Najzdravšie prázdniny

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Najzdravšie prázdniny"

Prepis

1 Európsky výskumný priestor EURÓPSKA K O M I S I A Najzdravšie prázdniny

2 Najzdravšie prázdniny Autori originálu: Lisa LOCCHI, Isabelle DE FROIDMONT-GOERTZ a Nathalie VERCRUYSSE Editor: Martin Keith PIPER Ilustrátor: Aelys HASBUN pre Let it Bee Koordinátor prekladov: Emilie TOURNIER Európska komisia Generálne riaditeľstvo pre výskum a inovácie Riaditeľstvo pre biotechnológie, poľnohospodárstvo, potravinárstvo Kontakt: Isabelle DE FROIDMONT-GOERTZ Isabelle.De.Froidmont-Goertz@ec.europa.eu Riaditeľstvo pre zdravie Kontakt: Nathalie VERCRUYSSE Nathalie.VERCRUYSSE@ec.europa.eu

3 EURÓPSKA KOMISIA Najzdravšie prázdniny Directorate-General Generálne riaditeľstvo for pre Research výskum Riaditeľstvo Food, pre Agriculture biotechnológie, and Fisheries, poľnohospodárstvo, and Biotechnology potravinárstvo Riaditeľstvo Health pre zdravie SK EN

4

5 Summer is here. Carlos, Leto je Maud tu. Carlos, and Klaus Maud are a Klaus packing si balia their veci, bags kým as prídu they rodičia wait domov. for their parents to come Sú home. vzrušení, They lebo are odchádzajú thrilled to z be veľkomesta leaving the a chystajú big city sa for na rodinnú a family dovolenku. holiday. Maud, Maud, don t nezabudni forget your sneakers, si tenisky, hat čapicu and a shirts, tričká like ako you minulý did last rok year.. Leave Daj mi me pokoj, alone, Carlos. Carlos. Viem, I know čo si what mám I zabaliť. have to Už pack. nie som I m not žiadne a kid malé any more decko.! My bag s Mám malú not big tašku. enough. A budem And mať I have more kopu stuff vecí, ktoré take si chcem for the vziať beach. na Do pláž. you Máš have ešte any miesto, room, Maud...? No. Nie, I don t nemám even dosť have miesta enough ani room pre všetky for all svoje my knihy... books Let me see what Ukáž mi tašku. you ve done. What s this? There s Čo je toto? nothing Nič tam but nemáš, chocolate and candies! len čokoládu Come a cukríky! on, re-pack your Poďme, things pobaľ and sa put znovu this a toto stuff odlož do back kuchyne. in the Na kitchen. trojhodinový You let nepotrebuješ don t need all toho this toľko! for a three-hour flight! That s not fair! To nie je fér! You take Ty si berieš knihy books and I a ja cukríky! take candies! Klaus! Klaus! It s To not vôbec the same nie je to isté. thing Knihy at nie all. sú Books to isté ako are nezdravé not the same jedlo! as junk food!

6 V technologickom stredisku vývoja motorov, kde pracujú rodičia Carlosa, Something is wrong at the Engine Technology Center where Carlos, Maud Maud a Klausa, sa vyskytli nejaké problémy prototyp and Klaus s parents work the new engine prototype is not going well nového motora nie je v poriadku... I can t Už wait sa neviem for tomorrow dočkať a zajtrajška three-week tri holiday! týždne dovolenky! I m exhausted. Som už unavená. Oh NO! Ach NIE! One more Ešte raz! time! The car is still Auto too je slow. stále príliš Something pomalé. Niečo is wrong, nie je v but poriadku, what ale is čo it? je to? The Šéf boss volá wants všetkých to see inžinierov all the do engineers kancelárie. in his office. Look, I know how hard you Pozrite, are viem, all trying, ako sa but všetci this veľmi new snažíte, engine ale is tento still nový not working. motor stále I m nefunguje. sorry, but Je mi we ľúto, cannot nemôžeme afford si dovoliť to fail zlyhať on v this tomto one. prípade, a preto And vás because všetkých of budeme this, musieť we are zapriahnuť going to do have práce. to keep you all working on it. That To means znamená, that all že holiday všetky requests žiadosti o dovolenku are cancelled. sa rušia. This is so unfair. We Teda have toto already je tak nefér. booked Už máme our holiday! rezervovanú dovolenku! We were leaving Mali sme odísť zajtra! tomorrow! I agree, Elly, Ja viem, Elly, ale čo but sa dá what robiť? can we do? No, nevyzerá to, že si budeme užívať na pláži! Pffffff!

7 Ahoj, braček. Ako sa darí? Horšie už ani nemôže byť. Nemôžeme ísť na dovolenku, pretože máme problémy v práci... To je hrozné, ale čo bude s deťmi? Neviem. Asi budú musieť zostať s nami... No way! V žiadnom Just buy prípade! their Len tickets im kúp letenky and a send pošli ich them sem! here! Budeme We d radi, keď be tu happy budú to s nami! have them stay with us! NASLEDUJÚCI DEŇ Hore Cheer hlavu! up! Mali by ste You sa should tešiť, že be sa Carlos, please prosím take Ťa, dávaj care stretnete happy to s bratrancami see your pozor of na Maud Maud and a Klausa. Klaus. Len a sesternicou. cousins. čo As dorazíte, soon as nastav you arrive, webovú kameru set up na the strýkov webcam počítač on Ani nie... a your zavolajte uncle s nám. PC Dobre? and call us, OK? OK Dobre, Mum, mami, don t neboj worry. sa, Everything všetko bude will v poriadku! be fine! A And nezabudnite don t forget každý every večer evening o 8,00! at 8.00!

8 Why Načo are sa they sem trepú? coming Ani here? nešportujú They don t a budeme do sports musieť and celý we deň will len have ležať to lie on na the pláži. beach To je nuda! all day. It s boring! And, we re in the middle A my of sme our práve training uprostred for the prípravy summer na letný group skupinový run! beh! Luc, Daisy, just stop Luc, Daisy, dosť s tými complaining. They are ponosami. Sú tu, aby here for the summer si užili leto, a hotovo. and that s final. But Mum, do you remember Ale mami, the last pamätáš time?... minule?... We Nemohli couldn` t sme enter nastúpiť the na skupinový group run beh, because lebo tu boli... they were here... Alright Tak dobre, then, why a prečo not ich sign teda them tiež up for the run neprihlásime too? That na would beh? Bol be by a great to way skvelý for you spôsob, all to aby spend ste všetci some mohli time nejaký together and ten čas stráviť that spolu... means a to znamená, you too že aj Ciaran! ty, Ciaran! But I just want Ale to work ja chcem with pomáhať Dad in ockovi the kitchen. v kuchyni. Klaus Klaus would by len just zavadzal! get in the way! That s Tak teda settled dohodnuté. then. Tomorrow Zajtra we ll vás všetkých register you all zapíšeme for the na group skupinový run. And beh. that A koniec is the debaty. end of the discussion. That s fine Ja with súhlasím... me Ooops, we re late Oooh, už je come neskoro... on, let s poďte, go to ide the sa airport! na letisko!

9 Dinner s ready! Večera Wash je hotová! your hands Umyte and si ruky come a poďte k stolu. the Ati table. pripravil Ati grilované has made ryby s grilled citrónovou fish with omáčkou, lemon zemiakmi sauce, a potatoes mrkvou. Sú and fantastické! carrots. You are going to love it! Ja som príliš unavená na jedlo. Máte nejaký jogurt? Ja by som šiel radšej na počítač! Maud, there s no yogurt Maud, žiadny jogurt tu máme this večeru. is our dinner. Poď, sadni Come si a najedz on, sit sa down s nami. and eat with us. Hm! Pochúťka! And Carlos, A ty, Carlos, môžeš you can surf surfovať potom. afterwards. Ahoj mami, všetko je v poriadku. Výborne! Uvidíme sa teda zajtra o ôsmej! Hey Maud Hej Maud let s run poďme si zajtra zabehať! tomorrow! Errr.but Ehm... ale ja I m som on na holiday. prázdninách, I want chcem to oddychovať relax and a read. čítať. But you can t! Mum Ale has nemôžeš! already Mama signed nás už us zapísala up na skupinový for the beh. group run. Čo to má znamenať? Every summer, sports Každé leto športové kluby clubs hold what s called That sounds organizujú takzvaný Pohár Vyzerá to náročne... v skupinovom the Group behu Run a Cup každé tough and a ja som... I m and ráno we naň train trénujeme. for this every morning. What you are Ty si... is Aká? Well you re a bit No... skinny. si trochu Don t vychudnutá. you do Nerobíš any sports? žiadny šport? To nie je od teba pekné, Daisy. We re just different, Sme len každá iná, to je všetko. that s all. Poďme Let s spať. get Zajtra, some sleep. vás Tomorrow, dáme do formy! we ll get you into shape!

10 Breakfast! Vraj raňajky! Kde Where s the chocolate, je čokoláda, cukor sugar and a marmeláda? marmalade? Why Nechceš don t si you dať try namiesto some fruit toho instead, nejaké it s ovocie? full of Je vitamins plné vitamínov and energy. a energie. Anyone Nevidel niekto seen Maud? Maud? Morning....bré Oooh, ráno. I Oooh, didn t nespala sleep som very veľmi well. dobre. You probably Asi ste nespali didn t dobre, sleep well pretože because ste you strávili spent príliš veľa too času much pri TIME počítači. at the computer. Dajte si raňajky. Možno neskôr... Carlos and Maud, Carlos you didn t a Maud, eat ráno a thing ste nič nezjedli! this Vaše morning telo a! myseľ Breakfast potrebujú is raňajky... important for your body and mind Nebývame ráno hladní... But how will you manage today? Ale, ako to dnes zvládnete? Tréning je The training is tough. náročný. Kvalitné raňajky vám dodajú A great breakfast will give you the energiu, ktorú potrebujete počas dňa... energy you need during the day Dám I ll just si len eat niektorú one of z Klausových Klaus s snacks tyčiniek, if keď I dostanem get hungry hlad... Hello Ahojte kids, deti, I m ja Antonio, som your Antonio, coach. váš I m tréner. going Budem to train vás you trénovať for the na skupinový group run beh!! We Športujeme do sports raz once a do week týždňa at v school, škole a and lyžujeme... we ski Akým športom sa venujete doma? No, That s nič moc... not vyzerá much looks to, že vás na like skupinový we ll have beh to budeme prepare musieť you a bit for trochu the pripraviť. group Dnes run. We ll začneme start with päťminútovým a five minute behom, run today. zajtra desaťminútovým Tomorrow, a ten po dvoch minutes. týždňoch, myslím, In two že weeks, budete I pripravení, think you ll be aby ready ste s nami to run bežali! with us! Čo? Len päť minút? To je všetko? Áno, takto si najlepšie vypestujete vytrvalosť.

11 Gasp! Huh! I Nevládzem! can t do any more! Je to This veľmi is náročné! just too hard. Myslím, že sa nás pokúšajú zabiť! Oni nás ničia... Keby som si tak mohol dať nejakú čokoládu... Si v poriadku, Maud?? Peter, toto je moja Maud Ty si úplne v pohode You look so cool and Vyzeráš unavene... sesternica Maud, ktorú a ja som HRÓÓÓZNE I feel SO tired! som ti spomínala. unavená! Ahoj! Odkiaľ si? You Ak chceš need byť to Nie som unavená... eat športovkyňou, right to be an som mŕtva! athlete musíš sa správne we can stravovať môžeme work out together na tom popracovať if you like? spoločne, chceš? LATER NESKÔR THAT POOBEDE AFTERNOON Zajtra pôjdeme na loď. Ale ja som ešte nikdy neplachtil. Neviem, ako na to. Neboj... Bude to ohromná zábava!

12 Som unavený! Kedy si môžeme dať niečo na pitie? Nečakajte, až budete smädní! Pitie pred, počas a po cvičení je najlepší spôsob, ako si môžete byť istí, že máte dostatok tekutín! But Ale ja I chcem want malinovku! a soda! Water s better! You Voda shouldn t je lepšia! have Nemali sugary by ste si dávať stuff sladké like sodas veci ako or malinovky candy alebo bars sladké before tyčinky sports. pred športom. Ak Eating budete and jesť drinking a piť to, the čo treba, right pomôže things vám will to help k lepším you play výkonom. best. Čo by sme mali jesť po športovaní? Po Don t športovaní eat too nejedzte much after príliš veľa. sport. Dajte Have si malé a small občerstvenie, snack, možno a small malý sandwich obložený maybe of chlebík... samozrejme course fresh čerstvé or dried alebo fruit sušené ovocie is much je pre better vás oveľa for you. lepšie. THINK OF YOUR BODY POKLADAJTE VAŠE TELO ZA AS AN ENGINE, WITH MOTOR A POTRAVU ZA PALIVO. FOOD AS THE FUEL. Musíte You natankovať have to put vhodné the palivo. right fuel in. And you have to eat enough A potrebné too. je If sa you tiež don t, dostatočne you ll end najesť. up Ak on tak the neurobíte, floor, feeling môžete sa zosypať half-dead! polomŕtvi! But eat too much Ak sa však najete príliš, and váš your motor engine bude gets preťažený overloaded potom then sa budete you ll cítiť feel too príliš heavy! ťažkí! OK, NOW LET S Dobre a WORK teraz poďme OUT! trénovať! Tajomstvo The secret je v is rovnováhe! balance! Bavte sa... a BEŽTE! If you don t, you ll Ak nie, break určite down, sa pokazíte. for sure.

13 Dáme Fancy si preteky, a race, dievčatá? girls? Prihraj Luc mi, Luc! Dobre. Tri! Dva!... Here Nech we are sa mussels páči... slávky and so zeleninou! veggies! Hej! Počkajte na mňa! To je podvod! Tomorrow, Klaus and Ciaran will Zajtra pôjdu Klaus a Ciaran come with me to the market to so mnou na trh kúpiť ovocie get fruit and vegetables for the a zeleninu do reštaurácie. restaurant. Ooh Ach, yes! áno! Dad, Ocko, you re si super! the best! Môj My engine motor sa can t nevie wait! dočkať! Mami, oci, robíme všetky druhy športu! Hrali sme futbal! I scored a goal and Ja I m som going strelil shopping gól a idem nakupovať so strýkom for the restaurant Atim veci do reštaurácie. with Uncle Ati.

14 Wake up, Vstávajte, lazybones lenivci!! What?! What s Čo? Čo going sa deje? on!? Please, Zatiahni close záclony, the curtains prosím!!! Čaká The fruit na nás and trh s vegetable ovocím a zeleninou! market is waiting for us!! Every morning I buy the best Každé fresh ráno fruit kupujem and najlepšie vegetables. čerstvé ovocie a zeleninu. I ll show Ukážem you vám, ako si vybrať how tie najkvalitnejšie to choose veci. the best stuff. Hello Mario, what Ahoj, Mario, do you čo have máš for pre me mňa today dnes?? The juiciest Najšťavnatejšie peaches and broskyne apricots a marhule from a z miestnej local farm farmy.! Fruit is fruit. Ovocie So what s je len ovocie. the Je big tam deal toho... Can we taste Môžeme them ochutnať?? Wow. Fíha, The to fruit ovocie looks vyzerá fantasticky! fantastic! Great, Mario, Ohromné, Mario, zoberiem si 10 kíl z oboch I ll take a ešte 10 jedno kilos vrecko of each pre and tvojich an nových extra malých bag for zákazníkov. your new little customer here. Let s have a fruit salad Dajme when si we ovocný get home. šalát, keď prídeme I ll domov. make Urobím it! ho!

15 Summer is the best season for Leto je najlepšia sezóna na ovocie fruit a zeleninu. and vegetables. Poďme kúpiť Let s cibuľu, buy onions, rajčiny, tomatoes, fazuľu, baklažány, beans, aubergines, carrots na môj and vychýrený broccoli tajný mrkvu a brokolicu recept vegetariánske for my famous prekvapenie. secret veggie surprise. Check out these tomatoes! Pozrite sa na tieto rajčiny! Sú perfektné na They re výrobu perfect omáčok for a sú making TAKÉ ŠŤAVNATÉ! sauces and Poďme they ich are zopár SO JUICY! kúpiť! Let s buy some. Look Pozrite at sa those na tie big veľké fat tučné purple fialové aubergines! baklažány! I hate Nenávidím baklažány! aubergines! Why Prečo?? because... Preto Do you know Vieš, what ako they chutia? taste like? That s silly! You To je should hlúpe! at Mal least by si ich try najskôr them ochutnať! first! No. Nie. LATER NESKÔR THAT PREDPOLUDNÍM MORNING Poďme, Let s dice nakrájajme the veggies zeleninu and na put kocky them a in dajme a saucepan ju do kastróla with a s little trochou oil. oleja. Dobre, Ok, time je čas to vypadnúť go out and a dostať get fit sa for do formy the summer na letný run. beh. Here, Zober take si nejaké some broskyne, peaches daj si for ich a potom snack na later. desiatu. Oh, Oh, mimochodom, by the way, Klaus, Klaus, ochutnaj try this toto, before než pôjdeš. you go. Yummy. Mňam. It s Je tasty. to chutné. It s a big Je to veľká fialová purple vegetable! zelenina! What Čo je is to? it?

16 NESKÔR Later on V TEN that ISTÝ day. DEŇ Life is great here. Život I love je tu doing skvelý. all Milujem these všetky sports! tieto športy! Yeah Máš pravdu and later a ja I m idem going potom sailing plachtiť with s Luc. Lucom. It s so different to Úplne living iné in ako the život city. v meste. I Ja just chcem want len to behať! run! Maybe Možno Mum by mama and Dad s otcom could mohli find pre us a nás sports nájsť club doma at športový home? klub. What a great To je skvelý idea nápad, Carlos! Carlos! You re looking Vyzeráš good dobre, Maud! Maud! Cítim I feel sa skvele great and a mám I like rada running, beh, len but ma my trochu legs hurt bolia a nohy. bit. To That s je normálne, normal keď when začínaš. you Ale, start. ako sa But ti bude as you zlepšovať get kondička, fitter it gets bude easier! to lepšie! That s good To je fajn vedieť to teraz know už now len keep vydržať! up! These boats are tiny Tieto I can t loďky believe sú malé, we neverím, can že sa dá sail na them! nich plaviť! You re right Máš they pravdu, are skutočne really small malé...

17 This Toto je is moja my first prvá hodina sailing plachtenia. lesson. I want Chcem to sa become stať a sailor... námorníkom. These Tieto boats loďky are voláme called optimists. optimisti. They re Sú najlepšie best pre for začiatočníkov. beginners. Dajte si záchranné vesty, chlapci! Off Vyrazte! you go! Look Carlos, Maud Pozri and Daisy sa Klaus, are Maud on a Daisy sú na pláži! the beach! Look Pozri out sa tam! there! To It s sú our naši big veľkí brothers bratia in v that tom little malom boat. člne! HEJ Pokúsim sa obrátiť, aby som ich videl! WATCH THE POZOR, BOOM! RAHNO!

18 Did you see him fall Videla in the si, sea! ako padol Ha ha do mora! ha Ha ha! ha ha ha! You ve got so Ty máš toľko much energy energie, Daisy. Daisy. You should Už by si know mala the poznať secret by to now tajomstvo good food dobré and exercise! jedlo a šport! It makes Preto som me stronger silnejšia and a múdrejšia! smarter! Yeah! Áno! Pomáha mi to It even helps me dokonca aj lepšie sa concentrate better sústrediť v škole. at school. Does Naozaj? it really? Wow, Fíha, mala I should by som eat jesť like ako her ona... Smarter? Múdrejšia? Ahoj mami, ako sa máš? Ohromné... mám pre vás všetkých prekvapenie! Preteky sú zajtra! PRÍDETE? ÁNO! TRI, DVA, JEDNA! ŠTART!

19 Ako, Maud? Maud? Všetko v poriadku? Áno, vďaka! Som v pohode! What Aké a úžasné great preteky! race! You Skončili came third! ste tretí! I m Som so na proud vás taký of you! hrdý! Brilliant! Skvelé! Výborne! Well done! We ve Mali sme had také such fantastické a great prázdniny. holiday. Naučila I learned som sa nový šport a výborne new sport som and sa bavila. had lots of fun. If you Keď like, chcete, we can môžeme run together behať when spolu, keď we sa vrátime get home. domov. Výborný Great idea nápad, Dad, ocko, and a sailing plachtenie has changed zmenilo môj my život life I boli had to just pre the mňa most najúžasnejšie amazing chvíle. time. Teraz chcem surfovať! Ale skutočne! Nie na nete, ale na mori!

20 Dad, Oci, did opravili you fix ste your motor engine v práci? at work? Well, yes. Turns out it was the fuel, not No, the áno. engine. Ukázalo Once sa, že we to bolo changed palivo that, a nie motor. it Keď worked sme ho beautifully. vymenili, fungoval perfektne. Did Vedeli you know ste, že that so správnym palivom the dokáže right fuel motor can lepšie make bežať? an engine run better? Oh yes, Ach, we áno, ALLVŠETCI know to vieme! that! It s the same for us! Rovnako je to aj s nami! If we don t put the Ak naše telá nenatankujeme right fuel in our bodies správnym palivom and don t exercise a dostatočne necvičíme... enough our engine náš motor sa takisto pokazí! breaks down too!

21 Tipy ako si udržať zdravie, silu a jasnú myseľ 1. 1) Nenakladajte Don t put too si príliš much veľa on na tanier! your plate! Prestaňte Stop jesť, keď eating ste sýti. when you re full. 2) Veggies are good for you! They don t have to be boring, so have 2. Zelenina je výborná pre vaše zdravie! Nemusí byť nudná, takže sa pobavte fun and colour your plate with healthy food! a ozdobte si tanier zdravými farebnými potravinami! Jedzte Eat green: zelené: špenát, spinach, brokolicu, broccoli, hrášok, peas, cuketu, courgettes, zelené fazuľky green beans Jedzte Eat orange: oranžové: carrots mrkvu Jedzte Eat yellow: žlté: zemiaky potatoes Jedzte Eat red: červené: tomatoes, rajčiny, červenú red peppers papriku Jedzte fialové: baklažány Eat purple: aubergines Jedzte biele: sóju, kapustu Eat white: soya, cabbage Vyhýbajte sa smaženej zelenine alebo zelenine podávanej so smotanovou, syrovou Avoid alebo fried maslovou vegetables omáčkou. or vegetables Používajte radšej served olivový with olej! cream, cheese or buttery sauces. Choose olive oil! 3. Dodajte kostiam vápnik. Na spevnenie kostí si dajte polotučné alebo 3) odtučnené Get calcium mlieko for a iné your mliečne bones. výrobky, To napríklad build strong jogurt. bones use half-fat or fat-free milk and other milk products, like yogurt. 4. 4) Každý Eat fruit deň si dajte everyday ovocie with po jedle meals alebo or ako as občerstvenie! snacks! They are full of Je plné vitamínov a dodá vám veľa energie! vitamins and will give you plenty of energy! 5. 5) Používajte Use LESS MENEJ salt, soli, sugar cukru and a tukov! fat! 6) Be active! Exercise is important because it builds up muscles and 6. Buďte aktívni! Cvičenie je dôležité, pretože spevňuje svaly a spaľuje kalórie. burns off calories. Even something as simple as playing outdoors Dokonca aj niečo také jednoduché ako hranie sa vonku pomáha. will make a difference. 7. 7) Pite Drink vodu water namiesto instead sladkých of malinoviek. sugary sodas.

22 EU Výskum Food EÚ týkajúci and Health sa potravín Research a zdravia IDEFICS - HELENA - PROCHILDREN - DIOGENES - LIPGENE - NUTRIMENTHE - ADAPT - DIABIMMUNE - DIAPREPP - PREPOBEDIA - DIAMAP - LipidomicNet - METABO - DiAdvisor - DIABESITY - EUROSTEMCELL - EARNEST - EUROTHYMAIDE - IMMIDIAB - EUGENE2 - HEPADIP - EXGENESIS - EURODIA - SAVEBETA - EUROPREVOB - HOPE - LIPIDOMICS - V rámci výskumu financovaného z prostriedkov EÚ týkajúceho sa potravín a zdravia sa vyvíja veľké úsilie European funded research on food and health is working hard to identify the factors na identifikáciu faktorov, ktoré vplývajú na obezitu a nadváhu, a najmä na nájdenie najefektívnejších influencing obesity and overweight, and particularly to find the most effective ways spôsobov, ako zabrániť nadváhe detí. Webové stránky výskumu EÚ sú spoľahlivým zdrojom informácií, to ktoré prevent vám umožnia children poučiť becoming sa o výhodách overweight. zdravého EU životného research štýlu. websites Ponúkajú jedinečný are a reliable prehľad source of o najnovších information výsledkoch and make výskumu. it easier for you to learn about the benefits of healthy living. They offer a unique insight into the latest research findings. Európska komisia Generálne European riaditeľstvo Commission pre výskum Riaditeľstvo pre biotechnológie, Directorate-General poľnohospodárstvo, for Research potravinárstvo Directorates: Biotechnologies, Riaditeľstvo pre Agriculture, zdravie Food and Health *Navštívte webové stránky Európskej komisie: * Chutní Please parťáci: consult the European Commission websites: The Physical Activity Guidelines: ww.ec.europa.eu/sport/index_en.htm Usmernenia The Fruit k School fyzickému Scheme: cvičeniu: Program podpory konzumácie ovocia v školách:

23 AKO ZÍSKAŤ PUBLIKÁCIE EÚ Bezplatné publikácie: prostredníctvom webovej stránky EU Bookshop ( na zastúpeniach alebo delegáciách Európskej únie. Ich kontaktné údaje nájdete na alebo si ich môžete vyžiadať faxom na čísle Platené publikácie: prostredníctvom webovej stránky EU Bookshop ( Predplatné (napr. ročné série Úradného vestníka EÚ, zbierky rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie): prostredníctvom obchodných distribútorov Úradu pre vydávanie publikácií EÚ ( Europe Direct je služba, ktorá vám pomôže nájsť odpovede na vaše otázky o Európskej únii. Bezplatné telefónne číslo (*): (*) Niektorí operátori mobilných sietí nepovoľujú prístup k číslam alebo tieto hovory fakturujú. PRÁVNE OZNÁMENIE Ani Európska komisia, ani žiadna osoba konajúca v mene Komisie nie je zodpovedná za prípadné použitie informácií uvedených ďalej. Vyjadrené názory zaväzujú len autora (autorov) a nemožno ich pokladať za názory predstavujúce oficiálne stanovisko Európskej komisie. Viac doplňujúcich informácií o Európskej únii je k dispozícii na internete. Sú dostupné cez server Európa ( Európska komisia Najzdravšie prázdniny Luxemburg: Úrad pre vydávanie publikácií Európskej únie, s. 21 x 29,7 cm ISBN doi: /36469 Európska únia, 2011 Reprodukcia povolená za predpokladu uvedenia zdroja. Printed in Belgium VYTLAČENÉ NA PAPIERI BIELENOM BEZ POUŽITIA ELEMENTÁRNEHO CHLÓRU (ECF)

24 E U R ÓPSKA KOMISIA Európsky výskumný priestor KI SK-C Udržujte si kondičku a bavte sa! Carlos, Maud a Klaus objavia iný život, keď navštívia svojich bratrancov a svoju sesternicu a strávia s nimi leto... Budú musieť zmeniť niektoré svoje zlozvyky, ak sa chcú zúčastniť skupinového behu! Buďte ako Carlos, Maud a Klaus a majte svoje zdravie pod kontrolou! Mať dobrú kondičku je dôležité a skutočne jednoduché. Jediné, čo musíte urobiť, je dobre jesť a cvičiť! Pamätajte, ak máte kondičku, vaše telo pracuje lepšie, cíti sa dobre a môže urobiť všetko, čo od neho budete chcieť. Pomôže vám udržiavať si zdravú hmotnosť a lepšie sa sústrediť v škole. Len si pamätajte, čo tréner povedal: Naše telá sú ako motory potrebujú správne palivo! ISBN

Snímka 1

Snímka 1 Alexander Chmelo Tercia 2016/2017 Podmet + základný tvar plnovýznamového slovesa. Pri tretej osobe (he/she/it) k slovesu pridávame príponu -S alebo -ES! I, you, we, they + work He, she, it + works He works

Podrobnejšie

UBYTOVANIE KOLDING SCANDINAVIAN study

UBYTOVANIE KOLDING SCANDINAVIAN study UBYTOVANIE KOLDING SCANDINAVIAN study Tento manuál bol vytvorený preto, aby našim študentom zvýšil šance pri hľadaní dostupného a pekného ubytovanie. Veríme, že Vám informácie tu poskytnuté budú užitočné

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Microsoft Word - visegrad_2011_aug.doc

Microsoft Word - visegrad_2011_aug.doc www.waterpolo.sk www.visegradfund.org 8. ročník vodnopólového turnaju pre olympijské nádeje 2012 Višegrádsky pohár 2011 The 8 th water polo-tournament of the Olympic-youngsters 2012 VISEGRAD CUP 2011 Bratislava,

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI KONFIGURÁCIA SOFTVÉRU KEDY MÔŽE BYŤ NEVÝHODOU? Najprv plánovať a až potom vyvíjať Bálint Szilva Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint DEŇ DRUHÝ ZELENINA, OVOCIE, ORECHY Z NAŠICH SADOV AKTIVITY V školskej jedálni Prieskum Zdravá desiata V školskej záhrade V úžitkovej záhrade Čo sme sa naučili Otvorená hodina Zelenina a ovocie sú hlavné

Podrobnejšie

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na

Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: prihlasovanie sa na Letné aktivity 2019 Motto letných aktivít : Čo môžem urobiť ja, aby som pretváral svet okolo seba? Júl 2019 Prvý týždeň: 1.7.2019 prihlasovanie sa na jednotlivé aktivity CSPR, predstavenie aktivít priestor

Podrobnejšie

Dorka Magorka (ukážka)

Dorka Magorka (ukážka) DORKA MAGorKA DORKA MAGorKA ABBY HANLON Pre Tobiasa, moju dobrú vílu! Copyright 2014 by Abby Hanlon This edition published by arrangement with Dial Books for Young Readers, an imprint of Penguin Young

Podrobnejšie

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com Používanie Mojich charakteristických vzorov s aplikáciou CONTOUR DIABETES Zmeny v liečbe, diéte alebo cvičení konzultujte vždy vopred s Vašim lekárom. Funkcia Moje charakteristické vzory identifikuje špecifické

Podrobnejšie

BULLETIN Jún

BULLETIN Jún BULLETIN Jún HOSPODIN JE MÔJ PASTIER Žalmy sú úžasnou časťou Biblie. Sú to básne, piesne, chvály, modlitby, múdrosti a vyznania. Asi žiadna iná z biblických kníh neodpovedá na toľko otázok každodenného

Podrobnejšie

ALBATROS_MEDIA

ALBATROS_MEDIA I. Hovorí sa, že svet je dnes menší. A to preto, že sa veľmi rýchlo dostaneme hoci aj na druhý koniec sveta. Kedysi sme museli do Ameriky cestovať celé mesiace, a teraz tam preletíme za jeden deň. Podobne

