Microsoft Word - Bartalos.doc

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Microsoft Word - Bartalos.doc"

Prepis

1 Vývoj tímu v softvérovom projekte a vplyv na manažment PETER BARTALOS Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, Bratislava peter.bartalos@stonline.sk Abstrakt. Už veľmi dávno si ľudia uvedomili, že individuálna snaha jednotlivcov dosiahnuť určitý cieľ nie je efektívna. Uvedomili si, že spolupráca s inými pri riešení problémov je obrovským prínosom. Preto ľudia vytvárajú skupiny, v ktorých sú schopní dosahovať omnoho lepšie výsledky ako pri individuálnej činnosti. Táto práca hovorí o procese vývoja tímov a potrebe jeho manažovania. Zaoberá sa fázami, ktorými tímy prechádzajú počas svojej existencie. Hovorí o problémoch, ktoré môžu počas týchto fáz negatívne vplývať na úspech tímu a vysvetľuje potrebu manažovania skupín ľudí. Úvod Ľudia sú spoločenské tvory. Žijú v komunitách s inými ľuďmi. Ich potreba existencie v spoločnosti iných je prirodzená. Táto spolupatričnosť k svojmu druhu sa prejavuje v najrôznejších oblastiach. Ľudia sa narodia do prostredia, kde žije mnoho iných ľudí, vyrastajú v ňom, prežívajú aktívnu časť svojho života a napokon v spoločnosti ľudí aj umierajú. Táto potreba ľudí byť v spoločnosti iných, sa prejavuje aj v ich práci. Je prirodzené, že skupina ľudí dosahuje omnoho lepšie výsledky pri riešení množstva problémov ako jednotlivci. Avšak viac ľudí si vyžaduje aj kvalitnejšiu organizáciu. Práca väčšieho množstva ľudí sa môže stať chaotickou a môže viesť k ešte horšiemu výsledku ako individuálna činnosť. Preto je potrebné takéto skupiny riadiť, usmerňovať a podporovať ich vývoj a činnosť [1, 3, 4]. Čo je to tím? Existuje mnoho definícií pojmu Tím. Každá z nich hovorí o určitej skupine individuí. Avšak existencia skupiny neznamená, že jej členovia spolu tvoria tím. Manažment v softvérovom inžinierstve, december 2005, s. 1-7.

2 2 Peter Bartalos Tím je skupina ľudí, ktorá spolupracuje na splnení určitého spoločného cieľa. Ako uvedená definícia hovorí, zo skupiny sa stáva tím, keď jej členovia na seba začnú vplývať s cieľom vytvoriť spoločné dielo. Práve väzby medzi členmi, ich spoločná snaha a zodpovednosť robia tím tímom. Zmysel tímu spočíva v [1]: Rýchlosť tímová práca je veľmi dobrá pri vývoji určitého produktu, pretože jeho vývoj môže byť paralelný. Členovia tímu rozvíjajú rôzne aspekty projektu v jednom čase. Zložitosť tímy zlepšujú schopnosť organizácie riešiť problémy, pretože prinášajú rôzličné pohľady, nápady pre proces tvorby. Kreativita ľudia z rôznych oblastí sa spoločne zameriavajú na jeden problém. Učenie sa členovia tímu sa od seba navzájom učia. Tímová práca zvyšuje produktivitu a poskytuje možnosť pracovať s rozdielnymi ľuďmi. Styčný bod tím pôsobí ako styčný bod pre poskytovanie informácií medzi členmi tímu a tvorbu rozhodnutí v tíme. Tím sa vyvíja Tak ako každé indivíduum, aj skupina ľudí tvoriacich tím sa vyvíja. Vývoj tímu zahŕňa zvyšovanie schopností jednotlivcov projektového tímu ako aj schopnosti tímu fungovať ako celok [2]. Ide o prirodzený proces, ktorý je však potrebné manažovať. Proces ako taký pozostáva z viacerých fáz, pozri Obr. 1. Prvou fázou vývoja tímu je výber jeho členov, ktorú má na starosti manažér. Výber by mal zohľadňovať nielen odbornú úroveň potencionálneho člena tímu, ale aj jeho schopnosť tímovej spolupráce. Ide o veľmi citlivú etapu. Zlé zloženie tímu môže projekt, v ktorom je tím angažovaný odsúdiť na neúspech. Ukazuje sa, že dobré obsadenie tímu je omnoho dôležitejšie ako mnoho iných faktorov vplývajúcich na produktivitu tímu [5]. Manažér musí mať dobrý cit pre odhad charakteru ľudí a stále musí mať na zreteli, že ľudia, z ktorých tím vytvorí, budú musieť spolu interagovať. Členov je preto potrebné vybrať tak, aby boli splnené predpoklady pre ich úspešnú spoluprácu. Vďalšej fáze vývoja tímu dochádza k adaptácii a tréningu jednotlivých členov. V tíme sa stretli rozdielni ľudia, ktorí sa navzájom nemusia vôbec poznať. V tejto fáze sa začínajú spoznávať, zisťujú vlastnosti ostatných členov. Pre vytvorenie dobrého tímu je dôležité, aby jednotliví členovia spolu dobre vychádzali. Dobré vzťahy medzi členmi sú veľmi dôležité [3, 5]. Ich budovanie sa môže realizovať rôznymi aktivitami [6], ktoré nemusia súvisieť s projektom, na ktorom tím pracuje. Dôležité je, aby si členovia tímu uvedomili, že patria do kolektívu. V tejto fáze sa v tíme budujú aj pravidlá, určujú sa hodnoty, ktorými sa bude riadiť.

