Diagnostické metódy v kariérovom poradenstve – skúsenosti zo siete NICE a metódy používané na Slovensku

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Diagnostické metódy v kariérovom poradenstve – skúsenosti zo siete NICE a metódy používané na Slovensku"

Prepis

1 Štefan Vendel

2 CAPS (Career ability placement survey) Komplexná multi-dimenzionálna batéria, ktorá slúži na meranie ôsmich schopností pre povolania - mechanické uvažovanie, priestorové vzťahy, verbálne uvažovanie, numerické schopnosti, používanie jazyka, poznanie slov, rýchlosť a presnosť vnímania a manuálne rýchlosť a obratnosť. Skúmaná osoba zistí, ktoré oblasti zamestnania sú vzhľadom na jej schopnosti najvhodnejšie a ktoré oblasti vyžadujú viac tréningu, keď diagnostikovaný má o príslušnú oblasť záujem Formát: Papier a ceruka Odkaz:

3 Career Orientation Preference System Záujmový inventár. Obsahuje 168 položiek, ktorá poskytujú skóre 14 rôznych profesijných zoskupení. Podnecuje prieskum povolaní na 2. st. ZŠ, na strednej škole, a na vysokej škole. Umožňuje poskytovať individuálne kariérové poradenstvo pre študentov a dospelých. Formát: Papier a ceruzka Odkaz: cops.html

4 Career Orientation Placement and Evaluation Survey Táto škála umožňuje meranie hodnôt, ktoré dopĺňajú programy školského a profesijného kariérového poradenstva. Diagnostikovanému umožňuje zistiť, ktoré oblasti povolaní zodpovedajú jeho osobným hodnotám. Pozri copesvalues.html pre podrobný popis merítok. Formát: Papier aceruzka

5 Harrington-O'Shea Career Decision-Making System Tento systém pomáha : Identifikovať profesijné záujmy, hodnoty a schopnosti; dávať tieto záujmy do súvislostí s karirovými voľbami Používa hodnoty a schopnosti klienta na zúženie volieb; učí o kariére, ktorú si klient zvolí - jej požiadavkách na vzdelanie a zácvik, potrebných zručnostiach, mzdách a vyhliadkach daného zamestnania do budúcnosti. Umožňuje vzhliadnuť video s ukážkou práce zamestnancov v mnohých povolaniach Formát: on-line Odkaz:

6 Poradenský psychológ Mzdy: Priemerná ročná mzda v tomto povolaní v Spojených štátoch bola v roku 2014, $; väčšina psychológov zarobila od do $ ročne. Výhliadky: V priebehu roku 2012, toto povolanie zamestnávalo v USA približne ľudí (Pomer 1 : 1654). Žilina: 50,5 Predpokladá sa, že v roku 2022 bude v tomto povolaní zamestnaných ľudí V tomto povolaní bude ročne pribúdať asi 1640 nových pracovných miest v dôsledku rastu a asi 3950 miest v ktorých dôjde k nahrádzaniu zamestnancov čo činí približne 5590 pracovných príležitostí ročne

7 The Career Decision Self-Efficacy Self-Efficacy je dobre odôvodnený konštrukt, a bolo preukázané, že dobré psychometrické vlastnosti na jeho meranie majú dva hlavné nástroje Taylor a Betz vyvinuli škálu Career Decision Selfefficacy (CDMS) na meranie odhadu vlastných schopností pre výber cieľov, profesijné informácie, riešenie problémov, plánovanie a sebahodnotenie. The Career Decision Self-Efficacy Scale (CDMSE; Betz & Taylor, 2001)

8 Schopnosť pre hľadanie zamestnania Schopnosť hľadanie zamestnania je dobre preskúmaný špecifický konštrukt self-efficacy, ktorý vyjadruje schopnosť jedinca zapojiť sa do hľadania zamestnania. Všeobecná self-efficacy a self-efficacy pri hľadaní zamestnania uľahčujú tak hľadanie ako aj získanie zamestnania.

9 Job Search Self-Efficacy Scale Autori: Vinokurom a Schulom (1997) Hodnotí self-efficacy pri hľadaní zamestnania pomocou šiestich položiek. Respondenti majú na 5-bodovej škále určiť mieru svojej sebadôvery v úspešne vykonávanie 6-tich dôležitých aktivít pri hľadaní zamestnania, ako sú písanie žiadosti o zamestnanie alebo životopisu, využívanie svojich kontaktov na nájdenie pracovných príležitostí a absolvovanie prijímacieho pohovoru.

10 Správanie pri hľadaní zamestnania Správanie pri hľadaní zamestnania sa vzťahuje na konkrétne činnosti, do ktorých sa jednotlivec zapája v snahe získať vedomosti o alternatívach na trhu práce. Patrí sem napr. realistické rozhodovanie o zamestnaní / kariére, hľadanie informácií o pracovných príležitostiach, nadväzovanie kontaktov s potenciálnymi zamestnávateľmi, napr formou tzv. cold calling - telefonovanie neznámemu človeku do firmy, ktorej plánujeme predať našu službu - atď. Merané za použitia: Job Search Behaviors Scale (van Ryn & Vinokur, 1992; Vuori & Vesalainen, 1999; Blau 1993, 1994). 12 položiek týkajúcich sa správania a 4 položky merajúce všeobecné úsilie.

