Pokyny pre tvorcov testov

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Pokyny pre tvorcov testov"

Prepis

1 Pokyny pre tvorcov testov Výber textov Všetky zdroje textov musia byť autentické, v prípade potreby sa však didakticky upravujú pre obidve úrovne. Texty nesmú byť prevzaté z tlačených materiálov určených na skúšku z cudzích jazykov, ktoré už boli publikované, z cudzojazyčných učebníc ani iných didakticky upravovaných materiálov (časopisy určené na vyučovanie cudzích jazykov). Téma v texte musí byť primeraná vekovej skupine maturantov a texty nesmú byť po obsahovej stránke pre žiaka stresujúce (smrť, autonehoda, rozvod, násilie, intolerancia, atď). Texty pre jednotlivé úlohy treba voliť tak, aby sa témy v nich obmieňali. Texty by nemali predpokladať vedomosti súvisiace s poznaním špecifík kultúrneho prostredia, v ktorom je opisovaná situácia umiestnená. Text musí mať názov. Dizajn úloh Úlohy musia byť v súlade so špecifikáciou testu. Položky musia byť rovnomerne rozmiestnené v celom texte. V teste by sa nemali vyskytnúť dve položky s podobnými alebo rovnakými odpoveďami. Ak položky nie sú v tom istom poradí, v akom sa informácie vyskytujú v texte, musí to byť uvedené v inštrukciách. Položky sa nesmú dať riešiť bez toho, aby žiak nepracoval s textom, t.j. odpovede nesmú byť predvídateľné. Riešenie položiek nesmie byť na sebe navzájom závislé, t.j. žiak je schopný riešiť každú položku, aj keď položku pred ňou neriešil (tzv. možnosť nového začiatku). Položky v každej úlohe musia byť očíslované. Autor odovzdá každú úlohu v elektronickej (Word, 12 point in Times New Roman) aj papierovej forme. Spolu s úlohou poskytne autor na samostatnom papieri aj kľúč. Po odpilotovaní úloh a následnej položkovej analýze autor úlohu upraví. Inštrukcie Inštrukcie pre úroveň B1 sú v slovenčine (na školách s vyučovacím jazykom maďarským v maďarčine), na úrovni B2 sú v cieľovom jazyku. Inštrukcie sú štandardizované, musia byť zrozumiteľné, jednoduché a stručné.

2 Počúvanie s porozumením Texty Texty musia byť vhodné pre testovanie ročných žiakov a pre daný typ úlohy. Pri výbere treba zohľadniť počet hovoriacich (odporúčame nie viac ako troch). Treba sa vyhnúť všeobecne známym príbehom, poviedkam, známym príbehom zo života celebrít a pod. Texty by mali byť vhodné na testovanie počúvania s porozumením. V jednom texte môžu byť maximálne traja hovoriaci. Autori musia odovzdať aj prepis textov. Dizajn úloh Intervaly medzi jednotlivými položkami sú približne 7 10 sekúnd, na začiatku textu sekúnd pred prvou položkou. K jednotlivým úlohám nie sú uvádzané príklady. Položky sú rovnomerne rozmiestnené po celom texte. Znenie položiek musí byť zrozumiteľné a nemalo by vyžadovať veľa čítania. Pri formulácii úloh je potrebné dbať na vylúčenie prediktability, t.j. na úlohy nemôže žiak odpovedať bez počutia textu (nahrávky). Výber položiek má byť rozmanitý (nie dve položky, ktoré obsahujú čísla, mená, mená krajín, národnosti...). Pauza na prečítanie zadania závisí od typu úlohy. Po prvom vypočutí nahrávky je pauza 15 sekúnd. Pauza na vypracovanie tiež závisí od typu úlohy. A) multiple choice výber odpovede zo 4 alebo 3 možností Žiakom treba dať oporné body (hlavné myšlienky alebo kľúčové slová), ktoré im umožnia orientovať sa v texte. Každá položka môže mať len jednu správnu odpoveď. Každý distraktor by mal byť spomenutý v texte, ktorý žiak počúva (mal by v ňom odznieť, ale v iných súvislostiach). Štyri možnosti by nemali vyžadovať príliš veľa čítania. Text, ktorý žiak počuje, nie je totožný s vetami, ktoré číta. Časti textu, na ktoré sa viažu položky, musia byť od seba logicky oddelené (nie dve rôzne položky k tomu istému odstavcu). Každá úloha by mala mať o jednu položku viac, ako požaduje špecifikácia. Pauza na prečítanie zadania je 2 minúty. Po prvom vypočutí nahrávky je pauza 15 sekúnd. Pauza na kontrolu po druhom vypočutí je tiež 15 sekúnd. Rozsah textu na počúvanie je približne 3 minúty. B) úloha s krátkymi odpoveďami Položky musia nasledovať v takom poradí, v akom sa informácie vyskytujú v texte. Intervaly medzi položkami sú približne 7 10 sekúnd, na začiatku textu sekúnd pred prvou položkou. V každej položke by mala byť len jedna správna odpoveď. Ak ich je viac, musia byť všetky uvedené v kľúči.

