Rady a tipy k aktívnemu cvičenie v predialýze - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Rady a tipy k aktívnemu cvičenie v predialýze - Dieta při chronickém onemocnění ledvin"

Prepis

1 Rady a tipy k aktívnemu cvičenie v predialýze Rady a tipy k aktívnemu cvičeniu v predialýze ako začať a čo dodržiavať Ako začať, čo keď som dlho necvičil/a, mám obavy, že to nezvládnem, nebude cvičenie veľmi ťažké, čo keď ma bude potom bolieť celé telo? Podobné otázky a pochybnosti sa vám, možno, budú preháňať hlavou? Nezúfajte, možno nezačnete cvičiť hneď. Ale to minimálne, čo by ste pre seba mohli denne urobiť, je začať využívať účinky bežných rutinných pohybov/pohybových úkonov. Rutinný pohyb je súčasťou vášho každodenného života, mali by ste ho však prevádzkovať vo väčšej miere a intenzívnejšie. Je potrebné si možnosť rutinného pohybu stále pripomínať a vyhľadávať k nemu čo najviac príležitostí. Samozrejme, všetko robte vzhľadom na svoje individuálne možnosti, pohybové schopnosti a váš zdravotný stav. Tu je pár tipov: Pokúste sa prinútiť k tomu, aby ste neležali, keď môžete sedieť, nesedeli, keď môžete stáť, a nestáli, keď sa môžete hýbať. Keď raz obídete blok domu, je to lepšie ako sa pozerať na televíziu, keď obídete bloky dva, je to lepšie ako obísť len jeden. Nepoužívajte výťah alebo eskalátory, keď môžete ísť po svojich. Najskôr choďte pešo do prvého poschodia, a ako sa bude zlepšovať vaša kondícia, budete zľahka stúpať do vyšších poschodí. Ide len o zvyk. Neparkujte s autom pred domom alebo pred budovou, kde bývate alebo pracujete, ale o kus ďalej. Vystúpte z dopravného prostriedku niekoľko staníc pred cieľom. Pri telefonovaní choďte. Pri sledovaní televízie sa občas pohojdávajte na veľkej lopte (fitball), pri reklame sa natiahnite. Nevyhýbajte sa ťažším domácim prácam a pokladajte ich za cvičenie. Skúste každý deň prejsť o pár metrov viac ako deň predchádzajúci, premýšľajte, kde všade sa dá spáliť nejaká energia navyše.

2 Cieľom pravidelnej pohybovej aktivity je zotrvať pri nej najmenej 3 mesiace, pretože až po tomto období sa môžu objaviť pozitívne efekty pohybovej terapie. Úspechy a výsledky potrebujú svoj čas. Je vhodné si určiť nejaký cieľ (napr. naučím sa 2 cviky a tie si zopakujem dnes 5-krát, alebo dnes vyjdem pešo schody a pod.) a po jeho zvládnutí zaradiť ďalší náročnejší pohyb, cvik. Odporúčame, aby konečným cieľom cvičenia bolo aeróbne cvičenie trvajúce viac ako 30 minút najmenej 4-krát týždenne, len tak cvičenie skutočne účinne pomáha v prevencii komplikácií. Doporučujeme, aby konečným cílem cvičení bylo aerobní cvičení trvající více než 30 minut nejméně 4krát týdně, jen tak cvičení skutečně účinně pomáhá v prevenci komplikací. O svojom cvičení si veďte záznam. Zaznamenávajte si priebeh cvičenia a počet opakovaní cvikov a dĺžku cvičenia. Poznamenajte si mimoriadnu udalosť, pokiaľ sa v súvislosti s cvičením vyskytne, napr. bolesť kĺbov, svalový tras, veľká únava a pod. všetko, čo by ste si mali pred ďalším cvičením pripomenúť, aby ste napr. necvičili niektorý cvik, ktorý vám nevyhovoval. Majte na pamäti, že pri cvičení sa svaly namáhajú a po námahe sa dostaví svalová únava alebo bolesť svalov. Niekto pocíti svalovú odozvu na cvičenie bezprostredne, niekto s odstupom pár hodín, väčšinou sa tieto pocity dostavia v nasledujúci deň. Ide o

3 fyziologickú reakciu pohybového systému na záťaž. Nie je to známkou zlého cvičenia a dôvodom na nepokračovanie v ďalšom cvičení. Naopak, pomáha ľahká aeróbna aktivita chôdza, jazda na rotopede, vyplávanie, vhodné je tiež ľahké naťahovanie na to, aby sa zrýchlil krvný prietok svalmi a svaly sa okysličili, uvoľnili a vyplavila sa únava. Ako začať? Pokiaľ začnete cvičiť sami, je vhodné si zaistiť súbory cvičenia, v ktorých sú cviky popísané, príp. znázornené obrázkom. A je pri nich vysvetlené, na čo sú zacielené, napr. ktoré svaly/svalovú skupinu naťahujú (posilňujú), kde máte pociťovať uvoľnenie/napätie. Pokiaľ sa cítite slabo, dlho ste necvičili, je vhodné začať s intervalovou formou cvičenia, tzn. úseky pohybu striedať s odpočinkom (napr. 5 minút cvičenia, 5 minút odpočinku).

4 Zo začiatku voľte kratšie cvičebné úseky a tie postupne predlžujte a skracujte úseky odpočinku. Aby sa dostavili pozitívne efekty pohybovej aktivity, je nutné, aby cvičenie prebiehalo pravidelne, najlepšie trikrát týždenne. Všeobecne platí, že pohybová aktivita trvajúca minút má zmysel a v organizme už dochádza k potrebným zmenám pre úpravu či zlepšenie telesnej zdatnosti. K zmenám v organizme dochádza postupne. Stále majte na pamäti: Cvičte iba vtedy, pokiaľ sa cítite dobre. Pred a po jedle cvičte s odstupom času (1 2 hodiny po jedle; 0,5 hodiny pred jedlom; diabetici sa riadia svojimi potrebami podľa dávky inzulínu). Pre začiatok t. j. cca 1 mesiac, cvičte denne kratší čas; v 2. mesiaci cvičte 2 3-krát týždenne minimálne 30 až 60 minút. Vždy sa riaďte svojím aktuálnym stavom a možnosťami. Je lepšie si pravidelne zacvičiť pár cvikov z cvičebného súboru, ako raz týždenne všetky naraz. Cvičte pomaly, podľa návodu, sústreďte sa na svalové skupiny, ktoré práve zaťažujete. Dodržujte základné polohy a vykonanie cviku podľa návodu. Počas cvičenia nezadržujte dych a dýchajte pravidelne. Pred posilňovacie cvičenie zaraďte cvičenie naťahovacie. Zo súboru cvikov si vyberte len tie, ktoré sa vám páčia a dobre sa vám vykonávajú. Cvičenie si dávkujte, vybrané cviky si postupne precvičte vo všetkých polohách. Neukončite cvičenie náhle, ale pomaly zvoľnite tempo, pridajte si 2 3 hlboké nádychy a výdychy. Nemeňte náhle polohy tela, pozor najmä na rýchle prechody z ľahu do sedu, kľaku či stoja; zdvíhanie sa z predklonu. Necvičte, keď ste tlakovo či metabolicky (diabetici) dekompenzovaní; je extrémne horúco či dusno; máte horúčku; ste akútne chorí; máte bolesti počas cvičenia atď. Spomaľte, keď namáhavo dýchate, nemôžete chytiť dych; silno sa potíte; je vaša tepová frekvencia nezvyčajne vysoká. Cvičili ste príliš intenzívne, keď sa hodinu po cvičení necítite stabilizovane a pokojne; máte svalovú horúčku, bolesti a kŕče tak, že už ďalšie cvičenie neznesiete. IHNEĎ prestaňte cvičiť a obráťte sa na vášho ošetrujúceho lekára, keď máte nasledujúce ťažkosti: ťažkosti s dýchaním, nepravidelnosť srdcového tepu, nevoľnosť a závraty, hučanie v ušiach, svalové kŕče, poruchy videnia, ťažkú únavu, bolesti na hrudi, žalúdočnú nevoľnosť, vysoký krvný tlak, nepravidelný tep. Delenie cvičebnej jednotky Každá cvičebná jednotka (CJ) individuálna či skupinová je zložená z 3 základných častí: a) úvodná zahriatie (warm-up);

5 b) hlavná časť vyrovnávacia a rozvíjajúca (kondičná) fáza; c) záverečná upokojenie (cool-down). Všetky časti CJ sú dôležité a majú v cvičení svoj význam. Napr. zahrievacia časť pripravuje systematicky organizmus na zaťaženie a upokojujúca časť zase organizmus systematicky upokojuje. Bez zahrievacej a upokojujúcej časti by mohlo dôjsť napr. k poraneniu svalov, kĺbov, preťaženie kardiovaskulárneho systému, k tlakovej dekompenzácii, pádu a pod. Zásady ukončenia cvičebnej jednotky Po cvičení sa niekedy môžu objaviť tonické svalové kŕče vyvolávajúce lokálne bolesti. Tieto nepríjemné pocity vznikajú po prekročení určitého stupňa záťaže a vysvetľujú sa poruchami krvného zásobenia v jej priebehu. Táto ischémia vyvolá bolesť a reflexný sťah celého svalu alebo jeho časti. Kŕč súčasne prehĺbi ischémiu, ktorá opäť vyvoláva bolesti. Aktívne naťahovanie unavených svalov po záťaži, tzv. statický strečing sa odporúča obzvlášť u seniorov. Opakované a pravidelné vykonávanie statického strečingu naťahuje sval do jeho pôvodnej dĺžky, potlačuje bolesť po cvičení a stabilizuje príslušné kĺby a tým aj celkové držanie tela. (Máček a Radvanský, 2001). Základné pravidlá posilňovania Pred posilňovaním uvoľnite a natiahnite sval/svalovú skupinu, ktoré chcete posilniť. Posilňujte s výdychom znižuje to nebezpečenstvo zadržiavania dychu, niektorým svalom pomáha aktivácia s využitím výdychovej fázy (napr. prsné a brušné svaly). Lepšie je si vybrať jednoduché a ľahko vykonateľné cviky, bez nárokov na zložitú koordináciu pohybov tak, aby dochádzalo k aktivácii iba oslabených svalov. Voľte menší počet opakovaní cviku v sérii (napr. 6-krát), ale zaraďte viac sérií s odpočinkom (napr. 3 série s opakovaním cviku 6-krát). Prestaňte ihneď posilňovať, pokiaľ sa vyskytne svalový kŕč, neznesiteľná svalová bolesť alebo iné zdravotné ťažkosti.

6 Zásady naťahovania Zaujmite stabilnú a pohodlnú polohu (podľa zacielenia naťahovacieho cviku), najčastejšie ľah alebo sed. Uvoľnite sa, pridajte si jeden dlhý nádych a výdych. Koncentrujte sa na vykonávanie cviku, necvičte mechanicky. Pohyb vykonávajte pomaly ťahom, nie švihom. Naťahované svaly nesmú plniť antigravitačnú funkciu, tzn., že je potrebné zaujať takú polohu, ktorá nebude provokovať antigravitačnú statickú svalovú akciu. Nenaťahujte cez nepríjemný pocit, bolesť; v natiahnutí choďte iba do pocitu príjemného, ešte znesiteľného ťahu. V niektorom cviku môže ísť iba o uvoľnenie, inokedy o natiahnutie (líši sa trvaním naťahovacej fázy; uvoľnenie je kratšie, natiahnutie je dlhšie). Využite tzv. dychovú synkinézu = uvoľnenie s výdychom (iba pri bedrovej časti vzpriamovačov chrbtice je výnimka uvoľnenie a natiahnutie s nádychom); alebo využite pohyb očí (napr. pri naťahovaní šijových svalov). Eliminujte nechcené súbežné pohyby a spoluprácu pomocných svalov. PhDr. Andrea Mahrová, Ph.D. Zdroj:

Príklady cvikov pre ľahké aktívne uvoľnenie, svalové pretiahnutie a posilnenie - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Príklady cvikov pre ľahké aktívne uvoľnenie, svalové pretiahnutie a posilnenie - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Príklady cvikov pre ľahké aktívne uvoľnenie, svalové pretiahnutie a posilnenie 19. 3. 2019 Príklady cvikov na ľahké aktívne uvoľnenie, svalové natiahnutie a posilnenie Príklady cvičenia na doma Vysvetlivky:

Podrobnejšie

TRÉNINGOVÝ PLÁN TÝŽDEŇ PRVÝ TRÉNING 1 Toto nie je plnohodnotný tréning, ale ide o doplnok k hodinám telesnej výchovy, aby ste lepšie zvládli testovaci

TRÉNINGOVÝ PLÁN TÝŽDEŇ PRVÝ TRÉNING 1 Toto nie je plnohodnotný tréning, ale ide o doplnok k hodinám telesnej výchovy, aby ste lepšie zvládli testovaci TÝŽDEŇ PRVÝ TRÉNING 1 Toto nie je plnohodnotný tréning, ale ide o doplnok k hodinám telesnej výchovy, aby ste lepšie zvládli testovacie dráhy. Nie je to povinné a zároveň sa vašej fantázii medze nekladú.

Podrobnejšie

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom,

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, ako používať akupresúrnu podložku. Používanie podložky

Podrobnejšie

VYLAĎ FORMU NA MMM Ako môže vyzerať tvoj maratónsky tréningový plán

VYLAĎ FORMU NA MMM Ako môže vyzerať tvoj maratónsky tréningový plán VYLAĎ FORMU NA MMM Ako môže vyzerať tvoj maratónsky tréningový plán DAJ S NAMI 42 KILÁKOV Úspešné zdolanie košickej maratónskej trate nemusí byť pre teba iba nenaplneným predsavzatím. Pretni už tento rok

Podrobnejšie

TVVP TEV 3

TVVP TEV 3 Tematický výchovno vzdelávací plán Telesná výchova 3. ročník Spracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED 1 a Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok, schválený MZ dňa 30.8.2012 Školský

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA

PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA PRAKTICKÉ INFORMÁCIE PRE PACIENTOV LUMBÁLNA PUNKCIA ČO JE LUMBÁLNA PUNKCIA? Lumbálna punkcia je vyšetrovacia metóda, pri ktorej sa z diagnostických alebo liečebných dôvodov zavádza do chrbticového kanála

Podrobnejšie

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďmi, kto chce porozumieť sebe, svojim reakciám a činom,

Podrobnejšie

Erasmus na sicilií

Erasmus na sicilií ERASMUS PROGRAM NA SICÍLIÍ Katalin Deáková, Terézia Tumová III.DFT ERASMUS+ Študijný pobyt v Barcellona Pozzo di Gotto bol pre nás skúsenosťou, ktorú sme nikdy v živote nemali. Prihlásili sme sa sem lebo

Podrobnejšie

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN Posilňovacia veža insportline ProfiGym C90

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN Posilňovacia veža insportline ProfiGym C90 POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN 17865 Posilňovacia veža insportline ProfiGym C90 OBSAH DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ UPOZORNENIA... 3 BEZPEČNOSTNÉ POKYNY... 3 PREHĽAD DIELOV... 4 MONTÁŽ... 5 FÁZA I... 5 FÁZA II...

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

jfb

jfb Príloha č. 2 k notifikácii o zmene, ev.č. 2013/04610 Písomná informácia pre používateľa Unipres 10 Unipres 20 nitrendipín Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete užívať tento

Podrobnejšie

Innogy_CO alarm.indd

Innogy_CO alarm.indd ODHAĽTE TICHÉHO ZABIJÁKA ALARM NA OXID UHOĽNATÝ Odhaľte tichého zabijáka a ochránte svoju rodinu Oxid uhoľnatý (CO) je neviditeľný plyn bez zápachu a chuti, ktorý je vysoko toxický. Označuje sa aj ako

Podrobnejšie

_BDA_Roomik_Shake_Vibrationsplatte_Klarfit.indd

_BDA_Roomik_Shake_Vibrationsplatte_Klarfit.indd 10033043 Roomik Shake Vibračná doska Vážený zákazník, gratulujeme Vám k zakúpeniu produktu. Prosím, dôkladne si prečítajte manuál a dbajte na nasledovné pokyny, aby sa zabránilo škodám na zariadení. Za

Podrobnejšie

Vysoká škola: Katolícka univerzita v Ružomberku Fakulta: Fakulta zdravotníctva Kód predmetu: 54F1024W Názov predmetu: Klinické cvičenia 1 Druh, rozsah

Vysoká škola: Katolícka univerzita v Ružomberku Fakulta: Fakulta zdravotníctva Kód predmetu: 54F1024W Názov predmetu: Klinické cvičenia 1 Druh, rozsah Vysoká škola: Katolícka univerzita v Ružomberku Fakulta: Fakulta zdravotníctva Kód predmetu: 54F1024W Názov predmetu: Klinické cvičenia 1 Druh, rozsah a metóda vzdelávacích činností: Druh: denná forma:

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZD

S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZD S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, 811 05 B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM V Bratislave 15.1.2018 1. Športovo-zdravotná

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK Pulzmeter SIGMA Onyx Balance

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK Pulzmeter SIGMA Onyx Balance POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK Pulzmeter SIGMA Onyx Balance Obsah PREDSLOV A OBSAH BALENIA... 3 Pulzmeter ONYX BALANCE... 3 ZÁKLADNÉ FUNKCIE... 3 Prehľad menu... 3 Funkcie tlačidiel... 4 Upevnenie hrudného pásu/držiaka

Podrobnejšie

Užívateľský manuál SK verzia IN 351 Veslovací trenažér insportline Oxford

Užívateľský manuál SK verzia IN 351 Veslovací trenažér insportline Oxford Užívateľský manuál SK verzia IN 351 Veslovací trenažér insportline Oxford Obsah 1. Dôležité bezpečnostné pokyny... 4 2. Výkres zariadenia... 5 3. Zoznam dielcov... 6 4. Montáž zariadenia... 7 4.1 Pokyny

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA TAEKWONDO WT REALIZOVANÁ TRÉNINGOVÁ JEDNOTKA v TAEKWONDO WT Seminárna práca Meno a priezvisko: Mgr. Alexandra Vyskočániová Tréners

SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA TAEKWONDO WT REALIZOVANÁ TRÉNINGOVÁ JEDNOTKA v TAEKWONDO WT Seminárna práca Meno a priezvisko: Mgr. Alexandra Vyskočániová Tréners SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA TAEKWONDO WT REALIZOVANÁ TRÉNINGOVÁ JEDNOTKA v TAEKWONDO WT Seminárna práca Meno a priezvisko: Mgr. Alexandra Vyskočániová Trénerstvo: I. Kvalifikačný stupeň Pracovisko: SATKD WT Klubová

Podrobnejšie

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť 5. 3. 2019 Dostatok energie pri chronickom ochorení obličiek a optimálna telesná hmotnosť Zaistenie dostatočného množstva

Podrobnejšie

Učebný plán kurzu prvej pomoci podľa Vyhlášky MZ SR 398/2010 Z.z. Názov predmetu Všeobecné zásady poskytovania prvej pomoci pri dopravných nehodách, š

Učebný plán kurzu prvej pomoci podľa Vyhlášky MZ SR 398/2010 Z.z. Názov predmetu Všeobecné zásady poskytovania prvej pomoci pri dopravných nehodách, š Učebný plán kurzu prvej pomoci podľa Vyhlášky MZ SR 398/200 Z.z. Názov predmetu Všeobecné zásady poskytovania prvej pomoci pri dopravných nehodách, športe, náhlych ochoreniach Stavy bezprostredne ohrozujúce

Podrobnejšie

Familiárna Stredomorská Horúčka Verzia DIAGNÓZA A LIEČBA 2.1 Ako sa choroba diagnostikuj

Familiárna Stredomorská Horúčka Verzia DIAGNÓZA A LIEČBA 2.1 Ako sa choroba diagnostikuj https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/sk/intro Familiárna Stredomorská Horúčka Verzia 2016 2. DIAGNÓZA A LIEČBA 2.1 Ako sa choroba diagnostikuje? Vo všeobecnosti je postup nasledovný: Klinické podozrenie:

Podrobnejšie

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN Posilňovacia veža insportline ProfiGym C30 1

POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN Posilňovacia veža insportline ProfiGym C30 1 POUŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN 18407 Posilňovacia veža insportline ProfiGym C30 1 OBSAH DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ UPOZORNENIA... 3 BEZPEČNOSTNÉ POKYNY... 3 BALENIE... 4 LIKVIDÁCIA... 4 ILUSTROVANÝ PREHĽAD DIELOV

Podrobnejšie

Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie

Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie Zodpovedný prístup k rizikám hormonálnej substitučnej liečby a antikoncepcie TROMBOtest je balík laboratórnych vyšetrení, ktorý vám dá jasnú odpoveď, či je vo vašom súčasnom zdravotnom stave vhodné užívať

Podrobnejšie

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr ČO MÔŽE UROBIŤ SAMOSPRÁVA? 1 2 Vytvárajte prostredie podporujúce pohybovú aktivitu cez budovanie (resp rekonštrukciu) rôznych typov ihrísk a cyklistických chodníkov tak aby mohli byť čo najviac využívané

Podrobnejšie

„Chrípka, či prechladnutie“

„Chrípka, či prechladnutie“ Chrípka, či prechladnutie SSVPL SLS, Tatry 2012 * *Medzi prvé príznaky chrípky nepatrí: a) výrazná malátnosť b) silná bolesť hlavy c) serózny sekrét z nosa d) TT do 38 C * *Ktorý typ chrípky nespôsobuje

Podrobnejšie

ĽAHKO. BEZ NÁMAHY. BEZ ÚNAVY. Naša patentovaná vysokotlaková pištoľ EASY!Force citeľne odľahčí vaše kĺby a svaly. PROFESSIONAL VYSOKOTLAKOVÉ ČISTIČE

ĽAHKO. BEZ NÁMAHY. BEZ ÚNAVY. Naša patentovaná vysokotlaková pištoľ EASY!Force citeľne odľahčí vaše kĺby a svaly. PROFESSIONAL VYSOKOTLAKOVÉ ČISTIČE ĽAHKO. BEZ NÁMAHY. BEZ ÚNAVY. Naša patentovaná vysokotlaková pištoľ EASY!Force citeľne odľahčí vaše kĺby a svaly. PROFESSIONAL VYSOKOTLAKOVÉ ČISTIČE NAJLEPŠIE BEZ AKEJKOĽVEK SILY. Našou vysokotlakovou

Podrobnejšie

UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN 3908, 3909, 3910, 3911, Gymnastická lopta insportline TOP BALL s pumpičkou

UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN 3908, 3909, 3910, 3911, Gymnastická lopta insportline TOP BALL s pumpičkou UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK IN 3908, 3909, 3910, 3911, 3912 - Gymnastická lopta insportline TOP BALL s pumpičkou OBSAH ÚVOD... 3 OBSAH BALENIA... 3 VÝBER SPRÁVNEJ VEĽKOSTI LOPTY... 3 BEZPEČNOSTNÉ POKYNY... 3

Podrobnejšie

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči PHILIPS LED Bodové 7 W (50 W) GU5.3 Teplá biela Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči Nekvalitné osvetlenie môže namáhať oči. Je preto oveľa dôležitejšie než kedykoľvek predtým, aby váš domov bol

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS Zápis predmetov do AiS na aktuálny akademický rok Pred zápisom predmetov Vám odporúčame pozorne si prečítať študijný plán pre Váš študijný program. Môžete si ho zobraziť v AiSe kliknutím na "Študijné programy"

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

Stavebný montážnik jednoduchých stavieb Charakteristika Stavebný montážnik jednoduchých stavieb vykonáva montáže objektov bytovej, občians

Stavebný montážnik jednoduchých stavieb Charakteristika Stavebný montážnik jednoduchých stavieb vykonáva montáže objektov bytovej, občians Stavebný montážnik jednoduchých stavieb Charakteristika Stavebný montážnik jednoduchých stavieb vykonáva montáže objektov bytovej, občianskej a priemyselnej výstavby. Alternatívne názvy - Montér prefabrikovaných

Podrobnejšie

Poradensky koncept - mlade prasnice

Poradensky koncept - mlade prasnice Mladé prasnice KONCEPCIA PORADENSTVA SPOLOČNOSTI SANO V OBLASTI VÝŽIVY OŠÍPANÝCH VITAJTE Vážený zákazník, vážený záujemca o naše výrobky, sme veľmi radi, že vás koncepcia výživy mladých prasníc od spoločnosti

Podrobnejšie

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta 1 Informácie o tomto lieku Agomelatín je antidepresívum, ktoré je účinné

Podrobnejšie

Tchibo Web

Tchibo Web Sviečky na vianočný stromček s LED Informácia o výrobku Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 71166AS5X6III 297 235 Bezpečnostné upozornenia Prečítajte si pozorne bezpečnostné upozornenia a výrobok použí vajte len

Podrobnejšie

Schválený text k rozhodnutiu o predĺžení, ev. č.: 2015/04382-PRE Písomná informácia pre používateľa Paracut 250 mg tablety paracetamol Pozorne si preč

Schválený text k rozhodnutiu o predĺžení, ev. č.: 2015/04382-PRE Písomná informácia pre používateľa Paracut 250 mg tablety paracetamol Pozorne si preč Písomná informácia pre používateľa Paracut 250 mg tablety paracetamol Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete užívať tento liek, pretože obsahuje pre vás dôležité informácie.

Podrobnejšie

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS Multifunkčný prístroj na masáž hlavy Používajte denne! Kedykoľvek! Kdekoľvek! Máte dobre vyváženú bioelektrickú energiu? Skontrolujte si, či na sebe pozorujete nasledovné symptómy: Zvýšený alebo

Podrobnejšie

Príloha 2 k Rozhodnutiu o zmene registrácie lieku, ev

Príloha 2 k Rozhodnutiu o zmene registrácie lieku, ev Príloha č. 2 k notifikácii o zmene, ev.č. 2014/03062-ZIB Písomná informácia pre používateľa BRIMONAL 0,2 % očná roztoková instilácia brimonidíniumtartarát Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu

Podrobnejšie

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči

Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči PHILIPS LED Bodové 3,1 W (25 W) GU10 Teplá biela Nestmievateľné Osvetlenie, ktoré poskytuje pohodlie pre oči Nekvalitné osvetlenie môže namáhať oči. Je preto oveľa dôležitejšie než kedykoľvek predtým,

Podrobnejšie

6+1 RATANOVÝ SET HNEDÝ MATNÉ SKLO

6+1 RATANOVÝ SET HNEDÝ MATNÉ SKLO 6+1 RATANOVÝ SET HNEDÝ MATNÉ SKLO NÁVOD! Len pre domáce a nekomerčné použitie. Rada pre zostavenie: Počet osôb potrebných k uvedeniu do prevádzky: 2 Prečítajte všetky bezpečnostné upozornenia a inštrukcie.

Podrobnejšie

Prezentácia Salavevykurovanie.sk

Prezentácia Salavevykurovanie.sk Prezentácia novej generácie sálavého vykurovacieho systému čo to vlastne je? Dekoratívny vykurovací systém Príklady: Ako funguje sálavé teplo? Slnko vyžaruje infračervené vlny Keď infračervené vlny dopadnú

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

Informačný list a dotazník pred anestéziologickým výkonom Údaje o pacientovi : Meno a priezvisko:... Rodné číslo:... Kód zdravotnej poisťovne:... Váže

Informačný list a dotazník pred anestéziologickým výkonom Údaje o pacientovi : Meno a priezvisko:... Rodné číslo:... Kód zdravotnej poisťovne:... Váže Informačný list a dotazník pred anestéziologickým výkonom Údaje o pacientovi : Meno a priezvisko:... Rodné číslo:... Kód zdravotnej poisťovne:... Vážená pacientka, vážený pacient. V záujme poskytnúť Vám

Podrobnejšie

Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem vodárenstva a kanalizácií) Charakteristika Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem

Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem vodárenstva a kanalizácií) Charakteristika Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem vodárenstva a kanalizácií) Charakteristika Pomocný pracovník vo vodnom hospodárstve (okrem vodárenstva a kanalizácií) vykonáva práce súvisiace so správou

Podrobnejšie

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou -

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou - Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou 30. 10. 2017 Rozhovor s nutričnou terapeutkou Danou Sasákovou o nízkobielkovinovej diéte a bielkovinách. Bielkoviny Čo sú vlastne bielkoviny? Bielkoviny, hovorí

Podrobnejšie

UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK S Posilňovač brušných svalov Spartan Smart Magic Core

UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK S Posilňovač brušných svalov Spartan Smart Magic Core UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL SK S1518 - Posilňovač brušných svalov Spartan Smart Magic Core OBSAH BEZPEČNOSTNÉ POKYNY... 3 PARAMETRE... 3 POUŽITIE... 4 CVIKY... 5 ÚDRŽBA A SKLADOVANIE... 6 ZÁRUČNÉ PODMIENKY, REKLAMÁCIE...

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

Ibalgin Duo Effect

Ibalgin Duo Effect Príloha č. 2 k notifikácii o zmene, ev. č.: 2015/03057-ZIB Písomná informácia pre používateľa Ibalgin DUO EFFECT 5 %/100 UI/mg dermálny krém ibuprofen/heparinoid Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu

Podrobnejšie

svetovy-den-alzheimerovej-choroby

svetovy-den-alzheimerovej-choroby 21. september Svetový deň Alzheimerovej choroby Každý rok, 21. septembra si desiatky krajín sveta, medzi nimi aj Slovensko, pripomínajú Svetový deň Alzheimerovej choroby. Demencia Alzheimerovho typu patrí

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Teplo na pracovisku ako rizikový faktor Mgr. Peter Rampašek, OZKOVO Pracovné stretnutie ZCHFP SR,Šoporňa, 24. august 2018 Legislatívna úprava Od 1. marca 2016 Vyhláška MZ SR č. 99/2016 Z. z. o podrobnostiach

Podrobnejšie

Trieda: H/B Model: NTEVEX76017 Sériové číslo vášho zariadenia: Pred použitím zariadenia si prečítaj

Trieda: H/B Model: NTEVEX76017 Sériové číslo vášho zariadenia: Pred použitím zariadenia si prečítaj Trieda: H/B WWW.FITPLUS.SK servis@fitplus.sk + 421 908 765 110 Model: NTEVEX76017 Sériové číslo vášho zariadenia: Pred použitím zariadenia si prečítajte pozorne všetky inštrukcie v tomto manuáli. Manuál

Podrobnejšie

Ako vymeniť tlmiče prednej nápravy na Opel Astra H

Ako vymeniť tlmiče prednej nápravy na Opel Astra H Výmenu uskutočnite v nasledujúcom poradí: 1 Vymeňte zároveň oba tlmiče v rámci opravy vášho auta Opel Astra H. 2 Pod zadné kolesá umiestnite kliny. 4 Zodvihnite prednú časť vozidla a zaistite vozidlo na

Podrobnejšie

Príloha č

Príloha č PODROBNOSTI O FAKTOROCH PRÁCE A PRACOVNÉHO PROSTREDIA PODĽA ZARADENIA PRÁC DO KATEGÓRIÍ A. Hluk 1 ) a) Práce, pri ktorých je predpoklad, že normalizovaná hladina expozície hluku L AEX,8h neprekročí 75

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

jfb

jfb Príloha č. 3 k rozhodnutiu o registrácii lieku, ev.č.: 2009/07643 PÍSOMNÁ INFORMÁCIA PRE POUŽÍVATEĽOV Septolete plus spray orálna aerodisperzia benzokaín/cetylpyridíniumchlorid Pozorne si prečítajte celú

Podrobnejšie

Microsoft Word - SA4_9Lenkova.doc

Microsoft Word - SA4_9Lenkova.doc SUMA PULZOV SRDCA AKO VÝSLEDOK INTENZITY ZAŤAŽENIA V TAEBE RÚT LENKOVÁ Fakulta športu, Prešovská Univerzita v Prešove, Slovenská republika KĽÚČOVÉ SLOVÁ: taebo, srdcová frekvencia, suma pulzov, intenzita

Podrobnejšie

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupuje už do štvrtého roku oživenia, pričom rast poháňanýnajmä

Podrobnejšie

Ortopedicko - rehabilitačné sandále PROTETIKA, a.s., Bojnická 10, Bratislava, Slovenská republika ,

Ortopedicko - rehabilitačné sandále PROTETIKA, a.s., Bojnická 10, Bratislava, Slovenská republika , Ortopedicko - rehabilitačné PROTETIKA, a.s., Bojnická 10, 823 65 Bratislava, Slovenská republika +421 2 4444 1330, predaj@protetika.sk, www.protetika.sk 2017 2018 PROTETIKA a.s. je spoločnosť s 90-ročnou

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

NÁVOD K POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ SK NÁVOD NA POUŽITIE: Obj. č.: 84 03 18 - www.conrad.sk Monitor srdečného tepu, model: HR309 1. Úvod Gratulujeme Vám k zakúpeniu Vášho HR309. HR309 je precízny prístroj s množstvom funkcii. Prístroj nemonitoruje

Podrobnejšie

PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečn

PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečn PÍSOMNÉ POKYNY PODĽA RID Opatrenia v prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti súvisiacej s nebezpečným tovarom, alebo ktoré môžu súvisieť s nebezpečným tovarom V prípade nehody alebo mimoriadnej udalosti,

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

AKO SI UROBIŤ AKRYLOVÉ NECHTY 1. Príprava nechtov Pred predlžovaním nechtov akrylom odstránime z nechtov zvyšky laku. Dezinfikujeme

AKO SI UROBIŤ AKRYLOVÉ NECHTY   1. Príprava nechtov Pred predlžovaním nechtov akrylom odstránime z nechtov zvyšky laku. Dezinfikujeme AKO SI UROBIŤ AKRYLOVÉ NECHTY www.top-nechty.sk 1. Príprava nechtov Pred predlžovaním nechtov akrylom odstránime z nechtov zvyšky laku. Dezinfikujeme ruky sebe, ale aj zákazníčke. Pilníkom upravíme tvar

Podrobnejšie

1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše

1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše 1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše telo prirodzenou cestou. Miro špecialista na zdravotné

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) Charakteristika Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) zriaďuje, mont

Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) Charakteristika Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) zriaďuje, mont Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) Charakteristika Montér kanalizácií, vodovodov a plynovodov (potrubár) zriaďuje, montuje a opravuje údržbárske a plynárenské zariadenia a siete. Alternatívne

Podrobnejšie

Reumatická Horúčka A Poststreptokoková Reaktívna Artitída Verzia ČO JE REUMATICKÁ HORÚČK

Reumatická Horúčka A Poststreptokoková Reaktívna Artitída Verzia ČO JE REUMATICKÁ HORÚČK https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/sk/intro Reumatická Horúčka A Poststreptokoková Reaktívna Artitída Verzia 2016 1. ČO JE REUMATICKÁ HORÚČKA 1. Čo to je? Reumatická horúčka je ochorenie zapríčinené

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu študijný odbor 9245

Podrobnejšie

Schválený text k rozhodnutiu o registrácii, ev

Schválený text k rozhodnutiu o registrácii, ev Schválený text k rozhodnutiu o registrácii, ev. č.: 2015/04965-REG Písomná informácia pre používateľa STADATUSSIN kvapky 19 mg/ml perorálne roztokové kvapky pentoxyverín Pozorne si prečítajte celú písomnú

Podrobnejšie

Písomná informácia pre používateľa

Písomná informácia pre používateľa Príloha č.2 k notifikácii o zmene, ev.č.: 2015/05315-ZIB Písomná informácia pre používateľa Yasnal 5 mg Yasnal 10 mg filmom obalené tablety donepeziliumchlorid Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu

Podrobnejšie

Externé mediálne karty Používateľská príručka

Externé mediálne karty Používateľská príručka Externé mediálne karty Používateľská príručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Logo SD je obchodná známka svojho vlastníka. Java je obchodná známka spoločnosti Sun Microsystems,

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

ŠTATÚT SÚŤAŽE

ŠTATÚT SÚŤAŽE Príloha č. 1 ŠTATÚT SÚŤAŽE Do práce na bicykli Článok 1 Úvodné ustanovenie Tento štatút určuje pravidlá súťaže s názvom Do práce na bicykli pre zamestnávateľov a ich zamestnancov. Cieľom súťaže je: Článok

Podrobnejšie

Microsoft Word - Pokyn č k strategii BOZP

Microsoft Word - Pokyn č k strategii BOZP Z B I E R K A INTERNÝCH PREDPISOV KRAJSKÉHO RIADITEĽSTVA HASIČSKÉHO A ZÁCHRANNÉHO ZBORU V PREŠOVE Čiastka 18 Prešov dňa 18.06.2018 Ročník 2018 O b s a h I. časť 18. Pokyn riaditeľa Krajského riaditeľstva

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

Deficit Mevalonát Kinázy (MKD) (alebo hyper IgD syndróm) Verzia ČO JE MKD? 1.1 Čo to je?

Deficit Mevalonát Kinázy (MKD) (alebo hyper IgD syndróm) Verzia ČO JE MKD? 1.1 Čo to je? https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/sk/intro Deficit Mevalonát Kinázy (MKD) (alebo hyper IgD syndróm) Verzia 2016 1. ČO JE MKD? 1.1 Čo to je? Deficit mevalonát kinázy je dedičné ochorenie. Je

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

kočíky pre dvojčatá

kočíky pre dvojčatá kočíky pre dvojčatá www.prenasedeti.sk Mamičky dvojčiat často diskutujú o tom, ktorý kočík si majú kúpiť, ktorý je lepší golfové palice či športový kočík? Zákazníci si kupujú aj golfové, aj športové kočíky.

Podrobnejšie

ETITRAFO Jednofázové bezpečnostné a izolačné transformátory Technické údaje ETITRAFO Jednofázové bezpečnostné a izolačné transformátory Energi

ETITRAFO Jednofázové bezpečnostné a izolačné transformátory Technické údaje ETITRAFO Jednofázové bezpečnostné a izolačné transformátory Energi Technické údaje 200 540 Energia pod kontrolou Bezpečnostný transformátor Je to izolačný transformátor vytvorený na prívod max. 50 V obvodu (bezpečnostné špeciálne nízke napätie) Izolačný transformátor

Podrobnejšie

Si Touch User Manual

Si Touch User Manual MK705 Mini klávesnica a lietajúca myš Manuál MK705 je kombinácia malej QWERTY klávesnice, lietajúcej myši a diaľkového ovládača. Obsah balenia Klávesnica USB prijímač USB nabíjací kábel Podporované operačné

Podrobnejšie

„Chrípka, či prechladnutie“

„Chrípka, či prechladnutie“ Chrípka, či prechladnutie SSVPL SLS, jesenný cyklus 2012 Etiologický agens infekcie dýchacích ciest: 1.Vírusy a) ľudské respiračné vírusy - chrípka, rhinovírusy, koronarovírusy, vírus parainfluenzy, respiračný

Podrobnejšie

Učebná osnova Zrýchlená základná kvalifikácia Osobná doprava Zápočet výučby VO Učebná osnova na vykonávanie kurzov zrýchlenej základnej kvalifikácie p

Učebná osnova Zrýchlená základná kvalifikácia Osobná doprava Zápočet výučby VO Učebná osnova na vykonávanie kurzov zrýchlenej základnej kvalifikácie p Učebná osnova na vykonávanie kurzov zrýchlenej základnej kvalifikácie pre osobnú dopravu (D1,D1E, D, DE) (140 hodín Započítané 10 hod. teórie + 10 hod. PV) so započítaním výučby v rámci nasledovných možností

Podrobnejšie

Blue Chalkboard

Blue Chalkboard Hodnotenie vzpriameného postoja pomocou stabilometrie a akcelerometrie 1 D. Bzdúšková, 1,2 P. Valkovič, 1 Z. Hirjaková, 1 J. Kimijanová, 1 K. Bučková, 1 F. Hlavačka, 3 E. Zemková, 4 G. Ebenbichler 1 Laboratórium

Podrobnejšie

C(2014)5449/F1 - SK

C(2014)5449/F1 - SK Príloha 7 zo 7 Vzor správy o monitorovaní Správa o monitorovaní programu xxxxxx 2014 / H1 Návrh znenia č. 1 Vydal vykonávací orgán xx/xx/2014 1 Obsah Zoznam skratiek a akronymov Oddiel A Zhrnutie Zhrnutie

Podrobnejšie

1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše

1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše 1 5 návykov, ktoré vám uľavia od bolesti chrbta E-kniha je darčekom pre vás, ktorí ste sa rozhodli uzdraviť svoj neposlušný chrbát zdravou a pre vaše telo prirodzenou cestou. Miro špecialista na stabilizačné

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Layout 1

Layout 1 Náramok s alarmom Návod na použitie Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 96808HB441XVIII 2018-04 371 160 Vážení zákazníci! S vaším novým náramkom s alarmom môžete v prípade núdze alebo pri nebezpečenstve rýchlo

Podrobnejšie

GB

GB POWLI300-301 3 4 2 5 1 6 7 8 Fig 1 Copyright 2009 VARO www.varo.com POWLI300: NABÍJATEĽNÝ SVETLOMET 1.000.000CD POWLI301: NABÍJATEĽNÝ SVETLOMET 2.000.000CD VAROVANIE! Tento návod a vńeobecné bezpeĉnostné

Podrobnejšie

Banský technik, mechanik Charakteristika Banský technik, mechanik priamo riadi a organizuje práce na zverenom úseku. Vykonáva zmeny a doda

Banský technik, mechanik Charakteristika Banský technik, mechanik priamo riadi a organizuje práce na zverenom úseku. Vykonáva zmeny a doda Banský technik, mechanik Charakteristika Banský technik, mechanik priamo riadi a organizuje práce na zverenom úseku. Vykonáva zmeny a dodatky technologických postupov, vedie evidenciu strojných zariadení,

Podrobnejšie

Tchibo Web

Tchibo Web Lampa s LED nad zrkadlo sk Informácia o výrobku 16262FV05X02IX 2019-02 Bezpečnostné upozornenia Tento výrobok je vybavený bezpečnostnými prvkami. Napriek tomu si pozorne prečítajte bezpečnostné upozornenia

Podrobnejšie

moja praca

moja praca ABSTRAKT [Zaujmite čitateľa pútavým abstraktom. Zvyčajne ide o krátky súhrn dokumentu. Keď ste pripravení pridať obsah, stačí kliknúť sem a začať písať.] Miroslav Köteleš [Názov kurzu] [Podtitul dokumentu]

Podrobnejšie