13.slovenská a 57.Česko-slovenská AT konferencia Hotel Alexander, Bardejovské kúpele

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "13.slovenská a 57.Česko-slovenská AT konferencia Hotel Alexander, Bardejovské kúpele"

Prepis

1 13.slovenská a 57.Česko-slovenská AT konferencia Hotel Alexander, Bardejovské kúpele

2 Chápanie Boha a spiritualita u Anonymných alkoholikov

3 Jedna z najčastejších mylných predstáv o Anonymných Alkoholikoch je to, že sme náboženská organizácia. Program A.A. prestavujeme ako spirituálny program na uzdravovanie sa alkoholizmu. Pomerne často sa stretávame s tým, že si záujemca o A.A. preloží slovo spirituálny ako náboženský s obavou, že u A.A. bude musieť prijať nejakú novú vieru.

4 Od prvej chvíle, keď alkoholici navštívia naše stretnutia, sa v tejto oblasti, s postupujúcim uzdravovaním, veľa zmení. Niektorí prišli do A.A. s tým, že zavrhli vieru, v ktorej vyrástli, niektorí skúšali prestať piť pomocou náboženstva a nepodarilo sa im to, iným sa s tým jednoducho nechce ani zaoberať. Napriek tomu, až na vzácne výnimky, keď členovia A.A. dosiahnu istú dĺžku triezvosti, hovoria o tom, že našli zdroj sily mimo seba Vyššiu silu bez ohľadu na to aké jej dáme meno.

5 Program akcie 12 krokov A.A., ktoré sú našim programom uzdravenia nie sú v žiadnom prípade iba akýmsi vyhlásením viery. Tieto kroky jednoducho opisujú, čo robili naši zakladajúci členovia, aby sa stali a ostali triezvymi. Naše kroky neobsahujú žiadne nové idey : vzdanie sa, osobná inventúra, priznanie alebo spoveď niekomu zvonku a akási forma modlitby a meditácie sú koncepty ktoré nájdeme v mnohých duchovných hnutiach na celom svete tisícky rokov. Čo robia kroky v rámci týchto princípov pre trpiaceho alkoholika ktorý sa bojí, je vzdorovitý, ustráchaný a rozhodne nechce aby niekto určoval čo má robiť, alebo čomu veriť?

6 Program akcie 12 Krokov ponúk detailne prepracovaný plán akcie : priznať si, že alkohol vás porazil vyčistiť si život, priznať svoje chyby Robiť všetko možné aby sme tieto chyby zmenili Napraviť a získať vzťahy s kýmkoľvek a čímkoľvek mimo seba samého, ktoré nám pomôžu ostať triezvymi a pracovať s inými alkoholikmi Dôveruj Bohu, uprac dom a pomáhaj ostatným /slogan A.A./ Viera bez skutkov je mŕtva /slogan A.A./

7 Boh, tak ako ho my sami chápeme Základné princípy Anonymných alkoholikov boli vypracované koncom tridsiatych a začiatkom štyridsiatych rokov. Zakladajúci členovia boli v mnohých oblastiach pomerne homogénna skupina /belosi, hlavne muži, pomerne dobre situovaní, s primárne kresťanským zázemím/. Napriek tomu táto skupina zakladajúcich členov reprezentovala plné spektrum svetonázorov a vierovyznaní.

8 Boh, tak ako ho my sami chápeme Bill. W., jeden zo zakladateľov A.A., často nazýva toto obdobie ako obdobie skúšok a chýb. Spočiatku členovia A.A. používali 6 krokov, ktoré si poznali z Oxfordských skupín*, kde mnohí z nich začínali. Bill cítil, že by sme potrebovali špecifickejšie inštrukcie a počas práce na základnom texte A.A. - kniha Anonymní Alkoholici - rozšíril pôvodných 6 krokov Oxfordských skupín na 12 krokov A.A. V tom čase spolupracoval so skupinou čerstvo vytriezvených alkoholikov, a nie je prekvapujúce, že sa jeho nová verzia stretla s temperamentnou opozíciou. * Oxfordské skupiny bolo kresťanské hnutie založené kresťanským misionárom Frankom Buchmanom. Verili že riešenie na zbavenie sa strachu a sebectva spočíva v odovzdaní sa Božiemu plánu. AA od nich prevzalo viacero princípov, nie len inšpiráciu ich pôvodnými 6 krokmi. Oxfordské skupiny sa tiež sa prezentovali ako viera, nie náboženstvo, nemali kostoly, hierarchiu, vodcov, ani povinné poplatky.