3 Vývoj tímu v softvérovom projekte a vplyv na manažment 3 V nasledujúcej fáze dochádza k rozvíjaniu spôsobilostí členov tímu. Tu sa už členovia začínajú zameriavať na riešenie úlohy. Stabilizujú sa pozície a vzťahy medzi členmi. V tíme môžu vznikať konflikty, ktoré je potrebné riešiť. Poslednou fázou vývoja tímu je plná výkonnosť tímu. V tejto fáze sa tím sústreďuje na riešenie zadanej úlohy, ktorá je spoločným cieľom pre všetkých členov. Z pohľadu spoločnosti je táto fáza vývoja tímu najdôležitejšia, keďže až tu produkuje tím výsledok, ktorý je pre spoločnosť dôležitý. Manažér musí vytvárať také prostredie pre tím, v ktorom dokážu produkovať čo najlepšie výsledky. Veľmi dôležité je motivovať tím k práci. Členovia tímu musia mať pocit, že ich práca je užitočná. Ciele, ktoré treba splniť nesmú byť nereálne, viedlo by to k demotivácii. Obr. 1. Fázy vývoja tímu (zdroj obrázka [7])

4 4 Peter Bartalos Na úspech tímu vplýva množstvo faktorov Celkový úspech tímu je ovplyvnený veľkým množstvom rôznych faktorov, ktoré sú na sebe často závislé a ich účinok sa spolu zosilňuje. Medzi základné patria: Zloženie tímu Vedenie tímu Komunikácia Spolupráca Zloženie tímu Ako som spomínal, skupina ľudí sa stáva tímom vo chvíli, keď ich spoločná snaha vedie k riešeniu spoločného cieľa. Jednotliví členovia tímu preto musia byť schopní spolu existovať. Tím je zložený z rôznych individuí, z ktorých každý zaujíma v tíme určité postavenie [1], má svoj charakter, svoje klady a zápory. V tíme je dôležité, aby sa jeho členovia navzájom tolerovali. Je zrejme nemožné nájsť do tímu ľudí, z ktorých každý s každým výborne vychádza. Je prirodzené, že v tíme z času na čas dochádza ku konfliktom. Dôležité je, aby sa tieto konflikty dokázali vyriešiť a aby ich bolo čo najmenej. Musia sa o to snažiť všetci. Budovanie dobrých vzťahov v tíme je veľmi užitočné [3]. Vedenie tímu Veľmi dôležitú rolu vo vývoji tímu hrá manažér. Ide o osobu, ktorá by mala usmerňovať celý proces vývoja, vytvárať vhodné prostredie pre tento proces a predvídať a vyvarovať sa situáciám, ktoré by mohli mať negatívne následky. Dobrý manažér by mal: Rešpektovať členov tímu Mať silné a stabilné postavenie Stáť za svojimi rozhodnutiami Motivovať členov tímu Uľahčovať a spríjemňovať prácu, zabezpečiť vhodné prostredie Porozumieť potrebám členov tímu Manažér je osoba, ktorá je prítomná od úplného začiatku existencie tímu. On je ten, kto vybral členov tímu. Jeho práca je obzvlášť dôležitá a to v každej fáze vývoja. Mala by to byť osoba, ktorá vie porozumieť všetkým členom tímu. Z pohľadu osobnosti by to mal byť skôr extrovert a autoritatívna osoba, ktorú si všetci členovia vážia, ale ak majú problémy, sú schopní sa naňho obrátiť s prosbou o pomoc. Jeho schopnosť predvídať,

5 Vývoj tímu v softvérovom projekte a vplyv na manažment 5 môže byť nesmierne užitočná. Ak manažér dokáže predvídať rôzne konfliktné situácie, môže usmerniť vývoj situácie. V ideálnom prípade potom konflikt vôbec nenastane. Táto schopnosť môže ušetriť množstvo námahy, ktorú by tím musel vynaložiť a vôbec by neviedla k produkovaniu výsledku. Manažér tímu nesmie mať slabé postavenie. Ak nie je schopný implementovať a koordinovať pravidlá, na ktorých je tím postavený, môže to mať fatálne následky. Ak sa v tíme so slabým vedením vyskytuje osoba, ktorá nie je schopná podriaďovať sa iným, môže dochádzať ku konfliktom, ktoré majú negatívny vplyv na úspech tímu. Na druhej strane nie je dobré ani to, ak má tím príliš autoritatívne vedenie. Taká osoba sa môže pokúšať vnucovať členom tímu spôsob práce podľa svojich predstáv. Toto však môže viesť k nechuti pracovať a k úplnej domotivácii. Komunikácia Potreba komunikácie v tíme je samozrejmá [8]. Ak majú členovia tímu spoločne riešiť problém, je nutné aby spolu dokázali komunikovať. Bez vzájomnej otvorenej komunikácie nie je možné hovoriť o tíme. Vymieňanie názorov, vedomostí vedie k omnoho efektívnejšej práci tímu. Práve vtedy sa uplatňujú výhody tohto spôsobu práce. Každý člen tímu má rôzne schopnosti a vedomosti. Jednotliví členovia by sa mali navzájom doplňať a využívať vedomosti ostatných. Treba si uvedomiť, že nestačí len to, aby členovia spolu hovorili alebo písali si. Nutné je, aby si počas toho navzájom predávali informácie. Členovia preto musia byť schopní vysvetliť svoje myšlienky a ostatní sa musia snažiť ich pochopiť. Na začiatku, keď sa ešte jednotliví členovia dobre nepoznajú, môže byť komunikácia problémom. Ich vzájomný odstup môže byť prekážkou. Tieto bariéry sa však postupom času odbúrávajú. Členovia tímu sa spoznávajú. Môže medzi nimi vzniknúť aj kamarátsky vzťah, čo je veľmi veľkým prínosom. Ich vzájomné vzťahy nemusia byť spojené len s tímom, môžu sa týkať aj rôznych mimopracovných aktivít. Tie veľmi prispievajú k schopnosti členov navzájom spolu komunikovať. Vedie to k lepšiemu spoznaniu a keď niekoho lepšie poznáme, vieme ho aj lepšie pochopiť. V tíme je vhodné hovoriť aj o vzájomných vzťahoch. Tomuto sa väčšinou nevenuje veľká pozornosť. Avšak takáto diskusia môže viesť k jednoduchému riešeniu množstva problémov. Spolupráca Efektivita práce v tíme je veľmi úzko spätá so schopnosťou jednotlivých členov spolupracovať s ostatnými. Nefungovanie tímovej spolupráce môže mať veľmi vážne následky. Podľa zistení 30 až 80 percent času stráveného nad spoločným riešením problému sa využíva neefektívne [7]. Mark Klein, zaoberajúci sa konfliktami pri projektovaní zložitých zariadení v štúdii pre americký MTI konštatuje, že až 50 percent interakcií medzi projektantmi obsahuje konflikt. Kľúčovým faktorom efektívnosti procesov projektovania zložitých zariadení, je podľa neho práve schopnosť efektívne riešiť konfliktné situácie.

6 6 Peter Bartalos Tímová spolupráca spočíva v rozdelení si úloh. Každý člen rieši čiastkový podproblém, pričom na jednom podprobléme môže spolu pracovať viacej členov. Následne, výsledky jednotlivých členov prispievajú k riešeniu celkového problému. Túto prácu je potrebné organizovať. Jednotliví členovia musia vedieť o práci ostatných členov. V tímoch, kde je v značnej miere potrebná spolupráca jednotlivých členov nie sú vhodní rivalitní jedinci, aj keď to môžu byť veľmi dobrý odborníci. Takýto ľudia sú vhodní do tímov, kde spolupráca nie je až tak potrebná. Väčšina projektov si však vyžaduje úzku spoluprácu v tíme. V nich je potrebné, aby členovia uznávali prácu ostatných. Záver Vývoj tímu je prirodzený proces prebiehajúci v každom zoskupení ľudí. Tento proces je potrebné riadiť. V tejto eseji som ozrejmil potrebu riadenia vývoja tímu. Hovoril som o faktoroch, ktoré naň vplývajú. Spomenul som dôležitosť dobrého zloženia tímu, ktorý musí byť vedený kvalitným manažérom. Vysvetlil som potrebu komunikácie a spolupráce v tíme. Všetky tieto faktory sa navzájom ovplyvňujú. Preto je dôležité, aby členovia tímu čo najviac dbali na dodržiavanie všetkých zásad, ktorými sa treba v tíme riadiť. Použitá literatúra 1. Barnum C. M.: Building a team for user-centered design. In Proceedings of IEEE Professional Communication Society international Professional Communication Conference and Proceedings of the 18th Annual ACM international Conference on Computer Documentation: Technology & Teamwork (Cambridge, Massachusetts, September 24-27, 2000). ACM Special Interest Group for Design of Communications. IEEE Educational Activities Department, Piscataway, NJ, Bieliková M.: Softvérové inžinierstvo Princípy a manažment. Slovenská technická univerzita v v Bratislave, Brereton O.P., French A., Layzell P.: Supporting collaboration in distributed software engineering teams. apsec, p. 38, Seventh Asia-Pacific Software Engineering Conference (APSEC'00), Ferrara J. C.: Building positive team relationships for better usability. interactions 12, 3 (May. 2005), DOI= 5. Gorla N., Lam Y. W.: Who should work with whom?: building effective software project teams. Commun. ACM 47, 6 (Jun. 2004), DOI= 6. Infoart. Outdoor-training. (prospekt v nemeckom jazyku)

7 Vývoj tímu v softvérovom projekte a vplyv na manažment 7 7. Kališ M.: Tímová spolupráca vo firme. Hospodárske noviny, _id]= &article[id]= &p=k04100_detail 8. Michailidis A., Rada R.: Organizational Roles and Communication Modes in Team Work. hicss, p. 8068, 34th Annual Hawaii International Conference on System Sciences ( HICSS-34)-Volume 8, Annotation Team building in software projects and the impact on management People have realized a long time ago, that an individual approach to achieve a united goal, is not effective enough. They have realized, that collaboration with others brings many benefits. This causes people create groups in which they solve problems together. This essay deals with team building and the associated need for its management. It analyses the phases of team building and other team related problems.

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Projektový manažér pre informačné technológie Kód kvalifikácie U2421003-01391 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2421003 / Projektový špecialista (projektový

Podrobnejšie

Microsoft Word - Hitka - esej2011_06-is-xhitka.doc

Microsoft Word - Hitka - esej2011_06-is-xhitka.doc AKO VHODNE KOMBINOVAŤ SOFTVÉROVÉ METRIKY? Keď jedna metrika nestačí... Matúš Hitka Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava mhitka@gmail.com

Podrobnejšie

Microsoft Word - Pavlech - esej2011_02-is-xpavlechl.doc

Microsoft Word - Pavlech - esej2011_02-is-xpavlechl.doc AKO ÚSPEŠNE KOMUNIKOVAŤ VO VIRTUÁLNOM TÍME Výber komunikačných nástrojov a ich správne používanie je kľúčové pre úspech projektu v prostredí virtuálneho tímu Lukáš Pavlech Slovenská technická univerzita

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Kategorizácia a riadenie rizík v softvérovom projekte šesťčlenného tímu JOZEF GREXA Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava xgrexa[zavináč]is[.]stuba[.]sk

Podrobnejšie

Moderne projekty v biznis suvislostiach-1

Moderne projekty v biznis suvislostiach-1 MODERNÉ V BIZNIS SÚVISLOSTIACH pre Automotive a výrobu pre Kvalitu a kvalitárov pre Moderný HR Biznis partnering pre Shared Service Centrá pre Logistiku pre Facility Management Leadership Komplexný prístup

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI BEZ KOMUNIKÁCIE TO NEJDE Na to, aby sme si mohli uvedomiť dôležitosť komunikácie, musí zlyhať dostatočné množstvo veľkých softvérových projektov. Tomáš Korec Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky

Podrobnejšie

Microsoft Word - msipaper44-hlavacek.doc

Microsoft Word - msipaper44-hlavacek.doc Podporné nástroje v manažmente malého projektu VLADIMÍR HLAVÁČEK Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava vladimir.hlavacek@gmail.com

Podrobnejšie

msipapersource54-fabik

msipapersource54-fabik Prevencia pred rizikami v softvérovom projekte PAVOL FÁBIK Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava pavol.fabik@gmail.com Abstrakt.

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI KVALITA V MALOM Kvalita je práca pre každého z nás... Martin Dupaľ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava martin[zavináč]dupal[.]net

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI JE SCRUM TO PRAVÉ ORECHOVÉ PRE MANAŽÉRA PLÁNOVANIA? Ako plánovať a nepreplánovať sa až príliš. Michal Roško Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Podporné prostriedky pre riadenie projektu a ich využitie v malom tíme NORBERT GYURKOVICS Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava gyurkovics[.]n[zavináč]gmail[.]com

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Riziká v projektoch študentov vysokých škôl JAKUB MARTON Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava xmartonj[zavináč]is[.]stuba[.]sk Abstrakt.

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

Microsoft Word - Lajcin - esej2011_07-si-xlajcin.doc

Microsoft Word - Lajcin - esej2011_07-si-xlajcin.doc AKO EFEKTÍVNE ZVÝŠIŤ KVALITU V ŠTUDENTSKÝCH PROJEKTOCH? Kvalita pol projektu. Tomáš Lajčin Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

Podrobnejšie

PM pre Automotive a vyrobu-1

PM pre Automotive a vyrobu-1 UNIKÁTNA PRAX automotive & výroby INOVÁCIA A NOVÝ POHĽAD NA VAŠE PROJEKTY nároky na projektových manažérov stále rastú - buďte o krok vpred NE- KOMPROMISNÁ R E A L I T A P R O J E K T O V P R O J E K T

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint FINANCOVANIE SMART CITY Miriam Letašiová generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR 1. február 2018, Hotel Bôrik, Bratislava SMART CITY a prístup MH

Podrobnejšie

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Kurz pre pracovníkov HR útvarov Kurz Rozvoj a riadenie ľudských zdrojov je Ministerstvom školstva SR akreditovaný intenzívny kvalifikačný kurz

Podrobnejšie

Microsoft Word - msipaper63-lamos.doc

Microsoft Word - msipaper63-lamos.doc Monitorovanie vývojového procesu softvérového produktu, jeho prínos a analýza možných prístupov DUŠAN LAMOŠ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842

Podrobnejšie

Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie ob

Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie ob Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie oblasti riadenia organizácie v zložitých podmienkach

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI KONFIGURÁCIA SOFTVÉRU KEDY MÔŽE BYŤ NEVÝHODOU? Najprv plánovať a až potom vyvíjať Bálint Szilva Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI AUTOMATIZOVAŤ A ČI NEAUTOMATIZOVAŤ, TAK ZNIE OTÁZKA Prečo robiť niečo ručne ak to za Vás môže urobiť stroj a bohužiaľ aj v lepšej kvalite? Jozef Krajčovič Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Správne monitorovanie buduje kariéru všetkých nás VLADIMÍR MAKO Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava mako04[zavináč]student[.]fiit[.]stuba[.]sk

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Architekt informačných systémov Kód kvalifikácie U2511002-01348 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2511002 / IT architekt, projektant SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE

Podrobnejšie

Akadémia projektového manažmentu

Akadémia projektového manažmentu Akadémia projektového manažmentu podľa medzinárodného štandardu IPMA ICB4 (SPS4) Moduly: POSTUPY I: Plánovanie projektov POSTUPY II: Riadenie projektov ĽUDIA I: Budovanie projektových tímov ĽUDIA II: Orientácia

Podrobnejšie

Výročná správa JA Firmy M-GROUP

Výročná správa JA Firmy M-GROUP Stredná odborná škola Hattalova 968/33 029 01 Námestovo Výročná správa JA Firmy M-GROUP Učiteľ: Ing. Ivona Korčušková Konzultant: Jozef Šuriňák Moje meno je Janka Baleková a v našej JA firme M-GROUP zastávam

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

#project #process #change Univerzitný program projektový manažment Školenie pre budúcich expertov projektového riadenia

#project #process #change Univerzitný program projektový manažment Školenie pre budúcich expertov projektového riadenia #project #process #change Univerzitný program projektový manažment Školenie pre budúcich expertov projektového riadenia Vzdelávanie prináša úspech! Univerzitný program projektový manažment 16 112 128 S02

Podrobnejšie

Microsoft Word - Kocian - esej2011_13-is-xkocianr.doc

Microsoft Word - Kocian - esej2011_13-is-xkocianr.doc MANIFEST PÁROVÉHO PROGRAMOVANIA V TÍME Párové programovanie nie je len to, že by jeden programoval a druhý sa pozeral Róbert Kocian Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

Podrobnejšie

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, TECHNICKÁ VÝCHOVA, SVET PRÁCE A TECHNIKA, OBČIANSKA

Podrobnejšie

Kreatívny priestor a jeho úloha v akademických knižniciach (s príkladom zo Slovenska)

Kreatívny priestor a jeho úloha  v akademických knižniciach  (s príkladom zo Slovenska) Kreatívny priestor a jeho úloha v akademických knižniciach (s príkladom zo Slovenska) Mgr. Lucia Falbová Mgr. Henrieta Gábrišová, PhD. Slovenská informatická knižnica Fakulta informatiky a informačných

Podrobnejšie

Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamena

Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamena Našej škole bol v roku 2018 úspešne schválený projekt Erasmus+ pod názvom Učenie sa a využívanie nových metód a technológií vo vyučovaní Čo to znamenalo v praxi? Pani učiteľky (S. Zánická, K. Hodasová,

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI VŽDY JE TO O ĽUĎOCH Úspech nezávisí len od toho, čo dokážeme, ale aj od toho, čo dokážeme preň obetovať. Bc. Ondrej Proksa Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

Podrobnejšie

msipapersource34-gablovsky

msipapersource34-gablovsky Manažment rizík ráno, na obed aj večer MARIAN GABLOVSKÝ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava marian.gablovsky@gmail.com Abstrakt.

Podrobnejšie

Microsoft Word - Vacula - esej2011_04-si-xvacula.doc

Microsoft Word - Vacula - esej2011_04-si-xvacula.doc OTESTUJ SI SVOJ TÍM Je nevyhnutné vedieť, čo môžete očakávať od svojho tímu. Matúš Vacula Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava vacula.matus[zavináč]gmail[.]com

Podrobnejšie

Systém uznávania kvalifikácií v Slovenskej republike

Systém uznávania kvalifikácií  v Slovenskej republike Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike Projektový zámer, 2019 Valéria Kubalová - ŠIOV 1 SYSTÉM OVEROVANIA KVALIFIKÁCIÍ (SOK) OBSAH Prezentácia projektového zámeru NP SOK: Ciele projektu

Podrobnejšie

Microsoft Word - AAC-U2-sprava o transparentnosti 2017

Microsoft Word - AAC-U2-sprava o transparentnosti 2017 S P R Á V A O T R A N S P A R E N T N O S T I ZA ROK 2017 v zmysle 1 odsek 2 zákona č. 423/2015 o štatutárnom audite a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov

Podrobnejšie

Microsoft Word - Ivanec - esej2011_16-si-xivanec.doc

Microsoft Word - Ivanec - esej2011_16-si-xivanec.doc ZARUČÍ PLÁNOVANIE VEDENÉ SCRUMOM ÚSPEŠNOSŤ PROJEKTU? Úspech nie je nikdy definitívny, ale neúspech definitívny byť môže. Peter Ivanec Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

Podrobnejšie

Microsoft Word - RolyRiadeniaZmien_V1.doc

Microsoft Word - RolyRiadeniaZmien_V1.doc Vypracoval: RNDr. Marta Krajíová Aktualizovaný da: 3. 2. 2007 6:48 Vytvorený da: 5. 11. 2006 4:45 Schválil: Verzia: 1.0 Súbor: RolyRiadeniaZmien Stav: platný 1 Obsah 1...3 2 1 Process Business Expert Podnikový

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Ing. Lenka Gondová, CISA, CGEIT, CRISC konateľ Pro Excellence s.r.o. Poradenstvo a audity v oblasti IT, Analýzy a optimalizácia procesov Bezpečnostné projekty Implementácie systémov podľa ISO/IEC 9001,

Podrobnejšie

SMART_GOVERNANCE_Ftacnik

SMART_GOVERNANCE_Ftacnik Smart governance alebo Inteligentné riadenie pre samosprávu Milan Ftáčnik Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Smart Cities 2018 od vízií k efektívnym inováciám,

Podrobnejšie

Paralelné algoritmy, cast c. 2

Paralelné algoritmy, cast c. 2 Paralelné algoritmy, čast č. 2 František Mráz Kabinet software a výuky informatiky, MFF UK, Praha Paralelné algoritmy, 2009/2010 František Mráz (KSVI MFF UK) Paralelné algoritmy, čast č. 2 Paralelné algoritmy,

Podrobnejšie

msipapersource02-gregor

msipapersource02-gregor Podpora riadenia softvérového projektu pomocou skúmania softvérových skladísk JÁN GREGOR Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava Jan.gregor[at]chello.sk

Podrobnejšie

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, 842 16 Bratislava 4 Manažment tagov Tím 24 Študijný program: Inteligentné softvérové systémy, Internetové

Podrobnejšie

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Čo to user experience (UX) je? Nejde len o testovanie na používateľoch a návrh fancy webového rozhrania Čo to user experience (UX) je? Obhajuje požiadavky, očakávania

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Manažment softvérového systému a vplyv na manažment softvérového projektu MILOŠ RADOŠINSKÝ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI MONITOROVANIE V MALOM AGILNOM PROJEKTE Každý projekt môže byť presne odhadnutý (akonáhle je dokončený). príslovie Miroslav Hudák Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

Podrobnejšie

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora u

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora u Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci sa týka každého z nás. Cenná pre vás. Prínos pre firmu. Zdravé pracoviská pre všetky vekové kategórie Podpora udržateľného pracovného života #EUhealthyworkplaces

Podrobnejšie

Microsoft Word - Krajcovic - Esej2011_10-si-xkrajcovic.doc

Microsoft Word - Krajcovic - Esej2011_10-si-xkrajcovic.doc AUTOMATIZOVAŤ A ČI NEAUTOMATIZOVAŤ, TAK ZNIE OTÁZKA Prečo robiť niečo ručne ak to za Vás môže urobiť stroj a bohužiaľ aj v lepšej kvalite? Jozef Krajčovič Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky

Podrobnejšie

Manažment v Tvorbe Softvéru 2018/2019

Manažment v Tvorbe Softvéru 2018/2019 (dokonč.) MTS 2018/19 I. M. rozsahu projektu II. M. rozvrhu projektu III. M. nákladov projektu rozsahu rozvrhu Definovanie činností nákladov Získanie požiadaviek Zoradenie činností Odhad trvania činností

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

Process Communication Model Zručnosť, ktorá vytvára pozitívnu zmenu.

Process Communication Model Zručnosť, ktorá vytvára pozitívnu zmenu. Process Communication Model Zručnosť, ktorá vytvára pozitívnu zmenu. Process Communication Model Certifikácia trénerov v skratke Process Communication Model (PCM) je najdôležitejším svetovým nástrojom

Podrobnejšie

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia ZMYSEL ŽIVOTA V KONTEXTE ONKOLOGICKÉHO OCHORENIA PETER HALAMA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNEJ PSYCHOLÓGIE CENTRUM SPOLOČENSKÝCH A PSYCHOLOGICKÝCH VIED SAV PSYCHOLOGICKÝ WELL- BEING PACIENTA Well-being pacienta po

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI Manažment konfliktov v tíme MICHAL BARLA Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava barla01@student.fiit.stuba.sk Abstrakt. V každom tíme

Podrobnejšie

ISO Systémy manažérstva proti korupcii Svetový deň normalizácie 2018 Miroslav HRNČIAR Žilinská univerzita v Žiline

ISO Systémy manažérstva proti korupcii Svetový deň normalizácie 2018 Miroslav HRNČIAR Žilinská univerzita v Žiline ISO 37001 Systémy manažérstva proti korupcii Svetový deň normalizácie 2018 Miroslav HRNČIAR Žilinská univerzita v Žiline Štruktúra prezentácie Terminológia normy ISO 37001 Účel normy ISO 37001 Požiadavky

Podrobnejšie

Cielená príprava žiakov s ťažkým zrakovým postihnutím na ďalšie štúdium

Cielená príprava žiakov  s ťažkým zrakovým postihnutím na ďalšie štúdium Inštitucionálna stratégia vytvárania inkluzívneho prostredia Elena Mendelová Univerzita Komenského v Bratislave Centrum podpory študentov so špecifickými potrebami Seminár : Podmienky na štúdium študentov

