prij 2016 Sj 8rocne verzia A.doc

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "prij 2016 Sj 8rocne verzia A.doc"

Prepis

1 Pozorne si prečítaj text ukážky č. 1 a vypracuj nasledujúce úlohy. Príbehy o strašidlách vždy patrili medzi veľmi obľúbené. V minulosti si ich Slovania rozprávali pri priadkach, páračkách a spoločnom pasení dobytka. Keďže strašidiel je veľmi veľa, na niektoré z nich sa bližšie pozrime. Bludičky sú modré či zelenobiele svetielka, ktoré vraj poskakujú po močiaroch alebo blikajú na opustených cintorínoch či v lesoch. Podľa svojej nálady môžu pocestného zaviesť do močiara alebo mu pomôžu nájsť správnu cestu. Bludičky mali moc najmä nad tými, ktorí nemali čisté svedomie. Lákali nielen svetlom, ale aj plačom alebo volaním po mene. Úmyselne či nechtiac ich mohol privolať človek, ktorý po zotmení zahvízdal. Meluzínou sa nazývala zvláštna bytosť, ktorá bola napoly žena a napoly had. Volá sa tak aj vietor, ktorý podľa pranostiky ohlasuje príchod zimy. Meluzínu počuť práve v zime počas veterných nocí a jej hlas znie ako nariekanie. Meluzínu vraj možno utíšiť tak, že sa do vetra hodí hrsť múky. Vlkolak bol podľa povery živý človek s nadprirodzenou schopnosťou premieňať sa na vlka. Vlkolakom sa človek mohol stať rôznymi spôsobmi, najjednoduchšie tak, že sa napil z vlčej stopy. K premene na vlka dochádzalo najčastejšie v čase zimného či letného slnovratu. Vlkolak v podobe vlka alebo ako bytosť s ľudským telom a vlčou hlavou napádal ľudí i dobytok, dusil ich a dlávil. Zmok najčastejšie na seba bral podobu čierneho zmoknutého kurčaťa. Svojmu majiteľovi nosil peniaze, obilie a zveľaďoval gazdovstvo. Získať ho mohol človek, ktorý nosil pod ľavou pazuchou vajce od čiernej sliepky, pričom nesmel spať, prehovoriť, chodiť do kostola, umývať sa, až kým sa zmok nevyliahol. Za opateru zmok splnil človeku akékoľvek prianie. Ale pozor, zmok mohol majiteľovu dušu odniesť aj do pekla. Vodník bol vlastne duch vody. Mohol mať všakovaký výzor, napríklad mu kvapkala z klobúka alebo košele voda, prípadne sa podobal na starého chlapa so zelenými vlasmi a mútnymi očami, miestami i so šupinami. Ľudí väčšinou nemal rád neopatrných sťahoval pod vodu a ich duše väznil v hrnčekoch vo svojom vodnom obydlí. 1. Ktoré strašidlo v ukážke č. 1 nemá ani čiastočne ľudskú podobu? A. vodník C. vlkolak B. meluzína D. zmok 2. Z textu v ukážke č. 1 vyplýva, že A. keď vlkolak napádal ľudí, vždy na seba bral podobu vlka. B. vodník sťahoval pod hladinu len starých chlapov. C. zvuk podobný hlasu Meluzíny môžeme počuť aj dnes. D. bludičky sa privolávali zapískaním po brieždení.

2 3. Vypíš z prvých dvoch odsekov ukážky č. 1 zdrobneninu: vlastné podstatné meno: vybrané slovo:. synonymum k slovu neúmyselne:. 4. V ktorej možnosti je pranostika? A. Aká matka, taká Katka. C. Komu sa nelení, tomu sa zelení. B. Svätá Barbora ťahá sane do dvora. D. Najedol sa ako sedliak na Vianoce. 5. Spojenie nemať čisté svedomie znamená: A. necítiť vinu C. mať účasť na niečom zlom, nesprávnom B. nebrať za niečo zodpovednosť D. byť bezcitný, bez ľútosti 6. Povera je A. poverenie niekoho, aby splnil dôležitú úlohu. B. čiastočne vymyslený príbeh, ktorý sa viaže na vznik erbu. C. viera v nadprirodzené javy a bytosti. D. príbeh zo života známej historickej postavy, najčastejšie svätca. 7. V ktorej možnosti je antonymum slova stiahnuť? A. vytiahnuť C. utiahnuť B. pritiahnuť D. odtiahnuť 8. V ktorom riadku sa všetky uvedené podstatné mená skloňujú podľa rovnakého vzoru? A. obydlí, vajce, volaním, nariekanie C. košele, nálady, cestu, zime B. minulosti, bytosťou, moc, schopnostiach D. hrnčekoch, duch, nocí, vlasmi 9. Utvor 1. pád jednotného čísla od slova ľudia:. 10. Utvor 2. stupeň nasledujúcich prídavných mien: veľká:. opatrné:. zlý:.