9 Boh, tak ako ho my sami chápeme Bill v knihe A.A. vchádza do dospelosti, ktorá je históriou začiatkov Anonymných Alkoholikov hovorí že horúce diskusie o 12 krokoch a obsahu knihy Anonymní Alkoholici, boli mnohonásobné. Členovia reprezentovali konzervatívny, liberálny aj radikálny pohľad. (str.162) Niektorí chceli, aby to bola kresťanská kniha. Ďalší nedokázali prijať slovo Boh a boli tam aj oponenti s inými teologickými tézami. Ateisti a agnostici chceli vymazať slovo Boh a všetky odkazy na Boha a pozerať sa na kroky z pohľadu psychológie. Bill to uzatvára: Konečne sme začali hovoriť o ceste kompromisu... V druhom kroku sme sa rozhodli opísať Boha ako Silu väčšiu ako je naša. V treťom a jedenástom kroku sme vsunuli slová Boh, ako ho my sami chápeme. A nakoniec dodávame Tu sú kroky, ktoré sme urobili a ktoré sú odporučené ako program uzdravenia.

10 Boh, tak ako ho my sami chápeme Po viac ako 70 rokoch sa ukazuje, že tieto zásadné kompromisy, artikulované po týždňoch tvrdých debát a v horúcich kontroverziách umožnili alkoholikom všetkých vierovyznaní, alebo tým bez akéhokoľvek vierovyznania zapojiť sa do programu uzdravovania v AA a nájsť pretrvávajúcu triezvosť. Na míting prinášam svoju vieru v uzdravenie, nie moje náboženstvo slogan A.A. A.A. môže pomôcť tomu, kto verí v Boha, aj tomu kto neverí v Boha, nepomôže tomu, čo verí že on sám je Boh. slogan A.A.

11 12 krokov Anonymných Alkoholikov 1. Priznali sme svoju bezmocnosť nad alkoholom naše životy sa stali neovládateľné. 2. Dospeli sme k viere, že len Sila väčšia ako naša obnoví naše duševné zdravie. 3. Rozhodli sme sa odovzdať svoju vôľu a svoj život do starostlivosti Boha tak, ako ho my chápeme. 4. Urobili sme dôkladnú a nebojácnu morálnu inventúru samých seba. 5. Priznali sme Bohu, samým sebe a inej ľudskej bytosti presnú povahu svojich chýb. 6. Boli sme úplne prístupní tomu, aby Boh odstránil všetky naše charakterové chyby. 7. Pokorne sme ho požiadali, aby odstránil naše nedostatky. 8. Spísali sme zoznam ľudí, ktorým sme ublížili a boli sme ochotní to napraviť. 9. Urobili sme priamu nápravu vo všetkých prípadoch, v ktorých to bolo možné, okrem prípadov, keď by naše konanie im alebo iným ublížilo. 10.Pokračovali sme v našej osobnej inventúre a keď sme urobili chybu, ihneď sme sa priznali. 11.Pomocou modlitby a meditácie sme zdokonaľovali svoj vedomý styk s Bohom tak, ako ho my chápeme a prosili sme ho len o to, aby sme spoznali jeho vôľu a mali silu ju uskutočniť. 12.Výsledkom týchto krokov bolo, že sme sa duchovne prebudili a usilovali sme sa odovzdávať toto posolstvo ostatným alkoholikom a uplatňovať tieto princípy vo všetkých našich

12 A čo teda znamená tá vec s duchovným prebudením? Fráza duchovné prebudenie ktorú nájdeme v 12 krokoch a mnohokrát vo všetkej A.A. literatúre pripadá mnohým ako neľahká úloha a odstrašuje ich. Poniektorí to chápu ako dramatické obrátenie, nepochopiteľné pre alkoholika, ktorý práve prestal piť. Pre iných, dobitých a zničených dlhými rokmi pitia je to absolútne nedosiahnuteľný cieľ.

13 A čo teda znamená tá vec s duchovným prebudením? Spiritualita, duchovnosť, v štýle A.A. je výsledok akcie: Výsledkom týchto krokov bolo, že sme sa duchovne prebudili a usilovali sme sa odovzdávať toto posolstvo ostatným alkoholikom a uplatňovať tieto princípy vo všetkých našich záležitostiach /12.krok A.A/ Pre tých, ktorí vydržia v trvalej triezvosti prináša v mnohých, rôznych podobách prijatie a pochopenie toho že nádherným a nečakaným spôsobom, či už dramaticky, alebo nebadane zažili skúsenosť duchovnej zmeny

14 A čo teda znamená tá vec s duchovným prebudením? Bill W. v knihe 12 krokov a 12 tradícií /strana 106/ hovorí čo sa deje. Pravdepodobne je tu toľko opisov duchovného prebudenia, koľko je ľudí, ktorí ich zažili. Každý z týchto autentických zážitkov má niečo spoločné s ostatnými... Keď sa muž alebo žena spirituálne prebudili, najdôležitejší význam toho je, že teraz sú schopní robiť, cítiť a veriť tomu, čo predtým nedokázali bez pomoci a hľadania zdrojov osamote. On, alebo ona dostali dar, ktorý prebúdza vedomé bytie. On, alebo ona nastúpili na cestu, ktorá im ukazuje, že naozaj kráčajú niekam, že život nie je slepá ulička, že život nie je niečo, čo treba znášať alebo riadiť. Vo veľmi reálnom zmysle on, alebo ona sú transformovaní, pretože sa dostali k zdroju sily, ktorú doteraz rôznymi cestami popierali.

15 Prežívanie objavenej veľkej pravdy vedie pacientov k priam patetickým opisom: Pripadám si ako Alica v krajine zázrakov. Stále nachádzam nové veci, vidím niečo doposiaľ nepoznané, čo som predtým nevidel, nasávam vôňu života. Často ma náhle zaplaví krásny pocit ľahkosti, radosti z toho, že žijem. Som ako objaviteľ Ameriky: odhalil som veci síce už objavené, ale objavil som ich sám, Môžem voľne dýchať a slobodne konať, nebyť na ničom závislý. Záleží iba na mne, ako budem žiť. Vyzerá to ako samozrejmosť, ale človek ako ja, ktorý pil od mladosti, ktorý poznal závislosť, sa cíti ako väzeň, ktorého prepustili po 25 rokoch väzenia. Navôkol je všetko iné, nezvyklé. Život ide inak, ako som bol zvyknutý. Som to ja, a pritom je to niekto iný. Vôbec nenalieham, aby všetci ľudia boli úplnými abstinentmi: pokiaľ vedia piť, ja im to doprajem. Ale ja som rád, že som prestal piť. Môžem takto predstúpiť pred kohokoľvek a on môže povedať Ecce Homo Ajhľa človek Tento nevšedný stav vedomia je príbuzný konverzii, obráteniu na vieru. Pre definitívne pochopenie nutnosti trvalo abstinovať, píše Kubíček (1973), predpokladá Janz prvok, ktorý označuje za mimovedecký a ktorý nazýva darom alebo milosťou. Martin Butora : Štádiá uzdravovania v terapii alkoholizmu: trauma začiatku a dráma pokračovania 2008, PSYCHIATRIA-PSYCHOTERAPIA-PSYCHOSOMATIKA,15, 2008, č. 2

16 Skupiny a ich zvyky Ak sú kroky program uzdravovania, skupina A.A. je miesto, kde sa alkoholici učia žiť program A.A. a praktikovať ho vo všetkých našich záležitostiach Prakticky všetky skupina A.A. na celom svete začínajú čítaním preambuly A.A., ktorá je krátkym opisom toho čo je spoločenstvo A.A a čo nie je. Posledné vety preambuly hovoria jasne, že nemáme nič spoločné s akýmkoľvek náboženstvom AA nie sú spojení so žiadnou sektou, náboženstvom, alebo akoukoľvek inou inštitúciou. Našim prvoradým cieľom je ostať triezvym a pomáhať k triezvosti ostatným alkoholikom.

17 Skupiny a ich zvyky Niektoré zvyky skupiny, ktoré pôsobia ako náboženské niekedy odrádzajú ľudí aby opäť prišli na stretnutie. Profesionál, ktorý odporúča A.A. svojim klientom im môže pomôcť tým, že im poradí aby navštívili viaceré, rôzne stretnutia AA, hlavne v prvom roku triezvosti. Tiež veľmi pomôže ak si nový člen AA nájde tzv. domovskú skupinu Na miestach kde nie je míting AA, môže klienta inšpirovať k návšteve mítingov na virtuálnych médiách /skype a ové skupiny/. V súlade s našou 4.tradíciou* je každá skupina AA nezávislá, čo prakticky znamená že každá skupina je unikátna so svojimi vlastnými príchuťami. Takto sa náš podozrievavý alkoholik môže jedného dňa ocitnúť na mítingu kde sa členovia cítia ako doma s religióznym jazykom a utečie odtiaľ závratnou rýchlosťou, ale tiež môže ďalší deň objaviť skupinu kde objaví podobné podozrievavé a cynické duše a presne tam zapadne. *4.tradícia AA Každá skupina by mala byť samostatná, okrem prípadov, ktoré ovplyvňujú aj iné skupiny AA, alebo spoločenstvo AA ako celok.

18 Skupiny a ich zvyky Členovia A.A. sa všeobecne zaoberajú otázkou Vyššej Sily, ubezpečujúc nových členov, že sú úplne slobodní v tom, akú podobu Vyššej sily si nájdu. Mužovia a ženy, ktorí nevedia prijať ani kúsok Boha sa stále môžu identifikovať s veľmi potrebnou podporou, ktorá prichádza zvonku a existuje mimo nich. Pre niektorých je to ich skupina A.A., niektorí si zvolia tradičnú podobu Boha, zatiaľ čo ďalší sa spoliehajú na úplne iný, svoj vlastný koncept Vyššej sily. Ak budete počúvať viac príbehov AA z celého sveta, dozviete sa o množstve rôznych duchovných skúseností z obrovskej škály našich členov od vyznavačov veľkých tradičných náboženstiev, cez vieru mnohopočetných etnických skupín, ku ateistom a agnostikom, so všetkými možnými variáciami medzitým. Takéto príbehy sú pozbierané aj v literatúre AA, v knihe Came to believe 1973,/v angličtine/ a v brožúre Spiritualita v uzdravovaní sa z alkoholizmu slovenský preklad. 2015

19 Ako chápať to, že na záver mítingu A.A hovoríme spoločne modlitbu vyrovnanosti, stojíme v kruhu a držíme sa za ruky? Niektoré časti formátu mítingu AA sa rôznia od skupiny ku skupine, ale všetky mítingy na celom svete končia modlitbou. Môže to byť určitá konkrétna alebo neformálna modlitba, jednoducho chvíľa stíšenia, uzatvorenia diania, ľudskej blízkosti. Formáty mítingov sa začali odlišovať, keď sa posolstvo AA rozšírilo do celého sveta a stalo sa zrejmé, že tento program uzdravovania môže prekročiť, a aj prekračuje všetky bariéry - spoločenské, náboženské, rasové aj bariéry identity. Pri záverečnej modlitbe ľudia stoja podľa možnosti v uzavretom kruhu, držia za ruky, v iných skupinách sa objímajú cez ramená. Na väčšine medzinárodných stretnutí A.A. sa modlitba vyrovnanosti prezentuje vo všetkých jazykoch zúčastnených.

20 Všetky skupiny AA, aj naše slovenské, účasť na záverečnej modlitbe ponúkajú, nevnucujú.- Kto chce, môže sa pridať ku našej spoločnej modlitbe V našom európskom regióne je bežne a najviac používaná ako záverečná modlitba prosba o vyrovnanosť. Bože,daj mi vyrovnanosť, aby som prijal to, čo zmeniť nemôžem, odvahu,aby som zmenil to, čo zmeniť môžem a múdrosť, aby som vedel odlíšiť jedno od druhého

21 Nie sme ľudské bytosti, ktoré majú duchovnú skúsenosť, sme duchovné bytosti, s ľudskými skúsenosťami slogan AA

22 Ďakujeme za pozornosť Anonymní Alkoholici, komisia pre kontakt s verejnosťou komisiaprekontaktsverejnostou@gmail.com Fotografie pre túto prezentáciu láskavo zapožičal mgr. art Marek Trizuljak

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Kto sme? AIESEC AIESEC je najväčšia svetová študentmi riadená organizácia vytvárajúca poziívny dopad na spoločnosť prostredníctvom osobnostného rozvoja a zdieľaných

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Prameň

Prameň 12 KROKOV AA 1. Priznali sme svoju bezmocnosť nad alkoholom - naše životy sa stali neovladateľné. 2. Dospeli sme k viere, že len Sila väčšia ako naša obnoví naše duševné zdravie. 3. Rozhodli sme sa odovzdať

Podrobnejšie

ILP-HRI 2015

ILP-HRI 2015 ILP-HRI 2015 Médiá si navzájom odporujú, klamú, neviem sa v tom vyznať. Ako rozoznať, čo je skutočnosť a čo je výmysel? Nie je to také jednoduché, informácie v médiách nie sú čierno-biele, postavené iba

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint KTO SPOZNÁVA BIBLIU SPOZNÁVA KRISTA. Biblia je súbor kníh, ktoré hovoria o zmluve, ktorú Boh uzavrel s Izraelom skrze Mojžiša a ktorú naplnil v Kristovi. Je to Bohom vnuknuté slovo. Nie diktát. Nespadla

Podrobnejšie

Erasmus plus 2018

Erasmus plus 2018 Projekty na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici v roku 2018 Mobility a mladežnícke výmeny v roku 2018 Apríl 2018: Mládežnícka výmena Podnikanie s multimédiami, Jazero Počúvadlo,

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Milí študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za jednotlivé semestre akademického roku 2015/16. Jej výsledky sme zoradili podľa jednotli

Milí študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za jednotlivé semestre akademického roku 2015/16. Jej výsledky sme zoradili podľa jednotli Milí študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za jednotlivé semestre akademického roku 2015/16. Jej výsledky sme zoradili podľa jednotlivých katedier, v obsahu uvádzame názvy jednotlivých

Podrobnejšie

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465

Microsoft Word - bd7c-847f-df2b-6465 Náboženská výchova 1. ročník Charakteristika vyučovacieho predmetu Keďže človek je z psychologického a sociologického hľadiska prirodzene bytosť náboženská, má potrebu smerovať k tomu, čo ho presahuje.

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Microsoft Word - Registratorska_zmluva_dodatok_01_fin (002)_revDL

Microsoft Word - Registratorska_zmluva_dodatok_01_fin (002)_revDL DODATOK Č. 1 k REGISTRÁTORSKEJ ZMLUVE Tento dodatok (ďalej len Dodatok ) k Registrátorskej zmluve je uzatvorený v zmysle ustanovenia čl. 28 nariadenia Európskeho parlamentu a rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Prezentácia ústavu

Prezentácia ústavu Načo sú nám symboly? O čom je etnológia Gabriela Kiliánová Ústav etnológie, Slovenská akadémia vied, Bratislava 1 Štruktúra prezentácie Úvod Čo je etnológia, čomu sa venuje Výskum symbolov Prípadová štúdia

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Provence

Provence PROVENCE - po stopách Márie Magdalény (Francúzsko) Pozývame Vás na Púť po stopách Márie Magdalény, posvätnej nevesty Ježíša a jeho vernej následovníčky, ku znovuzrodeniu posvätnej ženskosti. Pôjdeme do

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

Rada Európskej únie

Rada Európskej únie RADA EURÓPSKEJ ÚNIE KĽÚČOVÝ ROZHODOVACÍ ORGÁN EÚ Rada Európskej únie neformálne aj Rada EÚ alebo jednoducho len Rada je kľúčovým rozhodovacím orgánom EÚ. V rámci inštitúcie sa stretávajú ministri členských

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Víta Vás George! Vaše nové šikovné bankovanie Ako banka chceme našim klientom poskytnúť stále vyšší komfort pri bankovaní a sme otvorení prijímať výzvy konkurencie na zlepšovanie. Myslíme si, že pre našich

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ÚVOD REGIÓN Geografická poloha regiónu, ľudové tradície a remeslá, krása priľahlej prírody, drevené chrámy zapísané ako svetové dedičstvo UNESCO a história bojov z 2. svetovej vojny robia toto mystické

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret Farizeji vyčítali Ježišovi,

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Predmetová anketa

Predmetová anketa Letný semester 2017/2018 Predmetová anketa Teologická fakulta TRNAVSKÁ UNIVERZITA V TRNAVE Milé študentky a študenti, ďakujeme Vám za vyplnenie predmetovej ankety za letný semester akademického roku 2017/18.

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Biblická súťaž Bratislavskej arcidiecézy 1. Odpovedz na otázky Ježišov príchod do ktorého mesta sa spomína v 2. kapitole Evanjelia sv Marka? A/ Kafarnaum B/ Jeruzalem C/ Nazaret A; Mk 2, 1 Farizeji vyčítali

Podrobnejšie

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia ZMYSEL ŽIVOTA V KONTEXTE ONKOLOGICKÉHO OCHORENIA PETER HALAMA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNEJ PSYCHOLÓGIE CENTRUM SPOLOČENSKÝCH A PSYCHOLOGICKÝCH VIED SAV PSYCHOLOGICKÝ WELL- BEING PACIENTA Well-being pacienta po

Podrobnejšie

Občianske združenie Nelegál, Nový Svet 35, Šurany R E S O C I A L I Z A Č N Ý P R O G R A M podľa 63, ods. 5 zákona č. 305/2005 Z. z. o sociáln

Občianske združenie Nelegál, Nový Svet 35, Šurany R E S O C I A L I Z A Č N Ý P R O G R A M podľa 63, ods. 5 zákona č. 305/2005 Z. z. o sociáln Občianske združenie Nelegál, Nový Svet 35, 942 01 Šurany R E S O C I A L I Z A Č N Ý P R O G R A M podľa 63, ods. 5 zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele v znení

Podrobnejšie

C(2018)2526/F1 - SK (annex)

C(2018)2526/F1 - SK (annex) EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 30. 4. 2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PRÍLOHA k DELEGOVANÉMU NARIADENIU KOMISIE (EÚ) /... ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014, pokiaľ

Podrobnejšie

Pozývame Vás na FÓRUM INŽINIEROV A TECHNIKOV SLOVENSKA 2019 Duševné vlastníctvo pri podpore ekonomiky Slovenska 19. marec 2019 Doprastav, Košická 52,

Pozývame Vás na FÓRUM INŽINIEROV A TECHNIKOV SLOVENSKA 2019 Duševné vlastníctvo pri podpore ekonomiky Slovenska 19. marec 2019 Doprastav, Košická 52, Pozývame Vás na FÓRUM INŽINIEROV A TECHNIKOV SLOVENSKA 2019 Duševné vlastníctvo pri podpore ekonomiky Slovenska 19. marec 2019 Doprastav, Košická 52, Bratislava INFORMÁCIE O PODUJATÍ Miesto: Kongresová

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd

Ako ziskat uspokojenie a radost zo zivota_ 2015_117x179_DO TLACE.indd Ak v srdci cítime radosť, je to znamenie, že konáme správne N epoznám veľa pravidiel šťastného života, ale toto jedno určite postačí: Hovorme, myslime a jednajme tak, ako nám káže svedomie. Nechci byť

Podrobnejšie

EASA NPA Template

EASA NPA Template Európska agentúra pre bezpečnosť letectva Stanovisko č. 6/2013 Kritické úlohy údržby SÚVISIACE DOKUMENTY NPA/CRD 2012-04 RMT.0222 (MDM.020) 10.6.2013 Zhrnutie V tomto stanovisku sa riešia otázky bezpečnosti

Podrobnejšie

Dotazníkový prieskum k tvorbe Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Žilina Vážení Žilinčania, mesto Žilina sa na Vás obracia s prosbou o spoluprá

