User:Peter.Michalec

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "User:Peter.Michalec"

Prepis

1 User:Peter.Michalec 65: Query Categorization: Objavovanie Wikipedia entít pomocou Gazeteer-u Gazetteer je druh slovníka, ktorý obsahuje rôzne údaje o nejakej entite. Slovo pôvodne pocháza z geografie, ale toto pomenovanie slúži pre ľuboľný slovník. Zadanie úlohy Cieľom úlohy je identifikovať entity v zadanom texte. Pomocou existujúceho slovníka sa bude v texte vyhľadávať entita, ktorá bude identifikovaná ako entita n Wikipédii. Podstatné sú tu rôzne pomenovania jednej entity, kde chceme mať pod jednou Wiki entitou zahrnutých viacero názvou tej istej entity. Príklad je wiki entita Mobile phone. Má viaceré alternatívne názvy: mobile phone, cell phone, hand phone. Identifikovaná wiki entita je však stále jedna. Data.JPG Návrh riešenia Riešenie tejto úlohy bude tvorené z dvoch častí: vytvorenie slovníka na hľadanie a následné samotné vyhľadávanie. Vytvorenie slovníka Slovníka sa bude vytvárať z dumpu anglickej wikipédie. Všetky požadované entity sú uložené v jednom XML dokumente, ktorého veľkosť je 42,7 GB. Na obrázku je príklad jednej entity z tohto súboru.

2 Wiki_Sample_Page_text.JPG Táto entita obsahuje aj text, ktorý vidíme na stránke wikipédie. Avšak niektoré entity sú len redirektmi na iné entity, ktoré nemajú text, ale len odkaz na inú entitu. Príklad aj s vyznačím, ktorý redirect sa parsuje, je na nasledujúcom obrázku.

3 Wiki_Sample_Page_redirect.JPG Jednotlivé entity sú oddelené elementmi <page>. Po zozbieraní mena entity, testu a prípadného redirektu sa na konci každej entity vyhodnotia tieto údaje. Nakoľko som pri prvých pokusoch zistil, že vytvorenie stromovej mapovej štruktúry (popísanej nižšie) zabralo príliš veľa pamäte, rozhodol som sa, že budem vyberať len tie entity, ktoré sú ľudia. Toto sa robí v texte entity sledovaním kategórie. Wikipédia síce má kategóriu "Peoople," avšak v tejto kategórii sa nachádzajú len podkategórie a nie osoby (viď ). Preto pre ľudí hľadám výrazy v kategóriách: [Category:Living people] [Category:Dead people] deaths] births] Pri posledných dvoch nehľadám aj slovo "Category" nakoľko sa tu nachádza aj číslo roku narodenia, ktoré je samozrejme premenlivé. Dôsledkom čiastočného parsovanie wikipédie je nutnosť ošteriť redirekty na entity. Ak prídem k nejakému redirektu, tak neviem jednoznačne povedať, či entita, na ktorú sa odkazuje je, alebo nie je človek. Preto sa všetky redirekty najskôr zozbierajú do zonamu a až po dokončení parsovania sa spracujú. Ich spracovanie je jednoduché: ak entita, na ktorú sa daný redirekt odkazuje je v zozname nájdených ľudí, tak ju pridaj do zoznamu nájdených entít. Postupne sa prejdu všetky entity, pričom sa pozerá na nemo enity a či je to redirekt, alebo nie. Všetky nájdené entity sa zapíšu do súboru, ktorý slúži ako medzivýstup parsovania entít a ich vyhľadávania. Do tohto súboru sa zapíšu tri informácie pre každú entitu:

4 identifikátor entity - vyrábaný počas prechádzania XML súborom. Bude to číslo, ktoré identifikuje entitu, ktoré sa ďalej použije. Meno entity - konkrétny reťazec, ktorý sa nachádza v XML súbore v tagu <title> Identifikátor redirektu - toto je nepovinný parameter, ktorý sa nachádza, ak je daná entita odkazom na inú entitu Tieto tri zložky budú oddelené dvoma znakmi "," ktoré budú slúžiť ako jednoznačné oddeľovače. Identifikácia každej entity bude zapísaná na samostatný riadok v súbore. Dva príklady pre entity zapísané do súboru: Jim Higgs Alioune Kebe príklad bez redirektu - príklad s redirektom Vyhľadávanie pomocou slovníka Pre vyhľadávanie použijem stromovú štruktúru máp pre rýchle vyhľadávanie. Všetky mapy budú obsahovať dvojice kľúč-hodnota, pričom kľúč bude vždy jeden znak ("character"). Hodnota bude vlastná štruktúra, ktorá uchováva identifikátory entít (indexy v slovníku), ktoré končia na danom mieste a ďalšiu mapu, ktorá sa využije na pokračovanie v hľadaní. Táto štruktúra sa bude vytvárať postupným načítavaním jednotlivých entít zo zadaného súboru a rozoberaním mena entity na znaky a ich postupné vkladanie do máp. Jeden príklad, ako môže táto mapa vyzerať je na obrázku. Search_map_sample.jpg

