75 11 Týždeň od 10. do 16. marca Dlhy: každodenné rozhodnutie Texty na tento týždeň Ž 37,21; 5Moj 28, ; 1Moj 25,34; Luk 14,27 30; Prísl 13,11.1

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "75 11 Týždeň od 10. do 16. marca Dlhy: každodenné rozhodnutie Texty na tento týždeň Ž 37,21; 5Moj 28, ; 1Moj 25,34; Luk 14,27 30; Prísl 13,11.1"

Prepis

1 75 11 Týždeň od 10. do 16. marca Dlhy: každodenné rozhodnutie Texty na tento týždeň Ž 37,21; 5Moj 28, ; 1Moj 25,34; Luk 14,27 30; Prísl 13,11.18; 21,5 Základný text 7 Dávajte každému, čo ste povinní: Komu daň, tomu daň, komu clo, tomu clo, komu bázeň, tomu bázeň, komu česť, tomu česť. 8 Nikomu nebuďte nič dlžní, okrem toho, aby ste sa navzájom milovali, lebo kto miluje blížneho, naplnil zákon. (Rim 13,7.8) Ľudia sú v určitých situáciách ochotní požičať druhému peniaze. Ich pohnútky sú rôzne. Napríklad pomôcť v ťažkej životnej situácii. Sú však prípady, keď sa peniaze nepožičiavajú z dobrej vôle, ale pre zisk. Snažme sa predísť dlhom. Keď kupujeme dom, auto, staviame zbor alebo potrebujeme zaplatiť školné, pôžičke sa niekedy nevyhneme. Buďme však rozumní a dlh čo najskôr vyrovnajme. Buďme opatrní. Utrácanie peňazí, ktoré nemáme, je cestou ako chamtivosť a láska k pozemským pokladom začnú utvárať náš charakter. Keď tieto vlastnosti vládnu, spasenie a milosť prestávajú byť dôležité. (EGW, Early Writings, s. 267) Vyhýbať sa dlhom vyžaduje disciplínu. V tomto týždni sa budeme venovať biblickému pohľadu na dlh.

2 11 Nedeľa 11. marca Požičaj si a utrať 76 Bezbožník si požičia, ale nevráti, spravodlivý má však súcit a rozdáva. (Ž 37,21) 43 Cudzinec ti bude požičiavať, ty mu však požičiavať nebudeš. On bude hlavou a ty budeš chvostom... (5Moj 28,43 44) Čo o dlhoch hovoria texty Ž 37,21 a 5Moj 28,43 45? Aké riziko prináša so sebou dlh? Keď si niečo požičiame, riskujeme a nesieme za to zodpovednosť. Nezáleží na tom, či ide o nejakú vec alebo peniaze. Ak ich zneužijeme, ponesieme následky. Peniaze si požičiavame, aby sme ich utratili. Ideme do určitého rizika a predpokladáme, že sumu splatíme a naša finančná situácia sa nezmení. Budúcnosť však nepoznáme (Kaz 8,7) a požičanie peňazí je vždy spojené s rizikom. Požičané peniaze plánujeme použiť podľa potreby, ale ak podľahneme pokušeniu nerozumne utratiť, čo máme, nastanú problémy. Zrazu žijeme spôsobom, aký si inak nemôžeme dovoliť. Kolobeh požičiavania a utrácania je hybnou silou konzumného života. Pokúšaní sú bohatí aj chudobní. Ak sa nás to týka, hľadajme Božie vedenie (1Kor 10,13). Nezvykajme si na požičiavanie. Ak sme si už požičali, splaťme dlh čo najskôr. Naučme sa rozumne utrácať a finančné prostriedky spravujme podľa Božích zásad, aby nás neovládali. Ocitol si sa už niekedy kvôli pôžičke v nepríjemnej situácii? Aké duchovné riziká so sebou prináša?

3 77 Pondelok 12. marca 11 Túžba mať všetko tu a teraz Jákob dal potom Ezávovi chlieb a varenú šošovicu. Ten sa najedol a napil, potom vstal a odišiel. Takto pohrdol Ezáv prvorodenstvom. (Gn 25,34) Čo nám Ezauov príbeh hovorí o okamžitom uspokojení a nebezpečenstve, ktoré prináša? Napadnú ti aj iné biblické príbehy, v ktorých túžba po uspokojení zatienila svedomie? (1Moj 3,6; 2Sam 11,2 4 a ďalšie) Keď sa k Ezauovi doniesla vôňa bratovej šošovice, chcel ju hneď zjesť. Pravdepodobne by od hladu nezomrel, ale nechal sa ovládať svojou chuťou. Uprednostnil okamžité uspokojenie potrieb a predal prvorodenstvo. Keď si chybu uvedomil, nenašiel možnosť nápravy, hoci ju s plačom hľadal (Heb 12,17). Ježiš dáva opačný príklad. Po štyridsaťdňovom pôste ho diabol trikrát pokúšal (Mat 4,3 10). Rozpoznal jeho snahu, aj keď bol slabý, a nepodľahol. Kristus odmietal hriešne potešenie a prázdne uspokojenie. Ukázal nám, že nad hriechom možno zvíťaziť. Nepredal svoje prvorodenstvo a pozýva nás, aby sme boli dedičmi spolu s ním (Rim 8,17; Tít 3,7). Dedičné právo nestratíme, ak budeme nasledovať Ježišov príklad (1Kor 10,13). Svet ponúka zážitky na tejto zemi. Život na novej zemi nám dať nedokáže. Ak žijeme sami pre seba, znamená to, že nežijeme pre Boha. Keď sa nevieme ovládať, zvíťazí naša túžba po okamžitom uspokojení. Strácame trpezlivosť, dlhodobé ciele a necítime zodpovednosť. Učme sa odďaľovať materiálne uspokojenie. Ide o schopnosť, ktorá pomáha zvládať pokušenie a tlaky okolia. Neponáhľajme sa požičať si peniaze, aj keď takýto prístup dnes nie je obľúbený. Populárne sú okamžité odmeny, rýchle zbohatnutie a jednoeduché riešenia. Ak raz podľahneme príjemným pocitom z okamžitého uspokojenia, lákajú nás rýchle odmeny ešte viac. Správcovia Božích darov sa do tejto pasce chytiť nenechajú. Chceš, aby boli tvoje potreby a túžby okamžite uspokojené? Čo pozitívne ti to prináša? Aké sú negatívne následky? Prečo okamžité uspokojenie ovplyvňuje tvoj vzťah s Bohom?

4 11 Utorok 13. marca Ži z toho, čo máš Lebo kto ide za mnou a nenesie svoj kríž, nemôže byť mojím učeníkom. 28 Keď niekto z vás chce stavať vežu, či si najprv nesadne a neprepočíta náklady, či bude mať aj na jej dokončenie? 29 Aby sa mu všetci nezačali posmievať, keď uvidia, že položil základy, a pritom nemá na dokončenie stavby: 30 Tento človek začal stavať a nebol schopný dokončiť. (Luk 14,27 30) Čo so sebou prináša učeníctvo? (Luk 14,27 30) Čo chce Ježiš povedať prirovnaním o stavbe? Dokážeš v texte rozpoznať princíp, ktorý je dôležitý pre správcovskú úlohu? V príbytku múdreho je vzácny poklad a olej, hlupák ich však premrhá. (Prísl 21,20) Na jednej strane zodpovedné správcovstvo, na druhej plytvanie. Múdry človek plánuje tak, aby vyžil zo svojich prostriedkov. Opakom je ten, kto mrhá bohatstvom a utráca aj to, čo mu nepatrí. Striedmy život je pre neho utrpením. Aj keď si potrebujeme požičať peniaze, myslime od začiatku na to, že máme žiť v rámci svojich možností. Bohatí môžu dlhšiu dobu čerpať zo svojich prostriedkov, no boja sa toho, že prídu o majetok. Chudobnejší žijú od výplaty k výplate a majú strach, či sa im podarí naplniť základné životné potreby. Bez ohľadu na finančné zabezpečenie nás Biblia nabáda žiť tak, ako nám to dovolí naša situácia. Pavol odporúča, aby sme zvolili prostý život: Ak máme pokrm a odev, buďme s tým spokojní. (1Tim 6,8) Pozemské bohatstvo pre neho nie je veľmi dôležité. Stačí mu Kristus (Fil 1,21). Naše prostriedky sú predovšetkým zverenou zodpovednosťou, až v druhom rade zdrojom, ktorý smieme využívať. Jedným z dôležitých nástrojov správcu je rozpočet. Plánovanie a vytvorenie rozpočtu sa dá naučiť. Stanovenie vyváženého finančného plánu si vyžaduje disciplínu a úsilie (Prísl 14,15). Keď sa nám ho podarí dodržať, vyhneme sa nepríjemným chybám. Ak máš problém s hospodárením, vytvor si rozpočet. Nemusí byť komplikovaný. Stačí niekoľko mesiacov sledovať výdaje, ktoré by nemali presiahnuť tvoje príjmy. Cieľom je žiť zo svojich prostriedkov a ak je to možné, vyhnúť sa dlhu. Stačí ti to, čo máš? Čo môžeš urobiť preto, aby tvoje výdaje neboli väčšie než príjmy? Ako môže zadlženie ovplyvniť tvoj vzťah s Bohom?

5 79 Streda 14. marca 11 Odmietni dlhy Hospodin ti otvorí štedrú pokladnicu, nebesia, a v pravý čas pošle na tvoju krajinu dážď; bude požehnávať každé dielo tvojich rúk. Budeš požičiavať mnohým národom, ale ty si nebudeš požičiavať od nikoho. (5Moj 28,12) Ako spolu súvisí zasľúbenie s nariadením z 5Moj 28,12? Prečo izraelský národ môže požičiavať ostatným, ale sám sa nesmie zadlžiť? Vyhýbať sa dlhom je rozumné. Biblia nás upozorňuje aj na to, aby sme neručili za dlhy druhých (Prísl 17,18; 22,26). Dlžoba zaťažuje budúcnosť a núti nás podriadiť sa jej požiadavkám. Nie je nemorálna, ale ani neprospieva nášmu duchovnému životu. Dávajme si pozor na financie, inak sa dlhu nevyhneme. Neprekračujme medze. Vyhýbajme sa mu ako malomocenstvu. (EGW, Counsels on Stewardship, s. 272) Dlžoba z nás môže urobiť otrokov (Prísl 22,7). Aj keď byť zadlžený je dnes bežnou vecou, nie je to ideálne. Uzatvor s Bohom zmluvu, že s jeho požehnaním splatíš dlh a potom sa už nezadlžíš, aj keby si mal žiť o chlebe a vode. Keď chystáš pohostenie, je také ľahké utratiť o pár centov viac. Ušetrené centy znamenajú ušetrené doláre. Utratíme trochu tam, trochu onam a prídeme o veľkú sumu. Ak máme dlhy, mali by sme sa uskromniť. Nenechaj sa odradiť a nepoľavuj. Potlač svoj vkus, uspokojovanie chutí, ušetri centy a splať dlh. Splať ho čo najrýchlejšie. Staneš sa slobodným, nebudeš nikomu nič dlžiť a dosiahneš veľké víťazstvo. (EGW, Counsels o Stewardship, s. 257) Dlh je vratkou základňou pre život. Poznačí naše duchovné prežívanie a odradí nás od podpory Božieho diela. Znemožňuje smelo dávať druhým a okráda nás o Božie požehnanie. Čo urobiť, aby si sa vyhol zbytočným dlhom? Čo si môžeš odoprieť, aby si sa z dlhu dostal čo najrýchlejšie?

