Snímka 1

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Snímka 1"

Prepis

1 OBMEDZENIA A PREKÁŽKY Predpis L 14 I Letiská, hlava 4 Ing. Peter Koščák, PhD.

2 Ochranné pásma letísk Legislatíva Zákon č. 143/1998 Z.z. o civilnom letectve Oddelenie OP letísk a LPZ Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku /Stavebný zákon/ Zákon NR SR č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch Zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní L 14 - Letiská (I. zväzok) - Navrhovanie a prevádzka letísk L14 - Letiská (II. zväzok) Heliporty Letecký úrad SR Stavby Ochranné pásma a letecké prekážky

3 OBMEDZENIA V ZMYSLE OCHRANNÝCH PÁSIEM V ZÁVISLOSTI OD TYPU LETISKA A LETECKÉHO POZEMNÉHO ZARIADENIA Výškové obmedzenie stavieb, zariadení, stavebných mechanizmov, porastov a pod. je stanovené: ochranným pásmom vzletového a približovacieho priestoru letiska, ochranným pásmom prechodových plôch letiska, ochranným pásmom vodorovnej prekážkovej roviny letiska, ochranným pásmom kužeľovej roviny letiska, ochranným pásmom jednotlivých sektorov leteckého pozemného zariadenia.

4 Ďalšie obmedzenia sú stanovené: ochranným pásmom areálu letiska všetky uvažované stavby musia byť prerokované s Leteckým úradom SR, z dôvodu posúdenia vplyvu na rozvoj letiska. ochranným pásmom prevádzkových plôch letiska, resp. ochranným pásmom so zákazom stavieb (zákaz výstavby, zvyšovania alebo znižovania úrovne terénu, vysádzania stromov, krov alebo iných výškových porastov, zákaz trvalo alebo dočasne umiestňovať vozidlá, stroje alebo iné zariadenia)

5 Ochranným pásmom proti nebezpečným a klamlivým svetlám (povrchová úprava objektov a zariadení musí byť riešená materiálmi s nereflexnou úpravou; externé osvetlenie objektov, spevnených plôch a komunikácií, reklamných zariadení a pod. musí byť riešené svietidlami, ktorých svetelný lúč je nasmerovaný priamo na osvetľovanú plochu a nemôže spôsobiť oslepenie posádky lietadiel; zákaz použitia zariadení na generovanie alebo zosilňovanie elektromagnetického žiarenia; zákaz použitia silných svetelných zdrojov) - podmienky sa stanovujú v závislosti od typu prevádzky na letisku deň / noc,

6 ochranným pásmom s obmedzením stavieb vzdušných vedení VN a VVN (vedenie musí byť riešené podzemným káblom), vnútorným ornitologickým ochranným pásmom - vylúčenie vykonávania činností a zriaďovania stavieb a prevádzok, ktoré by mohli zvýšiť výskyt vtáctva v okolí letiska; napr. zákaz zriaďovať skládky, stohy, siláže; režim obrábania pôdy musia užívatelia pozemkov dohodnúť s prevádzkovateľom letiska. Vnútorné ornitologické ochranné pásmo má tvar obdĺžnika s pozdĺžnou osou rovnobežnou s osou vzletovej a pristávacej dráhy o celkovej šírke 1000 m a dĺžke presahujúcej 1000m za každý koniec RWY.

7 vonkajším ornitologickým ochranným pásmom - vylúčenie vykonávania činností a zriaďovania stavieb a prevádzok, ktoré by mohli zvýšiť výskyt vtáctva v okolí letiska; obmedzenie zriaďovania poľnohospodárskych stavieb, napr. hydinární, kravínov, bažatníc, stredísk zberu a spracovania hmotného odpadu, vodných plôch a ďalších stavieb s možnosťou vzniku nadmerného výskytu vtáctva. Vonkajšie ornitologické ochranné pásmo nadväzuje na vnútorné a má tvar obdĺžnika s pozdĺžnou osou rovnobežnou s osou vzletovej a pristávacej dráhy o celkovej šírke 2000 m a dĺžke presahujúcej 3000 m za každý koniec RWY.

8 ochranným pásmom jednotlivých sektorov leteckého pozemného zariadenia, kde sa vylučuje napr. použitie niektorých druhov materiálov, vedenia vonkajších vedení rôznych druhov a pod. Presné parametre ochranných pásiem a z nich vyplývajúce konkrétne obmedzenia sú popísané v rozhodnutí o vyhlásení ochranných pásiem jednotlivých letísk, ktoré sú k dispozícii na oddelení ochranných pásiem letísk a leteckých pozemných zariadení.

9

10

11

12 ZOZNAM LETÍSK A ICH OCHRANNÉ PÁSMA

13 PREKÁŽKOVÉ ROVINY A PLOCHY OBMEDZENIA A ODSTRÁNENIE PREKÁŽOK Cieľom požiadaviek tejto časti je vymedziť vzdušný priestor v okolí letísk, ktorý má byť udržiavaný bez prekážok, aby bola zaistená bezpečná prevádzka lietadiel na letiskách a aby sa zabránilo vytváraniu prekážok, v dôsledku ktorých by sa letisko stalo nepoužiteľné na prevádzku lietadiel. Toto je možné dosiahnuť stanovením systému prekážkových plôch a rovín, ktoré vymedzujú limit maximálnych výšok, ktoré môžu objekty dosahovať.

14 Obmedzenie a odstránenie prekážok

15

16 Objekty presahujúce ďalej uvedené prekážkové roviny a plochy, môžu za určitých okolností spôsobiť zväčšenie bezpečnej výšky nad prekážkami pri vykonávaní postupu prístorjového priblíženia alebo akéhokoľvek iného súvisiaceho postupu vizuálneho priblíženia okruhom. Kritériá na hodnotenie prekážok sú uvedené v Procedures for Air Navigation Services - Aircraft Operation (PANS - OPS) (Doc 8168 L 8168 Postupy na vykonávanie letov).

17 Vnútorná vodorovná rovina Vnútorná vodorovná rovina je horizontálna rovina nad letiskom a jeho okolím. Polomer alebo vonkajší okraj vnútornej vodorovnej roviny sa musí merať od vzťažného bodu letiska alebo bodov stanovených na tento účel. Tvar vnútornej vodorovnej roviny nemusí byť nevyhnutne kruhový. Návod na stanovenie rozsahu vnútornej vodorovnej roviny je uvedený v Airport Services Manual, Part 6. Výška vnútornej vodorovnej roviny sa musí merať od základnej nadmorskej výšky stanoveného vzťažného bodu pre tento účel.

18

19 Vonkajšia vodorovná rovina Kužeľová plocha Kužeľová plocha je plocha stúpajúca von od okraja vnútornej vodorovnej roviny. Kužeľová plocha je vymedzená tak, že: a) nižší okraj je zhodný s okrajom vnútornej vodorovnej roviny a b) vyšší okraj leží v stanovenej výške nad vnútornou vodorovnou rovinou. Sklon kužeľovej plochy sa musí merať vo zvislej rovine kolmej na okraj vnútornej vodorovnej roviny.

20 Približovacia rovina Približovacia rovina je šikmá rovina alebo kombinácia rovín pred prahom RWY. Približovacia rovina je vymedzená tak, že: a) vnútorný okraj stanovenej dĺžky je vodorovný a kolmý na predĺženú os RWY a je umiestnený v stanovenej vzdialenosti pred prahom RWY, b) dva bočné okraje nadväzujú na konce vnútorného okraja a roztvárajú sa rovnako v stanovenom pomere od predĺženej osi RWY, c) vonkajší okraj je rovnobežný s vnútorným okrajom a d) uvedené roviny môžu byť upravené vtedy, ak je využívané bočné priblíženie alebo bočné priblíženie po krivke (oblúku).

21

22

23 Vnútorná približovacia rovina Vnútorná približovacia rovina je pravouhlá časť približovacej roviny bezprostredne pred prahom RWY. Vnútorná približovacia rovina je vymedzená tak, že a) vnútorný okraj je totožný s vnútorným okrajom približovacej roviny, jeho dĺžka je však stanovená iným spôsobom, b) dva bočné okraje nadväzujú na konce vnútorného okraja a sú rovnobežné so zvislou rovinou prechádzajúcou osou RWY a c) vonkajší okraj je rovnobežný s vnútorným okrajom.

24 Obrázok 4-1 Prekážkové roviny a plochy

25 Prechodová plocha Prechodová plocha je zložená plocha pozdĺž pásu RWY a časti okrajov približovacej roviny stúpajúca von až k vnútornej vodorovnej rovine. Prechodová plocha je vymedzená tak, že: a) nižší okraj začína v priesečníku bočného okraja približovacej roviny s vnútornou vodorovnou rovinou, klesá pozdĺž bočného okraja približovacej roviny k vnútornému okraju približovacej roviny a odtiaľ pokračuje pozdĺž pásu RWY rovnobežne s osou RWY a b) horný okraj je umiestnený v rovine vnútornej vodorovnej roviny.

26 Vnútorná prechodová plocha Vnútorná prechodová plocha je plocha podobná prechodovej ploche, ale je bližšie k RWY Vnútorná prechodová plocha je vymedzená tak, že: a) nižší okraj nadväzuje na koniec vnútornej približovacej roviny, klesá pozdĺž bočného okraja vnútornej približovacej roviny k vnútornému okraju tejto roviny a odtiaľ pokračuje rovnobežne s osou RWY ku vnútornému okraju roviny nevydareného pristátia a odtiaľ stúpa pozdĺž bočného okraja roviny nevydareného pristátia až do bodu, kde tento okraj pretína vodorovnú rovinu a b) horný okraj leží vo vnútornej vodorovnej rovine

27 Obrázok 4-1 Prekážkové roviny a plochy

28 Obrázok 4-1 Prekážkové roviny a plochy

29 Rovina nevydareného pristátia Rovina nevydareného pristátia je stúpajúca rovina umiestnená v určitej vzdialenosti za prahom RWY umiestnená medzi vnútornými prechodovými plochami. Rovina nevydareného pristátia je vymedzená tak, že: a) vnútorný okraj je vodorovný a kolmý na os RWY a je umiestnený v stanovenej vzdialenosti za prahom RWY, b) dva bočné okraje nadväzujú na konce vnútorného okraja a roztvárajú sa rovnako v stanovenom pomere od zvislej roviny prechádzajúcej osou RWY a c) vonkajší okraj je rovnobežný s vnútorným okrajom a leží vo vnútornej vodorovnej rovine.

30 Rovina stúpania po vzlete Rovina stúpania po vzlete (vzletová rovina) je stúpajúca rovina alebo inak stanovená rovina za koncom RWY alebo predpolia Rovina stúpania po vzlete je vymedzená tak, že a) vnútorný okraj je vodorovný a kolmý na os RWY a je umiestnený v stanovenej vzdialenosti za prahom RWY alebo predpolia, ak je zriadené a jeho dĺžka stanovená, b) dva bočné okraje nadväzujúce na konce vnútorného okraja sa roztvárajú rovnomerne v stanovenom pomere od trajektórie vzletu až do stanovenej konečnej šírky a odtiaľ pokračujú v tejto šírke v zostávajúcej dĺžke roviny stúpania po vzlete a c) vonkajší okraj je vodorovný a kolmý na stanovenú trajektóriu vzletu

31

32 Požiadavky na obmedzenie prekážok Neprístrojová vzletová a pristávacia dráha Pre neprístrojovú RWY musia byť stanovené nasledujúce prekážkové roviny a plochy: 1. vnútorná vodorovná rovina, 2. kužeľová plocha, 3. približovacia rovina a 4. prechodové plochy. Výšky a sklony týchto rovín a plôch nesmú byť väčšie a ich ostatné rozmery menšie, ako je uvedené v tabuľke 4-1. Výstavba nových alebo rozšírenie existujúcich objektov nad približovaciu alebo prechodovú plochu sa nesmie povoliť s výnimkou prípadu, keď bude podľa posúdenia leteckého úradu nový alebo rozšírený objekt tienený existujúcim neodstrániteľným objektom.

33 Vzletová a pristávacia dráha na presné priblíženie Pre RWY na presné priblíženie I., II. a III. kategórie musia byť stanovené nasledujúce prekážkové roviny a plochy: a) kužeľová plocha, b) vnútorná vodorovná rovina, c) približovacia rovina a vnútorná približovacia rovina, d) prechodové plochy, e) vnútorné prechodové plochy a f) rovina nevydareného pristátia.

34 Objekty mimo prekážkových rovín a plôch V súlade s prijatou legislatívou musia byť s leteckým úradom prerokovávané navrhované stavby v priestoroch mimo obmedzenia prekážkovými rovinami a plochami, ktoré prevyšujú výšku stanovenú leteckým úradom, na účely schválenia leteckoprevádzkového posúdenia vplyvu takejto stavby na prevádzku lietadiel V priestoroch mimo stanoveného rozsahu prekážkových rovín a plôch, sú považované za prekážku tie objekty, ktoré dosahujú výšku nad terénom 150 m alebo viac; ak leteckoprevádzkové posúdenie nepreukáže, že nepredstavujú nebezpečie pre lietadlá

35 Ostatné objekty Objekty, ktoré nepresahujú svojou výškou približovaciu rovinu, ale by nepriaznivo ovplyvňovali optimálne umiestnenie alebo výkon vizuálnych alebo nevizuálnych prostriedkov, musia byť odstránené. Všetko, čo by mohlo podľa posúdenia leteckého úradu na základe leteckoprevádzkového posúdenia ohroziť lietadlá na pohybovej ploche alebo vo vzdušnom priestore pod vnútornou vodorovnou rovinou a kužeľovou plochou, by malo byť považované za prekážku a malo by byť, ak je to uskutočniteľné, odstránené. Za určitých okolností objekty, ktoré nepresahujú žiadnu rovinu alebo plochu uvedenú v 4.1, môžu predstavovať nebezpečenstvo pre lietadlá, ako napríklad jeden alebo viac osamotených objektov v okolí letiska.

36 Obrázok 4-1 Prekážkové roviny a plochy

37 Obrázok 4-1 Prekážkové roviny a plochy

38 Obrázok 4-2 Vnútorná približovacia rovina, vnútorná prechodová plocha a rovina nevydareného pristátia

39 Prekážkové roviny a plochy Približovacia rovina Rovina stúpania po vzlete Prechodová plocha Kužeľová plocha Vnútorná približovacia rovina Kužeľová plocha Vzletová / približovacia rovina Vnútorná vodorovná rovina Prechodové plochy Dĺžka VPP Šírka VPP

40 neprístrojové Vzletová a pristávacia dráha na nie-presné priblíženie na presné priblíženie kat. I II - III Kódové číslo Kódové číslo Kódové číslo K č Plocha a) , ,2 3,4 3,4 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) Kužeľová Sklon 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % 5 % Výška 35 m 55 m 75 m m 75 m 100 m 60 m 100 m 100 m Vnútorná vodo rovná Výška 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m 45 m Polomer m Vnútorná pribli źova cia Šírka m 120 e) 120 e) Vzdialenosť od prahu RWY m 60 m 60 m Dĺžka m 900 m 900 m Sklon ,5 % 2 % 2 %

41 neprístrojové Vzletová a pristávacia dráha na nie-presné priblíženie na presné priblíženie kat. I II - III Kódové číslo Kódové číslo Kódové číslo K č plocha a) , ,2 3,4 3,4 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) Približovaci Dĺžka vnútorného 60 m okraj 80 m 150 m m 300 m 300 m 150 m 300 m 300 m Vzdialenosť od prahu RWY 30 m 60 m 60 m 60 m 60 m 60 m 60 m 60 m 60 m 60 m Roztvorenie (na každú Prvá časť 10 % str) 10 % 10 % 10 % 15 % 15 % 15 % 15 % 15 % 15 % Dĺžka -m m Sklon % 5 % 4 % 3,33 2,5 3,33 2 % 2 % 2,5 % 2 % 2 % Druhá časť Dĺžka- m b) b) b) 3600 b) 3600 b Sklon ,5 % 2,5 % 3 % 2,5 % 1,5 %

42 neprístrojové Vzletová a pristávacia dráha na nie-presné priblíženie na presné priblíženie kat. Kódové číslo Kódové číslo Kódové číslo K č plocha a) , ,2 3,4 3,4 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) Vodorovná Dĺžka b) b) b) I II - III b) Celková dĺžk Prechodová Sklon 20 % 20 % 14,3% 14,3 20 % 14,3 % 14,3 % 14,3 % 14,3 % 14,3 % Vnútorná pre chod ová Sklon % 33,3 % 33,3% Nevydarené ho pristá tia Dĺžka vnútor ného okraja m 120 e) 120 e) Vzdialenosť od prahu RWY c d) d) Roztvorenie (na každú stranu % 10 % 10 % Sklon % 3,33 % 3,33 %

43 a) Všetky rozmery sú merané vodorovne, ak nie je stanovené inak. b) Premenné dĺžky. c) Vzdialenosti ku koncu pásu RWY. d) Alebo koniec RWY, podľa toho, čo je menej.

44 Prekážkové roviny letiska Košice Letiskový pás RWY 300 x dĺžka RWY + CWY Vnútorná približovacia rovina šírka 120 m (3,4) od THR 60 m dĺžka 900 m sklon 2 % Približovacia rovina šírka 150 m /300 m roztvorenie 15 % sklon 2,5 % /2%, 1.časť dĺžka 3.000m/ m 2.časť dĺžka m / 3.600m sklon 3%/2,5%

45 Približovacia rovina Vodorovná časť: Dĺžka O / 8.400m Celková dĺžka m Vnútorná prechodová plocha:je zriadená z dôvodu vymedzenia rozhodujúcich plôch pre výškové obmedzenie budov, zariadení s výnimkou krehkých objektov. sklon: 33,3 % výška : 45m Vnútorná vodorovná rovina: výška 45m nad VBL letiska polomer: m

46 Kužeľová plocha Rovina nevydareného pristátia: vzdialenosť od THR 1.800m rozovretie 10% sklon 4%/ 3,33% Kužeľová plocha: sklon 5%, výška- 60m/ 100m Výstavba nových alebo rozširovanie existujúcich objektov nad približovacou rovinou do vzdialenosti m od jej vnútorného okraja nesmie byť povolená s výnimkou, ak podľa posúdenia LÚ je nový alebo rozšírený objekt tienený existujúcim neodstrániteľným objektom.

47 Ochranné pásma letiska Ochranné pásma užšieho okolia letiska: 1. Ochranné pásma so zákazom stavieb: vymedzený obvod záujmového územia letiska s uvážením jeho výstavby alebo dostavby a sú tvorené : OP prevádzkových plôch letiska, ktoré sú stanovené v tvare obdĺžníka s pozdĺžnou osou totožnou s osou RWY o celkovej šírke 300m a dĺžke podľa dĺžky RWY a CWY.V tomto priestore je zakázané- trvale alebo dočasne zriaďovať akékoľvek stavby, vedenia, stožiare,stromy Ochranné pásmo záujmového územia letiska- je stanovená ako plocha výhľadovo využiteľná na výstavbu letiskových objektov a zariadení.

48 Ochranné pásma s výškovým obmedzením: v tomto priestore nesmú objekty presahovať roviny a plochy OP OP vzletových a približovacích priestorov, OP vodorovnej roviny, OP kužeľovej plochy, OP prechodových plôch Ochranné pásmo proti nebezpečným a klamlivým svetlám: je vymedzené obdĺžníkom s pozdĺžnou osou RWY o celkovej šírke 1500m a dĺžke presahujúcej za kratšie strany OP prevádzkových plôch letiska o m. Ochranné pásmo s obmedzením stavieb vzdušných vedení VN a VVN : je stanovené v tvare obdĺžníka s pozdĺžnou osou totožnou s osou RWY o šírke 2000 m a o dĺžke presahujúcej jej kratšie starny OP prevádzkových plôch letiska o 4.500m. Je potrebný súhlas LÚ SR.

49 Ornitologické pásma Vnútorné ornitologické OP- tvar obdĺžníka s pozdĺžnou osou RWY o šírke m a dĺžke presahujúcej každý koniec RWY o m. Nesmú sa : zriaďovať skládky, stohy, siláže. Vonkajšie ornitologické OP - tvar obdĺžníka s pozdĺžnou osou RWY o šírke m a dĺžke presahujúcej každý koniec RWY o m. Len so súhlasom LÚ poľnohospodárske stavby, voľné vodné plochy tam kde je nadmerný výskyt vtáctva.

50 OP Vzdušných vedení Sektor A 100m kružnica, spodná strana anténneho zrkadla Sektor B kužeľ od sektoru A pod uhlom 0,3 st. do vzdialenosti m. Sektor C kužeľ od sektoru B pod uhlom 0,5 st. nad vodorovnú rovinu Len bodové prekážky ojedinele. Súvislé kovové prekážky do m kolmé k stanovisku radaru ak čelná plocha je väčšia ako 100x20m sú zakázané. NDB :Kruh 25m zákaz stavieb, 100m len stavby neoceľovej konštrukcie do výšky v pomere 1:15, 250 m nadzemné vedenia

51 D VOR/DME Sektor A: r = 30 m, zákaz stavieb a kovových plotov Sektor B: r = 60 m, zákaz stromov, budov s kovom, VN a VVN Sektor C: r = 200 m,zákaz VN a VVN, rozsiahla zástavba Sektor D: r = 600 m, zákaz stavieb a VN,VVN nad 10 st. Súhlas LPS.

52

53

NÁZOV

NÁZOV DÚ/F206-B/v1/(OLST) PREDPISOVÁ ZÁKLADŇA OSVEDČOVANIA (Certification Basis CB) Názov letiska: Dátum vydania Predpisovej základne osvedčovania: Verzia č.: 1/31 Vysvetlivky: V prípade odpovedi NIE na niektorú

Podrobnejšie

Rozdelenie letísk

Rozdelenie letísk Letisko V. Havla Praha Letiská Ing. Peter KOŠČÁK, PhD., ING PAED IGIP Forma výučby: konzultácie Počet kreditov: 7 Spôsob hodnotenia a ukončenia štúdia predmetu: zápočet, skúška Priebežné hodnotenie -

Podrobnejšie

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU

9.1 MOMENTY ZOTRVACNOSTI \(KVADRATICKÉ MOMENTY\) A DEVIACNÝ MOMENT PRIEREZU Učebný cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly by ste mali ovládať: Charakteristiku kvadratických momentov prierezových plôch. Ako je definovaný kvadraticky moment plochy k osi a k pólu. Ako je definovaný

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Bezpečnosť letiskovej prevádzky Airport Safety Management Bezpečnosť na pohybových plochách Airside Safety system Ing. Peter Koščák, PhD. Pravidlá a zásady letiskovej prevádzky Ochrana letiskového objektu

Podrobnejšie

E/ECE/324

E/ECE/324 E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 11. júl 2016 Rev.1/Add.98/Rev.3/Amend.2 D O HO D A O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENIE A ČASTI, KTORÉ SA MÔŽU MONTOVAŤ A/ALEBO POUŽÍVAŤ

Podrobnejšie

Microsoft Word - veronika.DOC

Microsoft Word - veronika.DOC Telesá od Veroniky Krauskovej z 3. B Teleso uzavretá obmedzená časť priestoru Mnohosten je časť priestoru, ktorá je ohraničená mnohouholníkmi. Uhlopriečky, ktoré patria do niektorej steny sú stenové uhlopriečky,

Podrobnejšie

OBEC OČOVÁ spoločný obecný úrad - odbor stavebnej správy Námestie slobody 22, Zvolen Č. j.: SÚ 3191/2017-Če-rozh. Zvolen, dňa Vybavuj

OBEC OČOVÁ spoločný obecný úrad - odbor stavebnej správy Námestie slobody 22, Zvolen Č. j.: SÚ 3191/2017-Če-rozh. Zvolen, dňa Vybavuj OBEC OČOVÁ spoločný obecný úrad - odbor stavebnej správy Námestie slobody 22, 960 01 Zvolen Č. j.: SÚ 3191/2017-Če-rozh. Zvolen, dňa 3.11.2017 Vybavuje: Ing. Martina Černajová Tel.: 045/5303 224 VEREJNÁ

Podrobnejšie

Daliborovo nám. 123

Daliborovo nám. 123 Materiál do operatívnej porady starostu Investičný zámer: Žiadateľ: ABZ finance s.r.o., Daliborovo nám.3, Bratislava Investor: ABZ finance s.r.o., Daliborovo nám.3, Bratislava Zámer : Daliborovo nám. 1&2&3

Podrobnejšie

TNTurna_UPNO_KR_text

TNTurna_UPNO_KR_text C. DOPLŇUJÚCE ÚDAJE Prevažná väčšina číselných údajov, tabuľky, prehľady, podklady a ich zdroj, sú účelne uvádzané v texte. Súhrnné informácie o jednotlivých funkčných blokoch, ako je charakteristika súčasného

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu m

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu m ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: 13.10.2006 Vyhlásená verzia v Zbierke zákonov Slovenskej republiky Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 563 N A R I A D E N I E V

Podrobnejšie

pkassa

pkassa IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE Názov územnoplánovacej dokumentácie : Územný plán zóny Pamiatková zóna mesta Zvolen zmeny a doplnky 01 Obec : Zvolen Orgán územného plánovania, ktorý Mesto Zvolen obstaráva územný plán:

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - TUKE_LF

Microsoft PowerPoint - TUKE_LF Technická univerzita v Košiciach Letecká fakulta FACULTY OF AERONAUTICS Technical University Košice Ing. Peter Koščák, PhD. katedra Manažmentu leteckej prevádzky Letecká fakulta TU v Košiciach Ing. Peter

Podrobnejšie

SKO web

SKO web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Nám. slobody 6, P.O. BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č.: SKO2011005 Z Á V E R E Č N Á S P

Podrobnejšie

Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy

Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy Metrické konštrukcie elipsy Soňa Kudličková, Alžbeta Mackovová Elipsu, ako regulárnu kužeľosečku, môžeme študovať synteticky (konštrukcie bodov elipsy) alebo analyticky (výpočet súradníc bodov elipsy).

Podrobnejšie

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx

Microsoft Word - MAT_2018_2kolo.docx Gymnázium Pavla Horova, Masarykova 1, Michalovce Príklady na prijímacie skúšky do 1. ročníka konané dňa 17. mája 2018 MATEMATIKA V úlohách 1) až 8) je práva jedna odpoveď správna. Túto správnu odpoveď

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: 06.01.2005 Časová verzia predpisu účinná od: 01.08.2009 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 2 Z Á K O N z 2. decembra 2004 o posudzovaní

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Súradnicové sústavy a zobrazenia Súradnicové sústavy v rovine (E 2 ) 1. Karteziánska súradnicová sústava najpoužívanejšia súradnicová sústava; určená začiatkom O, kolmými osami x, y a rovnakými jednotkami

Podrobnejšie

OBEC VÍŤAZ IBV MARMUŽOV VZN obec Víťaz - Marmužov Komisia pre výstavbu, územné plánovanie a životné prostredie vo Víťaze Predkladá: Ing. Ján Baloga st

OBEC VÍŤAZ IBV MARMUŽOV VZN obec Víťaz - Marmužov Komisia pre výstavbu, územné plánovanie a životné prostredie vo Víťaze Predkladá: Ing. Ján Baloga st OBEC VÍŤAZ IBV MARMUŽOV VZN obec Víťaz - Marmužov Komisia pre výstavbu, územné plánovanie a životné prostredie vo Víťaze Predkladá: Ing. Ján Baloga starosta obce Víťaz Peter Mihok predseda komisie pre

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE Ċ

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE Ċ VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE č. XX o záväznej časti Zmeny a doplnku č. 1 Územného plánu obce Raková Obec Raková na základe 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade

Podrobnejšie

VODOVOD

VODOVOD OBYTNÁ ZÓNA IBV JASLOVSKÉ BOHUNICE PANSKÉ DIELY II ------------------------------------------------------------ URBANISTICKÁ ŠTÚDIA STANOVENIE REGULATÍVOV VYUŽITIA ÚZEMIA OBSTARÁVATEĽ: OBEC JASLOVSKÉ BOHUNICE

Podrobnejšie

Návrh odkanalizovania lokality Košice – Krásna pri postupnom budovaní rodinných domov

Návrh odkanalizovania lokality Košice – Krásna pri postupnom budovaní rodinných domov Technická univerzita v Košiciach, STAVEBNÁ FAKULTA Ústav environmentálneho inžinierstva ODBORNÝ SEMINÁR Pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody Návrh odkanalizovania mestskej

Podrobnejšie

ÚZEMNÝ PLÁN OBCE (ÚPN O) KAMENIČANY Návrh Záväzná časť Júl 2019

ÚZEMNÝ PLÁN OBCE (ÚPN O) KAMENIČANY Návrh Záväzná časť Júl 2019 ÚZEMNÝ PLÁN OBCE (ÚPN O) KAMENIČANY Návrh Záväzná časť Júl 2019 R) NÁVRH ZÁVÄZNEJ ČASTI Obsahuje návrh regulatívov územného rozvoja s presne formulovanými zásadami priestorového usporiadania a funkčného

Podrobnejšie

Operačná analýza 2

Operačná analýza 2 Krivky (čiary) Krivku môžeme definovať: trajektória (dráha) pohybujúceho sa bodu, jednoparametrická sústava bodov charakterizovaná určitou vlastnosťou,... Krivky môžeme deliť z viacerých hľadísk, napr.:

Podrobnejšie

E/ECE/324 E/ECE/TRANS/ február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENI

E/ECE/324 E/ECE/TRANS/ február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENI E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 19. február 2010 Rev.1/Add.52/Rev.2/Amend.2 DOHODA O PRIJATÍ JEDNOTNÝCH TECHNICKÝCH PREDPISOV PRE KOLESOVÉ VOZIDLÁ, VYBAVENIE A ČASTI, KTORÉ SA MÔŽU MONTOVAŤ A/ALEBO POUŽÍVAŤ

Podrobnejšie

Cena ”iliny 2018 buletin+zmena

Cena ”iliny 2018 buletin+zmena Nultý ročník podujatia v bezmotorovom lietaní Termín: 15.-16. september 2018 Cena Žiliny 2018 Cieľ akcie: Športové lietanie s porovnaním výkonov pilotov s dôrazom na rozvoj športového lietania mládeže.

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 STN EN 1991-2 ZAŤAŽENIE KONŠTRUKCIÍ ČASŤ 2: ZAŤAŽENIA MOSTOV DOPRAVOU (ŽELEZNIČNÉ MOSTY) Prednášajúci: Ing. Richard Hlinka, PhD. Tento príspevok vznikol vďaka podpore v rámci OP Vzdelávanie pre projekt

Podrobnejšie

Obec Ladce Všeobecne záväzné nariadenie obce Ladce č. 7/2016 Dodatok č. 1, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie č. 2/2005 a schválená

Obec Ladce Všeobecne záväzné nariadenie obce Ladce č. 7/2016 Dodatok č. 1, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie č. 2/2005 a schválená Obec Ladce Všeobecne záväzné nariadenie obce Ladce č. 7/2016 Dodatok č. 1, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie č. 2/2005 a schválená záväzná časť ÚPN - obce Ladce Všeobecne záväzné nariadenie

Podrobnejšie

Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií

Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií Ďalšie vlastnosti goniometrických funkcií Na obrázku máme bod B na jednotkovej kružnici, a rovnobežne s y-ovou osou bodom B vznikol pravouhlý trojuholník. Jeho prepona je polomer kružnice má veľkosť 1,

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie Obce Štôla

Všeobecne záväzné nariadenie Obce Štôla Všeobecne záväzné nariadenie Obce Štôla č. 2/2007, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Územného plánu Obce Štôla Obec Štôla ako orgán územného plánovnia v zmysle 16 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní

Podrobnejšie

Microsoft Word - 04Asparagus.doc

Microsoft Word - 04Asparagus.doc NORMA EHK/OSN FFV- 04 týkajúca sa obchodnej kvality ŠPARGLE I. DEFINÍCIA PRODUKTU Táto norma sa vzťahuje na špargľu odrôd (kultivary) pestovaných z druhu Asparagus officinalis L., dodávanú spotrebiteľom

Podrobnejšie

„Vzduch je naše more“ (lietanie v G-éčku)

„Vzduch je naše more“ (lietanie v G-éčku) Lietanie v G-čku Seminár o bezpečnosti v civilnom letectve Trenčín 24. 3. 2017 Obsah Štatistika a porovnanie pohybov Vzdušný priestor triedy G Letové informačné stredisko Bratislava Odporúčania Bratislava

Podrobnejšie

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA NA KONCI ZÁKLADNÉHO VZDELÁVANIA A

Podrobnejšie

MATERIALIZOVANÉ DĹŽKOVÉ MIERY 1. Vymedzenie meradiel a spôsob ich metrologickej kontroly 1.1 Táto príloha upravuje materializovanú dĺžkovú mieru (ďale

MATERIALIZOVANÉ DĹŽKOVÉ MIERY 1. Vymedzenie meradiel a spôsob ich metrologickej kontroly 1.1 Táto príloha upravuje materializovanú dĺžkovú mieru (ďale MATERIALIZOVANÉ DĹŽKOVÉ MIERY 1. Vymedzenie meradiel a spôsob ich metrologickej kontroly 1.1 Táto príloha upravuje materializovanú dĺžkovú mieru (ďalej len dĺžková miera ) ako určené meradlo podľa 11 zákona,

Podrobnejšie

VODOVOD

VODOVOD OBYTNÁ ZÓNA IBV JASLOVSKÉ BOHUNICE KRÁTKE POLE ------------------------------------------------------------ URBANISTICKÁ ŠTÚDIA STANOVENIE REGULATÍVOV VYUŽITIA ÚZEMIA OBSTARÁVATEĽ: OBEC JASLOVSKÉ BOHUNICE

Podrobnejšie

Mestské zastupiteľstvo v Bytči na základe Zákona č.369/90 Zb. O obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade s ustanovením 27 ods.3) Zákon

Mestské zastupiteľstvo v Bytči na základe Zákona č.369/90 Zb. O obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade s ustanovením 27 ods.3) Zákon Mestské zastupiteľstvo v Bytči na základe Zákona č.369/90 Zb. O obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade s ustanovením 27 ods.3) Zákona č.50/76 Zb. v znení neskorších predpisov vydáva VŠEOBECNÉ

Podrobnejšie

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach uznesením č na svojom XXII. rokovaní dňa 27. apríla 2006 podľa 4 ods. 3 písm. h) a n) a 6 zákona č. 369/1990

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach uznesením č na svojom XXII. rokovaní dňa 27. apríla 2006 podľa 4 ods. 3 písm. h) a n) a 6 zákona č. 369/1990 Mestské zastupiteľstvo v Košiciach uznesením č. 1037 na svojom XXII. rokovaní dňa 27. apríla 2006 podľa 4 ods. 3 písm. h) a n) a 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov,

Podrobnejšie

Text ZaD č.1 čistopis rev.1.doc

Text ZaD č.1 čistopis rev.1.doc OBSTARÁVATEĽ: MESTO ŽIAR NAD HRONOM Ú Z E M N Ý P L Á N M E S T A ŽIAR NAD HRONOM ZMENY A DOPLNKY Č. 1 DÔVODOVÁ SPRÁVA SMERNÁ ČASŤ december 2010 Objednávateľ diela Zmeny a doplnky č.1 územného plánu Mesta

Podrobnejšie

Microsoft Word - Mini svahovka.docx

Microsoft Word - Mini svahovka.docx Mini svahovka ZÁHRADNÝ DIZAJN Systém okrasných svahových prvkov je predovšetkým vhodný k spevneniu okrasných a deliacich vegetačných stien a svahov Pre požadovaný efekt okrasného svahu odporúčame svahové

Podrobnejšie

Pravidlo I.

Pravidlo I. PRAVIDLO I. HRACIA PLOCHA 1. Rozmery. Hracia plocha musí mať tvar obdĺžnika. Dĺžka hracej plochy musí byť vždy väčšia ako šírka. Dĺžka hracej plochy nesmie byť väčšia ako 120 m a menšia ako 90 m; šírka

Podrobnejšie

O k r e s n ý ú r a d v S e n c i

O k r e s n ý ú r a d v S e n c i Obec Ivanka pri Dunaji Stavebný úrad Moyzesova 57, 900 28 Ivanka pri Dunaji Č. j.: Výst.305-18-Kt dňa 9.7. 2018 Vec: Rozhodnutie o umiestnení stavby- verejná vyhláška. Rozhodnutie TRELLING s.r.o., Mierové

Podrobnejšie

ZS SKA web

ZS SKA web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Nám. slobody 6, P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č. : SKA2011008 Z Á V E R E Č N Á S P

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2006 Vyhlásené: 22.04.2006 Časová verzia predpisu účinná od: 29.04.2006 do: 31.01.2009 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 227 V y h l á š k a Ministerstva

Podrobnejšie

Microsoft Word - mpicv11.doc

Microsoft Word - mpicv11.doc 1. Vypočítajte obsah plochy ohraničenej súradnicovými osami a grafom funkcie y = x. a) vypočítame priesečníky grafu so súradnicovými osami x=... y = = y =... = x... x= priesečníku grafu funkcie so ; a

Podrobnejšie

Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka

Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka Materiál na zasadnutie komisie ÚPVaD január 2019 Investičný zámer: Žiadateľ: K.T.Plus, s.r.o., Kopčianska 15, Bratislava Investor: South City E, s.r.o., Poštová 3, Bratislava Zámer : Stupeň : Južné Mesto

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2005 Vyhlásené: 15. 2. 2005 Časová verzia predpisu účinná od: 15.12.2018 Obsah dokumentu je právne záväzný. 43 NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky z 2. februára

Podrobnejšie

Príloha č

Príloha č SKÚŠOBNÉ SITÁ Prvá časť Všeobecné ustanovenia, vymedzenie meradiel a spôsob ich metrologickej kontroly. Táto príloha sa vzťahuje na skúšobné sitá (ďalej len sito ), ktoré sa používajú ako určené meradlá

Podrobnejšie

FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce

FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce látky PM10, NOx, NH3, VOC, SO2. Napriek skutočnosti,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc

Microsoft Word - Autoelektronika - EAT IV.r. -Osvetľovacie zariadenia -Základné pojmy.doc ELEKTROPRÍSLUŠENSTVO AUTOMOBILOVEJ TECHNIKY 4.ročník Učebné listy 1.OSVETĽOVACIE ZARIADENIA ZÁKLADNÉ POJMY 1.1.Základné fyzikálne vzťahy a veličiny SVETLO SVETELNÝ TOK SVIETIVOSŤ ZDROJA OSVETLENIE MERNÝ

Podrobnejšie

Technický manuál PRIMASET SNL Okenná sie SNL (profil valcovaný s lemom) s rôznymi typmi zvrtlíkov poskytuje široké možnosti použitia okennej siete. Pr

Technický manuál PRIMASET SNL Okenná sie SNL (profil valcovaný s lemom) s rôznymi typmi zvrtlíkov poskytuje široké možnosti použitia okennej siete. Pr Technický manuál PRIMASET SNL Okenná sie SNL (profil valcovaný s lemom) s rôznymi typmi zvrtlíkov poskytuje široké možnosti použitia okennej siete. Predstavujú ú innú ochranu interiéru proti hmyzu a sú

Podrobnejšie

MOPM -prednáška 9.

MOPM -prednáška 9. Prednáška 09/12 doc. Ing. Rastislav RÓKA, PhD. Ústav telekomunikácií FEI STU Bratislava Klasifikácia telekomunikačných vedení prenosové cesty drôtové a rádiové 1. Efektívne využívanie existujúcich vedení

Podrobnejšie

< UrbanStar > | < Philips >

< UrbanStar > | < Philips > Lighting kombinácia inovatívneho dizajnu a účinnosti LED technológie V obytných zónach možno známe svietidlá kužeľovitého tvaru osadené žiarivkami PL-L alebo ortuťovými výbojkami HPL vymeniť za svietidlá

Podrobnejšie

PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu

PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu PYROMETER AX-6520 Návod na obsluhu OBSAH 1. Bezpečnostné informácie...3 2. Poznámky...3 3. Popis súčastí merača...3 4. Popis displeja LCD...4 5. Spôsob merania...4 6. Obsluha pyrometra...4 7. Pomer D:S...5

Podrobnejšie

Skúšanie zámkov lopatiek turbín

Skúšanie zámkov lopatiek turbín Skúšanie zámkov lopatiek turbín sondami s fázovanou sústavou meničov Ing. Miloš Kováčik, Ing. Rastislav Hyža SlovCert s. r. o. Bratislava Úvod Zámok lopatiek turbín je miestom výskytu trhlín, ktoré môžu

Podrobnejšie

Všetkým záujemcom Váš list číslo/ zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka V Trenčíne FN/ER/2019/R178 Ing. Michal Plesník / Vec: Vyjadrenie ver

Všetkým záujemcom Váš list číslo/ zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka V Trenčíne FN/ER/2019/R178 Ing. Michal Plesník / Vec: Vyjadrenie ver Všetkým záujemcom Váš list číslo/ zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka V Trenčíne FN/ER/2019/R178 Ing. Michal Plesník / 838 24.01.2019 Vec: Vyjadrenie verejného obstarávateľa k žiadosti o nápravu Verejný obstarávateľ:

Podrobnejšie

Váš list číslo/zo dňa

Váš list číslo/zo dňa HLAVNÉ MESTO SLOVENSKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA Primaciálne nám. 1, P. O. Box 192, 814 99 Bratislava 1 Váš list číslo/zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka Bratislava 18.02.2019 MAGS OUIC Ing. arch. Záhorská/610

Podrobnejšie

Obsah

Obsah Obsah str. 1. Základné pojmy pružnosti a pevnosti 1.1 Predmet a význam náuky o pružnosti a pevnosti 3 1.2 Z histórie oboru 3 1.3 Základné predpoklady o materiáli 4 1.4 Vonkajšie a vnútorné sily 5 1.5 Normálové

Podrobnejšie

Predpis Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (EHK OSN) č. 73 – Jednotné ustanovenia pre typové schvaľovanie nákladných automob

Predpis Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (EHK OSN) č. 73 – Jednotné ustanovenia pre typové schvaľovanie nákladných automob 13.5.2010 Úradný vestník Európskej únie L 120/49 Právny účinok podľa medzinárodného práva verejného majú iba pôvodné texty EHK OSN. Status tohto predpisu a dátum nadobudnutia jeho platnosti je potrebné

Podrobnejšie

staničenie križovatky zábradlie zastávky BUS výhybne potok dláždený priekopy zemné rigol dláždený točňa TECHNICKÁ EVIDENCIA MIESTNYCH KOMUNIKÁCIÍ - OB

staničenie križovatky zábradlie zastávky BUS výhybne potok dláždený priekopy zemné rigol dláždený točňa TECHNICKÁ EVIDENCIA MIESTNYCH KOMUNIKÁCIÍ - OB zastávky BUS výhybne Miestopis MK 01 pentrá cia vozovka dopravný ZÚ v km 1,258 cesty III/2026 0,000 x 48,0 III/2026 0,003 x 42,0 P1 0,015 x 12,0 MK 02 0,032 x 5,5 P8,P13 0,037 x 5,5 80 bet p,ľ p,ľ 0,064

Podrobnejšie

VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - VOĽNÉ BALÓNY AK-BAL SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - BAL VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - VOĽNÉ BALÓNY Sc

VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - VOĽNÉ BALÓNY AK-BAL SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - BAL VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - VOĽNÉ BALÓNY Sc SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - BAL VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - VOĽNÉ BALÓNY Schválil Riaditeľ letových činností SNA č.j.: 24/2008 dňa: 3.11.2008 Schválené Leteckým úradom

Podrobnejšie

Protokol o kolaudácii hál a telocviční pre súťaže SBA v súťažnom ročníku 2017/2018

Protokol o kolaudácii hál a telocviční pre súťaže SBA v súťažnom ročníku 2017/2018 Protokol o kolaudácii hál a telocviční pre súťaže SBA v súťažnom ročníku 2017/2018 Basketbalový klub, ktorý požaduje kolaudáciu:... Športová hala:... Pre súťaže (uviesť kategóriu najvyššej súťaže):...

Podrobnejšie

zamk.dlažba zamk.dlažba železná konštrukcia - rampa zamk.dlažba zamk.dlažba parkovisko parkovisko zamk.dlažba parkovisko asfalt.cesta bet. asfalt.cest

zamk.dlažba zamk.dlažba železná konštrukcia - rampa zamk.dlažba zamk.dlažba parkovisko parkovisko zamk.dlažba parkovisko asfalt.cesta bet. asfalt.cest 146,15 21,35 9,7 21,44 9,91 21,35 9,91 21,22 9,91 21,35 plocha plocha nájazd nájazd 30 18,95 cesta 48,95 plocha terasa chodník plocha plocha plocha nájazd nájazd nájazd 5,05 cesta 26,64 20,4 42 20,4 26,40

Podrobnejšie

doprava_leg_dec_2018_LK_1

doprava_leg_dec_2018_LK_1 Zoznam legislatívnych predpisov súvisiacich so životným prostredím za sektor dopravy Aktualizované: 21. december 2018 Právne predpisy v oblasti cestnej dopravy Zákon NR SR č. 106/2018 Z. z. o prevádzke

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ INOVAČNÁ A ENERGETICKÁ AGENTÚRA Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verej

SLOVENSKÁ INOVAČNÁ A ENERGETICKÁ AGENTÚRA Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verej Svetelno-technická štúdia (Odporúčaná štruktúra častí príloh, ktoré sú súčasťou projektov modernizácie verejného osvetlenia vo Výzve KaHR-22VS-0801) Základné rozdelenie štúdie 1. Technické zhodnotenie

Podrobnejšie

Mesto Sliač, Letecká 1, Sliač VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA SLIAČ č. 47/2017 KTORÝM SA VYHLASUJE OBECNÉ CHRÁNENÉ ÚZEMIE MESTA SLIAČ Návrh

Mesto Sliač, Letecká 1, Sliač VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA SLIAČ č. 47/2017 KTORÝM SA VYHLASUJE OBECNÉ CHRÁNENÉ ÚZEMIE MESTA SLIAČ Návrh Mesto Sliač, Letecká 1, 962 31 Sliač VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA SLIAČ č. 47/2017 KTORÝM SA VYHLASUJE OBECNÉ CHRÁNENÉ ÚZEMIE MESTA SLIAČ Návrh VZN č. 47/2017, ktorým sa vyhlasuje obecné chránené

Podrobnejšie

design-manual-umb-2015 copy

design-manual-umb-2015 copy DIZAJN MANUÁL UNIVERZITY 2015 obsah 003 / logotyp a písmo 016 / komunikačné tlačoviny 021 / propagačné predmety 027 / elektronické aplikácie 032 / ostatné aplikácie DIZAJN MANUÁL UNIVERZITY logotyp a písmo

Podrobnejšie

ZAJÍČKOVÁ LÚKA INVESTIČNÝ ZÁMER - KONZULTÁCIA 12. OKTÓBER AK CSANDA-PITERKA s.r.o.

ZAJÍČKOVÁ LÚKA INVESTIČNÝ ZÁMER - KONZULTÁCIA 12. OKTÓBER AK CSANDA-PITERKA s.r.o. ZJÍČKOVÁ LÚK INVESTIČNÝ ZÁMER - KONZULTÁCI 12. OKTÓBER 201 .: Základné údaje o stavbe Zámer Zámerom stavebníka je výstavba súboru bytových domov. Názov stavby ZJÍČKOV LÚK Druh a účel stavby; Charakter

Podrobnejšie

Navrh_na_vydanie_uzemneho_rozhodnutia

Navrh_na_vydanie_uzemneho_rozhodnutia V... Dňa... Obec Lazany Stavebný úrad Hlavná 59/56 972 11 Lazany VEC: Návrh na vydanie územného rozhodnutia V súlade s ust. -u 35 zákona č. 50/1976 Zb. v znení jeho neskorších predpisov podávam návrh na

Podrobnejšie

Telesá Príklady: 1) Vypočítajte objem a povrch pravidelného štvorbokého ihlana ak a = 10 cm s uhol ACV = 70 2) Kváder má rozmery a = 4 cm, b = 3 cm, c

Telesá Príklady: 1) Vypočítajte objem a povrch pravidelného štvorbokého ihlana ak a = 10 cm s uhol ACV = 70 2) Kváder má rozmery a = 4 cm, b = 3 cm, c Príklady: 1) Vypočítajte objem a povrch pravidelného štvorbokého ihlana ak a = 10 cm s uhol ACV = 70 2) Kváder má rozmery a = 4 cm, b = 3 cm, c = 5 cm. Vypočítajte uhol α medzi podstavovou a telesovou

Podrobnejšie

WIENER Porotherm Ti

WIENER Porotherm Ti Čo je POROTHERM Ti? Tehly POROTHERM s označením Ti, čiže tepelnoizolačné, predstavujú novú generáciu tehál pre obvodové steny s výrazne lepšími tepelnoizolačnými parametrami v štandardných hrúbkach 38

Podrobnejšie

Zbierka súdnych rozhodnutí ROZSUDOK SÚDNEHO DVORA (prvá komora) z 2. júla 2015 * Návrh na začatie prejudiciálneho konania Poľnohospodárstvo Spoločná p

Zbierka súdnych rozhodnutí ROZSUDOK SÚDNEHO DVORA (prvá komora) z 2. júla 2015 * Návrh na začatie prejudiciálneho konania Poľnohospodárstvo Spoločná p Zbierka súdnych rozhodnutí ROZSUDOK SÚDNEHO DVORA (prvá komora) z 2. júla 2015 * Návrh na začatie prejudiciálneho konania Poľnohospodárstvo Spoločná poľnohospodárska politika Režim jednotnej platby Nariadenie

Podrobnejšie

SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - MOT VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - LETÚNE Druhé vydanie november 2018 Schválil Riaditeľ let

SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - MOT VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - LETÚNE Druhé vydanie november 2018 Schválil Riaditeľ let SLOVENSKÝ NÁRODNÝ AEROKLUB GENERÁLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA AK - MOT VÝCVIKOVÁ PRÍRUČKA - LETÚNE Druhé vydanie november Schválil Riaditeľ letových činností SNA č.j.: 1/ dňa: 1.11. Schválené Dopravným

Podrobnejšie

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2

17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, máj 2 17. medzinárodná vedecká konferencia Riešenie krízových situácií v špecifickom prostredí, Fakulta špeciálneho inžinierstva ŽU, Žilina, 30. - 31. máj 2012 ZÁSOBOVANIE VRTUĽNÍKOV VYUŽÍVANÝCH PRI RIEŠENÍ

Podrobnejšie

Výskum a vývoj

Výskum a vývoj VÝSKUM A VÝVOJ, PROJEKČNÁ ČINNOSŤ, VÝROBA, MONTÁŽ, KONTROLA, OPRAVA, ÚPRAVA A ÚDRŽBA KONŠTRUKCIÍ A ČASTÍ TECHNICKÝCH SYSTÉMOV, ZARIADENÍ A STROJOV. HLAVNÉ PROFESIJNÉ ČINNOSTI V RÁMCI KOMPLEXNÉHO RIEŠENIA

Podrobnejšie

Iné domáce projekty riešené na FPEDAS v roku 2017

Iné domáce projekty riešené na FPEDAS v roku 2017 INÉ DOMÁCE PROJEKTY RIEŠENÉ NA FPEDAS V ROKU 2017 Celoplošné meranie plnenia lehoty prepravy listov 1. Triedy vnútroštátneho styku metódou End to End v roku 2016 0370/16 doba riešenia: 2015-2017 Ing. Achimská

Podrobnejšie

Ako vybrať hliníkové disky (elektróny)

Ako vybrať hliníkové disky (elektróny) 1. Technický popis hliníkových diskov Každý disk je označený kódom, podľa ktorého sa dá identifikovať a porovnať s technickými údajmi vo Vašom technickom preukaze: 8J x 16", 4/100, ET30 8 - Šírka disku

Podrobnejšie

A2/

A2/ VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE SMIŽANY č. 57 k Územnému plánu zóny Panský kruh Smižany Obecné zastupiteľstvo v Smižanoch v zmysle 6 odst. 1, 11 odst. 4 písm. c) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom

Podrobnejšie

SKA web

SKA web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Nám. slobody 6, P.O. BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č.: SKA2011011 Z Á V E R E Č N Á S P

Podrobnejšie

A-tabulky.numbers

A-tabulky.numbers Tabuľka - Vyhodnotenie návrhu v území CMZ Sliač Sekt or H Názov Mestský úrad Popis, funkčné využitie vybavenosť H2 Zvonica H3 Hájniky vybavenosť H4 Rožok, Výmera Povolené zásahy / výstavba Zastavané v

Podrobnejšie

−etrenie LN

−etrenie LN Letecká amatérska asociácia SR SMERNICA O ODBORNOM VYŠETROVANÍ PRÍČIN LETECKÝCH NEHOD Schválené LÚ SR pod č. j.: OLMU-45-120/2001 V Bratislave dňa: 04.06.2001 SMERNICA O ODBORNOM VYŠETROVANÍ PRÍČIN LETECKÝCH

Podrobnejšie

Váš list číslo/zo dňa

Váš list číslo/zo dňa HLAVNÉ MESTO SLOVENSKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA Primaciálne nám. 1, P. O. Box 192, 814 99 Bratislava 1 DEV-ING SK, s.r.o. Rovná 50 900 31 Stupava Váš list číslo/zo dňa Naše číslo Vybavuje/linka Bratislava

Podrobnejšie

M e s t o L u č e n e c Materiál na zasadnutie Mestskej rady v Lučenci Strana 1 z 5 Mesto Lučenec na základe ustanovenia 6 ods.2 zákona č. 369/1990 Zb

M e s t o L u č e n e c Materiál na zasadnutie Mestskej rady v Lučenci Strana 1 z 5 Mesto Lučenec na základe ustanovenia 6 ods.2 zákona č. 369/1990 Zb Strana 1 z 5 Mesto Lučenec na základe ustanovenia 6 ods.2 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení zmien a doplnkov a v súlade s ustanovením 5 zák. NR SR č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú

Podrobnejšie

Prehľad matematiky I. ROZDELENIE ČÍSEL 1. Prirodzené N: 1, 2, 3, 4,... a. kladné: 8; 6,3; 5; Celé Z:..., 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3... b. záporné: 3;

Prehľad matematiky I. ROZDELENIE ČÍSEL 1. Prirodzené N: 1, 2, 3, 4,... a. kladné: 8; 6,3; 5; Celé Z:..., 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3... b. záporné: 3; Prehľad matematiky I. ROZDELENIE ČÍSEL 1. Prirodzené N: 1, 2, 3, 4,... a. kladné: 8; 6,3; 5; 3 4 2. Celé Z:..., 3, 2, 1, 0, 1, 2, 3... b. záporné: 3; 3,4; 7; 11 3. Reálne R: 6,4; 7, 5, 6 ; 1, 5,87;...

Podrobnejšie

SKA web

SKA web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Námestie slobody 6, P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č. : SKA2012017 Z Á V E R E Č N Á

Podrobnejšie

Zmeny a doplnky č.3/2019 k ÚPN obce Častkovce, Návrh Záväzná textová časť Obstarávateľ: Obec Častkovce Osoba odborne spôsobilá pre obstarávanie ÚPD: I

Zmeny a doplnky č.3/2019 k ÚPN obce Častkovce, Návrh Záväzná textová časť Obstarávateľ: Obec Častkovce Osoba odborne spôsobilá pre obstarávanie ÚPD: I Zmeny a doplnky č.3/2019 k ÚPN obce Častkovce, Návrh Záväzná textová časť Obstarávateľ: Obec Častkovce Osoba odborne spôsobilá pre obstarávanie ÚPD: Ing. Arch. Marianna Bogyová, reg. č. 295 Spracovateľ:

Podrobnejšie

Uznesenie č. 1/ zo 6. zasadnutia OZ Palárikovo dňa K návrhu na zriadenie mandátovej, návrhovej a volebnej komisie. Obecné zastupiteľst

Uznesenie č. 1/ zo 6. zasadnutia OZ Palárikovo dňa K návrhu na zriadenie mandátovej, návrhovej a volebnej komisie. Obecné zastupiteľst Uznesenie č. 1/190530 K návrhu na zriadenie mandátovej, návrhovej a volebnej komisie. C1) z r i a ď u j e Návrhovú komisiu v zložení poslancov: Ing. Igor Rezdovič, poslanec OZ predseda, Marek Zálešák,

Podrobnejšie

Ing. Karol Slivkanič, Rastislavova ul. 273, Lužianky autorizovaný stavebný inžinier- inžinierske stavby dopravné stavby tel. 037/ , mobil

Ing. Karol Slivkanič, Rastislavova ul. 273, Lužianky autorizovaný stavebný inžinier- inžinierske stavby dopravné stavby tel. 037/ , mobil Ing. Karol Slivkanič, Rastislavova ul. 273, 951 41 Lužianky autorizovaný stavebný inžinier- inžinierske stavby dopravné stavby tel. 037/7783405, mobil 0905 936 729, e-mail: slivkanick@stonline.sk A - SPRIEVODNÁ

Podrobnejšie

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR

Informačná a modelová podpora pre kvantifikáciu prvkov daňovej sústavy SR Nelineárne optimalizačné modely a metódy Téma prednášky č. 5 Prof. Ing. Michal Fendek, CSc. Katedra operačného výskumu a ekonometrie Ekonomická univerzita Dolnozemská 1 852 35 Bratislava Označme ako množinu

Podrobnejšie

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli C(2018) 863 final DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) / z , ktorým sa mení a opravuje delegované nari

EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli C(2018) 863 final DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) / z , ktorým sa mení a opravuje delegované nari EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 15. 2. 2018 C(2018) 863 final DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) / z 15. 2. 2018, ktorým sa mení a opravuje delegované nariadenie (EÚ) 2015/208, ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho

Podrobnejšie

SKA web

SKA web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Námestie slobody 6, P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č. : SKA2013006 Z Á V E R E Č N Á

Podrobnejšie

TE Návrh na súvislú ucelenú opravu MK

TE Návrh na súvislú ucelenú opravu MK M E S T O K O M Á R N O KOMÁROM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Komárne dňa: 16.04.2015 k bodu rokovania číslo: A Komáromi Városi Képviselő-testület 2015.04.16 -i ülése Tárgysorozatának.

Podrobnejšie

Vzdušný priestor Slovenska

Vzdušný priestor Slovenska Vzdušný priestor Slovenska a moţnosti jeho vyuţitia Topolčány Roman 2011 Vzdušný priestor Slovenska Rozdelenie Riadený CTR, TMA, MCTR, MTMA, C nad 8000ft (2450m AMSL) Neriadený G do 8000ft (2450m AMSL)

Podrobnejšie

SKS web

SKS web MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Letecký a námorný vyšetrovací útvar Námestie slobody 6, P.O.BOX 100, 810 05 Bratislava 15 Ev.č.: SKS2012003 Z Á V E R E Č N Á

Podrobnejšie

Záleží na tom, čo je vo vnútri

Záleží na tom, čo je vo vnútri PHILIPS LED Reflektorové 1,9 W (25W) G9 Teplá biela Nestmievateľné Záleží na tom, čo je vo vnútri Vďaka nádhernému tvaru a štandardným rozmerom je toto bodové svietidlo LED dokonalou ekologickou náhradou

Podrobnejšie

Zámer realizovania IBV - Lomnicka

Zámer realizovania IBV - Lomnicka 1. IDENTIFIKAČNÉ ÚDAJE Názov stavby : SPRIEVODNÁ A TECHNICKÁ SPRÁVA. ZASTAVOVACIA ŠTÚDIA ÚZEMIA IBV LOMNIČKA - UZEMIE POD KRÍŽOM " Miesto stavby : KATASTRÁLNE ÚZEMIE LOMNIČKA, EXTRAVILÁN OBCE LOMNIČKA,

Podrobnejšie

ing

ing orgán územného plánovania, ktorý obstaráva územnoplánovaciu dokumentáciu : Mesto Košice, zastúpené Útvarom hlavného architekta mesta Košice adresa : Hlavná 68, 04265 Košice telefón : 095/6228493 fax :

Podrobnejšie

FlowStar Large |

FlowStar Large | Lighting FlowStar tunelové LED osvetlenie vstupu a bodové osvetlenie interiéru tunelov Prevádzkovatelia tunelov hľadajú LED riešenie vstupu a vnútorných priestorov, ktoré je výhodné z hľadiska ceny, bezpečnosti

Podrobnejšie

< OptiFlood Mini MVP504 > | < Philips >

< OptiFlood Mini MVP504 > | < Philips > Lighting OptiFlood kompaktné a komplexné Dobré umelé osvetlenie obmedzuje rušivé vyžarovanie svetla mimo osvetľovanej oblasti tak, že jeho prevádzka nemá vplyv na ľudí bývajúcich v jeho blízkosti ani na

Podrobnejšie

USMERNENIE RIADIACEHO ORGÁNU Č. 2 Verzia č. 1 Programové obdobie Vec: k príprave individuálneho projektu podľa kapitoly Systému ri

USMERNENIE RIADIACEHO ORGÁNU Č. 2 Verzia č. 1 Programové obdobie Vec: k príprave individuálneho projektu podľa kapitoly Systému ri USMERNENIE RIADIACEHO ORGÁNU Č. 2 Verzia č. 1 Programové obdobie 2014 2020 Vec: k príprave individuálneho projektu podľa kapitoly 3.3.7.2.9 Systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov

Podrobnejšie

Premeňte slnečné svetlo na LED osvetlenie

Premeňte slnečné svetlo na LED osvetlenie PHILIPS mygarden Nástenné svietidlo Dusk antracitová LED Premeňte slnečné svetlo na LED osvetlenie Zachyťte energiu slnka nástenným svietidlom Philips mygarden Dusk. Vysokokapacitný solárny panel a úsporné

Podrobnejšie