3 11. Urč gramatické kategórie a skloňovací vzor podčiarknutých slov. pod ľavou pazuchou:.. splnil prianie: nosil peniaze:... bral na seba podobu kurčaťa:... Pozorne si prečítaj text ukážky č. 2 aj graf a vypracuj nasledujúce úlohy. Združenie Rosart nedávno zrealizovalo prieskum zameraný na zisťovanie spolupráce základných škôl s LIPTOVSKÝM MÚZEOM V RUŽOMBERKU (ďalej len LMR) a GALÉRIOU ĽUDOVÍTA FULLU (ďalej len GĽF). Prieskum sa uskutočnil elektronicky a jeho cieľom bolo zmapovať ponuky vzdelávacích činností v LMR a GĽF a porovnať ich využitie v mestských školách v Ružomberku a okolitých obciach. Účastníkmi prieskumu boli učitelia základných škôl. V rámci prieskumu sa jeho autori snažili aj o zmapovanie využívaných zdrojov informácií o vzdelávacích aktivitách. V grafe sú uvedené počty učiteľov, ktorí odpovedali v prieskume. 12. Z grafu v ukážke č. 2 vyplýva, že A. školy v meste nemajú o podujatiach žiadne informácie. B. najviac informácií školy získavajú z mestskej tlače. C. informácie z mestskej televízie sa dostanú aj do škôl na dedinách. D. na ponuku zaslanú na mail školy reagujú iba školy v meste.

4 13. Z grafu v ukážke č. 2 vyplýva, že A. školy na získavanie informácií nevyužívajú Kultúrno-informačné centrum. B. väčšina škôl z dedín nemá o podujatiach žiadne informácie. C. mestská tlač je druhým najvyužívanejším zdrojom informácií o programoch LMR a GĽF. D. školy pri získavaní informácií najmenej využívajú webovú stránku LMR alebo GĽF. 14. V ktorej možnosti sú správne napísané obidva názvy? A. Liptovské Múzeum v Ružomberku, Galéria Ľudovíta Fullu B. Liptovské múzeum v Ružomberku, Galéria Ľudovíta Fullu C. Liptovské Múzeum v Ružomberku, galéria Ľudovíta Fullu D. liptovské Múzeum v Ružomberku, galéria Ľudovíta Fullu 15. V ktorej možnosti sú všetky slová utvorené pomocou slovotvornej predpony? A. základný, informácie, spolu, vzdelávací B. zrealizovalo, vystúpenie, porovnať, učitelia C. nedávno, zmapovať, zrealizovalo, porovnať D. vzdelávací, uskutočnil sa, združenie, ponuky 16. Slová prieskum, dielňa, cieľ, tlač sa skloňujú podľa skloňovacích vzorov (v danom poradí): A. dub, ulica, stroj, dlaň C. mesto, ulica, kosť, dlaň B. dub, hrdina, stroj, kosť D. chlap, hrdina, dlaň, kosť 17. V ktorej možnosti je správne utvorený 2. pád množného čísla od slov obec, dielňa, práca, stránka? A. obcí, dieleň, prác, strániek C. obcí, dielní, prác, stránok B. obciam, dielňam, prácam, stránkam D. obiec, dieleň, prací, stránok 18. V texte ukážky č. 2 vyhľadaj synonymá nasledujúcich slov: dedina: , zrealizovať:......, aktivita: Zo slovies utvor nehmotné (abstraktné) podstatné meno a napíš ho v 1. páde jednotného čísla. zaujímať sa: získať:. zmapovať:..

5 20. V ktorej možnosti majú všetky slová rovnaký počet slabík? A. zrealizovalo, elektronicky, navštevovaných, expozíciám B. galériou, informácií, účastníkmi, podujatia C. vzdelávacích, zisťovanie, vystúpenia, najčastejšie D. združenie, liptovským, získavajú, autori 21. V ktorej možnosti sa všetky slová končia na neznelú spoluhlásku? A. vták, moc, učiteľ, rozum C. cieľ, mosadz, plakať, reč B. zdroj, tlač, žiak, pec D. rámec, účastník, plot, vrch Pozorne si prečítaj text ukážky č. 3 a vypracuj úlohy 22 až 28. Milí kamaráti! Radi kreslíte, maľujete, tvoríte? Ak áno, prijmite pozvanie do spoločnosti mladých ilustrátorov kníh pre deti z mnohých krajín, ktorí sa v rámci výstavy BIB Bienále ilustrácií Bratislava ( ) zúčastnia medzinárodného workshopu. BIB - UNESCO workshop Albína Brunovského je súčasťou BIB od roku 1983 a tento rok ho povedie významný slovenský ilustrátor Juraj Martiška. V priebehu týždňa budú ilustrátori tvoriť ilustrácie na tému Život na strome. Táto téma je určite blízka aj vám, preto sme pre vás pripravili tematicky rovnakú súťaž. Vašou úlohou je vytvoriť kresbu, maľbu, priestorové dielko a k tomu môžete pridať básničku, poviedočku, zážitok so stromom, jeho obyvateľmi vtáčikmi, chrobáčikmi, zvieratkami, či inými bytôstkami. Obrázok pošlite na papieri (výkrese) formátu A4 (30 cm x 21 cm) alebo A3 (30 cm x 42 cm). Organizátori súťaže vám nechávajú voľnosť pri výbere techniky (kresba ceruzou, perom, akvarel, koláž...). Výtvarnú aj literárnu časť budú osobitne hodnotiť odborné poroty. Najlepšie tri práce odmeníme darčekmi a uverejníme v novembrovom čísle nášho časopisu. Možno poputujú s reprezentačnou výstavou po mnohých krajinách alebo sa objavia aj v špeciálnom vydaní zborníka BIB. Súťažné práce treba poslať do na adresu: Vydavateľstvo Regent, s.r.o., P.O.BOX 59, Bratislava Nezabudnite uviesť svoje meno a priezvisko, vek, triedu, školu a adresu. Pekné leto a tvorivé prázdniny vám želá redakcia ZIPSu. 22. Ukážka č. 3 je A. správa. B. inzerát. C. pozvánka. D. vizitka. 23. Organizátori súťaže umožnili súťažiacim vybrať si A. súťažnú tému. C. odbornú porotu. B. spôsob spracovania súťažnej práce. D. miesto, kam treba súťažnú prácu poslať.