Dotazníkový prieskum k tvorbe Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Žilina Vážení Žilinčania, mesto Žilina sa na Vás obracia s prosbou o spoluprá Dotazníkový prieskum k tvorbe Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Žilina Vážení Žilinčania, mesto Žilina sa na Vás obracia s prosbou o spoluprácu. V súčasnosti mesto Žilina pripravuje Komunitný

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - OOP_prednaska_10.pptx

Microsoft PowerPoint - OOP_prednaska_10.pptx Creational Design Patterns Lecture #10 doc. Ing. Martin Tomášek, PhD. Department of Computers and Informatics Faculty of Electrical Engineering and Informatics Technical University of Košice 2018/2019

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

Samovraždy a samovražedné pokusy v SR 2018

Samovraždy a samovražedné pokusy v SR 2018 počet Samovraždy a samovražedné pokusy v Slovenskej republike 218 Údaje o počte samovrážd a samovražedných pokusov sú získavané štatistickým zisťovaním MZ SR Hlásenie príčin a okolností úmyselného sebapoškodenia,

Podrobnejšie

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0 ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 054 01 Levoča Čo je odklad povinnej školskej dochádzky?

Podrobnejšie

Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napí

Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napí Prihlásenie sa do systému AIS2 Pomôcka pre študentov Odoslanie záverečnej práce cez AiS2 Spustite si internetový prehliadač a do riadku s adresou napíšte https://ais2.umb.sk. Do systému AIS2 sa prihlasujete

Podrobnejšie

CitiManager - Migration Quick Reference Guide for Cardholders_Slovak_fin

CitiManager - Migration Quick Reference Guide for Cardholders_Slovak_fin Táto Rýchla referenčná príručka vám pomôže v týchto oblastiach: 1. Ako sa zaregistrovať na portáli CitiManager? a) Pre existujúcich držiteľov kariet s online výpismi b) Pre držiteľov kariet s papierovými

Podrobnejšie

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka

Microsoft Word - prakticka teologia_seminarka TRNAVSKÁ UNIVERZITA TEOLOGICKÁ FAKULTA Študijný odbor: Sociálna práca a katolícka teológia Bakalársky študijný program formácia a vedenie spoločenstiev Praktická teológia Hnutie Modlitby matiek Vyučujúci:

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

MergedFile

MergedFile E-knihy z katalógu Miestna knižnica Petržalka: Miestna knižnica Petržalka v spolupráci s portálom ereading.cz ponúka požičiavanie e-kníh. Vypožičané e-knihy je možné čítať len na čítačkách odporučených

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Alexander Chmelo Tercia 2016/2017 Podmet + základný tvar plnovýznamového slovesa. Pri tretej osobe (he/she/it) k slovesu pridávame príponu -S alebo -ES! I, you, we, they + work He, she, it + works He works

Podrobnejšie

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz

Inovované učebné osnovy ETICKÁ VÝCHOVA ISCED2 Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vz Učebná osnova predmetu ETICKÁ VÝCHOVA v 5. ročníku základnej školy Výchovno-vzdelávacie ciele a obsah vzdelávania : Sú v súlade s cieľmi a obsahovým a výkonovým štandardom vzdelávacieho štandardu pre vyučovací

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Microsoft Word - manual_ESS_2010

Microsoft Word - manual_ESS_2010 Manuál projektu ESS 2010 Školiaci materiál k projektu ESS 2010 Čo je Európska sociálna sonda? ESS je medzinárodný výskumný projekt, cieľom ktorého je monitorovať a interpretovať postoje a názory obyvateľov

Podrobnejšie

KARTA K OT obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT prech

KARTA K OT obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT prech KARTA K OT. 1 1 - obzvlášť dôležitý 2 - veľmi dôležitý 3 - dosť dôležitý 4 - trochu dôležitý 5 - nedôležitý 6 - som proti tomu KARTA K OT. 2 1 - prechovávam k nim veľké sympatie 2 - prechovávam k nim mierne

Podrobnejšie

VEREJNÁ KNIŽNICA MIKULÁŠA KOVÁČA BANSKÁ BYSTRICA SÚPIS REŠERŠÍ ZA ROK 2018 Banská Bystrica 2019

VEREJNÁ KNIŽNICA MIKULÁŠA KOVÁČA BANSKÁ BYSTRICA SÚPIS REŠERŠÍ ZA ROK 2018 Banská Bystrica 2019 VEREJNÁ KNIŽNICA MIKULÁŠA KOVÁČA BANSKÁ BYSTRICA SÚPIS REŠERŠÍ ZA ROK 2018 Banská Bystrica 2019 SÚPIS REŠERŠÍ ZA ROK 2018 Obsahuje záznamy rešerší vypracovaných vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Banskej

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2016 Vyhlásené: 25. 11. 2016 Časová verzia predpisu účinná od: 1. 1.2019 Obsah dokumentu je právne záväzný. 310 ZÁKON z 19. októbra 2016, ktorým sa mení a dopĺňa

