestou života, Panna Mária, poď. S tebou nik z nás nestroskotá, ku Kristovi nás voď.:/ 2. Čo aj keď ti niekto vraví, že ty svet nezmeníš, bor sa, len bor za svet nový, za Krista na zemi. 3. Vidíš, že tu, medzi ľuďmi panuje veľký chlad. Ty, ako brat podaj ruku každému, kde treba. 4. Keď zdá sa márne kráčať, ťažko je v trampotách, raz cestu a pôjdu iní po tvojich, po stopách. My chceme byť soľou zeme 169 R. /: My chceme byť soľou zeme ako nám to kázal Pán.:/ 1. Naplním tento svet živou vierou, vierou, vierou ako veriť učil nás Ježiš sám. 2. Chceme soliť tento svet jeho pravdou, pravdou, pravdou ako nás to učil Pán Ježiš sám. 3. Ľúbiť všetkých bratov tou pravou láskou, láskou, láskou ako nás to učil Pán Ježiš sám.

5 Ave, ave, Mária Ave, ave, Mária, krásna, prečistá, od vekov si vyvolená matička Krista. Pán ťa od hriechu uchránil, naplnil milosťou, preto ťa boží ľud vzýva, slávi s radosťou. 2. Ave, ave, Mária, krásna milosťou, pohliadni na ľudstvo hriešne s veľkou ľútosťou. Hriechy hrozné ho sužujú, hrozí mu skaza istá, len ty nás môžeš ochrániť, Panna prečistá. Aj ty si jeho brat Aj ty si občas už zblúdil, nenašiel si svoje miesto, Pán hľadá zblúdených ľudí Ježiš je najlepšou cestou. R. /:Aj ty si jeho brat, aj ty si jeho sestra, on dáva ty smieš brať, tak už sa toľko netráp. Máš blízko tento zdroj, zdroj živej vody zdravej, srdce s jeho spoj a lásku, lásku dávaj ďalej.:/ 2. Každý dnes šťastie si hľadá, denne však vstať musí z pádov, Pán zaň ho výkupné skladá Ježiš je najlepšou pravdou. 3. Na cestách tohoto sveta tak ľahko sa stúpi krivo, neboj sa, mládež, byť svätá jediný Ježiš je život. V zemi pod Tatrami V zemi pod Tatrami žije národ malý, má však dobrú matku, matičku nebeskú. Ona si ho chráni, on ju denne vzýva, matičke šepká modlitbu nádhernú. R. /:Zdravas buď, Mária, milosti plná, Pán s tebou, požehnaná si medzi ženami, požehnaný svätý plod tvojho života. Svätá Mária, pros za nás hriešnych, teraz i v hodinu smrti našej. (Amen.):/ 2. Zdravas, Mária, vrúcne ju vzýva, matka Božia, Mária, pros za nás. Aj keď sme hriešni, chráň nás, Mária počúva matka prosebný detí hlas.

6 Buď vždy so mnou, Ježišu Buď vždy so mnou, Ježišu, ťarcha tlačí na dušu. /: Ťarcha tlačí, nieto síl a ty si sa kdesi skryl.:/ 2. Kríž ma tlačí ta dolu a má ťarchu ukrutnú. /: On len s tebou dá sa niesť, príď, Ježišu, ešte dnes!:/ 3. Príď a poteš, ty to vieš, kríž sa bude ľahšie niesť. /: Ach, vykroč mi v ústrety, ja som šťastný, kde si ty.:/ Pane, do tvojho chrámu 174 R. /:Pane, do tvojho chrámu k sebe nás pozývaš. Prichádzame sem ako deti dnes.:/ 1. Cestami nášho sveta prišli sme tu, Pane, ako zástupy ľudu, čo počúva tvoj hlas. 2. Očami viery a srdca hľadíme na oltár ako sestry a bratia so znakom tvojho mena. Nech naša pieseň Nech naša pieseň zaznieva ako zvony sveta tmou, že Ježiš Kristus zvíťazil, nech to zvučí krajinou. 2. Iba Ježiš pokoj duši dáva, iba on dá pravý cieľ i smer. Ver, tvojmu žitiu plnosť dá iba Ježiš Spasiteľ. 3. Nech každej duši úbohej naša pieseň zazneje, nech spiacich mocne burcuje, mŕtvym zjaví vzkriesenie. 4. My chceme za ním kráčať len, pre neho žiť a mrieť, tak premôžeme dobrým zlé, zbudujeme nový svet.

7 Prichádzajú, k matičke svojej Prichádzajú, k matičke svojej sa hlásia, tak ju prosia: Mária, oroduj za nás. Poznávaš ich, prijmeš, matka, dietky svoje, ubiedených ukryješ pod svoj plášť. (Alt: Skryješ pod svoj plášť.) R. /:Pomáha vždy dobrá matka Mária, mocná, istá pomocnica kresťanov. Prosí za nás Mária: Pozri, syn môj, či poznáš svojich bratov? Tak prosí matka Mária, keď ju ľud kresťanský vzýva. Pomáha stále verná a láskavá Mária. 2. Otvára nám matka srdce svojho syna, s prosiacimi ona prosí, ruky spína, ona drží trestajúcu ruku Otca, tých, čo prosia, ukrýva pod svoj plášť. (Alt: Skryje pod svoj plášť.) Postoj chvíľu Postoj chvíľu, mladý priateľ, sestra, brat, stále niekam bežíš, stále niečo hľadáš. Unavené nohy, ba aj dušu máš, nikde pokoj nevieš nájsť. R. /:Poď (len) k nám, poď len k nám, zavedieme ťa, kde láskavý pokoj je. V chráme duša zaplesá, tu sám Pán Boh prítomný je.:/ 2. Obdarí ťa duchom lásky, pokoja, v chráme nájdeš to, čo svet ti nikdy nedá. Naučíme sa žiť lepšie ty aj ja, milosti nám hojné dá.

8 Nech slnko svieti Nečakaj na svoj deň, na svoj veľký čin, každá chvíľa sa ti ponúka. Lásku Krista prinášaj bratom, sestrám svojim, nech slnko svieti, kde si ty. R. /:Nech slnko svieti, kde si ty, nech slnko svieti, kde si ty. Nech ožiari celú zem a všetko zlé nech v dobré zmení, nech slnko svieti, kde si ty.:/ 2. Nie si sám, je tu Pán, On je blízko nás, na cestách nás verne sprevádza. Ruka v ruke choď s ním, odolávaj tmám, nech slnko svieti, kde si ty. 3. Staň sa soľou, staň sa kvasom chleba nového, po ktorom toľko túži náš svet. Staň sa sviecou, ktorá svetlom božím žiariť smie, nech slnko svieti, kde si ty. Žiť pre lásku 179 R. /:Žiť, žiť, pre lásku žiť, úsmev rozdávať, šťastie rozdávať. Žiť, žiť, pre lásku žiť, ona jediná je toho hodná-á-á-á-á.:/ 1. Ježiš, moja láska jediná, tým sa moja pieseň začína. Teba, Pane, chcem vždy milovať, tvoju lásku ľuďom rozdávať. 2. Vtedy, keď ma môj bôľ premáha, tak mi láska pomáha. Hlavu zdvihnúť, ďalej kráčať vpred, tam je môj cieľ, inej cesty niet. 3. Hoc život chudobný sa ti zdá, ona je v ňom, v tebe prebýva. To poklad veľký máš, len ho chráň, svoje šťastie môžeš stavať naň.

9 Slávnostný ruženec S matičkou nebeskou (trnavskou) jeden slávnostný ruženec poďme sa pomodliť spolu dnes. Tu pri jej nohách preberajme spolu tajomstvá, ako Boh spasil svet. 1. Slávne Pán zmŕtvychvstal, na tretí deň vyšiel z hrobu, končí sa pre ľudstvo temná noc. Bránu života večného otvoril, smrť už viac nad nami nemá moc. 2. Dielo je skončené, Pán slávne stúpa do neba, k Otcovi vracia sa víťazný. Tam miesto chystá pre mňa i pre teba, zasa nám vracia raj stratený. 3. Ducha nám svätého Ježiš poslal, ako sľúbil, aby nám pomáhal správne žiť. S ním môžeme nájsť správny smer i cieľ, on môže život náš posvätiť. 4. Pannu vzal do neba s dušou, telom osláveným. Pán svoju matičku slávne vzal. Tam na nás čaká, syna svojho prosí, aby raz aj nás k nim zavolal. 5. Korunou kráľovskou Pannu Boh v nebi ozdobil, korunou žiarivou, nádhernou. Ríšu nadhviezdnu, svet i vesmír celý obdaril najlepšou kráľovnou. Pretože vás, otče, radi máme Pretože vás, otče, všetci radi máme z celého srdca blahoželáme, prosíme Boha, nach vás živí, sprevádza, udržuje v zdraví. R. /:Žite dlho, buďte vzorom, rozdávajte lásku všetkým ľuďom, bo to príkaz, ktorý Pán dal, pretože nás tak veľmi miloval.:/ 2. Don Bosco nech je vždy vaším vzorom, milujte duše, jak miloval on. Hľadajte pomoc v matke Márii a majte úsmev vždy na tvári.

10 Tajomné ticho Tajomné ticho nad Betlehemom, polnočná chvíľa zázrak čaká. V tom jasná hviezda na nebi skvie sa, zástup nebeských poslov plesá. Ježiš je tu, láska je tu. Vstávajte, ľudia, život je tu! Boh sám je tu, nechajte sen. Pokoj vám, ľudia, raduj sa zem! 2. Vstaň, človek, nespi, kráčaj za svetlom, tam nájdeš Boha, lásku svoj cieľ. Kým anjel spieva, čaká nás Ježiš. Choď, oznám všetkým radostnú zvesť! Ježiš je tu, láska je tu. Sem poďte, ľudia, život je tu! Boh sám je tu, pristúpte sem. Pokoj vám, ľudia, raduj sa zem! Zvelebujte Pána Zvelebujte Pána, ľudské srdcia, ako zvony. Padni na kolená pred ním človek ubiedený. 2. On osuší tvoje slzy, v trápení ťa neopustí. U jeho nôh padni v prach, lebo je Boh všemohúci. 3. Nemá hraníc (jeho) múdrosť. Svätý, svätý, plný lásky spievaj Pánu zem, vzdávaj Pánu chválu všetko s nami. Po páde človeka Po páde človeka raj sa mu zamyká. Tisícročia ľudstvo biedne blúdilo v tmách. Boh Otec pomôcť chcel archanjel Gabriel posolstvo o láske nám oznamoval. Ona hlavu skláňa s pokorou prijíma dieťa nebeský dar. R. /:Ave, Mária, vďaka, Mária, ave, ave, Mária.:/ 2. Dieťa je syn Boží, ono sa položí na oltár za ľudské hriechy obetný dar. Lásky lúč svieti sem, rozžiari tmavú zem, zem plnia nádejou prísľuby proroctiev. Boh ich napĺňa, ľudskú vôľu skúma, Mária vraví: Chce!

11 Poď, drahý brat /:Poď, drahý brat, zavedieme ťa pred oltár. :/ /:Tam uvidíš, tam objavíš, kto je tvoj nebeský Pán.:/ 2. /:Na oltári Spasiteľ sveta žiari.:/ /:On volá nás, On žehná nás, tak nemeškaj a príď včas!:/ 3. /:Oddávam ti, Pane môj, svoje srdce.:/ /:Naplň ho tým, čím ho ty máš, láska moja jediná.:/ Sám, smutný som stál 186 Zbor: Sám, smutný som stál, pred chrámom stál, bál som sa vstúpiť. Pán na prah vyšiel, volal ma: Vstúp! Ja ďalej som stál, môj hriech ma nútil, aj keď nechcel On, začal som sám svoj súd. Duo: Mám nohy ťažké, ako smiem vstúpiť, prah nečistých ciest nesiem na nich. Zbor: Pán sám si kľaká, sám ich umýva a potom ma zas pozýva: Vstúp! Duo: Mám ruky prázdne, už som premárnil svoj dedičský diel, čo som si vzal. Zbor: On nepýta späť, svoj dom mi núka a zas ma volá: Vstúp! Duo: Mám srdce chladné, nevie už ľúbiť, čím svoj lásky dlh ja vyplatím? Zbor: Pán dychom svojím srdce mi zhrieva a tak v objatí vedie ma pred oltár.

12 Vstávajte ľudia 187 Zbor: Vstávajte ľudia, anjel vám spieva, zázračné veci zvestuje vám: Lásky kráľ je tu, proroctvá dávne v túto svätú noc plnia sa vám. Duo: Vlk s jahniatkom pijú v potoku, medveď spokojne spí pri ovečkách. Voda sladká je, chuť medu má, plachá laň dnes nemá strach. Zbor: Vstávaj, človeče, jasaj a spievaj: Sláva buď Bohu na výsostiach! Duo: Chlapček sa nám v noci narodil, posol lásky pre hriešnu zem. A ty slávne budeš neznáme malé mesto Betlehem. Zbor: Vstávaj, človeče, jasaj a spievaj: Sláva buď Bohu na výsostiach! Aj keď leží v maštali Aj keď leží v maštali len bez perinky na slame, ja verím, verím, verím, verím, že je to kráľ, kráľ, kráľov kráľ. Na nebi zvláštna hviezda, krásny hlas to sa mi nezdá, vidím, vidím, vidím, vidím, tu dnes zázrak sa stal. R. /:Tak nás Boh miloval, syna z neba zoslal, mal vdýchnuť lásku do ľudských skál, vyhnancom na zemi vrátiť raj stratený, preto sa z lásky človekom stal, človekom stal, sám sa z lásky k nám človekom stal.:/ Jednej noci Jednej noci slzy moje zotrel z očú mi Ježiš a povedal mi: Netráp sa, ja pri tebe stojím. Ja som prišiel na tento svet priniesť svetlo a lásku, ukázať cestu k Otcovi, dať vám nový život. R. /: Povedz ľuďom, že mám ich rád, že sa o nich vždy starám, a keď zablúdia vo svete, povedz, že ich hľadám. :/ 2. Nezabudnem na tú chvíľu, keď ma našiel môj Ježiš a povedal mi: Poď ku mne, ja som pravý život. Zachránil som vás z moci tmy, keď som zomrel na kríži, aby ste žili vo svetle, v láske môjho Otca.

13 Čo v Betleheme stalo sa Čo v Betleheme stalo sa tejto noci? Vraj udiali sa za mestom divné veci. /:O polnoci strážcovia stád tam uvideli anjela na hviezde stáť.:/ 2. On dolu na zem zostúpil, v speve plesal, tak vyľakaných oslovil: Nebojte sa! /:Radostnú zvesť prinášam vám, dnes v Betleheme narodil sa sveta Pán. :/ 3. Tak poďme, bratia, aj my do Betlehema, tam privítajme dieťatko ten dar z neba. /: Pokloňme sa každý pred ním, to dieťatko je Pán sveta a Boží syn.:/ Na Vianoce Na Vianoce Ježiško malý každý rok prichádza k nám. Biedny a sám a to ho trápi, že ho v tej podobe nepoznávam, že ho v tej podobe nepoznávam. 2. Na Vianoce ľudia si z tvojej maštaľky urobia hrad. Nechceš byť tam, srdiečko tvoje s tými je, čo majú biedu a hlad, s tými je, čo majú biedu a hlad. 3. Na Vianoce, Božie dieťatko, nechcem žiť ten ľudský klam. Opustení, chorí a biedni len u nich, Ježiško, hľadať ťa mám, len u nich, Ježiško, hľadať ťa mám.

14 K matke sa deti schádzajú 192 Zbor: K matke sa deti schádzajú, radostne ju pozdravujú: /: Ave, Mária.:/ Sólo: Volám k nej v každej ťažkej chvíli. Zbor: Ave, Mária. Sólo: Pod jej ochranu sa uchýlim. Zbor: Ave, Mária. S+Z: Pomôž, Mária, svätá Mária. Sólo: Volám k nej, keď mám strach, že príde pád. Zbor: Ave, Mária. S+Z: Vďaka, Mária, ave, Mária. Zbor: Matička dobrá, láskavá, deti si k sebe zvoláva. /:Ave, Mária.:/ Prichádzajú zo všetkých strán, Márii spieva celý chrám: /: Ave, Mária. :/ K júdskemu Betlehemu K júdskemu Betlehemu matka božia kráča a Jozef s vernou láskou tíško ju sprevádza. 2. Od domu k domu chodia, útulok hľadajú, však všade čujú chladne, že miesta nemajú. 3. So slzou svätou v oku a v srdci s Ježišom Mária ide ďalej stíhaná posmechom.

15 Poď s nami Poď, poď, poď s nami aj ty, kamarát, do Betlehema s darmi. Tam dieťa malé v maštaľke leží, chudobné je veľmi. R. /:My mu vďačne všetko máme, čo máme na salaši, piesne k tomu pridáme, nech sa dieťa poteší.:/ 2. Nič, nič, nič nemá malý svätý hosť, sám je darom lásky. Prijíma vďačne, čo mu my dáme, ak to dávame z lásky. Sväté dieťatko Sväté dieťatko v jasliach leží, sladko sa usmieva, veď všetkých, ktorí ho milujú okolo seba má. Tvárička jeho žiari sťa nebo, v očiach má lásky jas. /:Dvíha tú svoju maličkú rúčku a všetkých žehná nás.:/ 2. Sväté dieťatko, úsmevček tvoj rozlieva lásky žiar, rozdáva radosť, šíri pokoj maličká svätá tvár. Kým mu ja spievam, len sa usmieva, nechce, nechce usnúť. /:Roztvára obe ručičky svoje, chce si nás privinúť.:/ Boh je láska 196 Boh je láska a zákon lásky nám On dal: Miluj blížneho tak ako seba, vraví Ježiš sám.

16 Najväčší poklad Ochotný som všetko stratiť, len lásku nie. Vlastný život v dare skrátiť, len lásku nie. Ochotný som všetko stratiť, len lásku nie, najväčší poklad je lásku mať. 2. Svet mi núka všetko, Pane, len lásku nie. Svet mi vezme všetko, Pane, len lásku nie. Svet mi núka všetko, Pane, len lásku nie najväčší poklad je lásku mať. 3. Ty si, Pane, lásky prameň, chcem lásku mať. Moje srdce svojím zameň, chcem lásku mať. Ty si, Pane, lásky prameň, chcem lásku mať najväčší poklad je lásku mať. 4. Bez radosti zmiera viera, len láska nie. Kto má lásku neumiera, to láska je. Bez radosti zmiera viera, len láska nie najväčší poklad je lásku mať. Zjednotení v Duchu /: Zjednotení v Duchu, zjednotení s ním:/, prosíme, by jednota bola obnovená v nás, aby svet celý spoznal svedkov Kristových v nás, aby svet celý uzrel lásku v nás. 2. /:Pôjdeme verne spolu, podaj mi svoju dlaň:/, budeme ľuďom hlásať radostnú zvesť nádeje, že náš Pán s nami kráča, že náš Pána s nami je, že nás všetkých nekonečne miluje. 3. /:Pán nám dáva poslanie posvätiť tento svet:/, brániť dôstojnosť ľudskú, ktorou Boh obdaril nás, rozvíjať dary srdca, rozvíjať viery jas, šíriť lásku Krista, ktorý žije v nás. 4. /:Nech znie chvála Otcovi, ktorý stvoril náš svet:/, chvála buď Ježišovi, ktorý je náš Spasiteľ, Duchu tiež vzdajme chválu, ktorý prebýva v nás, Duchu vzdajme chválu, ktorý žije v nás.

17 Čakajú ťa nástrahy Čakajú ťa nástrahy tohto sveta, Mária ťa volá: Poď, moje dieťa! R. /:Mária ma ochraňuje, ja sa nebojím, skryjem sa pod jej ochranný plášť. Ona podá ruku a ja smelo kráčam s ňou, Mária je matkou najdrahšou.:/ 2. Ona nám vždy vyprosí hojné milosti, spoľahni sa na ňu v každej ťažkosti. 3. Matka moja láskavá- ja ťa milujem, svoje srdce mladé tebe darujem. Prijmi, Pane obetu Prijmi, Pane, obetu, ktorú ti tu skladám, naše malé snaženia, v ktorých veľkosť hľadám. 2. Verím, Pane, že si tu každý deň a všade, všetky naše tajomstvá, nech sú k tvojej sláve. 3. Všetkým nám raz si dal zákon svojej lásky, všetkých nás máš tak rád, nech ti spieva každý. Ty si nás vytrhol, Pane Ty si nás vytrhol, Pane, z pút hriechu i od seba samých a Kristus stanúc sa bratom nás naučil denne volať k tebe: R. /: Abba, Otče, abba, Otče,...:/ 2. Cirkev je ako strom života, ktorý má korene vo večnosti. On preniká našu všednosť a zjavuje všetkým ľuďom teba. 3. Boh hojným darcom je života, on oslobodí všetkých od smrti. On privinul si nás k sebe a tak sme sa stali jeho deťmi. 4. Všetci sme bratia a sestry, všetci sme jedna veľká rodina. Tú pravdu nič nezatemní, bo teraz už nastala jej hodina.

18 Aký krásny deň (sobášna) Aký deň prekrásny zavítal k nám? Znak Božej to lásky v ňom javí sa nám. Ó, Pane, požehnaj novomanželov a priviň že v láske svojich ctiteľov. 2. Bože, prameň lásky, ktorú zasievaš do sŕdc svojich dietok, skrz kňaza žehnáš. Vystri svoje ruky nad týmto párom, ktorý zbožne kľačí tu pred oltárom. 3. Nech po celý život slúžia ti verne, požehnanie tvoje viaže ich pevne. Daj im tu na zemi stáleho zdravia a niekedy ich prijmi do nebies kraja. Ave, Jozef Muž vzácny dnes svoj sviatok má, sám Boží syn mu zvláštnu úctu vzdá. Bol pestúnom Ježišovým, na zemi verne ho strážil, len pre neho žil. R. /:Ave, Jozef, ave, Jozef, ave Jozef.:/ 2. V modlitbe stále s Bohom zviazaný, v radosti, v práci, v každom súžení. Láska božia ho chránila a on životom anjela už na Zemi žil. 3. On dobre vie koľko ho stálo síl, keď so zlým svetom ťažko zápasil. V životných skúškach s ním sa spoj, pozorne sleduje tvoj boj, on je priateľ tvoj. Dni smútku sú skončené Dni smútku sú skončené, aleluja. Tak je predpovedané, aleluja. 2. Dal nám veľkú radosť Pán, aleluja. Naše hriechy prevzal sám, aleluja. 3. Pre všetkých a naveky, aleluja. Dal svoju lásku, muky, aleluja. 4. Nemusí sa smrti viac, aleluja. Kto má čisté srdce báť, aleluja. 5. Dni smútku sú skončené, aleluja. Tak je predpovedané, aleluja.

19 Kristova Cirkev Kristova Cirkev je naša matka, mužne ju hájiť vždy budeme. Ach, koľkým chýba tá náruč sladká, pre bratov spásu kde nájdeme? Nešťastných synov vypočuj hlasy, rozkolu rany, Mária, zhoj! Voláme k tebe, ku hviezde spásy: S Rímom, ó, matka, národy spoj! 2. Tu, pod Tatrami, ľud tvoj sa druží, by k tebe dvíhal v bolestiach dlaň a volal k tebe nebeskej ruži: Mária dobrá, zem veľkú chráň! Nepriateľ mocný dietky ti haní, Mária, s nami poď v svätý boj! Nech tvoja ruka dedičstvo bráni, s Rímom, ó, matka, národy spoj! Bolestný ruženec Bolestný ruženec poďme sa modliť, Mária volá nás. Púťou krížovou poďme spolu s ňou, lásky stopy sú tam. Hľadajme ich s ňou, v bolestnom ruženci s Máriou. 1. Úzkosťou zlomený, sám v nočnej chvíli Ježiš začína trpieť. Zápas smrteľný k zemi ho tlačí, tvár ma zaliatu potom krvavým, len aljel bolesti cíti s ním. 2. Nevinný prijíma údery bičom, za každý môj hriech jeden. Láska nečíta, koľko je tých rán. Môj hriech krvou sfarbil jeho telo sväté. To za nás bičovať dal sa Pán. 3. Potom ho výsmešne nazvali kráľom, červený plášť mu dali, miesto koruny veniec tŕňový. Tŕne koruny mu hlavu doráňali, bezcitný dav sa smial: Zdrav buď, kráľ! 4. Na telo plné rán kladú mu kríž, sú na ňom hriechy sveta. Túto ťarchu má na Golgotu niesť. Kráča, trikrát padá, s bolesťou nesmiernou za nás šiel tou cestou krížovou. 5. K nebu sa týči kríž, čas zostal stáť. Boh žízni láskou večnou, túžbou po ľudských srdciach zomiera. Sám sa obetoval s láskou nekonečnou. To za nás na kríži skonal Pán.

20 Každé dieťa Každé dieťa túži poznať nehu matky sladkú, aj my deti Boha Otca máme svoju matku. Je ňou najčistejšia Panna, právom matkou božou zvaná, v taji Kristovej obety všetkých nás prijala za deti. R. /:Mária, Mária, kráľovná naša, Mária, Mária si odblesk raja. Hviezdy ťa zdobia vencom, kvety chcú tebe voňať a my ti na oslavu chceme dnes prespevovať.:/ 2. Každé dieťa potrebuje aj mamine ruky, keď váhavo rozhodne sa robiť prvé kroky. Keď chcem ozaj k Bohu kráčať, a keď neviem ako začať, keď mám neraz ťažkú chvíľu posiela mi vždy posilu. Svätá Mária 209 Svätá Mária, matka božia, ó, Mária, pros za nás hriešnikov. Pros za nás, ó, Mária, milosti plná, svätá Mária. Ó, krása slovenskej zeme Ó, krása slovenskej zeme, Panna Mária, ktorá si na pútnych miestach nás navštívila. Teba hľadá duša má, pokoja nikde nemá. R. /:Ó, prekrásna ružencová Panna Mária.:/ 2. Cherubíni, serafíni sladko spievajú, tebe, Matka ružencová, slávu vzdávajú: Zdravas, zdravas, Mária, zdravas, milosti plná. 3. Prevznešená a láskavá Panna Mária, pri hodine smrti mojej buď mi ochrana, aby hriešna duša má večne spasená bola.

21 Spája nás nádej a láska 211 R. /:Spája nás nádej a láska:/ (3x), neváhaj a daj sa k nám! 1. Vedľa teba láska beží, bez nej žiť to radšej nežiť. Vedľa teba láska beží, neváhaj a daj sa k nám! 2. Cestou k svetlu rany znášaš, únavou do prachu padáš, cestou k svetlu rany znášaš, čas nádejou si chráň. 3. Keď ti strom vyrastie hadí, keď ti vo výhľade vadí, keď ti strom vyrastie hadí, tak ho ohňom lásky spáľ. Toto je deň 212 Toto je deň, toto je deň, ktorý dal nám Pán, ktorý dal nám Pán. Veseľme sa, veseľme sa i radujme sa v ňom, i radujme sa v ňom. Toto je deň, ktorý dal nám Pán, veseľme sa i radujme sa v ňom. Toto je deň, toto je deň, ktorý dal nám Pán. Pánov hlas Sólo: Pánov hlas tichý je, preto ho tak často v nás sveta hlas prehluší. Ten, kto ho počuť smie, zabúda na svet a v duši mu len jedno zvučí. Duo, zbor opakuje: /:Že miluje, miluje, že chce za tým hlasom ísť. Že miluje, keď sa v duši ozýva Pánov hlas.:/ 2. Sólo: Pán sa k nám znižuje, svet, zmĺkni, v tú chvíľu chcem počuť len jeho hlas. Nech aj on počuje, čo tíško šepká mu, čo v duši znie mnohým z nás. Duo, zbor opakuje: /:Že milujem, milujem, chcem za jeho hlasom ísť. Že milujem, hovor, Pane, počúvam len tvoj hlas.:/ Aleluja 214 Aleluja, aleluja...

22 Odpusť, Pane Všetci: O... Sólo: Zas dávaš sa, môj Pane, tou cestou oddane, ktorou vedie ťa láska. Viem, kam vedie cesta tá, ranami vystlatá, nad ňou je smrti tieň. Všetci: Odpusť, Pane, zmilovanie! Ja viem, trpíš len pre môj hriech. Zbor: A... Sólo: Ty odchádzaš, smrť sa blíži, dobré duše bolesť súži. Ja viem, tiež na tom vinu mám. 2. Všetci: O... Hľa, zastal si predo mnou, bolestný pohľad tvoj prosebne sa ma pýta: Sólo: Chceš, povedz, mám zasa ísť tou cestou odsúdených, aby si mohol žiť? Všetci: Odpusť, Pane, neodchádzaj. Nechcem, nechcem viac tvoju smrť! Zbor: A... Sólo: Buď mi svetlom, keď sa zotmie, neodchádzaj, zostaň pri mne, pri mne, pri mne. (A...) Kráča Pán Kráča Pán so svojím krížom, nad cestou tieň. On s túžbou hľadí na jej cieľ. Ja smutne stojím, s ľútosťou cítim, že jeho obeť nechápem. R. Zbor: Kľúčom je láska, pre ňu kríž svoj vzal, z lásky k nám dal život svoj. Sólo: Za život môj dáva on svoj. Zbor: Áno, tak dávať vie láska. 2. Kráča Pán a ja s ním cítim, viem, jeho kríž ťaží nejeden môj hriech. S ľútosťou v duši rozjímam, tuším, prečo s tým krížom kráča Pán.

23 Keď vojak srdce Ježiša Keď vojak srdce Ježiša na kríži prebodol, cez tento otvor smrteľný prúd lásky vytryskol. 2. Ten úder mal byť úderom, čo život ukončí, však lásku v srdci Božom ani smrť nezničí. 3. Keď ne tretí deň slávnostne Ježiš zmŕtvych povstal, Božské srdce pre nás ľudí otvorené nechal. Laudate, omnes gentes 218 R. /:Laudate, omnes gentes, laudate Dominum!:/ 1. Spievajte Pánovi pieseň novú, lebo vykonal veci zázračné. Spievajte, všetky národy, národy všetkých končín zeme. 2. Spievajte nášmu Pánovi, spievajte všetci hlasom radostným. Od smrti dnes nás zachránil, sám zobral ťarchu všetkých našich vín. Pán, zastavil sa na brehu Pán zastavil sa na brehu, hľadal ľudí ochotných ísť za ním a loviť srdcia slov Božích pravdou. R. /:Ó, Pane, aj na mňa si sa pozrel, tvoje ústa vyriekli moje meno. Svoju loďku zanechal som na brehu, spolu s tebou nový chcem začať lov.:/ 2. Pane, úbohým som človekom, mojím venom sú ruky ochotné pracovať s tebou i čisté srdce. 3. Ty chceš mať i moje dlane, môjho srdca mladistvý zápal, samotu duše i kvapky potu. 4. Pane, ideme spolu s tebou loviť srdcia na moriach ľudských do siete pravdy, života, lásky.

24 Tys cesta Tys cesta, ktorá vedie nás, aleluja! Ku cieľu, kde sa končí čas, aleluja! R. /:Po boku tvojom kráčať chcem a volám: Bože, ty ma veď! Aleluja! :/ 2. A keď sa valí mrákava, aleluja! Vždy tvoja láska sily dá, aleluja! 3. Keď svetlo v duši zahorí, aleluja! To tvoja láska hovorí, aleluja! Poznám jedno dievča Sólo: Poznám jedno dievča krásne s očami jak hviezdy jasné, Mária, Zbor: kvet zázračný. Sólo: Snehobielym rúchom čistým prináša našim dňom hmlistým vôňu kvetov Zbor: v deň jesenný. R. Sólo: Mária, Zbor: Panna čarovná! Sólo: Mária, Zbor: nebies kráľovná! Sólo: Mária, Zbor: žena jediná, o ktorej spievam, keď som chvíľu sám. 2. Sólo: O tebe tak často snívam, keď som sám, a keď sa dívam do ulíc, Zbor: prázdnych ulíc. Sólo: Moja pieseň k tebe kráča vo vozíku zametača, ktorý tlačím Zbor: do smutných ulíc.

25 Je veľa ciest Je veľa ciest, čo nevedú nikam a veľa ciest, čo sa točia dokola a toľko ciest, čo vedú inam než ukazuje smer. Tak kadiaľ ísť? Ty si tá pravá cesta, Pane. Ty si jediný správny smer, kiež na nej nikdy nezastanem a nestratím z očí cieľ: teba, Pane! 2. Je toľko právd, čo nehovoria nič a toľko právd, čo sa točia dokola a veľa právd ostrých ako bič - udrú kamkoľvek. Tak čomu veriť? Ty si tá pravá pravda, Pane. Ty si jediný správny smer, kiež na nej nikdy nezastanem a nespustím z očí cieľ: teba, Pane! 3. Je toľko vecí, čo pomáhajú žiť a veľa vecí, ktoré iba klamú a toľko tých, čo nemôžu zmeniť ani mňa ani svet. Tak ako žiť? Ty si ten pravý život, Pane, s tebou plný žiť by som chcel, kiež dúfať v lásku neprestanem a neobídem cieľ: teba, Pane! Dieťa Božie 224 R. /:Dieťaťom som Božím, úsmev v očiach nosím, smútok, strach nepoznám, dôveru v srdci mám.:/ 1. Veď všetko krásne od Otca mám, vždy mi pomôže, keď zavolám. Dušu mi sýti chlebom svojím, každý deň túžim stretnúť sa s ním. 2. On dáva vieru dar ten skvelý. On v ťažkej chvíli rozveselí. Vie vrátiť nádej, keď ju tratím, za pokoj stály jemu vďačím. Svätý, svätý 225 Svätý, svätý, svätý, svätý Pán Boh všetkých zástupov. Plné sú nebesia i zem je plná tvojej slávy. Hosana, hosana, hosana na výsosti! Požehnaný, ktorý prichádza v mene Pánovom. Hosana, hosana, hosana na výsosti!

26 Zvelebený si, Bože Zvelebený si, Bože, naveky, z tvojich rúk všetko máme. Zvelebený si, Bože, naveky, chlieb ti tu prinášame 2....víno ti prinášame dary ti prinášame. Madona Je zátišie v našej zemi, kam sa radi vraciame, kde kraľuje láskavá tvár, na nej vidno slzy dve. Zrak má smutný, ustaraný, akoby ťa prosila a do materskej ochrany volala. R. /: Madona, černá Madona, chcem tvojim dieťaťom byť. Ó, dovoľ, černá Madona, v náručie tvoje sa skryť! 2. V jej náručí nájdeš pokoj a ochrániš sa od zla, veď pre všetky deti matka srdce otvorené má. Ochráni ťa, keď jej s láskou srdce svoje daruješ a zaspievaš jej radosťou pieseň tiež. 3. Všade vládne dnes nepokoj, kam sa človek ukryť má? Kam sa vrátiť, ak nie k matke, ktorá......

27 Šla som sama Šla som sama cestou svojich vín. Šla som sama a ďalej som nevládala ísť. Šla som sama a nikto ma nechápal, nechápal, však Ježiš ma zastavil a tíško povedal. Alt: No tak už neblúď, Soprán: neblúď, Alt: vráť sa ku mne späť, Soprán: vráť sa ku mne späť. Alt: Neblúď, Soprán: neblúď, Alt: ja odpustím ti hriech, Soprán: ja odpustím Spolu: ti každý hriech, Alt: ja dám ti liek Spolu: a vyliečim ťa z rán, ťa z rán, len mi hneď svoje srdce daj. 2. Šiel si sám cestou svojich vín. Šiel si sám, no ďalej už nevládzeš ísť. Šiel si sám, a nikto ťa nechápal, nechápal, s batohom vín si kráčal ďalej sám. Alt: No tak už neblúď, Soprán: neblúď, Alt: vráť sa k Bohu späť, Soprán: vráť sa k Bohu späť. Alt: Neblúď, Soprán: neblúď, Alt: Ježiš odpustí ti hriech, Soprán: on odpustí Spolu: ti každý hriech Alt: on dá ti liek Spolu: a vylieči ťa z rán, ťa z rán, len mu hneď svoje srdce daj. 3. Viem, zdá sa ti už všetko zbytočné. Zdá sa ti, že ťa už nikto nemá rád, že na teba každý zanevrel. Ale BOH ťa miluje Tak sa k nemu vráť. Vráť sa k nemu. A srdce, srdce mu odovzdaj. R. S ním ísť je nádherné, s ním my isto dôjdeme. No tak už neblúď, vráť sa k Bohu späť, vráť sa späť, vráť sa späť, Ježiš ťa chce viesť. Mária, matka bolestná Mária, matka bolestná, ty nás láske učíš. Pod krížom stojíš žalostná, s Pánom svojím trpíš. R. /: Ave, Mária, gratia plena.:/ 2. Mária nanebovzatá, za nás stále prosíš. K pokániu voláš a žehnáš, ľudstvo v srdci nosíš. 3. Kráľovná si ružencová, ty dáš nádej mnohým, ktorí chcú Krista v tichu nájsť, si im vzorom veľkým.

28 Prichádza čas Prichádza čas, keď už svet počuje ten hlas, ty aj ja vieme jedno je v nás. Tam smrť čaká ľudí, ó, je čas život žiť, veď ON je najväčší dar! 2. Nedá sa ísť a predstierať každý deň, že raz tam ktosi zmení náš svet. My všetci sme z Božej obrovskej rodiny, pravdou je, že láska je ten liek! R. /:Všetci sme svet, všetci sme deti, všetci sme to, čo robí krajším deň začnime dávať! Je to veľká šanca rozdať sa pre druhých, urobiť lepším svet len ty a ja.:/ 3. Ó, vedieť im daj, že ich predsa má niekto rád, sila a nádej bude v nich rásť. Boh nám lásku dal a dal chlieb, keď bol hlad a teraz zas chce dať ho ľuďom aj cez nás. 4. Keď si na dne a sám, nádej ti uniká, ale ty len ver, že padnúť nemáš kam. (oooo)tak kážme všetci, zmeniť sa všetko dá, musíme chcieť stále ty a ja. R. Ježiš, najkrajšie z mien Ježiš, najkrajšie zo všetkých mien. Ježiš, vníma hlas tvoj každý deň. Ó, Ježiš, v mojom páde dvíha ma. Ó, Ježiš, krásne meno má. 2. Ježiš, chválu tebe vzdávame. Ježiš, stále istý včera, dnes. Ó, Ježiš, zomrel tiež i za môj hriech. Ó, Ježiš, najkrajšie zo všetkých mien. 3. Ježiš, príde skoro ako kráľ. Ježiš, prines lásku na zem k nám. Ó, Ježiš, jemu chválu zaspievam. Ó, Ježiš, krásne meno má.

29 Keď trpíš Keď trpíš a to, čo veľmi bolí sa vypovedať nedá, aj rozum nemo stojí. Až vtedy, tak troška vtedy spoznáš, čo Ježiš dostal od nás a čo dal na oltár. R. Spolu: Len s láskou, len s veľkou láskou, Alt: len s láskou Spolu: je možné niesť tento kríž. Soprán: Niesť tento kríž Spolu: svet nikdy nedokáže Soprán: chápať Alt: svet nikdy nedokáže Spolu: cenu lásky obetovanej. 2. Je dobré, ak prikázania poznáš a o dobro sa snažíš a všetkého sa vzdáš. To všetko sa vo večnosti cení, no viac než všetko iné je bolesť prežitá. Už zas k nám prišiel Mikuláš Už zas k nám prišiel Mikuláš. To je ten milý patrón váš, čo za vás v nebi oroduje, u Boha milosť vyprosuje. 2. Prosíme aj my Mikuláša: Oroduj za pátra Tadeáša, nech ho zlo sveta obíde, nech z cesty k Bohu nezíde. 3. My ho vždy chceme pri nás mať, aby nám mohol rozdávať to, čo mu Pán Boh daroval, keď ho na Tulipán k nám dal. 4. Preto ty, svätý Mikuláš, čo v kráse raja prebývaš, prosže za svojho menovca i za nás u Otca. Baránok Boží 234 Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta zmiluj sa nad nami. Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta zmiluj sa nad nami. Baránok Boží, ty snímaš hriechy sveta daruj nám pokoj.

30 Tichučko buďme Tichučko buďme teraz pri jasličkách! Ježiško spí, Ježiško spí. Tak ťažko ukladá sa nám do sníčka, tak nech len spí, nech sladko spí. R. /:Anjelíček mu tíško spieva, zvoní striebornou hrkálkou. Ježiško v spánku sa usmieva, veď aj keď spí, o nás sníva s láskou.:/ 2. Veď jeho srdiečko nás stále ľúbi, aj keď len spí, aj keď len spí. Pri sebe mať nás... Boh je láska 236 R. /: Boh je láska, Boh je láska, a kto zastáva v láske, ten zostáva v Bohu a Boh zostáva v ňom.:/ 1. Pane Ježišu, naplň ma svojím Duchom Svätým, prenikni a ovládni ma tak úplne, aby môj život bol odrazom Tvojho života. 2. Zažiar vo mne svojím svetlom, nech každý človek, s ktorým sa stretnem, pocíti Tvoju prítomnosť vo mne. 3. Osvecuj iných cezo mňa, cezo mňa šír svoje svetlo na tých, ktorí sú mi zverení. 4. Nech kázňou o Tebe je sila môjho príkladu, ktorá pramení v láske, ktorou moje srdce žije pre Teba.

31 Golgota 237 Golgota, Golgota, Golgota! 1. Tu pod krížom zastávam rád, vplyv sveta sem nepreniká. Strach, bolesť i žiaľ sa neznámym stal, keď v slzách na kríž pozerám. R. /:Klince nedržali na kríži ťa, viem, ani ľudská zloba, môj ťa držal hriech. Klince nedržali na kríži ťa, viem, iba z veľkej lásky ku mne si tam šiel!:/ 2. Si spomínam na slávny deň, keď pod krížom padnúť som smel, keď Boží mi Syn sňal bremeno vín, v jas premenil strašlivý deň. 3. Ja na teba hľadím, môj Pán, jak plný si bolestných rán a milosti moc! Už minula noc, dnes slobodu od hriechu mám. Hľadám svoje miesto Hľadám svoje miesto, svoje povolanie hľadám. Žiadne ma nenapĺňa, túžim po všetkých. Cítim, že Cirkev je telo a ako každé telo má svoje srdce a tým srdcom ja chcem sa stať. R. /:Mojím povolaním je láska, mojím povolaním je láska, mojím povolaním je darovať všetko, darovať seba.:/ 2. Som iba dieťa, bezmocné a slabé. Slabosť moja však vedie, vedie ma k láske. Takto budem všetkým, tak sa splní môj sen na moje miesto a toto miesto si mi dal TY. 3. Až raz budem v nebi, chcem sa čo najskôr vrátiť späť, ruže Božej milosti na svet prinášať. Chcem vo svojom nebi robiť dobre všetkým, chcem z neba sa vrátiť, vrátiť na zem.

32 Pane, vďaka za tú milosť Pane, vďaka za tú milosť, ktorú denne dávaš nám. Bez nej by sme boli málo, vlastne nič. Ty si z lásky stvoril náš svet, svetlo žitia si nám dal, my sme tvoju lásku pribili na kríž. R. /:Ježiš, ty si zomrel za náš hriech. Ježiš, ty svetlo si sám. Ježiš, ľudská zloba vraví: Nech! Ježiš, však ty si náš kráľ!:/ 2. Ľudské šťastie každý deň hľadá, nie však každý vie ho nájsť, sila v pravde, pravda v láske víťazí. Nie bohatstvom, ktoré vidíš, ale tým, čo v duši máš, všetkých ľudí vôkol šťastím obdaríš. 3. Nepýtaj sa: Prečo, Pane, prečo tento kríž mám niesť? Veď aj tak by si to ťažko pochopil. Uver v lásku svojho Otca, Otec dieťa nezradí, tvoja viera zo smútku ťa uzdraví. R. /:Ver v Božiu lásku, stále ver, ver, že nie si tu sám. Daj čistotu do.svojich pier, daj, tak ako Boh dá.:/ 4. Pane, vďaka za tú milosť, ktorú denne dávaš nám. Bez nej by sme boli málo, vlastne nič. Verím v teba, Pane Verím v teba, Pane, ty to vieš. Každý deň chodím do kostola k nám. Nemôžem však povedať ÁNO, veď rozumieš, keď sa ma pýtajú, či ťa poznám. R. /: Kto ma vyzná pred ľuďmi, ja ho vyznám pred Otcom, počujeme, Pane, slová, dal si nám tú milosť. Chceš z nás mať kresťanov, chceš z nás mať priateľov, ktorí by pre tvoje meno položili život. (:Ako svätí, svätí, svätí, svätí Marek, Melichar a Štefan.:):/ 2. Traja svätí kňazi kázali o Bohu slovom, skutkom, životom. Podstúpiť smrť pre svoju vieru neváhali, v Košiciach skonali, zbití kruto.

33 Kňaz je druhý Noe 241 Kňaz je druhý Noe. 1. Keď sa nad človekom trhá čierna chmára, keď pod dušou sa mu priepasť roztvára. 2. Kňaz ho neopustí, berie dušu slabú ako holubicu k sebe do korábu. Kňaz je druhý Mojžiš. 3.Vymaňuje svoj ľud z moci faraóna, prikázania lásky vkladá do zákona. 4. So zázračným prútom udrie na bok skaly a z jej lona voda života sa valí. 5. Na sinajskej hore pod horiacim kríkom pristupuje k Bohu, zhovára sa s Bohom. 6. Boh na jeho prosbu posiela nám mannu, tak nám pripravuje cestu do Kanaánu. 7. Otvára nám srdce, Ježišovu archu, hlása Božiu vôľu, zmierňuje tiež ťarchu. Kňaz je druhý Kristus. 8. Tešiteľ je bôlí, pestovateľ ruží, málo lásky nájde, hoc on všetkým slúži. 9. Opovrhovaný nikým nepohrdne, pri nešťastí cudzom zrak mu slzou zvlhne. 10. Stavia chrámy čností, búra vášni modly, keď ho vysmievajú, on sa za nich modlí. 11. Keď mu päsťou hrozia, on len požehnáva, za ovečky bludné vlastný život dáva. 12. U neho sa človek v krstnej vode rodí, chodí k Ježišovi, Ježiš za ním chodí. 13. Krížom získava si nebies ríšu skvúcu, k víťazstvu on vedie Cirkev bojujúcu.

34 Je stále prítomná 242 Je stále prítomná tvoja láska, radostne spievame o tvojej láske. /:Nech pieseň zazvoní v každej chvíli. Teba chválim, Pane môj, ako najlepšie viem.:/ Kebych sťa anjel Kebych sťa anjel som spieval a poznal tajomstvá slov, a nemal za sestru lásku, bol by som ako rinčiaci kov. R. /:Láska aj v nešťastí dúfa, láska je útešná záhrada, láska si na pieseň trúfa a nikdy nepadá.:/ 2. Keby som majetky rozdal, keby som objavil zem, a nemal za sestru lásku, márne som životom šiel. 3. Keby som mal veľkú vieru, keby som vesmír dobyl, a nemal za sestru lásku, aj tak som nadarmo žil. 4. Keby som dokázal všetko a niesol najťažší kríž, a nemal za sestru lásku, tak nie som nič, nie som nič. Deň čo deň Deň čo deň túžim ísť za tebou, byť tvojou, Pane môj. Deň čo deň vidíš zas biedu len, buď so mnou, Ježiš môj. R. /:Láska ty večná, s nami zostávaj a daj pokoj svoj všetkým nám. Sám žehnaj nám, o to prosíme a skloň sa milostivo k nám.:/ 2. Deň čo deň hojíš ma z mojich rán, si so mnou, Pane môj. Deň čo deň slúžiť chcem tebe len, byť tvojou, Ježiš môj. Pán Ježiš lásku dáva Pán Ježiš lásku dáva, 3x on je Boh a Kráľ. 2. Pán Ježiš pokoj dáva, Pán Ježiš radosť dáva, Pán Ježiš život dáva, znej aleluja, sláva!

35 Je niekto Je niekto, kto počuje každú tvoju prosbu, niekto, kto ti vraví, že ti rozumie. On vezme tvoje srdce do svojich svätých rúk a s láskavým pohľadom prijíma tvoju prosbu. R. /:Tak mu povedz: Ježiš, so mnou buď!, a on vždy s tebou zostane, zašepkaj: Ježiš, pomôž mi!, on pomôže.:/ 2. Je niekto, kto počuje každú tvoju prosbu, keď dni sú dlhé a noci nemajú konca, keď všetko ide zle je tu ešte priateľ, ktorý s láskavým pohľadom prijíma tvoju prosbu. Vám nový príkaz svoj /:Vám nový príkaz svoj: Lásku majte jedni k druhým. :/ /:Ako som miloval ja vás, ako som miloval ja vás, lásku majte jedni k druhým.:/ 2. /:A lásku dávať srdcom svojim máme, nie jazykom lživým.:/ /:Aby sme v deň Krista Pána, aby sme v deň Krista Pána vošli v jeho slávu čistí.:/ 3. /:Kto svojho brata nemá rád, k svojmu Bohu márne volá.:/ /:Pán nečuje naše prosby, Pán nečuje naše prosby, pokiaľ nie sme v láske spolu.:/ Náš Pán 248 Náš Pán, on je kráľov kráľ, jeho trón bude naveky stáť. On má všetku vládu a moc. Náš Pán, on je kráľov kráľ.

36 Tys môj život, Pane Tys môj život, Pane, iného nemám. Ty si moja pravda, cesta k výšinám. Podľa slova tvojho budem kráčať vdiaľ, kým mi sily stačia, dotiaľ, kým mi kráčať dáš. Nebudem sa nikdy báť, ak si ty so mnou, ja ťa prosím, zostaň so mnou! 2. Verím v teba syna Panny Márie. Ty si Božím synom večne čo žije. Zomrel s za nás z lásky a si vždy s nami, jedna láska si ty s Otcom, jedna i s nami. Raz sa znova vrátiš k nám a otvoríš nám večné brány večnej lásky. 3. Ty si moja sila, iného nemám. Ty si radosť, pokoj, moja sloboda. Nieto nič na svete, čo rozdelí nás, tvoja ruka samá láska, neopustí nás. A keď padnem z viny ma oslobodíš sám svojím bozkom odpustenia. 4. Otče, ty si život, veríme v teba. Ježišu, Spasiteľ, dúfame v teba. Duchu Svätý, láska, príďže medzi nás, ty nám všetkým lásku svoju, čo nás spojí dáš. Vo sto smerov pošleš nás, kam len budeš chcieť Božiu lásku všade zasiať. Víťaz ľudských sĺz Víťaz ľudských sĺz a teplo detských hviezd, nežnosť dobrých rúk a pokoj všetkých ciest. Stále mladý Boh cez veky, čo má Zem, v nich si nazval sám seba LÁSKA. R. /:Objímaš nás spásou, poblúdených do našich bied, dcéry, synov, čo si vniesol Duchom Svätým do svojich brán zas späť.:/ 2. Každý svoj má čas a v ňom si skrýva svet, priateľstvo a sny, úprimnosť a smiech. Vložil si svoj čas do tejto ríše sŕdc, a ty si v nej Boh živá LÁSKA. 3. Skúsme všetci dať ten kúsok vlastných síl, nech je lepší svet a my sme menej zlí. Nech je Kristus v nás tak blízko ako brat, v ňom sa dáva Boh naša LÁSKA.

37 Z úst do úst Z úst do úst píše láska láske list a hladká vôňou, aj keď má chuť hrýzť, k láske jeden je málo, tak dvoma nás násobí. R. Spinkanie duší, osud, náhoda, kto všetko nedal, ten len málo dal, kto vie ako má rád, tak ten iba málo má. Strom túži rásť a rieka tiecť, človek chce lásku nájsť. Ak spáchame raz niečo zlé, ONA nech súdi nás, tá LÁSKA nech súdi nás. 2. Láska je márnotratný úžerník, rozdáva chvíle, ale žiada dni, láka a pritom bráni vojsť do jej piatich brán. Aby sme boli jedno telo Aby sme boli jedno telo, aby bol každý z nás tvoj úd, aby sme boli jedna Cirkev, /:o to prosí, Bože, teraz tvoj ľud.:/ 2. Aby sme chránili sa hriechu, aby bol na zemi mier a kľud, aby všade vládla tvoja radosť, /:o to prosí, Bože, teraz tvoj ľud.:/ 3. Aby vždy zvíťazila láska, aby bol s nami tvoj Svätý Duch, aby sme raz v nebi boli s tebou, /:O to prosí, Bože, teraz tvoj ľud.:/ Ježiš Kristus Ježiš Kristus je Pánom, aleluja! 3x ALELUJA! R. Aleluja, aleluja, aleluja 3x ALELUJA! 2. Celá zem nech ti spieva, aleluja! 3x ALELUJA! 3. Spievame ti radostné aleluja! 3x ALELUJA!

38 Myslíš, že lásku máš Myslíš, že lásku máš večnú ako život. Myslíš, že lásku máš, čo rozkvitá. /:Tú z lesných studničiek a horských plání, tak myslíš, že máš, že máš.:/ 2. Myslíš, že poznávaš lásku, keď bolí, lúčenie, čakanie snáď stovky dní. /:Tešíš sa na ňu, po novom dni túžiš a myslíš, že poznáš, že vieš.:/ 3. Už viem, že milovať je srdce zlomiť. Už viem, že milovať je prestať brať. /:A že to znamená otvoriť dlane a dať a dať, len dať.:/ K tebe idem /: K tebe idem, Pane môj, tak ako ma voláš chválim ťa! :/ K tebe idem, Pane môj, tak ako ma voláš, chválim, vzývam ťa, vzývam ťa, Pane Ježišu. 2. /: Staré hriechy odhoďme, Ježiš prišiel k nám, tak chváľme ho! :/ Staré hriechy odhoďme, Ježiš prišiel k nám, tak oslavujme ho, chváľme ho, oslavujme ho. 3. /: K Pánovi sa priblížme, srdcia otvorme a chváľme ho. :/ K Pánovi sa priblížme, srdcia otvorme a oslavujme ho, chváľme ho, oslavujme ho. Vyvyšujem teba, Pane 256 Vyvyšujem teba, Pane, nad týmto dňom, vyvyšujem teba, Pane, nad každým človekom, vyvyšujem teba, Pane, nad všetkým, čo stvorené je, vyvyšujem teba, Pane, nad svojím životom. Vyvyšujem tvoje meno nad každé meno. (Meno Ježiš.) 4x

39 Tak sa ti rozbil Tak sa ti rozbil ďalší zo súkromných sníčkov, pani Smola občas sadá do poroty. Svet si zmenil make up a tuším aj tričko, rýchlo sa prispôsobil, zmätený si len TY. 2. Vraveli priatelia a poslali ťa do mínusu, myslel si, láska a bol to len gýč. Už ani nepamätáš na takú správnu pusu, zrazu všetko vidíš a nevidíš NIČ... R. /:Pod chladnou džínovinou srdce Malého princa máme, stále nám vyčítajú, že sa na lásku len hráme. Hľadáme svet, často ho niet a v kope známych sme strašne sami. Hľadáme, tušíme, hľadáme, tušíme, pre ľudské šťastie.:/ Je niekde bod, musí byť niekde nejaký bod, záchytný bod pre ľudské šťastie. Nemám nič Nemám nič, čo by som ti mohol dať. Nemám síl tu pred tebou, Pane stáť. R. /:Ruky prázdne prinášam pred tvoju svätú tvár, mannu z neba mojej duši daj.:/ 2. Otvor mi oči slepotou zastreté, nech moje ústa spievajú ti ku sláve. Najvzácnejšie chvíle Najvzácnejšie chvíle prežívam na kolenách. R. /:V modlitbe skús vytrvať a Duch Svätý začne viať, najvzácnejšie chvíle prežívam na kolenách.:/ 2.Silu opustiť svoj hriech som dostal na kolenách. 3. Silu začať znovu žiť som dostal na kolenách. 4. Svätým Duchom ma naplnil Ježiš na kolenách.

40 Boh sa dnes zrodil Spolu: /:Boh sa dnes zrodil pre nás, aleluja!:/ Sláva Bohu v nebi, pokoj ľuďom dobrej vôle. Dievčatá: /:Sláva Bohu, aleluja!:/ 2. Spolu: /:Spievajme Bohu: Sláva!, (chlapci) aleluja!:/ Spolu: Prišla naša spása, Chlapci: Boh sa z lásky ku nám dáva. Dievčatá: /:Sláva Bohu, aleluja!:/ 3. Spolu: /:Pokoj ľuďom na zemi, (chlapci) aleluja!:/ Spolu: Láska, čo nám Boh dal, Chlapci: nech je stále medzi nami. Dievčatá: /:Pokoj ľuďom, aleluja!:/ 4. Spolu: Sláva Bohu v nebi, Chlapci: pokoj ľuďom dobrej vôle. Dievčatá: 3x /:Sláva, pokoj, aleluja!:/ Zhoď svoju starosť 261 /:Zhoď svoju starosť na Pána,:/ a on sa už postará. Nebudem sa báť, lebo ty si so mnou, nebudem sa báť, Pane môj.

41 Šťastie Je dnes taký zvláštne krásny deň, ktorý zmení všetko na dobré a naše úmysly trochu rozjasní, skúsme sa zamyslieť o šťastí. Šťastie to je úsmev na tvári, šťastie je žiť tu pri oltári tak blízko pri Matke, ktorá poteší, s Máriou je život najlepší! R. /:Stále medzi nami žije Mária, stále medzi nami matka Mária.:/ 2. Všetko je z lásky a pre lásku, všetko to nám dáva otázku, že prečo je človek taký strašne zlý, skúsme sa zamyslieť, čo robí. Hľadá šťastie, ktoré nenájde, preto lebo šťastie nerastie, on musí pochopiť, že s Máriou žiť, to je tváre druhých rozjasniť. 3. skúsme sa častejšie pomodliť, skúsme nežné teplo pocítiť, ktoré zavanie aj v našich srdciach a z duší nám odoženie strach. Zoberme si ľudia vedomie, pozrime čo robí svedomie, už nikdy nechceme zlosť a nenávisť, pokúsme sa len s Máriou žiť. Pane, som tak veľmi rád 263 Pane, som tak veľmi rád, život s tebou som už skúsil, tak ti spievam pieseň chvál, spoznať teba vždy som túžil. Z nebies zostúpil si k nám na túto zem, tu na kríži musel s mrieť aj za môj hriech. Kríž pred hrobom v krvi stál, z hrobu Otec si ťa vzal, tak ti spievam pieseň chvál. Tí, čo Pána čakajú 264 Tí, čo Pána čakajú, dostávajú nových síl, vznášajú sa na krídlach ako orol. Bežia, však neustávajú, nemajú strach pred tmou uč ma ta, Pane, ísť za tebou.

42 Možno, že hľadáš Možno, že hľadáš ten poklad, ktorý je večný. Možno, že hľadáš, ty stále hľadáš sám. Možno, že hľadáš a nenachádzaš spásy. Možno, že hľadáš a nevieš kadiaľ kráčať máš. R1. /:Snažte sa vojsť tesnou bránou k pánovi, len k Pánovi. 1 ten, kto vošiel ňou, večný život má 2 on už otvoril bránu pre nás.:/ 2. Možno si spoznal, že si len človek biedny. Možno si spoznal, že chudobný si sám. Možno si spoznal tú cestu sveta širokú. Možno si spoznal, že inou cestou kráčať máš. R2. /.snažte sa vojsť tesnou bránou k Pánovi, len k Pánovi. 1 - ten, kto kráča ňou, večný život má. 2 - on už vyšliapal cestu pre nás.:/ 3. Možno, že žiješ, ale tvoj život mŕtvy je. Možno, že žiješ, žiješ si život sám. Možno, že žiješ, však tvoja duša zahynie. Možno, že žiješ, tesnou bránou si nevošiel. V tichú noc V tichú noc nás budí hlas, svieti hviezdy jas na zem spiacu, spiacu temnotou. K maštaľke vedie nás k jasliam svetla jas, človekom sa stal celého sveta kráľ. R. /:A anjeli mu spievajú a jemu zvony jasajú, človekom sa stal celého sveta kráľ.:/ 2. Už s pastiermi ideme k Pánovi zeme s úctou svätou pred ním pokľaknúť. Túžby srdca na dlani dáme Pánovi, človekom sa stal celého sveta kráľ.