3 V odpovediach sa treba sústrediť na fakty (konkrétne podstatné mená), nie na prídavné mená alebo slovesá, ktoré majú množstvo synoným. Odpoveď nemôže vyžadovať ani subjektívny úsudok žiaka. Je potrebné vyhýbať sa položkám, ktoré vyžadujú v odpovedi dve slová. Vety, ktoré žiaci počujú, nemôžu byť také isté ako vety, ktoré dopĺňajú. Je potrebné vyhnúť sa v odpovediach slovám, ktoré majú ťažké hláskovanie. Každá úloha by mala mať o jednu položku viac, ako požaduje špecifikácia. Pauza na prečítanie zadania je 60 sekúnd. Po prvom vypočutí nahrávky je pauza 15 sekúnd. Pauza na kontrolu odpovedí po druhom počúvaní je jedna minúta. Rozsah textu na počúvanie je približne 2,5 minúty. C) Pravda/nepravda/nie je v texte Intervaly medzi jednotlivými položkami sú približne 7 10 sekúnd, na začiatku textu sekúnd pred prvou položkou. Položka, ktorá si vyžaduje odpoveď Nie je v texte nemôže byť čiastočne pravdivá, takáto položka by sa mala sústrediť na fakt, ktorý sa v texte neuvádza, jej riešenie by nemalo závisieť od uhla pohľadu. Každá úloha by mala mať o jednu položku viac, ako požaduje špecifikácia. Pauza na prečítanie zadania je 60 sekúnd. Po prvom vypočutí nahrávky je pauza 15 sekúnd. Pauza na kontrolu odpovedí po druhom počúvaní je 15 sekúnd. Rozsah textu na počúvanie je približne 2,5 minúty. D) priraďovanie 5 čatí/3 časti Tvrdenia buď parafrázujú výpovede jednotlivých hovoriacich alebo ich sumarizujú (v takom prípade je možné použiť aj jednoslovné položky, napr. zamestnania). Všetky texty sú o tej istej alebo podobnej téme, preto treba dať pozor, aby položky neboli tvorené na myšlienky v textoch, ktoré sa opakujú u viacerých hovoriacich. Položky musia byť vytvorené tak, aby neobsahovali tie isté slová ako texty. Ak úloha pozostáva z piatich častí, v položkách je 5 tvrdení, ktoré žiak musí použiť a jeden distraktor. Ak úloha pozostáva z troch častí, v položkách je 6 tvrdení, ktoré žiak musí použiť. Distraktory nie sú. Pauza na prečítanie zadania sa mení podľa typy úlohy (1 minúta 20 sekúnd, ak ide o jednoslovné položky). Po prvom vypočutí nahrávky je pauza 15 sekúnd. Pauza na kontrolu odpovedí po druhom počúvaní je 15 sekúnd. Rozsah textu na počúvanie je približne 2,5 minúty.

4 Čítanie s porozumením Texty Texty musia byť vhodné pre maturantov a pre daný typ úlohy. Je potrebné sa vyhnúť všeobecne známym príbehom, poviedkam, známym príbehom zo života celebrít a pod. Texty musia byť autentické a treba ich voliť tak, aby sa pre úroveň B2 upravovali čo najmenej. Dizajn úloh Položky by mali byť rozmiestnené v texte rovnomerne. K jednotlivým úlohám nie sú uvádzané príklady. Položky musia byť napísané tak, aby odpoveď nebola priamo závislá od porozumenia slovnej zásoby, ktorá je mimo rozsahu predpísanej slovnej zásoby žiaka s výnimkou položiek, ktoré testujú schopnosť žiaka odhadnúť význam slov z kontextu. Položky by mali byť napísané jednoduchým jazykom a nemali by vyžadovať veľa čítania. Pri formulácii položiek treba dbať na vylúčenie prediktability, t.j. položky treba formulovať tak, aby ich žiak bez prečítania textu nemohol vyriešiť. A) výber zo 7 daných možností A- G Ak sa v úlohe vkladajú späť do textu časti viet, mali by skutočne testovať čítanie s porozumením a nielen gramatiku (t.j. správna voľba by nemala súvisieť len s gramatickou štruktúrou vety). Ak žiaci vkladajú späť do textu prvú časť vety, musí byť napísaná veľkým začiatočným písmenom. Ak žiaci vkladajú časti viet, nemala by byť v možnostiach na výber len jedna časť vety, ktorá je začiatkom vety v texte (a teda je napísaná s veľkým začiatočným písmenom). Na začiatku tejto úlohy by mala byť minimálne jedna alebo dve celé vety, ktoré uvedú žiaka do textu; až potom nasledujú položky. Žiadna položka nesmie mať dve riešenia (teda tá istá veta/časť vety sa nesmie hodiť do dvoch medzier alebo nadpis k dvom odsekom/častiam textu a pod.). Každá úloha by mala mať minimálne o dve položky viac, ako požaduje špecifikácia. B) úloha s alternatívnou odpoveďou Ak ide o typ úlohy, kde sa žiak musí rozhodnúť, či je tvrdenie pravdivé alebo nepravdivé, treba vyberať texty tak, aby jednotlivé tvrdenia neboli pravdivé v jednej časti textu a nepravdivé v druhej. Vhodné sú súvislé texty, ktoré sa dajú rozdeliť na štyri rovnomerne dlhé časti. Ak sú všetky tvrdenia pravdivé, je možné použiť aj štyri krátke texty, v ktorých štyria rôzni ľudia rozprávajú o rovnakej alebo podobnej téme. Žiadne tvrdenie sa nemôže vzťahovať k dvom častiam textu/odsekom. Každá úloha by mala mať minimálne o dve položky viac, ako požaduje špecifikácia.