Podrobnejšie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA STRATEGICKÝ ORGÁN Európska rada je hybnou silou Európskej únie, ktorá stanovuje jej smerovanie a politické priority. Jej politické usmernenia

Podrobnejšie

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt)

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt) Staňte sa našim partnerom pre praktické vyučovanie vašich študentov O NÁS TESCO STORES SR, a.s. je spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou. Na slovenský trh vstúpila v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

Cirkevná materská škola Gianny Berettovej Mollovej, Bilíkova 1, Bratislava IČO tel. č

Cirkevná materská škola Gianny Berettovej Mollovej, Bilíkova 1, Bratislava IČO tel. č Záväzné zásady spracúvania osobných údajov v škole Čl. I 1) Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa identifikovanej fyzickej osoby alebo identifikovateľnej fyzickej osoby, ktorú možno identifikovať priamo

Podrobnejšie

Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností

Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností Mechanizmus skupiny EIB na vybavovanie sťažností Nástroj verejnej zodpovednosti KROK 1: Sťažnosť Kto môže podať sťažnosť? Každý, kto sa cíti byť postihnutý konaním skupiny EIB. Na čo môžem podať sťažnosť?

Podrobnejšie

Literárna súťaž

Literárna súťaž Vyhodnotenie výtvarnej súťaže Slovenského olympijského výboru Olympijský oheň symbol čistoty olympijských hodnôt Po minuloročnom úspechu výtvarnej súťaže Páčia sa mi zimné športy do, ktorej sa zapojilo

Podrobnejšie

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďmi, kto chce porozumieť sebe, svojim reakciám a činom,

Podrobnejšie

Erasmus na sicilií

Erasmus na sicilií ERASMUS PROGRAM NA SICÍLIÍ Katalin Deáková, Terézia Tumová III.DFT ERASMUS+ Študijný pobyt v Barcellona Pozzo di Gotto bol pre nás skúsenosťou, ktorú sme nikdy v živote nemali. Prihlásili sme sa sem lebo

Podrobnejšie

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat.

Microsoft Word - UO iŠkVP primárne vzdelávanie NBV kat. Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Názov ŠkVP Škola Stupeň vzdelania Forma štúdia Dĺžka vzdelávania Vyučovací jazyk Náboženská výchova - katolícka Človek a hodnoty Inovovaný školský vzdelávací program Základná

Podrobnejšie

Trendy vývoja informatiky na ÚAMT

Trendy vývoja informatiky na ÚAMT Elektronický marketing OTO HAFFNER, ERIK KUČERA, ERICH STARK ÚSTAV AUTOMOBILOVEJ MECHATRONIKY Možnosti tvorby webu ERIK KUČERA ELEKTRONICKÝ MARKETING PREDNÁŠKA 10 Aké sú možnosti tvorby webu? 3 Automatizované

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

Informácia o spracovaní osobných údajov

Informácia o spracovaní osobných údajov Informácia o spracovaní osobných údajov Občianske združenie Detský čin roka Úvodné informácie, so sídlom Ševčenkova 21, 851 01 Bratislava, IČO: 42 261 732, (ďalej len Občianske združenie alebo prevádzkovateľ

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo

12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájo 12 Týždeň od 13. do 19. decembra 82 Modlitba, uzdravenie a obnova Te x t y na tento t ý ždeň: Jak 5,13 20 Z á kl a dný verš Vyznávajte si teda navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste boli

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

SBD vyrocna sprava 2012

SBD vyrocna sprava 2012 SLOVENSKO BEZ DROG Občianske združenie Žilinská 8, 811 05 Bratislava Výročná správa občianskeho združenia SLOVENSKO BEZ DROG za rok 2012 V Bratislave, dňa 25.01.2013 OBSAH 1. Úvod 2. Činnosť občianskeho

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Simona Silošová, OMD Business Development BLOCKBUSTERS - KOMUNIKÁCIA KTORÁ BAVÍ 1 V SKRATKE... 1 2 3 4 Čo blockbusters znamenajú Ako vznikajú a aké je ich uplatnenie v reklamnej komunikácii Prečo ľudí

Podrobnejšie

Záväzné zásady spracúvania osobných údajov v škole: SZŠ sv. Alžbety v Košiciach Čl. I 1) Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa identifikovanej fyzickej

Záväzné zásady spracúvania osobných údajov v škole: SZŠ sv. Alžbety v Košiciach Čl. I 1) Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa identifikovanej fyzickej Záväzné zásady spracúvania osobných údajov v škole: SZŠ sv. Alžbety v Košiciach Čl. I 1) Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa identifikovanej fyzickej osoby alebo identifikovateľnej fyzickej osoby, ktorú

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

DANKO monitorovanie1.qxd

DANKO monitorovanie1.qxd Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci Tiesňová starostlivosť S-fon poskytuje a sprostredkúva pomoc pri: nepredvídanej situácii (zranenie, pád a pod.) náhlej krízovej situácii (náhle zhoršenie zdravotného

Podrobnejšie

(Manu\341l)

(Manu\341l) Manuál práce so systémom kampane DPNB 1. Základné rozdelenie záložiek v konte súťažiaceho: 1. Súhrn nájdete v ňom zosumarizované informácie o vašich jazdách, celkovom poradí na Slovensku aj v meste, ušetrenom

Podrobnejšie

Microsoft Word - mnohouholnik.doc

Microsoft Word - mnohouholnik.doc Výpočet obsahu mnohouholníka Mnohouholník je daný súradnicami svojich vrcholov: A1[x1, y1], A2[x2, y2],..., An[xn, yn]. Aby sme sa vyhli komplikáciám, obmedzíme sa na prípad konvexného mnohouholníka. Súradnice

Podrobnejšie

Záleží na tom, čo je vo vnútri

Záleží na tom, čo je vo vnútri PHILIPS LED Reflektorové 1,9 W (25W) G9 Teplá biela Nestmievateľné Záleží na tom, čo je vo vnútri Vďaka nádhernému tvaru a štandardným rozmerom je toto bodové svietidlo LED dokonalou ekologickou náhradou

Podrobnejšie

Pripravenosť študentov dištančných foriem štúdia PdF TU na vzdelávanie prostredníctvom IKT Pavel Híc, Milan Pokorný Abstract. The paper deals with the readiness of students to use ICT, computer supported

Podrobnejšie

Web verzia_ecp

Web verzia_ecp Zážitok na mieru Dokonalý zážitok pre každého Unikátny priestor v srdci Bratislavy. Historická budova Mozartovho domu na Ventúrskej ulici v sebe ukrýva nielen FACH Bistro a Juice shop, ale tiež miesta

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ivan Kalaš FMFI Univerzita Komeského, Bratislava UCL Knowledge Lab, London visiting professor korene novej informatiky (1/2) na Slovensku, na FMFI UK, v našom tíme... a vo svete na Slovensku školská informatika

Podrobnejšie

KATALOG-SUPRA_NG_2019_PSB_SK-04

KATALOG-SUPRA_NG_2019_PSB_SK-04 ROK UMOCNENÝ SIEDMIMI PREMIÉRAMI 2 LEGE NDA J E S P Ä Ť 3 4 ZÁŽ PRE VZRUŠUJÚCE ITKY 5 D U 6 2000GT 1967 A40 1978 Š APripravte sa na návrat legendy. Povznášajúca nová Toyota GR Supra, inšpirovaná viac ako

Podrobnejšie

Web

Web Zážitok na mieru FACH Event lookbook Dokonalý zážitok pre každého Unikátny priestor v srdci Bratislavy. Historická budova Mozartovho domu na Ventúrskej ulici v sebe ukrýva nielen FACH Bistro a Juice shop,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Návod na obsluhu - klub _1_

Microsoft Word - Návod na obsluhu - klub _1_ 1. Registrácia, prihlásenie Registrácia Registrovať sa v Klube.lekari.sk môže pacient (laická verejnosť), lekár či zdravotnícky pracovník (odborná verejnosť) a spoločnosti zamerané na zdravie. Pri potvrdení

Podrobnejšie

GEN

GEN RADA EURÓPEJ ÚNIE V Bruseli 6. decembra 2005 (06.12) (OR. en) 15270/05 OJ CONS 69 SOC 491 SAN 203 CONSOM 51 PREDBEŽNÝ PROGRAM pre: 2699. zasadnutie RADY EURÓPEJ ÚNIE (ZAMESTNANOSŤ, SOCIÁLNA POLITIKA, ZDRAVIE

Podrobnejšie

Prezentace aplikace PowerPoint

Prezentace aplikace PowerPoint ÚSTAV NA VÝKON TRESTU A ÚSTAV NA VÝKON VÄZBY I l a v a 8, ods.1 pís. o) zákona č.5/2004 v znení zákona č. 139/2008 znevýhodnený uchádzač o zamestnanie je občan po prepustení z VV, VTOS, alebo občan, ktorému

Podrobnejšie

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc Nextra ADSLink Nové služby Nextra ADSLink umožňujú zákazníkom pripojiť sa na internet prostredníctvom technológie ADSL. Technológia ADSL efektívne využíva existujúce telefónne siete, bez dramatických zásahov

Podrobnejšie

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými

Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými Academia Mystagogica Sprievodca inteligentnej spirituality Je absolútne zásadné byť najskôr človekom Veru, veru, najskôr sa musíme snažiť byť dobrými ľuďmi, až potom môžeme byť nefalošnými učeníkmi života

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 OBEC BEZ HRANÍC Občianske združenie 462, 92545 Abrahám, SR Jana Hanuliaková - 0911 898 707 www.obecbezhranic.sk info@obecbezhranic.sk Niekedy si neuvedomujeme, akým prínosom by sme mohli byť pre našu

Podrobnejšie