6 24. O formáte A3 neplatí, že A. má rozmery 30 cm x 42 cm. C. je väčší ako formát A4. B. je menší ako formát A4. D. je možné vytvoriť ho z dvoch papierov formátu A Z textu nevyplýva, že víťazné práce budú určite A. odmenené darčekmi. C. odborne ohodnotené. B. uverejnené v časopise. D. súčasťou výstavy. 26. Z textu vyplýva, že súťažnou prácou nemôže byť A. výtvarná práca. C. hudobná skladba. B. literárny text. D. 3D objekt. 27. Kto je organizátorom súťaže? A. Albín Brunovský C. Juraj Martiška B. organizátori výstavy BIB D. redaktori časopisu 28. Víťazné práce budú uverejnené A. v časopise ZIPS. C. v časopise Regent. B. v zborníku BIB. D. v časopise Bienále. Test pokračuje na ďalšej strane.

7 29. Ktorá z nasledujúcich viet je oznamovacia? A. Urob, čo som ti povedal! C. Tie šperky sú také nádherné! B. Keby sa len už konečne vrátil! D. Dobrý večer! 30. V ktorej možnosti je veta VŠETCI SA ZÚČASTNÍME SÚŤAŽE POVEDALA PANI UČITEĽKA napísaná správne? A. Všetci sa zúčastníme súťaže, povedala pani učiteľka. B. Všetci sa zúčastníme súťaže. povedala pani učiteľka. C. Všetci sa zúčastníme súťaže, Povedala pani učiteľka. D. Všetci sa zúčastníme súťaže, povedala pani učiteľka. 31. Označ vetu so stúpavou melódiou. A. Komu si včera večer telefonoval? B. Ponáhľaj sa domov! C. Prosíte si na raňajky aj cereálie? D. Keby som bola princeznou V ktorej možnosti sú správne napísané všetky slovné spojenia? A. vydobiť si miesto, kryštáliky ľadu, prikri my nohy B. vydobiť si miesto, krištáliky ľadu, prikry mi nohy C. vydobyť si miesto, kryštáliky ľadu, prikry mi nohy D. vydobyť si miesto, krištáliky ľadu, prikri mi nohy K O N I E C T E S T U

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

2018 Verejný odpočet hospodárenia a hodnotenia činnosti SNM 14. máj 2019 Sídelná budova SNM Vajanského nábrežie 2 Bratislava

2018 Verejný odpočet hospodárenia a hodnotenia činnosti SNM 14. máj 2019 Sídelná budova SNM Vajanského nábrežie 2 Bratislava 2018 Verejný odpočet hospodárenia a hodnotenia činnosti SNM 14. máj 2019 Sídelná budova SNM Vajanského nábrežie 2 Bratislava Financovanie Celkové príjmy 21 352 333 zo štátneho rozpočtu 15 872 698 z vlastných

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti SEPTEMBER 2017 BIENÁLE ILUSTRÁCIÍ BRATISLAVA 2017 (8. september - 29. október), denne okrem pondelka od 9 h do 18 h. Slávnostné otvorenie 26. ročníka Bienále ilustrácií

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov,

aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov, aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov, pracovná učebnica Metodické komentáre k Vlastivede

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Vietnam – Kambodža 2017

Vietnam – Kambodža  2017 Metodické školenie ku Geografickej olympiáde pre stredné školy v školskom roku 2018/2019 Geografická olympiáda - SŠ Na internete www.olympiady.sk Školské kolo kat. Z: štvrtok 24. 1. 2019 od 14:30 do 16:00

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Akcie 2015 MsKS + mesto Topo\276\350any)

(Microsoft Word - Akcie 2015 MsKS + mesto Topo\276\350any) Orientačný a informatívny zoznam kultúrno-spoločenských podujatí v meste Topoľčany v roku 2015 (profesionálne programy, divadlá, koncerty a aktuálne informácie o jednotlivých programoch budú zverejňované

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Výtvarný redaktor Kód kvalifikácie U2642010-01714 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642010 / Výtvarný redaktor SK NACE Rev.2 R UMENIE, ZÁBAVA A REKREÁCIA,

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Zimný semester akademického roka 2019/2020 13.09.2019 o 9:00 1. Modul Grafika a Textový editor Obrázky:

Podrobnejšie

Stredná zdravotnícka škola EK, Športová 349/34, Dunajská Streda Skúšobný test 2 SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA trieda s VJS TEST A časť: Diktát B

Stredná zdravotnícka škola EK, Športová 349/34, Dunajská Streda Skúšobný test 2 SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA trieda s VJS TEST A časť: Diktát B Stredná zdravotnícka škola EK, Športová 349/34, 929 01 Dunajská Streda Skúšobný test 2 SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA trieda s VJS TEST A časť: Diktát B časť: 1. Utvor! a) Priraďovacie súvetie stupňovacie

Podrobnejšie

Gymnázium J. Francisciho-Rimavského, Kláštorská 37, Levoča Prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry TEST B Kód žiaka: Hodnot

Gymnázium J. Francisciho-Rimavského, Kláštorská 37, Levoča Prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry TEST B Kód žiaka: Hodnot Gymnázium J. Francisciho-Rimavského, Kláštorská 37, 054 01 Levoča Prijímacie skúšky zo slovenského jazyka a literatúry 2018 - TEST B Kód žiaka: Hodnotili: Počet bodov: Odpovede vpisujte na vyznačené miesta

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Špeciálna základná škola Partizánska 26, Krupina Inou cestou AVRE DROMEHA Označenie pedagóga Ročník Predmet Tematický celok Učivo Cieľ INOVATKA

Špeciálna základná škola Partizánska 26, Krupina Inou cestou AVRE DROMEHA Označenie pedagóga Ročník Predmet Tematický celok Učivo Cieľ INOVATKA Označenie pedagóga Ročník Predmet Tematický celok Učivo Cieľ INOVATKA ITV Špeciálny pedagóg Mgr. Ingrid Slančíková štrvtý Slovenský jazyk Slovo slabika hláska - písmeno Upevniť učivo o hláskach, ich spájaní

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Pozvanka na laboralim 2012

Pozvanka na laboralim 2012 Potravinárska sekcia Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Učebnice chémie pre základné školy po novom

Učebnice chémie pre základné školy po novom Združenie učiteľov chémie Spojená škola, Tilgnerova 14, 841 05 Bratislava web: www.zuch.sk; e-mail: helena.vicenova@gmail.com VÝROČNÁ SPRÁVA OBČIANSKEHO ZDRUŽENIA ZA ROK 2018 OBSAH 1 Úvod 2 Orgány občianskeho

Podrobnejšie

______________________________ Dopravná súťaž

______________________________     Dopravná   súťaž Detská dopravná súťaž NA BICYKLI BEZPEČNE 2014 - PROPOZÍCIE Vyhlasovateľ súťaže: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (ďalej len MŠVV a Š SR) Usporiadateľ: základné kolá:

Podrobnejšie

bulletin Volím zo zahrani<010D>ia 2015_ver5.indd

bulletin Volím zo zahrani<010D>ia 2015_ver5.indd VOĽBY 5. marca 2016 do Národnej rady Slovenskej republiky volím zo zahraničia a nie je mi to jedno 1 Registrácia voliča zo zahraničia poštou: do 15. januára 2016 Prečo voliť zo zahraničia? 1. Vďaka vašim

Podrobnejšie

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-škvp Ročník Škola (názov, adresa) Slovenský jazyk a

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

ŠTATÚT SÚŤAŽE

ŠTATÚT SÚŤAŽE Príloha č. 1 ŠTATÚT SÚŤAŽE Do práce na bicykli Článok 1 Úvodné ustanovenie Tento štatút určuje pravidlá súťaže s názvom Do práce na bicykli pre zamestnávateľov a ich zamestnancov. Cieľom súťaže je: Článok

Podrobnejšie

ĽUBOMÍR LONGAUER Nedeľa 27. september :03 Zomrel Milan Veselý, náš najzamestnanejší grafický dizajnér Robil vizuál zvučky televíznych novín, ob

ĽUBOMÍR LONGAUER Nedeľa 27. september :03 Zomrel Milan Veselý, náš najzamestnanejší grafický dizajnér Robil vizuál zvučky televíznych novín, ob ĽUBOMÍR LONGAUER Nedeľa 27. september 2015 15:03 Zomrel Milan Veselý, náš najzamestnanejší grafický dizajnér Robil vizuál zvučky televíznych novín, obálky kníh pre takmer všetky vydavateľstvá, plagáty

Podrobnejšie

hviezdoslavov-kubin_2009_sprava-prieskum_publika

hviezdoslavov-kubin_2009_sprava-prieskum_publika HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2009 V ZRKADLE PRIESKUMU PUBLIKA Prieskum publika na HK 2009 organizoval KVK NOC aj na 55. ročníku tejto súťažnej prehliadky recitačného umenia a divadiel poézie. Anketári uskutočnili

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vzdelávací program: INOVAČNÉ VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV ŠKÔL V OBLASTI INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA DETÍ Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT Názov záverečnej prezentácie: Meduška a jej kamaráti

Podrobnejšie

FINANČNÉ RIADITEĽSTVO SLOVENSKEJ REPUBLIKY INTERNÝ RIADIACI AKT č. 83/2012/ Znak finančnej správy a Slávnostný znak finančnej správy Vypracoval

FINANČNÉ RIADITEĽSTVO SLOVENSKEJ REPUBLIKY INTERNÝ RIADIACI AKT č. 83/2012/ Znak finančnej správy a Slávnostný znak finančnej správy Vypracoval FINANČNÉ RIADITEĽSTVO SLOVENSKEJ REPUBLIKY INTERNÝ RIADIACI AKT č. 83/2012/1000100 Znak finančnej správy a Slávnostný znak finančnej správy Vypracoval: Kancelária prezidenta FS Účinné od do: od 22. marca

Podrobnejšie

(Manu\341l)

(Manu\341l) Manuál práce so systémom kampane DPNB 1. Základné rozdelenie záložiek v konte súťažiaceho: 1. Súhrn nájdete v ňom zosumarizované informácie o vašich jazdách, celkovom poradí na Slovensku aj v meste, ušetrenom

Podrobnejšie

Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED1 primárnevzdelávanie Vzdelávacia oblasť: Jazykakomunikácia Predmet:Slovenskýjazyk a liter

Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED1 primárnevzdelávanie Vzdelávacia oblasť: Jazykakomunikácia Predmet:Slovenskýjazyk a liter Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED1 primárnevzdelávanie Vzdelávacia oblasť: Jazykakomunikácia Predmet:Slovenskýjazyk a literatúra Školský rok:2018/2019 Trieda: Spracovala: prvý

Podrobnejšie

1

1 Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Prijímacie skúšky do 1. ročníka, konané dňa 14. mája 2018 Slovenský jazyk a literatúra I. Pravopisné cvičenie 20 bodov Doplňte do textu chýbajúce písmená.

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku Organizačný poriadok speváckej súťaže Duchovná pieseň Generálny biskupský úrad Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Palisády 46, P.O.BOX 289, 810

Podrobnejšie

Užívateľský manuál diaľkového ovládania, pre televíznu službu Fiber TV so Set-top boxom Arris

Užívateľský manuál diaľkového ovládania, pre televíznu službu Fiber TV so Set-top boxom Arris Užívateľský manuál diaľkového ovládania, pre televíznu službu Fiber TV so Set-top boxom Arris 1 Popis diaľkového ovládania Obsah 1 Popis diaľkového ovládania 2 Prehľad funkcií diaľkového ovládania 2.1

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zaver.pisomka_januar2010.doc

Microsoft Word - Zaver.pisomka_januar2010.doc Písomná skúška z predmetu lgebra a diskrétna matematika konaná dňa.. 00. príklad. Dokážte metódou vymenovaním prípadov vlastnosť: Tretie mocniny celých čísel sú reprezentované celými číslami ktoré končia

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

untitled

untitled e-novinky z Hranipexu 11 november 2009 V Sučanoch 11. decembra 2009 Vážení a milí obchodní priatelia, Pomaly sa blíži koniec ďalšieho roku. Vianoce na nás útočia už niekoľko mesiacov. Takže to, že budú

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Spojená škola internátna, Mičurova 364/1 Bytča Jesenné dekorácie z prírodnín námety a postupy pracovno-technickej činnosti Školský internát II. oddelenie Vychovávateľka: Mária Chvíľová Charakteristika

Podrobnejšie

Microsoft Word - CESOM2016_Pokyny_final.doc

Microsoft Word - CESOM2016_Pokyny_final.doc SLOVENSKÝ ZVÄZ ORIENTAČNÝCH ŠPORTOV, Junácka 6, 832 80 Bratislava P O K Y N Y Národných rebríčkových pretekov INOV 8 cup v orientačnom behu na strednej a na dlhej trati CENTRAL EUROPEAN SPRING ORIENTEERING

Podrobnejšie

moja praca

moja praca ABSTRAKT [Zaujmite čitateľa pútavým abstraktom. Zvyčajne ide o krátky súhrn dokumentu. Keď ste pripravení pridať obsah, stačí kliknúť sem a začať písať.] Miroslav Köteleš [Názov kurzu] [Podtitul dokumentu]

Podrobnejšie

Smernica ZMS2014

Smernica ZMS2014 S m e r n i c a o poskytovaní finančného príspevku z rozpočtu Zväzu múzeí na Slovensku 2014 Predstavenstvo Zväzu múzeí na Slovensku vydáva v zmysle Stanov Zväzu múzeí na Slovensku túto Smernica o poskytovaní

Podrobnejšie

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet hodín spolu: Učebnica: Planet plus A1.1 Mes. /hod. September

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 TLAČOVÁ SPRÁVA Prieskum aktuálnych tém Voľby do Národnej rady SR, volebné preferencie a ich vývoj Október a november 2013 6.12.2013 PRIESKUM TRHU, MÉDIÍ A VEREJNEJ MIENKY, VÝVOJ SOFTVÉROV Kremnická 6,

Podrobnejšie

Pozvanka na Laboralim 2009

Pozvanka na Laboralim 2009 Potravinárska sekcia Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava Univerzita Mateja Bela