6 11 Štvrtok 15. marca Šetri a investuj 80 Nečestne nadobudnutý majetok sa stráca, no tomu, čo ho po troche zbiera, sa zväčší. (Prísl 13,11) Chudoba s hanbou postihnú toho, čo nedbá na napomínanie, no ten, čo prijíma pokarhanie, bude poctený. (Prísl 13,18) Plány usilovného iste vedú k zisku, no k nedostatku smeruje každý, kto sa náhli. (Prísl 21,5) Aké praktické rady pre naše správcovstvo obsahujú texty z Príslovia 13. a 21. kapitoly? Mravce pracujú, aby si nazhromaždili zásoby na zimu (Prísl 6,6 8). Vezmime si z nich príklad. Ak chceme ušetriť peniaze, najlepšie je odkladať časť z nich bokom. Pripravíme si tak prostriedky na čas, keď ich budeme potrebovať. Opakom je zbytočné utrácanie peňazí alebo bezúčelné hromadenie majetku. Správa majetku si vyžaduje múdrosť, sebaovládanie a rozpočet. Ak šetríme len pre seba, Božie vlastníctvo nespravujeme, ale kradneme. Ak peniaze minieme, hoci to nepotrebujeme, je naša strata dvojnásobná. Už ich nemáme a nemôžeme ich ani zúročiť. Ak by sme ich dali bokom, mohli by sa na zemi znásobiť sporením alebo v nebi dávaním....šetrenie je úsilie, pri ktorom rastie naša autorita nad peniazmi. Nenecháme peniaze, aby nás zaniesli, kamkoľvek sa nám zachce. Máme veci pod kontrolou. (Randy C. Alcorn, Money, Possesions and Eternity, Carol Stream: Illinois, TyndaleHouse- Publishers, 2003, s. 328) Správcovia šetria Božie zdroje pre potreby rodiny, alebo ich investujú v nebi. Nejde o to, koľko vlastníme, ale či so zverenými prostriedkami nakladáme podľa Božej vôle. Pre potreby rodiny šetrime múdro vyhnime sa stratám a nespoliehajme sa len na jeden zdroj (Kaz 11,1.2). Plánujme a až potom konajme (Prísl 24,27), poraďme sa so skúsenejšími a s odborníkmi (Prísl 15,22). Pomôže nám to Božie dary správne použiť. Keď sa nám bude dariť, pamätajme na Hospodina, svojho Boha, lebo on (ti) dáva schopnosť získavať bohatstvo (5Moj 8,18). Pre Božieho správcu je najistejšie investovať do nebeského kráľovstva. (Mat 13,44) Nehrozí tam hospodárska kríza ani zlodeji. Keď prijmeme Ježiša, otvorí sa nám bezpečné konto, do ktorého môžeme vkladať desiatky a dary. Aj keď sa potrebujeme postarať o pozemské potreby, nezabúdajme na večnosť. Darí sa ti správne investovať Bohom zverené prostriedky? Ktoré z uvedených biblických rád chceš používať pri plánovaní rozpočtu?

7 81 Piatok 16. marca 11 Podnety na zamyslenie Každá schopnosť a každý dar pochádzajú od Boha. Narodili sme sa s nimi alebo si ich osvojili. Dôležité je, ako ich používame. Boh od správcov očakáva, že svoje schopnosti zdokonalia vzdelávaním a skúsenosťami (Kaz 10,10). Becaleéla Boh naplnil Božím duchom, dal mu múdrosť, chápavosť, zručnosť pre každú prácu (2Moj 35,31). Spolu s Oholiábom mali schopnosť naučiť druhých svoje remeslo (2Moj 35,34). Byť lepšími správcami sa dá naučiť. Možno to znamená zbaviť sa zbytočných dlhov. Svoje schopnosti môžeme rozvíjať čítaním, vzdelávaním a používaním toho, čo sme sa naučili. Treba využiť všetky príležitosti. Cvičenie schopností nám umožňuje dať Bohu to najlepšie a byť dobrými správcami. Podobenstvo o hrivnách ukazuje, že každý služobník dostal podiel...podľa jeho schopností... (Mat 25,15) Dvaja správcovia majetok zdvojnásobili, tretí ho skryl do zeme. Snažme sa zlepšiť, čo máme. Schovávanie hrivny do zeme schopnosti nerozvíja. Spravovanie peňazí, splatenie dlhu, pestovanie sebaovládania a praktická skúsenosť rozvíjajú schopnosti, ktoré sú Bohom požehnané. Znásobujú sa ich praktizovaním. Ak učenie Písma prenikne každodenný život človeka, potom mu hlboko a trvalo ovplyvní povahu. Toto učenie Timotej šíril a podľa neho aj žil. Nemal nejaké zvlášť skvelé vlohy, no jeho úsilie a schopnosti, ktoré dostal od Boha, mali v Majstrovej službe veľkú cenu. (EGW, Skutky apoštolov, s. 125) Námety na uvažovanie 1. Sebaovládanie je užitočná schopnosť, ktorá sa prejaví, aj keď máme finančné problémy. Ako môže náš zbor pomôcť niekomu, kto sa v tejto oblasti nedokáže ovládať? 2. Prečítaj si Rim 13,7.8. Čo je z toho textu prínosné pre život? Ako sa táto zásada prejavuje na našom vzťahu s druhými? 3. Stretol si sa s názorom, že nie je dôležité, či máme dlhy, pretože Pán Ježiš čoskoro príde? Čo si o tom myslíš? Západ slnka: 17.48

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl

8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Zákl 8 Týždeň od 18. do 24. februára 54 Svätý Duch a duchovné dary Texty na tento týždeň 1Kor 12,4 7.11; Ef 4,7; 1Kor 12,14 31; Rim 12,3 8; 1Ján 4,1 3 Základný text 4 Preto sú dary milosti rôzne, ale Duch je

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Základná škola Zoltána Fábryho s vyučovacím jazykom maďarským, Fábry Zoltán Alapiskola, J.A Komenského 5, Rožňava Rozsnyó Príloha k Školskému vzdeláva

Základná škola Zoltána Fábryho s vyučovacím jazykom maďarským, Fábry Zoltán Alapiskola, J.A Komenského 5, Rožňava Rozsnyó Príloha k Školskému vzdeláva Základná škola Zoltána Fábryho s vyučovacím jazykom maďarským, Fábry Zoltán Alapiskola, J.A Komenského 5, Rožňava Rozsnyó Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu NÁRODNÝ PROGRAM FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Výročná správa JA Firmy M-GROUP

Výročná správa JA Firmy M-GROUP Stredná odborná škola Hattalova 968/33 029 01 Námestovo Výročná správa JA Firmy M-GROUP Učiteľ: Ing. Ivona Korčušková Konzultant: Jozef Šuriňák Moje meno je Janka Baleková a v našej JA firme M-GROUP zastávam

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ v ZŠ Implementácia Finančnej gramotnosti na našej škole vychádza z Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2, ktorú sch

FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ v ZŠ Implementácia Finančnej gramotnosti na našej škole vychádza z Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2, ktorú sch FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ v ZŠ Implementácia Finančnej gramotnosti na našej škole vychádza z Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2, ktorú schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Micheas.doc

Micheas.doc MICHEÁŚ Mich 6,8: Hospodin ti oznámil človeče, čo je dobré a čo žiada od teba; len zachovať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojim Bohom. Prorok Micheáš bol súčasník proroka Izaiaša. Obidvaja

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETI

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETI Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: ETICKÁ VÝCHOVA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu z ETICKEJ VÝCHOVY ISCED2 Národného štandardu finančnej gramotnosti

Podrobnejšie

PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu?

PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu? PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu? V tehlovom dome postavenom z kvalitných pálených tehál POROTHERM Profi vytvoríte pre vašu rodinu najzdravšie a najpríjemnejšie prostredie pre život. Dom postavíte za pár mesiacov,

Podrobnejšie

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla

C:/Users/benny/Desktop/2018_01/2018_01.sla Michael Úvodník KALENDÁR UDALOSTÍ 2018 FARNOSŤ SKALICA Streda 14. február: Popolcová streda začiatok Pôstneho obdobia Sobota 3. marec: Pôstna duchovná obnova s Br. Mgr. Richardom Mariánom Jombíkom

Podrobnejšie

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu zo SJL ISCED2 Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia

Podrobnejšie

inz_bekaert_189x125_ indd

inz_bekaert_189x125_ indd MONIKA, KONTROLÓRKA KVALITY DANIEL, TECHNIK KVALITY Vyrábajte s nami drôty, ktoré držia svet pohromade Vyrábame drôtiky tenšie ako jeden mikrometer, aj hrubé drôty, čo držia mosty nad vodou. Kord z Bekaertu

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

Institut_vyrocna_sprava_2012

Institut_vyrocna_sprava_2012 Výročná správa neziskovej organizácie Inštitút teológie, misie a sociálnej práce, n. o., n.o. za rok 2012 V Tajove, 29/03/2013 1 OBSAH: 1. ÚVOD 3 2. PREHĽAD ČINNOSTÍ USKUTOČNENÝCH ORGANIZÁCIOU ZA ROK 2012

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiálnych, technických a informačných zdrojov. Jednotlivé

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint BIBLIA Stará kniha a vždy nové Božie slovo KTO NEPOZNÁ BIBLIU NEPOZNÁ KRISTA (Sv. Hieronym) z gréčtiny a znamená KNIHA, KNIŽOČKY, SPISKY; ale aj BIBLIOTÉKA zoznam viac ako 40 kníh Starého zákona; Sväté