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

Style Sample for C&N Word Style Sheet

Style Sample for C&N Word Style Sheet Podmienky používania IBM Podmienky pre konkrétnu ponuku služieb SaaS IBM Cloud Adoption and Deployment Services Podmienky používania ( Podmienky používania ) pozostávajú z tohto dokumentu Podmienky používania

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ERAdiate - ERA Chair on Intelligent Transport Systems Informačný deň k výzvam ERAchair a Twinning Bratislava, 24.mája 2017 Enhancing Research and innovation dimension of the University of Zilina in intelligent

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU INFORMAČNÉ SYSTÉMY

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU INFORMAČNÉ SYSTÉMY Platný od: 27.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU INFORMAČNÉ SYSTÉMY (a) Názov študijného odboru: Informačné systémy (anglický názov "Information Systems") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor

Podrobnejšie

SPRINT 2

SPRINT 2 SPRINT 2 Sprint 2 Epics and Stories Stories for Epic - ComoNeo Digital Inputs Load RTUexe (Sory Points 8, Story Owner Igor Labát) RTU and CPU Communication (Sory Points 5, Story Owner Filip Starý) Create

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI DISTRIBUOVANÝ VÝVOJ KROK DOPREDU ALEBO SPÄŤ? Keď nevieš čo hovoriť, tak nehovor. Miroslav Ort Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

Podrobnejšie

Microsoft Word - Jaroszewicz - esej2011_08_15_xjaroszewicz.docx

Microsoft Word - Jaroszewicz - esej2011_08_15_xjaroszewicz.docx AKO SI POMÔCŤ PRI MONITOROVANÍ PROJEKTOV? Baví ma môj život Kazimír Jaroszewicz Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava Kazko96@gmail.com

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

Intellectual Property, Psychology and Sociology

Intellectual Property, Psychology and Sociology Táto publikácia bola vytvorená realizáciou projektu Centrum poznatkovej organizácie duševného vlastníctva, ITMS 26220220054 na základe podpory operačného programu Výskum a vývoj financovaného z Európskeho

Podrobnejšie

Microsoft Word - AAC-UDVA-sprava o transparentnosti 2016

Microsoft Word - AAC-UDVA-sprava o transparentnosti 2016 S P R Á V A O T R A N S P A R E N T N O S T I ZA ROK 2016 v zmysle 24 zákona č. 540/2007 o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu a o zmene a doplnení zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení

Podrobnejšie

Rola verejných orgánov v deinštitucionalizácii

Rola verejných orgánov v deinštitucionalizácii ROLA VEREJNÝCH ORGÁNOV V DEINŠTITUCIONALIZÁCII Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky 4. Fórum poskytovateľov Bratislava, 23. augusta 2012 NÁRODNÉ DOKUMENTY V OBLASTI DEINŠTITUCIONALIZÁCIE

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA Platný od: 20.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA (a) Názov študijného odboru: Andragogika (anglický názov "Andragogy") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná

Podrobnejšie

Čo bude ďalší krok pre rozvoj ekonomiky SR, alebo Premrhaný(?) potenciál štátneho IT

Čo bude ďalší krok pre rozvoj ekonomiky SR, alebo Premrhaný(?) potenciál štátneho IT Čo bude ďalší krok pre rozvoj ekonomiky SR, alebo Premrhaný(?) potenciál štátneho IT Čo chápeme ako štátne IT? Investície z verejných zdrojov do informačno-komunikačných technológií O akej sume sa rozprávame?

Podrobnejšie

#project #process #change PRACUJTE FLEXIBILNE A INOVATÍVNE! AGILE MANAGEMENT

#project #process #change PRACUJTE FLEXIBILNE A INOVATÍVNE! AGILE MANAGEMENT #project #process #change PRACUJTE FLEXIBILNE A INOVATÍVNE! AGILE MANAGEMENT NIE JE TO TEN NAJSILNEJŠÍ, KTO PREŽIJE, ANI TEN NAJINTELIGENTNEJŠÍ, ALE TEN, KTO SA DOKÁŽE NAJLEPŠIE PRISPÔSOBIŤ. Charles Darwin

Podrobnejšie

Príloha k príkazu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. 2/2018 Popis a zodpovednosti rolí v rámci projektového riadenia (1) Riadiaci výbor proj

Príloha k príkazu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. 2/2018 Popis a zodpovednosti rolí v rámci projektového riadenia (1) Riadiaci výbor proj Príloha k príkazu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. 2/2018 Popis a zodpovednosti rolí v rámci projektového riadenia (1) Riadiaci výbor Roly Riadiaci výbor je menovaný generálnym riaditeľom Sociálnej

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

Microsoft Word - Fabik - esej2011_18-is-xfabik.doc

Microsoft Word - Fabik - esej2011_18-is-xfabik.doc MERANÍM ZA KVALITNÝM KÓDOM Nemôžeme kontrolovať to, čo nemôžeme odmerať. Pavol Fábik Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava xfabik[zavináč]stuba[.]sk

