IDA Paweł Pawlikowski Poľsko, Dánsko 3 FILMY 24 JAZYKOV 28 KRAJÍN

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "IDA Paweł Pawlikowski Poľsko, Dánsko 3 FILMY 24 JAZYKOV 28 KRAJÍN"

Prepis

1 IDA Paweł Pawlikowski Poľsko, Dánsko 3 FILMY 24 JAZYKOV 28 KRAJÍN

2 IDA PAWEL PAWLIKOWSKI Film IDA hovorí o identite, rodine, viere, vine, socializme a hudbe. Chcel som spraviť film o určitom úseku histórie bez toho, aby vznikol historický film. Film s jasným morálnym odkazom, ktorý však nepoučuje. Môj príbeh dáva každému za pravdu. Tento film má bližšie k poézii než k rozprávaniu príbehu. Chcel som sa hlavne vzdialiť od typického rozprávačského štýlu poľských filmov. Z filmu musí jasne vyplývať, že príbeh rozpráva osoba zvonku a ten prechádza jej osobnými spomienkami a pocitmi, ako zvukmi a obrazmi môjho detstva. Hoci sa IDA zaoberá dramatickou a bolestivou časťou európskej histórie, ide predovšetkým o film, z ktorého vyžaruje mier a ktorý vtiahne diváka do plynulého a poetického príbehu. Scenár, ktorý je založený na osobnom príbehu jednej postavy, je vykreslený na pozadí významnej histórie Európy a druhej svetovej vojny. VIEM, ŽE BOH JE VŠADE. Film sa odohráva v komunistickom Poľsku v roku Anna vyrástla v kláštore. Nevie vlastne nič o svojom pôvode, ani o vonkajšom svete. Tesne pred zložením rehoľného sľubu je vyzvaná, aby sa skontaktovala so svojou tetou, o ktorej existencii dovtedy netušila. Anna, ktorá nevie o ničom, sa snaží zblížiť so svojou tetou Wandou. Tá sa prejaví ako povýšenecká žena so silnou povahou, ktorá sa sama prediera životom. Ako osoba blízka komunistickej vláde bola uznávanou sudkyňou. Odkedy však prišla o svoje postavenie, venuje sa už len drobným aféram a susedským hádkam. Wanda sa rozhodne prejsť s Annou miesta, ktoré odhalia príbeh tohto dievčaťa hlboko zakorenený v dejinách Poľska, Európy a druhej svetovej vojny. Prvé z týchto miest má zásadný význam. Je to miesto, kde sa počas vojny skrývala Annina rodina a kde v jej osude nastal tragický zvrat. Spolu objavujú svoju spoločnú minulosť a osud svojej rodiny. Anna sa nevolá Anna, ale Ida a nie je rímskokatolíckeho, ale židovského vyznania. Navyše sa objavia fotografie jej rodičov. NEMÁŠ ANI POŇATIA O TOM, AKO PÔSOBÍŠ NA OSTATNÝCH, VŠAK? Hľadanie bude veľmi náročné a divák si bude klásť otázku, či nie je lepšie na minulosť zabudnúť.

3 Ženy sa postupne zblížia. Prilipnú k sebe ako jediné osoby, ktoré prežili rodinnú drámu spred sedemnástich rokov. Je to cenné puto plné protikladov. Zatiaľ čo Wanda rozpráva, hovorí o svojich pocitoch a vyjadruje svoju frustráciu, Ida ťažko spracúva prúd nečakaných odhalení. Je bystrou pozorovateľkou a reaguje odmerane tak ako sa patrí na novicku. Vyvíja sa osobnosť Idy v dôsledku týchto odhalení? Zdá sa, že nám to chce ukázať, keď si viackrát zoblečie svoje rúcho. Tých pár slov v jej dialógoch s hudobníkom tiež veľa prezradí. Vzbudí hudobníkov záujem, ktorý ju chce lepšie spoznať. Ona sa mu zverí s tým, nad čím premýšľa, on jej povie, že nemá ani poňatia o tom, aký má vplyv na ostatných. Dotýka sa jej, čím rozkolíše jej svet. PAWEL PAWLIKOWSKI SA VRACIA K SVOJIM KOREŇOM IDA je prvým filmom, ktorý Pawel Pawlikowski nakrútil vo svojej rodnej krajine. Dlhé roky totiž žije vo Veľkej Británii a v Paríži. Predtým režíroval dva filmy s tajomnou atmosférou s názvom Last Resort (Posledné útočisko) a My Summer of Love (Moje leto lásky). Pawlikowski cítil potrebu nakrútiť film o krajine, z ktorej pochádza, aby zachytil miesta a atmosféru svojej mladosti. Prvá verzia scenára existuje už desať rokov a pôvodne obsahovala viac akcie. Postupne sa scenár menil a dlho bol nedokončený. Až na začiatku nakrúcania, keď sa hľadali vhodné miesta a vyberali predstavitelia, všetko nadobudlo konkrétnu podobu. Prínos hercov bol kľúčový. PRVÁ HERECKÁ SKÚSENOSŤ Kastingu sa zúčastnilo takmer štyristo dievčat, no režisér nenašiel žiadnu herečku, ktorá by mu vyhovovala. Už takmer stratil nádej, keď mu pár dní pred nakrúcaním zavolala kamarátka, ktorá práve sedela v jednej z varšavských kaviarní. Diskrétne odfotografovala krásne dievča sediace oproti a snímku poslala režisérovi. Pokračovanie možno uhádnuť. V prípade Agaty Trzebuchowskej ide o prvú skúsenosť pred kamerou. Nikdy sa nechcela stať herečkou. Osud však rozhodol inak a výsledok je veľmi dojemný. VIZUÁLNY SKVOST Keď sa režisér zveril svojmu producentovi, že chce nakrútiť čiernobiely film, ten sa zasmial a odpovedal, že už nie je študentom kinematografie. Pawlikowski bol napriek tomu presvedčený, že si pre svoj príbeh vybral správne. Bez akýchkoľvek pochybností vedel, že natočí čiernobiely film s dlhými, pomalými zábermi. Chcel dosiahnuť statické obrazy a umiestniť postavy na okraj, akoby sa zámerne nachádzali na príliš veľkom priestranstve. Divák vidí celú škálu odtieňov sivej farby. Keby bol film nakrútený farebne, bola by v ňom viac ako jedna farba? Niektoré zábery v IDE pripomínajú Vermeerove obrazy (Dievča s perlou), čo je spôsobené vyžarovaním Idy, ako aj osvetlením určitých scén.

4 Čiernobiele filmy nevymizli zo súčasnej kinematografickej kultúry. Svedčia o tom filmy Nebraska alebo The Artist (Umelec) či film Miguela Gomesa Tabu, ktorý bol v roku 2012 zaradený do súťaže o získanie ceny LUX. Čierna a biela navodzujú atmosféru, ale tiež vyvolávajú u dnešného publika pocit nadčasovosti. Pawlikowského štýl je úžasný a jedinečný. KRÁTKY OSOBNÝ PRÍBEH VYCHÁDZAJÚCI Z ROZSIAHLEJ SPOLOČNEJ PAMÄTE Film IDA je prístupný širokému publiku, pretože rozpráva univerzálny príbeh a rieši témy, s ktorými sa môžu stotožniť diváci rôznych vekových kategórii. Dejiny druhej svetovej vojny naďalej inšpirujú režisérov, ktorí chcú vyrozprávať osobné príbehy na pozadí významných historických udalostí spomeňte si na filmy Pianista (Le Pianiste), Pád tretej ríše (Der Untergang), Valkýra (Valkyrie), Chlapec v pruhovanom pyžame (Le garçon au pyjama rayé) Tieto príbehy sú rozprávané z pohľadu jednotlivcov a tvoria len zlomok veľkých dejín. Ich sila spočíva v empatii, ktorú vyvolávajú u diváka. Na začiatku šesťdesiatych rokov mal poľský ľud hrôzy druhej svetovej vojny ešte čerstvo v pamäti. Zo žiadnej inej krajiny nebolo do nacistických koncentračných táborov deportovaných toľko židovských občanov. IDA sa odohráva v Poľskej ľudovej republike ovládanej komunistickou ideológiou pod vládou Stalina. Obrazy ako celok odrážajú striedmosť, ktorú len ťažko môže narušiť radostná, a miestami dokonca optimistická atmosféra nočných klubov.

5 OTÁZKY Niektorí novinári označujú film IDA ako umelecký film, súhlasíte s nimi? Ako by na Vás zapôsobil tento film, ak by bol farebný? IDA je prívetivý film o ťažkých skutočnostiach. Naučil vás niečo nové o histórii Poľska a Európy? Môžete porovnať tento film s inými filmami o druhej svetovej vojne, ktoré ste videli? V čom sa podobajú a čím sa odlišujú? Čo spôsobuje, že film vyvoláva taký silný dojem? Tine Van Dycke 2014 Pre Idu však vojna ostáva niečím abstraktným. Nemá ani najmenšie tušenie o svojich koreňoch ani o hrôzach, ktoré prežila jej rodina. Dokonca nevie, kto sú jej rodičia. Odložili ju do kláštora ako sirotu ( Prečo som neumrela? Lebo si bola ešte len bábätko so svetlou pokožkou. Nikto nemohol vidieť, že si židovka. ). Viera je jej minulosťou, súčasnosťou i budúcnosťou. Niekoľko scén z kláštora svedčí o jej zbožnosti spomeňte si na chvíľu, keď novicky ležia na zemi a pokorne sa podvoľujú. Jej spontánne zasmiatie sa pri jedle a jej pohľad počas rituálu očisty však svedčia o tom, že po svojom návrate už má určitý kritický nadhľad. Ústredným motívom filmu je vnútorné hľadanie Idy, ktorá sa snaží získať pevné miesto vo svete. Vojna zohráva druhoradú, ale podstatnú úlohu. V Poľsku sa v tom období prejavovala tendencia popierať minulosť. Wanda a Ida narážajú na zatvorené dvere a nevrlé odpovede Tu nežili žiadni židia. Tento odmietavý postoj sťažuje Ide hľadanie jej novej identity. Nemôžeme utiecť pred svojou minulosťou ani pred tým, čím sme sa stali. (Tento odsek je prevzatý z kritiky Elise van Damovej, Filmpjekijken.nl, )

6 Európsky parlament s potešením uvádza tri filmy, ktoré budú súťažiť o Filmovú cenu LUX Počas 3. ročníka Filmových dní LUX sa budú premietať nasledujúce filmy. Prostredie je v každom filme odlišné, všetky tri však spája jedna spoločná téma, ktorou je mladosť. Céline Sciamma sa vo svojom treťom filme BANDE DE FILLES (DIEVČENSKÁ BANDA) zaoberá vzťahmi medzi dospievajúcimi a autoritami, pričom na príklade skupiny šestnásťročných dievčat z parížskeho predmestia vykresľuje iný druh ženskosti. Vo filme IDA Pawel Pawlikowski nahliada do minulosti Európy a vykresľuje portrét mladej poľskej siroty zo 60. rokov, ktorá je konfrontovaná so svojou identitou. Filmový debut Roka Bičeka RAZREDNI SOVRAŽNIK (TRIEDNY NEPRIATEĽ) odhaľuje mikrokozmos stredoškolskej triedy, do ktorej príde nový prísny učiteľ. 3 FILMY 24 JAZYKOV 28 KRAJÍN BELGIQUE / BELGIË Bruxelles / Brussel, Liège, Namur БЪЛГАРИЯ София ČESKÁ REPUBLIKA Brno DANMARK København DEUTSCHLAND Berlin, Köln, München EESTI Tallinn ÉIRE / IRELAND Corcaigh / Cork ΕΛΛΆΔΑ Θεσσαλονικη ESPAÑA Barcelona, Cartagena, Gijón, Lanzarote, Madrid, Santiago de Compostela, Segovia, Sevilla FRANCE Arras, La Ciotat, Strasbourg, Troyes HRVATSKA Zagreb ITALIA Bologna, Roma, Torino ΚΎΠΡΟΣ Λευκωσια, Λεμεσος LATVIJA Rīga LIETUVA Kaunas, Klaipėda, Vilnius LUXEMBOURG / LUXEMBURG Luxembourg / Luxemburg MAGYARORSZÁG Budapest MALTA Valletta/Il-Belt, Gozo/Għawdex NEDERLAND Leiden ÖSTERREICH Wien POLSKA Warszawa, Wrocław PORTUGAL Lisboa, Leiria ROMÂNIA Bucureşti SLOVENIJA Celje, Izola, Ljubljana SLOVENSKO Bratislava SUOMI / FINLAND Helsinki / Helsingfors SVERIGE Stockholm UNITED KINGDOM Aberdeen, Inverness, London, Perth

7 BANDE DE FILLES (DIEVČENSKÁ BANDA) Marieme je v ťažkej rodinnej situácii, má zlé výsledky v škole a trápi ju dominantné správanie chlapcov v jej štvrti. Keď stretne tri drzé rovesníčky, nechá sa vtiahnuť do nového sveta, zmení si meno a odíde zo školy dúfajúc, že tak nájde svoju slobodu. Režisérka: Céline Sciamma Krajina: Francúzsko Trvanie: 112 minút Rok: 2014 Scenár: Céline Sciamma Obsadenie: Idrissa Diabaté, Karidja Touré, Tatiana Rojo, Rabah Naït Oufella, Yannick Ruiz Kamera: Crystel Fournier Producentka: Bénédicte Couvreur Produkcia: Hold Up Films, Lilies Films, Arte France Cinéma IDA Poľsko, rok Anna, nádherná osemnásťročná žena, sa chce stať mníškou v kláštore, v ktorom vyrastala, odkedy ako dieťa osirela. Keď sa dozvie, že má žijúcu príbuznú sestru jej matky Wandu chce ju navštíviť skôr, než zloží rehoľný sľub. Vo dvojici sa ženy vyberú na cestu vzájomného spoznávania a hľadania minulosti. Režisér: Pawel Pawlikowski Krajina: Poľsko, Dánsko Trvanie: 80 minút Rok: 2013 Scenár: Rebecca Lenkiewicz, Pawel Pawlikowski Obsadenie: Agata Kulesza, Joanna Kulig, Dawid Ogrodnik, Adam Szyszkowski, Agata Trzebuchowska Kamera: Lukasz Zal Producenti: Eric Abraham, Piotr Dzięcioł, Ewa Puszczyńska Produkcia: Opus Film, Phoenix Film RAZREDNI SOVRAŽNIK (TRIEDNY NEPRIATEĽ) Obrovské rozdiely vo vnímaní života sa odrážajú na čoraz napätejšom vzťahu medzi študentmi a ich novým učiteľom nemčiny. Emócie sa stupňujú a zistenie, že veci nemožno vnímať čierno bielo, prichádza príliš neskoro. Režisér: Rok Biček Krajina: Slovinsko Trvanie: 112 minút Rok: 2013 Scenár: Nejc Gazvoda, Rok Biček, Janez Lapajne Obsadenie: Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil, Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski Kamera: Fabio Stoll Producenti: Janez Lapajne,Aiken Veronika Prosenc Produkcia: Triglav Film

8 NAŠE PRÍBEHY ODZRKADLENÉ NA STRIEBORNOM PLÁTNE Kultúra hrá kľúčovú úlohu pri formovaní našej spoločnosti. Umožňuje nám navzájom si lepšie rozumieť, pomáha nám rešpektovať rôznorodosť a súčasne nás spája. Filmy sú zrkadlom dnešnej spoločnosti a často sa v nich odráža aj vízia budúcnosti. Rozprávajú príbehy. Niekedy aj naše príbehy. Pripomínajú nám osoby, miesta, udalosti a momenty z nášho života. Dojímajú nás, inšpirujú, a rozširujú naše obzory. Obohacujú diskusiu. Alebo k nej podnecujú. Preto Európsky parlament v roku 2007 vyhlásil FILMOVÚ CENU LUX. FILMOVÁ CENA LUX Účelom FILMOVEJ CENY LUX je zlepšiť distribúciu filmov po Európe a súčasne podnietiť úvahy a debaty v celoeurópskom meradle. Tri filmy súťažiace o FILMOVÚ CENU LUX 2014, predstavené počas FILMOVÝCH DNÍ LUX, vybrala komisia odborníkov z oblasti filmu. O víťazovi rozhodnú poslanci Európskeho parlamentu. V tomto roku sa bude slávnostné udeľovanie ceny konať 17. decembra. FILMOVÉ DNI LUX SLEDUJTE, DISKUTUJTE A HLASUJTE FILMOVÉ DNI LUX sú jedinečným kultúrnym zážitkom, ktorý presahuje hranice. Od októbra do decembra vytvárajú európsky verejný priestor, v ktorom môžu milovníci filmov z Európy v 28 členských štátoch a v 24 EÚ oficiálnych jazykoch vidieť a zdieľať tri výnimočné filmy. V rámci FILMOVÝCH DNÍ LUX má čo najviac Európanov možnosť podeliť sa o rozmanitosť a bohatstvo európskej kinematografie, diskutovať osobne, prostredníctvom online diskusií, alebo na sociálnych sieťach o témach a otázkach, ktorými sa zaoberajú filmy uchádzajúce sa o FILMOVÚ CENU LUX. CENA DIVÁKOV Cena divákov je založená na hlasovaní ľudí. Dáva vám možnosť zvoliť si váš obľúbený film či tému a šancu osobne ohlásiť víťazný film na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch v júli Jednoducho navštívte našu internetovú stránku luxprize.eu alebo stránku na sieti Facebook a hlasujte za váš obľúbený #luxprize LUXPRIZE.EU QA SK-P

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli COM(2016) 546 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k SPRÁVE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE Výročná správa o Fonde

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli COM(2016) 546 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k SPRÁVE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE Výročná správa o Fonde EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 30. 8. 2016 COM(2016) 546 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k SPRÁVE KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE Výročná správa o Fonde solidarity Európskej únie za rok 2015 SK SK PRÍLOHA

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

QC SKC.indd

QC SKC.indd MAĽUJEM EURÓPU Rada Európskej únie 2013 Oznam Túto publikáciu vypracoval Generálny sekretariát Rady a slúži výhradne na informačné účely. Nezaväzuje inštitúcie EÚ ani členské štáty. Ďalšie informácie o

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Microsoft Word Všetky členské štáty EÚ v skratke

Microsoft Word Všetky členské štáty EÚ v skratke Všetky členské štáty EÚ v skratke Brexite: Spojené kráľovstvo zatiaľ ostáva plnoprávnym členom EÚ a aj naďalej sa naň a na jeho území v plnom rozsahu uplatňujú práva a povinnosti. Belgicko Hlavné mesto:

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Generálne riaditeľstvo komunikácie FILMOVÁ CENA LUX Program na rok ) Úvod FILMOVÁ CENA LUX vyjadruje záväzok Európskeho parlamentu voči kultúre

Generálne riaditeľstvo komunikácie FILMOVÁ CENA LUX Program na rok ) Úvod FILMOVÁ CENA LUX vyjadruje záväzok Európskeho parlamentu voči kultúre Generálne riaditeľstvo komunikácie FILMOVÁ CENA LUX Program na rok 2019 1) Úvod FILMOVÁ CENA LUX vyjadruje záväzok Európskeho parlamentu voči kultúre a v úzkom spojení s inými európskymi politikami podporuje

Podrobnejšie

Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRE

Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRE Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRED EURÓPSKYMI VOĽBAMI 2014 Inštitucionálna časť SOCIO-DEMOGRAFICKÁ

Podrobnejšie

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k návrhu NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY ktorým sa ustanovuj

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k návrhu NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY ktorým sa ustanovuj EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 30. 5. 2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PRÍLOHY k návrhu NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY ktorým sa ustanovuje program Kreatívna Európa (na roky 2021 až 2027) a

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora u

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora u Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora udržateľného pracovného života #EUhealthyworkplaces

Podrobnejšie

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie.

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Stratégia Európskej environmentálnej agentúry 2009 2013 Stratégia EEA 2009 2013 Stratégia agentúry EEA načrtáva naše plány na nasledujúcich päť rokov. Je navrhnutá

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b 11-12. októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže byť najväčšou outdoorovou fotografickou udalosťou nášho regiónu Nenechajte

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA STRATEGICKÝ ORGÁN Európska rada je hybnou silou Európskej únie, ktorá stanovuje jej smerovanie a politické priority. Jej politické usmernenia

Podrobnejšie

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0 ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 054 01 Levoča Čo je odklad povinnej školskej dochádzky?

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY Tento dokument je prevzatý z originálu, ktorý bol publikovaný Dánskym úradom pre pracovné prostredie, je použitý s ich súhlasom a prístupný na http://www.st.dk/sw6404.asp. Prosíme, aby ste uvádzali aj

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

ERASMUS+ : Smlouvy uzavřené pro studentskou výměnu na akademický rok 2019/2020 Univerzita ID kód Délka pobytu Měsíce/semestry Typ Počet studentů Aarhu

ERASMUS+ : Smlouvy uzavřené pro studentskou výměnu na akademický rok 2019/2020 Univerzita ID kód Délka pobytu Měsíce/semestry Typ Počet studentů Aarhu ERASMUS+ : Smlouvy uzavřené pro studentskou výměnu na akademický rok 2019/2020 Aarhus DK ARHUS01 9/2 sem. PRE i PGS 1 Amsterdam NL AMSTERD01 5/1 sem. PRE i PGS 4 Antwerpen B ANTWERP01 9/2 sem. PRE i PGS

Podrobnejšie

NP

NP Európsky parlament 2014-2019 Výbor pre právne veci 19.5.2016 ODÔVODNENÉ STANOVIO NÁRODNÉHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITE Vec: Odôvodnené stanovisko Sejmu Poľskej republiky k návrhu smernice Európskeho parlamentu

Podrobnejšie

Prezentácia ústavu

Prezentácia ústavu Načo sú nám symboly? O čom je etnológia Gabriela Kiliánová Ústav etnológie, Slovenská akadémia vied, Bratislava 1 Štruktúra prezentácie Úvod Čo je etnológia, čomu sa venuje Výskum symbolov Prípadová štúdia

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

VYROCNA SPRAVA 2010

VYROCNA SPRAVA 2010 VÝROČNÁ SPRÁVA ZA ROK 2010 RUMANSKÝ ART CENTRE, n.o. Demänová 278, 03101 Liptovský Mikuláš V Liptovskom Mikuláši 24.03.2011 OBSAH 1) Úvodné slovo predsedu správnej rady 2) Správa o činnosti za rok 2010

Podrobnejšie

GEN

GEN V Bratislave 16. septembra 2016 Bratislavské vyhlásenie Dnešné stretnutie v Bratislave sa odohráva v období, ktoré je pre náš európsky projekt kritické. Bratislavský samit 27 členských štátov sa venoval

Podrobnejšie

10-4 promo

10-4 promo strana 3 editoriál Vážení priatelia a priate¾ky šachovej hry, pred rokmi som bol v Po¾sku na jednej konferencii o regionálnom rozvoji. Podrobnosti nie sú dôležité, ale dobre si pamätám, ako sa niektorí

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx ANJELI DEŤOM Záverečná správa 2015 ASOCIÁCIA PRE MLÁDEŽ, VEDU A TECHNIKU HAGAROVA 4 831 52 BRATISLAVA ANJELI DEŤOM Záverečná správa Asi každý z nás osobne pozná dieťa vyrastajúce v prostredí, kde je náročné

Podrobnejšie

Draft Information for family and friends of survivors 2_SK

Draft Information for family and friends of survivors 2_SK Informácie pre priateľov a príbuzných Škótska telefónna linka pomoci pre obete znásilnenia 08088 01 03 02 (bezplatný telefón + minicom) Škótska telefónna linka pomoci pre obete znásilnenia ponúka linku

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Simona Silošová, OMD Business Development BLOCKBUSTERS - KOMUNIKÁCIA KTORÁ BAVÍ 1 V SKRATKE... 1 2 3 4 Čo blockbusters znamenajú Ako vznikajú a aké je ich uplatnenie v reklamnej komunikácii Prečo ľudí

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

EN

EN SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 30.7.2010 KOM(2010)411 v konečnom znení SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o vplyve rozhodnutí Európskeho parlamentu a Rady, ktorými sa upravujú právne základy

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Kto sme? AIESEC AIESEC je najväčšia svetová študentmi riadená organizácia vytvárajúca poziívny dopad na spoločnosť prostredníctvom osobnostného rozvoja a zdieľaných

Podrobnejšie

Slovenský pohár kord _15

Slovenský pohár kord _15 Slovenský pohár kord 2015-16, nominácie na ME, MS. Mladší žiaci, žiačky: 12 turnajov v rebríčku, započítava sa: všetky 4 domáce turnaje 2 najlepšie výsledky zo zahraničných turnajov - hodnotia sa 2 české(najbližšie)

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx)

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx) Základná umelecká škola Štefánikova 20, 071 01 Michalovce Školský vzdelávací program pre druhý stupeň základného štúdia Predmet : Názov predmetu Ročník Prvý Časový rozsah výučby 0.5 Učebný plán č. 40 Stupeň

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Dohovor o centralizovanom colnom konaní týkajúci sa rozdelenia vnútroštátnych nákladov na výber, ktoré sa ponechávajú pri odvedení tradičných vlastnýc

Dohovor o centralizovanom colnom konaní týkajúci sa rozdelenia vnútroštátnych nákladov na výber, ktoré sa ponechávajú pri odvedení tradičných vlastnýc 21.4.2009 Úradný vestník Európskej únie C 92/1 II (Oznámenia) OZNÁMENIA INŠTITÚCIÍ A ORGÁNOV EURÓPEJ ÚNIE RADA DOHOVOR o centralizovanom colnom konaní týkajúci sa rozdelenia vnútroštátnych nákladov na

Podrobnejšie

Predškolská výchova vo svete 2

Predškolská výchova vo svete 2 Predškolská výchova vo svete 2 Kvalita raného vzdelávania Projekt OECD Thematic Review of Early Childhood Education and Care 1998 2012 Štúdie Starting Strong I III (2001, 2006, 2012) Päť ciest ku kvalite

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Provence

Provence PROVENCE - po stopách Márie Magdalény (Francúzsko) Pozývame Vás na Púť po stopách Márie Magdalény, posvätnej nevesty Ježíša a jeho vernej následovníčky, ku znovuzrodeniu posvätnej ženskosti. Pôjdeme do

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA Zvolen č

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA Zvolen č MESTO ZVOLEN ZÁVEREČNÁ SPRÁVA Názov / Obchodné meno žiadateľa Adresa / Sídlo Štatutárny zástupca (meno, priezvisko, titul) Názov projektu Cieľ projektu 1. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI KMG ZVOLEN o.z. Námestie SNP

Podrobnejšie

Microsoft Word - B AM docx

Microsoft Word - B AM docx 6.10.2015 B8-0987/4 4 Sánchez Caldentey, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Lidia Senra Rodríguez, Neoklis Sylikiotis, Takis Hadjigeorgiou, Matt Carthy, Nikolaos Chountis, Luke Ming Flanagan,

Podrobnejšie

Erasmus plus 2018

Erasmus plus 2018 Projekty na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici v roku 2018 Mobility a mladežnícke výmeny v roku 2018 Apríl 2018: Mládežnícka výmena Podnikanie s multimédiami, Jazero Počúvadlo,

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Štandardný Eurobarometer 90 VEREJNÁ MIENKA V EURÓPSKEJ ÚNII JESEŇ 2018 NÁRODNÁ SPRÁVA SLOVENSKÁ REPUBLIKA Zastúpenie Európskej komisie v Slovenskej republike Štandardný Eurobarometer 90 Jeseň 2018 Kantar

Podrobnejšie

Rada Európskej únie

Rada Európskej únie RADA EURÓPSKEJ ÚNIE KĽÚČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EÚ Rada Európskej únie neformálne aj Rada EÚ alebo jednoducho len Rada je kľúčovým rozhodovacím orgánom EÚ. V rámci inštitúcie sa stretávajú ministri členských

Podrobnejšie

Politológia 2. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok

Politológia 2. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Politológia 2. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Zimný semester akademického roka 2019/2020 06.09.2019 o 9:00 Úvod do medzinárodnej politiky Vysvetlenie základných konceptov, pojmov

Podrobnejšie

Všeobecné podmienky pre udelenie ocenení TOP V CESTOVNOM RUCHU TRENČIANSKEHO KRAJA 1. Vyhlasovateľom udeľovania ocenení TOP v cestovnom ruchu je krajs

Všeobecné podmienky pre udelenie ocenení TOP V CESTOVNOM RUCHU TRENČIANSKEHO KRAJA 1. Vyhlasovateľom udeľovania ocenení TOP v cestovnom ruchu je krajs Všeobecné podmienky pre udelenie ocenení TOP V CESTOVNOM RUCHU TRENČIANSKEHO KRAJA 1. Vyhlasovateľom udeľovania ocenení TOP v cestovnom ruchu je krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región,

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED NÁSILÍM AKÝ JE ÚČEL DOHOVORU? Dohovor Rady Európy

Podrobnejšie

Microsoft Word - Dokument2

Microsoft Word - Dokument2 Smernica Rady zo 14. októbra 1991 o povinnosti zamestnávateľa informovať zamestnancov o podmienkach vzťahujúcich sa na zmluvu alebo na pracovno-právny vzťah (91/533/EHS) RADA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV,

Podrobnejšie

PR_NLE-CN_Agreement_app

PR_NLE-CN_Agreement_app Európsky parlament 2014-2019 Dokument na schôdzu A8-0267/2016 28.9.2016 * SPRÁVA o návrhu rozhodnutia Rady, ktorým sa Rakúska republika a Rumunsko oprávňujú v záujme Európskej únie prijať pristúpenie Peru

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

NEWSLETTER 08/ jún 2017 (tematické číslo k Park Film Festu) Tešíme sa na Vás na Park Film Feste! Tepliciach, ktorá odštartuje už tento piatok.

NEWSLETTER 08/ jún 2017 (tematické číslo k Park Film Festu) Tešíme sa na Vás na Park Film Feste! Tepliciach, ktorá odštartuje už tento piatok. NEWSLETTER 08/2017 21. jún 2017 (tematické číslo k Park Film Festu) Tešíme sa na Vás na Park Film Feste! Tepliciach, ktorá odštartuje už tento piatok. Po roku čakania a príprav budú Trenčianske Teplice

Podrobnejšie

Microsoft Word - pe453195_sk.doc

Microsoft Word - pe453195_sk.doc GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCIA C: PRÁVA OBČANOV A ÚSTAVNÉ VECI OBČIANSKE SLOBODY, SPRAVODLIVOSŤ A VNÚTORNÉ VECI Rámcové rozhodnutie Rady o boji proti organizovanej trestnej

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Aktivity k vyučovaniu fyziky na základnej škole PaedDr. Klára Velmovská, PhD. ODF FMFI UK v Bratislave PaedDr. Monika Vanyová, PhD. ZŠ Tvrdošovce Košice, 24. 11. 2015 Materiály na podporu vyučovania fyziky

Podrobnejšie

Zasady ochrany osobnych udajov - HAGARA - JULINEK

Zasady ochrany osobnych udajov - HAGARA - JULINEK ZÁSADY OCHRANY OSOBNÝCH ÚDAJOV Informácia o ochrane osobných údajov na web ohľadom súhlasu so spracúvaním osobných údajov na marketingové účely spoločnosti V tomto informačnom memorande vám chceme poskytnúť

Podrobnejšie

hrnciarovce_2017_brozura_SK.indd

hrnciarovce_2017_brozura_SK.indd OB JAV EURÓPU 2-3/09/2 017 r e v o c Dis 4.0 E P O EUR NITRIANSKE HRNČIAROVCE Príhovor Vážení priatelia, občania, partneri, Projekt Discover Europe 4.0 bol štvrtým pokračovaním objavovania Európy a posilňovania

Podrobnejšie

MEDIA PROGRAMME – EUROPEAN DEVELOPMENT SUPPORT

MEDIA PROGRAMME – EUROPEAN DEVELOPMENT SUPPORT KREATÍVNA EURÓPA Podprogram MEDIA Prehľad podpory Európske výzvy Kino Lumière, Bratislava 26/02/2015 Lososy v Jemene (Salmon Fishing in the Yemen; r. Lasse Hallström, GB; 2011), výberová podpora kinodistribúcie

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

Čítame s deťmi, rodičmi od malička

Čítame s deťmi, rodičmi od malička Čítame s deťmi, rodičmi od malička Iveta Hurná Knižnica pre mládež mesta Košice špeciálna knižnica na Slovensku orientovaná na prácu s deťmi a mládežou bola založená v roku 1955 má spolu 22 pobočiek 18

Podrobnejšie

SOŠ knihovníckych a informačných štúdií, Kadnárova 7, Bratislava

SOŠ knihovníckych a informačných štúdií, Kadnárova 7, Bratislava SOŠ masmediálnych a informačných štúdií, Kadnárova 7, 834 14 Bratislava Témy prác na praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky na školský rok 2018/2019 Študijný odbor: 7218 M masmediálne štúdiá

Podrobnejšie

hviezdoslavov-kubin_2009_sprava-prieskum_publika

hviezdoslavov-kubin_2009_sprava-prieskum_publika HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2009 V ZRKADLE PRIESKUMU PUBLIKA Prieskum publika na HK 2009 organizoval KVK NOC aj na 55. ročníku tejto súťažnej prehliadky recitačného umenia a divadiel poézie. Anketári uskutočnili

Podrobnejšie

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vzdelávania : Sú v súlade s cieľmi a obsahovým a výkonovým štandardom vzdelávacieho štandardu pre vyučovací

Podrobnejšie

Szándéknyilatkozat

Szándéknyilatkozat Dobrovoľníctvo - spôsob aktivity v seniorskom veku Prihláška dobrovoľníka Výmenný dobrovoľnícky program pre seniorov ľudí nad 50 rokov Dotazník pre uchádzačov Dobrovoľníci zo Slovenska do Čiech Termín

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Víta Vás George! Vaše nové šikovné bankovanie Ako banka chceme našim klientom poskytnúť stále vyšší komfort pri bankovaní a sme otvorení prijímať výzvy konkurencie na zlepšovanie. Myslíme si, že pre našich

Podrobnejšie

GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCIA B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA KULTÚRA A VZDELÁVANIE VÝSKUM REALIZOVANÝ PRE VÝBOR CU

GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCIA B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA KULTÚRA A VZDELÁVANIE VÝSKUM REALIZOVANÝ PRE VÝBOR CU GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCIA B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA KULTÚRA A VZDELÁVANIE VÝSKUM REALIZOVANÝ PRE VÝBOR CULT EURÓPSKE KULTÚRNE INŠTITÚTY V ZAHRANIČÍ ZHRNUTIE

Podrobnejšie

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán vypracovala : vedúca MZ Š K D vych. Bc.Adriana Valíčková

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Výtvarný redaktor Kód kvalifikácie U2642010-01714 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642010 / Výtvarný redaktor SK NACE Rev.2 R UMENIE, ZÁBAVA A REKREÁCIA,

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd KÝM PRÍDU HASIČI MÔŽE BYŤ NESKORO POŽIARNY ALARM Stihnete sa zachrániť? 1137 požiarov 85 zranených osôb 21 ľudí prišlo o život * Požiarne štatistiky slovenských domácností v období január október 2016

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ÚVOD REGIÓN Geografická poloha regiónu, ľudové tradície a remeslá, krása priľahlej prírody, drevené chrámy zapísané ako svetové dedičstvo UNESCO a história bojov z 2. svetovej vojny robia toto mystické

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

PK_Zamilovana_Gloria

PK_Zamilovana_Gloria ZAMILOVANÁ GLORIA V KINÁCH OD 18. APRÍLA Romantický film o tom, že láska prichádza nečakane, že vzťahy sú zložité v každom veku a že vás nič nepoloží, pokiaľ neprestanete naplno žiť. Gloria je rozvedená

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

ROZTOKY 2019 Okresná postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia

ROZTOKY 2019 Okresná postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia ROZTOKY 2019 Okresná postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Organizátor: Hornozemplínske

Podrobnejšie

manual.indd

manual.indd 1. Všeobecné usmernenia 3 2. Základná definícia loga 4 3. Farebná dispozícia loga 5 4. Ochranná zóna loga 10 5. Minimálna veľkosť loga 11 6. Zakázané varianty loga 12 7. Úrovne používania vizuálu KOŠICE

Podrobnejšie

Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických k

Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických k Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma 470 790 MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických komunikácií MDVRR SR VÝCHODISKÁ A CIEĽ v rámci viacročného

Podrobnejšie

Medzinárodné menové vzťahy

Medzinárodné menové vzťahy Medzinárodné menové vzťahy Vypracovala: Ing. Anna Mattová S medzinárodným obchodom a ostatnými ekonomickými pohybmi medzi národnými ekonomikami sa úzko spájajú medzinárodné menové vzťahy. Menová politika

Podrobnejšie

Záleží na tom, čo je vo vnútri

Záleží na tom, čo je vo vnútri PHILIPS LED Reflektorové 1,9 W (25W) G9 Teplá biela Nestmievateľné Záleží na tom, čo je vo vnútri Vďaka nádhernému tvaru a štandardným rozmerom je toto bodové svietidlo LED dokonalou ekologickou náhradou

Podrobnejšie

Fakulta VFU Brno FaF Seznam interinstitucionálních dohod VFU Brno - Erasmus+ Trvání SMS Univerzita Stát Erasmus kód smlouvy počet počet do studentů mě

Fakulta VFU Brno FaF Seznam interinstitucionálních dohod VFU Brno - Erasmus+ Trvání SMS Univerzita Stát Erasmus kód smlouvy počet počet do studentů mě Fakulta Seznam interinstitucionálních hod - Erasmus+ Trvání SMS Katholieke Universiteit Leuven Belgie B LEUVEN 2021 1 6 Universiteit Gent Belgie B GENT 2021 2 6 + of Namur Faculty of Science Medical Sofia

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči PHILIPS LED Bodové 3,1 W (25 W) GU10 Teplá biela Nestmievateľné Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči Nekvalitné osvetlenie môže namáhať oči. Je preto oveľa dôležitejšie než kedykoľvek predtým,

Podrobnejšie