Podrobnejšie

Celoslovenská súťaž v komornej hre žiakov základných umeleckých škôl

Celoslovenská súťaž v komornej hre žiakov základných umeleckých škôl Celoslovenská súťaž v komornej hre žiakov základných umeleckých škôl MUSICA CAMERATA JÁN ALBRECHT O r g a n i z a č n ý p o r i a d o k celoslovenskej súťaže v komornej hre žiakov základných umeleckých

Podrobnejšie

1

1 SEPTEMBER ÚVOD VZDELÁVACÍ Úvodná hodina. Organizačné pokyny. Opakovanie Čítanie s porozumením Nezvyčajný deň Gramatika Prítomné časy Stavové slovesá, príprava na 4. Deti pracovné skúsenosti 5. Gramatika

Podrobnejšie

manual.indd

manual.indd 1. Všeobecné usmernenia 3 2. Základná definícia loga 4 3. Farebná dispozícia loga 5 4. Ochranná zóna loga 10 5. Minimálna veľkosť loga 11 6. Zakázané varianty loga 12 7. Úrovne používania vizuálu KOŠICE

Podrobnejšie

TVVP INV -4 rocnik

TVVP INV -4 rocnik Tematický výchovno-vzdelávací plán Informatická výchova 4. ročník Spracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED a Školského vzdelávacieho programu ŠTVORLÍSTOK, schválený MZ 30. augusta 202 Šk.

Podrobnejšie

Číslo 1 Šk. rok 2008/2009 Ročník roč. ZŠ s MŠ Lokca praje LAVÍNKA

Číslo 1 Šk. rok 2008/2009 Ročník roč. ZŠ s MŠ Lokca praje LAVÍNKA Číslo 1 Šk. rok 2008/2009 Ročník 3 1.-4. roč. ZŠ s MŠ Lokca praje LAVÍNKA Už sme tu opäť... Milí lavinkári, aj tento rok sa vám budeme prihovárať prostredníctvom nášho časopisu Lavínka, ktorý uţ dobre

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ÚVOD REGIÓN Geografická poloha regiónu, ľudové tradície a remeslá, krása priľahlej prírody, drevené chrámy zapísané ako svetové dedičstvo UNESCO a história bojov z 2. svetovej vojny robia toto mystické

Podrobnejšie

vizualna_identita_au_manual_final.indd

vizualna_identita_au_manual_final.indd Jednotný vizuálny štýl obálky knižných dokumentov 2017 Tento manuál opisuje pravidlá používania jednotného vizuálneho štýlu na obálkach publikácií, monografií, knižných dokumentoch a štúdijných materiáloch

Podrobnejšie

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ v školskom roku 2015/2016 Bratislava jún 2015 Testy z vyučovacích jazykov pre celoslovenské

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Verejnoprávna inštitúcia zabezpečujúca podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu Vznikol na základe zákona č. 284/2014 Z. z. Nahrádza podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry

Podrobnejšie

ZMLUVA O SPOLUPRÁCI A PROPAGÁCII uzatvorená v súlade s 269 ods. 2 Obchodného zákonníka medzi: čl. I. Zmluvné strany partner: Stredné Slovensko, oblast

ZMLUVA O SPOLUPRÁCI A PROPAGÁCII uzatvorená v súlade s 269 ods. 2 Obchodného zákonníka medzi: čl. I. Zmluvné strany partner: Stredné Slovensko, oblast ZMLUVA O SPOLUPRÁCI A PROPAGÁCII uzatvorená v súlade s 269 ods. 2 Obchodného zákonníka medzi: čl. I. Zmluvné strany partner: Stredné Slovensko, oblastná organizácia cestovného ruchu so sídlom: Nám. SNP

Podrobnejšie

STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do

STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do 1. ročníka na školský rok 2017/2018 sa uskutoční v

Podrobnejšie

Pravidla sutaze 25 rokov Ikaru.pages

Pravidla sutaze 25 rokov Ikaru.pages Pravidlá súťaže 25 rokov Ikaru Oslavujte sa nami Zmyslom tohto štatútu je upraviť Pravidlá súťaže 25 rokov Ikaru Oslavujte s nami, ktorá bude prebiehať na území Slovenskej republiky, a to v každom dobrom

Podrobnejšie

Erasmus plus 2018

Erasmus plus 2018 Projekty na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici v roku 2018 Mobility a mladežnícke výmeny v roku 2018 Apríl 2018: Mládežnícka výmena Podnikanie s multimédiami, Jazero Počúvadlo,

Podrobnejšie

Organizacny_poriadok_Ochranarik_ctv112_a_CO

Organizacny_poriadok_Ochranarik_ctv112_a_CO Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky sekcia krízového riadenia Drieňová 22, 826 04 Bratislava 29 Číslo: SKR-45-11/2017 Počet listov: 7 v Bratislave,. 7. 2017 Počet príloh: 1 S c h v a ľ u j e m: generálny

Podrobnejšie

noname

noname Plán výletov, vychádzok a exkurzií na šk. r. 2011/12 I. stupeň: I.A, I.B II.A, II.B Návšteva knižnice na Lietavskej ulici Návšteva ZOO Celodenný školský výlet podľa ponuky ŠvP podľa ponuky III.A, III.B