11 Job Search Intensity (Vuori, Silvonen, Vinokur & Price, 2002) Nástroj je založený na vyjadreniach respondentov týkajúcich sa častosti šiestich hlavných aktivít pri hľadaní práce v uplynulom mesiaci s použitím 4-bodovej stupnice. Činnosti sa týkajú oblasti: hľadanie pracovných miest na miestnom úrade práce, čítania inzerátov v novinacho o voľných pracovných miestach, kontaktovanie zamestnávateľov bez oficiálnej inzercie alebo voľných pracovných miest, pýtanie sa na pracovné príležitosti priateľov a susedov, hľadanie voľných pracovných miest v inej než predchádzajúcej profesii, a podávanie žiadosti o voľné pracovné miesto.

12 Proaktívna osobnosť (súvisí so self-efficacy) Proaktívná osobnosť je definovaná ako "relatívne stabilná tendencia k ovplyvňovaniu zmeny prostredia". Navyše, proaktívna osobnosť sa zdá, byť významným a robustným prediktorom kariérnneho úspechu.

13 Škála na meranie proaktivity osobnosti (Crant a Kraimer 1999) 17- položkový nástroj. Odpovede na položky sa sčítajú, aby sa dospelo k skóre proaktívnej osobnosti. Odpovede sú hodnotené na 7-bodovej Likertovej stupnici od 1 ("rozhodne nesúhlasím") až 7 ("rozhodne súhlasím"). Príklady položiek: "Vynikám v hľadaní a nachádzaní príležitostí" "Bez ohľadu na šance, keď v niečo verím, aj to dosiahnem."

14 Career Exploration Inventory Nástroj umožňuje jednotlivcom, preskúmať a naplánovať tri hlavné oblasti svojho života - práca, voľnočasové aktivity, a učenie. Diagnostikovaný uvažuje o 128 činnostiach, a zvažuje svoj záujem o ne v minulosti, prítomnosti a v budúcnosti. Skóre dáva do súvislosti 16 oblasti kariérnych záujmov s relevantnými pracovnými miestami, možnosťami vzdelávania, odbornej prípravy a voľnočasovými aktivitami uvedenými pre každú záujmovú oblasť. Ďalšie informácie pomáhajú študentom, uchádzačom o zamestnanie, a iným zamerať sa pri premýšľaní o svojich budúcich plánoch na svoje hlavné oblasti záujmov. r-exploration-inventory-professional-manual.pdf u.

15 Čiara života Čiara života je kresba, ktorá vizuálne ukazuje dôležité osobné a pracovné udalosti, najmä dobrovoľnícke činností, ktoré sa stali v živote človeka. Pomáha jednotlivcovi pripomenúť si dôležité udalosti vo svojom živote tak, aby mohol napísať svoj životný príbeh: robí si obraz svojho života. Pomáha klientom identifikovať míľniky v ich predchádzajúcich skúsenostiach týkajúce sa osobnej, rodinnej, pracovnej alebo zdravotnej oblasti (Čo ste sa vo svojom živote naučili o sebe?) Návod: Aby sme vám pomohli usporiadať svoje spomienky, nakreslite vodorovnú čiaru na veľký hárok papiera a rozdeľte ju do segmentov po 5 rokoch. Potom (pod čiarou) označte všetky dôležité životné udalosti, ktoré si pamätáte.

16 Mapovanie životného priestoru Klienti sú vyzvaní, aby identifikovali, čo považujú za dôležité témy a veci, ktoré sú "osobne zmysluplné" vo svojom živote. Napríklad, kariérny cieľ človeka by sme mohli dať do vzťahu s jeho študijnými schopnosťami a rozsahom v akom ho podporuje jeho rodina. Alebo kariérne ciele by mohli byť zvažované s ohľadom na možné obmedzenia. Keď je mapa životného priestoru vytvorená, poradca ju skúma spolu s klientom aby identifikovali zmysel a faktory, ktoré hrajú v rozhodovaní klienta rolu.

17 Naratívny prístup v kariérovom poradenstve Naratívne kariérové poradenstvo je zmysluplný, emocionálny, akčne-orientovaný, osobný prístup ku kariérovému poradenstvu, v ktorom klient a poradca spolupracujú, aby preskúmali a vytvárali kariérové príbehy s cieľom poskytnúť východisko pre kariérové rozhodnutia a aktivity. Odmieta tradičné modely kariérového poradenstva, ktoré sú založené na autorite odborníka - poradcu ako diagnostika a zdroja kariérových informáciách. Spočíva v rozprávaní príbehov.

