4 jednoduché princípy, ktoré zlepšia každú dôležitú oblasť vášho života - Michal Hrehuš -

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "4 jednoduché princípy, ktoré zlepšia každú dôležitú oblasť vášho života - Michal Hrehuš -"

Prepis

1 4 jednoduché princípy, ktoré zlepšia každú dôležitú oblasť vášho života - Michal Hrehuš -

2 1. úspech a peniaze Bol november a práve začínalo leto 2007 v meste, ktoré je možno aj na vašom zozname miest, ktoré by ste chceli raz navštíviť, v meste, ktoré by ste spoznali už podľa obrázku jedinej budovy, v meste vzdialenom km od nás, kde je teplo v zime a chladno v lete Hovorím samozrejme o Sydney v Austrálii. Obrovská botanická záhrada, papagáje na trávniku, úchvatná budova opery, svetoznáme pieskové pláže Pre niekoho úžasná predstava raja na zemi. Nie však pre mňa. Napriek tomu, že som mal všetky predpoklady na skvelý čas plný nezabudnuteľných dobrodružstiev (v Austrálii je jedna z najvyšších životných úrovní na svete, platy niekoľkonásobne vyššie ako u nás, prekrásna príroda a vyspelé mestá), ja som sa cítil, akoby celý môj život bol úplne v troskách. A to kvôli jednej veci Finančné problémy. Každý týždeň som pomaly ukrajoval zo svojich rezerv. A aj keď som mal dobrých kamarátov, rozumel som si so spolubývajúcimi a vedel som, že by mi rodičia pomohli, keby som to chcel, tak tá jedna oblasť života (peniaze) bola taká silná, že ovplyvňovala všetko ostatné. Dnes už žijem úplne inak práve vďaka tomu, že ma táto skúsenosť veľa naučila. Okrem iného aj to, že sú 4 oblasti života, pre ktoré platí, že ak to v jednej z nich škrípe, tak nech sú akékoľvek dobré ďalšie tri, tá jedna ovplyvní všetko ostatné. A my sa kvôli nej môžeme cítiť nespokojní s celým naším životom. Tie štyri oblasti života sú: Úspech/peniaze, vzťahy, zdravie, osobné šťastie. V tejto sérii článkov vás prevediem 4 jednoduchými princípmi, ktoré sa oplatí zaviesť do praxe, pretože vám pomôžu zlepšiť každú zo štyroch najdôležitejších životných oblastí. Niektoré z nich možno poznáte. V osobnom rozvoji však nejde o poznatky na vedomej úrovni, ale o to, čomu veríte hlboko v sebe a čo vďaka tomu robíte. Teraz sa zameriame na to, čo ma trápilo v Austrálii najviac: úspech (a konkrétne peniaze). Prasknime tú bublinu Je čas konečne prasknúť škaredú bublinu plnú povier, ktoré hovoria: peniaze nie sú dôležité, za peniaze si šťastie nekúpiš, peniaze kazia charakter, a podobné veci, ktoré ste už určite niekde počuli a možno dokonca podvedome prijali za svoje. Peniaze sú dôležité! Bol som v situácii, keď som sa musel rozhodovať, či si mám kúpiť slané maslo, ktoré mi nechutilo, alebo si môžem dopriať také naše dobré nesolené, len preto, že stálo o pár desiatok centov viac. Peniaze sa nejavia ako dôležité, keď vám stačia na aspoň trochu pohodlný život. Svet je však usporiadaný tak, že keď ich nemáte, zistíte, že sú dôležité. Veľmi dôležité.

3 A po druhé Peniaze tu nie sú a nikdy neboli na to, aby urobili niekoho šťastným. Môžu priniesť pohodlnejší život a môžete vďaka nim pomôcť alebo ovplyvniť veci tam, kde nie ste fyzicky prítomní. Prehlasovať však, že za peniaze si šťastie nekúpiš je podobné, ako sťažovať sa, že vám vaša chladnička ešte nepokosila záhradu! Nie je to jej úlohou rovnako, ako urobiť niekoho šťastným, nie je úlohou peňazí. A keďže peniaze nebudú mať vplyv na úroveň vášho šťastia, nevidím dôvod, prečo by ste nemohli mať oboje šťastie aj peniaze. Prečítajte si tú myšlienku ešte raz, prijmite ju a odrazu začnete vidieť obmedzujúce presvedčenia o peniazoch všade. VŠADE! Od rozprávok pre deti až po rozhovor s kamošmi pri pive (alebo pre dámy pri nakupovaní). A teraz, keď som vás na to upozornil, to naozaj budete vnímať oveľa citlivejšie ako doteraz. Ako to zaviesť do praxe 1. Nastavte správne svoje zameranie Ak ste človek, ktorý chce získať viac peňazí a tá predstava vo vás vyvoláva emócie, nadšenie alebo vzrušenie, zamerajte sa kľudne na ne. Pamätajte však, úlohou peňazí nie je urobiť niekoho šťastným. Ak s vami predstava vyššieho čísla na konte nijako špeciálne nepohne po emocionálnej stránke (ako je to napríklad teraz u mňa), sústreďte sa radšej na to, čo by ste chceli vďaka úspechu a peniazom zažiť, vytvoriť alebo odovzdať. Hľadajte, kým nepocítite nadšenie a možno aj trocha strachu zároveň. Sú to emócie, ktoré vám dajú energiu pohnúť sa vpred. 2. Vytvorte si podporujúce presvedčenia Tá bublina, ktorú sme praskli, bola plná podvedomých presvedčení, ktoré ste počuli aspoň tisíckrát od rodičov, učiteľov, z filmov, od známych Zmeniť ich, si bude vyžadovať zrejme viac, než len prečítať si jeden článok, spraviť jedno cvičenie alebo absolvovať nejaký seminár. Nestačí, že toto, o čom píšem, budete len vedieť a budete s tým logicky súhlasiť. Vedomosti nezaručujú úspech. To ste si už určite všimli. Vedomosti dokonca nezaručia ani to, že budete robiť a používať to, čo viete, že by vám pomohlo. Aby ste vykorenili presvedčenia, ktoré kontrolujú vaše správanie, musíte ísť hlbšie. Pamätajte, ide o zmenu predstáv o tom, ako funguje svet, ktoré ste počúvali od malička. Mne na to fungovala jedna veľmi jednoduchá vec. Niečo, čo sa môže zdať úplne nelogické až hlúpe Zahltiť svoju myseľ Zahltiť svoju myseľ myšlienkami, ktoré si chcem myslieť a nedať jej šancu ani čas myslieť starým zaužívaným spôsobom.

4 Ja som to docielil tým, že som čítal alebo počúval nahrávky vždy, keď som mal voľnú chvíľku. Čítal som vo vlaku, v autobuse aj cestou na zastávku. Doma som pozeral videá, vizualizoval si skvelý život, písal som si svoje ciele, pozeral sa na nástenku vízií Čokoľvek, čo mi prišlo pod ruky a inšpirovalo ma, som zobral bez toho, aby som analyzoval, či tomu budem rozumieť, alebo či to budem stíhať aplikovať. Išlo mi o jediné: Zmeniť zaužívaný spôsob myslenia. Zmeniť moje podvedomé presvedčenia. Prasknúť bublinu povier. Recept na úspech a peniaze V týchto dvoch bodoch je ukryté všetko podstatné, čo potrebujete na začiatku vedieť, aby ste začali meniť svoju sféru úspechu a peňazí. Dnes viem, že finančný stav na mojom účte má extrémne veľa spoločného s tým, ako o úspechu a o peniazoch premýšľam, aký mám k nim vzťah a nakoľko ich považujem za dôležité. Pretože toto všetko spolu formuje, ako s peniazmi obvykle narábam a teda, koľko ich v konečnom dôsledku mám. Dajte tento prvý princíp do praxe a začnite vytvárať úspech, ktorý vás inšpiruje.

5 2. vzťahy Sú veci, pri ktorých sa nedá vzdať. Nie je podstatné, nakoľko si myslíme, že sme vytrvalí, alebo či máme na to práve chuť. Pri niektorých životných prekážkach neexistuje iná možnosť ako urobiť všetko, čo bude potrebné, aby to nakoniec dobre dopadlo. Ja verím, že problémy v kľúčových oblastiach života prichádzajú preto, aby nás naučili niečo podstatné. Niečo, čo potrebujeme nevyhnutne pochopiť a čo sme zrejme veľmi dlho ignorovali. Často počúvam, že: Vzťahy sú komplikované. Počuli ste to aj vy? Povedali ste to niekedy už aj vy? Predovšetkým Prestaňte dávať energiu tomuto hojne rozšírenému obmedzujúcemu presvedčeniu! A to v akejkoľvek forme. Nepočúvajte rozhovory, ktoré sú o komplikovaných vzťahoch, nepozerajte televízne seriály, ktoré vysielajú toto posolstvo medzi riadkami a už nikdy nevypustite zo svojich vlastných úst ani myšlienok, že: Vzťahy sú komp. No, verím, že už rozumiete. Poďme ďalej Svojimi myšlienkami si tvoríme spôsob, akým prežívame svet. Mal som biznis mentora, ktorý každú odpoveď začal slovami: Ááá, to je jednoduché Niekedy trvalo vysvetlenie aj hodinu, kým som ho skutočne pochopil, no vždy to začalo myšlienkou, že to, s čím som prišiel, vlastne nie je problém, pretože je to aké? Jednoduché. Vytvorte si teda aj vy vlastný model fungovania sveta fungovania vzťahov tak, že si poviete: Vzťahy? Ááá, to je jednoduché Ako si to môžeš myslieť? Najväčší problém, prečo sa vzťahy zdajú nebyť jednoduché (už nebudem používať to slovo komp ), je ten, že máme tendenciu si myslieť, že ten druhý funguje presne tak isto ako my. A potom počujete, ako niekto povie: No predstav si, toto mi povedal. Ako si to môže myslieť?! Veľmi jednoducho. Každý môže myslieť na čo len chce. Mám pre vás lepšiu otázku: Čo môžete spraviť vy, aby ste si vzájomne s tým človekom lepšie rozumeli? Na to, aby ste mohli spolu dobre vychádzať, nemusíte mať rovnaké názory a potreby. Práve naopak. Stačí, keď budete vedieť, čo je prirodzené pre toho druhého, budete mu dávať to, čo potrebuje on (nie vy), a nebudete vzájomne nútiť jeden druhého byť iným človekom, než akým je.

6 Pomôže vám v tom nasledujúca úloha, ktorú sme dali aj do I Can Academy Motivačného diára Vyberte si jedného človeka, s ktorým by ste chceli zlepšiť vzťah a úroveň porozumenia. Môže to byť váš partner, dieťa, mama, otec, súrodenec 1. Modrou farbou vyznačte, ktoré vlastnosti sú prirodzené pre vás. Červenou vyznačte, čo je prirodzené pre človeka, s ktorým chcete zlepšiť vzťah. Byť rýchly. Byť pomalý. Byť spontánny Byť organizovaný. Veľa rozprávať.. Veľa počúvať. Nechať sa viesť rozumom.. Nechať sa viesť srdcom. Byť rozhodný.. Byť váhavý. Zameranie na výsledky. Zameranie na ľudí a vzťahy. Vnímať fakty.. Vnímať emócie. Byť povrchný.. Byť detailný. Konať bez uváženia Veľmi analyzovať. Rozhodovať sa racionálne.. Rozhodovať sa emocionálne. 2. Od 1 do 5 zoraďte (od najdôležitejšieho po najmenej dôležité), čo vám a druhému človeku urobí najväčšiu radosť.... Prijímanie darov.... Fyzický dotyk.... Slová uistenia.... Pozornosť.... Skutky a služby Pozrite sa na vaše spoločné a odlišné stránky. Uvedomte si, že nezmeníte to, čo je prirodzené pre druhého človeka, rovnako ako on nezmení veci, ktoré sú prirodzené vám. Skutočne si uvedomte, že je to tak. 3. Ako by ste mohli zmeniť váš prístup k tejto osobe, aby ste rešpektovali jeho prirodzené vlastnosti? Je zvláštne, že nezainteresovaní ľudia vedia oveľa skôr odhaliť, kde je kameň úrazu v našich nedorozumeniach s inými. Toto cvičenie vám pomôže získať potrebný nadhľad. Je potom už na vás, čo spravíte s tým, čo ste zistili.

7 Cvičenia ako je toto, sú jednoduché a vedia nám neraz dať viac ako celodenný seminár, či dvesto stranová kniha, pretože sa nad niečím skutočne zamyslíme a začneme aplikovať v praxi. Tip pre partnerov na záver TIP: Ak chcete zlepšiť vzťah s vaším partnerom či partnerkou, vytvorte si každodenný partnerský zvyk. Napr. predtým, ako večer zhasnete svetlo, sa chvíľu vzájomne pozerajte do očí.

8 3. zdravie Ľudia hovoria, že zdravie je najdôležitejšie, no často konajú tak, akoby si mysleli presný opak. Hodnotu vecí spoznávame mnohokrát až vtedy, keď o ne prídeme. Rovnako je to so zdravím. Pozrite sa na to takto Celý život máme jedno telo, ktoré nás nesie tam, kam chceme ísť. Je s nami, keď sme šťastí, a prežíva i naše ťažšie chvíle. Nikdy neštrajkuje, neodvráva a neuráža nás. Napriek tomu sa naň mnoho ľudí sťažuje a v čase, keď naše telo potrebuje pomôcť, mu ešte pritvrdíme svojím myslením. Je načase to zmeniť Zákon príťažlivosti hovorí, že to, na čo myslíme, si pritiahneme do nášho života. Keď zameriame pozornosť na chorobu a na časti tela, ktoré nefungujú dokonale, dávame chorobe našu energiu, a preto narastá. Keď sa snažíme neustále liečiť naše telo, je to podobné, ako keby sme si dali za cieľ splatiť dlhy. Či myslíte na dlh, alebo na to, ako sa dostať z dlhu, stále sa zameriavate a myslíte na dlh. Ak sa budete sústrediť len na liečenie, tak to, čo dostanete, budú príležitosti liečiť sa. Či už teda máte zdravotnú situáciu, ktorú by ste chceli riešiť, alebo vaše telo funguje perfektne, bude prospešné, keď mu venujete pozitívnu energiu vďačnosti. Spravte si toto cvičenie, ktoré sme vybrali z I Can Academy Motivačného diára Praktická úloha Zamyslite sa a napíšte všetko, čo pre vás vaše telo robí, za čo mu môžete prejavovať vďačnosť. Spomeňte si na všetky orgány, ktoré pre vás bezchybne pracujú aj vtedy, keď spíte. 1. Ďakujem svojmu telu za to, že

9 2. Ak je niečo, čo ste doteraz na svojom tele neprijímali, čo vám prekážalo alebo čo ste považovali za nedokonalé, zamyslite sa nad tým, čo prospešné pre vás táto časť tela napriek tomu robí. (Ak je pre vás ťažké odpovedať na túto otázku, napíšte, čo vám prináša postoj, ktorý k svojmu telu teraz prechovávate.) 3. Zatvorte si oči a predstavte si, že vaše telo už teraz funguje tak, ako by ste chceli. Čo by ste robili? Aké pocity a emócie by ste prežívali? Odteraz, vždy keď budete premýšľať o svojom tele, premýšľajte o ňom tak, ako ste napísali v odpovedi na poslednú otázku. Dáte mu dobrú energiu, lásku a podporu, keď to od vás bude potrebovať.

10 4. osobné šťastie a rast Keďže chceme zmeniť hlboko zakorenené návyky správania a myslenia, budeme musieť robiť niečo, čo je nám neprirodzené a nelogické (keby to bolo prirodzené a logické, už dávno by sme to robili). Zamyslite sa nad tým, čo už viete, čo ste čítali a čo ste sa naučili na seminároch. 1. Aký princíp by ste chceli zaviesť do svojho života? 2. Prečo chcete zaviesť práve tento princíp do svojho života? 3. Kde ste sa o tom dozvedeli a čo sa vám na tom páčilo? 4. Ak to bolo v knihe, prepíšte sem odsek, ktorý vás k tomu inšpiroval. Ak to bolo na seminári, prepíšte sem poznámky, ktoré máte o tomto princípe zapísané. Naozaj to urobte. Písanie ujasňuje myšlienky.

11 5. Počas najbližších 30 dní zapojíte do svojho osobného rastu dve veci: konanie a zmenu spôsobu myslenia. Kým totiž nezmeníte spôsob, akým o veciach premýšľate, budete mať tendenciu vracať sa do starých koľají veľmi rýchlo.počas najbližších 30 dní si preto každé ráno prečítajte, čo ste si napísali do 4. bodu, a počas dňa aplikujte princíp, ktorý chcete zaviesť do praxe. Čítať si niečo 30-krát možno znie nelogicky, ale nám tu ide o zmenu myslenia aby sa tieto nové myšlienky stali vašou neoddeliteľnou súčasťou. Keď nové správanie podporíte zmenou svojich zaužívaných spôsobov zmýšľania, dosiahnete trvalú zmenu.

12 Aké by to bolo, keby ste sa v roku 2018 posunuli v oblasti úspechu, vzťahov, zdravia a osobného šťastia natoľko, že by ste o tom mohli napísať aj knihu? Ja verím, že keby ste začali používať len polovicu z toho, čo viete, dokázali by ste za rok zlepšiť ktorúkoľvek oblasť života. Trik však spočíva v postupnej zmene, čo môže nejaký čas trvať. Ak vám to, o čom ste doteraz čítali, dávalo zmysel, tak rozumiete, že nestačí len pozitívne myslieť, ale treba aj pozitívne konať. Na tejto ceste sa vám určite zíde podpora. A práve preto sme vytvorili I Can Academy Motivačný diár Počas roka vám pomôže krok za krokom zaviesť do praxe 12 princípov osobného rastu (vrátane cvičení v týchto článkoch), aby ste zlepšili 4 najdôležitejšie oblasti života: úspech (financie), vzťahy, zdravie a osobné šťastie. Budete s mín postupovať tak, aby ste nešli silou proti múru svojich starých presvedčení, ale aby ste ich obišli, postupne ich zmenili a nahradili novými prospešnejšími. Zmeny, ktoré tak dosiahnete budú jednoduchšie realizovateľné a hlavne trvalé. I Can Academy Motivačný diár na rok 2018 si môžete objednať tu Ja vám želám, aby ste v roku 2018 našli, čo hľadáte, robili, čo milujete a spravili veľký skok vpred. Michal Hrehuš zakladateľ I Can Academy

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

SMART Brain-worksopy-1

SMART Brain-worksopy-1 I N O V Á C I A - K R E A T I V I T A - I N Š P I R Á C I A ROZVOJ ĽUDSKÉHO MOZGU N A J N O V Š I E V Ý S K U M Y N E U R O V E D Y A B E H A V I O R Á L N E P R Í S T U P Y A P L I K O V A N É V P R A

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

Čítame s deťmi, rodičmi od malička

Čítame s deťmi, rodičmi od malička Čítame s deťmi, rodičmi od malička Iveta Hurná Knižnica pre mládež mesta Košice špeciálna knižnica na Slovensku orientovaná na prácu s deťmi a mládežou bola založená v roku 1955 má spolu 22 pobočiek 18

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

Erasmus plus 2018

Erasmus plus 2018 Projekty na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici v roku 2018 Mobility a mladežnícke výmeny v roku 2018 Apríl 2018: Mládežnícka výmena Podnikanie s multimédiami, Jazero Počúvadlo,

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Simona Silošová, OMD Business Development BLOCKBUSTERS - KOMUNIKÁCIA KTORÁ BAVÍ 1 V SKRATKE... 1 2 3 4 Čo blockbusters znamenajú Ako vznikajú a aké je ich uplatnenie v reklamnej komunikácii Prečo ľudí

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Prieskum PAS a INEKO o návrhu Ministerstva financií SR na prelomenie bankového tajomstva 10. septembra 2018 Podnikatelia odmietajú návrh na prelomenie

Prieskum PAS a INEKO o návrhu Ministerstva financií SR na prelomenie bankového tajomstva 10. septembra 2018 Podnikatelia odmietajú návrh na prelomenie Prieskum PAS a INEKO o návrhu Ministerstva financií SR na prelomenie bankového tajomstva 10. septembra 2018 Podnikatelia odmietajú návrh na prelomenie bankového tajomstva a neveria, že informácie nebudú

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia ZMYSEL ŽIVOTA V KONTEXTE ONKOLOGICKÉHO OCHORENIA PETER HALAMA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNEJ PSYCHOLÓGIE CENTRUM SPOLOČENSKÝCH A PSYCHOLOGICKÝCH VIED SAV PSYCHOLOGICKÝ WELL- BEING PACIENTA Well-being pacienta po

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

10-4 promo

10-4 promo strana 3 editoriál Vážení priatelia a priate¾ky šachovej hry, pred rokmi som bol v Po¾sku na jednej konferencii o regionálnom rozvoji. Podrobnosti nie sú dôležité, ale dobre si pamätám, ako sa niektorí

Podrobnejšie

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom,

Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, Návod na použitie akupresúrnej podložky Iplikátor Návod zo srdca pre vás napísal Miroslav Macejko špecialista na cvičenie Tento návod informuje o tom, ako používať akupresúrnu podložku. Používanie podložky

Podrobnejšie

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet hodín spolu: Učebnica: Planet plus A1.1 Mes. /hod. September

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Spojená škola internátna, Mičurova 364/1 Bytča Jesenné dekorácie z prírodnín námety a postupy pracovno-technickej činnosti Školský internát II. oddelenie Vychovávateľka: Mária Chvíľová Charakteristika

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

(ıkolské kolo-PYT)

(ıkolské kolo-PYT) Súťažné úlohy školského kola. Školský rok 2006/2007. Kategória P 3 1. Súčet dvoch čísel je 156. Prvý sčítanec je rozdiel čísel 86 a 34. Aký je druhý sčítanec? 2. Vypočítaj: 19 18 + 17 16 + 15 14 = 3. V

Podrobnejšie

ZET

ZET Všeobecná ekonomická teória VET cvičenie 1.1 budova FRI, miestnosť č.rb212 zuzana.stanikova@fri.uniza.sk Materiály: https://kmme.fri.uniza.sk/index.php/za mestnanci/zuzanastanikova/vseobecna-ekonomickateoria-stanikova/

Podrobnejšie

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii

Prítomnosť príbuzných postihnutého pri kardiopulmonálnej resuscitácii XXI. Kongres České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Olomouc 2014 Jana Boroňová Trnavská univerzita v Trnave Auris media, s.r.o. Trnava ...neexistujú predpísané pravidlá pre

Podrobnejšie

Synthesis and properties of M. Tuberculosis phospholipid Werkbespraking

Synthesis and properties of M. Tuberculosis phospholipid Werkbespraking Molekuly 11 November 2012 Peter Fodran 2 Ako preložiť outline? Úvod (alebo čo nám treba vedieť) Zo života chemika 1. Zo života chemika 2. 3 Chémia je jednoduchá (1.) Organické zlúčeniny nie sú placaté

Podrobnejšie

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ,

aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, aitec offline k Prvouke pre 1. ročník ZŠ Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Prvouka pre 1. ročník ZŠ, pracovná učebnica Metodické komentáre k Prvouke pre

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 OBEC BEZ HRANÍC Občianske združenie 462, 92545 Abrahám, SR Jana Hanuliaková - 0911 898 707 www.obecbezhranic.sk info@obecbezhranic.sk Niekedy si neuvedomujeme, akým prínosom by sme mohli byť pre našu

Podrobnejšie

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov 30.1.2018 ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava, akciová spoločnosť (SAD Žilina)

Podrobnejšie

Microsoft Word - skripta3b.doc

Microsoft Word - skripta3b.doc 6. Vlastnosti binárnych relácií V tejto časti sa budeme venovať šiestim vlastnostiam binárnych relácií. Najprv si uvedieme ich definíciu. Reláciu R definovanú v množine M nazývame: a ) reflexívnou, ak

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

Szándéknyilatkozat

Szándéknyilatkozat Dobrovoľníctvo - spôsob aktivity v seniorskom veku Prihláška dobrovoľníka Výmenný dobrovoľnícky program pre seniorov ľudí nad 50 rokov Dotazník pre uchádzačov Dobrovoľníci zo Slovenska do Čiech Termín

Podrobnejšie

NP

NP Európsky parlament 2014-2019 Výbor pre právne veci 19.5.2016 ODÔVODNENÉ STANOVIO NÁRODNÉHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITE Vec: Odôvodnené stanovisko Sejmu Poľskej republiky k návrhu smernice Európskeho parlamentu

Podrobnejšie

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny

Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Informačná brožúra pre hosťovské rodiny Kto sme? AIESEC AIESEC je najväčšia svetová študentmi riadená organizácia vytvárajúca poziívny dopad na spoločnosť prostredníctvom osobnostného rozvoja a zdieľaných

Podrobnejšie

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm

Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďm Kategória školenia Rozvoj osobnosti obsahuje kurzy: Ako lepšie porozumieť sebe i ľuďom vo svojom okolí Na workshop je vítaný každý, kto pracuje s ľuďmi, kto chce porozumieť sebe, svojim reakciám a činom,

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Čo si zobrať do pôrodnice

Čo si zobrať do pôrodnice Do pôrodnice určite nechoďte bez dokladov Najdôležitejšie veci, bez ktorých vás nebudú môcť ani prijať, sú doklady. Majte ich v závere tehotenstva nachystané niekde po ruke, aby ste ich nehľadali. Nebaľte

Podrobnejšie

Erasmus na sicilií

Erasmus na sicilií ERASMUS PROGRAM NA SICÍLIÍ Katalin Deáková, Terézia Tumová III.DFT ERASMUS+ Študijný pobyt v Barcellona Pozzo di Gotto bol pre nás skúsenosťou, ktorú sme nikdy v živote nemali. Prihlásili sme sa sem lebo

Podrobnejšie

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc

prijimacky 2014 MAT 4rocne ver A.doc Priezvisko a meno: " Sem nepíš! Kód: M-A-4r Kód: M-A-4r 1. súkromné gymnázium v Bratislave, Bajkalská 20, Bratislava Test z matematiky (verzia A 12. máj 2014) Pokyny pre žiakov 1. 2. Tento test obsahuje

Podrobnejšie

Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky

Aplikácie ekonomickej  a finančnej matematiky Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky Katka Lučivjanská 1. Na výlete v Prahe Rôzne meny a rôzne drahé spôsoby ich zmeny 2. Investície s rizikom Nástrahy a riziká investovania pomocou čítania grafov

Podrobnejšie

Písomný test k predmetu Tvorba informačných systémov, pondelok, 16.januára 2012, čas: 120 minút. Odpovede píšte priamo k otázkam, ak potrebujete viac

Písomný test k predmetu Tvorba informačných systémov, pondelok, 16.januára 2012, čas: 120 minút. Odpovede píšte priamo k otázkam, ak potrebujete viac Písomný test k predmetu Tvorba informačných systémov, pondelok, 16.januára 2012, čas: 120 minút. Odpovede píšte priamo k otázkam, ak potrebujete viac papiera, zdvihnite ruku. Na každý jeden papier napíšte

Podrobnejšie

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b 11-12. októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže byť najväčšou outdoorovou fotografickou udalosťou nášho regiónu Nenechajte

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Školský klub detí pri Spojenej škole, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou P L Á N P R Á C E v školskom roku 2016/2017 Vypracovala: Anna Čieško

Školský klub detí pri Spojenej škole, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou P L Á N P R Á C E v školskom roku 2016/2017 Vypracovala: Anna Čieško Školský klub detí pri Spojenej škole, Budovateľská 1309, Vranov nad Topľou 093 01 P L Á N P R Á C E v školskom roku 2016/2017 Vypracovala: Anna Čiešková 1 1. Analýza výchovnej činnosti v školskom roku

Podrobnejšie

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to,

Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, Predslov Štýl tohto výkladu sa možno mnohým bude zdať zvláštny; bude sa im zdať príliš prísny na to, aby mohol byť formačný, a príliš formačný na to, aby mohol byť prísne vedecký. Na to druhé nemám nijaký

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiálnych, technických a informačných zdrojov. Jednotlivé

Podrobnejšie

sutaz - Hodina s Ekostopou

sutaz - Hodina s Ekostopou Aktivita: POSVIEŤME SI (NIELEN) NA ELEKTRINU Autor: Mgr. Darina Bergmannová, ZŠ s MŠ, Tajovského ul. 2764/17, 058 01 Poprad Cesta na kurikulum: PREDMET ROČNÍK TEMATICKÝ CELOK Matematika 7. ročník ZŠ Percentá

Podrobnejšie

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt)

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt) Staňte sa našim partnerom pre praktické vyučovanie vašich študentov O NÁS TESCO STORES SR, a.s. je spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou. Na slovenský trh vstúpila v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje

Podrobnejšie

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Global Payment Plus - phototan Návod na prechod z USB tokenu na phototan Vážení užívatelia, tento návod Vás prevedie niekoľkými jednoduchými krokmi nutnými pre úspešný prechod z USB tokenu na phototan.

Podrobnejšie

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch.

1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. 1. Ktoré tvrdenie vyplýva z textu: a) Gotické chrámy sa stavali iba z kameňa a tehál. b) Vysoké štíhle okná plnili nosnú funkciu v gotických chrámoch. c) Vitráže sú obloky z rôznofarebných skiel spojených

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Víta Vás George! Vaše nové šikovné bankovanie Ako banka chceme našim klientom poskytnúť stále vyšší komfort pri bankovaní a sme otvorení prijímať výzvy konkurencie na zlepšovanie. Myslíme si, že pre našich

Podrobnejšie

Výročná správa JA Firmy M-GROUP

Výročná správa JA Firmy M-GROUP Stredná odborná škola Hattalova 968/33 029 01 Námestovo Výročná správa JA Firmy M-GROUP Učiteľ: Ing. Ivona Korčušková Konzultant: Jozef Šuriňák Moje meno je Janka Baleková a v našej JA firme M-GROUP zastávam

Podrobnejšie

S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZD

S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZD S L O V E N S K Ý P A R A L Y M P I J S K Ý V Ý B O R B e n e d i k t i h o 5, 811 05 B r a t i s l a v a ŠPORTOVO-ZDRAVOTNÁ KLASIFIKÁCIA ŽIAKOV SO ZDRAVOTNÝM ZNEVÝHODNENÍM V Bratislave 15.1.2018 1. Športovo-zdravotná

Podrobnejšie

QFH anténa pre príjem skcube Publikované: , Kategória: HAM - Technika Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozorno

QFH anténa pre príjem skcube Publikované: , Kategória: HAM - Technika   Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozorno QFH anténa pre príjem skcube Publikované: 22.07.2017, Kategória: HAM - Technika www.svetelektro.com Vypustenie družice SkCube určíte pritiahlo pozornosť viacerých ľudí. Dokonca aj takých, ktorí predtým

Podrobnejšie

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle 1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr at b + k. idea postupu je postupne rozpisovat cleny T b... teda T b = at + 1... dokym v tom neuvidime nejaky tvar

Podrobnejšie

Microsoft Word - metodika_OVCE.doc

Microsoft Word - metodika_OVCE.doc METODICKÝ MATERIÁL K ROZPRÁVKAM OVCE.SK V ostatných rokoch začali v živote detí a dospievajúcich zohrávať významnú úlohu tzv. moderné technológie počítač, internet, mobilný telefón. Vytvárajú nové sociálne

Podrobnejšie

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr ČO MÔŽE UROBIŤ SAMOSPRÁVA? 1 2 Vytvárajte prostredie podporujúce pohybovú aktivitu cez budovanie (resp rekonštrukciu) rôznych typov ihrísk a cyklistických chodníkov tak aby mohli byť čo najviac využívané

Podrobnejšie

Microsoft Word - visittrencin_analyza navstevnosti.docx

Microsoft Word - visittrencin_analyza navstevnosti.docx Celková návštevnosť web stránky visittrencin.sk v období 26. 11. 2015 25. 11. 2016 Z geografického hľadiska je najviac návštevníkov web stránky zo Slovenska (87,6 %), z Čiech (6,4 %), z Nemecka (1,0 %),

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

Unica Wireless > POHODLIE NA DOSAH VAŠEJ RUKY...

Unica Wireless > POHODLIE NA DOSAH VAŠEJ RUKY... Atraktívny moderný dizajn Na svet prichádza nová Wireless na diaľkové ovládanie, vytvorená pre váš väčší komfort. Prijímače sú k dispozícii v dvoch prevedeniach s nulovým alebo bez nulového vodiča. Niekoľko

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov 2 119 muži ženy neuvedené 2. Vek respondentov 1 1 1 187 26 1 5 4 3 1 5 6-1 11-15 16-24 - 3 31-35 36-45 46-55 56 a viac 3. Už

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Prezentácia projektu Analýza informačných tokov pre Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR

Prezentácia projektu  Analýza informačných tokov pre Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR Skúsenosti z riadenia IT projektu v štátnej správy Ing. Katarína Mandíková Odbor implementácie Operačného programu Informatizácie spoločnosti MF SR Bratislava, 23.10.2007 Obsah projekty, ktoré sme zrealizovali

Podrobnejšie

fm 2012 a predajňa.doc

fm 2012 a predajňa.doc WISP Predajňa a FM od 01.01.2012 Od verzie programu 165.2928 a DB 165.1079 sú v programe doplnené a doladené úpravy pre užívateľov WISPu, modulu Predajňa. Potrebné nastavenia modulu Predajňa a Fiškálneho

Podrobnejšie

TVVP INV -4 rocnik

TVVP INV -4 rocnik Tematický výchovno-vzdelávací plán Informatická výchova 4. ročník Spracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED a Školského vzdelávacieho programu ŠTVORLÍSTOK, schválený MZ 30. augusta 202 Šk.

Podrobnejšie

Veľký frajer Nate (ukážka)

Veľký frajer Nate (ukážka) Veľký frajer Nate keď sa darí Vyšlo aj v tlačovej podobe Objednať môžete na www.cooboo.sk www.albatrosmedia.sk Lincoln Peirce Veľký frajer Nate e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016 Všetky práva

Podrobnejšie

Moderne projekty v biznis suvislostiach-1

Moderne projekty v biznis suvislostiach-1 MODERNÉ V BIZNIS SÚVISLOSTIACH pre Automotive a výrobu pre Kvalitu a kvalitárov pre Moderný HR Biznis partnering pre Shared Service Centrá pre Logistiku pre Facility Management Leadership Komplexný prístup

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu?

PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu? PREČO STAVAŤ Z POROTHERMu? V tehlovom dome postavenom z kvalitných pálených tehál POROTHERM Profi vytvoríte pre vašu rodinu najzdravšie a najpríjemnejšie prostredie pre život. Dom postavíte za pár mesiacov,

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

Zápisnica

Zápisnica Zápisnica zo zasadnutia Rodičovskej rady pri Základnej škole Nováky uskutočnenej dňa 18. 05. 2015 Prítomní : viď prezenčná listina Hostia : PaedDr. Anna Chlupíková riaditeľka školy P r o g r a m 1. O t

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Vitajte na Train the Trainer v Adiente Marec, 2019 Time Manažment Improving the experience of a world in motion Sme tam, kde nás naši zákazníci potrebujú mať Lokácie 238 Výrobných a montážnych závodov

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program: 2010/2011

Školský vzdelávací program:  2010/2011 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Európske štúdiá NEMECKÝ JAZYK päťročné štúdium ÚVOD* Vzdelávací štandard z francúzskeho jazyka, úroveň B1, svojou štruktúrou, obsahom aj rozsahom korešponduje s pôvodným

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program Základná škola Podvysoká 307 Vzdelávacia oblasť: Názov predmetu: Stupeň vzdelania : Ročník: Časová dotácia: Človek a svet p

Školský vzdelávací program Základná škola Podvysoká 307 Vzdelávacia oblasť: Názov predmetu: Stupeň vzdelania : Ročník: Časová dotácia: Človek a svet p Školský vzdelávací program Základná škola Podvysoká 307 Vzdelávacia oblasť: Názov predmetu: Stupeň vzdelania : Ročník: Časová dotácia: Človek a svet práce TVORBA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA ISCED 2 nižšie sekundárne

Podrobnejšie

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES) Ort, Datum

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES)  Ort, Datum Seite 1 KNIŽNICA AKO ORIGINÁLNY COWORKINGOVÝ PRIESTOR COWORKING Seite 2 co-, -working: pracovať spolu, v komunite práca vo väčších, otvorených priestoroch každý pracuje nezávisle od seba, pre rôzne firmy

Podrobnejšie

E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM

E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM E-BOOK E-BOOK AKO VYBUDOVAŤ Zdravím Vás! BOHATSTVO A ÚLOHA ZLATA V ŇOM Zdravím Vás! Moje meno je Bc. Ján Gálik a podnikám v atraktívnych oblastiach obchodu, vzdelávania, investovania do zlata a online

Podrobnejšie

Mnz_osobnost_profil_manazer_(2)_2019

Mnz_osobnost_profil_manazer_(2)_2019 MANAŽÉR (2) OSOBNOSTNÝ A KVALIFIKAČNÝ PROFIL RIADENIE KARIÉRY 2 doc. PaedDr. Lenka Rovňanová, PhD. PF UMB Banská Bystrica 2019 CHARAKTERISTIKY PROFESIE MANAŽÉRA určuje jasné ciele organizácie účelnosť

Podrobnejšie