Podrobnejšie

spolupracujeme s unicef-om III. časť

spolupracujeme s unicef-om III. časť spolupracujeme s unicef-om III. časť Spolupráca našej ZŠ s UNICEF-om 2013/2014 - Škola priateľská k deťom - nadstavbová úroveň VÝSLEDKY ZBIEROK: Školy pre Afriku - 151.- Týždeň modrého gombíka - 170.-

Podrobnejšie

Čítame s deťmi, rodičmi od malička

Čítame s deťmi, rodičmi od malička Čítame s deťmi, rodičmi od malička Iveta Hurná Knižnica pre mládež mesta Košice špeciálna knižnica na Slovensku orientovaná na prácu s deťmi a mládežou bola založená v roku 1955 má spolu 22 pobočiek 18

Podrobnejšie

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán vypracovala : vedúca MZ Š K D vych. Bc.Adriana Valíčková

Podrobnejšie

Základná škola Pavla Horova Michalovce

Základná škola Pavla Horova Michalovce Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/2019 3. ROČNÍK SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracovala: PaedDr: D. Elečková Obsah Charakteristika predmetu.... 2 Ciele učebného predmetu.... 3

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

_ninajova

_ninajova Investičný potenciál Ružomberka a liptovskej oblasti Konferencia časopisu Stavebné fórum.sk spojená s diskusiou Destinácia priemyselný Ružomberok turistický Liptov Ing. Iveta Niňajová, PhD. expert na destinačný

Podrobnejšie

OrganizaĊný poriadok

OrganizaĊný poriadok Organizačný poriadok celoštátnej súťaţe ţiakov so sluchovým postihnutím v jazykových zručnostiach a v matematike s medzinárodnou účasťou Organizačný poriadok tejto súťaţe vychádza zo Smernice Ministerstva

Podrobnejšie

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, TECHNICKÁ VÝCHOVA, SVET PRÁCE A TECHNIKA, OBČIANSKA

Podrobnejšie

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky 2015 2021 Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavie, názor, atď.) označte prosím písmenom X. CHARAKTERISTIKA

Podrobnejšie

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku Organizačný poriadok súťaže Biblická olympiáda z evanjelického a. v. náboženstva a náboženskej výchovy Generálny biskupský úrad Evanjelickej cirkvi

Podrobnejšie

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný program Orange výhody, v ktorom nájdete: zľavy na nákupy

Podrobnejšie

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES) Ort, Datum

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES)  Ort, Datum Seite 1 KNIŽNICA AKO ORIGINÁLNY COWORKINGOVÝ PRIESTOR COWORKING Seite 2 co-, -working: pracovať spolu, v komunite práca vo väčších, otvorených priestoroch každý pracuje nezávisle od seba, pre rôzne firmy

Podrobnejšie

Zasady ochrany osobnych udajov - HAGARA - JULINEK

Zasady ochrany osobnych udajov - HAGARA - JULINEK ZÁSADY OCHRANY OSOBNÝCH ÚDAJOV Informácia o ochrane osobných údajov na web ohľadom súhlasu so spracúvaním osobných údajov na marketingové účely spoločnosti V tomto informačnom memorande vám chceme poskytnúť

Podrobnejšie

untitled

untitled Názov školy:...... Typ školy:... Vyučovací jazyk:... TRIEDNA KNIHA pre primárne vzdelávanie Trieda: Školský rok:....../... Začiatok školského roka dňa: Koniec prvého polroka dňa: Koniec druhého polroka

Podrobnejšie

SKYBOX_290x200_GOLD_press

SKYBOX_290x200_GOLD_press ŠK SLOVAN BRATISLAVA ŠK Slovan Bratislava vznikol v roku 1919 a s takmer 100-ročnou históriou je najúspešnejším futbalovým klubom na Slovensku. Právom sa môže pýšiť najväčším klubovým úspechom na Slovensku

Podrobnejšie

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc)

(Microsoft Word Zadanie na s\372\235a\236 KROS DESIGN AWARD .doc) Podklady pre súťaž KROS DESIGN AWARD Úlohou účastníkov súťaže KROS DESIGN AWARD je navrhnúť 4 formuláre aplikácie. Pre každý formulár sú špecifikované položky, ktoré bude nutné v danom formulári editovať/zobraziť.

Podrobnejšie

Súpis podujatí kultúrno vzdelávacej činnosti KBNM za rok Technika vzniku kníh, OM Kutuzovova, ZŠ Česká Hodina informatickej výchovy,

Súpis podujatí kultúrno vzdelávacej činnosti KBNM za rok Technika vzniku kníh, OM Kutuzovova, ZŠ Česká Hodina informatickej výchovy, Súpis podujatí kultúrno vzdelávacej činnosti KBNM za rok 2012 10.1. Technika vzniku kníh, OM Kutuzovova, ZŠ Česká 20.1. Hodina informatickej výchovy, P12, ŠKD Sibírska 20.1. Hodina informatickej výchovy,

Podrobnejšie

PODUJATIA ODDELENIA KULTÚRY MSÚ V BARDEJOVE 2016

PODUJATIA ODDELENIA KULTÚRY MSÚ V BARDEJOVE 2016 KULTÚRNE PODUJATIA ODDELENIA KULTÚRY MSÚ V BARDEJOVE NA ROK 2019 JANUÁR Názov podujatia: OSLOBODENIE MESTA BARDEJOV Popis podujatia: 1. časť - Kladenie vencov pri pamätníku Vďaky na Námestí SNP v Bardejove.

Podrobnejšie

Vzorový prijímací test zo slovenského jazyka a literatúry

Vzorový prijímací test zo slovenského jazyka a literatúry Vzorový prijímací test zo slovenského jazyka a literatúry GYMNÁZIUM JURA HRONCA UKÁŽKA 1 Neľútostná samota... tá čo ma zabíja tá s ktorou usínam najlepšia priateľka... tak pýtam sa seba nikoho nemám? náručie

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vzdelávací program: INOVAČNÉ VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV ŠKÔL V OBLASTI INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA DETÍ Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT Názov záverečnej prezentácie: Didaktické princípy,

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 6 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu Autor na obrazovke, potom zvolíme Užívateľskú úroveň Pokročilý

Podrobnejšie

si Vás dovoľuje pozvať na KURZ INTERNÝ AUDÍTOR SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA EN ISO 9001:2015 a PREŠKOLENIE INTERNÝCH AUDÍTOROV PODĽA EN ISO 9001:

si Vás dovoľuje pozvať na KURZ INTERNÝ AUDÍTOR SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA EN ISO 9001:2015 a PREŠKOLENIE INTERNÝCH AUDÍTOROV PODĽA EN ISO 9001: si Vás dovoľuje pozvať na KURZ INTERNÝ AUDÍTOR SYSTÉMU MANAŽÉRSTVA KVALITY PODĽA EN ISO 9001:2015 a PREŠKOLENIE INTERNÝCH AUDÍTOROV PODĽA EN ISO 9001:2015 Termín: 12. 13.04.2018 Miesto: Zasadačka TÜV NORD

Podrobnejšie

Národné projekty implementované SAŽO v rámci OPKŽP (2014 – 2020)

Národné projekty implementované SAŽO v rámci OPKŽP (2014 – 2020) Národné projekty implementované SAŽP v rámci OPKŽP (2014 2020) Aktivita sa realizuje v rámci národného projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného

Podrobnejšie

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa Základná škola Sačurov, Školská 389, 094 13 Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre ročník variant A Vypracované podľa učebných osnov ŠKVP A schválených radou školy dňa 28.8.2008

Podrobnejšie

N Á V R H P R O G R A M O V E J Š T R U K T Ú R Y

N Á V R H    P R O G R A M O V E J     Š T R U K T Ú R Y Obec :: Obec Zavarr Sídlo:: 919 26 Zavarr,, Vikttorrí ínova 14 IIČO:: 313203 H O D N O T E N I E P R O G R A M O V É H O R O Z P O Č T U N A R O K 2 0 1 5 K 31..12..2015 V Zavarre dňa 10..2..2016... Sttarrostta

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

Okresné kolo

Okresné kolo Biologická olympiáda kategória E 51. ročník Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti (59. ročník) Celoštátne kolo školský rok 2016/2017 Písomný test odbornosť geológia 1. Dobrovoľných záujemcov o výskum a

Podrobnejšie

Microsoft Word - Návod na obsluhu - klub _1_

Microsoft Word - Návod na obsluhu - klub _1_ 1. Registrácia, prihlásenie Registrácia Registrovať sa v Klube.lekari.sk môže pacient (laická verejnosť), lekár či zdravotnícky pracovník (odborná verejnosť) a spoločnosti zamerané na zdravie. Pri potvrdení

Podrobnejšie

1)

1) Prijímacia skúška z matematiky do prímy gymnázia s osemročným štúdiom Milá žiačka/milý žiak, sme veľmi radi, že ste sa rozhodli podať prihlášku na našu školu. Dúfame, že nasledujúce úlohy hravo vyriešite

Podrobnejšie

Chceli by sme, aby boli naše zistenia použité pre budúci výsku X. gimnazija Ivan Supek Agencija za odgoj i obrazovanje Liceo Scientifico Statale Segue

Chceli by sme, aby boli naše zistenia použité pre budúci výsku X. gimnazija Ivan Supek Agencija za odgoj i obrazovanje Liceo Scientifico Statale Segue Chceli by sme, aby boli naše zistenia použité pre budúci výsku X. gimnazija Ivan Supek H4RSP - The shock of the fall - Filer Nathan Príručka pre zdráhajúcich sa a slabých čitateľov (projekt č. - 2016-1-HR01-KA201-022159)

Podrobnejšie

Názov projektu: „Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách“ ITMS: Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je

Názov projektu: „Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách“ ITMS: Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je Názov projektu: Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách ITMS: 26110130111 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Záverečná prezentácia aktivít

Podrobnejšie

Microsoft Word - hotelGolfer_jun2019_pravidla.docx

Microsoft Word - hotelGolfer_jun2019_pravidla.docx Pravidlá súťaže "Súťaž o pobyt v hoteli GOLFER*** Kremnica" Cieľom tohto dokumentu je úplná a jasná úprava pravidiel súťaže Súťaž o pobyt v hoteli GOLFER*** Kremnica (ďalej len súťaž ). Tieto pravidlá

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie