Rádioastronóm - Rudolf Slošiar Publikované: , Kategória: Interview Lovec rádiových vĺn nielen z vesmíru! Aká je úloha rá

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Rádioastronóm - Rudolf Slošiar Publikované: , Kategória: Interview Lovec rádiových vĺn nielen z vesmíru! Aká je úloha rá"

Prepis

1 Rádioastronóm - Rudolf Slošiar Publikované: , Kategória: Interview Lovec rádiových vĺn nielen z vesmíru! Aká je úloha rádioastronóma? Rádioastronómia sa zaoberá štúdiom vesmíru a nebeských telies prostredníctvom rádiových vĺn. S rozdielnym prístrojovým vybavením je možne, na každej vlnovej dĺžke, pozorovať niečo iné. Od detekcie bleskov a monitorom ionosferických porúch na veľmi dlhých vlnách až po milimetrové vlny mikrovĺnneho žiarenia kozmického pozadia. Z pohľadu súčasného rádioastronóma je tu ale jeden, dosť vážny problém. Postupom času a to od dôb vzniku rádiotechniky ako takej, neustále narastá rádiové znečistenie. Zdroje rádiového signálu ako sú napríklad televízne a rozhlasové vysielače, mobilný operátori, rôzne rádioreléové, radarové a komunikačné systémy spôsobili to že v celom frekvenčnom spektre nieje kúsok volného miesta na nerušené pozorovanie. Ak by som mal odpovedať na otázku, aká je úloha rádioastronóma? Tak okrem toho, že pozoruje a študuje vesmír je aj to, že musí neustále zdokonalovať pozorovaciu techniku aby v stále narastajúcom rádiovom šume našiel aspoň náznak signálu mimozemského pôvodu. Rádioastronómia je veľmi mladý vedný odbor astronómie a z histórie hádam len toľko, že jej vznik sa datuje niekde do začiatku tridsiatych rokov minulého storočia. Bol to Karl Guthe Jansky, ktorý ako prvý zaznamenal rádiový šum neznámeho pôvodu a neskôr popísal ako rádiový šum mimozemského pôvodu. S anténou a jednoduchým prijímačom, naladeným na frekvenciu 20,5MHz lokalizoval jeho maximum a označil ho ako šum Mliečnej dráhy. Trvalo ale ešte niekoľko rokov, pokiaľ jeho výsledky meraní uznala astronomická akademická obec a neskôr bola na jeho počesť pomenovaná jednotka na meranie hustoty rádiového toku, teda 1 Jansky.

2 Je na túto prácu potrebné nejaké špeciálne vybavenie? Áno! Tu je v podstate zásadný rozdiel oproti optickej astronómii. Bežne v predaji je možné, kúpiť si ďalekohľad ľubovolnej kvality. Menšie, väčšie až po kvalitne profesionálne teleskopy. Takže, keď sa astronóm rozhodne, že chce pozorovať nejaký kozmický objekt, kúpi si ďalekohľad, postaví si ho na záhradu a môže pozorovať. V rádioastronómii je to ale úplne inak. Keď sa povie rádioastronómia, určite si každý z nás predstaví veľký rádioteleskop. Tá predstava je samozrejme správna ale tento symbol rádioastronómie je len parabolická anténa. Všetko ostatné prístrojové vybavenie je špeciálne. Pre profesionálne observatória sú prístroje, prijímače a všetky potrebné komponenty vyrábané na zákazku ale rádioastronóm amatér je odkázaný len na vlastnú tvorivosť. Antény, prijímače a ostatné súčasti pozorovacej zostavy si musí vyrobiť sam na kolene. Aké sú vaše hlavné oblasti výskumu? Tu si trošku pomôžem citátom doktora Jiřího Grygara, ktorý veľmi dobre vystihuje rádioastronómiu ako takú. To, co je pro jednoho badatele šum, jsou pro jiného badatele data Ja by som teda to, čo robím nenazýval výskumom ale skôr bádaním amatérskeho rádioastronóma. :-) Nešpecializujem sa len na jednu vlnovú dĺžku. V rádioastronomii je to tak, že ten istý objekt je možné sledovať na rôzných frekvenciách a tak je skôr potreba experimentovať v celom frekvenčnom spektre. Určite ale viem, že moje úplne prvé pozorovanie bolo na mikrovnách, presnejšie na satelitnom Ku pásme na 11 GHz. Pretože to bol môj prvý RA projekt a venujem sa mu doteraz, v skratke ho popíšem. Niekedy v roku 2005 som kúpil staršiu 150 cm satelitnú stredovú parabolu. Komerčný satelitný LNB, modifikovaný Satfinder, A/D prevodník a k nemu vhodný SW Radio SkyPipe. Prvý kozmický objekt, ktorý prešiel popred parabolu bolo ako ináč, Slnko. Už si to presne nepamätám ale približne po hodine pozorovania bol v zázname peak ako z učebnice. Vďaka použitému 8 bitovému A/D prevodníku bol zubatý a trochu za rozsah ale už vtedy bolo jasné, že to meranie mi zmenilo život. Inými slovami, z astronóma bol za 1 hodinu rádioastronóm. ;-) To ale neznamená, že som zanevrel na astronómiu. Nieje to ani možné. Nielen preto, že tieto dva vedné odbory skúmajú to isté, aj keď každý na inej vlnovej dĺžke ale základy astronómie sú nevyhnutné pre navigáciu a orientáciu na oblohe.

3 Samozrejme, že to neskončilo len pri jednom meraní. Bolo ich desiatky a možno aj stovky. Povzbudený výsledkami sa mi začali v hlave rodiť nové RA projekty. Teda hlavne jeden a to H-line na vlnovej dĺžke 21cm. Už vtedy bolo jasne, že na túto frekvenciu bude 150 cm parabola malá a tak som sa rozhodol postaviť väčšiu. Niekde som sa dočítal, že 15 násobok vlnovej dĺžky by mal stačiť a tak bolo rozhodnuté. Začala stavba rádioteleskopu s priemerom paraboly 320 cm. Stalo sa ale to, že prišla zima a rozrobená konštrukcia rádioteleskopu zapadla snehom a tak som bol donútený prácu prerušiť. O to viacej času mi ale zostalo na hľadanie možných projektov na využitie rádioteleskopu. Už teraz viem, že to s takou malou parabolou nieje možne ale mal som v pláne, okrem H-line detegovať dosvit zábleskových zdrojov gama žiarenia na nižších frekvenciách. Bola to ale cesta k informáciám o gama zábleskoch a ich možnej detekcii amatérskymi prostriedkami. Ani vševedúci google mi neponúkol viac než pár informácii o jednom zo spôsobov ako detegovať GRB. Bolo to veľmi jednoduché zariadenie so zaujímavým názvom SID monitor. Čakal som nejaké zložité zariadenie ale schémy, ktoré som našiel boli naozaj veľmi jednoduché. Pár súčiastok, slučková anténa a k tomu A/D prevodník aby to bolo možne pripojiť k PC. To je všetko! Hneď som to musel vyskúšať, ved to bolo také jednoduché a ani vo sne by ma nenapadlo, že s toho bude naozaj veľký projekt. Čo to SID monitor je a ako to funguje? SID je akronym z anglického Sudden Ionosphere Disturbance, doslovný preklad, monitor náhlych ionosférických porúch. Je to monitorovanie náhlych zmien v ionosfére. SID monitor meria intenzity odrazených rádiových vĺn vzdialeného vysielača veľmi dlhých vĺn. Na týchto vlnách pracuje napríklad ponorkový komunikačný systém. Po celom svete rozmiestnená sieť vysielačov s frekvenciou od 14kHz do 30kHz. Samotný monitor je veľmi jednoduchý prijímač VLF so slučkovou anténou alebo modernejší prijímač SDR. Ako odrazová plocha pre tieto rádiové vlny je D-vrstva ionosféry. Táto vrstva je tvorená priamym slnečným žiarením, teda vzniká pri východe Slnka a zaniká pri jeho západe a tak sa aj tá najmenšia zmena v jeho intenzite prejaví v jej kvalite. Je možne si predstaviť ionosféru ako obrovský senzor s rozlohou približne 300 miliónov km2, ako membránu, ktorá sa vlní v rytme slnečných a kozmických udalostí. Výsledky meraní sú prekvapivé a natoľko presné, že sú porovnateľné s dátami z profesionálnych observatórií určených na pozorovanie slnečnej aktivity a kozmického počasia.

4 Skoro paralelne so SID monitorom som na VLF rozbehol ďalší projekt. Detektor bleskov. Cela zostava detektora bola ešte jednoduchšia. Slučková anténa naladená na 10kHz, nízkošumový predzosilňovač a zvuková karta v PC. Cely koncept je dielom istého holanďana, má názov Lightning Radar Project a s prispením nadšencov z celého sveta ho dotiahol do funkčnej podoby. Vytvoril sieť staníc, ktoré je možné ľubovolne konfigurovať. Teda presnejšie, tu konfiguráciu si vytvorí každý užívateľ sám a výber zaleží od geografickej polohy jednotlivých staníc ale k dispozícii má každý celu sieť. Na to, že je to výlučne amatérsky projekt sú výsledky naozaj neuveriteľné. Trianguláciou je možne v reálnom čase lokalizovať búrky s presnosťou niekoľko kilometrov a na obrazovke monitora je vidieť aj jednotlivé blesky na vzdialenosť aj km.

5 V praxi to teda vyzerá asi tak, že keď sa stanica, napríklad v Taliansku synchronizuje so stanicou vo Fínsku, môže pozorovať búrku na Kanárskych ostrovoch alebo na Ukraine. S kým pri výskume spolupracujete? To je dobrá otázka! V dnešnej dobe je to tak, že veľké objavy robia veľké týmy. Lenže na spočítanie Slovenských ale aj Českých rádioastronómov dohromady by nám stačili prsty jednej ruky a tak je jasné, že priestor na spoluprácu je dosť obmedzený. Tá spolupráca spočíva skôr v takej priateľskej podobe, výmenou praktických skúseností a poznatkov. Návštevou rôznych webových portálov orientovaných na elektroniku, rádiotechniku a astronómiu. Moje dvierka do rádioastronómie mi otvoril Pavol Ďuriš. Priateľ, veľmi dobrý astronóm, zanietený bojovník proti svetelnému znečisteniu a môj rádioastronomický guru. Rádioastronóm, ktorý v roku 1999 ako prvý na slovensku pozoroval a zaznamenal zatmenie Slnka vlastným rádioteleskopom. Nemôžem nespomenúť riaditeľa mojej domovskej hvezdárne v Partizánskom, pána Meštera, ktorý mi dáva priestor aj možnosť prístupu k potrebnému technickému vybaveniu.

6 Výsledky pozorovaní je treba nejakým spôsobom prezentovať a tak keď som na začiatku roka 2006 detegoval SID monitorom gama záblesk, zmienil som sa o tom na astronomickom fóre a napísal krátky článok v jednom populárno-vedeckom časopise. Krátko na to sa mi ozval doktor René Hudec z astronomického ústavu akadémie vied Českej republiky. Odborník na astronómiu vysokých energií, ktorý výsledky mojich meraní ocenil a ponúkol spoluprácu. Nielenže som dostal priestor hovoriť o mojich projektoch na medzinárodnej konferencii IBWS ale spolu sme pripravili niekoľko prezentácii, ktoré o sám následne predstavil na viacerých prestížnych svetových konferenciách. Pod jeho vedením a v týme ďalších českých kolegov som ako spoluautor napísal vedecký článok pre recenzovaný vedecký časopis Hindawi, Advances in Astronomy. Čo považujete za svoj najväčší objav? Objav to zatiaľ nebol ale skôr úspech. Nedokážem to presne popísať a dosť ťažko by som to sám vedel posúdiť, ktorý bol najväčší. Vtedy som mal rozbehnutých niekoľko projektov naraz no a každý z nich som sa snažil dotiahnuť to úspešného konca. Medzičasom som dokončil rádioteleskop a dostal aj meno. Bojnice Amateur Space Ear v skratke BASE. Cieľ projektu sa ale nezmenil. Bola to detekcia neutrálneho vodíka na frekvencii 1420 MHz. Hvezdáreň v Partizánskom mi zapožičala USRP s kartou do 2,5GHz. Je to softwarové rádio, takže nevyhnutnou súčasťou zostavy bol aj výkonný PC. Do ohniska paraboly bol upevnený 3 závitový helix, nízkošumový predzosilňovač a s USRP prepojený kvalitným, nízko útlmovým koaxiálnym káblom. Po mnoho prebdených nociach bol výsledok taký, že okrem mobilných operátorov a ďalšieho RF rušenia nebol v zázname ani náznak rádiového signálu mimozemského pôvodu. Až pripojením naladenej, pásmovej prepuste, na potlačenie nežiadúceho RF rušenia to začalo byť zaujímavé. V rádiovom kontinue sa začali objavovať peaky nielen galaktických ale aj extragalaktických rádiových objektov. Vedel som, že sa uberám správnym smerom ale ešte stále to nebolo ono. Záznam mi stále plával v závislosti na okolitej teplote.

7 Tento teplotný drift sa podarilo odstrániť až vložením predzosilňovača, do teplotne regulovaného termo-boxu priamo v ohnisku paraboly a umiestnením USRP do chladiaceho boxu, tiež s reguláciou teploty. Po týchto vylepšeniach bol záznam dostatočne čitateľný. To už som vedel, na čo sa pozerám. Rádioteleskop už bolo možné nasmerovať nielen na Slnko a Mesiac ale aj na objekty deep sky. Ako prvá bola Cass A, čo je najsilnejší rádiový zdroj v našej galaxii. To už ale zapínam spektrálny analyzátor a parabolu smerujem na rameno galaxie Cygnus Arm. Tu sa nachádza najsilnejši extragalaktický rádiový zdroj Cygnus A. V rádiovom kontinue vidím neprehliadnuteľný peak. Ešte zaujímavejší je ale pohľad na spektrálny analyzátor. Hlavný peak v čase tranzitu bol posunutý doprava! Softvér umožňoval navyše zmerať frekvenčný, dopplerov posuv. A tak už teraz viem, že som sa pozeral na mračno neutrálneho vodíka vzdialeného 600 miliónov svetelných rokov, ktoré sa k nám približuje rýchlosťou 23,892 km/s. A to má rádioteleskop Rudy BASE len 320cm! Aké sú vaše vízie do budúcnosti v oblasti výskumu radioastronómie? Ako som už hovoril, spektrum frekvencií, ktoré rádioastronómia skúma je veľmi široké. Dostupnosť elektronických súčiastok a ostatných komponentov ale aj neobmedzený prístup k informáciám o nových poznatkoch vedy tak otvára aj v amatérskych podmienkach možnosť robiť veľké množstvo projektov. Niektoré dokonca presahujú rádioastronómiu a pretože je elektromagnetické spektrum spojité, je možné pozorovať javy aj na vyšších energiách. O tom sú aj moje ďalšie projekty. Od mikrovĺn až po spŕšky kozmického žiarenia. Niektoré sú úplne na začiatku a v niektoré už dávajú čiastkové výsledky. Každý z nich je pre mňa výzva a možnosť, v amatérskych podmienkach dotknúť sa vedy. Ďakujeme za rozhovor!

Položka 1/25 Príloha k rozhodnutiu č. 040/5902/2016/4 a k Osvedčeniu o akreditácii č. S-120 zo dňa Príloha je neoddeliteľnou súčasťou uvede

Položka 1/25 Príloha k rozhodnutiu č. 040/5902/2016/4 a k Osvedčeniu o akreditácii č. S-120 zo dňa Príloha je neoddeliteľnou súčasťou uvede 1/25 Rozsah akreditácie Názov akreditovaného subjektu: Výskumný ústav spojov, n.o. Divízia skúšobníctva a metrológie Zvolenská cesta 20, 974 05 Banská Bystrica Laboratórium s fixným rozsahom akreditácie.

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: 31.05.2006 Časová verzia predpisu účinná od: 01.06.2006 do: 31.08.2007 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 325 N A R I A D E N I

Podrobnejšie

PoĊítaĊová sieť

PoĊítaĊová sieť Počítačová sieť Def. 1: Systém vzájomne prepojených a spolupracujúcich PC Def. 2 Skupina PC (minimálne dvoch), ktoré sú navzájom prepojené takým spôsobom, že je možný prenos dát medzi nimi. Druhy počítačov

Podrobnejšie

Počítačové siete DOCSIS

Počítačové siete DOCSIS Počítačové siete DOCSIS DOCSIS Data Over Cable Service Interface Specif. používaný na prenos IP paketov cez rozvody káblovej TV využíva koaxiálne / hybridné siete hybridné = kombinácia optických káblov

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Slnko v ZOO Slnko v ZOO https://www.zooniverse.org/ Cesta k ZOOniverse: SETI@home SETI@home SETI = hľadanie mimozemských civilizácií analýzou kozmických rádiových signálov Arecibo Observatory Kalifornská

Podrobnejšie

QFH anténa pre príjem skcube Publikované: , Kategória: HAM - Technika Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozorno

QFH anténa pre príjem skcube Publikované: , Kategória: HAM - Technika   Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozorno QFH anténa pre príjem skcube Publikované: 22.07.2017, Kategória: HAM - Technika www.svetelektro.com Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozornosť viacerých ľudí. Dokonca aj takých, ktorí predtým

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Technická univerzita v Košiciach Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroniky a multimediálnych telekomunikácií Študijný program: Elektronika Študent: Štefan Hedvig Vedúci práce: doc. Ing.

Podrobnejšie

iot business hub whitepaper isdd_em_New.pdf

iot  business hub whitepaper isdd_em_New.pdf IoT Business Hub I.S.D.D. plus, s.r.o. Pažítková 5 821 01 Bratislava 27 Slovenská republika 1 IoT Business Hub Univerzálna platforma, pre vaše dáta z akýchkoľvek IoT zariadení prostredníctvom IoT siete

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Elektronické zbraňové systémy (8.4.3 Výzbroj a technika ozbrojených síl) doc. Ing. Martin doc. Ing. Martin Marko, CSc. e-mail: martin.marko@aos.sk tel.: 0960 423878 Metódy kódovania a modulácie v konvergentných bojových rádiových sieťach Zameranie: Dizertačná práca sa bude zaoberať modernými

Podrobnejšie

Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických k

Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických k Návrh rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady o využívaní frekvenčného pásma 470 790 MHz v Únii Ing. Viliam Podhorský riaditeľ odbor elektronických komunikácií MDVRR SR VÝCHODISKÁ A CIEĽ v rámci viacročného

Podrobnejšie

Osciloskopický adaptér k TVP Publikované: , Kategória: Merače a testery Toho času vo fóre bola debata na tému, oscilosko

Osciloskopický adaptér k TVP Publikované: , Kategória: Merače a testery   Toho času vo fóre bola debata na tému, oscilosko Osciloskopický adaptér k TVP Publikované: 28.11.2011, Kategória: Merače a testery www.svetelektro.com Toho času vo fóre bola debata na tému, osciloskopický adaptér k TVP. Inšpirovalo ma to k odskúšaniu

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 ContiPressureCheck Systém monitorovania tlaku tlaku v pneumatikách Udržiavanie správneho tlaku v pneumatikách Jednoduché riešenie Podhustené pneumatiky sú častou príčinou vysokých prevádzkových nákladov.

Podrobnejšie

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro

Študijný program (Študijný odbor) Školiteľ Forma štúdia Téma Požiadavky na prijatie Výzbroj a technika ozbrojených síl (8.4.3 Výzbroj a technika ozbro (8.4.3 ) doc. Ing. Martin Marko, CSc. e mail: martin.marko@aos.sk tel.:0960 423878 Elektromagnetická kompatibilita mobilných platforiem komunikačných systémov. Zameranie: Analýza metód a prostriedkov vedúcich

Podrobnejšie

GW-HR Go Wireless ručný monitor tepu srdca

GW-HR Go Wireless ručný monitor tepu srdca Vernierov Go Wireless ručný monitor tepu srdca Kód GW-HR Vernierov Go Wireless ručný monitor tepu srdca pozostáva z páru rukovätí, ktoré môžu merať tep srdca pomocou mobilných zariadení. Je ideálny na

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov 30.1.2018 ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava, akciová spoločnosť (SAD Žilina)

Podrobnejšie

Prezentácia ústavu

Prezentácia ústavu Načo sú nám symboly? O čom je etnológia Gabriela Kiliánová Ústav etnológie, Slovenská akadémia vied, Bratislava 1 Štruktúra prezentácie Úvod Čo je etnológia, čomu sa venuje Výskum symbolov Prípadová štúdia

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu

PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu OBSAH 1. Bezpečnostné informácie...3 2. Poznámky...3 3. Popis súčastí merača...3 4. Popis displeja LCD...4 5. Spôsob merania...4 6. Obsluha pyrometra...4 7. Pomer D:S...5

Podrobnejšie

MOPM -prednáška 9.

MOPM -prednáška 9. Prednáška 09/12 doc. Ing. Rastislav RÓKA, PhD. Ústav telekomunikácií FEI STU Bratislava Klasifikácia telekomunikačných vedení prenosové cesty drôtové a rádiové 1. Efektívne využívanie existujúcich vedení

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Klasické a kvantové vĺny na rozhraniach. Peter Markoš, KF FEI STU April 14, 2008 Typeset by FoilTEX

Klasické a kvantové vĺny na rozhraniach. Peter Markoš, KF FEI STU April 14, 2008 Typeset by FoilTEX Klasické a kvantové vĺny na rozhraniach. Peter Markoš, KF FEI STU April 14, 28 Typeset by FoilTEX Obsah 1. Prechod cez bariéru/vrstvu: rezonančná transmisia 2. Tunelovanie 3. Rezonančné tunelovanie 4.

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka

Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia. Jediné

Podrobnejšie

CMS Meteorologia a klimatologia Modra 2006

CMS Meteorologia a klimatologia Modra 2006 Meteorologický a klimatologický monitoring Branislav Chvíla, branislav.chvila@shmu.sk Slovenský hydrometeorologický ústav Meteorologický a klimatologický monitoring Hydrologický monitoring Monitoring kvality

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE Riešitelia: Bc. Michal Behúň Názov projektu: Napájací zdroj ovládaný cez sériové rozhranie počítača Navrhnite a zrealizujte zdroj napätia od 0 do 10 V ovládaný cez sériové rozhranie počítača na báze mikropočítača

Podrobnejšie

Od Venuše k exoplanétam!"# $ % '&(*)++ $,-/ $56 '879 :;#1< >=/;=. I. SLNEČNÁ SÚSTAVA Podľa všeobecne akceptovanej teórie slnečnej hmloviny sa sl

Od Venuše k exoplanétam!# $ % '&(*)++ $,-/ $56 '879 :;#1< >=/;=. I. SLNEČNÁ SÚSTAVA Podľa všeobecne akceptovanej teórie slnečnej hmloviny sa sl Od Venuše k exoplanétam!"# $ % '&(*)++ $,-/.012.34$56 '879 :;#1< >=/;=. I. SLNEČNÁ SÚSTAVA Podľa všeobecne akceptovanej teórie slnečnej hmloviny sa slnečná sústava vyvíjala do dnešnej podoby druhového

Podrobnejšie

IAB budicek - Branding Landscape & Research options_FINAL_Gregor.pptx

IAB budicek - Branding Landscape & Research options_FINAL_Gregor.pptx NES SA BRAND UDUJE V DIGITÁLI Štrukturálna štúdia pre AIMmonitor FOCUS 3,800,000 Internetová populácia SR 12+ 3,757,883 3,743,804 4 mln /2019 3,700,000 3,600,000 3,599,551 Y/Y +3-4% 3,500,000 3,400,000

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu 1. Ako zistiť či je mobil vhodný na používanie DigiDown GO Vzhľadom na rôznorodosť výrobcov mobilných telefónov, rôznorodosť systémov

Podrobnejšie

Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi

Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi Pavol KUČÍK, SlovCert spol. s r.o. Výroba keramických izolátorov predstavuje zložitý proces, pri ktorom môže dôjsť k výrobe chybných izolátorov

Podrobnejšie

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc ELEKTROPRÍSLUŠENSTVO AUTOMOBILOVEJ TECHNIKY 4.ročník Učebné listy 1.OSVETĽOVACIE ZARIADENIA ZÁKLADNÉ POJMY 1.1.Základné fyzikálne vzťahy a veličiny SVETLO SVETELNÝ TOK SVIETIVOSŤ ZDROJA OSVETLENIE MERNÝ

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint SKPOS Slovenská priestorová observačná služba Ing. Karol Smolík, Ing. Branislav Droščák, PhD. Geodetický a kartografický ústav Bratislava karol.smolik@skgeodesy.sk Svetový deň geodetov ÚRAD GEODÉZIE, KARTOGRAFIE

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Prenosový kanál a jeho kapacita

Prenosový kanál a jeho kapacita Prenosový kanál a jeho kapacita Stanislav Palúch Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita 5. mája 2011 Stanislav Palúch, Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita Prenosový kanál a

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Počítačová sieť Komunikácia v sieti Vypracovala: Ing. Eva Gabonayová Predmet: Informatika Vzdelávacia oblasť: Matematika a práca s informáciami Úloha : Diskutujme o tom, čo si predstavujete, keď sa povie

Podrobnejšie

Si Touch User Manual

Si Touch User Manual MK705 Mini klávesnica a lietajúca myš Manuál MK705 je kombinácia malej QWERTY klávesnice, lietajúcej myši a diaľkového ovládača. Obsah balenia Klávesnica USB prijímač USB nabíjací kábel Podporované operačné

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint VPLYV NEPRIEPUSTNÉHO POKRYTIA PÔDY NA KLÍMU MIEST V KONTEXTE KLIMATICKEJ ZMENY PEDO-CITY-KLIMA Jaroslava Sobocká j.sobocka@vupop.sk Odborný seminár k projektu APVV-15-0136, Bratislava 4.6.2018 Projekt

Podrobnejšie

ITMS kód Projektu: DODATOK Č. 10 K ZMLUVE O POSKYTNUTÍ NENÁVRATNÉHO FINANČNÉHO PRÍSPEVKU uzatvorený v zmysle 269 ods. 2 zákona č. 513/1991

ITMS kód Projektu: DODATOK Č. 10 K ZMLUVE O POSKYTNUTÍ NENÁVRATNÉHO FINANČNÉHO PRÍSPEVKU uzatvorený v zmysle 269 ods. 2 zákona č. 513/1991 ITMS kód Projektu: 26220120009 DODATOK Č. 10 K ZMLUVE O POSKYTNUTÍ NENÁVRATNÉHO FINANČNÉHO PRÍSPEVKU uzatvorený v zmysle 269 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov,

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Predmet: Fyzika Školský rok: 2018/2019 Trieda: VIII.A,B

Podrobnejšie

PAGER V3.0

PAGER V3.0 Strana č. 1 PAGER V4.2 Programový produkt PAGER V4.x je pokračovateľom programových produktov PAGER V1-3.x. Nový program zachováva komunikačný protokol počítač - modem M9600M,K a ponúka užívateľovi všetky

Podrobnejšie

SYSTÉM PRO PŘÍJEM A DORUČENÍ POŠTOVNÍCH ZÁSILEK S VYUŽITÍM RFID TECHNOLOGIE A SLUŽEB MOBILNÍCH SÍTÍ

SYSTÉM PRO PŘÍJEM A DORUČENÍ POŠTOVNÍCH ZÁSILEK S VYUŽITÍM RFID TECHNOLOGIE A SLUŽEB MOBILNÍCH SÍTÍ Služby Poštové a logistické služby Mobilné technológie Technológia RFID Aplikácia technológií do procesov Služby sú výsledok určitej ekonomickej činnosti. Cieľom služieb je uspokojovať ľudské potreby.

Podrobnejšie

36. Fázová analýza pomocou Mössbauerovej spektroskopie

36. Fázová analýza pomocou Mössbauerovej spektroskopie 36. Fázová analýza pomocou Mössbauerovej spektroskopie 1. Všeobecná časť Na fázovú analýzu sa častejšie používa röntgenová analýza s využitím Debyeových Schererových metód, a spektrálnej analýzy čiar L

Podrobnejšie

Spojená škola Tvrdošín Stredná priemyselná škola Ignáca Gessaya Tvrdošín Automatické vyskladňovacie zariadenie Tvrdošín 2018 Peter Holubčík

Spojená škola Tvrdošín Stredná priemyselná škola Ignáca Gessaya Tvrdošín Automatické vyskladňovacie zariadenie Tvrdošín 2018 Peter Holubčík Spojená škola Tvrdošín Stredná priemyselná škola Ignáca Gessaya Tvrdošín Automatické vyskladňovacie zariadenie Tvrdošín 2018 Peter Holubčík Úvod V dnešnej dobe sa čoraz viac vyžaduje zavedenie automatizácie

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Microsoft Word - manual_ESS_2010

Microsoft Word - manual_ESS_2010 Manuál projektu ESS 2010 Školiaci materiál k projektu ESS 2010 Čo je Európska sociálna sonda? ESS je medzinárodný výskumný projekt, cieľom ktorého je monitorovať a interpretovať postoje a názory obyvateľov

Podrobnejšie

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu 03 nov 2018 Multimediálna optická sieť Horné Kysuce Projekt je podporený z Eu

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu 03 nov 2018 Multimediálna optická sieť Horné Kysuce Projekt je podporený z Eu Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu 03 nov 2018 Multimediálna optická sieť Horné Kysuce Projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu

Podrobnejšie

29.Kvantová fyzika sa zakladá na Planckových a Einsteinových teóriach a hovorí, že všetky procesy sa dejú po maličkých krokoch => všetky fyzikálne vel

29.Kvantová fyzika sa zakladá na Planckových a Einsteinových teóriach a hovorí, že všetky procesy sa dejú po maličkých krokoch => všetky fyzikálne vel 29.Kvantová fyzika sa zakladá na Planckových a Einsteinových teóriach a hovorí, že všetky procesy sa dejú po maličkých krokoch => všetky fyzikálne veličiny narastajú o malé hodnoty, ktoré nazývamé kvantá

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Erasmus na sicilií

Erasmus na sicilií ERASMUS PROGRAM NA SICÍLIÍ Katalin Deáková, Terézia Tumová III.DFT ERASMUS+ Študijný pobyt v Barcellona Pozzo di Gotto bol pre nás skúsenosťou, ktorú sme nikdy v živote nemali. Prihlásili sme sa sem lebo

Podrobnejšie

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, ked sú velké

Preco kocka stací? - o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu   v limite, ked sú velké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké o tom, ako sú rozdelené vlastné hodnoty laplasiánu v limite, keď sú veľké zaujímavé, ale len pre matematikov... NIE! o tom, ako

Podrobnejšie

T-103 Vreckový AM/FM rádio prijímač Návod na obsluhu SK Vážený zákazník, ďakujeme Vám za zakúpenie našho výrobku. Aby ste ho mohli bezpečne a efektívn

T-103 Vreckový AM/FM rádio prijímač Návod na obsluhu SK Vážený zákazník, ďakujeme Vám za zakúpenie našho výrobku. Aby ste ho mohli bezpečne a efektívn T-103 Vreckový AM/FM rádio prijímač Návod na obsluhu SK Vážený zákazník, ďakujeme Vám za zakúpenie našho výrobku. Aby ste ho mohli bezpečne a efektívne používať, dôkladne si, prosím, prečitajte tento návod

Podrobnejšie

SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6

SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6 SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6 Obsah Stručný návod na obsluhu 1 SPARK SPARK spoločnosti DJI je najmenšia lietajúca kamera vybavená stabilizovanou kamerou, inteligentnými letovými režimami a funkciou

Podrobnejšie

Microsoft Word - 00_Obsah_knihy_králiková

Microsoft Word - 00_Obsah_knihy_králiková OBSAH KAPITOLA 1 FYZIKÁLNA PODSTATA SVETLA 1.1 Svetlo ako žiarenie... 11 1.2 Šírenie svetla prostredím... 13 1.2.1 Rýchlosť svetla... 13 1.2.2 Vlnové vlastnosti svetla... 16 1.2.2.1 Odraz a lom svetla...

Podrobnejšie

PL_FMS5713_004_

PL_FMS5713_004_ Obj. kód: FMS5713 Capture Box Popis Capture box je analógovo-digitálny prevodník kompozitných AV vstupov (DVB-T, DVB-S, DVD prehrávač, USB (MP3/MP4) prehrávač, CCD kamera a pod. ) do MOD systému. K MOD

Podrobnejšie

LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK

LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK led street lamp technológia Technológia COB LED ako nová technológia verejného osvetlenia je priateľská k životnému prostrediu. Prednosťou týchto svietidiel je pevná konštrukcia,

Podrobnejšie

Ako vybrať hliníkové disky (elektróny)

Ako vybrať hliníkové disky (elektróny) 1. Technický popis hliníkových diskov Každý disk je označený kódom, podľa ktorého sa dá identifikovať a porovnať s technickými údajmi vo Vašom technickom preukaze: 8J x 16", 4/100, ET30 8 - Šírka disku

Podrobnejšie

PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI

PREHĽAD PUBLIKAČNEJ ČINNOSTI V E D E C K O - P E D A G O G I C K Á C H A R A K T E R I S T I K A J U D r. A n t o n Š k r e k o, P h D. Dátum a miesto narodenia: 21.08.1979 v Trnave Vzdelanie: 2003 Trnavská univerzita v Trnave, Právnická

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint SKPOS 2016 Seminár pre používateľov služby pri príležitosti 10. výročia SKPOS SKPOS spolupráca a podpora projektov Ing. Branislav Droščák, PhD. Geodetický a kartografický ústav Bratislava branislav.droscka@skgeodesy.sk

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Microsoft Word WS 9750-IT.doc

Microsoft Word WS 9750-IT.doc N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj. č.: 64 63 73 www.conrad.sk Bezdrôtová meteorologická stanica WS 9750-IT Obj.č. 646 737 Táto meteorologická stanica s bezdrôtovým prenosom nameraných hodnôt

Podrobnejšie

Porovnanie postupov na stanovenie celkovej aktivity alfa v minerálnych vodách A. Belanová, M. Vršková, K. Vladová, J. Merešová Výskumný ústav vodného

Porovnanie postupov na stanovenie celkovej aktivity alfa v minerálnych vodách A. Belanová, M. Vršková, K. Vladová, J. Merešová Výskumný ústav vodného Porovnanie postupov na stanovenie celkovej aktivity alfa v minerálnych vodách A. Belanová, M. Vršková, K. Vladová, J. Merešová Výskumný ústav vodného hospodárstva Nábr. arm. gen. L. Svobodu 5, 812 49 Bratislava,

Podrobnejšie

tv2go_pouzivatelska_prirucka

tv2go_pouzivatelska_prirucka Interaktívne funkcie tv2go Používateľská príručka Vážení zákazníci, teší nás, že ste sa rozhodli využívať výhody interaktívnej televízie tv2go. Vašu tv2go budete ovládať veľmi jednoduchou a intuitívnou

Podrobnejšie

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN

Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) 3/2014 VYSOKÁ ŠKOLA DANUBIUS ISSN 1337-9321 Fórum cudzích jazykov (Časopis pre jazykovú komunikáciu a výučbu jazykov) Vydáva: VYSOKÁ

Podrobnejšie

Microsoft Word - 18.doc

Microsoft Word - 18.doc 96 ZARIADENIE NA ZÍSKAVANIE ELEKTRICKÝCH VELIČÍN OBEHOVÉHO ČERPADLA SLNEČNÉHO KOLEKTORA PAULOVIČ Stanislav - MAKVA Martin Abstrakt: Príspevok oboznamuje s možnosťou automatického merania elektrických veličín.

Podrobnejšie

IQ Easy firmy Simco-ION Nová generácia výrobkov pre ovládanie statickej elektriny SÚHRN: Firma Simco-ION predstavuje novú generáciu výrobkov pre elimi

IQ Easy firmy Simco-ION Nová generácia výrobkov pre ovládanie statickej elektriny SÚHRN: Firma Simco-ION predstavuje novú generáciu výrobkov pre elimi IQ Easy firmy Simco-ION Nová generácia výrobkov pre ovládanie statickej elektriny SÚHRN: Firma Simco-ION predstavuje novú generáciu výrobkov pre elimináciu statickej elektriny, elektrostatické nabíjanie

Podrobnejšie

_BDA_auna_AV2-H338_SurroundReceiver.indd

_BDA_auna_AV2-H338_SurroundReceiver.indd AV2-H338 5.1 Surround Receiver 10004932 www.auna-multimedia.com Vážený zákazník, gratulujeme Vám k zakúpeniu produktu. Prosím, dôkladne si prečítajte manuál a dbajte na nasledovné pokyny, aby sa zabránilo

Podrobnejšie

Prečo nás stále ohrozujú povodne?

Prečo nás stále ohrozujú  povodne? Prečo nás stále ohrozujú povodne? Mgr. Michal Hazlinger, PhD. Slovenský Hydrometeorologický ústav Povodeň - historický jav? Povodeň aktuálny jav Historické povodne na Slovensku Dunaj 1012, 1501 (14-15

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

SL street-a viditeľný rozdiel

SL street-a viditeľný rozdiel SL street-a 3 000 slov led SL street-a 3 000 since 2003 custom made made in Slovakia warranty 5 years NICHIA LEDs high efficiency lm/w Použitie ulice a priechody pre chodcov parkoviská a parky priemyselné

Podrobnejšie

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd KÝM PRÍDU HASIČI MÔŽE BYŤ NESKORO POŽIARNY ALARM Stihnete sa zachrániť? 1137 požiarov 85 zranených osôb 21 ľudí prišlo o život * Požiarne štatistiky slovenských domácností v období január október 2016

Podrobnejšie

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prinášame vám prehľad služieb, ktoré vám pomôžu užiť si ho

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU Platný od: 16.12.2002 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU (a) Názov študijného odboru: (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského

Podrobnejšie

p r e d s tav e n i e s p o l o č n o s t i

p r e d s tav e n i e s p o l o č n o s t i p r e d s tav e n i e s p o l o č n o s t i TSS Group je mladá, dynamická spoločnosť zaoberajúca sa vývojom, výrobou, dovozom a distribúciou bezpečnostných technológií a v súčasnosti zamestnáva približne

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU MOLEKULÁRNA BIOLÓGIA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU MOLEKULÁRNA BIOLÓGIA Platný od: 22.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU MOLEKULÁRNA BIOLÓGIA (a) Názov študijného odboru: Molekulárna biológia (anglický názov "Molecular Biology") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor

Podrobnejšie

Microsoft Word - csataryova

Microsoft Word - csataryova VYUČOVANIE ASTRONÓMIE U NÁS A VO SVETE Mária Csatáryová Fakulta humanitných a prírodných vied, Prešovská univerzita Prešov Abstrakt: Autorka v článku popisuje stav vo výučbe astronómie na Slovensku a vyspelých

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 RADIOPROJEKT Základné výsledky XII. etapa 2016, I. až II. etapa 2017 PRIESKUM TRHU, MÉDIÍ A VEREJNEJ MIENKY, VÝVOJ SOFTVÉROV Kremnická 6, Petržalka - Dvory, 851 01 Bratislava V tel.: 02 / 5443 5539, fax:

Podrobnejšie

(Microsoft PowerPoint - Prezent\341cia_konferencia_optika_do_domu_final [jen pro \350ten\355])

(Microsoft PowerPoint - Prezent\341cia_konferencia_optika_do_domu_final [jen pro \350ten\355]) Optika do rodinného domu: Je to len vízia alebo nevyhnutnosť? Je fixný telekomunikačný sektor perspektívny? Vznikajú otázky: Jedna kríza neskončila a ďalšia prichádza aké budú dopady??? Klesajúce objemy

Podrobnejšie

Verejná konzultácia o príprave a realizácii výberového konania na pridelenie frekvencií vo frekvenčnom pásme 1800 MHz a doplňujúce otázky k spôsobu pr

Verejná konzultácia o príprave a realizácii výberového konania na pridelenie frekvencií vo frekvenčnom pásme 1800 MHz a doplňujúce otázky k spôsobu pr Verejná konzultácia o príprave a realizácii výberového konania na pridelenie frekvencií vo frekvenčnom pásme 1800 MHz a doplňujúce otázky k spôsobu pridelenia zostatku frekvencií z frekvenčného pásma 3500

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Vymenujte základné body fyzikálneho programu ktoré určujú metodológiu fyziky pri štúdiu nejakého fyzikálneho systému Ako vyzerá pohybová rovnica pre predpovedanie budúcnosti častice v mechanike popíšte,

Podrobnejšie

certifikat NE _navrh ku revizii 2 NE_nove logo

certifikat NE _navrh ku revizii 2 NE_nove logo Počet strán: 5 CERTIFIKÁT NÁRODNÉHO ETALÓNU č. 027/10, Revízia 2 Slovenský metrologický ústav v súlade s ustanovením 6 a 32 ods. 2 písm. d) a zákona č. 142/2000 Z. z. o metrológii a o zmene a doplnení

Podrobnejšie

Ohyb svetla

Ohyb svetla Difrakcia (OHYB SVETLA NA PREKÁŽKACH ) Odpoveď: Nepíš a rozmýšľaj Svetlo aj zvuk sú vlnenie, ale napriek tomu sú medzi nimi orovské rozdiely. Počujeme aj to, čo sa deje za rohom Čo sa deje za rohom nevidíme.

Podrobnejšie

ASUS Miracast Dongle Elektronická príručka SK9364

ASUS Miracast Dongle Elektronická príručka SK9364 Elektronická príručka SK9364 SK9364 Revidované vydanie V2 Máj 2014 Informácie o autorských právach Žiadna časť tohto návodu na obsluhu, a to vrátane výrobkov a softvéru v ňom popísaných, nesmie byť bez

Podrobnejšie

Pocítacové modelovanie - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD

Pocítacové modelovanie  - Šírenie vln v nehomogénnom prostredí - FDTD Počítačové modelovanie Šírenie vĺn v nehomogénnom prostredí - FDTD Peter Markoš Katedra experimentálnej fyziky F2-523 Letný semester 2016/2017 Úvod Hľadáme riešenia časovo závislej parciálnej diferenciálnej

Podrobnejšie

Prevodník USB/20mA

Prevodník USB/20mA PREVODNÍK USB / 20mA DX5220 obj. č. K4133 Návod na obsluhu Námestovo, september 2006 A0881.doc 06/2007 Obsah 1. ÚVOD...2 2. OBSLUHA ZARIADENIA...2 2.1. POPIS PREVODNÍKA... 2 2.2. INŠTALÁCIA OVLÁDAČA...

Podrobnejšie

Bulletin o pozorovaní Slnka na Slovensku 2014 Tento Bulletin obsahuje štatistické údaje o pozorovaní slnečnej fotosféry na Slovensku za rok Vyda

Bulletin o pozorovaní Slnka na Slovensku 2014 Tento Bulletin obsahuje štatistické údaje o pozorovaní slnečnej fotosféry na Slovensku za rok Vyda Bulletin o pozorovaní Slnka na Slovensku 2014 Tento Bulletin obsahuje štatistické údaje o pozorovaní slnečnej fotosféry na Slovensku za rok 2014. Vydavateľ: Hvezdáreň a planetárium v Prešove a Slovenská

Podrobnejšie

Salt water pool care for highest demands

Salt water pool care for highest demands Salt water pool care for highest demands Nová úprava slanej vody od odborníka Majitelia bazénov, ktorí používajú soľ na ošetrenie bazénovej vody, sa vedome rozhodli pre používanie prírodného produktu.

Podrobnejšie

Metodické usmernenie pre platiteľov príspevkov do Audiovizuálneho fondu VP AVF č. 3/2010 v znení z

Metodické usmernenie pre platiteľov príspevkov do Audiovizuálneho fondu VP AVF č. 3/2010 v znení z Metodické usmernenie pre platiteľov príspevkov do Audiovizuálneho fondu Článok 1 1. Podľa 2 písm. a) zákona č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších

Podrobnejšie

ÚSTAV INTEGROVANEJ BEZPEČNOSTI Študijný program INTEGROVANÁ BEZPEČNOSŤ

ÚSTAV INTEGROVANEJ BEZPEČNOSTI Študijný program INTEGROVANÁ BEZPEČNOSŤ ÚSTAV INTEGROVANEJ BEZPEČNOSTI Študijný program INTEGROVANÁ BEZPEČNOSŤ ÚSTAV INTEGROVANEJ BEZPEČNOSTI Kde nás nájdete: Campus BOTTOVA Botanická záhrada Centrum 5-osového obrábania Ťažké laboratóriá Hlavná

Podrobnejšie

Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov.

Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov. Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov. 2 334 Nainštalovali sme 2 334 kusov sprinklerových hlavíc, vďaka

Podrobnejšie

Kritériá Právnická fakulta

Kritériá Právnická fakulta Kritériá na získanie vedecko-pedagogického titulu docent a kritériá na získanie vedecko-pedagogického titulu profesor Trnavskej univerzity v Trnave, Právnickej fakulty Kritériá na získanie vedecko-pedagogického

Podrobnejšie

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY Tento dokument je prevzatý z originálu, ktorý bol publikovaný Dánskym úradom pre pracovné prostredie, je použitý s ich súhlasom a prístupný na http://www.st.dk/sw6404.asp. Prosíme, aby ste uvádzali aj

Podrobnejšie