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145_SK_V01.docx

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145_SK_V01.docx Nebezpečenstvo popálenia pri kontakte s horúcim olejom. Je možné ľahké až stredne ťažké zranenie. Používajte ochranné okuliare. Používajte ochranné rukavice. Používajte ochranný odev. Môže dôjsť k materiálnemu

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013

Prípravka pre pôstny modlitebný  týždeň 2013 Prípravka pre pôstny modlitebný týždeň 2013 Kristus Baránok Boží učí nás vytrvalosti a vernosti 2Tim 3, 14 17; 4, 1 2 1. deň: Buď verný učeniu a presvedčeniu (v. 14) Byť verný dnes už nie je veľmi v móde.

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31, (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu

89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31, (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu 89 13 Týždeň od 22. do 28. marca 2015 Ženy a víno Texty na tento týždeň: Prísl 31,4 10.12.15.18.20.25 31 (Prísl 31) Základný verš Nevydávaj svoju silu ženám a svoj údel tým, ktoré ničia kráľov. Nepatrí

Podrobnejšie

(ıkolské kolo-PYT)

(ıkolské kolo-PYT) Súťažné úlohy školského kola. Školský rok 2006/2007. Kategória P 3 1. Súčet dvoch čísel je 156. Prvý sčítanec je rozdiel čísel 86 a 34. Aký je druhý sčítanec? 2. Vypočítaj: 19 18 + 17 16 + 15 14 = 3. V

Podrobnejšie

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďmi, kto chce porozumieť sebe, svojim reakciám a činom,

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: , AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: ,   AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 (základné, zdokonaľovacie, intenzívne, zdravotné a kondičné plávanie) Bazén: ZŠ Pankúchova 4 / 25m, ZŠ Holíčska 50 / 25m, Pasienky / 50m ZÁKLADNÉ KURZY PLÁVANIA

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie

Popolcová streda – 13

Popolcová streda – 13 ÚVAHY NA DNI VEĽKÉHO PÔSTU 2019 ŠTVRTÝ PÔSTNY TÝŽDEŇ = 8.4. 13.4. 2019 64 32 5 Niekoľko slov na úvod: Materiály, ktoré budú umiestňované na farskej webovej stránke v RUBRIKE NOVINKY, Vás pozývajú k tomu,

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

STAUROS Č. 1 január 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! Slovíčko o Slove Myslím, že všetci sme

STAUROS Č. 1 január 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! Slovíčko o Slove Myslím, že všetci sme STAUROS Č. 1 január 2013 Informačný dvojtýždenník gréckokatolíckej farnosti v Bratislave Drahí bratia a sestry! Slovíčko o Slove Myslím, že všetci sme presvedčení o sile myšlienky. Na túto tému som si

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný

89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22, , 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný 89 13 Týždeň od 20. do 26. júna Ukrižovaný a vzkriesený Texty na tento týždeň: 1Moj 3,1 6; Luk 22,39 46.53, 2Kor 13,8; Mat 12,30, 1Kor 15,14 Základný verš Syna človeka musia vydať hriešnikom do rúk a ukrižovať

Podrobnejšie

Predmetová anketa

Predmetová anketa Letný semester 2017/2018 Predmetová anketa Teologická fakulta TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE Milé študentky a študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za letný semester akademického roku 2017/18.

Podrobnejšie

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Ekonomická olympiáda Test krajského kola 2017/2018 Pokyny pre študentov: Test obsahuje štyri časti. Otázky

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky

Aplikácie ekonomickej  a finančnej matematiky Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky Katka Lučivjanská 1. Na výlete v Prahe Rôzne meny a rôzne drahé spôsoby ich zmeny 2. Investície s rizikom Nástrahy a riziká investovania pomocou čítania grafov

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: 14.11.1988 Časová verzia predpisu účinná od: 01.05.1990 do: 31.12.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 173 Z Á K O N z 8. novembra

Podrobnejšie

E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM

E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM Zdravím Vás! Moje meno je Bc. Ján Gálik a podnikám v atraktívnych oblastiach obchodu, vzdelávania, investovania do zlata a online

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: 25. 11. 2016 Časová verzia predpisu účinná od: 1. 1.2019 Obsah dokumentu je právne záväzný. 310 ZÁKON z 19. októbra 2016, ktorým sa mení a dopĺňa

Podrobnejšie

Microsoft Word - Narodny_standard_FG.doc

Microsoft Word - Narodny_standard_FG.doc Spojená škola, Hlavná 1, Pohronská Polhora Národný štandard finančnej gramotnosti v podmienkach ZŠ (príloha ŠkVP) PaedDr. Drahomíra Tereňová, Ing. Dana Kubašiaková riaditeľka školy September 2013 1 I.

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov 2 119 muži ženy neuvedené 2. Vek respondentov 1 1 1 187 26 1 5 4 3 1 5 6-1 11-15 16-24 - 3 31-35 36-45 46-55 56 a viac 3. Už

Podrobnejšie

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ Sládkovičova ulica Ruţomberok K r i t é r i á p r i j í m a c i e h o k o n a n i a do nadstavbové štúd

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ Sládkovičova ulica Ruţomberok K r i t é r i á p r i j í m a c i e h o k o n a n i a do nadstavbové štúd STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ Sládkovičova ulica 104 034 01 Ruţomberok K r i t é r i á p r i j í m a c i e h o k o n a n i a do nadstavbové štúdium pre školský rok 2016 / 2017 Riaditeľ Strednej odbornej

Podrobnejšie

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit

1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na vidit 1 Pastor Chris Nepozeraj na vonkajšie zdanie Lebo toto terajšie ľahké bremeno súženia získa nám nesmiernu hojnosť večnej slávy, keď nehľadíme na viditeľné, ale na neviditeľné. Viditeľné je totiž dočasné,

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme

Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme Program pešej púte Bratislavská Kalvária - Lurdská jaskyňa - Železná studnička - Kačín - Marianka. Pešiu púť tvorí 10 zastavení: Počas pochodu budeme spievať piesne a modliť sa. 1. Lurdská jaskyňa: TÚŽBY

Podrobnejšie

September 2018 / Elul - Tišri 5778

September 2018 / Elul - Tišri 5778 September 2018 / Elul - Tišri 5778 OBSAH Slovo na úvod... strana 3 Príhovorcovia za Izrael... strana 5 AKTUÁLNE PROJEKTY POMOCI Aktuálne projekty: Projekt Liečebný pobyt variabilný symbol 1033 Projekt

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Web verzia_ecp

Web verzia_ecp Zážitok na mieru Dokonalý zážitok pre každého Unikátny priestor v srdci Bratislavy. Historická budova Mozartovho domu na Ventúrskej ulici v sebe ukrýva nielen FACH Bistro a Juice shop, ale tiež miesta

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

Web

Web Zážitok na mieru FACH Event lookbook Dokonalý zážitok pre každého Unikátny priestor v srdci Bratislavy. Historická budova Mozartovho domu na Ventúrskej ulici v sebe ukrýva nielen FACH Bistro a Juice shop,

Podrobnejšie

Salt water pool care for highest demands

Salt water pool care for highest demands Salt water pool care for highest demands Nová úprava slanej vody od odborníka Majitelia bazénov, ktorí používajú soľ na ošetrenie bazénovej vody, sa vedome rozhodli pre používanie prírodného produktu.

Podrobnejšie

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Windows, na verzii nezáleží 1. Linux Návod na inštaláciu

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi

F a r s k ý l i s t Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi F a r s k ý l i s t 21 2015 11.10.2015 Gréckokatolícka cirkev, Farnosť Povýšenia sv. Kríža, Prešov-Sekčov Úvodník ročník X. Zdá sa mi, že život Cirkvi naberá vyššie obrátky. Tento mesiac prebieha synoda

Podrobnejšie

Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamena

Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamena Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamenalo v praxi? Pani učiteľky (S. Zánická, K. Hodasová,

Podrobnejšie

AKADÉMIA OZBROJENÝCH SÍL Príloha č. 17 generála Milana Rastislava Štefánika k č.: AOS-150/14-2/48/2019-OddNK Počet listov: 7 PROGRAM ODBORNEJ VOJENSKE

AKADÉMIA OZBROJENÝCH SÍL Príloha č. 17 generála Milana Rastislava Štefánika k č.: AOS-150/14-2/48/2019-OddNK Počet listov: 7 PROGRAM ODBORNEJ VOJENSKE AKADÉMIA OZBROJENÝCH SÍL Príloha č. 17 generála Milana Rastislava Štefánika k č.: AOS-150/14-2/48/2019-OddNK Počet listov: 7 PROGRAM ODBORNEJ VOJENSKEJ PRÍPRAVY VO P10 ČŠp 964-969 a) Profil absolventa:

Podrobnejšie

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0 ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 054 01 Levoča Čo je odklad povinnej školskej dochádzky?