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Diskusia s poisťovňami o problematike: Poistenie domu a domácnosti/zodpovednosť fyzických osôb JUDr. Lucián Besterci, PhD., MBA vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a manažment

Podrobnejšie

Rada Európskej únie

Rada Európskej únie RADA EURÓPSKEJ ÚNIE KĽÚČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EÚ Rada Európskej únie neformálne aj Rada EÚ alebo jednoducho len Rada je kľúčovým rozhodovacím orgánom EÚ. V rámci inštitúcie sa stretávajú ministri členských

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

4-david-msipapersource10.doc

4-david-msipapersource10.doc Efektívny manažment konfliktov pri testovaní softvéru MIROSLAV DÁVID Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava Abstrakt. Za úspechom

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Manažér v potravinárskej výrobe Kód kvalifikácie U1321001-00886 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 1321001 / Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - OOP_prednaska_10.pptx

Microsoft PowerPoint - OOP_prednaska_10.pptx Creational Design Patterns Lecture #10 doc. Ing. Martin Tomášek, PhD. Department of Computers and Informatics Faculty of Electrical Engineering and Informatics Technical University of Košice 2018/2019

Podrobnejšie

?SPEÐNOS? PROJEKTOV SYSTÉMOVEJ INTEGR?CIE

?SPEÐNOS? PROJEKTOV SYSTÉMOVEJ INTEGR?CIE 15. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 2. - 3. jún 2010 MANAŽMENT RIZÍK PROJEKTOV SYSTÉMOVEJ INTEGRÁCIE Roman

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Animátor v cestovnom ruchu Kód kvalifikácie C5169002-01430 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch SK ISCO-08 5169002 / Animátor voľného času SK NACE

Podrobnejšie

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú intuitívne jasné a názorné napr. prirodzené čísla, zlomok,

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

AdvoFin_LKW-Kartell

AdvoFin_LKW-Kartell Predstavenie spoločnosti AdvoFin Prozessfinanzierung AG Stav: 2019 AdvoFin je jedným z hlavných hráčov vo financovaniu procesov v Európe Rakúska spoločnosť financovania procesov so sídlom vo Viedni bola

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI AKO VYTVORIŤ POUŽÍVATEĽSKY PRÍVETIVÚ DOKUMENTÁCIU Napísať dobrú dokumentáciu nie je samozrejmosť, je to umenie. Tomáš Lekeň Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ivan Kalaš FMFI Univerzita Komeského, Bratislava UCL Knowledge Lab, London visiting professor korene novej informatiky (1/2) na Slovensku, na FMFI UK, v našom tíme... a vo svete na Slovensku školská informatika

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Chemický špecialista vo výskume a vývoji Kód kvalifikácie U2145002-00144 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Chémia a farmácia SK ISCO-08 2145002 / Chemický špecialista vo výskume a vývoji

Podrobnejšie

msipapersource61-petras

msipapersource61-petras Monitorovanie softvérového projektu MARTIN PETRÁŠ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava petras04[zavináč]fiit[.]stuba[.]sk Abstrakt.

Podrobnejšie

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED NÁSILÍM AKÝ JE ÚČEL DOHOVORU? Dohovor Rady Európy

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA INFORMATIKY A INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Metodika archivácie verzií HW Tímový projekt Stratos FIIT M

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA INFORMATIKY A INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Metodika archivácie verzií HW Tímový projekt Stratos FIIT M SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE FAKULTA INFORMATIKY A INFORMAČNÝCH TECHNOLÓGIÍ Metodika archivácie verzií HW Tímový projekt Stratos FIIT MANAŽMENT V SOFTVÉROVOM INŽINIERSTVE 2016 Ján Pánis

Podrobnejšie

Smernica na hodnotenie pedag. zamestnancov

Smernica na hodnotenie pedag. zamestnancov Žilinský samosprávny kraj zriaďovateľ Gymnázium Veľká okružná 22 Žilina Organizačná smernica č. 009/2018 na hodnotenie pedagogických a odborných zamestnancov Účel organizačnej smernice: Tento vnútorný

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 Zákon SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení Zákon SNR č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave Zákon SNR č. 401/1990 Zb. o meste Košice Zákon SNR č. 357/2001 Zb. o ochrane verejného

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU Platný od: 23.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU (a) Názov študijného odboru: (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista riadenia kvality v hutníctve Kód kvalifikácie U2146013-00416 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 2146013 / Špecialista riadenia

Podrobnejšie

Predmetová komisia INFORMATIKY A EKONOMIKY Predseda komisie: Ing. Janka Hižová Členovia komisie: RNDr. Peter Barančík Mgr. Mária Maceková Ing. Oľga Čú

Predmetová komisia INFORMATIKY A EKONOMIKY Predseda komisie: Ing. Janka Hižová Členovia komisie: RNDr. Peter Barančík Mgr. Mária Maceková Ing. Oľga Čú Predmetová komisia INFORMATIKY A EKONOMIKY Predseda komisie: Ing. Janka Hižová Členovia komisie: RNDr. Peter Barančík Mgr. Mária Maceková Ing. Oľga Čúzyová Ing. Zuzana Ruľáková Ing. Jana Kurtiová Charakteristika

Podrobnejšie