5 Keďže na jednu entitu môže ukazovať viacero iných entít, rozhodol som sa, že pri nájdení nejakej entity sa zapíše len jej identifikátor. Po skončení prehľadávania sa nájdené identifikátory premenia na konkrétne meno entity. K tomuto budem využívať pomocoú mapu, v ktorej budú kľúče identifikátory entít (číselné hodnoty) a ich hodnota bude buď ďalší identifikátor (ak sa jedná o redirekt), alebo konkrétny názov entity. Keď už máme vytvorenú mapu hľadania, môžeme vykonávať samotné hľadanie. Vyhľadávať sa bude v reťazci znakov, pričom sa nerozlišuje jeho dĺžka ani štruktúra. Nakoľko som chcel dodržať lineány čas vyhľadávania, rozhodol som sa prechádzať celý test po jednotlivých znakoch vstupného reťazca. Kvôli tomuto je aj strom máp vytvorený zo slovníka so znakmi ako kľúčmi. Samotné vyhľadávanie entít prebieha nasledovne: 1. Nastav prvotnú pracovnú mapu na koreňovú mapu stromu 2. Načítaj ďalší znak zo vstupu, pokiaľ ešte môžeš 3. Pozri sa, či sa znak nachádza v danej mape Ak nie, tak prejdi na koniec slova - najbližší ne-alfanumerický znak - a nastav pracovnú mapu na koreňovú mapu a pokračuj v bode 2. Ak áno tak sa pozri, aké je hodnota mapy Ak je to index do sovníka Over, či ďalší znak je biely znak (medzera, nový riadok, tabulátor) Ak je (našli sme entitu), tak si zaznač miesto nájdenia entity v texte, nastav pracovnú mapu na koreňovú mapu a pokračuj v bode 2. Ak nie je (entita s daným názvom tam nie je), tak nastav pracovnú mapu na koreňovú mapu a pokračuj v bode 2. Ak je to ďalšia mapa (sme v nelistovom uzle) tak ju nastav na pracovnú mapu, prejdi na koniec slova a pokračuj v bode Po skončení prehľadávania vypíš všetky nájdené entity Príklad vyhľadávanie v texte "I love my automobile." pre vyhľadávaciu mapu so slovami "automobile" a "lord": Načíta sa znak 'I' a zistí sa, že nie je v mape, tak sa preskočí až na medzeru. Načíta sa znak 'l' a zistí sa, že je v mape, tak sa pokračuje v hľadaní s ďalšou mapou. Načíta sa znak 'o' a zistí sa, že je v mape, tak sa pokračuje v hľadaní s ďalšou mapou.

6 Načíta sa znak 'v' a zistí sa, že nie je v pracovnej mape, tak sa preskočí na ďalší niealfanumerický znak (v tomto prípade na najbližšiu medzeru) a pracovná mapa sa nastaví na koreňovú. Načíta sa znak 'm' a zistí sa, že nie je v mape, tak sa preskočí až na medzeru. Načíta sa znak 'a' a zistí sa, že je v mape, tak sa pokračuje v hľadaní s ďalšou mapou. Potom sa postunpe prejdú všetky znaky až do konca a nájde sa entita "automobile." Jej výskyt sa vypíše. Implementácia Pre implementáciu som si zvolil programovací Jazyk Java. Parsovanie som vykonal pomocou štandardného SAX parsera, ktorý je dostupný v JDK. Keďže SAX parser je udalosťami riadený, nie je pamäťovo náročný. Udalosti, ktoré som zachytával sú: začiatočný element koncový element znaky vo vnútri tela elementu Tieto udalosti som využil na zozbieranie informácii o hľadaných enitách. Po zozbieraní všetkých entít a redirektov som spracoval redirekty, z ktorých som vybral len tie, ktoré sa odkazovali na niektoú nájdenú entitu. Tieto som potom zapísal do súboru. Následne som tento súbor mohol využiť na hľadanie. Postupne som z neho čítal riadky a vytvoril som reprezentáciu slovníka na hľadanie. Používanie programu Program som urobil ako konzolovú aplikáciu. Spúťaný je s dvoma prepínačmi: P - parsovanie wikipédie S - hľadanie v texte Obidva parametre môžu mať zadaný nepovinný názov súboru. Je to buď XML súbor, z ktorého sa parsuje (pre parameter P), alebo súbor. z ktorého sa bude čítať vstupný text (parameter S). Ak sa tieto súbory nezadajú, tak sa zoberie preddefinovná cesta k súboru a preddefinovaný text na hľadanie. Zapisovanie aj čítanie slovníka vždy prebieha z/do súboru s názvom gazetter_wiki_dump_articles_people.txt. Na výstupe konzoly potom vydíme výsledky. Výstupy programu aj z parsovanie Wikipédie aj z jedného hľadania sú priložené v prislúchajúcich súboroch.

7 Upozornenie: keďže spracovanie všetkých mien do stromovej štruktúry zaberá veľa pamäte, je nutné buď zväčšiť maximálny Java Heap size (argumentom pre JVM, napíklad: -Xmx4608m) alebo vytvoriť slovník na hľadanie z menšieho vstupného súbora. Výsledky Navrhovaný prístup našiel spolu enít, ktoré vyhovovali hľadaným kritériám. Z tohto počtu bolo redirektov a konkrétnych entít (priložený súbor). Testoval rýchlosti a pamäťovej náročnosti som vykonal na nasledovnej konfigurácii: Procesor Intel Core 8 GB RAM, Windows 7 64-bit. Priemerné časy spracovávania sú nasledované: Parsovanie - precházanie XML súboru Spracovanie nájdených entít a redirektov Zápis nájdených entít do súboru Prečítanie slovníka zo súboru a vytvorenie mapy 8 minút a 2 sekundy 1,3 sekundy 7,5 sekúnd 55,7 sekúnd Samotné hľadanie entít je vďaka stromovej štruktúre so znakmi, ako aj s preskakovaním pri nenájdení znaku vo vyhľadávacej mape naozaj rýchle. Vstupný súbor, ktorý mal približne jeden milón znakov sa podarilo prehľadať za 71 milisekúnd. Pamäťové nároky som získal pomocou programu na monitorovanie Java procesov JVisualVM, ktorý je dodávaný spolu s JDK. Pamäťová naročnosť bola nasledovná: Pri parsovaní sa použilo 2420 MB RAM (z celkového Java Heap Size 3435) Pri vyhľadávaní bolo zabratých 3166 MB pamäte (tu sa dosiahol maximálny nastavený Heap size MB) Testovanie presnosti a pokrytia som vykonal na troch článkoch z CNN. Všetky tri články, ako aj výstupy programu pre ne sú priložené. Hodnoty presnosti a pokrytia sú pre tieto tri články nasledovné: Článok 1: Presnosť = 3/3 = 1 -> 100% Všetky nájdené entity boli správne Pokrytie = 3/(3+10) = 0,23 -> 23% V tomto článku sa často spomínalo meno jedného autora, avšak toto aj keď patrí človeku nie je na wikipédii a preto ho program v článku nenašiel