18 Štruktúra naratívneho rozhovoru používaná v kariérovom poradenstve v Anglicku (Canterbury Christ Church University) Začiatok - vytvorenie kontaktu poradcu s klientom Stredná časť- skúmanie príbehu. Záver- Po určení cieľa, dohoda o tom, ktoré kroky je potrebné podniknúť

19 Osobný príbeh Osobný príbeh je stále sa vyvíjajúci príbeh ktorý človek používa na opis svojho života a zmysel svojich skúseností. Z hľadiska rozprávania príbehu, kariéra môže byť pochopená použitím metafory príbehu. Techniky naratívneho poradenstva zahŕňajú intenzívne rozhovory a písomné úlohy

20 V kariére sa snažíme "Aktívne zvládnuť to, čo sme pasívne trpeli. "

21 Ako otázky a príbehy poskytujú kľúče k projektovaniu kariéry? Rané spomienky - osvetľujú životné témy - predstavujú to, čo potrebuje klient teraz počuť Obľúbené príslovie - spracováva životnú tému a súvisí so súčasným problémom Rolové vzory správania - pomáhajú pochopiť osobitné charakteristiky a vlastnosti, ktoré klient využíva, resp. môže použiť Celkovo príbehy poukazujú na oblasti kariérového vývinu v ktorých chce klient počuť pre seba radu

22 Čo vidíme, keď sa pozeráme na svoje fotky z detstva? Môžeme rozpoznať miesto alebo nový účes, ale môžeme vybádať aj pocit separácie. Aká je spojitosť dieťaťa s tým, čím je dnes? Pripomíname si minulé udalosti ako útržky, ale existuje tu tiež istá kontinuita. Rozprávanie príbehu - príklad

23 Naratívne poradenstvo Komentáre praktikov - poradcov: Komentáre klientov: Účinný spôsob, ako priviesť mladých ľudí k v hlbokému a nezvyklému premýšľaniu. Odhaľuje korene nerozhodnosti a vedie k pozitívnym výsledkom. Áno určite užitočné, poskytlo mi veľa podnetov o čom premýšľať, - otvorilo mi oči Wow, nikdy predtým som o tom nepremýšľal - a to všetko vyšlo zo mňa!

24 DOTAZNÍK ŤAŽKOSTÍ V ROZHODOVANÍ PRI VOĽBE ŠTÚDIA A POVOLANIA Štefan Vendel, Miroslava Bruncková Na Slovensku ani v ČR nie je t. č. k dispozícií metodika zaoberajúca sa identifikáciou ťažkostí pri voľbe povolania. Cieľom je presnejšia diagnostika príčin kariérovej nerozhodnosti jedincov, čo by následne umožnilo voľbu vhodnej stratégie poradenského procesu.

25 Všeobecná nerozhodnosť 6 Vnútorné konflikty 8 Vonkajšie konflikty 10 Celý dotazník 57 DOTAZNÍK ŤAŽKOSTÍ V ROZHODOVANÍ PRI VOĽBE ŠTÚDIA A POVOLANIA Štefan Vendel, Miroslava Bruncková Subškály počet položiek Nedostatok motivácie 7 Nedostatok informácii o školách 9 Nedostatok informácii o sebe 4 samom Nedostatok informácii o trhu práce 4 Nedostatok informácii o tom, ako urobiť kariérové rozhodnutie 9

26 Normy Pre stredoškolských študentov Štandardizačná vzorka: N=944 Stény Percentily

27 Koniec prezentácie Ďakujem za pozornosť Veľa šťastia

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Učiteľ materskej školy v triedach a školách pre deti so zdravotným znevýhodnením Kód kvalifikácie U2342001-00533 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Veda, výskum, vzdelávanie, výchova a šport

Podrobnejšie

EUROGUIDANCE... KARIÉROVé PORADENSTVO... PORTFÓLIO...

EUROGUIDANCE... KARIÉROVé PORADENSTVO... PORTFÓLIO... KARIÉROVÉ PORADENSTVO V SÚČASNOSTI KAM KRÁČA TEÓRIA (A PRAX)... VÝZVY (AJ) PRE KARIÉROVÉ/ CELOŽIVOTNÉ PORADENSTVO narastajúca globalizácia predlžovanie aktívneho života zvyšujúci sa potenciál mobility

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. J Milé študentky, milí študenti, v prvom rade vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie vášho postoja ku kvalite výučby. Jednotlivé výroky sme vyhodnotili zastúpením vášho súhlasu,

Podrobnejšie

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov

Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Akreditovaný polročný kurz Riadenie a rozvoj ľudských zdrojov Kurz pre pracovníkov HR útvarov Kurz Rozvoj a riadenie ľudských zdrojov je Ministerstvom školstva SR akreditovaný intenzívny kvalifikačný kurz

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

Opis projektu

Opis projektu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ Názov projektu: Elektronizácia učebných osnov nevyhnutnosť

Podrobnejšie

Poberatelia dávky v hmotnej núdzi v kontexte zmien v systéme pomoci v hmotnej núdzi

Poberatelia dávky v hmotnej núdzi v kontexte zmien v systéme pomoci v hmotnej núdzi Poberatelia dávky v hmotnej núdzi v kontexte zmien v systéme pomoci v hmotnej núdzi (výsledky empirického výskumu realizovaného v súbore bývalých a aktuálnych poberateľov DvHN) Obsah 1. Ciele empirického

Podrobnejšie

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt

5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, kt 5 TVORIVOST Tvorivosť môžeme všeobecne charakterizovať ako vrodenú schopnosť človeka, ktorej cieľom je produkovať nové nápady, riešenia, myšlienky, ktoré sú prospešné pre spoločnosť alebo človeka samotného.

Podrobnejšie

Microsoft Word - visittrencin_analyza navstevnosti.docx

Microsoft Word - visittrencin_analyza navstevnosti.docx Celková návštevnosť web stránky visittrencin.sk v období 26. 11. 2015 25. 11. 2016 Z geografického hľadiska je najviac návštevníkov web stránky zo Slovenska (87,6 %), z Čiech (6,4 %), z Nemecka (1,0 %),

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

Microsoft Word - vp ,plán

Microsoft Word - vp ,plán Plán práce výchovného poradcu v školskom roku 2014/2015 Hlavné ciele výchovného poradcu na školský rok: Sprístupňovať všetkým žiakom a ich rodičom informácie a poradenskú službu v oblasti vzdelávania a

Podrobnejšie

Zásady prijímania na bakalárske štúdium na školský rok 2004/2005

Zásady prijímania na bakalárske štúdium na školský rok 2004/2005 Ďalšie podmienky prijatia na bakalárske štúdium na FIIT STU Čl. 1 Úvodné ustanovenia (1) Ďalšie podmienky prijatia na bakalárske štúdium na Fakultu informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej

Podrobnejšie

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov

PM C-03 Prostredie riadenia ¾udských zdrojov PROSTREDIE RIADENIA ĽUDSKÝCH ZDROJOV 1 OSNOVA vonkajšie prostredie vnútorné prostredie 2 PROSTREDIE 3 PROSTREDIE Analýza údajov o prostredí Definovanie tendencie prehľad údajov štatistická analýzy grafické

Podrobnejšie

Smernica na hodnotenie pedag. zamestnancov

Smernica na hodnotenie pedag. zamestnancov Žilinský samosprávny kraj zriaďovateľ Gymnázium Veľká okružná 22 Žilina Organizačná smernica č. 009/2018 na hodnotenie pedagogických a odborných zamestnancov Účel organizačnej smernice: Tento vnútorný

Podrobnejšie

ČG_O.L

ČG_O.L Analýza a vyhodnotenie pilotných testov s využitím rôznych štatistických metód Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Základné ukazovatele testovaní Dva

Podrobnejšie

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov

TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slov TS - Budúcnosť autobusovej dopravy SAD Žilina je samozrejmá súčasť našich životov 30.1.2018 ǀ Žilina ǀ Tlačová správa SAD Žilina, a.s. Spoločnosť Slovenská autobusová doprava, akciová spoločnosť (SAD Žilina)

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi

Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavi Dotazník pre prípravu Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Súlovce na roky 2015 2021 Návod na vyplnenie: správnu kolónku (Váš vek, pohlavie, názor, atď.) označte prosím písmenom X. CHARAKTERISTIKA

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiálnych, technických a informačných zdrojov. Jednotlivé

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Komunitné plánovanie sociálnych služieb v Trnave Konferencia KOMUNITNÉ PLÁNOVANIE Povinnosť či príležitosť pre samosprávu? - 23. januára 2018, Bratislava Komunitný plán sociálnych služieb KPSS mesta Trnavy

Podrobnejšie

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR

Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Príloha č. 7 Š t a t i s t i c k ý ú r a d S l o v e n s k e j r e p u b l i k y Miletičova 3, 824 67 Bratislava 26, Slovenská republika Dotazník spokojnosti zákazníka s produktmi a službami ŠÚ SR Vážený

Podrobnejšie

Vyhodnotenie študentských ankét 2013

Vyhodnotenie študentských ankét 2013 Výsledky študentskej ankety na UJS v akademickom roku 2012/2013 Študenti Univerzity J. Selyeho v zmysle 70 ods. 1 písm. h) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladis

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladis UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH VZDELÁVACÍ PROGRAM Moderná didaktická technika v práci učiteľa Aktualizačné vzdelávanie prof. MUDr. Ladislav Mirossay, DrSc. rektor Univerzita Pavla Jozefa

Podrobnejšie

UČEBNÉ OSNOVY OBČIANSKA NÁUKA Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Časový rozsah výučby Občianska náuka Človek a spoločnosť 1 hodina týždenne/ 33 hodín r

UČEBNÉ OSNOVY OBČIANSKA NÁUKA Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Časový rozsah výučby Občianska náuka Človek a spoločnosť 1 hodina týždenne/ 33 hodín r UČEBNÉ OSNOVY OBČIANSKA NÁUKA Názov predmetu Vzdelávacia oblasť Časový rozsah výučby Občianska náuka Človek a spoločnosť 1 hodina týždenne/ 33 hodín ročne Stupeň vzdelania ISCED 2 Štátny vzdelávací program

Podrobnejšie

Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list číslo/ zo dňa: Naše číslo: Vybavuje/Klapka V Bratislave 27188/2017 Riedelová/23

Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list číslo/ zo dňa: Naše číslo: Vybavuje/Klapka V Bratislave 27188/2017 Riedelová/23 Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list číslo/ zo dňa: Naše číslo: Vybavuje/Klapka V Bratislave 27188/2017 Riedelová/232 28.11.2017 Vec: Výzva na predkladanie ponúk v procese

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA Platný od: 20.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU ANDRAGOGIKA (a) Názov študijného odboru: Andragogika (anglický názov "Andragogy") (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint NÁBOR ŽIAKA A VÝBEROVÉ KONANIE Žiak vstupuje do systému duálneho vzdelávania iba prostredníctvom zamestnávateľa. Zamestnávateľ, ktorý je držiteľom Osvedčenia o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie

Podrobnejšie

Obce okresu Nové Zámky z aspektu ukazovateľov samosprávy

Obce okresu Nové Zámky z aspektu  ukazovateľov samosprávy Vnímanie volieb na úrovni miestnej samosprávy z pohľadu obyvateľov obcí okresu Nové Zámky RNDr. Katarína Vilinová, PhD., RNDr. Gabriela Repaská, PhD., Bc. Andrea Lelkešová Štruktúra prezentácie Úvod Základné

Podrobnejšie

Príloha č. 1 Dodatok č. 3 Materská škola, Nová 2912/2, Lieskovec Plán kontinuálneho a ďalšieho vzdelávania zamestnancov na školský rok 2017 Spr

Príloha č. 1 Dodatok č. 3 Materská škola, Nová 2912/2, Lieskovec Plán kontinuálneho a ďalšieho vzdelávania zamestnancov na školský rok 2017 Spr Príloha č. 1 Dodatok č. 3 Materská škola, Nová 2912/2, 962 21 Lieskovec Plán kontinuálneho a ďalšieho vzdelávania zamestnancov na školský rok 2017 Spracovala: Mária Koppová Dátum spracovania: Vyhodnotenie

Podrobnejšie

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx MATURITA 2010 Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

SK01-KA O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: "Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas

SK01-KA O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas 2018-1-SK01-KA203-046318 O1 Analýza potrieb Zhrnutie BCIME tím Vyhlásenie: "Podpora Európskej komisie pre výrobu tejto publikácie nepredstavuje súhlas s obsahom, ktorý odráža iba názory autorov a Európska

Podrobnejšie

E K O N O M I C K Á U N I V E R Z I TA V B R A T I S L A V E

E K O N O M I C K Á U N I V E R Z I TA     V    B R A T I S L A V E Zadanie zákazky Postupom podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov 1. Identifikácia verejného obstarávateľa Názov: Ekonomická univerzita v Bratislave

Podrobnejšie

Akademický senát STU Ďalšie podmienky prijímania na štúdium bakalárskych študijných programov investičné plánovanie v priemyselnom podniku

Akademický senát STU Ďalšie podmienky prijímania na štúdium bakalárskych študijných programov investičné plánovanie v priemyselnom podniku Akademický senát STU 25.06.2018 Ďalšie podmienky prijímania na štúdium bakalárskych študijných programov investičné plánovanie v ŠO 3.3.20. odvetvové ekonomiky a manažment v akademickom roku 2019/2020

Podrobnejšie

untitled

untitled Online interaktívne posudzovanie rizík: Uľahčuje posudzovanie rizík európskym mikropodnikom a malým podnikom Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci Bezpečnosť a ochrana zdravia pri

Podrobnejšie

Prieskum - deviataci na internete

Prieskum - deviataci na internete Rozhodovanie žiakov deviatych tried základných škôl o voľbe strednej školy: Deviataci na internete Štúdia Než zazvoní 4. februára 2019 Hlavné zistenia Takmer dve tretiny respondentov (64,5 %) plánuje štúdium

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU Platný od: 24.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU (a) Názov študijného odboru: (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského

Podrobnejšie

4. Aktivity Klubu pacientov SMyS [režim kompatibility]

4. Aktivity Klubu pacientov  SMyS [režim kompatibility] CZECH SLOVENSKÁ MYELÓMOVÁ SPOLOČNOSŤ KLUB PACIENTOV AKTIVITY KLUBU CMG M Y E L O M A GROUP PACIENTOV ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA MIKULOV, 13.- 14. 9. 2013 ŠKOLA MYELOMU PRE PACIENTOV Liptovský Ján, 28-29 September

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program: 2010/2011

Školský vzdelávací program:  2010/2011 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Európske štúdiá NEMECKÝ JAZYK päťročné štúdium ÚVOD* Vzdelávací štandard z francúzskeho jazyka, úroveň B1, svojou štruktúrou, obsahom aj rozsahom korešponduje s pôvodným

Podrobnejšie

GYMNÁZIU A

GYMNÁZIU A GYMNÁZIUM A.H. ŠKULTÉTYHO VEĽKÝ KRTÍŠ P L Á N P R Á C E VÝCHOVNÉHO PORADCU NA ŠKOLSKÝ ROK 2014/2015 VÝCHOVNÝ PORADCA: MGR: LÍVIA CIBUĽOVÁ 4 ročné gymnázium Hlavné úlohy Úlohy vyplývajúce z POP na aktuálny

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Vizážista, kolorista Kód kvalifikácie U5142005-00198 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Remeslá, umelecké remeslá a osobné služby SK ISCO-08 5142005 / Vizážista, kolorista SK NACE Rev.2 S

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt)

(Microsoft PowerPoint - TESCO - v\341\232 partner pre praktick\351 vyu\350ovanie.ppt) Staňte sa našim partnerom pre praktické vyučovanie vašich študentov O NÁS TESCO STORES SR, a.s. je spoločnosť s celosvetovou pôsobnosťou. Na slovenský trh vstúpila v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Majster (supervízor) v strojárskej výrobe Kód kvalifikácie C3122012-00776 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 3122012 / Majster (supervízor)

Podrobnejšie

07

07 POMOC DRUHÝM A POMOC SPOLOČNOSTI AKO VÝZNAMNÉ HODNOTY BUDÚCICH SOCIÁLNYCH PRACOVNÍKOV Lucia DROTÁROVÁ Abstrakt: V príspevku uvádzame niektoré výsledky mapovania kvality života 372 prešovských študentov

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Ciele štúdie PISA a jej priebeh na národnej úrovni Finančná a štatistická gramotnosť žiakov v kontexte medzinárodných

Podrobnejšie

Microsoft Word - Rozv_kom_schop_na_skol_s_VJM

Microsoft Word - Rozv_kom_schop_na_skol_s_VJM Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Prioritná os: Opatrenie: Prijímateľ: Názov projektu: Kód ITMS projektu: 26140230002, 26120130002 Aktivita: Prioritná

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uznávanie kvalifikácie a osobitnej odbornej spôsobilosti v oblasti BOZP, nástroj na uplatnenie našich odborníkov na trhu práce v krajinách EÚ Inštitút pre výskum práce a rodiny Župné nám.5-6, Bratislava

Podrobnejšie

Aplikácia vybraných probačných programov

Aplikácia vybraných probačných programov JA Pezinok, ÚPV Banská Bystrica, KS Košice September október 2018 Samuel BURSÝ Vladimír CEHLÁR Mandát PaMÚ Rola a postavenie PaMÚ v procese probácie Kompetencia, kompetentnosť & probačný program Prevencia

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Národný projekt MODERNIZÁCIA MIESTNEJ ÚZEMNEJ SAMOSPRÁVY Možnosti zlepšovania súčasného potenciálu územnej samosprávy Ľubomír Plai, expert projektovej aktivity Informačný workshop Súčasný model miestnej

Podrobnejšie

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU

Platný od: OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU Platný od: 20.2.2017 OPIS ŠTUDIJNÉHO ODBORU (a) Názov študijného odboru: (b) Stupne vysokoškolského štúdia, v ktorých sa odbor študuje a štandardná dĺžka štúdia študijných programov pre tieto stupne vysokoškolského

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Stredná odborná škola, Zvolenská 83, Lučenec

Stredná odborná škola, Zvolenská 83, Lučenec ŠTATÚT SOCIÁLNEHO PEDAGÓGA Základná škola s materskou školou Brusno I. časť Základné ustanovenia Čl. 1 Postavenie sociálneho pedagóga (1) Národná rada SR sa 24.júna 2009 uzniesla na Zákone o pedagogických

Podrobnejšie

MUES_2016_Durana_nezamestnanost

MUES_2016_Durana_nezamestnanost NEZAMESTNANOSŤ SYSTÉMOVÝ PROBLÉM SLOVENSKÉHO HOSPODÁRSTVA INESS 2015 2150 2100 2050 2000 1950 1900 1850 1800 1750 1700 1650 Zamestnanosť podľa druhu úväzku (v tis.) Muži a ženy spolu Zamestnanci na plný

Podrobnejšie

Psychológ hasičského a záchranného zboru Charakteristika Psychológ hasičského a záchranného zboru vykonáva špecializované odborné činnosti

Psychológ hasičského a záchranného zboru Charakteristika Psychológ hasičského a záchranného zboru vykonáva špecializované odborné činnosti Psychológ hasičského a záchranného zboru Charakteristika Psychológ hasičského a záchranného zboru vykonáva špecializované odborné činnosti v psychologickej prevencii, diagnostike, terapii, poradenstve

Podrobnejšie

Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRE

Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRE Generálne riaditeľstvo komunikácie ODDELENIE MONITOROVANIA VEREJNEJ MIENKY v Bruseli, august 2013 Eurobarometer Európskeho parlamentu (EB79.5) ROK PRED EURÓPSKYMI VOĽBAMI 2014 Inštitucionálna časť SOCIO-DEMOGRAFICKÁ

Podrobnejšie

Stepanek3D bannery

Stepanek3D bannery VŠETKO PRE 3D TLAC PRVÁ KONŠTRUKCNÁ ˇ KANCELÁRIA PRE 3D TLAC ˇ V BANSKEJ BYSTRICI MODELOVANIE VÝROBA PORADENSTVO KONTAKT +421 949 263 305 info@stepanek3d.sk 3D MODELOVANIE PRECO ˇ VYUZIT ˇ ˇ 3D MODELOVANIE

Podrobnejšie

Ž I L I N S K Ý samosprávny kraj z r i a ď o v a t e ľ Stredná odborná škola elektrotechnická Komenského Žilina Centrum odborného vzdelávani

Ž I L I N S K Ý samosprávny kraj z r i a ď o v a t e ľ Stredná odborná škola elektrotechnická Komenského Žilina Centrum odborného vzdelávani Riaditeľ Strednej odbornej školy elektrotechnickej,, v zmysle 65 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov u r č u j e kritériá prijímacieho

Podrobnejšie

Dobývanie znalostí

Dobývanie znalostí Dobývanie znalostí Vranec Maroš, Lučanský Ján Zadanie Predikcia pozície internetových stránok na kľúčové slovo vo vyhľadávači Google* * www.google.cz * site:cz Využitie Pri SEO (Search Engine Optimization)

Podrobnejšie

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Nedostatok vodičov v cestnej doprave Aktuálna situácia a možné riešenie Ing. Pavol JANČOVIČ Prezident Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia Workshop: Nedostatok vodičov 5. decembra 2018 Ministerstvo

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista riadenia kvality v hutníctve Kód kvalifikácie U2146013-00416 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 2146013 / Špecialista riadenia

Podrobnejšie

Smernica o pôsobnosti koordinátora pre študentov so špecifickými potrebami

Smernica o pôsobnosti koordinátora pre študentov so špecifickými potrebami Smernica rektora číslo 5/2013-SR Pôsobnosť koordinátora pre študentov so špecifickými potrebami na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave Dátum: 14. 10. 2013 Slovenská technická univerzita v Bratislave,

Podrobnejšie

nadpis

nadpis Žilinská univerzita v Žiline Fakulta humanitných vied Katedra anglického jazyka a literatúry Štúdium na KAJ Študijné programy Učiteľstvo akademických predmetov v kombináciách: Bakalárske štúdium anglický

Podrobnejšie

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa zúčastnilo spolu 42 054 žiakov. V dňoch 12. 15. marca

Podrobnejšie

Vyhodnotenie dotazníkovej ankety vyučujúcich (učitelia + doktorandi) Obdobie dotazovania: 23. november január 2018 Odpovedalo 210 respondento

Vyhodnotenie dotazníkovej ankety vyučujúcich (učitelia + doktorandi) Obdobie dotazovania: 23. november január 2018 Odpovedalo 210 respondento Vyhodnotenie dotazníkovej ankety vyučujúcich (učitelia + doktorandi) Obdobie dotazovania: 23. november 2017-31. január 2018 Odpovedalo 210 respondentov z 492 oslovených 42,68 % Základné údaje Pohlavie

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ODBORNÉ VZDELÁVANIE A PRÍPRAVA VODIČOV 5. december 2018 Základné pojmy Vláda Slovenskej republiky (ďalej len SR ) schválila v júni 2007 koncepciu dvojúrovňového modelu vzdelávacích programov v oblasti

Podrobnejšie

Pripravenosť VSZ poskytovať služby zamestnanosti obĊanom so ZP

Pripravenosť VSZ poskytovať služby zamestnanosti obĊanom so ZP Ústretovosť služieb poskytovaných úradmi PSVR občanom so ZP Vybrané problémové okruhy z výskumu Verejné služby zamestnanosti a občania s zdravotným / zrakovým postihnutím IVPR 2007 Evokované problémové

Podrobnejšie

Predškolská výchova vo svete 2

Predškolská výchova vo svete 2 Predškolská výchova vo svete 2 Kvalita raného vzdelávania Projekt OECD Thematic Review of Early Childhood Education and Care 1998 2012 Štúdie Starting Strong I III (2001, 2006, 2012) Päť ciest ku kvalite

Podrobnejšie

Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Obec Ražňany Poskytovateľ sociá

Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Obec Ražňany Poskytovateľ sociá Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Obec Ražňany Poskytovateľ sociálnej služby v komunitnom centre Obec Ražňany, Obec

Podrobnejšie

Zápisnica

Zápisnica Ďalšie podmienky prijatia na štúdium bakalárskych študijných programov na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave Dátum: 21. 05. 2019 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie

Podrobnejšie

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Základné východiská - nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1303/2013 - zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych

Podrobnejšie

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0 ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 054 01 Levoča Čo je odklad povinnej školskej dochádzky?

Podrobnejšie

Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Mesta Humenné Poskytovateľ soci

Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Mesta Humenné Poskytovateľ soci Oznamu o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Mesta Humenné Poskytovateľ sociálnej služby v komunitnom centre Mesta Humenné, Námestie

Podrobnejšie

Oznam o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Raslavice, Hlavná 164, Ra

Oznam o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Raslavice, Hlavná 164, Ra Oznam o výberovom konaní Ministerstvo vnútra SR/ Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje výkon KC : Raslavice, Hlavná 164, 086 41 Raslavice Poskytovateľ sociálnej služby v komunitnom

Podrobnejšie

Výchovné poradenstvo v školskom roku 2018//2019 Plán práce výchovného poradcu pre školský rok 2018/2019 bude zameraný na aktivity humanizácie vzťahu u

Výchovné poradenstvo v školskom roku 2018//2019 Plán práce výchovného poradcu pre školský rok 2018/2019 bude zameraný na aktivity humanizácie vzťahu u Výchovné poradenstvo v školskom roku 2018//2019 Plán práce výchovného poradcu pre školský rok 2018/2019 bude zameraný na aktivity humanizácie vzťahu učiteľ žiak, zvýšenie právneho vedomia žiakov a kariérneho

Podrobnejšie

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ v Slovenskej republike Základná škola 2. stupeň Základná

Podrobnejšie

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA DIDAKTICKÉ MYSLENIE A POSTUPY UČITEĽA OBOZNÁMENIE SA SO VŠEOBECNÝMI CIEĽMI VÝUČBY A PREDMETU UJASNENIE TÉMY V RÁMCI TEMATICKÉHO CELKU DIDAKTICKÁ ANALÝZA UČIVA KONKRETIZÁCIA CIEĽOV VO VZŤAHU MOŽNOSTIAM

Podrobnejšie

Normatív

Normatív MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY NORMATÍV materiálno-technického a priestorového zabezpečenia pre študijný odbor 3965 M bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci Schválilo

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

PORTUGALSKO SESIMBRA Mobile devices in Education PhDr.Katarína Tocciová

PORTUGALSKO SESIMBRA Mobile devices in Education PhDr.Katarína Tocciová PORTUGALSKO SESIMBRA Mobile devices in Education 8.10.2018 13.10.2018 PhDr.Katarína Tocciová Kurzu sa zúčastnilo 16 učiteľov základných a stredných škôl EU.Kurz začal prezentáciami samotných účastníkov.

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint INOVATÍVNY ROZVOJ PODNIKATEĽSKÝCH ZRUČNOSTÍ MLADÝCH ĽUDÍ Univerzitná knižnica v Bratislave, 27.8.2018 OBSAH Registrácia účastníkov a uvítacia káva Projekt INDESK v kocke výzvy a výsledky Úspešný príbeh

Podrobnejšie

Microsoft Word - manual_ESS_2010

Microsoft Word - manual_ESS_2010 Manuál projektu ESS 2010 Školiaci materiál k projektu ESS 2010 Čo je Európska sociálna sonda? ESS je medzinárodný výskumný projekt, cieľom ktorého je monitorovať a interpretovať postoje a názory obyvateľov

Podrobnejšie

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia sú v nich reprezentované stručne charakterizovanými

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Atraktivita maloobchodnej vybavenosti podľa obyvateľov vybraných mestských častí v meste Nitra Miroslava Trembošová Alena Dubcová Maloobchodná vybavenosť a jej atraktivita Maloobchodná vybavenosť Nakupovanie

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 PRÁCA S MLÁDEŽOU A SLOVENSKÝ HOKEJ KONFERENCIA 2MB - dva milióny budúcností - - Správa o mládeži 2018 Bratislava, 21. 22.6.2018 Hokej ako spoločenský fenomén S L O V E N S K Ý Z V Ä Z Ľ A D O V É H O H

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Strojársky špecialista riadenia výroby Kód kvalifikácie C2144007-00821 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 2144007 / Strojársky špecialista

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

P16_TQ - kópia_po_verifikacii.indd

P16_TQ - kópia_po_verifikacii.indd Identification Identifikačný štítok Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Dotazník pre učiteľa 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Žehrianska 9, 851 07 Bratislava

Podrobnejšie

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia

Zmysel života v kontexte zvládania onkologického ochorenia ZMYSEL ŽIVOTA V KONTEXTE ONKOLOGICKÉHO OCHORENIA PETER HALAMA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNEJ PSYCHOLÓGIE CENTRUM SPOLOČENSKÝCH A PSYCHOLOGICKÝCH VIED SAV PSYCHOLOGICKÝ WELL- BEING PACIENTA Well-being pacienta po

Podrobnejšie

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.2.2017 A8-0026/9 9 o Bosne a Hercegovine za rok 2016 Odsek 1 1. víta posúdenie žiadosti Bosny a Hercegoviny o členstvo v EÚ Radou a odovzdanie dotazníka a očakáva stanovisko Komisie vo veci merity žiadosti

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Monitorovanie a hodnotenie dopadov sucha - reportovacia sieť RNDr. Gabriela Ivaňáková Slovenský hydrometeorologický ústav Bratislava DriDanube Drought Risk in the Danube Region Project co-funded by European

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vzdelávací program: INOVAČNÉ VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV ŠKÔL V OBLASTI INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA DETÍ Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT Názov záverečnej prezentácie: Didaktické princípy,

Podrobnejšie

Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie ob

Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie ob Manažérske kurzy - najbližšie termíny: Riadenie procesu zmien v organizácii Školenie Riadenie procesu zmien v organizácii je zameraný na objasnenie oblasti riadenia organizácie v zložitých podmienkach

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pomocný pracovník v strojárskej (automobilovej) výrobe Kód kvalifikácie C9329013-00791 Úroveň SKKR 2 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 9329013 / Pomocný

Podrobnejšie

stadia drog zavis

stadia drog zavis ŠTÁDIA DROGOVEJ ZÁVISLOSTI Každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské nebezpečenstvo enstvo vzniku drogovej závislosti. Tvrdiť, že e mne sa to nemôže stať pretože viem,, kde je hranica, ktorú nemôžem

Podrobnejšie