5 C) úloha s krátkymi odpoveďami Ak položky nenasledujú v takom poradí, v akom sa informácie vyskytujú v texte, musí to byť uvedené v inštrukciách;. V každej položke by mala byť len jedna správna odpoveď. Ak ich je viac, musia byť všetky uvedené v kľúči. V odpovediach sa treba sústrediť na fakty/údaje/konkrétne informácie (napr. konkrétne podstatné mená), nie na prídavné mená, ktoré majú množstvo synoným. Odpoveď nemôže vyžadovať ani subjektívny úsudok žiaka. Výber položiek má byť rozmanitý (nie dve položky, ktoré obsahujú čísla, mená, mená krajín, národnosti, atď.). Je potrebné vyhýbať sa položkám, ktoré vyžadujú v odpovedi dve slová. Formulácia položiek nemôže byť taká istá, ako je formulácia viet v texte. Členy treba uvádzať v položke (t.j. v parafrázovanej vete) a nevyžadovať ich pri odpovedi. Každá úloha by mala mať minimálne o dve položky viac, ako požaduje špecifikácia. D) multiple choice - výber odpovede zo 4 alebo z 3 možností Žiakom treba dať oporné body, ktoré im umožnia orientovať sa v texte. Každá položka môže mať len jednu správnu odpoveď. Každý distraktor by mal byť spomenutý v texte, ktorý žiak číta. Položky by nemali vyžadovať príliš veľa čítania a všetky možnosti by mali byť približne rovnako dlhé. Formulácia položiek nemôže byť taká istá, ako je formulácia viet v texte. Každá úloha by mala mať minimálne o jednu položku viac, ako požaduje špecifikácia.

6 Gramatika/slovná zásoba Vlastnosti textov Zdroje textov musia byť autentické (nesmú byť prevzaté z materiálov určených na vyučovanie alebo testovanie cudzích jazykov). Slovná zásoba a jazykové štruktúry použité v textoch sú primerané úrovniam B1 alebo B2. Rozsah jazykových štruktúr zodpovedá rozsahu, ktorý je určený v cieľových požiadavkách a vzdelávacích štandardoch pre jednotlivé cudzie jazyky. Celkovo je úroveň textov rovnaká alebo trochu nižšia ako je testovaná úroveň jazyka, aby sa zabezpečilo, že ide skutočne o test gramatiky a slovnej zásoby a nie čítania s porozumením. Rozsah textov: slov pre multiple choice na 10 položiek. Texty majú rovnaký rozsah slov v B1 a B2. Texty sú písané pre širokú verejnosť, spadajú do rámca žiakových skúseností a vedomostí a sú napísané pre čitateľov, ktorí sú vekovo a záujmovo porovnateľní s maturantmi. Tematické okruhy textov sú v súlade s cieľovými požiadavkami a vzdelávacími štandardmi. Inštrukcie Inštrukcie k úlohám musia byť jasné, krátke a štandardizované. Dizajn úloh Vypracovanie každej položky musí byť nezávislé na vypracovaní predchádzajúcej položky, t.j. odpoveď na jednu otázku nie je závislá na odpovedi na inú ( možnosť nového začiatku ), z toho dôvodu je potrebné, aby boli medzi jednotlivými položkami najmenej dve slová. Jednotlivé položky by mali testovať čo najširší rozsah jazykových štruktúr a lexiky. V jednej úlohe musí byť minimálne 12 položiek. Odovzdáva aj elektronickú podobu použitého článku (úryvku) a úlohu. A) multiple choice - výber odpovede zo 4 možností Úloha môže testovať aj gramatiku, aj slovnú zásobu. Nesprávne/neexistujúce gramatické tvary nesmú byť použité ako distraktory, t.j. je možné použiť len existujúce tvary. V úlohe je možné použiť aj nulový distraktor, resp. odpoveďou môže byť možnosť, ktorá uvádza, že do vety netreba doplniť žiadne slovo. Nulový distraktor/nulová odpoveď môže byť použitá len v prípade, ak je takýto tvar v súlade s gramatikou daného jazyka (napr. nulový člen v angličtine, vynechané vzťažné zámeno v angličtine a pod.) Vždy je správna len jedna možnosť.

7 V nasledujúcom texte sú vynechané slová (01 10). Za textom nájdete pre každé vynechané miesto štyri možnosti doplnenia. Rozhodnite, ktoré z ponúkaných slov patrí na príslušné miesto textu. Z ponúkaných možností (A) (D) je správna iba jedna. B) výber slov z banky slov Úloha testuje slovnú zásobu. Každá položka má iba jedno riešenie. Identifikácia správneho riešenia by nemala závisieť iba od poznania gramatických pravidiel daného cudzieho jazyka (napr. an instructor). Prečítajte si nasledovný text a do medzier doplňte chýbajúce slová. Z ponúkaných 15 slov je iba 10 správnych. C) vytvorenie správneho slovesného tvaru Úloha testuje gramatiku. Do kľúča je potrebné uviesť všetky správne možnosti riešenia (rozlišovanie veľkých a malých písmen na začiatku vety nie je relevantné, v angličtine treba uviesť aj skrátené tvary). Slovesá v zátvorkách dajte do správneho tvaru. D) modifikovaný cloze Úloha testuje gramatiku. Dopĺňajú sa slová, ktoré majú iba gramatickú funkciu, t.j. neplnovýznamové slová, (napr.: predložky, členy, pomocné slovesá, vzťažné zámená, spojky a pod). Pozorne si prečítajte nasledujúci text a doplňte chýbajúce slová v správnom tvare tak, aby text dával význam. E) slovotvorba Úloha testuje slovnú zásobu a slovotvorné postupy. Testujú sa slovotvorné postupy zamerané na prefixáciu a sufixáciu s ohľadom na špecifiká derivatológie daného cudzieho jazyka. Odvodené slovo musí byť aj v správnom gramatickom tvare vzhľadom na kontext vety. Zmeňte slovný druh slov uvedených v zátvorkách a dajte ich do správneho tvaru tak, aby text dával význam.

8 F) oprava textu Úloha testuje gramatiku. Jeden riadok textu musí obsahovať len jednu testovanú položku. Slovo, ktoré do riadka nepatrí, sa v ňom môže vyskytovať len raz. Je porebné vyhnúť sa takým jazykovým konštrukciám, v ktorých je viac možností riešenia. Pozorne si prečítajte text. Niektoré riadky sú správne, niektoré obsahujú JEDNO slovo, ktoré by tam nemalo byť. Ak je riadok správny, označte ho vedľa čísla riadka na odpoveďovom hárku. Ak riadok obsahuje slovo, ktoré by v ňom nemalo byť, napíšte vedľa čísla riadka toto slovo. Na začiatku sú uvedené dva príklady.

9 Rozprávanie Vybrané úlohy musia byť v súlade s cieľovými požiadavkami pre maturantov a so špecifikáciou testu. Na splnenie úlohy by sa od žiaka nemalo vyžadovať priveľa predstavivosti a kreativity. Treba sa vyhýbať otázkam, ktoré sú založené na faktografických informáciách a vedomostiach (Kto je na obrázku? Čo vieš o Shakespearovi? Ako sa volá najvyššia budova v...?). Opis a porovnávanie obrázkov Obrázky treba vyberať tak, aby stimulovali žiakov k produkcii rôznorodých gramatických štruktúr a dostatočného rozsahu jazyka, t.j. mali by znázorňovať ľudí pri nejakej činnosti, nemali by byť statické. Obrázky musia byť jednoznačné a zreteľné, nemusia byť farebné. Fotokópia by mala byť čierno-biela a nie väčšia ako formát A4. Obrázky musia byť vhodné pre vekovú skupinu maturantov. Na tej istej maturitnej skúške by mal byť použitý rovnaký typ úlohy (buď opis alebo porovnanie), aby skúška bola rovnaká pre všetkých. Stresujúce, priveľmi abstraktné, symbolické obrázky, obrázky so skrytou myšlienkou sú nevhodné. Riadený rozhovor Stimuly by mali byť vypracované v dvoch verziách: jedna pre žiaka s tematickými okruhmi, druhá pre skúšajúceho s vopred pripravenými otázkami (postačujúce sú 3 stimuly). Treba sa vyhýbať otázkam, na ktoré stačí odpovedať áno - nie. Každý žiak by mal dostať otázky podobného typu: napr. o nejakej udalosti v minulosti, o plánoch do budúcnosti a pod., aby sa dal otestovať čo najväčší rozsah gramatických štruktúr a jazykových funkcií, rozsahu jazyka. Konkrétne otázky sa nemôžu objaviť na stimule pre žiaka. Žiak má počas prípravy k dispozícii len okruhy. Rozhovor iniciuje skúšajúci uvedením, že žiak ukončil prvú časť (opis obrázka) a prechádza k druhej časti. V úvode riadeného rozhovoru necháme žiaka približne tri minúty samostatne hovoriť, aby sme zistili, či je schopný produkovať súvislý prejav k danej problematike. Zodpovednosť za otázky je na strane skúšajúceho, ktorý má viesť žiaka k príslušnej interakcii a produkcii rozmanitých gramatických štruktúr (odporúčame, aby tieto boli jednotné pre všetkých žiakov, napr. adekvátne použitie minulých časov, podmienkových viet, nedovoliť žiakovi používať výlučne prítomné časy). Situačná úloha Situačná úloha musí byť napísaná tak, aby si vyžadovala skutočnú interakciu v zadanej situácii z reálneho života a táto interakcia by mala viesť k požadovanému výstupu (dohode, kompromisu,...). Treba vytvoriť situácie, ktoré sú realistické, vhodné pre danú vekovú skupinu a v ktorých je pre nich prirodzené rozprávať v cudzom jazyku.

10 Od žiaka by sa nemalo vyžadovať, aby hral úlohu, s ktorou sa nevie stotožniť alebo s ktorou sa stotožňuje ťažko (úlohy, v ktorých sa žiak sťažuje riaditeľovi školy na konkrétneho učiteľa nie sú vhodné). Odporúčame, aby bol skúšajúci v úlohe dospelého človeka. Skúšajúci, ktorý je žiakovi v úlohe partnerom, by nemal rozprávať viac ako žiak. Úloha musí byť napísaná tak, aby sa žiak musel pýtať, iniciovať interakciu, udržiavať rozhovor a pod. Skúšajúci nevystupuje v úlohe učiteľa, t. j. nedopĺňa žiakove odpovede, len vedie rozhovor, na skúške žiaka nikdy neopravuje, počas skúšky sa nikdy nevyjadruje o žiakovom výkone, nespochybňuje, čo žiak povedal, ani nekomentuje jeho názory, prejavuje úprimný záujem o to, čo žiak hovorí, počúva žiaka, pretože ho jeho výpovede úprimne zaujímajú a nie preto, že hodnotí, vyhýba sa otázkam, na ktoré stačí odpovedať áno - nie, rozhovor iniciuje uvedením, že žiak ukončil prvú časť (opis obrázka) a prechádza k druhej časti, v úvode riadeného rozhovoru nechá žiaka približne tri minúty samostatne hovoriť, aby sa zistilo, či je schopný súvisle rozprávať o danej problematike, otázky kladie tak, aby žiaka stimulovali k vyjadreniu názoru, nesmú testovať jeho vedomosti zo žiadnej oblasti. Z hľadiska psychohygieny, objektivity a reliability skúšania odporúčame, aby sa úlohy členov komisie po vyskúšaní 5 žiakov vymenili (t.j. skúšajúci si vymení úlohu s jedným hodnotiteľom, predseda komisie zostáva vo funkcii hodnotiteľa). Všetci hodnotitelia by mali prejsť tréningom, aby ich hodnotenie bolo štandardizované aspoň v rámci školy.

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa zúčastnilo spolu 42 054 žiakov. V dňoch 12. 15. marca

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program: 2010/2011

Školský vzdelávací program:  2010/2011 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Európske štúdiá NEMECKÝ JAZYK päťročné štúdium ÚVOD* Vzdelávací štandard z francúzskeho jazyka, úroveň B1, svojou štruktúrou, obsahom aj rozsahom korešponduje s pôvodným

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 TVORBA TESTOVACÍCH NÁSTROJOV Z CUDZÍCH JAZYKOV K JEDNODUCHÝM ODBORNÝM TEXTOM Jana Kucharová Bratislava, 20. 21. október 2015 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

kriteria hodnotenia

kriteria hodnotenia Základná škola s Materskou školou Vagonárska ulica 1600/4, Poprad - Spišská Sobota Zásady a kritéria hodnotenia a klasifikácie žiakov v predmete cudzí jazyk V Poprade 04.09. 2017 1 Všeobecné informácie

Podrobnejšie

Didaktické testy

Didaktické testy Didaktické testy Didaktický test - Nástroj systematického zisťovania výsledkov výuky - Obsahuje prvky, ktoré je možné využiť aj v pedagogickom výskume Druhy didaktických testov A) Didaktické testy podľa

Podrobnejšie

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016 Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2016 September 2016 TESTOVANIE T5-2016 TERMÍN TESTOVANIA TESTOVANIE JE URČENÉ CIELE TESTOVANIA TESTY ADMINISTRUJÚ TESTOVANÉ PREDMETY

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ v školskom roku 2015/2016 Bratislava jún 2015 Testy z vyučovacích jazykov pre celoslovenské

Podrobnejšie

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-škvp Ročník Škola (názov, adresa) Slovenský jazyk a

Podrobnejšie

1

1 SEPTEMBER ÚVOD VZDELÁVACÍ Úvodná hodina. Organizačné pokyny. Opakovanie Čítanie s porozumením Nezvyčajný deň Gramatika Prítomné časy Stavové slovesá, príprava na 4. Deti pracovné skúsenosti 5. Gramatika

Podrobnejšie

ČG_O.L

ČG_O.L Analýza a vyhodnotenie pilotných testov s využitím rôznych štatistických metód Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Základné ukazovatele testovaní Dva

Podrobnejšie

Zvýšenie kvality......

Zvýšenie kvality...... Testovanie 9 2019 Výsledky celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií a stredných športových škôl s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2018/2019 Testovanie

Podrobnejšie

Pokyny_Doctorandorum dies

Pokyny_Doctorandorum dies (a) Forma príspevku Pokyny pre autorov/autorky článkov do konferenčného zborníku Príspevky možno písať v jazyku: slovenský, český, anglický, nemecký, francúzsky, ruský. Text, tabuľky, obrázky používať

Podrobnejšie

Učebné osnovy

Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby Ročník Škola (názov, adresa) Názov ŠkVP Kód a názov ŠVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelania Dĺžka štúdia Forma štúdia Vyučovací jazyk Iné Učebné osnovy Konverzácia

Podrobnejšie

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet hodín spolu: Učebnica: Planet plus A1.1 Mes. /hod. September

Podrobnejšie

Kriteria 2019

Kriteria 2019 Riaditeľ Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada 2178, Námestovo v súlade s 62 až 68 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a v súlade so zákonom NR SR č. 596/2003

Podrobnejšie

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa

Základná škola Sačurov, Školská 389, Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 1. ročník variant A Vypracované podľa Základná škola Sačurov, Školská 389, 094 13 Sačurov Tématický výchovno vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre ročník variant A Vypracované podľa učebných osnov ŠKVP A schválených radou školy dňa 28.8.2008

Podrobnejšie

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx MATURITA 2010 Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Podrobnejšie

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENS

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENS SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA SKRATKA PREDMETU SJL ROČNÍK DEVIATY

Podrobnejšie

Tabuľky_teoria

Tabuľky_teoria Tabuľky v programe Microsoft Word Vytvorenie tabuľky Pred samotným vyhotovením tabuľky sa odporúča pripraviť si náčrt, na ktorom sa rozvrhne rozdelenie údajov do riadkov a stĺpcov. Tabuľku vytvoríme pomocou

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Inform\341cie o maturite - gymn\341zi\341 s VUJ slovensk\375m 2014)

(Microsoft Word - Inform\341cie o maturite - gymn\341zi\341 s VUJ slovensk\375m 2014) Maturitná skúška 2015 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom slovenským Bratislava 2014 MATURITA 2015 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

Základná škola s materskou školou Petrovice

Základná škola s materskou školou Petrovice Základná škola s materskou školou Hlboké nad Váhom SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV Školský rok 2017/2018 Prerokovaný na rade školy a MZ dňa 28.08.2017 Systém hodnotenia žiakov je vnútorný dokument školy, ktorý

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Združenie základných škôl Slovenska Celoslovenské zasadanie pléna RNDr. Miroslav Repovský a Mgr. Viktória Khernová 25. apríla 2018, Horný Smokovec Čomu sa budeme venovať... 1. Porovnaniu medzinárodných

Podrobnejšie

PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019

PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019 PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019 Anglický jazyk úrovne B1 a B2 Každé maturitné zadanie sa skladá z troch úloh. Úloha č. 1 Vizuálny podnet

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2017 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom ukrajinským Bratislava 2016 MATURITA 2017 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2019 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov strednej odbornej školy a konzervatória s vyučovacím jazykom maďarským Bratislava 2018 MATURITA 2018 Organizáciu

Podrobnejšie

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA DIDAKTICKÉ MYSLENIE A POSTUPY UČITEĽA OBOZNÁMENIE SA SO VŠEOBECNÝMI CIEĽMI VÝUČBY A PREDMETU UJASNENIE TÉMY V RÁMCI TEMATICKÉHO CELKU DIDAKTICKÁ ANALÝZA UČIVA KONKRETIZÁCIA CIEĽOV VO VZŤAHU MOŽNOSTIAM

Podrobnejšie

Zvýšenie kvality......

Zvýšenie kvality...... Testovanie 9 2019 Výsledky celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií a stredných športových škôl s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2018/2019 Testovanie

Podrobnejšie

Učebné osnovy

Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby Ročník Škola (názov, adresa) Názov ŠkVP Kód a názov ŠVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelania Dĺžka štúdia Forma štúdia Vyučovací jazyk Iné Charakteristika

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Animátor v cestovnom ruchu Kód kvalifikácie C5169002-01430 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cest. ruch SK ISCO-08 5169002 / Animátor voľného času SK NACE

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2019 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom slovenským Bratislava 2018 MATURITA 2019 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu, skupiny študijných

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Vydavateľský redaktor Kód kvalifikácie U2642007-01713 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642007 / Vydavateľský redaktor SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE A KOMUNIKÁCIA,

Podrobnejšie

11

11 11 ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA Skupina učebných odborov: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II Cieľom záverečnej skúšky (ďalej len ZS ) je overenie vedomostí a zručností žiakov v rozsahu učiva určeného vzdelávacími

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vzdelávací program: INOVAČNÉ VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV ŠKÔL V OBLASTI INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA DETÍ Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT Názov záverečnej prezentácie: Didaktické princípy,

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

seminarna_rocnikova_a_bakalárska práca

seminarna_rocnikova_a_bakalárska práca Seminárna, ročníková a bakalárska práca 1. Seminárna a ročníková práca A. Seminárna a ročníková práca musí spĺňať nasledovné formálne požiadavky: Titulný list seminárnej práce 1. Názov univerzity a pod

Podrobnejšie

Vzdelávací štandard pre učebné odbory, ktorých absolvovaním žiak získa stredné odborné vzdelanie MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA CHARAKTERISTIKA PREDMETU

Vzdelávací štandard pre učebné odbory, ktorých absolvovaním žiak získa stredné odborné vzdelanie MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA CHARAKTERISTIKA PREDMETU MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA CHARAKTERISTIKA PREDMETU Vyučovací predmet maďarský jazyk a literatúra má v podsystéme národnostného školského vzdelávania Slovenskej republiky centrálne postavenie. Tento vyučovací

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Podlahár špeciálnych podláh Kód kvalifikácie C7122001-01534 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Stavebníctvo, geodézia a kartografia SK ISCO-08 7122001 / Podlahár SK NACE Rev.2 F STAVEBNÍCTVO,

Podrobnejšie

moja praca

moja praca ABSTRAKT [Zaujmite čitateľa pútavým abstraktom. Zvyčajne ide o krátky súhrn dokumentu. Keď ste pripravení pridať obsah, stačí kliknúť sem a začať písať.] Miroslav Köteleš [Názov kurzu] [Podtitul dokumentu]

Podrobnejšie

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u

MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, u MATURITA 2017 pokyny a informácie pre žiakov Maturitná skúška (MS) z vyučovacích jazykov (slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra, ukrajinský jazyk a literatúra) a slovenského jazyka

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 PREDSTAVA VS. REALITA PRI VYTVÁRANÍ POLOŽIEK ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY V E-TESTE Mgr. Alžbeta Palacková, Mgr. Branislav Hudcovský Bratislava, 21. október 2015 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú

Podrobnejšie

Microsoft Word - FJB_06.doc

Microsoft Word - FJB_06.doc Externá časť maturitnej skúšky 006 Záverečná správa zo štatistického spracovania testu francúzskeho jazyka úroveň B PhDr. Iveta Sklenárová ŠPÚ Bratislava 006 ÚVOD.... Základné informácie o externej časti

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Majster (supervízor) v strojárskej výrobe Kód kvalifikácie C3122012-00776 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 3122012 / Majster (supervízor)

Podrobnejšie

UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročn

UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročn UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročne: 99h Poznámka Učebné osnovy sú totožné so vzdelávacím

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFI\310 MS a GS z vyu\350ovac\355ch jazykov.doc)

(Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie  PFI\310 MS a GS z vyu\350ovac\355ch jazykov.doc) Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky a generálnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry maďarského jazyka a literatúry ukrajinského jazyka a literatúry slovenského jazyka

Podrobnejšie

Zvýšenie kvality......

Zvýšenie kvality...... Testovanie 9-16 Výsledky celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka ZŠ 15/16 Testovanie 9-16 Riadny termín 6. apríl 16 Náhradný termín 19. apríl 16 Administrované testy Test z matematiky Test zo slovenského

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2011 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokument

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2011 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokument ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2011 Vyhlásené: 9. 7. 2011 Časová verzia predpisu účinná od: 1. 9.2012 do: 31. 8.2016 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 209 VYHLÁŠKA Ministerstva

Podrobnejšie

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ 4. POKYNY PRE ADMINISTRÁTORA ELEKTRONICKÉHO TESTOVANIA ELEKTRO

Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ 4. POKYNY PRE ADMINISTRÁTORA ELEKTRONICKÉHO TESTOVANIA ELEKTRO Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ 4. POKYNY PRE ADMINISTRÁTORA ELEKTRONICKÉHO TESTOVANIA ELEKTRONICKÉ TESTOVANIE Zvyšovanie kvality vzdelávania na

Podrobnejšie

Príloha k iŠkVp 2018/2019

Príloha k iŠkVp 2018/2019 Príloha k iškvp 2018/2019 Učebný plán pre 9. ročník ZŠ s MŠ Voderady Učebný plán pre 9. ročník Podľa tohto učebného plánu postupujú len žiaci 9. ročníka v školskom roku 2018/2019. Učebný plán pre 9. ročník

Podrobnejšie

aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov,

aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov, aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov, 1. časť, Vlastiveda pre štvrtákov, 2. časť, Metodické

Podrobnejšie

Microsoft Word - Struktura IVP+ schval dol.doc

Microsoft Word - Struktura IVP+ schval dol.doc Štruktúra individuálneho vzdelávacieho programu pre žiakov s viacnásobným postihnutím vzdelávaných v triedach špeciálnych základných škôl podľa individuálnych vzdelávacích programov Ministerstvo školstva

Podrobnejšie

TA

TA 29.5.2017 A8-0189/ 001-013 POZMEŇUJÚCE NÁVRHY 001-013 predložené Výbor pre hospodárske a menové veci Správa Tom Vandenkendelaere Sadzby dane z pridanej hodnoty uplatňované na knihy, noviny a periodiká

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, TECHNICKÁ VÝCHOVA, SVET PRÁCE A TECHNIKA, OBČIANSKA

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Architekt informačných systémov Kód kvalifikácie U2511002-01348 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2511002 / IT architekt, projektant SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE

Podrobnejšie

Uvod do slovenskeho jazyka

Uvod do slovenskeho jazyka U n i v e r z i t a P. J. Š a f á r i k a v K o š i c i a c h Ú s t a v f i l o l o g i c k ý c h a s o c i á l n y c h v i e d Kód KAA/USLJ S Y L A B U S P R E D M E T U Názov: Úvod do slovenského jazyka

Podrobnejšie

Microsoft Word - Rozv_kom_schop_na_skol_s_VJM

Microsoft Word - Rozv_kom_schop_na_skol_s_VJM Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Prioritná os: Opatrenie: Prijímateľ: Názov projektu: Kód ITMS projektu: 26140230002, 26120130002 Aktivita: Prioritná

Podrobnejšie

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo, PhD. Konzultant: doc. RNDr. Stanislav Krajči, PhD.

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Výtvarný redaktor Kód kvalifikácie U2642010-01714 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642010 / Výtvarný redaktor SK NACE Rev.2 R UMENIE, ZÁBAVA A REKREÁCIA,

Podrobnejšie

Microsoft Word - manual_ESS_2010

Microsoft Word - manual_ESS_2010 Manuál projektu ESS 2010 Školiaci materiál k projektu ESS 2010 Čo je Európska sociálna sonda? ESS je medzinárodný výskumný projekt, cieľom ktorého je monitorovať a interpretovať postoje a názory obyvateľov

Podrobnejšie

Ucebne osnovy

Ucebne osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby Ročník Kód a názov učebného odboru Vyučovací jazyk Anglický jazyk 1 hodina týždenne, 33 hodín 1 hodina týždenne, 33 hodín 1 hodina týždenne, 30 hodín Spolu 96 hodín

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Osobnosť tvoria jedinečné charakteristiky spôsobu myslenia, cítenia, správania spolu s mechanizmami (skrytými alebo nie) za týmito procesmi. Základné prístupy k osobnosti a ich kľúčové témy Základný prístup

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2019 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov bilingválnych stredných odborných škôl Bratislava 2018 MATURITA 2019 Organizáciu maturitnej skúšky (MS) upravuje

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh

Matematický model činnosti sekvenčného obvodu 7 MATEMATICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčnéh 7 MTEMTICKÝ MODEL ČINNOSTI SEKVENČNÉHO OBVODU Konečný automat predstavuje matematický model sekvenčného obvodu. Konečný automat je usporiadaná pätica = (X, S, Y, δ, λ,) (7.) kde X je konečná neprázdna

Podrobnejšie

Základná škola Pavla Horova Michalovce

Základná škola Pavla Horova Michalovce Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/2019 3. ROČNÍK SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracovala: PaedDr: D. Elečková Obsah Charakteristika predmetu.... 2 Ciele učebného predmetu.... 3

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

bsah

bsah POKYNY PRE EXTERNÝ DOZOR k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2015 25. november 2015 Bratislava Október 2015 Všetky informácie týkajúce sa testovania budú elektronicky zverejnené na internetových

Podrobnejšie

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre 1.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha)

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre 1.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha) Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha) Spracovaný v rámci projektu: E-learning vo výchovno-vzdelávacom

Podrobnejšie

Prehľad dôležitých podujatí

Prehľad dôležitých podujatí Ž I LI N S K Ý samosprávny kraj zriaďovateľ STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA LESNÍCKA A DREVÁRSKA Jozefa Dekreta Matejovie Hradná 534, 033 14 Liptovský Hrádok V zmysle zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní

Podrobnejšie

DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené)

DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené) DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené) 2. Miesto výkonu montážnych prác Mesto, obec 3. Investor

Podrobnejšie

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia sú v nich reprezentované stručne charakterizovanými

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

12.3 Maturitná skúška z odbornej zložky Maturitná skúška z odbornej zložky pozostáva z praktickej časti (PČOZ) a teoretickej časti (TČOZ). Maturitné t

12.3 Maturitná skúška z odbornej zložky Maturitná skúška z odbornej zložky pozostáva z praktickej časti (PČOZ) a teoretickej časti (TČOZ). Maturitné t 12.3 Maturitná skúška z odbornej zložky Maturitná skúška z odbornej zložky pozostáva z praktickej časti (PČOZ) a teoretickej časti (TČOZ). Maturitné témy pre PČOZ a TČOZ vychádzajú z výkonových štandardov

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 6 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu Autor na obrazovke, potom zvolíme Užívateľskú úroveň Pokročilý

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Projektový manažér pre informačné technológie Kód kvalifikácie U2421003-01391 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2421003 / Projektový špecialista (projektový

Podrobnejšie

Microsoft Word - Usmernenie k skúške o OS.rtf

Microsoft Word - Usmernenie k skúške o OS.rtf Proces overovania odbornej spôsobilosti základné pojmy a náležitosti podľa zákona č. 315/2012, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Technický pracovník v hutníctve Kód kvalifikácie U3117006-01275 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 3117006 / Technický pracovník v hutníctve

Podrobnejšie

UČEBNÉ OSNOVY – MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA PRE ŽIAKOV S ĽAHKÝM STUPŇOM MENTÁLNEHO POSTIHNUTIA

UČEBNÉ OSNOVY – MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA PRE ŽIAKOV S ĽAHKÝM STUPŇOM MENTÁLNEHO POSTIHNUTIA VZDELÁVACÍ PROGRAM - MAĎARSKÝ JAZYK A LITERATÚRA PRE ŽIAKOV S ĽAHKÝM STUPŇOM MENTÁLNEHO POSTIHNUTIA Vypracovala: Mgr. Judita Vaňová, Hajnalka Nagy Pre 5. ročník - schválené MZ, dňa: 24.8.2017 Vzdelávací

Podrobnejšie

Úvod

Úvod CHARAKTERISTIKA PREDMETU SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Predmet slovenský jazyk a literatúra ako súčasť vzdelávacej oblasti jazyk a komunikácia je jedným z kľúčových všeobecnovzdelávacích predmetov, ktorého

Podrobnejšie

Správa o výsledkoch EČ MS 2010 – anglický jazyk úroveň B1

Správa o výsledkoch EČ MS 2010 – anglický jazyk úroveň B1 Maturitná skúška 2013 Správa o výsledkoch externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky z anglického jazyka úroveň B1 PaedDr. Miroslava Mišová Bratislava 2013 Obsah POUŽITÉ SKRATKY A

Podrobnejšie

TVVP INV -4 rocnik

TVVP INV -4 rocnik Tematický výchovno-vzdelávací plán Informatická výchova 4. ročník Spracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED a Školského vzdelávacieho programu ŠTVORLÍSTOK, schválený MZ 30. augusta 202 Šk.

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Spojená škola internátna, Mičurova 364/1 Bytča Jesenné dekorácie z prírodnín námety a postupy pracovno-technickej činnosti Školský internát II. oddelenie Vychovávateľka: Mária Chvíľová Charakteristika

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Technik kontroly kvality v hutníctve, laborant Kód kvalifikácie U3117007-00419 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 3117007 / Technik kontroly

Podrobnejšie

Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače Kritériá na prijímacie konanie pre študijné odbory školský rok 2018/2019 (denné štúdium)

Stredná odborná škola technická, Kozmálovská cesta 9, Tlmače Kritériá na prijímacie konanie pre študijné odbory školský rok 2018/2019 (denné štúdium) Kritériá na prijímacie konanie pre študijné odbory školský rok 2018/2019 (denné štúdium) 1. Počty žiakov a tried, ktoré možno prijať do prvého ročníka študijných odborov Podľa 65 ods. 1) Zákona č. 245/2008

Podrobnejšie

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Zimný semester akademického roka 2019/2020 13.09.2019 o 9:00 1. Modul Grafika a Textový editor Obrázky:

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Sveda

Microsoft PowerPoint - Sveda Aktivity a návrhy Slovenskej matematickej spoločnosti JSMF Dušan Šveda Žilina, 9. februára 2016 Matematické vzdelávanie v kontexte STEM vzdelávania a potrieb praxe 1 Hlavné ciele činnosti SMS - vytvorenie

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pekár Kód kvalifikácie U7512001-00885 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 7512001 / Pekár SK NACE Rev.2 C PRIEMYSELNÁ VÝROBA, 10 Výroba potravín Doklad o získanej

Podrobnejšie

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN 1337-9321 Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) Vydáva: VYSOKÁ

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Ciele štúdie PISA a jej priebeh na národnej úrovni Finančná a štatistická gramotnosť žiakov v kontexte medzinárodných

Podrobnejšie

Microsoft Word - 3 Pokyny pre admin_9_2. testu.docx

Microsoft Word - 3 Pokyny pre admin_9_2. testu.docx KOMPARO Pomocník dobrých škôl Pokyny pre administrátorov testu zo slovenského jazyka a literatúry (2. test) pre žiakov 9. ročníka ZŠ a kvarty OG Každý administrátor musí mať tento dokument pri sebe, keď

Podrobnejšie

Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od

Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od 1.9.2017 Obsah prílohy č.3 Obsah Anglický jazyk, seminár z anglického jazyka... 3 Chémia, seminár z chémie... 6

Podrobnejšie