Podrobnejšie

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Mestské zastupiteľstvo V Žiline Číslo materiálu: /2017 K bodu programu NÁVRH NA ODKÚPENIE POZEMKU NA S

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Mestské zastupiteľstvo V Žiline Číslo materiálu: /2017 K bodu programu NÁVRH NA ODKÚPENIE POZEMKU NA S MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Mestské zastupiteľstvo V Žiline Číslo materiálu: /2017 K bodu programu NÁVRH NA ODKÚPENIE POZEMKU NA SOLINKÁCH S PARCELNÝM ČÍSLOM C-KN : 7986/12 Materiál

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prinášame vám prehľad služieb, ktoré vám pomôžu užiť si ho

Podrobnejšie

pripomienky

pripomienky Bc.Baniari Ľubomír, poslanec Obecného zastupiteľstva obce Dolná Ždaňa Predkladám pripomienky k Návrhu Záverečného účtu obce Dolná Ždaňa za rok 2010 ZÁVEREČNÝ ÚČET OBCE DOLNÁ ŽDAŇA ZA ROK 2010 V súlade

Podrobnejšie

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole (Level 1) dostane každý jednu kartu, v druhom kole

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

NÁVRH ZMLUVY O NÁJME - PRIPOMIENKY

NÁVRH ZMLUVY O NÁJME - PRIPOMIENKY 1 Petícia proti výstavbe na Kráľovej hore Mgr. Lívia Poláchová, Veternicová 31, 841 05 Bratislava Vážený pán Doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc. primátor hl.mesta SR Bratislavy Primaciálne nám. 1 814 99 Bratislava

Podrobnejšie

GEN

GEN V Bratislave 16. septembra 2016 Bratislavské vyhlásenie Dnešné stretnutie v Bratislave sa odohráva v období, ktoré je pre náš európsky projekt kritické. Bratislavský samit 27 členských štátov sa venoval

Podrobnejšie

SK - JC Joint Committee - complaints-handling guidelines

SK - JC Joint Committee - complaints-handling guidelines JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Usmernenia k vybavovaniu sťažností pre sektor cenných papierov (ESMA) a bankový sektor (EBA) 1 Obsah Usmernenia k vybavovaniu sťažností pre sektor cenných papierov

Podrobnejšie

Metódy násobenie v stredoveku

Metódy násobenie v stredoveku 1 Lucia Pekarčíková História matematiky Metódy násobenia v stredoveku (Referát) Lucia Pekarčíková 1.roč. II.stupňa Mat Inf ÚVOD V dobe ranného stredoveku sa v Európe všeobecne nepoužíval abakus, nerobili

Podrobnejšie

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov 30.1.2018 ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava, akciová spoločnosť (SAD Žilina)

Podrobnejšie

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom,

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, ako používať akupresúrnu podložku. Používanie podložky

Podrobnejšie

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Kto sme? AIESEC AIESEC je najväčšia svetová študentmi riadená organizácia vytvárajúca poziívny dopad na spoločnosť prostredníctvom osobnostného rozvoja a zdieľaných

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Víta Vás George! Vaše nové šikovné bankovanie Ako banka chceme našim klientom poskytnúť stále vyšší komfort pri bankovaní a sme otvorení prijímať výzvy konkurencie na zlepšovanie. Myslíme si, že pre našich

Podrobnejšie

Microsoft Word - lutost.doc

Microsoft Word - lutost.doc ĽÚTOSŤ Petrova a Judášova ľútosť Nie každý pocit viny je výrazom pravej ľútosti nad hriechmi a otvorením sa Božiemu milosrdenstvu. V Evanjeliu nachádzame dva druhy ľútosti: Judášovu a Petrovu ľútosť. Judáš

Podrobnejšie