8 Článok 2: Presnosť = 13/18 = 0,722 -> 72,2% Entity prezidentov našiel iba podľa priezviska a nie celého uvedeného mena. Taktiež našlo entitu "St. Peter" pričom v texte je námestie "St. Peter's Square" Pokrytie = 13/(13+18) = 0,419 -> 41,9% "Francis" namiesto celého "Pope Francis" Častý výskyt skráteného Článok 3: Presnosť = 11/13 = 0,846 -> 84,6% Podobne ako článok 2. Pokrytie = 11/(11+4) = 0,733 -> 73,3% sú na wiki. Pomerne málo mien, niektoré nie Nedotatky Vzhľadávanie pomocou mapovej stromovej štruktúry je síce vskutku rýchle, ale spracovať všetky entity z Wikipédie je pamäťovo veľmi náročné práve kvôli rozdeľovanie na znaky. Ak by sme chceli sparsovať všetky entity, museli by sme vztvoriť iný prístup. Druhým nedostatkom riešenia sú práve spracovania osôb. Napríklad, ak by som chcel vyhľadať osobu s meno "Abe Lincoln", ktorý bol hudobníkom v minulom storočí, tak by som musel hľdanie upresniť, nakoľko pod týmto menom je redirekt na prezidenta USA Abraháma Lincolna. Taktiež niektoré redirekty na osoby sú ich prezývkami, ktoré však v bežnej reči majú úplne iný význam. Jeden konkrétny príklad je enita "In a world" ktorá je redirektom na dabléra Don LaFontaine známe z rôznych upútaviek, ktoré často začínali touto vetou. V zvyčajnom anglickom texte však slová "In a world" takmer nikdy neznamenajú odkaz na tohto človeka. Posledným nedostatkom je vyhľadávanie niektorých entít, ktoré nasledujú za sebou. Ak je v texte napríklad "Abe Lincoln" a za ním "Taylor Swift" tak program nájde iba prvú entitu a nie druhú. To je preto, lebo pri parsovaní sa našla entita "Abe Lincoln (trombonist)" a program sa snaží pokračovať v hľadaní celého výrazu.

User:tomas.melicher

User:tomas.melicher User:tomas.melicher 1 Úvod do problematiky Databáza internetovej encyklopédie freebase má v komprimovanom tvare zhruba 30 GB a v nekomprimovanom zhruba 300 GB. Vyhľadávať v takejto rozsiahlej databáze

Podrobnejšie

Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - C

Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - C Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - CREPČ 2 Manuál pre autorov (aktualizované dňa 18.3.2019)

Podrobnejšie

Matej Kendera - PDF, word, lucene, java

Matej Kendera - PDF, word, lucene, java Matej Kendera - PDF, word, lucene, java Indexovanie PDF a Word dokumentov na disku - Konvertovanie dokumentov do systému - Spracovanie dokumentov - Využitie Lucene, na indexáciu a vyhľadanie podobných

Podrobnejšie

Microsoft Word - prirucka_katedry_nova

Microsoft Word - prirucka_katedry_nova Práca v systéme BUXUS Príručka pre katedrových redaktorov Michal Minarik michal.minarik@stuba.sk 2 Obsah Prihlásenie do systému BUXUS... 3 Prihlasovacie údaje... 3 Prihlasovacia obrazovka... 3 Úvodné menu...

Podrobnejšie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Včelí focused crawler Včelí focused crawler sa skladá z dvoch základných modelov správania sa včiel - správanie sa včely v úli (implementoval Tomáš Jelínek) a správanie

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Stredná odborná škola polytechnická, Demänovská cesta 669, 0 0 Liptovský Mikuláš Prezentácia vyhľadávanie na www Predmet: informatika Ročník: druhý, trojročný Vytvorené dňa: 8..05 Autor: Mgr. Andrej Štefaničiak

Podrobnejšie

Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: Verzia

Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: Verzia Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: 23.05.2017 Verzia aplikácie: 1.12 Strana 2 / 11 Zmenená funkcionalita

Podrobnejšie

Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1

Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1 Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1 Prihláste sa do aplikácie pomocou prihlasovacích údajov pre spravodajskú jednotku. Link na aplikáciu: http://isis.statistics.sk/

Podrobnejšie

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa 19.12.2018) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie Obsah Úvod... 2 1 Vyhľadávanie... 3 2 Jednoduché vyhľadávanie...

