Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H"

Prepis

1 United States Holocaust Memorial Museum Oral History Interview Slovak Witnesses Documentation Project

2 United States Holocaust Memorial Museum Rozhovor s Helenou Belunkovou RG Dobrý deň prajem. Dobrý deň. Ako sa voláte? Helena Belunková. Kedy ste sa narodili? Dvadsať tretieho jedenastý tisíc deväť sto dvadsať. Kde ste sa narodili? V Raslaviciach. Paní Belunková, vy si iste spomínate, že my sme tu pred pár týždňami vás navštívili. Áno. Rozprávali sme sa vtedy spolu. Áno. A vy ste nám porozprávali vaše spomienky na období Slovenského štátu a druhej svetovej vojny. Áno. My sme dnes za vami prišli znovu, aby sme si tie spomienky, o ktoré ste sa s nami podelili, o ktoré ste sa podelili... aby sme si ich nahrali na videozáznam, na videokameru. Áno. Chcem sa vás opýtať, vy keď ste boli mladé dievča, chodili ste do školy tu v Raslaviciach? Áno, áno. Mali ste nejaké židovské kamarátky, židovské spolužiačky? Mala som, mala som... mala som tri, tie židovské dievčaťa boli. Kto to bol? Jedna bola... sa volala Araňa, Leňa i Maňa, a to boli toho... dlž... oni mali mäsnu... Reichmannovo sa volali, dievčaťa. A ešte dvaja, Leňa i Maňa, pošli do Ameriky, už tu neboli, ale ta Araňa ostala s nami.

3 My sme kamarátili spolu, sme chodili do školy spolu, i na prechádzky, nás učitelia vzali na prechádzky dakde... sme si hrali s nima, kamarátstvo bolo veľké medzi nami. Ony boli tri sestry, áno? Hej. A dve tie sestry odišli do Ameriky? Do Ameriky odišli. To bolo ešte pred...? Ešte pred vojnou. Ešte pred vojnou? Pred vojnou bolo ešte, hej, hej, oni mali tam ešte jednu sestru, a ta ostala aj do Ameriky. A ostala už iba ta Araňa, ta vaša kamarátka? Hej, hej, už len matku mali, otca ja nepamätám, asi nemali, už zomrel... neznám. No... A to bola taká vaša blízka kamarátka, ta Araňa? V lavici jednej sme sedeli, hej, v lavici jednej sme sedeli. Hej... Dobrá bola. Pak ešte mali chlapcov, bol Braun Adolf, Zigler bol, tiež pošiel do Ameriky... A jeden ešte, volal sa Stašek, odišiel do Ameriky... zárodky... tam sa zabil. A ten Zigler bol jeho lekárom. Tu? Tam v Amerike. V Amerike. V Amerike, hej. V Amerike, v Amerike, on keď bol chorý, tak ho ošetroval. A tam sa oni stretli v tej Amerike, áno? Hej, hej, hej. No ako hovorím, sme žili... a spoločne sme žili, nebola žiadna výnimka, že ten taký a ten taký... Si židovský... to všetko bolo jedno. A aké židovské rodiny tu ešte žili v Raslaviciach? Juj, tak veľa, tak asi dvadsať jeden lebo koľko ich žilo. A spomínate si aj na mena a čo robili? Hej... Každý žid mal obchod, každý... či to bol bohatý či chudobný, každý mal obchod. A každý trímal... a žili... dobre žili. Však boli... Kaufmann bol, Herško bol, Ziegler bol, Neumann bol, potom ten... Rachmanov bol, troje rodiny, ale každý mal mäsnu. Tri bratři boli a každý mal mäsnu. A ešte

4 bol aj Kaufmann, i ten mal mäsnu. A tu žili... a ľudia kupovali, my sme nekupovali, bo to doma chovali si kuričku či zajace či tak... Ale v sobotu večer, už po šábes, po sobota, už potom volali mäso... a mali takú miesičku lebo taký papier a ten ho ďubal... vzal pol kila... nebolo peniazi, tak sa nedalo viacej kúpiť. No aj tak dobre bolo, bola polievka, zrobili polievky a my sa najedli všetky deti. Hej... Tak, tak, tak... A že sa tie obchodíky uživili, když ľudia tak málo kupovali a bolo ich tu tak veľa? Viete... hej... hej... jedni židi mali role, i kravy mali daktoré, jak bol boháč, mal aj trinásť, pätnásť kráv, dojky a mlieko odvážali, dávali hentam tu. Atlas mal veľké role, mal pastiera ku kravom, aj dvoch gazdoch ku koňom mal, štyri kone mal. To gazdoval vo veľkom... No tak... Pomáhal ten jeden druhému, pomáhali sa, tam mali suseda, sa volal Reši Ungeser, na košer reze, aj tak rezal. Čo trebalo, všetko rezal. Nebolo čo robiť, tak hovoril mojej materi, bĺch rezal, nemám čo robiť, starej dajte čo prirobiť. Tak šiel medzi druhých židoch, ďalej išiel, ďalej išiel... tak potom mu tam dali peniaze, židi mu dali. To potom už veselo bolo, a tom mal... jedenásť detí mal, veľa... No každý mal, i žilo sa dobre. On rezal kura, aj barany, čo bolo treba, všetko rezal, zrazu mal platené asi hej, to musel mať platené. No takže mali sebe dobre. A aké tu boli ešte ďalšie židovské obchody? Obchody, mali mäsny, i ten Herško mal mäsnu, ten Špangelec sa volal, rezník, tak ten mal, čo rezal. Potom bol Weistreich, ten vykupoval kravy. Westreich? Westreich. Hej, on bol často tu. Marko, ten vykupoval vajca, i išiel po valoch a vykupoval vajca... oddávali tieto vajca. Potom henteram bol... ich rodec bol, jedna sodárka bola, to boli vdovy. Ta robila takú kypiacu vodu, čo sa... hej, v takej fľaše, čo syčalo, to bolo... to bolo dobré také... A malinovky také dobré boli, také malinovky celkom dobré, bolo veľa kyslíku do toho... to bolo chutné, že. No a potom ktoré ešte tam... Neumann mal obchod... henten mal doktorát v Bardejov... v Prešo... tam v Amerike... Ako sa volal, už som zapomenula. No mám napísané na papieriku, tak keby som bola znala... Som bola všetky znala a každý, čo kto mal. A každý mal obchod, ktorý predával tote rohlíky, perece, dakto mal látky, látky predával... obchod s látkami, šaty predával, no. Mal Džukar, ale neviem jeho meno, Džukara sme ho volali. Neviem, ako sa volal, nemali deti. No potom už išli všetky het, i zobrali ich všetky, to už bolo... to už sa chystala vojna. To už potom každý bol... a ta... Relika... Atlas, čo mal, tute cihly robil, mal tehly, mal dievča i chlapca mal. No dievča pošlo do Maďarska, no a chlapca tu potom odhalil tutem, čo vzali ho. A to bol ten istý Atlas, čo mal tie role, ste spomínali? Ktorý? Lebo vraveli ste, že ten Atlas bol gazda, že mal role... Role... To bol ten istý, čo mal tu tehelňu?

5 Nie to bol... To bol druhý. To bol Jura a ten bol Adolf. Oni boli bratia? Neznám, že by boli bratia, neznám, že by sa boli znášali, to vypadalo. Mali rovnaké mena? Hej, hej, ešte bola dcérka Atlasová, Relika bola Atlasová. No, pošli do Košíc, jedna pošla do Košíc, ta Relika pošla do Košíc, i s mužom, tam potom bývali, no a mali jedno dievča, to dievča pošlo do Ameriky, tam sa vydalo, tak oni pošli na návštevu, takže ostali tam. No ale keď ona... on mal svojich rodičov pri sebe, v Amerike, tak to už tam nechceli, štyri ľudia, staré, tak potom išli nazad. A potom tade kde pošli, neznám... Potom už sme nemali... ale chodili dlho na Rastavec, na cintír židovský. No dlhé roky chodili. A to už bolo až po vojne? Po vojne, po vojne, po vojne bolo. A mali ste aj židovských susedov, tam, kde vy ste bývali? Hej, hej, to celý šor bol židovský, celá ulica bola židovská. Celé tuda od mosta, dva chyže boli také, a to všetko židovské bolo, jedna strana, druhá strana. Medzi týma boli také... neboli židovské, ale to bolo málo, to samé židovské boli. Hej, mal veľa. Cez dvadsať rodín bolo ich, hej. A čím to bolo, že vy ste žili na tej židovskej ulici vlastne? My pohoreli hore, my v dvadsať pätým roku pohoreli, tak sme potom kúpili tuto dolu, tuto kúpili. Tam ste sa k nim pristehovali? Hej, hej. Potom... oni už tam bývali asi, už tam bývali, ja neznám, ja som tiež bolo malá, oni už boli staršie, ja som bola mala, to všetci bardz... Jeden mal kúpeľňu, čo sa kúpali židi tam, čo sa chodili kúpať. Mal kúpeľňu zrobenú v zemi a tam sa chodili kúpať, už v piatok po obede každý sa šiel okúpať, hej. Každý mal a z toho žil, tak dobrý tak... mali starý kostol, potom si zrobili nový kostol... Mali nový kostol, krásný, no je tak... teraz tam majú obchod dajaký,majú... neznám, aký obchod tam majú. A vaši rodiča čo robili?

6 Môj otec bol cestár. Cestár? Hej, on na dráhe uprel... no a mama gazdovali, že už mal druhú mamu. No takže tu... a dobre mali, dobre žili tu, dome... sa navštevovalo, po dome... Aké ste mali vzťahy, alebo vaši rodiča, aké mali vzťahy s tými židovskými susedmi? Oj tak dobré, dobre. Na fašengy, dvoje fašengy, nám poslali koláča, jeden, druhý, tretí, štvrtý sa rozdelil, nám poslali... Keď mali Veľkú noc, poslali nám také suché placky, židovské placky, nie, to kopu nám poslali. I ta rodina, tato rodina... Špangeletovo, Gelbovo, tento... Herško sa volal, potom Kleinovo, Atlasovo... tak desať ľudí, tak to bolo dobré. My čakali, kedy nám dajú. Hej... Bolo dobre s nima žít, oni vše pomohli, znáte. Keď ste nemali peniaze, tak sa dalo pořídiť. Aj my, ako pohorelo, to už bolo potom všude, všetko pohorelo. Nemal čo... tak išiel požičať do Atlasa, nie, bo do daktorého, to bolo jasné, že je bohatý, že má, že dá. Že tak pomáhali si navzájom? Hej, pomáhali gazdom, pomáhali gazdom, mali... no tak láska bola medzi nima. Potom keď zgazdoval ten gazda, tak im vracal peniazi, alebo Atlas robil tehly, tak to ako pohorelo, tak musel aj tehly brať, tak ten pomáhal a cihly podával. Napájal a podával. Hej, takže takto ľudia spomínajú v dobrom, v predobrom spomínajú. Aj ste sa nejako navštevovali, v domácnostiach, v domoch svojich? Židi... susedia prišli, susedia prišli. Susedia prišli na návštevu? Hej, poje... hej... hej... tak prišli. Jeden chodil, volal sa Klein, no ten chodil karty hrať do nás, chodili do nás karty hrať, do dreveného chodili, a on prišiel za nami s nimi karty hrať, hej. Každý večer prišiel, to už bol taký vítaný, to už chlapi ho čakali, A kde je? Kde je? Nepríde... Príde! bo ešte bol v kostole, sa modlil, tak prišiel... to šlo načas. Kde je ten učiteľ, tam chodil učiteľ... päť dcér, šesť dcér, karty hrali. Toto už taká zhoda bola tam u nás. Hej... A čo sa stalo, že potom sa niečo zmenilo? To pošli het, ich zobrali židov het... Prišla vojna, zobrali všetko het. No tak mali, že budú brať židov, cigánov i Čechoch. Tak židoch i Čechoch vyhnali... Čechoch vyhnali do jedného, bolo veľa ich tu na Slovensku. Kde bol lepší onen, úrad, tak už tam sedel Čech. No potom vyhnali všetky, no tak Čechoch pozbierali a nie sú tu... ten rozkaz, kto... Som si to bardz nevšímalo, bo bolo také neveľké, také trinásť, štrnásť... To už náš zaujímalo teďka hej kamarátky a také, nie, to nezaujímalo vám. To potom sa dohovárali, že... z dedín, ako brali tých židoch, to bolo hrúza, to bolo nedobré. Úplne nedobré koukat na to. A ešte pred tým, ako ich zobrali, zmenil sa nejako tu život ich nejako v Raslaviciach? Všimli ste si, že by sa niečo dialo, nejaká opatrenia proti židom, nejaké zmeny?

7 Nie bardz... nie bardz. Boli tu tie gardisti. A takú moc mali, čo ja znám, že... Všetko brali het, prvše brali chlapcov, mládencov, rukovali. No a jednou sme... išiel vlak a ja som s kamarátkou, Poďme kukať, ako to tam vypadá na tej stanici, tak sme na stanici videli, každá matka... jedna matka na stanici svojho syna objala, bozkala ho. Ja som... to sme na vagón dobre nevideli, no a ten prišiel, čo ten vlak sprevádzal, tote vojsko, tote gardy... sprevádzali ten vlak. No tak to teraz uderil ju chrbte tou puškou. Tu matku? Tu matku, hej, uderil moc, no. To sme museli, to sme sa báli. No a potom plakala ta, hej, tak ju priviedli do Atlasky, a tam ona potom prenocovala, hej. Bili ju, tou pažbou, tou puškou. No, tak ta matka chcela svojho syna objať, sa lúčila s ním, lebo to už, že idú... to neznali, čo znali...? Ona sa s ním chcela rozlúčiť a...? Rozlúčiť, hej. A on ju udrel? Oni boli oblapení a on, že vlak už mal jest, odchod, a ona ešte ho trímala, no tak ich... no... Tak to buchol, tak ona spadla až na zem. A kto, kto ju udrel, kto to bol? No to ja neznám, to z Raslavíc nebol, lebo ten vlak sprevádzali gardisti. To od Bardejova išiel vlak a od každej stanice židovskej, kde nastupovať mali, tak tam vlak stanul a nastupovali. A to vlastne nebol žid hore, či bol žid, neznám. To nebol odtiaľto z Raslavíc? Prosím? On nebol odtiaľto z Raslavíc? Nie, nie, nie. Nie, nie, to bol celkom druhé, celkom druhé bol. No ale naši raslavické hľadali ich, tých chlapcoch, a toho Abramova Jury našli za komínom, tam bol skrytý. Tak čo, vzali ho a bolo, to už nemal pomoci, ako ho vzali. Ten... A kto, kto ho zobral? To vám neviem povedať, či to bol Paľko Juskúv, či to bol Janoško... neznám, ktorý to bol, neznám, kto ho zobral. A to bol gardista, ktorý ho zobral? Gardista, všetko, všetko... oni im pomáhali, nikto raz už nežije, nikto raz nežije z týchto gardistov. To ja sledujem... no tak no, poznám každého, že. A oni už nie, nikto nie. Nikto nežije. Koľko tu bolo gardistov v Raslaviciach?

8 No všetky, všetky chlapi tu boli. No bo to tu bol malý, to nebol tak veľký, ako teraz. Bol malý... Každý chcel byť gardista, no tak také ak honor to bol, také ak honor to bolo. No tak... Aj si spomínate na mena, ako sa volali? Joj, tak ten Packa, Jarira, Janoško, Opet... Opet, Opet, potom bol Gaži... hm... Palko, už som hovorila, Palko Juskúv, Kontura, Stachura... bolo ich dosť. No tak... boli všetky chlapi, bolo všetko. Potom... ktorý ešte tamten?.. nepatrí na mysli, keď nemám zoznam, tak zapomínám trošičku, tak čo zrobím...? Ako chodili oblečení tí gardisti? No mali krátke gerovky, oni nemali dlhé, mali krátke, a každý mal jednakú čiapku oni. Také šilty mali, šilty také. Každý mal toto, ak už... keď bola taková schôdza bo čo, tak sa obliekali do totého. Aj chodili tak po uliciach poobliekaní? Hej. Hej, hej, hej, hej. No a bola slávnosť dajaká, aká slávnosť, to už nepamätám, boli také dievčaťa a tam oni mali mať pochod, oni stáli gardisti pri krčme, tak v jednom šore, všicky, a my mali pochod, ktorý... báby, ženy, dievčaťa i dievky, my všetci, od konce Valama a cez Valy sme išli tak a pochodovali. No tak sme mali radosť, že pochodujeme, sme neznali, čo bude z toho. Tak už sa hútorilo, že sa ich berie, že na roboty ich berie, a šli... to že idú na roboty. No to hej, to zas že ich berú, to už ľudia hádali všelijako. A to, čo ste pochodovali pred tými gardistami, to bola aká slávnosť? Nie, to neviem, neviem si spamätať. Myslím... ako spamätať. No neznám, nebola taká dajaká politická, nebola, to bola katolícka, to bola katolícka, bo politická nebola. To bola katolícka dajaká, alebo aký svätý to bol, ja neznám... nie tam... to bolo skôr také katolícke, ako také štátne. To tu pochodovali po... A oni boli nastúpení pred tou krčmou a vy ste pred nimi pochodovali? Hej. Oni boli na dvore a my sme po ceste pochodovali. My ženy, deti išli, staršie, mladšie... tak to bolo v jari, ešte sneh bol, ešte bola ledovka na dráhe. No a cesta nebola asfaltová, bola len taká... I dolinky boli, i mladší boli, no. A vy ste sa nejako rozprávali s tými gardistami vtedy, rozprávali ste sa s nimi? Vtedy nie, to by sa nerozprávali, keď my šli alebo na poľu nebo kde, tak do farára iba, to neznali... Aké zákony oni mali lebo čo, to my neznali. A pri tej slávnosti ste s nimi neboli, oni sa tam lebo dívali na vás?

9 Nie, nie, nič sme tam neto... Pochodovali tam, potom išli do domu. My sme popochodovali a každý šiel do domu, to už sa rozchodil každý potom. Tam nebolo nič, tam nemali dajaké... nemali vystúpení, tam nemali nič tam. Nič nebolo. Keď sme tu boli minule, vy ste nám spomínali, že ste aj spievali nejaké pesničky. Hej, hej, hej. Možem...? Pri tej príležitosti... Môžem takú povedať. Povedzte, samozrejme. Preto sa nám na Slovensku, juj... narodil, ktorý? Hlinka. Hlinka narodil, že by u nás na Slovensku gardu založil, garda, garda i vojaci budú pomáhať, Čechov, židov i cigánov budú vyháňať, toto my spievali. To tak, to tak... To ste tam na tej slávnosti spievali? Nie, nie, nie. To sa len tak spievalo, to my nie. Tam to sme pochodovali ticho. Tam ste nespievali nič? Nie, nie, nie. Nespievali. Z kade ta spievanka bola, to ja neznám. A ta slávnosť v ktorom roku to bolo, spomínate si? To roky nepamätám. Koľko ste mali vy rokov? No tak to mala štrnásť lebo pätnásť. Vtedy... Nepamätám, to som si nezapamätala roky, čo... A chodili ste ešte do školy vtedy? Nie, už nie. Nie. Nie, nie, už zo školy von. To sme chodili, do štrnásť rokov sme chodili, potom sme už vyšli zo školy. My nie... Spomínate si ešte na nejaké iné pesničky? Z tých čias?

10 Ešte tu bola... Od Prešova ide vlak, na ňom sedí Šaňo Mach, všetky židi v Rastavicoch majú veľký strach, počkajte vy židáci, Šaňo Mach vás vyplácí... teď už neznám tu... nepamätám, ak. Ešte to malo ďalej pokračovanie? Ešte raz, dva slova bolo tam povedať. Šaňo Mach ich vyplatí... nebude ani jeden žid na svete, lebo tak nejako to bolo skončeno, to už nespomenú. To už roky, Bože. A to neopakujem, to nespievam, to neznám. A toto ste kedy tak zvykli spievať? No tak deti... dievky... tí tam... zo srandy, no. To nie, že by to bolo povinné spievanie, to nebolo povinné spievanie, ale prišlo tak... taká spievanka, potom zas taká spievanka. To sme dievčaťa, chlapci chodili spolu tancovať na Vala, v nedeľu, ak prišla zima, tak nedeľu sme chodili po chyžoch spievajúci... tak furt nie, furt sme nespievali. Furt sme nespievali... no tak, zapamätala som si ju. Viete, spievanku si zapamätáte, tak aj tuto si uchováte v mysli. To môj brať spieval, chodil do štu... na gymnázium do Prešova, také staré spievanky, to ja pamätám. No, teď to pamätám. A v škole ste sa také pesničky neučili alebo nespievali? Nie, nie, nie. Nie, nie, nie. Alebo nejaké také básničky, riekanky? Nie, o židoch nič. Nič, nič, nič, to nepamätám, ani knižke nebolo o židoch nikde, nie, nie. Alebo o Hlinkovi, alebo o takých predstaviteľoch Slovenského štátu? Ja bola zo školy von, tak to už... Už ste to nie... Už sme neučili také. No a či... nepamätám, že by deti takto mali... či mali... dva boli, brat aj sestra, dievča aj chlapec boli vo škole, ale toto som nečula, že by nejaké... nie... nie... Nie, nie, nie, to nemôžem povedať, bo... nie, že nepamätám, ale nebolo. Tak. A spomínate si, kedy tu v Raslaviciach vznikla slovenská garda? Kedy bola zložená, ta Hlinková garda? No však toto... po velkej, po tej velkej takovej svetovej... po vojne... pred vojnou toto bolo, to pred vojnou bolo, pred vojnou bolo. Gardisti potom brali týchto židovských... no, to bol... V ktorým roku ja znám? Treba štyridsať štvrtým? Alebo štyridsať šiestym? Ja neznám presne... Či ste ešte do školy chodili, alebo...? Nechodila som už do školy, už jak... už nechodila do školy, to som mala štrnásť roky, pätnásť. Jak to už brali židoch het.

11 Keď ich brali preč, tak ste mali tých štrnásť, pätnásť rokov? Hej, hej, hej, vtedy ich brali, to už som bola veľká, mala som už kamarátku, už som chodila s kúdeľou... na kúdeľou chyžu... tak už to bola veľká som. Ale predtým, keď ešte brali tých židov, tí gardisti tu už boli predtým? Lebo ste vraveli, že všetky chlapi vo Valale boli gardisti... No... no tak toto pred vojnou. Boli tu už skôr, skôr ako brali židov? Pred vojnou...? Pred vojnou boli, pred vojnou museli byť. Pred vojnou muselo byť, bo tak... pred vojnou to bolo. Lebo ste spomínali, že aj chodili v tých uniformách takí poobliekaní. Ako sa správali k ľudom, keď na ulici...? No tak očen dobre, bo však to každý bol z Valalu, tak to každý mal... dobre sa spravovali. Nie... nie, nerobili... nejaké také nepríjemnosti lebo niečo takého nebolo, nič také. Tak to dlho netrímalo, to dlho netrímalo. No také tri, štyri mesiace to trimalo... sa potom rozpadlo. Ak prišla fronta, tak potom sa to všetko rozpadlo. Potom boli tote... ako sú do lesa, ako sa volali? Partizáni? Partizáni, zrazu boli všetci partizáni. I tí gardisti boli partizáni? Hej, no tak kto chcel, do lesa išiel, aj už nenosili tie čiapky, to už nemali, to nemali, nie, nie... Už prestali byť gardisti a začali byť partizáni potom? Partizáni, hej, hej, hej. Už boli partizáni potom. Išli do lesa, aj cigáni šli do lesa, všetko no.. Bol cigánek, a on išiel... on u nás robil, bo bola mäsna, tak pomáhal, vodu nosil, také veci všelijaké, nie... Pomáhal, vyčisťoval... A kričí na ségru, Zbohom paní majstrová, Kde ti ideš? Ja idem za partizánom. No, bol poobliekaný taký ak... úplne... A išiel a tam nebol dobre prijatý, prišiel otrhaný, v otrhaných nohaviciach... No kde si bol, taký otrhaný? Tam ma zvliekli, moje šaty mi zobrali partizáni, aj mi dali také spať, tie potrhané, pretože im trebalo, pre ich.. dobré veci. No tak také... A to, to ako sa blížila fronta, už nedobre bolo, strach bol. Bolo nedobre, už židoch nebolo. Potom po tých židoch, tak potom tak dlho... to až sa... v jari ich brali, ale potom predávali po nich tie nábytky, stoly, stolky, kasne, to všetko predávali. Potom už po nich nie len veci, ale už kupovali aj domy. Chcem sa teraz ešte vrátiť predtým, ako... Hej. Ako židov zobrali a ako predávali tie ich domy. Ako to... chcela by som viacej vedieť o tom, ako sa tu zmenil život na Valale, keď už teda vznikol Slovenský štát ešte pred vojnou. No...

12 Dokedy ste chodili s tou vašou kamarátkou, s tou Araňou, do školy? Mohla ona potom s vami chodiť do školy? Oni potom sa pošli het, pošli het, židi sa vysťahovali, skoro všetky sa vysťahovali z Valal het. Kde to pošli, ja neznám, kde to pošli, všechno sa vysťahovalo... Tí Reichmannovci sa odsťahovali? Tí všetci, hej. Mamka ešte žila a všetci, i ten brat... kde to pošli, ja neznám, či ich zobrali... bo by bolo čuť... Ich nezobrali? Oni odišli ešte skor, ako...? Hej, hej, hej. Hej, hej, hej. Oni tu veľa, tí Atlasa, tí všetci pošli het. Het... A potom už ste nemali žiadne židovské spolužiačky? Nie, nie. Nie, nie, nie, nie, nie. Iba tu jednu Araňu ste mali a oni odišli? Hej, hej. No a chlapec bol ten Bronův, Aduš bol, aj Ziegler bol, oni ešte ostali. Oni chodili s vami do školy? Do školy, hej, hej, ale tí sa stratili, bo zo školy vyšli, už mali štrnásť roky, vyšli zo školy, tak ja neviem. Neviem, že by ich brali do vagóna, toto ja nepamätám. Nie... nie... nepamätám, že by ich boli brali do vagóna. Zraze odišli het. Kde to po... jeden šiel do Palestíny, jeden do Ameriky, každý už mal cestu, kde pôjde. Tak ktorí ostali tu, boli skrytí, ich ľudia skryli. A tute jedna Atlasova rodina, ta skrytá bola, Bela Atlasov, to bol gazda. To on bol skrytý. A oni sa kde skrývali? No ta... u gazdov, u gazdov, i Atlas, i so ženou, i ten... za komínom, celý čias za komínom boli. Na pôde za komínom, tam im stravovali, tam im dávali, tam im... asi prišli, najedli, neviem, ako. No a tak, ukryli sa. A tuto to bolo, vo Valale? Nie, u nás nie, u nás nie, nie. U nás nie. Tam boli dakde na Geberi, tam dakde boli. Aha. Tam aj poznali... A vy ste sa o tom ako dozvedeli? Že sa skrývali? Jak bolo po vojne, ak prišli.

13 Aha. Ak prišli. A vtedy, keď sa skrývali, to vy ste o tom nevedeli? Nie, nie, nie, keď by bol vo Valaloch, to by ho boli vzali, to bolo tajné, mocno. No... dajaká stará židovečka bola, na tých, u Vabranovci bola, a tu už sa dala skryť... stará židovečka. A skryla sa, uchránili ju. Po vojne teprve vonka vykukovalo, hej. Hej, a tak... Mali také isté zabezpečené miesto, že ich neuvidia, no. A tu vo Valaloch, v Raslaviciach, skrýval sa niekto tiež? Nie, nie, nepamätám, nie, nie, nie. Nie, nie, nie, nie. Nie, tu bolo takých gardistov... keď po Valaloch, tak západných Valaloch, čo také... mali Valale, chudoba bola, v takých sa skrývali, v veľkých mestách nie. To ta Jury Atlasovo žena, dievka, pošla do Maďarska, jak tam mala brata v Maďarsku, bol na Dunajplavbe, bol kapitán, no tak ona sa robila veľkou dámou, veľkou dámou sa robila. A ona furt, že by sa ukrývala, že by asi nevystrelila... také veci... no taká bola, nemala kamarátku, ona když v sobotu šli na prechádzku židi, deti, ona sama išla. Dole dievčaťa išli spolu, ona sama išla, bola... veľká, veľká paní bola. I vzali ju z tade potom, ona sa skrývala, dlho sa skrývala, furt ju zakrýval. Hovoril, Nevystavuj sa tak na vonka, tak... to bolo jej nátura taká. A toto ste sa odkiaľ dozvedeli? Brat povedal. Jej brat to povedal? Môj brat. Váš brat. No. Môj brat ju zakrýval. Môj brat, hej, on bol v Maďarsku, na Dunajplavbe... v Galovči nebo kde je to dneska... neznám už, nepamätám. Takže on vám to potom porozprával? Hej, hej, ak prišiel, hej. Nemusela isť, ale sama sebe vina bola, nemusela poisť. A vy ste ale spomínali, že gardisti tu na Valale chodili a lapali mladých chlapcov. Hej, hej. To ste videli, ako... ako ich lapali? Ja som nevidela, nevidela, len som čula, že už hľadajú, že ich hľadajú, chlapcov židovských, po Valale. No a to bolo, Kto bude s židmi trímať, aj s židmi pôjde, každý sa bál, nie, povedal, Rad bych bol pomohol, každý sa bál. To bolo prísne povedané, že Takto pôjde s židmi, takto strašili nás, a zda to boli reči, ja neznám. A prečo ich lapali? Bo ich brali do het, do koncentráku ich brali.

14 Brali ich do toho vagóna? No, no, no, no, no... To bolo vtedy? No, no... V ten istý deň? Ich mali v kostole, v židovským, tam boli, no a ako išiel ten transport, od Bardejova ten vlak, tak ich tam ládovali. Hej, oni išli... A čo vy ste vtedy videli? Čo sa vtedy dialo? Nič som nevidela, nebola som ani na stanici, ani nič, bo som sa bála. Len som videla, ak staré išli matky, s malými deťmi, boli zavreté v kostole, tak to som videla, ak chodili z kostola i išli priamo na stanicu. To som videla, každý malý chlopčík či dievča bolo, malo... také procesie... na chrbte... a čo ich matky, to ja neznám... Bo mohli si najviac vziať so sebou päťdesiat kilo. Viacej nič, päťdesiat kilo, to všetko museli zbaviť. Tak to som videla, i tam som stála, tote veci nie. Už to sme nechceli, báli sme sa isť... aj na stanicu, nikto sme nešli. A to ste odkiaľ videli, z domu svojho? Z domu, z domu, bo to tretia chyža od nás kostol mali, tretia chyža od nás kostol... Tretí dom od vás bol ten ich kostol? Hej, hej, hej, hej. Ja som videla, ako z kostola vychodili, podrazili sa a išli na stanicu takoj. To také mali päťdesiat metre, už takto bola stanica. A kto tam boli medzi tými ľuďmi, čo išli? Kto tam bol? No tak matky boli, s deťmi. Matky s deťmi, to také starší deti, také dievočky brali, také mladší mali štrnásť roky, dvanásť roky, tak tie išli s materami. A tote ta... joj Bože... plano spomínať. Takže ste videli, ako tie matky s tými deťmi idú, z toho... Do vagóna... Z toho kostola... No na stanicu. Na stanicu... No však. A boli tam aj iní ľudia okrem tých žien s tými deťmi? Nie, nie, nie. Starší ľudia tam neboli? No však všetci židi, všetci boli, ja neznám tu...

15 Medzi nimi? Ako si spomínate na to? Staré boli, však všetko staré bolo, nie? Všetko staré bolo. Ktorá tam také tam... už bolo bardz malo, to už poutekalo het. Takže tam boli... to, čo vy ste videli, tam boli starí ľudia... Starí ľudia s deťmi. A tie deti... Matky s deťmi. A matky s deťmi. Matky s deťmi, matky s deťmi. Mladí už tam neboli, mladí chlapci...? Nie, nie, už neboli. Alebo dievčaťa? To všetko bolo od... het pošlo všetko. Ešte predtým, ako toto ste videli? Ešte pred tým toto všetko, hej. Hej, pošlo preč, chlapci šli, tak dievčatá išli. A tí na ostatku žili s deťmi, no takto... No... A spomínate si, kedy toto bolo? To bolo v jari, neviem, v akom mesiacu, to bolo v jari, bolo to pred Veľkú nocí. No a Veľká noc ta bývava... to mohlo byť v Marcu. Mohlo to byť v Marcu. Ale ktorého, ja už neviem, ktorý rok, čo ja znám. V ktorým... neznám, v ktorým roku to mohlo byť... A kto tam, kto s nimi išiel? No to tie, čo sprevádzali vlak. A to kto bol? No tak tute, čo išli s vlakom, čo brali, na každej stanici stáli, tam bola dajaká židovská rodina, ta nasadla, no a dal šiel vlak. Ale na tu museli... to boli gardisti, tie matky sprevádzali. Tute nešli gardisti, tute matky sprevádzali. Hej, hej. Hej... to neznám, kto ich tam priviedol, to tiež nepamätám. Mali nejaké uniformy oblečené? Nie, to boli také gardisti, gerovky mali a čiapky na hlave. Tí, čo išli s tými...?

16 Hej, ale nie, Raslavickí nešli s nima. To neboli z Raslavíc? Nie, tu druhé prichodili, s vlakom čo išli. To vlak z Bardejova sprevádzali, to od Bardejova museli isť, gardisti, čo ich sprevádzali. Na stanici nešli, nie. A boli tam aj nejakí vojaci s nimi? No to ja znám... však pušky mali, bo to ja znám, či bi boli strieľali, to ja neznám. Vojenské uniformy si nepamätáte? Nie, nie, nevidela, nevidela mi, nie, nie. Nevidela, len raz som bola na stanici, ako išli, no tu už bola tma, tma už, tma už bola. Už tma, moc už nebolo... A toto, čo vy ste videli, ako idú tí starí ľudia, tie matky s tými deťmi, z toho kostola... Hej. Vy ste videli, aj ako tí gardisti tam išli po nich, ako ich zobrať do toho kostola? Oni tam celou noc boli, celou... Tam pri nich boli? Museli byť. Strážili okolo? Áno, áno, áno. Aha. To boli tam celou noc, večer je tam dali, to už celou noc nespali, môj Bože, to nie je dobré... No a ak bolo osem hodín, tak išli na stanicu. Osem hodín ráno? Hej. Bo išiel ten vlak, čo ich mal brať, no tak zastaval, nasadali. Tam nikto nešiel ani kúkať, nikto ani raz. Nie, nikto nešiel, bo to také bolo dojímavé. A videli ste aj, ako tí židia idú do toho kostola? Tam sa zhromaždili? Nevidela som, toto bolo večer.

17 Nevidela som, už mali rozkaz, na akú hodinu tam majú zastaviť, neznám... už to... neznám, bo nemal to kto povedať, my sa nepýtali ani nikto neznali. Len my znali, že tam nocujú. To ste nevedeli, že tam nocujú, to ste sa dozvedeli až potom, že...? My sme vedeli, že židi nocujú a že pôjde... že pôjde vlak a bude ich brať. A ktorí to znali, tiež neznám, bo ti gardisti... To si tak povedali ľudia? No, hej. No tak... Ako vyzeral ten sprievod, čo išiel na stanicu? Tak s plačom, s plačom... s plačom, plakali. My plakali, oni plakali. To nebolo... to bolo koukat na to... tie deti boli také malé, slabé, nevyspaté, joj Bože... Aj staré, staré tí už ale tiež... unavené a teraz rozmýšľali, čo bude ďalej, nie... Do akých vagónov ich dávali, ak statok prevážajú. Do takých vagónov išli. A tí gardisti, čo s nimi išli, ako sa k nim správali? Tak to už ja vám neznám povedať. To, čo vy ste videli. Tak tu jednu matku uderil. Ale vtedy, kedy išiel ten sprievod, ako sa správali tí gardisti k nim? Ticho bolo, ticho bolo, neznám nič, že by niekto vykrikoval, oni klidně išli a bolo ticho. No s plačom išli, ale nenadávali, nič tak... ticho... išlo všetko na stanicu. Museli isť, čo mali robiť. Koľko tých gardistov tam bolo s nimi asi? S nima... och to ani neznám, keď boli dvoje, troje, viac ich neboli. Viac ich neboli... išli slušne, tak načo im trebalo? To nie, že by boli robili také čudo, to išli klidně a hotovo, no. A koľko tam bolo tých ľudí v tom sprievode, ktorý išiel? No to mohlo byť tak dvadsať, tridsať... Len... že bolo tridsať... bolo tridsať, s deťmi možno bolo tridsať, no... A oni boli nejako zoradení alebo išli v nejaké skupinke, ako si na to spomínate? To išli za šorem, ak sprievod, tak skupinky išli.

18 Za šorem? Ako to je za šorem? Za šorem, za šorem to je... toto, ktoré prišlo z božně, to išlo pred nimi, pak ďalej, ďalej, ďalej, naraz nemohli napred isť. Išli jedno za druhým tak, no. Postupne, hej. Postupne, postupne išli, hej. Postupne, ticho bolo, nikto nič, len tak s plačom, to im bolo ľúto, nie. My nemohli ani kukať na to, to sme stáli len tak ako uvarené. Ešte sme mali, čo s nami bude, či nebudú aj nás brať. I my mali strach. A vy ste aj videli, ako ich nakladajú do vagónov, ako nastupujú? Nevidela, nebola som tam, nebola som tam, nie. Tak slušne, šli tam slušne... tak čo môže matka robiť? Nič nemôže. Bude lečo robiť, budú biť. No tak... Znali, oni znali, že to tak vypadá... že uderili... ach joj... A vtedy, keď vy ste sa boli na tu stanicu pozrieť, to bolo ešte predtým, ako...? Predtým, predtým. Koľko asi predtým to bolo? No možno tak dva týždne, tak odišli už matky s deťmi, bo to len vtedy nebolo. A vtedy, keď ste boli na tej stanici, prečo ste tam išli? Sme boli zvedavé, jak to idú, jak to idú, kto ide, nie. Sme boli zvedaví, dva mi boli, viacej nebolo. Ste boli...? Kamarátka a ja. S kamarátkou? S jednou kamarátkou ste tam boli spolu? S jednou, s jednou, s jednou kamarátkou, hej. To sme mali treba pozerať sa, ako to tam vypadá. Jak ju uderil a ona spadla, tak my utiekali sami het. My neznáme ani, ako odišli, ako mašina odišla, neznáme to, to nič... To ste nevideli? Sme utiekli. A ako ich nakladali do vagónov, to ste videli? To však sami išli do vagóna. Teda ako oni nastupovali do vagónov?

19 Sami, sami išli. Sami išli. Sami išli... Sami išli... do ktorého vagóna, to už asi mali vypočítané, ktoré vagóny... do ktorého majú isť. Či bo... Spomínate si, koľko tam bolo tých vagónov? No tak to štyri, päť bolo. To už bolo celé, už poukázali, ak ten vlak pôjde. A z kade budú brať židov... neznám... neznám. Každý mal asi svoj vagón už, isto, to mohli už mať... židovská rodina jedna vo svojim... nie jedna rodina, celá rodina miesto mať, z celého Valalu. A vtedy, keď ste boli na tej stanici, tam boli celé rodiny tiež? Čo nastupovali do toho vlaku? No to už to neboli celé rodiny, bo už chlapci het, dievčaťa het, chlapi het... ženy s deťmi. Ale vtedy, keď vy ste... to, čo vy ste videli na tej stanici, čo ste teda vraveli, že potom ste rýchlo utiekali preč. No. Vtedy kto nastupoval do toho vlaku? Koho brali vtedy? No matky s deťmi. Nie... mládenci išli, to mládenci išli. Mládencov. Mládenci išli, mládenci išli vtedy, hej. Lebo ta mama sa lúčila s tým synom svojim a ona tu zostala ešte? Hej, ona tu zostala ešte. A oni teda išiel do toho vagóna? Do toho vagóna, hej, hej. Hej... Takže vtedy tam boli iba mládenci samí. Mládenci boli, samí mládenci, ale však ešte šli pred nimi mládenci, bo to chlapci išli. A čo ste vraveli, že sa tu skrývali niektorí, čo ich tí gardisti lapali, tých mládencov, oni sa skrývali potom, ako už tých mládencov odviezli odtiaľto? Vtedy, ak ich mali brať. Vtedy, ako ich mali brať. Hej. A oni už vedeli, že ich budú brať.

20 Preto sa skrývali, hej. Hej. A odkiaľ to vedeli? Treba hlásené dakedy, toto neznám, kto to hlásil, skade to tu mali, neznám. On znali, čo majú robiť, kedy ich majú brať, kedy ich majú hľadať, koho ešte majú hľadať. Neznám, to neznám to... asi mali vypočítané, že ktoré chlapci žijú v Raslaviciach. A viete, ja ani neznám, že by daktorého boli brali, že oni sami chlapci už prichodili... ja neznám, ja znám, že toho našli za komínom. Toho jedného? Hej, skrýval sa... toho tam našli za komínom. Ten sa ako volal? Atlas, ale meno mal, ako sa volal? To Jurov, Jurov syn, Atlasa Jury syn. To som zabudla, som znala meno, ako sa volal, už nepamätám. Keď by som sa dlho rozmýšľala, možná by som prišla... Tibor! Tibor... Tibor sa volal, Tibor. Tibor, hej. A vraveli ste, že aj dievky mladé takto zobrali, ako tých mládencov osobitne, ste vraveli. No, no, no. To bolo skôr, alebo neskôr? Pred mládencami alebo po mládencoch? Koho vzali? Tie dievky... dievky. Dievky, čo brali... Myslím, že ich brali po mládencoch, po mládencoch. Prví šli chlapci, dievčaťa, pak tie matky. Pak tie matky. Hej, hej, hej, tie partie išli, hej. A videli ste aj, ako aj dievky berú? Nie, nevidela som, ono tiež bolo potratené všetko, to všetko... mládenci, možno, že pár ich bolo, ale to všetko bolo poutekané. To už malo... to prešli Valal. To že berú židov, tak zobrali, čo zobali a utiekali het. A kde ich je, je neznám, do Palestíny ich veľa, tam do Jeruzalema, tam do tie... dakto do Ameriky, dakto do Kanady, kto kde akou rodinu mal, to už seba zavčasu zabezpečili. Oni utiekali... možno už pred rokom, bo už robili dráhy, kde pôjdu. No tak to bolo, v momente sa nikto neporichtuje.

21 A tie, čo ostali v Raslaviciach židovky, no, tie rodiny, čo sa skrývali, tak všetko chceli mať dobre zaistené, že tam ich bude najistejší. No, to už bolo skoré. A potom, ako zobrali tie matky a deti, zostali tu ešte žiť nejakí židia? Nie, nie, to všetko bolo... To už bolo preč potom? Bolo preč, aj potom... toto jeden prišiel Grosswirth, mal ženu, i dievča jedno, ten sa vrátil po vojne, že tu ordinoval, bol lekárom. To bol lekár? Lekár. On tu bol aj pred tým lekár? Hej. Hej. Hej, hej, hej. Tak on sa vrátil po vojne potom? On musel byť skrytý, že ta vojna neprešla, no a potom ordinoval tu ešte. No a potom ešte u nás chodil na stravu, do Belunka. My sa ho nepýtali nikto nič, kde bol alebo... Nie, nerozprávali ste sa s ním o tom? Nie, nie, nie. Nechceli mu do toho... jeho vec. Hm, hm. To už bola jeho vec, kde ho kto ukryl, potom vyhášali, že keď budete židov kryť, tak ideme... idete s nami, a čo... Každý sa bál. Aj také to robili, že ich ukrývali, na tých starých Valaloch, zapadnutých... a tam sa skrývali. Vraveli ste, že keď ste sa boli na tých mládencov pozrieť, na tej stanici, že tam boli aj nejakí iní... z iných... že nie len iba z Raslavíc, ale že tam boli, v tom vlaku, že tam boli aj nejakí iní. Tam mohli byť, ja neznám vám povedať, bo bola tma, ja ich nepoznám... a ja tiež nepoznám cudzích chlapcoch. A videli ste, že tam bolo viacej ľudí?

22 Viacej, viacej, hlavne je vystavali z vagóna. Aké... aké to boli vagóny? No tote... to tiež máte tote... čo prevážali statok, tak nemali obláčky... tak musí dýchať... Aha... hm... Tam nemali obláčky... tam každý páchal, hlavu dole mal... no tak čo to... Tam ste videli, že sú vnútri ľudia? Hej, hej. Ako ste vedeli, že sú to židia? No však keď išli so židmi, tak sú židi, když v jednom šli vo vagóne. Museli byť tiež žid, bo takých nebrali, ja znám... Z Raslavíc nebrali takého nejakého, že by boli vzali takého nejakého, čo je nežid. To nie, to nevzali. No tak... Museli židia nosiť aj nejaké označenie? Hej, hej, hej, mali na rukáve... aké to mali? Žltý nápis mali... Žltý, pásky mali, žlté pásky mali. To už znali, že je to žid, bo má žltý pások. Aj vtedy, keď išli na tu stanicu, to čo ste videli, mali na sebe tie označenia? No tak to som... my si nevšímali toho... Isteže mali, isteže mali. To musel mať, no, to musel mať. A kedy ste si to tak všimli, že zrazu začali židia nosiť tie označenia? To sme videli, nie. To chodili ešte židi po Valale, nie, no... tak sme videli. A bol šábes, tak je nahnali polievať dráhu, bo bol veľký prach, motore išli, Nemci... To Nemci už išli, od tridsiateho ôsmeho roku už Nemci išli na Poľsko. No takže bol veľký prach, no takže nahnali židoch polievať, a šábes bol, tak to bolo také nepríjemné... Svietili... No... v sobotu polievať dráhu. A koho nahnali? No židoch.

23 Všetkých židoch z Valala? No chlapcov. Chlapcov. Chlapcov, chlapcov, chlapcov... To bol... A kto ich tam nahnal? Asi gardisti, pretože bolo pod vojnou. A vy ste to videli, ako oni...? Polievajú? Tam išli? Hej, hej, polievali, videli my, nie. Videli sme... Aj tam niekto strážil, mali tam nejaký dozor, nejaké stráže? No tak mali, mali tam, tí, čo je tam nahnali, tak tam dávali na nich pozor, nie? A ešte bol Atlas, doktor, Bela sa volal, bo i toho Atlasa boli nahnali, i on chudák polieval. On tiež polieval, musel... dobrý bol, veľmi dobrý človek. To bol lekár tu? Tiež lekár. A to viacej krát takto oni museli...? Viacej raz, viacej raz... Koľkokrát asi? Ak už sa kúrilo, tak už volali, toto... celá ulica židovská bola, to tu nedalo dajako volať ich. To zavolali jeden, dva, a to už potom prišli a polievali. Či vodu zo studne brali či kde ju brali, neznám, skade ju brali. A ste ich videli, ako polievajú cestu? Hej, hej, hej. My sme dievčatá špacírovali, sme špacírovali a my sme ustupovali, bo polievali. A ten dozor, ktorý tam s nimi bol, to boli odtiaľto? Hej... Ľudia? Hej, hej, hej. Hej, hej. Aj ste niekoho poznali z nich, kto tam s nimi bol? No však tých gardistov daktorých, lebo... tých gardistov, to boli gardisti...

24 Bol... bol Packa, Packa bol, Jusko bol... Packa, Jusko, bratia Matysovo boli... Matysovi boli z päť dcér bratia. Každý bol gardista. Taký bol... A tí vaši spolužiaci, čo ste do školy spolu chodili, tí museli nosiť židovské označenie do školy? Ich už nebolo, ich už nebolo. Všetci už boli preč? Boli het, už boli het. A keď ste išli nakupovať do židovského obchodu, tí majitelia tých obchodov, mali na sebe tie označenia? Už nemali obchody. Už nemali tie obchody? Už všetko likvidovali, už nerobili nič, nie, nebolo nič, bolo potrvané družstvo, potravné družstvo, tam sme chodili nakupovať. No a mäso, dlhý čas nebolo nejaké mäso, bo židi už nerobili, nezabíjali, nič, tak potom naši dali mäsiare, oni vyhnali ich, bo boli Česi... oni vyhnali ich... bo ich boli nevyhnali, ale že treba je mäsiara do Valalu. Tak potom.. prebrali jatku... Takže židia ešte tu boli na Valale, ale tie obchody už tu nemohli...? Nie, nie, už nemohli... už nie, už nie. Ich... ich... mať? Kedy, to vám neznám povedať. Mali jeden obchod, volal sa Schilger, on bol Nemec, i toho chceli vziať. Schroger? Schilger sa volal. Schirger? Schilger, hej, a mal obchod s látkami, látky také, tak všetko a pošiel všetko het. Toho chceli vziať prečo? Hej, to bol Nemec, tak i Nemca chceli vybrať, ale nie do židov, druhá partia bola, utiekli sa skryť, bo by ho boli vzali. Tam tak... prenasledovali Nemcov.

25 A to bolo až po vojne potom, nie? Po vojne... myslím... aj... neviem... to bolo asi pred vojnou. Gardisti boli aj proti nemu, proti tomu Nemcovi? No chceli ho vziať a mal obchod s látkami a krásne látky tam mal. To všetko, čo pobral... musel tiež... likvidoval zavčasu, už v tom obchode chabol, máločo... chabol... Tam bol otvorený obchod... a na Szeged... tam na stanicu... tam bolo veru veľa Nemcov. Tak tam pošiel ku nim. Tam do jednej obce pošiel. Tiež... tiež mal veľký, krásny obchod mal... keby nebol utiekol, tak by ho boli vzali, a keby by ho s Čechami likvidovali, neznám... Česi pošli het všetko, ani jeden Čech neostal. A tu boli Česi na Valale? Hej, hej, hej. Boli žandári, traja nebo štvoro, Nadarik, Musil, kto ešte... viacej, no. Potom bol... na poste bol Čech, na stanici bol Čech, na úrade bol Čech, mali sme tu Čechov. Hej... A tých ako vyhnali? No pošiel het, ako ta spievanka bola, Čechov, židov a cigánov budú vyháňať, no tak. Už vám dostali aj také pozvánky vám povedať. A ste videli, ako odchádzajú? No to oni sami, to bolo pár rodín, sami išli, už mali miesta... Čechov prišlo tute, rodiny mali, miesto mali dajaké doma, tam išli. To už nie... nešli len tak. Hej... hentaké sss... bolo... také... vyhnali ľudí. A ste spomínali, že aj vaše rodina bola tím nejako ohrozená? Nie, my nemali také... my nemali také, nie... Ale ste vraveli, že vy ste mali... ste mali v rodine tiež nejakých Čechov, že potom tu ale mohli zostať. Joj, takto... môj muž, i švagor. Aha. Oni boli Česi, oni z Moravy pochádzajú. Od Hodo... od Hodonína nie, z Vygantic prišli tu. To hm... a to tiež, tu... Ty ideš, ja zostanem, bo ja Slovenka a ty si Čech... A vy ste sa v ktorom roku vydávali? V štyridsiatom druhom, tisíc deväť sto štyridsať dva. A boli vtedy ešte židia vo Valale? Nie, nie. Nie, nie, nie, nič...

26 Keď ste sa vydávali? Ešte bol ten Grosswirth, doktor bol, Atlasovo už len prišli, tu pokukali na cintír, tak na ten súdny deň... A už to sa tratilo pomaly. Tu viacej nebolo židoch. Tak potom, ako ste sa vydali, už tu neboli židia? Nie, nie. Nie, nie, nie, nie, nie, neboli. Len ten žid, čo doktor bol. A ten Atlas, čo bol, Bela, doktor, taký mladý, tak ten vari, že sa otrávil. Vzal dajakú pilulku a sa otrávil. Asi pravda, tak sa hútorilo. A ten doktor Gross... Grosswirth? Grosswirth. Grosswirth, on tu zostal ešte potom, ako všetci odišli do tých vagónov? Hej... bol skrytý, bol skrytý... Ako ich zobrali? Bol skrytý. On bol skrytý. Hej, lebo by ho boli vzali, keby sa bol ukázal. Oni by ho vzali. Nevzali ho, bol skrytý a potom, ako už sa utíšilo, tak prišiel sem do Raslavíc a tu ordinoval. A potom išiel do Prešova a v Prešove bol doktor u železničiarov. U železničiarov, ale to už bolo po vojne potom? Hej, hej, po vojne už to bolo. Takže cez... cez vojnu on sa ukrýval, nemohol už tu mať tu svoju praxi, tu ordináciu? Nie, nie... nie, nie. Nie, nie, nie, už... No už so všetkým... a ešte ženu mal a dieťa mal. Troje boli, tak sa skryli, tak sa im to podarilo, tak... A vtedy, keď tu židia ešte boli, ale už nerobili, ste hovorila, že už tie svoje obchody nemohli mať otvorené... No... no... Čo robili, sedeli doma? No tak sedeli a čakali, čo bude ďalej, aké pokynu prídu. Aké po... aké ohlasy budú mať.

27 Tak jedna ku druhému išla, podohovárali sa, tak chyža bola židovská, tak sa tam podohovárali a špekulovali, čo bude... Niekde... to už bolo také... joj... také neľudské, to plano spomínať. A ten pán Klein, ktorého ste spomínali...? No? Ten k vám ešte chodil potom? Na návštevu? On sa... potom už nie, len predtým. Už nie, tak pošiel tiež... tiež nebol. Ale vtedy, keď už tí židia nemohli pracovať, ale ešte tu boli, chodil k vám na návštevu? Ani... ja znám, že to... on dlho... tak celú jednu zimu, celú jednu zimu chodil. No... Aj v jari ich brali. A on cez zimu k vám chodil na tie karty? Hej, hej, cez zimu chodil, hej, hej. Chodil... A videli ste ho aj s tou hviezdou? S tím označením židovským? Nenosil ešte vtedy. Nenosil? Nenosil, ešte nenosil. Vtedy ešte nenosil. A vy ste spomínali, že u vás bolo rádio doma? Hej, hej, hej, hej, hej. Hej... My mali prví rádio, otec kúpil, hej. Tak chodili tu, že prišli na správy, nie, na správy, poslúchali sme... aj chlapi robili, aj chlapi chodili do nás. I karty hrali, ako už potom... potom... potom už mobilizácia bola nie, no a všetci chlapi z Valalu už mali rukovať het. A večer išiel dajaký vlak no a... vlak... a naraz začali Prešov bombardovať. To bolo jasno... znáte... jasno... to ste videli i... na zemi... Poutekali z vagónov, všetci poutekali het, no... nepošli nikde. I to tu ostalo potom už. Oni boli partizáni, do lesov... daktorí boli doma, daktorí šli do lesa, také to bolo, také všelijako pomiešané.

28 Hej. Sa poskrývali vtedy. Hej, hej, hej. Musíme si urobiť prestávočku, paní Belunková, lebo potrebujeme vymeniť kazetu. Dobre no... už nahútorila...?

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H United States Holocaust Memorial Museum Oral History Interview Slovak Witnesses Documentation Project United States Holocaust Memorial Museum Rozhovor s Annou Čokinovou RG-50.688.0064.01.01 Dobrý deň vám

Podrobnejšie

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H

Contact for further information about this collection United States Holocaust Memorial Museum Oral H United States Holocaust Memorial Museum Oral History Interview Slovak Witnesses Documentation Project United States Holocaust Memorial Museum Rozhovor s Alžbetou Vargovou RG-50.688.0025.03.03 Mali sme

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

Vnútorný poriadok školy, vyučovacie hodiny

Vnútorný poriadok školy, vyučovacie hodiny 1.hod08:00-08:45 2.hod08:55-09:40 3.hod09:55-10:40 4.hod10:55-11:40 5.hod11:50-12:35 6.hod12:40-13:25 7.hod13:30-14:15 8.hod 14,20-15,05 1 / 6 VNÚTORNÝ PORIADOK ŠKOLY Príchod do školy - Žiaci prichádzajú

Podrobnejšie

Základná škola, Školská 389, Sačurov Mesačník sačurovských žiakov zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti. 2019

Základná škola, Školská 389, Sačurov Mesačník sačurovských žiakov zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti. 2019 Základná škola, Školská 389, Sačurov Mesačník sačurovských žiakov zameraný na rozvoj čitateľskej gramotnosti. 2019 Ako som prešla z prvého stupňa na druhý Pred pol rokom som sa stala žiačkou V.A triedy.

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

zvesti-apríl2015

zvesti-apríl2015 Bojnické zvesti ročník 41 Apríl Apríl 2015 2015 PRÍHOVOR PRIMÁTORA Vážení spoluobčania, v dnešnej uponáhľanej dobe si už ani neuvedomujeme, ako čas ubieha neúprosne rýchlo. Nestačíme vnímať ako sa nám

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Microsoft Word - MAT_2018_1 kolo.docx

Microsoft Word - MAT_2018_1 kolo.docx Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Príklady na prijímacie skúšky do 1. ročníka konané dňa 14. mája 2018 MATEMATIKA V úlohách 1) až 8) je práve jedna odpoveď správna. Túto správnu odpoveď

Podrobnejšie

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí

1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí 1,4 milióna hladujúcich detí 1,4 milióna príbehov Aj vďaka Vašej podpore to môžu byť príbehy so šťastným koncom Priniesol som ho do nemocnice v náručí - Pierre a jeho uzdravenie z podvýživy UNICEF/UN0239556/Gilbertson

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole (Level 1) dostane každý jednu kartu, v druhom kole

Podrobnejšie

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka)

(Microsoft Word - 5.èíslo Budatínka) ZŠ BUDATÍNSKA 61, BRATISLAVA ŠKOLSKÝ ROK 2018/2019 ŠKOLSKÝ ČASOPIS BUDATÍNKO 5 Valentín Valentín je sviatok zamilovaných. Tento sviatok sa koná 14.2. Je to sviatok lásky a šťastia. Posielajú sa Valentínske

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint STVORENIE SVETA (Gn 1, 1-27) Úvod do knihy Genezis gr. význam pôvod, vznik Opisuje začiatky Božieho stvoriteľského diela a dejín spásy. Opisuje počiatok stvorenia, počiatok ľudstva, počiatok soboty, manželstva,

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis

MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis MATERÁČIK jún 2016 Internetový časopis Milí čitatelia! Opäť sa stretávame na stránkach nášho internetového časopisu Materáčik. Ako štyria bratia, jar už vystriedalo túžobne očakávané leto. S ním prichádza

Podrobnejšie

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi

Zastupujeme ľudí s mentálnym postihnutím a ich príbuzných ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusi ĽUDIA S MENTÁLNYM POSTIHNUTÍM A ICH PRÍBUZNÍ: VYUŽIME EURÓPSKE VOĽBY 2019 NA MAXIMUM Inclusion Europe pripravila tento dokument, aby sme čo najviac pochopili a využili príležitosti, ktoré nám ponúkajú

Podrobnejšie

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál

Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta Verzia 1.0 Schvál Dôležité informácie - Nevyhadzujte! Agomelatine G.L. Pharma 25 mg na liečbu epizód veľkej depresie u dospelých Príručka pre pacienta 1 Informácie o tomto lieku Agomelatín je antidepresívum, ktoré je účinné

Podrobnejšie

(ıkolské kolo-PYT)

(ıkolské kolo-PYT) Súťažné úlohy školského kola. Školský rok 2006/2007. Kategória P 3 1. Súčet dvoch čísel je 156. Prvý sčítanec je rozdiel čísel 86 a 34. Aký je druhý sčítanec? 2. Vypočítaj: 19 18 + 17 16 + 15 14 = 3. V

Podrobnejšie

Čo si zobrať do pôrodnice

Čo si zobrať do pôrodnice Do pôrodnice určite nechoďte bez dokladov Najdôležitejšie veci, bez ktorých vás nebudú môcť ani prijať, sú doklady. Majte ich v závere tehotenstva nachystané niekde po ruke, aby ste ich nehľadali. Nebaľte

Podrobnejšie

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky.

Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Insight Zosnulým odjakživa zvykneme venovať chvíľu ticha. Problém však nastáva, keď sa táto chvíľa ticha natiahne na dni, tyždne, mesiace, ba až roky. Challenge Ako osloviť ľudí, ktorým sa ťažko hovorí

Podrobnejšie

Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objas

Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objas Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objasnenie a vtiahnutie do sveta varešiek sme si pozvali

Podrobnejšie

Microsoft Word - manual_ESS_2010

Microsoft Word - manual_ESS_2010 Manuál projektu ESS 2010 Školiaci materiál k projektu ESS 2010 Čo je Európska sociálna sonda? ESS je medzinárodný výskumný projekt, cieľom ktorého je monitorovať a interpretovať postoje a názory obyvateľov

Podrobnejšie

Microsoft Word - MS_Ekologicka stopa_Na jar sa potesime, na jesen zasadime a znova sa na jar potesime.doc

Microsoft Word - MS_Ekologicka stopa_Na jar sa potesime, na jesen zasadime a znova sa na jar potesime.doc Aktivita: NA JAR SA POTEŠÍME, NA JESEŇ ZASADÍME A ZNOVA SA NA JAR POTEŠÍME Autor: Mgr. Svetlana Radakovičová, MŠ Šulekova 35, Bratislava Cesta na kurikulum: TEMATICKÝ OKRUH VEK DETÍ TEMATICKÝ CELOK Príroda

Podrobnejšie

číslo 3 ročník 2011 / 2012

číslo 3 ročník 2011 / 2012 číslo 3 ročník 2011 / 2012 Milí kamaráti! Leto je tu! Leto plné slnečných lúčov a dlhých dní. Leto plné bezstarostných hier a lahodnej zmrzliny. Leto!!! Tešili sme sa naňho všetci. Básničky, omaľovánky,

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s

Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej s Ježišu, dôverujem ti! Nedeľa Božieho milosrdenstva 3. apríla 2016 HODINA MILOSRDENSTVA (pre 3 čítajúcich) 14:55 hod. Vyloženie Najsvätejšej oltárnej sviatosti Kňaz (3x): Ó, krv a voda, ktorá si vyšla z

Podrobnejšie

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES) Ort, Datum

BIBLIOTHEK ALS LERNORT IN (NAME DES ORTES)  Ort, Datum Seite 1 KNIŽNICA AKO ORIGINÁLNY COWORKINGOVÝ PRIESTOR COWORKING Seite 2 co-, -working: pracovať spolu, v komunite práca vo väčších, otvorených priestoroch každý pracuje nezávisle od seba, pre rôzne firmy

Podrobnejšie

Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky

Aplikácie ekonomickej  a finančnej matematiky Aplikácie ekonomickej a finančnej matematiky Katka Lučivjanská 1. Na výlete v Prahe Rôzne meny a rôzne drahé spôsoby ich zmeny 2. Investície s rizikom Nástrahy a riziká investovania pomocou čítania grafov

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Víta Vás George! Vaše nové šikovné bankovanie Ako banka chceme našim klientom poskytnúť stále vyšší komfort pri bankovaní a sme otvorení prijímať výzvy konkurencie na zlepšovanie. Myslíme si, že pre našich

Podrobnejšie

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd

A4_01_OBR_SK_HL_CZ_KCZ_KSK_DSK_HOT.qxd Oslepený KĽÚČE LEKCIA 1. úloha Čítaj Prečítaj si príbeh Oslepený. Nauč sa Začni sa učiť kľúčový verš. Premýšľaj Porozmýšľaj o tom, čo ti ide naozaj dobre; o dare, ktorým ťa Boh obdaroval. Modli sa Popros

Podrobnejšie

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov 2 119 muži ženy neuvedené 2. Vek respondentov 1 1 1 187 26 1 5 4 3 1 5 6-1 11-15 16-24 - 3 31-35 36-45 46-55 56 a viac 3. Už

Podrobnejšie

10-4 promo

10-4 promo strana 3 editoriál Vážení priatelia a priate¾ky šachovej hry, pred rokmi som bol v Po¾sku na jednej konferencii o regionálnom rozvoji. Podrobnosti nie sú dôležité, ale dobre si pamätám, ako sa niektorí

Podrobnejšie

Climate Connections – Forschungsauftrag

Climate Connections – Forschungsauftrag VÝSKUMNÝ PROJEKT FLL 2013 PRÍPRAVA, REAKCIA, OBNOVA Úlohy pre súťažné tímy v projekte Nature s Fury Prírodné katastrofy: Nájsť komunitu, ktorá je ohrozená prírodnou katastrofou Nájsť problém, ktorý by

Podrobnejšie

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín,

Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, Poďakovanie za 13. slovenskú púť do Lúrd Mnohí ľudia cestujú za hranice svojej vlasti, aby spoznávali prírodnú krásu, históriu a kultúru iných krajín, aby strávili dovolenku v príjemnom prostredí a načerpali

Podrobnejšie

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen K n i ž n á p r e d l o h a István Csukás POMPOMOVE ROZPRÁVKY vydavateľstvo Mladé letá R o z h l a s o v é s p r a c o v a n i e POMPOMOVE ROZPRÁVKY 7.časť Preklad a rozhlasová úprava: Kveta Slobodníková

Podrobnejšie

obcasnik010

obcasnik010 BČASNÍK Časopis žiakov II. ZŠ v Senici, Komenského ulica 959 Číslo 4 / 2003-2004 Zabodovali sme 24. marca 2004 sa v našej telocvični konali okresné majstrovstvá vo volejbale chlapcov. Zúčastnili sa ho

Podrobnejšie

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd

30440_Enek_szlovak_2016._ofi.indd Cvičenie rytmu a písanie nôt Taktová čiara Doplňte taktové čiary, potom rytmus vytlieskajte. Tlačiarenský škriatok ukradol niektoré rytmické hodnoty. Doplňte ich.??? Doplňte chýbajúce solmizačné slabiky.

Podrobnejšie

AKO SPRÁVNE TRIEDIŤ ODPAD

AKO SPRÁVNE TRIEDIŤ ODPAD AKO SPRÁVNE TRIEDIŤ ODPAD AKO MÁME TEDA SPRÁVNE TRIEDIŤ ODPAD DO FAREBNÝCH KONTAJNEROV? r SKLO Q DO ZELENÝCH KONTAJNEROV PATRIA: Nevratné obaly zo skla z alkoholických alebo nealkoholických nápojov, poháre,

Podrobnejšie

1

1 Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Prijímacie skúšky do 1. ročníka, konané dňa 14. mája 2018 Slovenský jazyk a literatúra I. Pravopisné cvičenie 20 bodov Doplňte do textu chýbajúce písmená.

Podrobnejšie

Marlenka – vianočný recept od p

Marlenka – vianočný recept od p Marlenka vianočný recept od p. zástupkyne Gitky Smieškovej Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, 200 g masla, 2 lyžičky sódy, 2 lyžice medu. Špeciálna základná škola s materskou

Podrobnejšie

bulletin Volím zo zahrani<010D>ia 2015_ver5.indd

bulletin Volím zo zahrani<010D>ia 2015_ver5.indd VOĽBY 5. marca 2016 do Národnej rady Slovenskej republiky volím zo zahraničia a nie je mi to jedno 1 Registrácia voliča zo zahraničia poštou: do 15. januára 2016 Prečo voliť zo zahraničia? 1. Vďaka vašim

Podrobnejšie

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a

Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 2017 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. Každé dve ženy sa dajú porovnat a Aplikace matematiky- záverečná práca Juraj Bodík 28. septembra 207 Definície Žena - objekt ohodnotený celým číslom. aždé dve ženy sa dajú porovnat a rozlíšit, t.j. žiadne dve nemajú rovanké hodnotenie.

Podrobnejšie

Časť prvá: Obvodné kolo, Dolný Kubín Školský bedminton po roku Aj v tomto školskom roku sa bedmintonisti našej školy popasovali s rastúcou konkurencio

Časť prvá: Obvodné kolo, Dolný Kubín Školský bedminton po roku Aj v tomto školskom roku sa bedmintonisti našej školy popasovali s rastúcou konkurencio Časť prvá: Obvodné kolo, Dolný Kubín Školský bedminton po roku Aj v tomto školskom roku sa bedmintonisti našej školy popasovali s rastúcou konkurenciou najskôr v októbrovom obvodnom kole, ktoré sa konalo

Podrobnejšie

T R I E D N I Č E K Časopis II.C triedy I.ZŠ Sama Chalupku v Prievidzi

T R I E D N I Č E K Časopis II.C triedy I.ZŠ Sama Chalupku v Prievidzi T R I E D N I Č E K Časopis II.C triedy I.ZŠ Sama Chalupku v Prievidzi ÚVODOM... Tak sa narodil. Predsa. Triedniček. Náš druhácky triedny časopis, ktorý vznikol vďaka decembrovej úlohe Adamka. Po jej prečítaní

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

Operácia Búrkové mračno (ukážka)

Operácia Búrkové mračno (ukážka) 1. diel JØRN LIER HORST HANS JØRGEN SANDNES OPERÁCIA BÚRKOVÉ MRACNO ˇ Borievčí vŕšok Rieka Svenna RIECANY ˇ Mestečko pri ústí rieky Svenny. Založené: v roku 1884 Počet obyvateľov: 937 Starosta: Kristian

Podrobnejšie

STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do

STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do STOPA Školský časopis Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v Stropkove Riaditeľstvo Základnej školy na Hrnčiarskej ulici (I. ZŠ) oznamuje, že zápis do 1. ročníka na školský rok 2017/2018 sa uskutoční v

Podrobnejšie

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle

1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr T (n) = at ( n b ) + k. idea postupu je postupne rozpisovat cle 1 Rekurencie este raz riesenia niektorych rekurencii z cvik. mame danu rekurenciu napr at b + k. idea postupu je postupne rozpisovat cleny T b... teda T b = at + 1... dokym v tom neuvidime nejaky tvar

Podrobnejšie

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED

DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED DOHOVOR RADY EURÓPY O PREDCHÁDZANÍ NÁSILIU NA ŽENÁCH A DOMÁCEMU NÁSILIU A O BOJI PROTI NEMU Istanbulský dohovor V BEZPEČÍ V BEZPEČÍ PRED STRACHOM PRED NÁSILÍM AKÝ JE ÚČEL DOHOVORU? Dohovor Rady Európy

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prípad segregujúcej školy v Šarišských Michaľanoch Vlado Rafael,PhD. Prípad školy v Šarišských Michaľanoch V júli 2010 Poradňa pre občianske a ľudské práva v Košiciach podala žalobu vo verejnom záujme

Podrobnejšie

P16_Booklet_R.indd

P16_Booklet_R.indd PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Čítanka IEA, 2015 IEA, 2015 Tento text je určený len na nekomerčné vzdelávacie alebo výskumné účely. Na jeho použitie v testovacích alebo výučbových materiáloch

Podrobnejšie

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s

SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť s SPRAVODAJCA SLOVENSKÉHO ZDRUŽENIA CIRKVI ADVENTISTOV S.D. d e c e m b e r 2 0 1 2 O d k i a ľ kam? Hagar...! Odkiaľ prichádzaš a kam ideš?... Navráť sa ku svojej panej... 1Moj 16,8.9; Sú ľudia, ktorí si

Podrobnejšie

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b

Medvešský fotomaratón októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže b 11-12. októbra 2014 V tomto období je jeseň na Medveši najkrajšia Zveční ju viac ako sto fotografov O niekoľko rokov toto môže byť najväčšou outdoorovou fotografickou udalosťou nášho regiónu Nenechajte

Podrobnejšie

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín

SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/ Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín SPRAVODAJ Rímskokatolícka farnosť Kráľovnej pokoja Košice Juh 12/2018 25.3.2018 Bratislavská sviečková manifestácia z 25. marca 1988 vstúpila do dejín ako jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu

Podrobnejšie

Uloha trenera - V. Orszagh

Uloha trenera - V. Orszagh ÚLOHA TRÉNERA V DNEŠNOM HOKEJI Vladimír ORSZÁGH ÚLOHA TRÉNERA PLATÍ,ŽE KULTÚRU TÍMU ZOSOBŇUJE SÁM TRÉNER,MUSÍ BYŤ STELESNENÍM TOHO ČO POŽADUJE SÁM OD DRUHÝCH NA TRÉNINGU,NA ZÁPASE,VŠADE INDE. PLYNIE Z

Podrobnejšie

Čítame s deťmi, rodičmi od malička

Čítame s deťmi, rodičmi od malička Čítame s deťmi, rodičmi od malička Iveta Hurná Knižnica pre mládež mesta Košice špeciálna knižnica na Slovensku orientovaná na prácu s deťmi a mládežou bola založená v roku 1955 má spolu 22 pobočiek 18

Podrobnejšie

sutaz - Hodina s Ekostopou

sutaz - Hodina s Ekostopou Aktivita: POSVIEŤME SI (NIELEN) NA ELEKTRINU Autor: Mgr. Darina Bergmannová, ZŠ s MŠ, Tajovského ul. 2764/17, 058 01 Poprad Cesta na kurikulum: PREDMET ROČNÍK TEMATICKÝ CELOK Matematika 7. ročník ZŠ Percentá

Podrobnejšie

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Global Payment Plus - phototan Návod na prechod z USB tokenu na phototan Vážení užívatelia, tento návod Vás prevedie niekoľkými jednoduchými krokmi nutnými pre úspešný prechod z USB tokenu na phototan.

Podrobnejšie

Veľký frajer Nate (ukážka)

Veľký frajer Nate (ukážka) Veľký frajer Nate keď sa darí Vyšlo aj v tlačovej podobe Objednať môžete na www.cooboo.sk www.albatrosmedia.sk Lincoln Peirce Veľký frajer Nate e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016 Všetky práva

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

Oznamy

Oznamy VII 12 23.06.2019 OZNAMY Zmena času sv. omší Zvlášť počas letných mesiacov júl august, bude zmena sv. omší. Prosím vás, aby ste si dobre pozreli liturgický prehľad. Prikázaný sviatok 29.6.2019 V sobotu,

Podrobnejšie

11. ročník - Celoslovenský policajný a hasičský výstup september 2019 Milí záujemcovia o účasť na výstupe, AKTUALIZOVANÉ K POKYNY K

11. ročník - Celoslovenský policajný a hasičský výstup september 2019 Milí záujemcovia o účasť na výstupe, AKTUALIZOVANÉ K POKYNY K 11. ročník - Celoslovenský policajný a hasičský výstup - 27.-29.september 2019 Milí záujemcovia o účasť na výstupe, AKTUALIZOVANÉ K 2.9.2019 POKYNY K NAHLASOVANIU ÚČASTI A UBYTOVANIU GRAND HOTEL JASNÁ****

Podrobnejšie

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0

ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 0 ODKLAD POVINNEJ ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY Informatívny materiál pre rodičov Centrum pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie Levoča Ružová 91/1, 054 01 Levoča Čo je odklad povinnej školskej dochádzky?

Podrobnejšie

Stravné - přecenění

Stravné - přecenění Vytvorenie a nastavenie novej kategórie pre Obedy zadarmo Platí pre verziu programu Stravné 4.61 POZOR! Postup pre jedálne základných škôl, ktoré majú povinnosť sledovať dotácie od 1. 9. 2019 je uvedený

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

_praca_nadcas_usmernenie

_praca_nadcas_usmernenie 1 Krajským školským úradom v SR Samosprávnym krajom v SR Váš list číslo/zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka Bratislava CD 2006- Ing Belešová 27012006 2122/4706-1:14 Mgr Dudáková Vec Usmernenie k práci nadčas

Podrobnejšie

Tancujúca s vetrom

Tancujúca s vetrom Tancujúca s vetrom Diana Čechovičová Autor Vydavateľ Licencia Vydanie GKBN Diana Čechovičová Greenie knižnica CC-BY-NC-ND Prvé (2016) 010001 Diana Čechovičová Tancujúca s vetrom 1/20 Greenie knižnica,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx

Microsoft Word - Zaverecna sprava 2015.docx ANJELI DEŤOM Záverečná správa 2015 ASOCIÁCIA PRE MLÁDEŽ, VEDU A TECHNIKU HAGAROVA 4 831 52 BRATISLAVA ANJELI DEŤOM Záverečná správa Asi každý z nás osobne pozná dieťa vyrastajúce v prostredí, kde je náročné

Podrobnejšie

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: , AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018

Plavecký klub ORCA SPORT, Muškátová 21, Ivanka pri Dunaji, mobil: ,   AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 AKTUÁLNA PONUKA PRE OBDOBIE apríl jún /2018 (základné, zdokonaľovacie, intenzívne, zdravotné a kondičné plávanie) Bazén: ZŠ Pankúchova 4 / 25m, ZŠ Holíčska 50 / 25m, Pasienky / 50m ZÁKLADNÉ KURZY PLÁVANIA

Podrobnejšie

Štatistický úrad Slovenskej republiky

Štatistický úrad Slovenskej republiky ŠTATISTICKÝ ÚRAD SLOVENSKEJ REPUBLIKY VZPS/A -04 VÝBEROVÉ ZISŤOVANIE PRACOVNÝCH SÍL ROK 0 Dotazník A pre vybranú domácnosť Registrované ŠÚ SR Č. Vk 8/ zo dňa 9.06.04 Ochranu dôverných údajov upravuje zákon

Podrobnejšie

Prezentácia ústavu

Prezentácia ústavu Načo sú nám symboly? O čom je etnológia Gabriela Kiliánová Ústav etnológie, Slovenská akadémia vied, Bratislava 1 Štruktúra prezentácie Úvod Čo je etnológia, čomu sa venuje Výskum symbolov Prípadová štúdia

Podrobnejšie

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný program Orange výhody, v ktorom nájdete: zľavy na nákupy

Podrobnejšie

Počet respondentov: 127 Distribuovaných dotazníkov: 300 ks Návratnosť: 42,33% Pohlavie 74% 25% 1% muž žena neuvedené Vek: Priemer: 56 rokov Vzdelanie:

Počet respondentov: 127 Distribuovaných dotazníkov: 300 ks Návratnosť: 42,33% Pohlavie 74% 25% 1% muž žena neuvedené Vek: Priemer: 56 rokov Vzdelanie: Počet respondentov: 127 Distribuovaných dotazníkov: 300 ks Návratnosť: 42,33% Pohlavie 74% 25% 1% muž žena neuvedené Vek: Priemer: 56 rokov Vzdelanie: (najvyššie dosiahnuté vzdelanie) 36% 24% 16% 10% 1%

Podrobnejšie

CHUDOBA KOSICE Program konferencie

CHUDOBA KOSICE Program konferencie V rámci Európskeho roku boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu Fórum kresťanských inštitúcií Sociálna subkomisia KBS Teologická fakulta Katolíckej univerzity Košice Košický samosprávny kraj Mesto Košice

Podrobnejšie

P R I H L Á Š K A

P R I H L Á Š K A Základná škola Podzámska 35, 920 01 Hlohovec ZÁPISNÝ LÍSTOK stravníka - 1. stupeň ZŠ Záväzne prihlasujem svoje dieťa na stravovanie v zariadení školského stravovania Školská jedáleň Podzámska 35, 920 01

Podrobnejšie

30435_M_Pracovny.indd

30435_M_Pracovny.indd Opakovanie Píšeme rytmus a noty Precvičte si správne písanie rytmu do notovej osnovy. Dajte pozor na to, aby rytmická slabika tá siahala od druhej po štvrtú čiaru. Pokračujte aj v notovom zošite. Precvičte

Podrobnejšie

Pracovný list č

Pracovný list č Meno Priezvisko Pracovný list č. 11 Zmluva s Bohom farnosť Milý priateľ/ka! Tak sa pomaly blížime k záveru našej cesty. Mnohé sme za ten čas spoznali. A mnohé aj urobili. V Tvojom živote nastali zmeny:

Podrobnejšie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie

EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA Strategický orgán EÚ Rada Európskej únie EURÓPSKA RADA STRATEGICKÝ ORGÁN Európska rada je hybnou silou Európskej únie, ktorá stanovuje jej smerovanie a politické priority. Jej politické usmernenia

Podrobnejšie

untitled

untitled e-novinky z Hranipexu 11 november 2009 V Sučanoch 11. decembra 2009 Vážení a milí obchodní priatelia, Pomaly sa blíži koniec ďalšieho roku. Vianoce na nás útočia už niekoľko mesiacov. Takže to, že budú

Podrobnejšie

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih

Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknih Súťaž Vráťme knihy do škôl je tu už po 8-krát! O súťaži Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s partnermi internetové kníhkupectvo abcknihy.sk Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd KÝM PRÍDU HASIČI MÔŽE BYŤ NESKORO POŽIARNY ALARM Stihnete sa zachrániť? 1137 požiarov 85 zranených osôb 21 ľudí prišlo o život * Požiarne štatistiky slovenských domácností v období január október 2016

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA Zvolen č

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA Zvolen č MESTO ZVOLEN ZÁVEREČNÁ SPRÁVA Názov / Obchodné meno žiadateľa Adresa / Sídlo Štatutárny zástupca (meno, priezvisko, titul) Názov projektu Cieľ projektu 1. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI KMG ZVOLEN o.z. Námestie SNP

Podrobnejšie

Základná umelecká škola široké č

Základná  umelecká škola široké  č ZÁKLADNÁ UMELECKÁ ŠKOLA, 082 37 ŠIROKÉ 353 O B S A H I. Všeobecné nariadenia II. III. IV. Dochádzka žiakov, práva a ich povinnosti Povinnosti zamestnancov školy Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci V.

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie