ZOZNAM TÉM DIZERTAČNÝCH PRÁC V ŠTUDIJNOM PROGRAME KRÍZOVÝ MANAŽMENT NA AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 Téma DzP Anotácia Školiteľ Forma štúdia Téma DzP Anotá

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "ZOZNAM TÉM DIZERTAČNÝCH PRÁC V ŠTUDIJNOM PROGRAME KRÍZOVÝ MANAŽMENT NA AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 Téma DzP Anotácia Školiteľ Forma štúdia Téma DzP Anotá"

Prepis

1 ZOZNAM TÉM DIZERTAČNÝCH PRÁC V ŠTUDIJNOM PROGRAME KRÍZOVÝ MANAŽMENT NA AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 Návrh modelu procesne orientovaného manažmentu rizika vo vybranom segmente V súčasnom hospodárskom prostredí sú organizácie neustále nútené reagovať pružne na zmeny a optimalizovať všetky svoje činnosti a procesy. Preto je nevyhnutnosťou, aby existujúce procesy v organizácii boli jednoznačne vymedzené a aby boli identifikované zdroje rizík, ktoré ich môžu ohroziť. Snaha o neustále zlepšovanie procesov a reakcia na zmeny vyplývajúce z interného a externého prostredia organizácie si vyžaduje, aby bol v organizácii uplatňovaný model manažmentu rizika, ktorý bude procesne orientovaný a bude využívať adekvátne kvantitatívne a kvalitatívne metódy ako aj nástroje z oblasti manažmentu rizika, manažmentu zmeny, procesného manažmentu atď. Výsledkom dizertačnej práce bude vytvorenie modelu procesne orientovaného manažmentu rizika s ohľadom na riadenie zmien vo vybranom segmente (procese, resp. organizácii) a verifikácia navrhnutého modelu v praxi. doc. Ing. Katarína Buganová, PhD. Návrh modelu manažmentu rizika v projektovom riadení organizácie Projektový manažment predstavuje v súčasnosti jeden z najefektívnejších spôsobov na riadenie zmien a na riešenie strategických alebo iných významných úloh v podnikoch, resp. organizáciách. Podľa aktuálnych prieskumov, úspešne v stanovenom termíne a s plánovaným rozpočtom skončí na Slovensku len každý druhý projekt. Dôvodom môže byť chýbajúci alebo neefektívne realizovaný manažment rizika počas celého životného cyklu projektu. Z tohto dôvodu manažment projektu často nedokáže flexibilne reagovať na riziká, ktoré pri plánovaní projektu nezohľadnil. Východiskom práce bude analýza súčasných prístupov k manažmentu rizika v projektoch s doplnením poznatkov z vlastného prieskumu orientovaného na aplikáciu manažmentu rizika v projektovom riadení vo vybranom type organizácie. Na základe získaných výsledkov výskumu bude zostavený model posudzovania rizík v projektovom riadení, ktorý bude zohľadňovať aktuálne požiadavky na kvantitatívne vyjadrenie rizík ako aj využitie dostupnej softvérovej podpory pre vybraný typ organizácie. Navrhnutý model bude overený v praxi. doc. Ing. Katarína Buganová, PhD.

2 Kvantitatívne posudzovanie rizík na úseku prevencie závažných priemyselných havárií Prevencia závažných priemyselných havárií je problematika, ktorá je riešená ako na celoeurópskej, tak i na národnej úrovni. Ochrana obyvateľstva pred následkami havárií je dôležitou súčasťou prevencie v rámci cyklu krízového riadenia. Posudzovanie rizík je základným predpokladom predchádzania týmto krízových javov a implementácie zodpovedajúcich preventívnych opatrení a postupov. V každom kroku posudzovania rizík je možné využiť odlišné metódy v závislosti na hĺbke a rozsahu danej analýzy a charaktere posudzovaného priemyselného procesu. Na úseku prevencie závažných priemyselných havárií sú využívané najmä kvantitatívne metódy na stanovenie rizika. Tieto metódy a ich aplikáciu je možné optimalizovať pravdepodobnostnými a deterministickými postupmi. Celkový výsledok je ovplyvnený i neurčitosťou, ktorá musí byť v závere posúdená a znížená na čo najnižšiu mieru. Úlohou dizertačnej práce bude posúdiť kvantitatívne metódy posudzovania rizík na úseku prevencie závažných priemyselných havárií a navrhnúť najvhodnejší postup na efektívne posudzovanie rizík s čo najnižšou mierou neurčitosti. doc. Ing. Katarína Hollá, PhD. interná Návrh modelu integrovaného systému manažmentu rizika v podniku Celosvetovým trendom v manažmente rizika sa v súčasnosti stáva integrovaný prístup manažmentu rizika naprieč všetkými procesmi, čo zvyšuje úspešnosť riadenia rizík v rámci podniku a zvyšuje pravdepodobnosť prijatia správnych rozhodnutí, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutia cieľov podniku. Terminológia a všeobecná teória na úseku integrovaného systému manažmentu rizika v podnikoch je zatiaľ na Slovensku nedostatočne rozpracovaná. Zatiaľ nie sú správne interpretované a ani pochopené prínosy z uplatňovania integrovaného systému manažmentu rizika v podnikoch. Prevláda skôr operatívne riadenie vzniknutých problémov pred systémovými preventívnymi riešeniami. Chýbajú tiež konkrétne príklady z aplikácie integrovaného systému manažmentu rizika v podnikoch na Slovensku, ktoré by bolo možné ďalej teoreticky rozpracovať a využiť v praxi. Očakávané prínosy: rozvoj teórie manažmentu rizika v otázkach integrovaného prístupu k jeho uplatňovaniu v podnikoch, vytvorenie modelu aplikácie integrovaného systému manažmentu rizika v podniku, overenie navrhovaného modelu v konkrétnom podniku. doc. Ing. Mária Hudáková, PhD.

3 Posúdenie procesných rizík pri zvyšovaní kvality v organizáciách Na základe informácií získaných z prieskumov je možné konštatovať, že aplikácia manažmentu rizika v podnikoch na Slovensku je zatiaľ veľmi nízka. Jednou z významných možnosti na zlepšenie tejto situácie je prepojenie manažmentu rizika s manažmentom kvality v súlade s normou ISO 9001:2015 Systém manažérstva kvality. Manažment rizika je v norme začlenený do celého systému riadenia a preventívne opatrenia sú súčasťou strategického plánovania, prevádzkových procesov a kontroly v podniku. Manažment rizika je považovaný za dôležitý nástroj zvyšovania kvality, pretože sa podieľa na uplatňovaní preventívnych opatrení a zvyšovaní spoľahlivosti výrobných procesov. Keďže kvalita produktu úzko súvisí s kvalitou podnikových procesov, mal by byť manažment rizika uplatňovaný vo všetkých kľúčových podnikových procesoch. Očakávané prínosy: rozvoj teórie posudzovania rizík v prepojení na manažment kvality, vytvorenie zásad a modelu posudzovania procesných rizík pri zvyšovaní kvality v organizáciách, overenie navrhovaného modelu v konkrétnej organizácii. doc. Ing. Mária Hudáková, PhD. Hodnotenie výkonnosti ako prístup k identifikácii rizík v podniku Aplikácia konceptu Hodnotenia výkonnosti v súvislosti s identifikáciou rizík v podniku je veľmi aktuálna pre teóriu a prax. Existujú rôzne nástroje a prístupy pre identifikáciu rizík podniku. Cieľom dizertačnej práce bude na základe hodnotenia výkonnosti navrhnúť model identifikácie rizík podniku. Aplikácia modelu bude v rámci existujúceho alebo navrhnutého softwarového riešenia pre malé a stredné podniky. Výstupom bude identifikácia rizík podniku, ktorá bude podkladom pre manažérske rozhodovanie a riadenie rizika podniku. Model a aplikácia bude zameraná na malé a stredné podniky. Očakávané prínosy: rozvoj teórie a jej prepojenie s praxou v problematike hodnotenia výkonnosti, manažérskeho rozhodovania v podniku a hodnotenia rizík v podniku, využitie existujúceho softwarového riešenia, resp. návrh nového riešenia pre potreby praxe; predpokladá sa komunikácia so softvérovým vývojárom ako aj s používateľmi; navrhnuté úpravy budú vychádzať z komunikácie s týmito subjektami, ťažisko riešenia bude na začlenení hodnotenia výkonnosti do manažérskeho rozhodovacieho procesu; v práci preto budú identifikované jednotlivé fázy spojené s návrhom a implementáciou hodnotenia výkonnosti a tie budú prepojené s identifikáciou rizík v podniku. doc. Ing. Jozef Klučka, PhD.

4 Aplikácia zásad manažmentu rizík pre zaistenie potravinovej bezpečnosti Slovenska Riadenie rizík je jednou z kľúčových tém súčasnej aj budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku Riziká v poľnohospodárstve sú väčšie ako v iných odvetviach hospodárstva a ich riešenie ovplyvňuje stabilitu zásobovania občanov potravinami. Cieľom dizertačnej práce bude aplikovať zásady manažmentu rizík v podmienkach potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti potravín na Slovensku. Zistiť príčiny a vzťahy, ktoré majú dopad na výrobu vybraných komodít (mäso, mlieko, jačmeň, kukurica, pšenica, slnečnica, repka olejná prípadne iné) vo výrobno ekonomických podmienkach Slovenskej republiky. Zároveň navrhnúť opatrenia na zlepšenie súčasného stavu potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti Slovenskej republiky. prof.h.c. doc. Ing. Monika Hudáková, PhD. MBA externá Objektivizácia kritérií pre zaradenie kľúčových systémov a služieb do systému kritickej infraštruktúry Cieľom výskumu bude návrh a overenie objektívnych kritérií pre zaradenie kľúčových systémov a služieb sektora energetika/doprava do systému KI. Navrhnuté kritériá budú založené nielen na systémových parametroch najvýznamnejších systémov a služieb sektora a jeho podsektorov, ale aj na vnútrosektorovej a čiastočne aj medzisektorovej previazanosti najdôležitejších sektorov KI. Princíp riešenia bude založený na definovaní a verifikácii štruktúrovanej množiny kritérií pre zvýšenie objektívnosti určenej množiny prvkov KI a ich využití pri systémovo chápanom posudzovaní odolnosti kľúčových prvkov zvoleného sektora. Plánovaný obsah riešenia: Vymedzenie a topológia infraštruktúry a definovanie typologických objektov, t. j. kľúčové systémy a služby ako potenciálne prvky KI v sektore / podsektore. Analýza nástrojov pre posudzovanie rizík a určenie zoznamu aktuálnych hrozieb pre jednotlivé typologické prvky kľúčovej infraštruktúry v sektore / podsektore. Výskum vnútrosektorovej previazanosti najdôležitejších infraštruktúrnych systémov z pohľadu významu a zraniteľnosti sektora / podsektora. Definovanie štruktúrovanej množiny kritérií pre hodnotenie významu kľúčových prvkov infraštruktúry v zvolenom sektore a jeho subsektoroch. Kvantifikácia a verifikácia množiny indikátorov vhodných pre systémovo založené posudzovanie odolnosti infraštruktúrnych subsystémov v rámci zvoleného sektora / podsektora. doc. Ing. Bohuš Leitner, PhD.

5 Prioritizácia a kategorizácia prvkov infraštruktúry z pohľadu kaskádových efektov Cieľom výskumu bude návrh a overenie postupov pre kvantitatívne definovanú prioritizáciu a kategorizáciu infraštruktúrnych prvkov infraštruktúry z pohľadu ich odolnosti a významu v rámci celého infraštruktúrneho systému. Aktuálne postupy kategorizácie prvkov sú založené najmä na systémových parametroch infraštruktúrneho systému. Významné však sú väzby, vnútrosektorové ako aj medzisektorové, ktoré charakterizujú vzájomnú interakciu a previazanosť systémov a služieb na vymedzenom území. Takto komplexne chápaný problém priamo súvisí s problematikou kaskádových efektov, ktorých rozsah je obvykle výrazne väčší, ako mala pôvodná iniciačná udalosť. Plánovaný obsah riešenia: Vymedzenie a topológia infraštruktúry, definovanie kľúčových systémov a služieb infraštruktúrnych systémov, typy väzieb a ich vlastnosti. Všeobecný prehľad metód a prístupov, ktoré je možné využiť pre hodnotenie vzniku a šírenia dopadov v rámci systému kritickej infraštruktúry. Definovanie premenných determinujúcich hodnotenie súvzťažnosti a analýza typov väzieb medzi vybranými prvkami systému a predpokladaných dopadov. Návrh základných kritérií využiteľných pri hodnotení intenzity väzby v rámci systému. Definovanie východísk pre návrh spôsobu hodnotenia kaskádových efektov vo vnútri infraštruktúrneho systému, definovanie základných fáz procesu, vstupných parametrov a návrh metódy pre hodnotenie dopadov kaskádových efektov v infraštruktúre. Návrh procesu hodnotenia súvzťažností a dopadu kaskádových efektov v infraštruktúrnych systémoch a praktické overenie navrhnutého prístupu na vybranom objekte. doc. Ing. Bohuš Leitner, PhD. Matematická podpora plánovania a realizácie procesov objektovej a plošnej evakuácie Evakuácia osôb, zvierat alebo hnuteľných vecí je komplex činností a opatrení obsahujúci prípravu a odsun ohrozených osôb, zvierat alebo aj materiálnych hodnôt z objektu či územia ohrozeného vznikom alebo trvaním krízového javu. Najčastejšie sa jedná o objektovú alebo priestorovú evakuáciu. Pri plánovaní, ale aj v čase realizácie evakuácie je potrebné vykonať viacero čiastkových činností, ktoré je možné optimalizovať nielen z pohľadu času a nákladov, ale aj efektívnosti využitia priestorov, nasadených síl a technických prostriedkov, núdzového zabezpečenia evakuovaných, špecifických podmienok evakuácie a pod. Hlavným cieľom zamýšľanej dizertačnej práce bude spracovanie a overenie možností matematickej podpory v riadení evakuácie, so zameraním na relevantné metódy analýzy komplexných systémov a operačnej analýzy. Okrem štandardne využívaných metód (sieťová analýza, distribučné problémy, príp. viackriteriálne hodnotenie variantov) ide najmä o aplikáciu postupov zameraných na optimalizáciu prepravných trás a prepravovaných množstiev, alokáciu obslužných miest, príp. matematické modely pre núdzové zásobovanie, hromadné obslužné systémy a ďalšie. Očakávaným výsledkom bude spracovanie metodickej pomôcky pre zvýšenie efektívnosti procesov riadenia evakuácie prostredníctvom využitia matematického aparátu a dostupnej softvérovej podpory a jej overenie na prípadovej štúdii. doc. Ing. Bohuš Leitner, PhD.

6 Možnosti využitia kompetenčných prístupov vo vzdelávaní krízových manažérov Účinnosť doterajšieho systému prípravy a vzdelávania kompetentných pracovníkov verejnej správy ako aj príslušných špecialistov v podnikoch je negatívne poznamenaná množstvom objektívnych i subjektívnych faktorov obsahového i organizačného charakteru. Doterajšie skúsenosti z riešenia kríz ako aj prognózy budúceho vývoja naznačujú potrebu korekcie obsahu, foriem i metód prípravy a zvýšenia pripravenosti kompetentných ako aj obyvateľov na zvládanie budúcich možných kríz rôzneho charakteru. Práca bude vychádzať z analýzy súčasného systému vzdelávania na úseku krízového riadenia. Štúdium súčasných teoretických poznatkov a praktických prístupov bude doplnené prieskumom zameraným na posúdenie reálnych funkcií, úloh a spôsobilostí krízových manažérov na konkrétnej pozícii. Na základe komparácie metód analýzy práce a identifikácie kompetencií bude stanovený postup využitia výsledkov prieskumu na analýzu kompetencií krízového manažéra a na tvorbu kompetenčného modelu. Výsledkom práce bude konštrukcia modelu kompetencií krízového manažéra a návrh jeho uplatnenia v systéme vzdelávania krízových manažérov v štátnej správe (resp. samospráve, špecialistov v podnikoch). Predpokladá sa overenie funkčnosti navrhnutého modelu pre vybranú skupinu pozícií (v štátnej správe a samospráve). doc. Mgr. Vladimír Míka, PhD. Tvorba modelu aplikácie nástrojov manažmentu rizika v procese rozhodovania v podmienkach MSP Proces manažmentu rizika sa vo väčšine podnikov chápe ako samostatný systém nástrojov a opatrení smerujúcich k odhaleniu zdrojov rizík a k ovládaniu z toho vyplývajúcich rizík. Ide predovšetkým o nástroje odhaľujúce okrem podnikateľských rizík i riziká ohrozenia bezpečnosti. Zvlášť aktuálne je zameranie pozornosti na včasnú identifikáciu možných rizík a na včasnú reakciu na možné ohrozenia v podmienkach malých a stredných podnikov (MSP). MSP sú citlivejšie na zmeny vonkajších podmienok ako aj na problémy vnútorného prostredia. Vo všeobecnosti aj pre MSP platí, že najväčšie riziká vyplývajú z charakteru trhového prostredia, podnikateľského prostredia v odvetví a z ekonomických a právnych podmienok v krajine. V MSP však môžu mať horšie následky aj riziká personálne, riziká vyplývajúce z nedostatočnej kvalifikácie zamestnancov, z nízkej motivácie a z porušovania disciplíny, z porušovania bezpečnostných opatrení a ďalších pravidiel a noriem. Osobitnú úlohu tu zohráva pripravenosť manažmentu, jeho manažérske znalosti a skúsenosti, ktoré v mnohých prípadoch chýbajú a sú nahradzované odbornými znalosťami a rutinou. Dizertačná práca predpokladá posúdenie súčasného stavu uplatňovania nástrojov manažmentu rizika v MSP, posúdenie pripravenosti majiteľov, resp. manažérov využívať nástroje manažmentu rizika v rozhodovacích procesoch pri riešení kľúčových problémov v podniku. Výsledkom bude posúdenie možných personálnych rizík na strane výkonných zamestnancov a na strane manažérov. Predpokladaný prieskum bude zameraný na odhalenie najčastejších chýb a omylov v rozhodovacej praxi manažérov. Výsledkom práce bude model aplikácie nástrojov manažmentu rizika do procesu strategického rozhodovania v podmienkach malého alebo stredného podniku vo vybranom odvetví a návrh obsahu prípravy manažérov zameraný na redukciu možných príčin chýb a omylov v rozhodovacom procese. doc. Mgr. Vladimír Míka, PhD.

7 Model prípravy obyvateľstva na zvládanie krízových situácií Príprava obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc pri zvládaní kríz ako aj príprava kompetentných na úrovni miestnych samospráv neodpovedá súčasným požiadavkám. Prakticky neexistuje komplexný systém prípravy obyvateľstva, vrátane jeho jednotlivých špecifických skupín. Okrem toho doterajšie skúsenosti ako aj kvalifikované prognózy umožňujú predpokladať nárast krízových javov, na zvládanie ktorých nie sú obyvatelia a najmä niektoré vybrané skupiny dostatočne pripravené. Dizertačná práca predpokladá posúdenie súčasného stavu pripravenosti vybranej skupiny obyvateľstva na zvládanie krízových situácií. Ďalším východiskom bude analýza súčasného systému prípravy a vymedzenie aktuálnych problémov v pripravenosti obyvateľov s ohľadom na zmeny v charaktere súčasných kríz. Využité budú i komparácie systémov prípravy vo vybraných krajinách EÚ a ďalších krajinách. Jedným z nástrojov bude prieskum súladu aktuálneho stavu pripravenosti obyvateľov s potrebami zvládať predpokladané krízové situácie. Výsledkom práce bude návrh modelu diferencovanej prípravy obyvateľov, prípadne vytvorenie projektu systému vzdelávania s dôrazom na niektorú zo skupín obyvateľstva (mládež, seniori, či iná minorita). doc. Mgr. Vladimír Míka, PhD. Kvantitativní a kvalitativní parametry vhodného stravování jednotlivých složek IZS a obyvatelstva při mimořádných událostech V rámci dizertační práce budou zhodnoceny současné postupy pro zajištění bezpečných potravin pro krizové situace s ohledem na jejich výživovou hodnotu, výrobu a skladování. Budou specifikovány požadavky na složení potravin pro krizové situace s ohledem na výživové potřeby jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a pro obyvatelstvo, včetně specifických potřeb (odlišnosti u nemocných, těhotných, u dětí). V současné době je této problematice věnována minimální pozornost, jediným kritériem je nyní délka trvanlivosti potraviny. Cílem bude návrh na vhodné potravinové balíčky včetně nápojů a to včetně výrobců (případně potenciálních výrobců) a možných distributorů. Zkvalitnění nutričních a kvalitativních vlastností potravin v období mimořádných situací. prof. MUDr. Leoš Navrátil, CSc., MBA, dr. h. c.; doc. Mgr. Zdeněk Hon, Ph.D. Návrh modelu komplexnosti cyklu krízového riadenia v spoločnosti Analyzovať súčasný stav spoločného posúdenia potrieb a úsilia využívať plánovanie v komplexných multisektorových a multilaterálnych krízových prostrediach tým, že sa stavia na dôležitých zdrojoch informácií a schopnostiach posúdiť štruktúru a charakter krízových javov nevojenského charakteru, ktoré môžu ohrozovať danú komunitu a prostredie. Spracovať model riešenia konkrétneho krízového javu v rámci celého cyklu krízového riadenia so zameraním na riešenie, rekonštrukciu a obnovu. doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD. MBA

8 Návrh informačného systému na podporu rozhodovania v krízovom riadení Analyzovať súčasný stav poznania na úseku informačných systémov na podporu rozhodovania so zameraním na krízové riadenie a s ohľadom na súčasnú spoločenskú prax. Posúdiť možnosti využívania informačných systémov na podporu rozhodovania v rámci krízového manažmentu. Navrhnúť informačný systém na podporu rozhodovania pre potreby krízového riadenia v súčasných podmienkach a možnostiach. Návrh odladiť na príkladoch, prípadne spracovať prípadové štúdie a štúdiu realizovateľnosti navrhnutého informačného systému na podporu rozhodovania v krízovom riadení. doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD. MBA Simulácie ako nástroj na podporu rozhodovania v krízovom riadení Analyzovať súčasný stav poznania na úseku možnosti využívania simulácie ako nástroja na podporu rozhodovania so zameraním na krízové riadenie a s ohľadom na súčasnú spoločenskú prax. Posúdiť možnosti využívania simulácií na podporu rozhodovania v rámci krízového manažmentu. Navrhnúť scenáre simulácií na podporu rozhodovania pre potreby krízového riadenia v súčasných podmienkach a možnostiach. Návrh odladiť na príkladoch, prípadne spracovať prípadové štúdie a štúdiu realizovateľnosti navrhovaných simulácií a scenárov v krízovom riadení. doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD. MBA Riešenie krízových javov v rámci inteligentných miest v kontexte konceptu bezpečné mesto Analyzovať súčasný stav poznania na úseku inteligentných miest, identifikácie a analýzy rizík v rámci inteligentných miest z pohľadu spoločenskej praxe krízového manažmentu. Posúdiť možnosti využívania vybraných metód v analýze bezpečnosti v rámci inteligentných miest s dôrazom na krízový manažment. Navrhnúť metodiku hodnotenia pripravenosti inteligentných miest na predchádzanie krízovým javom a hodnotenie úrovne pripravenosti na reakciu. Návrhy odladiť na príkladoch, prípadne spracovať prípadové štúdie jednotlivých miest. doc. Ing. Jozef Ristvej, PhD. MBA

9 Možnosti posudzovania ekonomickej bezpečnosti hospodárskych subjektov Ekonomická bezpečnosť tvorí, spoločne s ďalšími zložkami bezpečnosti, ako napr. informačná, politická, energetická a surovinová, environmentálna,... jednotný celok, ktorého časti sa prelínajú a vzájomne ovplyvňujú. Možno ju definovať ako stav, v ktorom ekonomika hospodárskeho subjektu, ktorého bezpečnosť má byť zaistená (štátu, aliancie štátov, podniku, jednotlivca), nie je vystavená rizikám a ohrozeniam, ktoré by mohli výrazne znížiť (alebo už znižujú) jej výkonnosť potrebnú na plnenie základných funkcií a dosahovanie stanovených cieľov. Na zaistenie takého stavu je nevyhnutné, aby objekty ekonomickej bezpečnosti (hospodárske subjekty) mali dostatočné zdroje a aby tieto zdroje využívali efektívne a udržateľným spôsobom. Cieľom dizertačnej práce bude identifikovať zdroje ekonomickej bezpečnosti vybraného hospodárskeho subjektu a na ich základe stanoviť vhodné kritériá a metódy posudzovania ekonomickej bezpečnosti. doc. Ing. Stanislava Strelcová, PhD. interná Aplikovanie zásad manažmentu rizík v podmienkach miestnej štátnej správy Orgány miestnej štátnej správy zohrávajú významnú úlohu v procese prevencie i riešenia krízových javov. Plnia rad konkrétnych úloh na úseku prípravy štátu na obranu, civilnej ochrany obyvateľov, krízového plánovania, vnútornej bezpečnosti a poriadku v príslušnom regióne, ako aj príjmu tiesňového volania, jeho vyhodnocovania a pomoci ľuďom v núdzi prostredníctvom integrovaného záchranného systému. Okresné úrady a okresné úrady v sídle kraja sa teda zásadným spôsobom podieľajú na zvyšovaní úrovne bezpečnosti regiónov a ich trvalom rozvoji. Manažment rizík je logická a systematická metóda určovania súvislostí v akýchkoľvek činnostiach, funkciách alebo procesoch, identifikovania rizík, ich analýzy, hodnotenia, znižovania a priebežného monitorovania, ktorá umožňuje minimalizovať straty a maximalizovať príležitosti. Je ho možné aplikovať do podmienok celého radu inštitúcií, manažérskych tímov, právnických, ale aj podnikajúcich fyzických osôb vrátane orgánov verejnej správy. Manažment rizík predstavuje kultúru, procesy a štruktúry zamerané na efektívne riadenie potenciálnych príležitostí a možných neželateľných dôsledkov. Je to interaktívny proces skladajúci sa z krokov, ktoré pri zachovaní plánovanej postupnosti umožňujú trvalé skvalitňovanie rozhodnutí a tým následne aj zlepšovanie výsledkov uskutočňovaných procesov. Manažment rizika musí byť integrálnou činnosťou každej manažérskej praxe, bez ohľadu na úroveň riadenia (od strategickej až po prevádzkovú). Cieľom tejto dizertačnej práce bude uplatniť ho v podmienkach odboru krízového riadenia okresných úradov. doc. Ing. Stanislava Strelcová, PhD.

10 Logistická podpora riešenia krízových situácií Logistika ako metóda manažmentu má svoje opodstatnenie nielen v otázkach ekonomickej prosperity subjektov ale aj v oblasti riešenia krízových situácií. V čase krízovej situácie sa výrazne menia štandardné podmienky fungovania systému. K zmene týchto podmienok dochádza často náhle a s dôsledkami, ktoré nie je možné vždy presne predvídať. Na riešenie týchto situácií sú nasadzované sily a prostriedky, ktorých hlavná činnosť, záchrana osôb a majetku a zmiernenie negatívnych následkov, si vyžaduje množstvo podporných logistických činností materiálového, dopravného, zdravotníckeho charakteru a ďalších potrebných služieb. Tieto sú potrebné jednak pre podporu nasadených síl a prostriedkov, ale na druhej strane musia pôsobiť v prospech osôb, zvierat a objektov postihnutých mimoriadnou udalosťou. Táto podpora vyvoláva materiálové a informačné toky, ktoré by mali byť realizované v súlade s logistickými požiadavkami v špecifických podmienkach krízovej situácie. Riešenie dizertačnej práce bude zamerané na identifikáciu a posúdenie rizikových miest v logistickom reťazci riešenia krízových situácií a návrh opatrení na ich redukciu. Cieľom dizertačnej práce je optimalizácia obehových procesov (hmotných a nehmotných) smerujúca k naplneniu logistických požiadaviek v špecifických podmienkach krízovej situácie. doc. Ing. Eva Sventeková, PhD. interná Kvantifikácia zraniteľnosti spoločnosti v dôsledku zlyhania dôležitých systémov a služieb v energetike (doprave) Znižovanie spoločenskej zraniteľnosti je jedným z hlavných princípov fungovania každej spoločnosti. Spoločenská zraniteľnosť je súčasťou hodnotenia rizika katastrof a kľúčovou informáciou potrebnou pre hodnotenie nebezpečenstiev a opatrení na zmiernenie ich nežiaducich dopadov. Identifikácia a hodnotenie zraniteľnosti spoločnosti, ekonomiky, inštitucionálnych štruktúr a životného prostredia sú základnými informáciami potrebnými na znižovanie rizika a zlepšenie pripravenosti na rôzne krízové situácie. Posúdenie zraniteľnosti neznamená iba stanovenie ľudskej zraniteľnosti ale aj dostupných zdrojov nevyhnutných na riešenie nežiaducej udalosti. V podmienkach SR absentuje vedecky a objektívne zdôvodnený a všeobecne akceptovaný aparát na hodnotenie zraniteľnosti spoločnosti v dôsledku zlyhania dôležitých systémov a služieb energetickej/dopravnej infraštruktúry. Doteraz neboli definované žiadne všeobecne uznávané metódy a techniky pre kvantifikáciu miery zraniteľnosti a spôsoby vyjadrenia dopadov zlyhania prvkov energetickej (dopravnej) infraštruktúry na významné hospodárske subjekty a vybrané skupiny obyvateľstva. Cieľom dizertačnej práce je návrh možností kvantifikácie miery zraniteľnosti spoločnosti v dôsledku zlyhania dôležitých systémov a služieb vo vybranom sektore kritickej infraštruktúry a návrh komplexného systému indikátorov vhodných pre hodnotenie úrovne spoločenskej zraniteľnosti na regionálnej úrovni. Tému je možné podľa preferencie riešiteľa zamerať do sektora energetiky alebo dopravy. doc. Ing. Eva Sventeková, PhD.

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Projektový manažér pre informačné technológie Kód kvalifikácie U2421003-01391 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2421003 / Projektový špecialista (projektový

Podrobnejšie

SMART_GOVERNANCE_Ftacnik

SMART_GOVERNANCE_Ftacnik Smart governance alebo Inteligentné riadenie pre samosprávu Milan Ftáčnik Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Smart Cities 2018 od vízií k efektívnym inováciám,

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista riadenia kvality v hutníctve Kód kvalifikácie U2146013-00416 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 2146013 / Špecialista riadenia

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Ing. Lenka Gondová, CISA, CGEIT, CRISC konateľ Pro Excellence s.r.o. Poradenstvo a audity v oblasti IT, Analýzy a optimalizácia procesov Bezpečnostné projekty Implementácie systémov podľa ISO/IEC 9001,

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 Manažérstvo programu auditu Jozef Grauzeľ, MASM 30. marec 2011 ISO 19011-2011 1 Obsah Terminologické zmeny v ISO/DIS 19011 Porovnanie kap. Manažérstvo programu auditu pôvodnej a pripravovanej normy Uplatnenie

Podrobnejšie

KRITÉRIÁ PRE VÝBER PROJEKTOV - POSUDZOVACIE KRITÉRIÁ pre posúdenie projektových zámerov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu priorit

KRITÉRIÁ PRE VÝBER PROJEKTOV - POSUDZOVACIE KRITÉRIÁ pre posúdenie projektových zámerov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu priorit KRITÉRIÁ PRE VÝBER PROJEKTOV - POSUDZOVACIE KRITÉRIÁ pre posúde projektových zámerov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu prioritná os 2 Príloha 7 výzvy Špecifický cieľ 2.1.1 Podporiť

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vízia a stratégia rozvoja SR do roku 2030 máj 2019 Prečo potrebujeme víziu a stratégiu? Globálne výzvy neobchádzajú ani Slovensko. Slovenská spoločnosť musí čeliť zásadným demografickým zmenám a zmene

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Architekt informačných systémov Kód kvalifikácie U2511002-01348 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2511002 / IT architekt, projektant SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro (8.4.3 ) doc. Ing. Martin Marko, CSc. e mail: martin.marko@aos.sk tel.:0960 423878 Elektromagnetická kompatibilita mobilných platforiem komunikačných systémov. Zameranie: Analýza metód a prostriedkov vedúcich

Podrobnejšie

Katarina Kellenbergerova - Panel 5

Katarina Kellenbergerova - Panel 5 Operačný program výskum a vývoj Katarína Kellenbergerová riaditeľka sekcie implementácie OP VaV Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚE Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU FILOZOFIA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU FILOZOFIA Platný od: 20.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU FILOZOFIA (a) Názov študijného odboru: Filozofia (anglický názov "Philosophy") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Manažér v potravinárskej výrobe Kód kvalifikácie U1321001-00886 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 1321001 / Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe

Podrobnejšie

E V A K U Á C I A

E V A K U Á C I A MINISTERSTVO VNÚTRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY SEKCIA INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU A CIVILNEJ OCHRANY HAVRAN 2012 CVIČENIE SIMULOVANEJ HAVÁRIE JADROVÉHO ZARIADENIA V SLOVENSKEJ REPUBLIKE NA NÁRODNEJ ÚROVNI

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin doc. Ing. Martin Marko, CSc. e-mail: martin.marko@aos.sk tel.: 0960 423878 Metódy kódovania a modulácie v konvergentných bojových rádiových sieťach Zameranie: Dizertačná práca sa bude zaoberať modernými

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA Platný od: 20.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA (a) Názov študijného odboru: Andragogika (anglický názov "Andragogy") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná

Podrobnejšie

fadsgasga

fadsgasga Smart governance and financing Inteligentné riadenie a financovanie Milan Ftáčnik Predseda Rady pre smart riešenia a inovácie Čo je inteligentné riadenie? Také riadenie, ktorého cieľom je zvýšenie kvality

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Strojársky špecialista riadenia výroby Kód kvalifikácie C2144007-00821 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 2144007 / Strojársky špecialista

Podrobnejšie

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Kurz pre pracovníkov HR útvarov Kurz Rozvoj a riadenie ľudských zdrojov je Ministerstvom školstva SR akreditovaný intenzívny kvalifikačný kurz

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Komunitné plánovanie sociálnych služieb v Trnave Konferencia KOMUNITNÉ PLÁNOVANIE Povinnosť či príležitosť pre samosprávu? - 23. januára 2018, Bratislava Komunitný plán sociálnych služieb KPSS mesta Trnavy

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint FINANCOVANIE SMART CITY Miriam Letašiová generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR 1. február 2018, Hotel Bôrik, Bratislava SMART CITY a prístup MH

Podrobnejšie

Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestna

Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestna Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestnancov podieľajúcich sa na nákupe surovín, tovarov, výrobkov, služieb,

Podrobnejšie

Úvodná prednáška z RaL

Úvodná prednáška z RaL Rozvrhovanie a logistika Základné informácie o predmete Logistika a jej ciele Štruktúra činností výrobnej logistiky Základné skupiny úloh výrobnej logistiky Metódy používané na riešenie úloh výrobnej logistiky

Podrobnejšie

SLOVENSKO-ČESKÁ MEDZIVLÁDNA VEDECKO-TECHNICKÁ SPOLUPRÁCA NA ROKY NÁVRH PROJEKTU. DÁTUM PRIJATIA 1 : IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO 1 : NÁZOV NAVRHOVAN

SLOVENSKO-ČESKÁ MEDZIVLÁDNA VEDECKO-TECHNICKÁ SPOLUPRÁCA NA ROKY NÁVRH PROJEKTU. DÁTUM PRIJATIA 1 : IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO 1 : NÁZOV NAVRHOVAN DÁTUM PRIJATIA 1 : IDENTIFIKAČNÉ ČÍSLO 1 : NÁZOV NAVRHOVANÉHO PROJEKTU V SLOVENSKOM JAZYKU NÁZOV NAVRHOVANÉHO PROJEKTU V ČESKOM JAZYKU SKRÁTENÝ NÁZOV NAVRHOVANÉHO PROJEKTU ( kľúčové slová ) Ekonomické

Podrobnejšie

POZVÁNKA NA XII. MEDZINÁRODNÚ VEDECKÚ KONFERENCIU MLADÝCH VEDECKÝCH PRACOVNÍKOV A DOKTORANDOV MLADÁ VEDA 2015 Veda a krízové situácie októbra

POZVÁNKA NA XII. MEDZINÁRODNÚ VEDECKÚ KONFERENCIU MLADÝCH VEDECKÝCH PRACOVNÍKOV A DOKTORANDOV MLADÁ VEDA 2015 Veda a krízové situácie októbra POZVÁNKA NA XII. MEDZINÁRODNÚ VEDECKÚ KONFERENCIU MLADÝCH VEDECKÝCH PRACOVNÍKOV A DOKTORANDOV MLADÁ VEDA 2015 Veda a krízové situácie 14. 15. októbra 2015 Žilina Konferencia sa koná pod záštitou prof.

Podrobnejšie

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie.

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Stratégia Európskej environmentálnej agentúry 2009 2013 Stratégia EEA 2009 2013 Stratégia agentúry EEA načrtáva naše plány na nasledujúcich päť rokov. Je navrhnutá

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU EKONOMIKA A RIADENIE PODNIKOV

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU EKONOMIKA A RIADENIE PODNIKOV Platný od: 21.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU EKONOMIKA A RIADENIE PODNIKOV (a) Názov študijného odboru: Ekonomika a riadenie podnikov (anglický názov "Economics and Management of Enterprises") (b) Stupne

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Elektronizácia služieb bratislavskej samosprávy Operačný program Informatizácia spoločnosti a Operačný program Bratislavský kraj OPIS a OPBK sú komplementárnymi programami v zmysle vybudovania egovernmentu

Podrobnejšie

Šablona dokumentu

Šablona dokumentu 19. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 21. - 22. máj 2014 VÝSLEDKY PROJEKTU 0043-10 KOMPLEXNÝ MODEL POSUDZOVANIA

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ČO PRINÁŠA NOVÁ SMERNICA EP A RADY 2018/844/EÚ O ENERGETICKEJ HOSPODÁRNOSTI BUDOV ČISTA ENERGIA PRE VŠETKÝCH EURÓPANOV ENERGETICKÁ ÚNIA A OPATRENIA V OBLASTI KLÍMY Energetická únia a opatrenia v oblasti

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Aktualizácia koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR Uznesenie vlády SR č. 178/2011 úloha aktualizácie Koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku

Podrobnejšie

Název prezentace může být na dva řádky (písmo Calibri, vel. 40, tučné)

Název prezentace může být na dva řádky (písmo Calibri, vel. 40, tučné) Kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti v zdravotníckych zariadeniach skupiny AGEL na Slovensku Mgr. Alena Cerovská, MPH Jasná, 23.-24.november 2017 Kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti

Podrobnejšie

Nová éra Microsoft Dynamics 365 v IT spoločnosti GAMO Vďaka dodanému riešeniu sme pomohli zlepšiť fungovanie kľúčových oblastí

Nová éra Microsoft Dynamics 365 v IT spoločnosti GAMO Vďaka dodanému riešeniu sme pomohli zlepšiť fungovanie kľúčových oblastí Nová éra Microsoft Dynamics 365 v IT spoločnosti GAMO Vďaka dodanému riešeniu sme pomohli zlepšiť fungovanie kľúčových oblastí Microsoft Dynamics 365 pre spoločnosť GAMO Vďaka riešeniu Microsoft Dynamics

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Aktivity Inštitútu pre výskum práce a rodiny ku skvalitneniu výskumu v oblasti BOZP RNDr. Miroslava Kordošová, PhD. Ing. Mgr. Jana Urdziková, PhD. Konferencia Aktuálne otázky BOZP 2017 06. - 08.11.2017,

Podrobnejšie

Prezentace aplikace PowerPoint

Prezentace aplikace PowerPoint Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR Slovensko a fondy EÚ Predvstupová pomoc 2004 2006 (štrukturálna politika) 2007 2013 (kohézna politika) 2014 2021 (???) Kohézna politika EÚ 2007 2013 v súlade

Podrobnejšie

Monitoring kvality povrchových vôd Slovenskej republiky

Monitoring kvality povrchových vôd Slovenskej republiky Monitorovanie stavu útvarov povrchových vôd, podzemných vôd a chránených území Róbert CHRIAŠTEĽ Slovenský hydrometeorologický ústav RSV stav implementácie v podmienkach SR Rajecké Teplice 25-26 Apríl 2006

Podrobnejšie

Aplikácia vybraných probačných programov

Aplikácia vybraných probačných programov JA Pezinok, ÚPV Banská Bystrica, KS Košice September október 2018 Samuel BURSÝ Vladimír CEHLÁR Mandát PaMÚ Rola a postavenie PaMÚ v procese probácie Kompetencia, kompetentnosť & probačný program Prevencia

Podrobnejšie

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov PROSTREDIE RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV 1 OSNOVA vonkajšie prostredie vnútorné prostredie 2 PROSTREDIE 3 PROSTREDIE Analýza údajov o prostredí Definovanie tendencie prehľad údajov štatistická analýzy grafické

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ZLOŽKOVÝ ALEBO INTEGROVANÝ PRÍSTUP? KONFERENCIA PRIEMYSELNÉ EMISIE 2017 (10. 11. OKTÓBER 2017, HOTEL CHOPIN BRATISLAVA) ING. PETER ŠIMURKA HLAVNÝ INŠPEKTOR ÚTVARU INTEGROVANÉHO POVOĽOVANIA A KONTROLY SLOVENSKÁ

Podrobnejšie

Vnútorný predpis Číslo: 2/ Výzva na predkladanie žiadostí o Inštitucionálne projekty MTF STU Vypracovala: doc. Ing. Kristína Gerulová

Vnútorný predpis Číslo: 2/ Výzva na predkladanie žiadostí o Inštitucionálne projekty MTF STU Vypracovala: doc. Ing. Kristína Gerulová Vnútorný predpis Číslo: 2/2019 11. 03. 2019 Výzva na predkladanie žiadostí o Inštitucionálne projekty MTF STU Vypracovala: doc. Ing. Kristína Gerulová, PhD. Výzva na predkladanie žiadostí o Inštitucionálne

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Učiteľ materskej školy v triedach a školách pre deti so zdravotným znevýhodnením Kód kvalifikácie U2342001-00533 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Veda, výskum, vzdelávanie, výchova a šport

Podrobnejšie

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 za rok 2018 Komunitný plán sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 (ďalej

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Technický pracovník v hutníctve Kód kvalifikácie U3117006-01275 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 3117006 / Technický pracovník v hutníctve

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Dohľad SMS_15_6_2008 [Režim kompatibility]

Microsoft PowerPoint - Dohľad SMS_15_6_2008 [Režim kompatibility] Dohľad SMS LÚ SR, Ing. Augustín Klus Proces zavádzania SMS vo vzťahu k regulátorovi Regulátor Úroveň - Štátnej politiky / Bezp. program Posúdenie /akceptácia Poskytovateľ Definovanie zodpovednosti za bezpečnosť

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Kód kvalifikácie U2149008-01016 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Administratíva, ekonomika a manažment SK ISCO-08 2149008 / Špecialista

Podrobnejšie

STRATEGICKÁ ČASŤ Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky predstavu

STRATEGICKÁ ČASŤ Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky predstavu STRATEGICKÁ ČASŤ Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky 2015-2020 Národné priority rozvoja sociálnych služieb na roky 2015-2020 predstavujú nástroj štátnej politiky na smerovanie a prezentovanie

Podrobnejšie

DANKO monitorovanie1.qxd

DANKO monitorovanie1.qxd Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci Tiesňová starostlivosť S-fon poskytuje a sprostredkúva pomoc pri: nepredvídanej situácii (zranenie, pád a pod.) náhlej krízovej situácii (náhle zhoršenie zdravotného

Podrobnejšie

SK01-KA O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: "Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas

SK01-KA O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas 2018-1-SK01-KA203-046318 O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: "Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas s obsahom, ktorý odráža iba názory autorov a Európska

Podrobnejšie

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Základné východiská - nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1303/2013 - zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych

Podrobnejšie

Východiská a rámce Národnej rámcovej stratégie

Východiská a rámce Národnej rámcovej stratégie Východiská a rámce Národnej rámcovej stratégie podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe Daniel Gerbery Inštitút pre výskum práce a rodiny 3.3:2014, Bratislava Kontext prípravy Národnej rámcovej

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista environmentálnej politiky v oblasti zmeny klímy Kód kvalifikácie C2133999-01405 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Verejné služby a správa - Štátna správa SK ISCO-08 2133999 /

Podrobnejšie

6

6 Komplexný monitorovací systém (systém komplexných výrobných informácií) Organizácia MESA International definuje MES ako: Systém ktorý poskytuje informácie umožňujúce realizovať optimalizáciu výrobných

Podrobnejšie

REGIONÁLNY ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA

REGIONÁLNY  ÚRAD VEREJNÉHO  ZDRAVOTNÍCTVA REGIONÁLNY ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SO SÍDLOM V BANSKEJ BYSTRICI ORGANIZAČNÝ PORIADOK Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici MAREC 2014 A. ZÁKLADNÉ USTANOVENIA Čl.

Podrobnejšie

Uctovnictvo

Uctovnictvo Obsah 3 ÚČTOVNÍCTVO PODNIKU V PODMIENKACH TRHOVÉHO HOSPODÁRSTVA... 2 3.1 Vzťah finančného, nákladového a manažérskeho účtovníctva a ich význam pre podnik... 2 3.1.1 Finančné účtovníctvo... 3 3.1.2 Nákladové

Podrobnejšie

Hlavon

Hlavon Problematika dopravy element uspokojovania potrieb obyvateľstva doc. Ing. Ivan Hlavoň, CSc. Vysoká škola logistiky o.p.s. 23. 11. 2017 Potreba premiestenia je rovnako stará ako ľudstvo Základné zloženie

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - 1_eSO1

Microsoft PowerPoint - 1_eSO1 Projekt eso1 v rámci programu ehealth Ľubomír Hraško Projektový manažér eso1 Agenda Projekt a program Plán projektu Hlavné výzvy projektu Záver Projekt a program Projekt eso1 v prostredí programu ehealth

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ERAdiate - ERA Chair on Intelligent Transport Systems Informačný deň k výzvam ERAchair a Twinning Bratislava, 24.mája 2017 Enhancing Research and innovation dimension of the University of Zilina in intelligent

Podrobnejšie

Manažment v Tvorbe Softvéru 2018/2019

Manažment v Tvorbe Softvéru 2018/2019 (dokonč.) MTS 2018/19 I. M. rozsahu projektu II. M. rozvrhu projektu III. M. nákladov projektu rozsahu rozvrhu Definovanie činností nákladov Získanie požiadaviek Zoradenie činností Odhad trvania činností

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Majster (supervízor) v strojárskej výrobe Kód kvalifikácie C3122012-00776 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 3122012 / Majster (supervízor)

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU POŠTOVÉ SLUŽBY

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU POŠTOVÉ SLUŽBY Platný od: 13.4.2015 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU POŠTOVÉ SLUŽBY (a) Názov študijného odboru: Poštové služby (anglický názov "Postal Services") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a

Podrobnejšie

C(2014)5449/F1 - SK

C(2014)5449/F1 - SK Príloha 7 zo 7 Vzor správy o monitorovaní Správa o monitorovaní programu xxxxxx 2014 / H1 Návrh znenia č. 1 Vydal vykonávací orgán xx/xx/2014 1 Obsah Zoznam skratiek a akronymov Oddiel A Zhrnutie Zhrnutie

Podrobnejšie

ODPORÚČANÉ ŠTUDIJNÉ PLÁNY PRE ŠTUDENTOV DENNÉHO A EXTERNÉHO ŠTÚDIA 1 Študijný program 1. stupňa: Ekonomika a manažment podniku Študijný odbor:

ODPORÚČANÉ ŠTUDIJNÉ PLÁNY PRE ŠTUDENTOV DENNÉHO A EXTERNÉHO ŠTÚDIA 1 Študijný program 1. stupňa: Ekonomika a manažment podniku Študijný odbor: ODPORÚČANÉ ŠTUDIJNÉ PLÁNY PRE ŠTUDENTOV DENNÉHO A EXTERNÉHO ŠTÚDIA 1 Študijný program 1. stupňa: Ekonomika a manažment podniku Študijný odbor: 3.3.16 Ekonomika a manažment podniku ***Pre študentov, ktorí

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation OPERAČNÝ PROGRAM KVALITA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA PRIORITNÁ OS 3 VÝROČNÁ KONFERENCIA OP KŽP 30. NOVEMBER 2018 PRIORITNÁ OS 3 Podpora riadenia rizík, riadenia mimoriadnych udalostí a odolnosti proti mimoriadnym

Podrobnejšie

01 Podrobné kritériá 2016_01_13_Sk _tr changes-Jany

01 Podrobné kritériá 2016_01_13_Sk _tr changes-Jany Príloha č. 14.3 K Príručke pre prijímateľa programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko Program cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovensko Podrobné kritériá hodnotenia Strešných Projektov I FORMÁLNE

Podrobnejšie

spodárskeho sociálneho rozvoja obce Súlovce na oky

spodárskeho  sociálneho rozvoja  obce Súlovce na oky 1 PREHĽAD ŠTRUKTÚRY STRATÉGIE ROZVOJA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB V OBCI PATA STRATEGICKÁ VÍZIA ROZVOJA SOCIÁLNYCH SLUŽIEB Cieľavedomá a koordinovaná starostlivosť o všetky kategórie obyvateľov obce, ktorá je zabezpečovaná

Podrobnejšie

Vyhodnotenie študentských ankét 2013

Vyhodnotenie študentských ankét 2013 Výsledky študentskej ankety na UJS v akademickom roku 2012/2013 Študenti Univerzity J. Selyeho v zmysle 70 ods. 1 písm. h) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

Predškolská výchova vo svete 2

Predškolská výchova vo svete 2 Predškolská výchova vo svete 2 Kvalita raného vzdelávania Projekt OECD Thematic Review of Early Childhood Education and Care 1998 2012 Štúdie Starting Strong I III (2001, 2006, 2012) Päť ciest ku kvalite

Podrobnejšie

Kurz-Riadenie-rizik-prakticky Prihlaska

Kurz-Riadenie-rizik-prakticky Prihlaska RIADENIE RIZÍK PRAKTICKY PODĽA NORMY ISO 31000 MANAŽÉRSTVO RIZIKA so zameraním sa na požiadavky noriem ISO 9001:201, ISO 14001:201, ISO 4001:2018 a ďalších Praktické návody, príklady, vzorové formuláre

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Okrúhly stôl Výskumnej agentúry so zástupcami výskumných inštitúcií Téma: Koncept podpory teamingových výskumných centier z Operačného programu Výskum a inovácie 21. februára 2018 Výskumná agentúra Sliačska

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

Informačný leták pre doktorandské štúdium 2019/2020

Informačný leták pre doktorandské štúdium 2019/2020 ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov KONTAKTY FAKULTA PREVÁDZKY A EKONOMIKY DOPRAVY A SPOJOV DOKTORANDSKÉ ŠTÚDIUM Žilinská univerzita v Žiline Fakulta prevádzky a

Podrobnejšie

Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém u

Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém u Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality Charakteristika Stavebný špecialista kontroly a riadenia kvality riadi komplexný systém určovania kvality v stavebníctve. Alternatívne názvy - Manažér kvality

Podrobnejšie

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Výkonná agentúra pre vzdelávanie, audiovizuálny sektor a kultúru VÝZVA NA PREDKLADANIE NÁVRHOV EACEA/13/2019 Iniciatíva Dobrovoľníci pomoci EÚ Technická pomoc pre vysielajúce organizácie Budovanie kapacít

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint VPLYV NEPRIEPUSTNÉHO POKRYTIA PÔDY NA KLÍMU MIEST V KONTEXTE KLIMATICKEJ ZMENY PEDO-CITY-KLIMA Jaroslava Sobocká j.sobocka@vupop.sk Odborný seminár k projektu APVV-15-0136, Bratislava 4.6.2018 Projekt

Podrobnejšie

STRATEGIA_ROZVOJA_Kmec

STRATEGIA_ROZVOJA_Kmec Integrácia sektorových politík, regionálneho a územného rozvoja v rámci implementácie Agendy 2030 Sekcia riadenia investícií Október 2018 + 421 2 2092 8xxx kontakt@vicepremier.gov.sk Štefánikova 15-011

Podrobnejšie

Mnz_osobnost_profil_manazer_(2)_2019

Mnz_osobnost_profil_manazer_(2)_2019 MANAŽÉR (2) OSOBNOSTNÝ A KVALIFIKAČNÝ PROFIL RIADENIE KARIÉRY 2 doc. PaedDr. Lenka Rovňanová, PhD. PF UMB Banská Bystrica 2019 CHARAKTERISTIKY PROFESIE MANAŽÉRA určuje jasné ciele organizácie účelnosť

Podrobnejšie

Microsoft Word - prijimacie_konanie_2017_2018_fakulty_EUBA.doc

Microsoft Word - prijimacie_konanie_2017_2018_fakulty_EUBA.doc OBCHODNÁ FAKULTA EU V BRATISLAVE Dolnozemská cesta 1, 852 35 Bratislava 5; ' 02/67291104; fax: 02/67291149 e-mail: zora.szakalova@euba.sk; http://obchodnafakulta.sk; www.facebook.com/obchodna.fakulta Študijné

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Slovenská agentúra životného prostredia realizuje aktivitu Slovensko-česká konferencia ZNEČISTENÉ ÚZEMIA 2019 Piešťany 19.-21.06. 2019 Aktivita je realizovaná v rámci národného projektu Zlepšovanie informovanosti

Podrobnejšie

Style Sample for C&N Word Style Sheet

Style Sample for C&N Word Style Sheet Podmienky používania IBM Podmienky pre konkrétnu ponuku služieb SaaS IBM Cloud Adoption and Deployment Services Podmienky používania ( Podmienky používania ) pozostávajú z tohto dokumentu Podmienky používania

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - 01-Soltesova-zakon-EE_SIEA Sliac.ppt [Režim kompatibility]

Microsoft PowerPoint - 01-Soltesova-zakon-EE_SIEA Sliac.ppt [Režim kompatibility] Konferencia Energeticky efektívne osvetlenie II 24. jún 2015, Hotel Kaskády pri Sliači Energetická efektívnosť - požiadavky a možnosti podpory Dr. Ing. Kvetoslava Šoltésová, CSc. Slovenská inovačná a energetická

Podrobnejšie

13 ISF

13 ISF 13 Informačný systém podniku 1. Postavenie manažérov v IS firiem Informatizácia proces uplatňovania informačnej techniky Infor. Technika všetky druhy prístrojov a zariadení na zber, prenos, spracovávanie,

Podrobnejšie

Štrukturálne fondy po roku 2014

Štrukturálne fondy po roku 2014 Sektorové priority a navrhované prerozdelenie kompetencií za rómsku inklúziu Spoločný strategický rámec Partnerská dohoda Operačné programy Európa 2020 Pozičný dokument EK Špecifické odporúčania EK pre

Podrobnejšie

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky Ondava Ondava pre život Program Prispôsobenie sa zmene

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU SOCIÁLNA PSYCHOLÓGIA A PSYCHOLÓGIA PRÁCE

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU SOCIÁLNA PSYCHOLÓGIA A PSYCHOLÓGIA PRÁCE Platný od: 16.12.2002 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU SOCIÁLNA PSYCHOLÓGIA A PSYCHOLÓGIA PRÁCE (a) Názov študijného odboru: Sociálna psychológia a psychológia práce (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých

Podrobnejšie

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladis

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladis UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladislav Mirossay, DrSc. rektor Univerzita Pavla Jozefa

Podrobnejšie

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom dokumente podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní

Podrobnejšie

ŽILNSKÁ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Univerzitný vedecký park Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline ITMS Podporujeme výsk

ŽILNSKÁ ŽILINSKÁ UNIVERZITA V ŽILINE Univerzitný vedecký park Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline ITMS Podporujeme výsk ŽILNSKÁ Žilinskej univerzity v Žiline ITMS 26220220184 Podporujeme výskumné aktivity na Slovensku / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. UVP OP Výskum a vývoj VÝSTUP 10,5 ITMS 26220220184 7,3 9,7

Podrobnejšie

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016 Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2016 September 2016 TESTOVANIE T5-2016 TERMÍN TESTOVANIA TESTOVANIE JE URČENÉ CIELE TESTOVANIA TESTY ADMINISTRUJÚ TESTOVANÉ PREDMETY

Podrobnejšie

C(2018)2526/F1 - SK (annex)

C(2018)2526/F1 - SK (annex) EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 30. 4. 2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PRÍLOHA k DELEGOVANÉMU NARIADENIU KOMISIE (EÚ) /... ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014, pokiaľ

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU Platný od: 16.12.2002 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU (a) Názov študijného odboru: (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Od tímu sa vyžaduje, aby sa úsilie jednotlivcov navzájom dopĺňalo a tým sa dosiahol synergický efekt VŠETCI ČLENOVIA TÍMU prispievanie k efektívneho tímu motivovanie členov tímu pracovať efektívne na projekte

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Konštruktér elektrických zariadení a systémov Kód kvalifikácie U2151002-01103 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Elektrotechnika SK ISCO-08 2151002 / Špecialista konštruktér elektrotechnických

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Sveda

Microsoft PowerPoint - Sveda Aktivity a návrhy Slovenskej matematickej spoločnosti JSMF Dušan Šveda Žilina, 9. februára 2016 Matematické vzdelávanie v kontexte STEM vzdelávania a potrieb praxe 1 Hlavné ciele činnosti SMS - vytvorenie

Podrobnejšie

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupuje už do štvrtého roku oživenia, pričom rast poháňanýnajmä

Podrobnejšie

»

» » Zákon 110/2004 Z.z. (o fungovaní Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky v čase mieru ) Autor: Národná rada SR Platnosť od: 4.3.2004 Účinnosť od: 1.4.2004 Uverejnené v Zbierke zákonov č. 53/2004 strana

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Nové trendy v oblasti BOZP (alebo kam kráča BOZP?) Príspevok na seminár: Zdravé pracoviská- dobré pre teba. Dobré pre podnik. Košice, 17.4.2013 RNDr. Miroslava Kordošová, PhD. Nové trendy v oblasti BOZP

Podrobnejšie

Hospodarska_informatika_2015_2016a

Hospodarska_informatika_2015_2016a Gestorská katedra: Študijný program 1. stupňa: Garant študijného programu: KAI FHI EU v Bratislave Hospodárska informatika denné štúdium 1. ročník doc. Ing. Gabriela Kristová, PhD. Bakalárske štúdium -

Podrobnejšie

PASELL s.r.l.

PASELL s.r.l. Technical and Industrial Direction t 2009-2019 Pasell s.r.l. All rights reserved Spoločensky zodpovedné podnikanie nie je cieľ, ale cesta podniku SLOVAKIA s.r.o. 2009-2019 Pasell s.r.l. All rights reserved

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 SLOVENSKÁ AGENTÚRA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA implementuje aktivitu AKTIVITA 5.3.3. WORKSHOP EZ A GEOLOGICKÁ VEREJNOSŤ STARÝ SMOKOVEC, GRAND HOTEL BELLEVUE, 21. 23. 11. 2018 A 26. 28. 11. 2018 Aktivita sa realizuje

Podrobnejšie

Kartelove dohody

Kartelove dohody II. Dohody obmedzujúce hospodársku súťaž 1. Právna úprava 2. Formy dohôd 3. Typy dohôd 4. Narušenie súťaže 5. Dohody de minimis 6. Kartelové praktiky 7. Výnimky z kartelových dohôd 8. Program zhovievavosti

Podrobnejšie