8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl"

Prepis

1 8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Základný text 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je ten istý; 5 a rôzne sú aj služby, ale Pán je ten istý; 6 a rôzne sú aj účinky moci, ale Boh je ten istý, ktorý pôsobí všetko vo všetkých. (1Kor 12,4 6) Keď muž odchádzal na dlhú obchodnú cestu, poveril svojho syna správou celého majetku a dal mu konkrétne úlohy, ktoré bolo potrebné vykonať. Syn však čoskoro zistil, že mu otec neposkytol nevyhnutné prostriedky a nástroje na splnenie zadaných úloh. Rozčarovaný a znechutený nedokázal zverené úlohy uskutočniť. Keď Ježiš odchádzal od svojich učeníkov do neba, aby bol so svojím Otcom, dal im konkrétnu úlohu: kázať dobrú správa evanjelia celému svetu. Ježiš však nezanechal svojich učeníkov bez prostriedkov. Dal im len také poverenie, na aké ich aj zmocnil. A to v jeho mene a prostredníctvom moci a pomoci Svätého Ducha. Apoštol Pavol ďakuje: Neprestajne ďakujem svojmu Bohu za vás, za Božiu milosť, ktorá vám bola daná v Ježišovi Kristovi, za to, že ste v ňom boli obohatení všetkým... nechýba vám nijaký dar milosti, kým čakáte na zjavenie nášho Pána Ježiša Krista. (1Kor 1,4 7) Duchovné dary dostávame prostredníctvom Svätého Ducha na budovanie Kristovho tela a na dosiahnutie plnosti v Kristovi (1Kor 14,12; Ef 4,12.13). Tento týždeň sa pozrieme, čo hovorí Biblia o Svätom Duchu ako o zvrchovanom Darcovi Božích pozoruhodných darov. Budeme sa venovať aj rozdielom medzi ovocím Ducha a darmi Ducha.

2 55 Nedeľa 19. februára 8 Ovocie Ducha a dary Ducha 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je ten istý; 5 a rôzne sú aj služby, ale Pán je ten istý; 6 a rôzne sú aj účinky moci, ale Boh je ten istý, ktorý pôsobí všetko vo všetkých. 7 Každému je však daný prejav Ducha na spoločný úžitok No toto všetko spôsobuje jeden a ten istý Duch, ktorý každému udeľuje dar, ako chce. (1Kor 12,4 7.11) Ovocie Ducha aj dary Ducha majú toho istého Pôvodcu. Napriek tomu sa výrazne líšia. Od nikoho sa nevyžaduje, aby prejavoval určitý dar Ducha, ale každý z nás musí niesť ovocie Ducha. Duchovné dary nemusia byť dôkazom duchovnosti, ale skutočné ovocie Ducha svedčí o duchovnosti človeka, teda o jeho hlbokom vzťahu s Bohom. Ovocie Ducha je len jedno (hoci ako sme si už ukázali, zahŕňa v sebe rôzne aspekty) a má ho niesť každý nasledovník Krista. Duchovných darov je mnoho, majú rôzne významy a rôzni ľudia majú rozličné obdarovania. Prečítaj si 1Kor 12, Čo je podstatou slov apoštola Pavla v tejto pasáži? Boh zamýšľal, aby v živote každého veriaceho boli viditeľné všetky aspekty ovocia Ducha. S duchovnými darmi je to však inak. Nie každý veriaci má mať rovnaký dar a nemá mať ani všetky dary. Neexistuje žiadny príklad ani výzva, aby všetci mali nejaký konkrétny dar ako napríklad dar hovorenia jazykmi. Boh vo svojej zvrchovanosti udeľuje svojim veriacim rôzne dary podľa svojej vôle (1Kor 12,11). Dary Ducha ako veriaci dostávame, aby sme mohli slúžiť iným a budovať Kristovo telo cirkev. Tieto dary nedostávame pre vlastné potešenie alebo vlastnú pýchu. Boh nám ich dáva, aby sme sa mohli podieľať na šírení evanjelia. Ak človek nenesie ovocie Ducha, potom sú pre neho akékoľvek duchovné dary bezcenné. Je povšimnutiahodné, že v kontexte duchovných darov sa v Písme veľmi často hovorí o láske. Hneď po 1Kor 12 nasleduje nádherný opis lásky v 13. kapitole. Po veršoch Ef 4,11 13 nasledujú verše 15 a 16, ktoré zdôrazňujú lásku ako nevyhnutnú súčasť budovania cirkvi. Aj verše, ktoré nasledujú po zmienke o duchovných daroch v Rim 12,3 8, hovoria o láske (pozri Rim 12,9.10). Prepojenie medzi duchovnými darmi a láskou súvisí s tým, že duchovné dary sú vlastne darmi milosti a teda darmi lásky. Veriaci ich dostávajú ako dar lásky a ich cieľom je pomáhať láskavému Bohu získať pre Božie kráľovstvo ďalších ľudí. Tým, že ľudí milujeme, zjavujeme im Božiu lásku. Milujúci a vševediaci Boh nám dáva prostriedky, aby sme mohli zavŕšiť to, čím poveril svoj ľud. Pravdepodobne preto je láska označená za najväčší zo všetkých darov (1Kor 13,13). Prečo má mať láska také významné postavenie vo všetkom, čo ako kresťania robíme? Ako môže láska posilniť naše svedectvo?