Podrobnejšie

Informačný systém pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská prír

Informačný systém pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská prír Informačný systém pre EČ a PFIČ maturitnej skúšky Užívateľská príručka pre opravný termín EČ a PFIČ Máj 2019 Obsah 1. ZÁKLADNÉ POKYNY... 3 2. ÚDAJE O ŠKOLE... 4 2.1 KONTROLA A ZMENA ÚDAJOV... 4 2.2 ZMENA

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

eKasa

eKasa Virtuálna Registračná Pokladnica Modul OPD Android OBSAH Základné informácie o spoločnosti... Chyba! Záložka nie je definovaná. História zmien... Chyba! Záložka nie je definovaná. Obsah... 3 1 Systém e-kasa

Podrobnejšie

test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? (1 bod) a) vstupn

test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? (1 bod) a) vstupn test z informatiky - hardvér Test vytvoril Stanislav Horváth Vstupno - výstupné zariadenia Otázka č.1: Aké zariadenie je na obrázku? a) vstupno - výstupné b) vstupné c) výstupné Otázka č.2: Aké zariadenie

Podrobnejšie

Parsovanie MusicXML súborov Bc. Ondrej Grman Študijný program: Informačné systémy Predmet: Vyhľadávanie informácií Ak. rok: 2013/2014

Parsovanie MusicXML súborov Bc. Ondrej Grman Študijný program: Informačné systémy Predmet: Vyhľadávanie informácií Ak. rok: 2013/2014 Parsovanie MusicXML súborov Bc. Ondrej Grman Študijný program: Informačné systémy Predmet: Vyhľadávanie informácií Ak. rok: 2013/2014 Obsah 1 Úvod... 3 2 Prehľad súčasných riešení... 3 2.1 Aplikácie pre

Podrobnejšie

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS Zápis predmetov do AiS na aktuálny akademický rok Pred zápisom predmetov Vám odporúčame pozorne si prečítať študijný plán pre Váš študijný program. Môžete si ho zobraziť v AiSe kliknutím na "Študijné programy"

Podrobnejšie

GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, Bratislava II Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formá

GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, Bratislava II     Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formá GEODETICKÝ A KARTOGRAFICKÝ ÚSTAV BRATISLAVA Chlumeckého 4, 827 45 Bratislava II www.gku.sk, www.geoportal.sk Obsah 1. Export údajov ZBGIS do CAD formátu (DGN, DXF) pomocou Konverznej služby... 2 Konverzia

Podrobnejšie

Datova_struktura_evidencie_zaznamov_o_konverzii_v1-2

Datova_struktura_evidencie_zaznamov_o_konverzii_v1-2 Dátová štruktúra evidencie záznamov o konverzii v1.2 D.6 Sumárne údaje o záznamoch o konverzii (ConversionRecordsSummary) Základné atribúty Dátový prvok Je súčasťou Má súčasti Hodnota Sumárne údaje o záznamoch

Podrobnejšie

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc)

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc) Podklady pre súťaž KROS DESIGN AWARD Úlohou účastníkov súťaže KROS DESIGN AWARD je navrhnúť 4 formuláre aplikácie. Pre každý formulár sú špecifikované položky, ktoré bude nutné v danom formulári editovať/zobraziť.

Podrobnejšie

iot business hub whitepaper isdd_em_New.pdf

iot  business hub whitepaper isdd_em_New.pdf IoT Business Hub I.S.D.D. plus, s.r.o. Pažítková 5 821 01 Bratislava 27 Slovenská republika 1 IoT Business Hub Univerzálna platforma, pre vaše dáta z akýchkoľvek IoT zariadení prostredníctvom IoT siete

Podrobnejšie

VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru: K prog

VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru:   K prog VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru: http://www.videosoftdev.com/free-video-editor?avgaffiliate=3305 K programu je prístupný podrobný manuál doplnený s videotutoriálmi

Podrobnejšie

Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné pr

Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné pr Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné práce). ZP1 odovzdanie záverečnej práce blok je prístupný

Podrobnejšie

Výzva na predkladanie ponúk zadávanie zákazky podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v

Výzva na predkladanie ponúk zadávanie zákazky podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v Výzva na predkladanie ponúk zadávanie zákazky podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov 1. Identifikácia obstarávateľa

Podrobnejšie

Microsoft Word - 06b976f06a0Matice - Uzivatelska Dokumentacia

Microsoft Word - 06b976f06a0Matice - Uzivatelska Dokumentacia Matice Užívateľská dokumentácia k programu Autor: Miroslav Jakubík 2009 Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Stručný popis programu... 2 1.2 Spustenie programu... 2 1.3 Otvorenie dokumentu... 3 1.4 Ovládanie programu...

Podrobnejšie

Súkromné gymnázium, Česká 10, Bratislava INFORMATIKA

Súkromné gymnázium, Česká 10, Bratislava INFORMATIKA Súkromné gymnázium, Česká 10, 831 03 Bratislava INFORMATIKA ÚVOD Cieľom maturitnej skúšky z informatiky je zistiť u žiakov najmä úroveň: - schopností riešiť algoritmické problémy, - schopností zdokumentovať

Podrobnejšie

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, 842 16 Bratislava 4 Manažment tagov Tím 24 Študijný program: Inteligentné softvérové systémy, Internetové

Podrobnejšie

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky

Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x x x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky Cvičenie 9 Riešené príklady 1. Príklad min f(x 1, x 2 ) = x 2 1 + x2 2 + 60x 1 s.t. x 1 80 x 1 + x 2 120 Pre riešenie úlohy vykonáme nasledujúce kroky: 1. Najskôr upravíme ohraničenia do tvaru a následne

Podrobnejšie

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky UPOZORNENIE: Od 1. 1. 2019 sa mení názov odosielateľa správ z Úrad vlády Slovenskej republiky ÚPVS na Ústredný portál verejnej správy. Zoznam zmien:

Podrobnejšie

FAQ

FAQ Import skladových kariet Potrebujete si preniesť do programu OMEGA zoznam skladových kariet, prípadne nový cenník z Excelu? Vyžite funkciu importu skladových kariet: V menu Sklad Skladové karty potvrdíme