43 Sám tam leží Sám tam leží v tmavej noci, má len biedne jasličky. Lásku nesie pre svet cely, nás tam čaká, maličký. R. /:Dá nám šťastia priehršť plnú, dá nám lásky moc, dá nám lásky moc. Dá nám úsmev svojej matky, ktorý zmení na deň noc.:/ 2. Sám tam leží, čaká teba, v nočnom tichu čaká ťa. Zhoď zo seba hriešnu pýchu, choď tam s dušou dieťaťa. 3. Tak už poď, poď, neváhaj! Bude nám tam s ním fajn. Ak sa k nemu vyberieš, poznáš, čo je to raj. Svieti hviezda Svieti hviezda na Betlemom, nad Betlemom úsmev boží. Svieti hviezda nad Betlemom, Boh sa nám za obeť dal. R. /:Pokoj ľuďom dobrej vôle, úsmev Boha presvätého. Pokoj ľuďom dobrej vôle, pokoj pre blížneho tvojho.:/ 2. Nad Betlemom úsmev boží, úsmev boží nad srdcami. Nad Betlemom úsmev boží, Betlem to sme my sami. 3. Boh syna za obeť dal, dal za obeť, za ľudský hriech. Boh sa nám za obeť dal, hviezdu dal na znamenie. Dívajte sa, bratia Dívajte sa, bratia, ako nebo horí. Niečo sa divného v Betleheme strojí. Zanechajme ovce, stáda, veď nad nimi Pán ovláda. Poďme do Betlema, poďme do Betlema! 2. Na nebi sa hviezda jasným svetlom jagá, oznamuje svetu narodenie Pána. Poďme teda krokom smelým privítať ho srdcom celým, kľaknime pred Pána, kľaknime pred Pána!

44 Z Božej moci Z Božej moci o polnoci zjavilo sa svetlo sveta, v danom čase pri hviezd jase zrodilo sa Božie dieťa. R. /:Radujme sa, spevom chváľme, zrodenému vďaky vzdajme, že sa Slovo telom stalo, čo sa nám ho dnes nebo dalo!:/ 2. Radosť naša zo salaša ponáhľa sa k Jezuliatku. Pieseň krásna, spevom hlasná pozdravuje jeho matku. 3. Vítame ťa, sväté dieťa, splnili sa prisľúbenia. Nesieš skvostnú, preradostnú nádej nášho vykúpenia. Vianočné zvony Nechže už vianočné zvony rozzvučia radosťou svet. Ktože vie sladšie než ony vyspievať sviatočný vzlet? /:Rád čujem ich zvuky o šťastí znieť.:/ R. /:Zazvoň, zvon, posvätne dnes, svetom ples vianočnú nes!:/ 2. Udrite kovové srdcia, hlas nech váš do neba znie! Dieťa kráľ nebo nám vracia, Boh svoje požehnanie. /:Pejte mu s anjelmi privítanie.:/ 3. Čarovnou ozvenou znejte zemou i morami v diaľ, zvonivou radosťou v svete kolíšte vianočný Dar. /:Nech k ľuďom zavíta nebeský kráľ.:/ Čakaná noc /:Noc, čakaná noc priniesla nám pre všetkých dar Ježiša nám.:/ R. Glória, všetci sa radujme, malého Ježiška radi privítajme, malého Ježiška v jasliach vloženého privítajme. 2. /:Noc, prekrásna noc volá nás tam, kde sa zrodil Kristus náš kráľ.:/ 3. /:Poď, pridaj sa k nám, nezostaň sám, čaká ťa tam Ježiš náš Pán.:/

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách)

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách) POBOŽNOSŤ NA VIGÍLIU NARODENIA PÁNA (v rodinách) Bezprostredne pred štedrou večerou sa rodina zíde na túto modlitbu. Vstupuje ňou do slávnosti Narodenia Pána. Miestom modlitby môže byť miesto, kde sa rodina

Podrobnejšie

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme spievať piesne a modliť sa. 1. Lurdská jaskyňa: TÚŽBY

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc

Microsoft Word - spevnik 2010 bez akordov.doc Spevník mládežníckych piesní Farnosti Strečno A všetko, čo má 152 Duchu Svätý príď 143 Kríž je znakom spásy 42 A-a-a-aleluja 383 Duchu Svätý príď k nám 18 Krok sem, krok tam 386 Adeste, fideles 410 Duchu

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Tancujúca s vetrom

Tancujúca s vetrom Tancujúca s vetrom Diana Čechovičová Autor Vydavateľ Licencia Vydanie GKBN Diana Čechovičová Greenie knižnica CC-BY-NC-ND Prvé (2016) 010001 Diana Čechovičová Tancujúca s vetrom 1/20 Greenie knižnica,

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI MÁJOVÉ POBOŽNOSTI 1 Mesiac máj je oddávna mesiacom Panny Márie. Prvá májová pobožnosť v modernom chápaní vznikla vo Verone v roku 1725. Pápeži podporovali tieto májové pobožnosti. Pápež Pavol VI. vydal

Podrobnejšie

MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis

MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis Milí čitatelia! Opäť sa stretávame na stránkach nášho internetového časopisu Materáčik. Ako štyria bratia, jar už vystriedalo túžobne očakávané leto. S ním prichádza

Podrobnejšie

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M 3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. Martinovi 2. Zamyslenie na deň 3. Litánie k sv. Martinovi

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Microsoft Word - Document4

Microsoft Word - Document4 Hľadať poznanie o Nebeskom Otcovi a Jeho Synovi Ježišovi Kristovi Starší Robert D. Hales Kvórum dvanástich apoštolov Svetlo viery je vo vás a čaká, kým bude prebudené a zintenzívnené Duchom Božím. Moji

Podrobnejšie

Micheas.doc

Micheas.doc MICHEÁŚ Mich 6,8: Hospodin ti oznámil človeče, čo je dobré a čo žiada od teba; len zachovať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Prorok Micheáš bol súčasník proroka Izaiaša. Obidvaja

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

AGENDA

AGENDA AGENDA Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 1996 VENI SANGTE SPIRITUS PASCE PASTOREM DUC DUCEM APERI APERTURO DA DATURO EMITTE SPIRITUM TUUM ET CREABUNTUR ET RENOVABIS FACIEM TERRAE AMEN

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

Modlitba Ruženca k sv. Júdovi Tadeášovi Nakoniec Modlitba: Otče náš Zdravas Mária Sláva Otcu Verím v Boha Na zrnkách Otčenáša: Svätý Júda Tadeáš slávn

Modlitba Ruženca k sv. Júdovi Tadeášovi Nakoniec Modlitba: Otče náš Zdravas Mária Sláva Otcu Verím v Boha Na zrnkách Otčenáša: Svätý Júda Tadeáš slávn Modlitba Ruženca k sv. Júdovi Tadeášovi Nakoniec Modlitba: Otče náš Zdravas Mária Sláva Otcu Verím v Boha Na zrnkách Otčenáša: Svätý Júda Tadeáš slávny apoštol a mučeník pros za nás a vyslyš naše prosby.

Podrobnejšie

Kat Infolist 17 tyzden 11

Kat Infolist 17 tyzden 11 Liturgický kalendár: KATEDRÁLNY INFOLIST 25.4. 1.5.2011 Želáme vám a vyprosujeme optimizmus sily života, ktorý dáva Ježiš svojim zmŕtvychvstaním. Buďme tými, ktorí všade vnášajú radosť Kristovho života.

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS slohy V mene Otca, i Syna,

13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS slohy V mene Otca, i Syna, 13.MODLITBOVÉ STRETNUTIE 2.mája 2014 BZ.L. Téma: Božie Milosrdenstvo: Žalm 103 PIESEŇ : HYMNA : Ó Mária Bolestivá JKS 394 2 slohy V mene Otca, i Syna, i Ducha Svätého. Amen ÚMYSEL: Poďakovanie za šťastný

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystú

Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystú Novéna k Duchu Svätému II. Kráľovná novien, ktorú napísal sv. Alfonz Mária de Liguori Pozostáva z rozjímaní na každý deň novény od sviatku Nanebovystúpenia Pána do Turíčnej vigílie. Novéna k Duchu Svätému

Podrobnejšie

Krížová cesta Otcov

Krížová cesta Otcov Krížová cesta otcov / z rádia Lumen 2007 / Úvodná modlitba V mene Otca, i Syna i Ducha Svätého. Bože Otče, chceme sa teraz chvíľu zastaviť a spolu so sv. Jozefom, ktorý je vzorom nám mužom a otcom, chcem

Podrobnejšie

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi F a r s k ý l i s t 21 2015 11.10.2015 Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi naberá vyššie obrátky. Tento mesiac prebieha synoda

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

Microsoft Word - lutost.doc

Microsoft Word - lutost.doc ĽÚTOSŤ Petrova a Judášova ľútosť Nie každý pocit viny je výrazom pravej ľútosti nad hriechmi a otvorením sa Božiemu milosrdenstvu. V Evanjeliu nachádzame dva druhy ľútosti: Judášovu a Petrovu ľútosť. Judáš

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

Pašie

Pašie V mene Pána Ježiša Krista, toho ukrižovaného! PAŠIE História utrpenia a smrti Pána a nášho Spasiteľa Ježiša Krista čítané na Kvetnú nedeľu a Veľký piatok s predpašiovou 5. pôstnou nedeľou 1996 Tranoscius,

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

charis

charis Domáci tlačový fond: r. Vašková, Medzany 20 s. Martonová, Orkucany 10 r. Toporcerová, Lipany 20 r. Kuropčáková, Jakubovany 10 bohuznámi manželia 5 r. Karabinošová, Sabinov 5 bohuznámy darca 10 s. Z. Polohová,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Oswald, J. Smith NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Najvyššou formou kresťanskej služby je prímluvná modlitba. Hovorím to bez obáv z protirečenia. A to, čo sa teraz chystám

Podrobnejšie

WALLMAPU

WALLMAPU WALLMAPU DOMINIK JAKUBOV 2018/2019 Obsah Poloha Ohraničenie Povrch Regióny Vlajka Mapuche Liečivá sila Machi Vojna Arauco Argentínska a Čílska okupácia Súčasnosť Zdroje Poloha Kontinent: Južná Amerika

Podrobnejšie

Microsoft Word - Čnosti.doc

Microsoft Word - Čnosti.doc Povolanie máme v konečnom dôsledku len jedno, a to dokonalosť. Svätý Otec Ján Pavol II. v encyklike Vita consecrata hovorí: Všetci sme pozvaní k dokonalosti. Túto výzvu na svätosť možno prijať a rozvíjať

Podrobnejšie

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla Michael Úvodník KALENDÁR UDALOSTÍ 2018 FARNOSŤ SKALICA Streda 14. február: Popolcová streda začiatok Pôstneho obdobia Sobota 3. marec: Pôstna duchovná obnova s Br. Mgr. Richardom Mariánom Jombíkom

Podrobnejšie

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl 8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Základný text 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je

Podrobnejšie

ZMYSLY ZRAK HRA S FARBAMI pre deti vo veku od 3 do 10 rokov dúha Videli ste už niekedy DÚHU? Je krásna, že?