3 8 Pondelok 20. februára Boh, zvrchovaný Darca duchovných darov 56 4 Jedno je telo a jeden Duch, ako ste aj boli povolaní k jednej nádeji svojho povolania. 5 Jeden je Pán, jedna viera, jeden krst, 6 jeden Boh a Otec všetkých, ktorý je nad všetkými, skrze všetkých a vo všetkých. 7 Každému z nás však bola daná milosť podľa miery Kristovho daru. (Ef 4,4 7) O tom, aké duchovné dary budeme mať, nerozhodujeme my sami. Grécke slovo, ktoré označuje dary Ducha, znie charismata teda dary milosti, ktoré rozdeľuje a udeľuje samotný Boh. Nemôžeme si ich zaslúžiť svojím postavením, svojou dôležitosťou alebo reputáciou, ani vzdelaním či duchovným výkonom. Sú to dary, ktoré dostávame zadarmo, z lásky, aby sme mohli naplniť úlohu, ktorou nás Boh poveril. Prečítaj si text Ef 4,7. Ducha Svätého často vnímame ako toho, kto nám dáva duchovné dary. Apoštol Pavol spája s udeľovaním darov aj osobu Ježiša Krista. Ako sa Ježiš podieľa na udeľovaní duchovných darov? Apoštol Pavol hovorí, že Kristova milosť nám zaručila dostávanie darov. Je to však Svätý Duch, kto ich rozdeľuje členom cirkvi. Tých, ktorí prijali Ježiša Krista ako svojho osobného Spasiteľa a veria v neho, vyzbrojí Svätý Duch duchovnými darmi ako chce (1Kor 12,11). Udelenie darov je Božím zvrchovaným rozhodnutím. Prirodzené, vrodené schopnosti nie sú automaticky duchovnými darmi. Duchovné dary nie sú to isté ako prirodzené talenty, ktoré si človek mohol rozvinúť prostredníctvom učenia a vzdelávania. Mnoho nekresťanov je požehnaných takýmito talentmi. A hoci každý dobrý údel a každý dokonalý dar pochádzajú v konečnom dôsledku od Boha (Jak 1,17), Boh sa rozhodol vyzbrojiť veriacich mimoriadnymi darmi, aby mohli byť požehnaním pre iných kresťanov, pre neveriacich a na budovanie cirkvi. Samozrejme, Boh na takéto ciele môže použiť aj prirodzený talent človeka. To vtedy, keď človek vyzná, že aj takýto prirodzený talent pochádza v konečnom dôsledku od Boha, a potom v modlitbe pokorne zasvätí svoje schopnosti Božiemu dielu. Čo hovorí apoštol Pavol svojim čitateľom o udeľovaní darov v 1Kor 12,14 31? Prečo je takýto pohľad dôležitý na pochopenie toho, ako duchovné dary fungujú v cirkvi? Svätý Duch rozdeľuje dary podľa svojej múdrosti a vôle. Keďže nás miluje a najlepšie vie, ako mu môžeme čo najúčinnejšie slúžiť, nepotrebujeme iným závidieť ich dary. Takáto závisť je znamením nevďačnosti voči Bohu a spochybňovaním jeho múdrosti pri rozdeľovaní jeho darov. Aké dary Boh udelil členom vášho cirkevného spoločenstva? Čo sa môžeš naučiť zo skutočnosti, že rôzni ľudia majú rôzne dary?

4 57 Utorok 21. februára 8 Účel duchovných darov 11 A on ustanovil jedných za apoštolov, iných zasa za prorokov a iných za ohlasovateľov evanjelia, iných ustanovil za pastierov a učiteľov, 12 aby pripravovali svätých na dielo služby, na budovanie Kristovho tela, 13 až kým všetci nedospejeme k jednote viery a poznania Božieho Syna, v dokonalého človeka, ktorého mierou dospelosti je plnosť Krista. (Ef 4,11 13) Prečítaj si texty Rim 12,3 8 a Ef 4,8 12. Aký je účel darov, ktoré nám Boh dáva? Je jasné, že duchovné dary sme dostali, aby sme mohli slúžiť. Nedostávame ich pre naše posvätenie. Nejde o žiadne zázračné triky, ktoré majú uspokojiť našu zvedavosť. A nedostávame ich ani ako prostriedok na zahnanie nudy. Niektorí si myslia, že dary Svätého Ducha majú naplniť naše duchovné potreby alebo posilniť nás na našej ceste s Bohom. Výsledkom takéhoto vnímania darov Svätého Ducha je zameranosť na seba namiesto toho, aby sme sa zamerali na Boha. Takýto postoj stavia do stredu našich životov nás samých a vytláča odtiaľ Krista. Keď sa zameriame na to, aby sme vnímali Boha ako toho, kto dáva duchovné dary podľa svojej vôle, zistíme, že Boh nám dáva svoje dary, aby tým naplnil niekoľko svojich cieľov: budovanie cirkvi a jej jednoty (Ef 4,12 16). Dary dostávame, aby sme mohli napĺňať poverenie, ktoré nám Boh dal ako jednotlivcom a ako cirkvi. Konečným cieľom duchovných darov je osláviť Boha (1Pet 4,10.11). To je dôvod, prečo duchovné dary nedostávame pre vlastné uspokojenie. Dary majú slúžiť na povznesenie druhých (1Pet 4,10; 1Kor 14,12.26). Dary dostávame, aby z nich mala duchovný úžitok celá cirkev. Je tragédiou, keď sa Božie dary, ktoré majú podporovať jednotu cirkvi, zneužívajú na to, aby povýšili len niektorých jedincov. Keď sa to deje, potom konkrétni ľudia získavajú v cirkvi neoprávnený obdiv a prehnané postavenie. To vedie k nejednote, triešteniu a rozkolom. Príliš často vnímame duchovné dary len ako schopnosti a talenty, ktoré dostávame. A hoci talenty sú súčasťou duchovných darov, musíme si uvedomiť, že pri udeľovaní duchovných darov nám Svätý Duch dáva aj konkrétnu službu, ktorá s darom súvisí (1Pet 4,10). Môžeme preto povedať, že duchovné dary sú určité schopnosti, ktoré sme dostali od Boha nadprirodzene, prostredníctvom Svätého Ducha. Tieto dary slúžia človeku na naplnenie konkrétnej služby, ktorá pomôže budovať a zveľaďovať cirkev. Na dosiahnutie takého zámeru je potrebné, aby rôzni ľudia dostávali rôzne dary. Pokús sa vysvetliť, prečo je základným účelom duchovných darov jednota cirkvi. Ako sa môžu veriaci s rôznymi darmi zamerať na budovanie jednoty cirkvi? Čo sa musí stať, aby rozdielne dary v cirkvi viedli k požehnaniu a nestali sa príčinou nejednoty a rozdelenia?

5 8 Streda 22. februára Dar vtedy a teraz 58 Usilujte sa o lásku, no horlivo hľadajte aj duchovné dary, najmä však aby ste prorokovali. (1Kor 14,1) Prečítaj si text 1Kor 14,1 a porovnaj ho so zoznamami darov, ktoré sa nachádzajú v 1Kor 12,7 11; 27 31; Rim 12,3 8 a Ef 4, Ktoré zo spomenutých darov dostali veriaci na začiatku kresťanskej cirkvi? Prečo sú nám tieto dary k dispozícii aj dnes? Niektorí kresťania si myslia, že duchovné dary spomenuté v Novej zmluve sú obmedzené len na obdobie Ježišovho pôsobenia a života apoštolov. Tvrdia, že so smrťou prvých učeníkov v cirkvi prestali aj mimoriadne duchovné dary. Na podporu svojho názoru citujú text 1Kor 13,10, kde apoštol Pavol píše, že keď príde plnosť, to, čo je čiastočné, sa pominie. Áno, nastane čas, keď sa duchovné dary pominú. Ale stane sa to až vtedy, keď nastane dokonalosť keď sa už nebudeme pozerať na duchovné skutočnosti len akoby v zrkadle, v záhade, ale z tváre do tváre keď príde Ježiš druhýkrát. Biblia nám pripomína, že duchovné dary dostávame na budovanie cirkvi (1Kor 12,28). Pavol veriacich vyzýva, aby sa horlivo usilovali o duchovné dary (1Kor 14,1). Tie sú totiž nevyhnutné na prosperitu a rast cirkvi. Keďže nám chýba akýkoľvek dôkaz, že by Boh zrušil duchovné dary, musíme predpokladať, že jeho zámerom bolo, aby dary Ducha existovali dovtedy, kým cirkev nenaplní svoje poslanie a Kristus znova nepríde. Božie dielo sa zavŕši na konci časov takou mocou, ktorá presiahne začiatky kresťanskej cirkvi. Kým má cirkev povolanie pripravovať svet na Kristov druhý príchod, Boh nenechá členov cirkvi bez pomoci pri napĺňaní ich poslania. Dary však nikdy nebudú dôležitejšie ako Biblia a nikdy ju ani nemajú nahradiť. Duchovné dary sú naplnením biblických zasľúbení, že veriaci dostanú moc zvestovať Božie slovo, budovať telo Kristovo a pripravovať svet na príchod Ježiša Krista. Prečítaj si text Ef 4, Sústreď sa predovšetkým na verš 13, ktorý hovorí: Až kým všetci nedospejeme k jednote viery a poznania Božieho Syna, v dokonalého človeka, ktorého mierou dospelosti je plnosť Krista. Čo ti tento text hovorí o súčasnej potrebe duchovných darov v cirkvi?

6 59 Štvrtok 23. februára 8 Svätý Duch a dar rozlišovania 1 Milovaní, neverte každému duchu, ale skúmajte duchov, či sú od Boha, lebo do sveta vyšlo mnoho falošných prorokov. 2 Božieho Ducha poznáte podľa tohto: Každý duch, ktorý vyznáva, že Ježiš Kristus prišiel v tele, je z Boha. 3 Nijaký duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha. Je to duch antikrista, o ktorom ste počuli, že príde. Ten je už vo svete. (1Ján 4,1 3) Prečítaj si texty 1Kor 12,10; 14,29 a 1Ján 4,1 3. Prečo je duchovný dar rozlišovania taký dôležitý? Hoci sa v cirkvi nachádzajú pravé duchovné dary, Biblia nás vystríha, aby sme neverili všetkým duchom, ale skúšali, či sú v súlade s Písmom a či oslavujú Ježiša ako Pána. Je dôležité rozlišovať duchov (1Kor 12,10), pretože nie všetko, čo o sebe tvrdí, že je od Boha, naozaj od Boha pochádza. Biblia nás dôrazne varuje pred démonickými mocnosťami, ktorým ide len o to, aby zviedli veriacich a cirkev. Vo svete existujú diabolské napodobeniny skutočných duchovných darov falošné učenia, falošné proroctvá, klamné videnia, nepravé hovorenie jazykmi, okultné uzdravovacie moci, zavádzajúce znamenia a zázraky a podobne. Sú však aj takí kresťania, ktorí síce súhlasia s tým, že duchovné dary sú dôležité aj dnes, ale zdôrazňujú len niektoré duchovné dary a bezdôvodne vyzdvihujú konkrétne znamenia a zázraky. Je zaujímavé, že apoštol Pavol menuje dar rozlišovania hneď po schopnostiach konať divy a prorokovať (1Kor 12,10). Aby cirkev zotrvala v pravde a jednote a aby ochránila svojich členov pred falošnými prorokmi a klamstvom falošných znamení a zázrakov, Boh dáva cirkvi dar rozlišovania duchov. Na to, aby sme vedeli správne zhodnotiť, čo sa okolo nás odohráva, potrebujeme zrelosť, poznanie a vernosť Božiemu slovu vo viere aj v činoch. Základom každého rozlišovania však musí byť Božie slovo. Len ak všetko podrobujeme skúške Slovom, môžeme mať istotu, či to, čo počujeme alebo vidíme, je naozaj od Boha alebo z iného zdroja. Človek, ktorý konanie zázrakov považuje za skúšku svojej viery, zistí, že satan môže prostredníctvom rôznych klamov konať divy, ktoré sa budú javiť ako skutočné zázraky.... Nech neplynú naše dni a nech nestrácame vzácne príležitosti, aby sme celým srdcom a celou dušou nehľadali Pána. Ak neprijmeme pravdu a nezamilujeme si ju, môžeme sa ocitnúť medzi tými, ktorí v posledných dňoch uvidia divy konané satanom a uveria im. Ukáže sa mnoho nezvyčajných úkazov a zázračných divov, ktoré by mali byť považované za zvody vytvorené otcom lži.... Ľudia pod vplyvom diabolských duchov budú konať divy. (2SM 52.53) V ktorých oblastiach je dôležité mať schopnosť rozlišovať duchov? Ako sa tento duchovný dar praktizuje vo vašom spoločenstve? Ako sa môže prejaviť nedostatok takéhoto daru?

7 8 Piatok 24. februára Podnety na zamyslenie 60 Prečítajte si kapitolu Padlí anjeli (GC ; VSV ) a kapitolu Naša jediná istota (GC ; VSV ) z knihy Veľký spor vekov. Sú ľudia, ktorí sa pýtajú: Prečo dnes nevidíme rovnaké zázraky napríklad zázraky uzdravovania o akých svedčia biblické záznamy? Po prvé, aj dnes sa dozvedáme príbehy o zázrakoch. A sú ľudia, ktorí ich videli na vlastné oči. Po druhé, keď čítame Písmo, môžeme nadobudnúť pocit, že zázraky boli na dennom poriadku. Tento dojem však môže byť spôsobený tým, že Svätý Duch inšpiroval biblických pisateľov, aby zaznamenali udalosti, ktoré boli dôležité pre vznik a budovanie ranej cirkvi. Tieto udalosti veľmi často zahŕňali aj zázraky. Máme však dôvod predpokladať, že v mnohých prípadoch sa udalosti odohrávali podobne ako dnes ľudia boli vyučovaní Božím slovom, a potom odpovedali na volanie Svätého Ducha. Kristus konal svoje dielo tak, že kázal Slovo a zázračnými uzdraveniami zbavoval ľudí utrpenia. Bola som však poučená, že dnes nemôžeme pracovať takýmto spôsobom, pretože satan bude používať svoju moc konaním zázrakov. Boží služobníci dnes nemôžu konať svoje dielo prostredníctvom zázrakov, pretože sa budú diať podvodné činy uzdravenia, ktoré sa budú pripisovať Bohu. Práve preto Boh vyznačil svojmu ľudu spôsob, ktorým má uskutočňovať dielo telesného uzdravenia spojené s učením Slova. Mali by vzniknúť sanatóriá, v ktorých by sa uskutočňovalo skutočné uzdravujúce misionárske dielo. Tí, ktorí sa prídu liečiť do sanatórií, sa dostanú do bezpečného prostredia. (2SM 54) Námety na spoločné uvažovanie 1. Ako by ste vysvetlili rozdiel medzi ovocím Ducha a darmi Ducha? 2. Dary Ducha dostávame od milujúceho a múdreho Boha. Ako vám toto poznanie pomáha vážiť si a oceňovať rôzne dary, ktoré ako cirkev dostávame? 3. Prečo nie sú zázračné uzdravenia a zázraky bezpečným vodidlom pre rozpoznávanie pravdy? Čoho sa potrebujeme držať, aby sme vedeli rozpoznať pravdu? Prečo? 4. Mocou milosti, ktorá mi bola daná, každému z vás hovorím, aby si nemyslel o sebe viac, ako treba, ale aby o sebe zmýšľal skromne, podľa toho, akú mieru viery každému udelil Boh. (Rim 12,3) Aké dôležité napomenutie zaznieva v týchto slovách apoštola Pavla? Akým spôsobom by sme o sebe mali zmýšľať? Prečo? Západ slnka: 17.17

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

Microsoft Word - Document4

Microsoft Word - Document4 Hľadať poznanie o Nebeskom Otcovi a Jeho Synovi Ježišovi Kristovi Starší Robert D. Hales Kvórum dvanástich apoštolov Svetlo viery je vo vás a čaká, kým bude prebudené a zintenzívnené Duchom Božím. Moji

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint BIBLIA Stará kniha a vždy nové Božie slovo KTO NEPOZNÁ BIBLIU NEPOZNÁ KRISTA (Sv. Hieronym) z gréčtiny a znamená KNIHA, KNIŽOČKY, SPISKY; ale aj BIBLIOTÉKA zoznam viac ako 40 kníh Starého zákona; Sväté

Podrobnejšie

Micheas.doc

Micheas.doc MICHEÁŚ Mich 6,8: Hospodin ti oznámil človeče, čo je dobré a čo žiada od teba; len zachovať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Prorok Micheáš bol súčasník proroka Izaiaša. Obidvaja

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

LINEAMENTA 2015

LINEAMENTA 2015 LINEAMENTA 2015 ÚVOD Prvý synodálny dokument Synody Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky (ďalej Ordinariát OS a OZ SR) s názvom Lineamenta (z lat. linea - línia) je pracovný

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách)

Pobožnosť na vigíliu Narodenia Pána (v rodinách) POBOŽNOSŤ NA VIGÍLIU NARODENIA PÁNA (v rodinách) Bezprostredne pred štedrou večerou sa rodina zíde na túto modlitbu. Vstupuje ňou do slávnosti Narodenia Pána. Miestom modlitby môže byť miesto, kde sa rodina

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013

Prípravka pre pôstny modlitebný  týždeň 2013 Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013 Kristus Baránok Boží učí nás vytrvalosti a vernosti 2Tim 3, 14 17; 4, 1 2 1. deň: Buď verný učeniu a presvedčeniu (v. 14) Byť verný dnes už nie je veľmi v móde.

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Vyber správnu odpoveď Kto sa pýtal Ježiša na zničenie chrámu a na znamenia začiatku týchto udalostí? A/ farizeji a zákonníci B/ Peter a Jakub B, C; Mk 13, 3

Podrobnejšie

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi F a r s k ý l i s t 21 2015 11.10.2015 Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi naberá vyššie obrátky. Tento mesiac prebieha synoda

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla Michael Úvodník KALENDÁR UDALOSTÍ 2018 FARNOSŤ SKALICA Streda 14. február: Popolcová streda začiatok Pôstneho obdobia Sobota 3. marec: Pôstna duchovná obnova s Br. Mgr. Richardom Mariánom Jombíkom

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Institut_vyrocna_sprava_2012

Institut_vyrocna_sprava_2012 Výročná správa neziskovej organizácie Inštitút teológie, misie a sociálnej práce, n. o., n.o. za rok 2012 V Tajove, 29/03/2013 1 OBSAH: 1. ÚVOD 3 2. PREHĽAD ČINNOSTÍ USKUTOČNENÝCH ORGANIZÁCIOU ZA ROK 2012

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

osnovy nav 5. roč.

osnovy nav 5. roč. Obsah predmetu náboženská výchova v 5. ročníku ZŠ: Ročníková téma: Poznávanie cez dialóg V tomto veku dieťa stále viac naväzuje a rozvíja vzťahy s okolitým svetom formou dialógu. Dialóg rozvíja nie len

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

O JEDNOTE CIRKVI. (Satis Cognitum. Encyklika pápeža Leva XIII. 1896) Ctihodným bratom: patriarchom, primasom, arcibiskupom, biskupom a iným vrchným pa

O JEDNOTE CIRKVI. (Satis Cognitum. Encyklika pápeža Leva XIII. 1896) Ctihodným bratom: patriarchom, primasom, arcibiskupom, biskupom a iným vrchným pa O JEDNOTE CIRKVI. (Satis Cognitum. Encyklika pápeža Leva XIII. 1896) Ctihodným bratom: patriarchom, primasom, arcibiskupom, biskupom a iným vrchným pastierom, ktorí sú spojení v pokoji a spoločenstve s

Podrobnejšie

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu

Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu Pokračujte v trpezlivosti Prezident Dieter F. Uchtdorf Druhý radca v Prvom predsedníctve Lekcie, ktoré sa naučíme z trpezlivosti, budú kultivovať našu povahu, pozdvihnú naše životy a zintenzívnia naše

Podrobnejšie

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M

3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. M 3. DEŇ DEVIATNIK MODLITIEB K SVÄTÉMU MARTINOVI za posvätenie a upevnenie spoločenstva miestnej cirkvi 1 Základná štruktúra deviatnika 1.Hymnus k sv. Martinovi 2. Zamyslenie na deň 3. Litánie k sv. Martinovi

Podrobnejšie

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými ľuďmi, až potom môžeme byť nefalošnými učeníkmi života

Podrobnejšie

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc

Október-_Rim_4_-_1_Kor_1.doc Rozpis čítania NZ na Október 08 - Rok sv. Pavla Dát. deň Lectio divina Prečítať Dát. deň Lectio divina Prečítať 1. st Rim 4,13-25 Mk 14 17. pia 11, 25-36 Lk 14 2. št 5, 1-11 15 18. so 12, 1-8 15 3. pia

Podrobnejšie

Microsoft Word - Vízia

Microsoft Word - Vízia VÍZIA ECAV 2020 Písmo, reformácia a Augsburské vyznanie Sme cirkvou Božieho slova, ktorej Písmo je prameňom viery a pravidlom života. Božie slovo obsiahnuté v Písme máme poverenie zvestovať pravdivo, odvážne

Podrobnejšie

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo 12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli

Podrobnejšie

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat.

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat. Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Názov ŠkVP Škola Stupeň vzdelania Forma štúdia Dĺžka vzdelávania Vyučovací jazyk Náboženská výchova - katolícka Človek a hodnoty Inovovaný školský vzdelávací program Základná

Podrobnejšie

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme spievať piesne a modliť sa. 1. Lurdská jaskyňa: TÚŽBY

Podrobnejšie

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit 1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na viditeľné, ale na neviditeľné. Viditeľné je totiž dočasné,

Podrobnejšie

Microsoft Word - posolstvo synody

Microsoft Word - posolstvo synody BISKUPSKÁ SYNODA 13. RIADNE VALNÉ ZHROMAŽDENIE BISKUPSKEJ SYNODY 7. - 28. OKTÓBRA 2012 Posolstvo Božiemu ľudu Bratia sestry, Milosť vám a pokoj od Boha, nášho Otca, i od Pána Ježiša Krista (Rim 1, 7).

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha2_Uvod_Moderator.doc

Microsoft Word - Kniha2_Uvod_Moderator.doc OBJAVOVANIE DÔVERNÉHO VZŤAHU S BOHOM DRUHÁ KNIHA Príručka pre moderátora 2... Príručka pre moderátora, Úvod Ak nie je uvedené inak, použité biblické texty sú prevzaté z Biblie, Slovenský ekumenický preklad,

Podrobnejšie

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed

STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jed STAUROS Č. 12 jún 2019 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE V knihe Manželská STK ma už dávnejšie zaujal jeden príbeh. Odohral sa na kresťanskom pohrebe. Kňaz

Podrobnejšie

Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2

Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2 Publikácia 13...premeňte sa obnovením mysle... Rok 2012 POSLEDNÉ KÁZNE JEŽIŠA, KRISTA Mikuláš Zavilla 2 Vrhám sa na tvár pred tvojím svätým chrámom a oslavujem... tvoje meno pre tvoje. milosrdenstvo a

Podrobnejšie

Predmetová anketa

Predmetová anketa Letný semester 2017/2018 Predmetová anketa Teologická fakulta TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE Milé študentky a študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za letný semester akademického roku 2017/18.

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

untitled

untitled Názov školy:...... Typ školy:... Vyučovací jazyk:... TRIEDNA KNIHA pre primárne vzdelávanie Trieda: Školský rok:....../... Začiatok školského roka dňa: Koniec prvého polroka dňa: Koniec druhého polroka

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka TRNAVSKÁ UNIVERZITA TEOLOGICKÁ FAKULTA Študijný odbor: Sociálna práca a katolícka teológia Bakalársky študijný program formácia a vedenie spoločenstiev Praktická teológia Hnutie Modlitby matiek Vyučujúci:

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 ŠTVRTÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 8.4. 13.4. 2019 64 32 5 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu,

Podrobnejšie

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa

Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa Apoštolské hnutie Božieho milosrdenstva Od chvíle keď sa ukázal Denníček sv. Sestry Faustíny, mnoho ľudí sa pýta, či taká kongregácia existuje, kde sa nachádza, a ktorá je to kongregácia. Iní skúšajú zakladať

Podrobnejšie

MoSta 1.indd

MoSta 1.indd Načo je bolesť 2/2019 OĽGA ADAMKOVIČOVÁ-SEMKOVÁ (z básnickej zbierky Prídavok) Načo je bolesť smútok trápenie Človek s tým denne zápasí Viem o tom svoje Isto vieš aj ty Svoj kríž si nesie každý Zvyčajne

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia

Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Budovanie zdravých rómskych komunít II. kapitola Podpora zdravia Ing. Jana Maciaková Zdravotná pomoc a zvýšenie zdravotného povedomia Cieľ: Umožniť účastníkom vzdelávania pochopiť zdravotnú situáciu európskych

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

AGENDA

AGENDA AGENDA Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku 1996 VENI SANGTE SPIRITUS PASCE PASTOREM DUC DUCEM APERI APERTURO DA DATURO EMITTE SPIRITUM TUUM ET CREABUNTUR ET RENOVABIS FACIEM TERRAE AMEN

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

Microsoft Word - 03.doc

Microsoft Word - 03.doc RT3-07/1u-3 3. MLADÍ S POSLANÍM Maličkosti, maličkosti, maličkosti 1. PRÍPRAVA A. PRAMEŇ (VÝCHODZIE TEXTY) - 1.list Timotejovi 4, 11-12: SEP Toto prikazuj a uč. Nikto nech tebou nepohŕda pre tvoju mladosť.

Podrobnejšie

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj

Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Úvod do Veľkej výpravy Svetlo na cestu Žalm 119:9-16,105 Začíname dobrodružstvo... Svetlo na cestu je úvodná lekcia na začiatok Veľkej výpravy. Čítaj Čas: 5 min Cieľ: Naučme deti základné zručnosti ako

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ v Slovenskej republike Základná škola 2. stupeň Základná

Podrobnejšie

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI

Microsoft Word - MÁJOVÉ POBOŽNOSTI MÁJOVÉ POBOŽNOSTI 1 Mesiac máj je oddávna mesiacom Panny Márie. Prvá májová pobožnosť v modernom chápaní vznikla vo Verone v roku 1725. Pápeži podporovali tieto májové pobožnosti. Pápež Pavol VI. vydal

Podrobnejšie

Komisia pre náboženské vzťahy so Židmi Poznámky k správnemu spôsobu predstavovania Židov a judaizmu v ohlasovaní a v katechéze Rímskokatolíckej cirkvi

Komisia pre náboženské vzťahy so Židmi Poznámky k správnemu spôsobu predstavovania Židov a judaizmu v ohlasovaní a v katechéze Rímskokatolíckej cirkvi Komisia pre náboženské vzťahy so Židmi Poznámky k správnemu spôsobu predstavovania Židov a judaizmu v ohlasovaní a v katechéze Rímskokatolíckej cirkvi Predbežné úvahy Na stretnutí v Ríme 6. marca 1982

Podrobnejšie

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov PROSTREDIE RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV 1 OSNOVA vonkajšie prostredie vnútorné prostredie 2 PROSTREDIE 3 PROSTREDIE Analýza údajov o prostredí Definovanie tendencie prehľad údajov štatistická analýzy grafické

Podrobnejšie

Kartelove dohody

Kartelove dohody II. Dohody obmedzujúce hospodársku súťaž 1. Právna úprava 2. Formy dohôd 3. Typy dohôd 4. Narušenie súťaže 5. Dohody de minimis 6. Kartelové praktiky 7. Výnimky z kartelových dohôd 8. Program zhovievavosti

Podrobnejšie

Poď za mnou Joseph Aubry, SDB DOKUMENTY Lumen Gentium...2 Perfectae caritatis...7 TEOLÓGIA REHOĽNÉHO ŽIVOTA 1 Postavenie rehoľného stavu v Cirkvi poku

Poď za mnou Joseph Aubry, SDB DOKUMENTY Lumen Gentium...2 Perfectae caritatis...7 TEOLÓGIA REHOĽNÉHO ŽIVOTA 1 Postavenie rehoľného stavu v Cirkvi poku Poď za mnou Joseph Aubry, SDB DOKUMENTY Lumen Gentium...2 Perfectae caritatis...7 TEOLÓGIA REHOĽNÉHO ŽIVOTA 1 Postavenie rehoľného stavu v Cirkvi pokus o definíciu...14 2 Rehoľný život vo svojej osobno-mystickej

Podrobnejšie

t_spiritualita_evanjelizacie

t_spiritualita_evanjelizacie Spiritualita evanjelizácie vo svetle encykliky Evangelii nuntiandi Mgr. Ing. Peter Komanický V apoštoláte dnešnej doby zaujíma proces evanjelizácie popredné miesto. Je to pre Cirkev záväzok, ktorý rozhoduje

Podrobnejšie

Dúfam, že toto budú moje vnučky (a vnukovia) vedieť o Združení pomoci Julie B. Becková Generálna prezidentka Združenia pomoci Od toho dňa ako začalo b

Dúfam, že toto budú moje vnučky (a vnukovia) vedieť o Združení pomoci Julie B. Becková Generálna prezidentka Združenia pomoci Od toho dňa ako začalo b Dúfam, že toto budú moje vnučky (a vnukovia) vedieť o Združení pomoci Julie B. Becková Generálna prezidentka Združenia pomoci Od toho dňa ako začalo byť evanjelium znovuzriadzované v tejto dispenzácii,

Podrobnejšie

Systém uznávania kvalifikácií v Slovenskej republike

Systém uznávania kvalifikácií  v Slovenskej republike Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike Projektový zámer, 2019 Valéria Kubalová - ŠIOV 1 SYSTÉM OVEROVANIA KVALIFIKÁCIÍ (SOK) OBSAH Prezentácia projektového zámeru NP SOK: Ciele projektu

Podrobnejšie

Bulletin16-17.indd

Bulletin16-17.indd Život Cirkvi Ročník 17 16-17/2011 Z tvojho Vzkriesenia, Kriste, raduje sa nebo a zem KOMENTÁR Tiché Božie milosrdenstvo Nedeľa Božieho milosrdenstva sa nám už akosi automaticky spája s Krakovom a svätou

Podrobnejšie

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej,

LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, LEKCIE PRE DETI NOVÝ ZÁKON 1. časť Autor: Mgr. Henrieta Kocevová Vydal: Inštitút vzdelávania ECM pre potrebu zborov Evanjelickej cirkvi metodistickej, SO Rok vydania: 2019 Jazyková korektúra: Mgr. et Mgr.

Podrobnejšie

Keď sa stretávame znova Prezident Thomas S. Monson Je mojou modlitbou, aby sme boli naplnení Duchom Pánovým, keď budeme počúvať dnešné a zajtrajšie po

Keď sa stretávame znova Prezident Thomas S. Monson Je mojou modlitbou, aby sme boli naplnení Duchom Pánovým, keď budeme počúvať dnešné a zajtrajšie po Keď sa stretávame znova Prezident Thomas S. Monson Je mojou modlitbou, aby sme boli naplnení Duchom Pánovým, keď budeme počúvať dnešné a zajtrajšie posolstvá a naučíme sa veci, ktoré Pán chce, aby sme

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx)

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx) Základná umelecká škola Štefánikova 20, 071 01 Michalovce Školský vzdelávací program pre druhý stupeň základného štúdia Predmet : Názov predmetu Ročník Prvý Časový rozsah výučby 0.5 Učebný plán č. 40 Stupeň

Podrobnejšie

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďmi, kto chce porozumieť sebe, svojim reakciám a činom,

Podrobnejšie

Kat Infolist 17 tyzden 11

Kat Infolist 17 tyzden 11 Liturgický kalendár: KATEDRÁLNY INFOLIST 25.4. 1.5.2011 Želáme vám a vyprosujeme optimizmus sily života, ktorý dáva Ježiš svojim zmŕtvychvstaním. Buďme tými, ktorí všade vnášajú radosť Kristovho života.

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Import absencí z ASC

Import absencí z ASC Import absencií z Triednej knihy ASC Agendy do programu Stravné Ako to funguje... 1. Učitelia musia v systéme ASC Agenda zapisovať neprítomných žiakov na vyučovacej hodine, tzn. je nutná elektronická evidencia

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha2_Tema_1_Student.doc

Microsoft Word - Kniha2_Tema_1_Student.doc TÉMA 1: ROZSAH TEJTO OBLASTI OBJAVOVANIA Prehľad témy Predstavte si, aké by to bolo skvelé vyhrať cenu, ktorá by vám umožnila stráviť jeden celý týždeň spoznávaním ktoréhokoľvek človeka na svete. Len si

Podrobnejšie

WALLMAPU

WALLMAPU WALLMAPU DOMINIK JAKUBOV 2018/2019 Obsah Poloha Ohraničenie Povrch Regióny Vlajka Mapuche Liečivá sila Machi Vojna Arauco Argentínska a Čílska okupácia Súčasnosť Zdroje Poloha Kontinent: Južná Amerika

Podrobnejšie

STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriace

STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriace STAUROS Č. 20 september/október 2016 Informátor gréckokatolíckej farnosti Bratislava - Staré Mesto slovíčko o SLOVE Kazateľský príbeh hovorí o veriacej žene, ktorá žila v susedstve muža, presvedčeného

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

Oznamy

Oznamy VII 12 23.06.2019 OZNAMY Zmena času sv. omší Zvlášť počas letných mesiacov júl august, bude zmena sv. omší. Prosím vás, aby ste si dobre pozreli liturgický prehľad. Prikázaný sviatok 29.6.2019 V sobotu,

Podrobnejšie

Misijná stratégia

Misijná stratégia Misijná stratégia Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Predkladá VMV ECAV a synodálna pracovná skupina Misia a kresťanské šafárenie Cirkev, ktorá sa chce podeliť o tajomstvo viery I. Úvod Pre mnohých

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný 89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22,39 46.53, 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný verš Syna človeka musia vydať hriešnikom do rúk a ukrižovať

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kniha1_Tema_2_Student.doc

Microsoft Word - Kniha1_Tema_2_Student.doc TÉMA 2: ČO MUSÍM UROBIŤ, ABY SOM BOL SPASENÝ Prehľad témy Podstatou radostného kresťanského života, ktorý prináša ovocie, je úplné pochopenie evanjelia milosti. Dôsledky akéhokoľvek pozmenenia evanjelia

Podrobnejšie

Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V

Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V Uzdravovanie chorých Starší Dallin H. Oaks Kvórum dvanástich apoštolov Máme túto kňazskú moc a mali by sme byť všetci pripravení ju vhodne používať. V týchto nepokojných časoch po celom svete stále viac

Podrobnejšie

GEN

GEN V Bratislave 16. septembra 2016 Bratislavské vyhlásenie Dnešné stretnutie v Bratislave sa odohráva v období, ktoré je pre náš európsky projekt kritické. Bratislavský samit 27 členských štátov sa venoval

Podrobnejšie

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN 1337-9321 Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) Vydáva: VYSOKÁ

Podrobnejšie

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: , AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: ,   AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 (základné, zdokonaľovacie, intenzívne, zdravotné a kondičné plávanie) Bazén: ZŠ Pankúchova 4 / 25m, ZŠ Holíčska 50 / 25m, Pasienky / 50m ZÁKLADNÉ KURZY PLÁVANIA

Podrobnejšie

41 Biblické aspekty ľudskej zrelosti Ján Ďurica SJ ĎURICA, J.: Biblical Aspects of Human Maturity. Studia Aloisiana, 2, 2011, 1, s Human being

41 Biblické aspekty ľudskej zrelosti Ján Ďurica SJ ĎURICA, J.: Biblical Aspects of Human Maturity. Studia Aloisiana, 2, 2011, 1, s Human being 41 Biblické aspekty ľudskej zrelosti Ján Ďurica SJ ĎURICA, J.: Biblical Aspects of Human Maturity. Studia Aloisiana, 2, 2011, 1, s. 41 55. Human being inside of his human development is called to get adulthood

Podrobnejšie

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc

Microsoft Word - Prayer - The Highest Form of Christian Service - Slovak.doc NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Oswald, J. Smith NAJVYŠŠIA FORMA KRESŤANSKEJ SLUŽBY Najvyššou formou kresťanskej služby je prímluvná modlitba. Hovorím to bez obáv z protirečenia. A to, čo sa teraz chystám

Podrobnejšie

Výročná správa JA Firmy M-GROUP

Výročná správa JA Firmy M-GROUP Stredná odborná škola Hattalova 968/33 029 01 Námestovo Výročná správa JA Firmy M-GROUP Učiteľ: Ing. Ivona Korčušková Konzultant: Jozef Šuriňák Moje meno je Janka Baleková a v našej JA firme M-GROUP zastávam

Podrobnejšie

O udeľovaní čestného občianstva obce, obecných vyznamenaní a cien obce Santovka

O udeľovaní čestného občianstva obce, obecných vyznamenaní a cien obce Santovka Obec Santovka, Parková 2, 935 87 Santovka VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE č. 3 / 2017 O UDEĽOVANÍ ČESTNÉHO O BČIANSTVA OBCE, OBECNÝCH VYZNAMENANÍ A CIEN OBCE SANTOVKA Obecné zastupiteľstvo Obce Santovka na

Podrobnejšie