Podrobnejšie

Katalóg cieľových požiadaviek k maturitnej skúške

Katalóg  cieľových požiadaviek  k maturitnej skúške CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z INFORMATIKY BRATISLAVA 2019 Schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskum a športu Slovenskej republiky dňa 12. júna 2019 pod číslom 2019/2049:2-A1020

Podrobnejšie

CitiManager - Migration Quick Reference Guide for Cardholders_Slovak_fin

CitiManager - Migration Quick Reference Guide for Cardholders_Slovak_fin Táto Rýchla referenčná príručka vám pomôže v týchto oblastiach: 1. Ako sa zaregistrovať na portáli CitiManager? a) Pre existujúcich držiteľov kariet s online výpismi b) Pre držiteľov kariet s papierovými

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - SLIDES_02DTD.ppt

Microsoft PowerPoint - SLIDES_02DTD.ppt Validácia dokumentov Document Type Definition základné pojmy základné bloky dokumentu z pohadu deklarácia elementov deklarácia atribútov Validácia overenie platnosti dokumentu voi (nejako zapísaným) pravidlám

Podrobnejšie

dFlex Nitra spol. s r.o.

dFlex Nitra spol. s r.o. dflex, spol. s r. o. E.F.Scherera 17, 921 01 Piešťany Tel: +421 (0)33 3260400 Fax: +421 (0)33 7724086 IČO: 31418341 IČ DPH: SK2020395806 e-mail: sap.support@dflex.sk internet: www.dflex.sk REG: Okresný

Podrobnejšie

Úvod do mobilného operačného systému ANDROID

Úvod do mobilného operačného systému ANDROID Pavol Bisták Vlastnosti mobilných operačných systémov Slúžia pre chytré telefóny, tablety, PDA, iné mobilné zariadenia (herné prístroje, mobilnú TV,...) Menšie rozmery displeja (rozlíšenie), zmena orientácie

Podrobnejšie

PRÁCA V SYSTÉME EZP A) Registrácia 1. Úvodným krokom prace v systéme Evidencie záverečných prác (ďalej EZP) je registrácia

PRÁCA V SYSTÉME EZP A) Registrácia 1. Úvodným krokom prace v systéme Evidencie záverečných prác (ďalej EZP)   je registrácia PRÁCA V SYSTÉME EZP A) Registrácia 1. Úvodným krokom prace v systéme Evidencie záverečných prác (ďalej EZP) http://vsbm.dawinci.sk/ezp je registrácia užívateľa. 1 2. Pri prihlasovaní nového užívateľa je

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Registr\341cia \372\350tu Hik-Connect.docx)

(Microsoft Word - Registr\341cia \372\350tu Hik-Connect.docx) Ako registrovať účet Hik-Connect Tento dokument popisuje postup registrácie účtu Hik-Connect cez mobilnú aplikáciu Hik-Connect a webový portál www.hik-connect.com. Poznámka: Ak chcete použiť pre registráciu

Podrobnejšie

Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní bluetooth Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1-

Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní bluetooth Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1- Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1- Návod pre užívateľa 1. Pripojenie tlačiarne cez bluetooth Prenosná tlačiareň môže byť pripojená k notebooku, mobilnému telefonu, tabletu a daľším

Podrobnejšie

Microsoft Word - prechod_euro_prolca.doc

Microsoft Word - prechod_euro_prolca.doc Prechod registračnej pokladne na EURO Čo sa musí vykonať pri prechode na EURO? Fiskálny modul - nastavenie prechodu na EURO. Precenenie predajných cien na kartách tovarov. Precenenie predajných cien na

Podrobnejšie

Manuál aplikácie eoev

Manuál aplikácie eoev Manuál aplikácie eoev Obsah Zmeny v dokumente... 3 Informácie o aplikácii... 4 Určenie... 4 Funkcie... 4 Požiadavky... 4 Inštalácia aplikácie... 5 Používanie aplikácie... 6 Spustenie... 6 Popis hlavného

Podrobnejšie

sprievodca_exp.pdf

sprievodca_exp.pdf S p r i e v o d c a e x p e r t n é v y h ľ a d á v a n i e Bratislava, 2011 Prehľad základných ikoniek používaných v portáli zmena jazyka na angličtinu zmena jazyka na slovenčinu vstúpiť do portálu ako

Podrobnejšie

Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu Jednoduché vyhľadávanie Rozšírené vyhľadávanie Zob

Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu Jednoduché vyhľadávanie Rozšírené vyhľadávanie Zob Pomoc pri práci s Online katalógom 1. Prihlásenie do konta používateľa v OPACu 1. 2. Jednoduché vyhľadávanie..3. 3. Rozšírené vyhľadávanie...4. 4. Zobrazenie výsledkov vyhľadávania...7. 5. Pomôcky pri

Podrobnejšie

User:Andrej Sedlacek

User:Andrej Sedlacek User:Andrej Sedlacek Zadanie Zadaním pre tento projekt je vytvoriť nástroj pre fazetové vyhľadávanie v rámci media monitoring SAV, ktoré bude obsahovať fazety podľa výskytov daných ľudí v e-mailoch a podľa

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - CONNECT_R&A_76_sk

Microsoft PowerPoint - CONNECT_R&A_76_sk ŠKODA CONNECT REGISTRÁCIA A AKTIVÁCIA Portál Connect Využívanie online služieb ŠKODA Connect vyžaduje predchádzajúcu registráciu používateľa a vozidla na internetovej stránke portálu Connect, ako aj aktiváciu

Podrobnejšie

Import absencí z ASC

Import absencí z ASC Import absencií z Triednej knihy ASC Agendy do programu Stravné Ako to funguje... 1. Učitelia musia v systéme ASC Agenda zapisovať neprítomných žiakov na vyučovacej hodine, tzn. je nutná elektronická evidencia