ZMYSLY ZRAK HRA S FARBAMI pre deti vo veku od 3 do 10 rokov dúha Videli ste už niekedy DÚHU? Je krásna, že? HRA S FARBAMI pre deti vo veku od 3 do 10 rokov dúha Videli ste už niekedy DÚHU? Je krásna, že? Ako vlastne vzniká dúha? Niekedy svieti slnko a zároveň padá dážď alebo slnko začne svietiť v rovnakom okamihu,

Podrobnejšie

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka TRNAVSKÁ UNIVERZITA TEOLOGICKÁ FAKULTA Študijný odbor: Sociálna práca a katolícka teológia Bakalársky študijný program formácia a vedenie spoločenstiev Praktická teológia Hnutie Modlitby matiek Vyučujúci:

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa nachádza, a ktorá je to kongregácia. Iní skúšajú zakladať

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu povahu, pozdvihnú naše životy a zintenzívnia naše

Podrobnejšie

PROLÓG Zohla sa a nakukla cez kľúčovú dierku. Na druhej strane dverí sa tiahla chabo osvetlená chodba. Nemohla sa tam síce dostať, no vedela presne, k

PROLÓG Zohla sa a nakukla cez kľúčovú dierku. Na druhej strane dverí sa tiahla chabo osvetlená chodba. Nemohla sa tam síce dostať, no vedela presne, k PROLÓG Zohla sa a nakukla cez kľúčovú dierku. Na druhej strane dverí sa tiahla chabo osvetlená chodba. Nemohla sa tam síce dostať, no vedela presne, kde sa nachádza: na druhom poschodí veľkého fialového

Podrobnejšie

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc Rozpis čítania NZ na Október 08 - Rok sv. Pavla Dát. deň Lectio divina Prečítať Dát. deň Lectio divina Prečítať 1. st Rim 4,13-25 Mk 14 17. pia 11, 25-36 Lk 14 2. št 5, 1-11 15 18. so 12, 1-8 15 3. pia

Podrobnejšie

Chrámové pravidlá ZENOVÝ MAJSTER SEUNG SAHN 1. O udržiavaní mysle bódhi Najskôr sa musíš pevne rozhodnúť, že dosiahneš osvietenie a pomôžeš druhým. Už

Chrámové pravidlá ZENOVÝ MAJSTER SEUNG SAHN 1. O udržiavaní mysle bódhi Najskôr sa musíš pevne rozhodnúť, že dosiahneš osvietenie a pomôžeš druhým. Už Chrámové pravidlá ZENOVÝ MAJSTER SEUNG SAHN 1. O udržiavaní mysle bódhi Najskôr sa musíš pevne rozhodnúť, že dosiahneš osvietenie a pomôžeš druhým. Už si prijal päť či desať predpisov a vieš, kedy ich

Podrobnejšie

Provence

Provence PROVENCE - po stopách Márie Magdalény (Francúzsko) Pozývame Vás na Púť po stopách Márie Magdalény, posvätnej nevesty Ježíša a jeho vernej následovníčky, ku znovuzrodeniu posvätnej ženskosti. Pôjdeme do

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 ŠTVRTÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 8.4. 13.4. 2019 64 32 5 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu,

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom,

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, ako používať akupresúrnu podložku. Používanie podložky

Podrobnejšie

Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem

Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem Posolstvo Panny Márie, Kráľovnej pokoja z 25. jannuára 2008: Drahé deti! S pôstnym obdobím sa približujete času milosti. Vaše srdce je ako pooraná zem a je pripravené prijať plod, ktorý vyrastie v dobro.

Podrobnejšie

Microsoft Word - vinimini-s-akordami.doc

Microsoft Word - vinimini-s-akordami.doc K... (3. - Z dlhých ciest) a 1. k by sme mali odpúšťať ako Boh odpúšťa nám, 7 keby sme chceli len to jediné, a zahojiť by sme museli veľa zatrpknutých rán, čo v sebe nosíme. R: k by sme len trošku chceli,

Podrobnejšie

Blahoslavená s

Blahoslavená s Blahoslavená s. M. Faustyna Kowalska DENNIČEK Milosrdenstvo Božie v mojej duši ÚVOD ÚVOD 1. Sestra Mária Faustyna Kowalska (ďalej používame slovenskú podobu - Faustína Kowalska) je dnes známa na celom

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx ANJELI DEŤOM Záverečná správa 2015 ASOCIÁCIA PRE MLÁDEŽ, VEDU A TECHNIKU HAGAROVA 4 831 52 BRATISLAVA ANJELI DEŤOM Záverečná správa Asi každý z nás osobne pozná dieťa vyrastajúce v prostredí, kde je náročné

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

BU_3Q_2011.indd

BU_3Q_2011.indd 6 Týždeň od 30. júla do 5. augusta 40 Bohoslužba, pieseň a oslava Texty na tento týždeň: 1 Kron 16,8-36; Ž 32,1-5; 51,1-6; Fil 4,8; Zjav 4,9-11; 5,9-13 Základný verš Spievajte Hospodinovi novú pieseň,

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

Čo si zobrať do pôrodnice

Čo si zobrať do pôrodnice Do pôrodnice určite nechoďte bez dokladov Najdôležitejšie veci, bez ktorých vás nebudú môcť ani prijať, sú doklady. Majte ich v závere tehotenstva nachystané niekde po ruke, aby ste ich nehľadali. Nebaľte

Podrobnejšie

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat.

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat. Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Názov ŠkVP Škola Stupeň vzdelania Forma štúdia Dĺžka vzdelávania Vyučovací jazyk Náboženská výchova - katolícka Človek a hodnoty Inovovaný školský vzdelávací program Základná

Podrobnejšie

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ,

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, pracovná učebnica Metodické komentáre k Prvouke pre

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013

Prípravka pre pôstny modlitebný  týždeň 2013 Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013 Kristus Baránok Boží učí nás vytrvalosti a vernosti 2Tim 3, 14 17; 4, 1 2 1. deň: Buď verný učeniu a presvedčeniu (v. 14) Byť verný dnes už nie je veľmi v móde.

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo 12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli

Podrobnejšie

vopredposv_noty_iba

vopredposv_noty_iba BOŽSKÁ SLUŽBA VOPRED POSVÄTENÝCH DAROV ff k kkkki A - men. ff k k k kz e k fk j k Te - ne, zmi - luj s. - ne, zmi - luj s. ff k kkkz ek s k fkj k kkkki 1. - be, - ne. A - men. f j j j j j j j k k k k Mo-j

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

číslo 3 ročník 2011 / 2012

číslo 3 ročník 2011 / 2012 číslo 3 ročník 2011 / 2012 Milí kamaráti! Leto je tu! Leto plné slnečných lúčov a dlhých dní. Leto plné bezstarostných hier a lahodnej zmrzliny. Leto!!! Tešili sme sa naňho všetci. Básničky, omaľovánky,

Podrobnejšie

Bulletin16-17.indd

Bulletin16-17.indd Život Cirkvi Ročník 17 16-17/2011 Z tvojho Vzkriesenia, Kriste, raduje sa nebo a zem KOMENTÁR Tiché Božie milosrdenstvo Nedeľa Božieho milosrdenstva sa nám už akosi automaticky spája s Krakovom a svätou

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný 89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22,39 46.53, 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný verš Syna človeka musia vydať hriešnikom do rúk a ukrižovať

Podrobnejšie

untitled

untitled e-novinky z Hranipexu 11 november 2009 V Sučanoch 11. decembra 2009 Vážení a milí obchodní priatelia, Pomaly sa blíži koniec ďalšieho roku. Vianoce na nás útočia už niekoľko mesiacov. Takže to, že budú

Podrobnejšie

Stratená duša

Stratená duša Stratená duša eknizky.sk Eliška Bottyánová Táto poviedka bola prihlásená do súťaže TISÍC SLOV. JEDEN PRÍBEH. Táto kniha bola vyrobená pomocou pressbooks.eknizky.sk a PDF bolo vytvorené pomocou PrinceXML.

Podrobnejšie

Hlas Medjugoria 2010_ 11

Hlas Medjugoria 2010_ 11 Hlas Med Medžugoria Časopis modlitbových skupín N O V E M B E R 2 0 1 0 MODLITBOVÝ ÚMYSEL NA MESIAC: m o d l i m e s a z a SVÄTÉHO OTCA, BISKUPOV A ZASVÄTENÉ OSOBY. V T O M T O Č Í S L E N Á J D E T E...

Podrobnejšie

Microsoft Word - mnohouholnik.doc

Microsoft Word - mnohouholnik.doc Výpočet obsahu mnohouholníka Mnohouholník je daný súradnicami svojich vrcholov: A1[x1, y1], A2[x2, y2],..., An[xn, yn]. Aby sme sa vyhli komplikáciám, obmedzíme sa na prípad konvexného mnohouholníka. Súradnice

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

Základná škola s materskou školou Bukovce 80 December 2018 číslo 44 DRUŽINÁRIK

Základná škola s materskou školou Bukovce 80 December 2018 číslo 44 DRUŽINÁRIK Základná škola s materskou školou Bukovce 80 December 2018 číslo 44 DRUŽINÁRIK OBSAH Omaľovánka 3 Vianočná rozprávka 4 Úloha č. 1 6 Básničky 7 Vianočné koledy - história 8 Úloha č. 2 10 Úloha č. 3 11 Omaľovánka

Podrobnejšie

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole (Level 1) dostane každý jednu kartu, v druhom kole

Podrobnejšie

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES) Ort, Datum

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES)  Ort, Datum Seite 1 KNIŽNICA AKO ORIGINÁLNY COWORKINGOVÝ PRIESTOR COWORKING Seite 2 co-, -working: pracovať spolu, v komunite práca vo väčších, otvorených priestoroch každý pracuje nezávisle od seba, pre rôzne firmy

Podrobnejšie

Čiernobiela

Čiernobiela Čiernobiela Mária Nováková Mária Nováková Čiernobiela 1/16 Greenie knižnica, knihy.rs-design.sk Nič nie je čiernobiele, všetko má nejakú farbu. Uvidieť svet vo viac ako jednej farbe je však niekedy pre

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 DRUHÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 18. 3. 24. 3. 2019 2 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu, aby

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Vyber správnu odpoveď Kto sa pýtal Ježiša na zničenie chrámu a na znamenia začiatku týchto udalostí? A/ farizeji a zákonníci B/ Peter a Jakub B, C; Mk 13, 3

Podrobnejšie