Podrobnejšie

Spustenie skonvertovanej C-Image zálohy v MS Virtual PC

Spustenie skonvertovanej C-Image zálohy v MS Virtual PC Skonvertovanú zálohu Windows 7 x32 spustíme pomocou produktu Virutal PC. Vo Virtual PC vytvoríme novú virtuálnu mašinu s preddefinovanými parametrami a ako zdrojový disk použijeme našu skonvertovanú zálohu

Podrobnejšie

Používateľská príručka pre webovú aplikáciu ON!Track Príručka pre webovú aplikáciu, verzia 1.1

Používateľská príručka pre webovú aplikáciu ON!Track Príručka pre webovú aplikáciu, verzia 1.1 Používateľská príručka pre webovú aplikáciu ON!Track Príručka pre webovú aplikáciu, verzia 1.1 Obsah Čo je ON!Track?... 3 Ako vyzerá celý proces ON!Track?... 3 Ako pridávať, upravovať a odstraňovať umiestnenie?...

Podrobnejšie

Detail správy a súvisiace prvky Dátum zverejnenia: Verzia: 5 Dátum aktualizácie: Detail správy a súvisiace prvky UPOZORNENIE

Detail správy a súvisiace prvky Dátum zverejnenia: Verzia: 5 Dátum aktualizácie: Detail správy a súvisiace prvky UPOZORNENIE UPOZORNENIE: Od 1. 1. 2019 sa mení názov odosielateľa správ z Úrad vlády Slovenskej republiky ÚPVS na Ústredný portál verejnej správy. Zoznam zmien: Dátum vydania Verzia Popis zmien 31. 12. 2018 2 Str.

Podrobnejšie

IPAC – Vyhľadávanie pomocou režimu INDEX

IPAC – Vyhľadávanie pomocou režimu INDEX IPAC Vyhľadávanie Vyhľadávanie v IPACU V Ipacu sú pre vyhľadávanie tieto základné spôsoby: - Jednoduché vyhľadávanie - Rozšírené vyhľadávanie - Indexy - Zložené vyhľadávanie - Košík - Príklad vyhľadávania

Podrobnejšie

Úvod

Úvod Žilinská univerzita v Žiline Fakulta stavebná XX. ročník súťaže Študentskej vedeckej a odbornej činnosti stavebných fakúlt Českej a Slovenskej republiky Akademický rok 2018/2019 Názov práce ŠVOČ Meno a

Podrobnejšie

Čiastková kúpna zmluva č. Z uzavretá na základe Rámcovej dohody č. Z v zmysle ustanovení 409 a následne zákona č. 513/19

Čiastková kúpna zmluva č. Z uzavretá na základe Rámcovej dohody č. Z v zmysle ustanovení 409 a následne zákona č. 513/19 Čiastková kúpna zmluva č. Z-005.10.1024.61 uzavretá na základe Rámcovej dohody č. Z-005.10.1024.06 v zmysle ustanovení 409 a následne zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka a zákona č. 25/2006 Z,z.

Podrobnejšie

Dell OptiPlex 9010 Informácie o nastavení a funkciách

Dell OptiPlex 9010 Informácie o nastavení a funkciách Dell OptiPlex 9010 Informácie o nastavení a funkciách O výstrahách VÝSTRAHA: VAROVANIE označuje možné poškodenie majetku, poranenie osôb alebo smrť. Mini-Tower pohľad spredu a zozadu Obrázok 1. Pohľad

Podrobnejšie

Obsah: 1. Registrácia do aplikácie Živá lúka online 2. Prihlásenie sa do aplikácie Živá lúka online 3. Všeobecné poznámky k mapovému podkladu 5. Rola:

Obsah: 1. Registrácia do aplikácie Živá lúka online 2. Prihlásenie sa do aplikácie Živá lúka online 3. Všeobecné poznámky k mapovému podkladu 5. Rola: Obsah: 1. Registrácia do aplikácie Živá lúka online 2. Prihlásenie sa do aplikácie Živá lúka online 3. Všeobecné poznámky k mapovému podkladu 5. Rola: Poľovník 5.1 Editácia profilu poľovníka 5.2 Úvodná

Podrobnejšie

Rýchly štart pre Powerline extra zásuvka

Rýchly štart pre Powerline extra zásuvka Rýchly štart Powerline 1200 Model PL1200 Obsah balenia V niektorých oblastiach je s produktom dodávaný disk Resource CD. 2 Začíname Adaptéry Powerline sú alternatívnym spôsobom rozšírenia vašej siete pri

Podrobnejšie

SAEAUT SNMP OPC Server

SAEAUT SNMP OPC Server SAEAUT SNMP OPC Server Monitoring a riadenie s využitím SNMP protokolu a prepojenie s inými systémami cez OPC. SAE Automation, s.r.o., Nová Dubnica Interoperabilita pre Vaše zariadenia a softvérové aplikácie

Podrobnejšie

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Tres Faciunt Collegium Posudok Študijný program: Počítačové

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Tres Faciunt Collegium Posudok Študijný program: Počítačové Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Tres Faciunt Collegium Posudok Študijný program: Počítačové a komunikačné systémy a siete Mieste vypracovania:

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

Identity Lifecycle Management

Identity Lifecycle Management MPI tutoriál (21.3.2011) MPI Message Passing Interface 1 Systémy s distribuovanou pamäťou Autonómne procesory s vlastnou pamäťou prepojené komunikačnou sieťou Komunikácia realizovaná posielaním správ Procesory

Podrobnejšie

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, , Bratislava 4 Internet vecí v našich ž

Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, , Bratislava 4 Internet vecí v našich ž Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, 842 16, Bratislava 4 Internet vecí v našich životoch [IoT] Používateľská príručka - Android Tím:

Podrobnejšie

Xesar Softvér Stručný návod

Xesar Softvér Stručný návod Xesar Softvér Stručný návod Pridanie osoby Nový zamestnanec nastupuje do firmy Povinné polia treba bezpodmienečne vyplniť (meno a priezvisko) Prideľte osobe podľa potreby oprávnenie pre Manuálne trvalé

Podrobnejšie

Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Dátum zverejnenia: Verzia: 1 Dátu

Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Dátum zverejnenia: Verzia: 1 Dátu Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk (ďalej aj ÚPVS ) môžete podpísať formuláre

Podrobnejšie

2

2 Modul Formulár tlače MS WORD str. 1 Modul Formulár tlače MS WORD Obsah: 1 Úvod 2 2 Nastavenia 3 2.1 Nastavenie programu Herkules pre tlač 3 2.2 Nastavenie programu MS Word pre tlač 4 3 Tlač faktúry cez

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

User:Martin Uhrin

User:Martin Uhrin User:Martin Uhrin ENWiki: lucene, index a search obrazky (podla okoliteho textu a nazvu stranky) Cieľom úlohy je vyhľadávať v obrázkoch anglickej wikipédie podľa názvu stránky, na ktorom sa obrázok nachádza

Podrobnejšie

Microsoft Word - Priloha_1.docx

Microsoft Word - Priloha_1.docx Obsah 1 Úvod... 1 2 Hlavné menu verejnej časti ITMS2014+... 1 3 Zoznam ŽoNFP na verejnej časti ITMS2014+... 2 3.1 Vyhľadávanie ŽoNFP... 2 3.2 Horná lišta zoznamu ŽoNFP... 2 3.3 Stĺpce zoznamu ŽoNFP...

Podrobnejšie

Metodika práce s gitom Spôsob práce s gitom V projekte sa budú udržovať dve hlavné vetvy: - Master - Hlavná vetva, ktorá odráža otestovaný funkčný kód

Metodika práce s gitom Spôsob práce s gitom V projekte sa budú udržovať dve hlavné vetvy: - Master - Hlavná vetva, ktorá odráža otestovaný funkčný kód Metodika práce s gitom Spôsob práce s gitom V projekte sa budú udržovať dve hlavné vetvy: - Master - Hlavná vetva, ktorá odráža otestovaný funkčný kód - Develop - Vetva, do ktorej sa priebežne pushujú

Podrobnejšie

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 za rok 2018 Komunitný plán sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 (ďalej

Podrobnejšie

Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíček

Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíček Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, 031 01 Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia 3.01.11 (3.02.01) Dátum 20.12.2017 Autor Ing. J. Malíček, Z. Patka Hot - line 044/562 41 97-8 Vážený používateľ

Podrobnejšie

Stravné - přecenění

Stravné - přecenění Vytvorenie a nastavenie novej kategórie pre Obedy zadarmo Platí pre verziu programu Stravné 4.61 POZOR! Postup pre jedálne základných škôl, ktoré majú povinnosť sledovať dotácie od 1. 9. 2019 je uvedený

Podrobnejšie

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Windows, na verzii nezáleží 1. Linux Návod na inštaláciu

Podrobnejšie

Súhrnné špecifikácie

Súhrnné špecifikácie Dell Inspiron 560/570: Komplexné technické údaje Tento dokument ponúka informácie, ktoré by ste mohli potrebovať pri nastavovaní, aktualizovaní ovládačov a inovovaní počítača. POZNÁMKA: Ponuka sa môže

Podrobnejšie

Prístup a Nastavenie pre KOMPAKT HOSTING

Prístup a Nastavenie pre KOMPAKT HOSTING KOMPAKT HOSTING 1. PRÍSTUP A NASTAVENIE PRE KOMPAKT HOSTING Prístup a nastavenie pre Kompakt Hosting (str 2) Nastavenie, zmena jazyka a prístupového hesla do Kompakt Hostingu (str 3) 2. PRIDANIE A NASTAVENIE

Podrobnejšie

IT NEWS

IT NEWS Objednávanie cez e-shop pre firmy (B2B) Jún 2019 Vypracoval: RNDr. Andrea Allárová, e-commerce manager Prihlásenie na stránku Pred prvým prihlásením na stránku www.hagard.sk kontaktujte svojho prideleného

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

Intellectual Property, Psychology and Sociology

Intellectual Property, Psychology and Sociology Táto publikácia bola vytvorená realizáciou projektu Centrum poznatkovej organizácie duševného vlastníctva, ITMS 26220220054 na základe podpory operačného programu Výskum a vývoj financovaného z Európskeho

Podrobnejšie

Hardwarové prerušenie Nasledujúci kód ukazuje inštaláciu obsluhy časovača vrátane jeho inicializácie // inicializace časovače, přerušení každou milise

Hardwarové prerušenie Nasledujúci kód ukazuje inštaláciu obsluhy časovača vrátane jeho inicializácie // inicializace časovače, přerušení každou milise Hardwarové prerušenie Nasledujúci kód ukazuje inštaláciu obsluhy časovača vrátane jeho inicializácie // inicializace časovače, přerušení každou milisekundu mov r1, 0 st TMRPR, r1 mov r1, 3124 st TMRCTR,

Podrobnejšie

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu 1. Ako zistiť či je mobil vhodný na používanie DigiDown GO Vzhľadom na rôznorodosť výrobcov mobilných telefónov, rôznorodosť systémov

Podrobnejšie

Manuál pre nastavenie tlače z VRP Bluetooth, USB tlačiarne Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1-

Manuál pre nastavenie tlače z VRP Bluetooth, USB tlačiarne Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1- Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1- Návod pre užívateľa Platnosť licencie: VRP licencia je viazaná na DKP firmy (daňový kód pokladnice pridelený finančnou správou). Jednu licenciu

Podrobnejšie

eKasa

eKasa Používateľská príručka Overenie evidencie dokladu v systéme e-kasa web Systém e-kasa modul OPD web pre: : Finančná správa Verzia: 1.6 Dátum: 27.03.2019 OBSAH Základné informácie o spoločnosti... Chyba!

Podrobnejšie

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Global Payment Plus - phototan Návod na prechod z USB tokenu na phototan Vážení užívatelia, tento návod Vás prevedie niekoľkými jednoduchými krokmi nutnými pre úspešný prechod z USB tokenu na phototan.

Podrobnejšie

Pokyny_Doctorandorum dies

Pokyny_Doctorandorum dies (a) Forma príspevku Pokyny pre autorov/autorky článkov do konferenčného zborníku Príspevky možno písať v jazyku: slovenský, český, anglický, nemecký, francúzsky, ruský. Text, tabuľky, obrázky používať

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

CENNÍK REKLAMY NA WEBOCH MARKÍZA - SLOVAKIA, SPOL. S R.O. NA ROK 2015

CENNÍK REKLAMY NA WEBOCH MARKÍZA - SLOVAKIA, SPOL. S R.O. NA ROK 2015 CENNÍK REKLAMY NA WEBOCH MARKÍZA - SLOVAKIA, SPOL. S R.O. NA ROK 2015 CENNÍK REKLAMY NA WEBOCH MARKÍZA SLOVAKIA, SPOL. S R.O., NA ROK 2015 Bannerové formáty - CPT ceny Reklamný formát Rozmery a parametre

Podrobnejšie

Metódy násobenie v stredoveku

Metódy násobenie v stredoveku 1 Lucia Pekarčíková História matematiky Metódy násobenia v stredoveku (Referát) Lucia Pekarčíková 1.roč. II.stupňa Mat Inf ÚVOD V dobe ranného stredoveku sa v Európe všeobecne nepoužíval abakus, nerobili

Podrobnejšie

Návod na nastavenie oprávnení pre oprávnené osoby s udeleným čiastočným prístupom Dátum zverejnenia: Verzia: 3 Dátum aktualizácie:

Návod na nastavenie oprávnení pre oprávnené osoby s udeleným čiastočným prístupom Dátum zverejnenia: Verzia: 3 Dátum aktualizácie: Návod na nastavenie oprávnení pre oprávnené osoby s udeleným UPOZORNENIE: Od 1. 1. 2019 sa mení názov odosielateľa správ z Úrad vlády Slovenskej republiky ÚPVS na Ústredný portál verejnej správy. Zoznam

Podrobnejšie

Objektovo orientované programovanie

Objektovo orientované programovanie Objektovo orientované programovanie (Inštalácia prostredia a vytvorenie jednoduchého programu) Vladislav Novák FEI STU v Bratislave 23.9.2014 Obsah Úvod... 1 Java (Java Development Kit)... 1 Inštalácia

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zmeny v dlhodobom majetku.docx

Microsoft Word - Zmeny v dlhodobom majetku.docx Zmeny v dlhodobom majetku s dopadom na DPPO A) Úprava základu dane pri osobných automobiloch so vstupnou cenou 48 000 Eur a viac Ak je v evidencii majetku osobný automobil so vstupnou cenou 48 000 Eur

Podrobnejšie

gis5 prifuk

gis5 prifuk Úrovne implementácie vektorového GIS. Eva Mičietová Univerzita Komenského v Bratislave Prírodovedecká fakulta Katedra kartografie, geoinformatiky a diaľkového prieskumu zeme Email: miciet@fns.uniba.sk

Podrobnejšie

Microsoft Word - Smernica od

Microsoft Word - Smernica od Strana 1 z 9 Smernica Obce Podtureň o postupe vo verejnom obstarávaní (ďalej len VO ) pri zadávaní zákaziek s nízkou hodnotou (ZNH) Článok 1 Úvodné ustanovenie Táto smernica upravuje verejné obstarávanie

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Generovanie LOGICKÝCH KONJUNKCIÍ doc. Ing. Kristína Machová, PhD. kristina.machova@tuke.sk http://people.tuke.sk/kristina.machova/ OSNOVA: 1. Prehľadávanie priestoru pojmov 2. Reprezentácia a použitie

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

Pravidelné úlohy verzia ku dňu SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, Bratislava 1, tel.:

Pravidelné úlohy verzia ku dňu SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, Bratislava 1, tel.: Pravidelné úlohy verzia ku dňu 18.11.2009 SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, 811 04 Bratislava 1, tel.: +421 2 5465 0242, fax: 02/5478 9664 podpora: support@customermonitor.sk,

Podrobnejšie

(Manu\341l)

(Manu\341l) Manuál práce so systémom kampane DPNB 1. Základné rozdelenie záložiek v konte súťažiaceho: 1. Súhrn nájdete v ňom zosumarizované informácie o vašich jazdách, celkovom poradí na Slovensku aj v meste, ušetrenom

Podrobnejšie

Tabuľky_teoria

Tabuľky_teoria Tabuľky v programe Microsoft Word Vytvorenie tabuľky Pred samotným vyhotovením tabuľky sa odporúča pripraviť si náčrt, na ktorom sa rozvrhne rozdelenie údajov do riadkov a stĺpcov. Tabuľku vytvoríme pomocou

Podrobnejšie

Externé mediálne karty Používateľská príručka

Externé mediálne karty Používateľská príručka Externé mediálne karty Používateľská príručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Logo SD je obchodná známka svojho vlastníka. Java je obchodná známka spoločnosti Sun Microsystems,

Podrobnejšie