Podrobnejšie

TD2220-1_UG_SLO.pdf

TD2220-1_UG_SLO.pdf TD2220 LCD displej Návod na obsluhu Model No. VS14833 Informácie týkajúce sa TCO Congratulations! This display is designed for both you and the planet! label. This ensures that your display is designed,

Podrobnejšie

TD2340-1_UG_SLO.pdf

TD2340-1_UG_SLO.pdf TD2340 LCD displej Návod na obsluhu Model No. VS15023 Informácie týkajúce sa TCO Congratulations! This display is designed for both you and the planet! label. This ensures that your display is designed,

Podrobnejšie

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA

Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, Bratislava IEA Identifikačný štítok TIMSS & PIRLS 2011 Dotazník pre žiaka 4. ročník Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Pluhová 8, 831 03 Bratislava IEA, 2011 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/

Podrobnejšie

Jogurty s vysokým obsahom cukrov

Jogurty s vysokým obsahom cukrov Jogurty sú obľúbeným kyslo-mliečnym produktom, hlavne u detí. Obsahujú aj živú zložku, baktérie, ktoré v procese fermentácie vyrobili, čiže dnes už dobre známe probiotické kultúry. Dnes už vieme, že ani

Podrobnejšie

ANGLIČTINA HROU Názov predmetu Časový rozsah výučby Názov ŠVP Názov ŠkVP Ročník Vyučovací jazyk Angličtina hrou 2 hodiny týždenne, spolu 66 vyučovacíc

ANGLIČTINA HROU Názov predmetu Časový rozsah výučby Názov ŠVP Názov ŠkVP Ročník Vyučovací jazyk Angličtina hrou 2 hodiny týždenne, spolu 66 vyučovacíc ANGLIČTINA HROU Názov predmetu Časový rozsah výučby Názov ŠVP Názov ŠkVP Ročník Vyučovací jazyk Angličtina hrou 2 hodiny týždenne, spolu 66 vyučovacích hodín ročne ISCED 1 primárne vzdelávanie Syseľ druhý

Podrobnejšie

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com Vytváranie plánov pripomienok meraní s CONTOUR DIABETES aplikáciou Zmeny v liečbe, diéte alebo cvičení konzultujte vždy vopred s Vašim lekárom. Plán pripomienok meraní Vám pomáha optimalizovať monitoring

Podrobnejšie

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je

4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne 4:30-5:00 min/km Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je 4:00-4:30 min/km FIT NA JESEŇ Tréningový plán pre rýchle bežkyne Vitaj, poď s nami trénovať podľa plánu! Cieľom jesenného tréningu je udržať do teraz získanú kondíciu. Tento tréningový plán sa sústredí

Podrobnejšie

SMALL INTERACTIVE COMPUTER ACTIVITIES MADE BY PRIMARY TEACHERS (My PhD thesis one year after) Peter Tomcsányi Katedra základov a vyučovania informatik

SMALL INTERACTIVE COMPUTER ACTIVITIES MADE BY PRIMARY TEACHERS (My PhD thesis one year after) Peter Tomcsányi Katedra základov a vyučovania informatik SMALL INTERACTIVE COMPUTER ACTIVITIES MADE BY PRIMARY TEACHERS (My PhD thesis one year after) Peter Tomcsányi Katedra základov a vyučovania informatiky, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, Univerzita

Podrobnejšie

PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW

PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW TRH S NOVÝMI BYTMI V BRATISLAVE NEW APARTMENTS MARKET Na dopyte po nových bytoch v projektoch sa zobrazuje niekoľko faktorov. Malá ponuka, vysoké

Podrobnejšie

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan

2_detsky pesibus v Novakoch_Putiska Ivan Ivan Putiška Nováky PEŠIBUS Je to PEŠIBUS ekologický, bezpečný, rýchly, nenáročný a lacný spôsob dopravy. V PEŠIBUSE každé ráno pešo odprevadí do školy skupinu detí jeden dospelý vodič PEŠIBUSU /rodič

Podrobnejšie

Čo tak dať si špenát -

Čo tak dať si špenát - Čo tak dať si špenát 21. 8. 2018 Priaznivé nutričné zloženie a jednoduchá dostupnosť sú hlavnými dôvodmi, prečo špenát do jedálneho lístka určite zaradiť. Špenát obsahuje významný podiel vody (až 90 %)

Podrobnejšie

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka)

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami (Ukážka) Chimamanda Ngozi Adichie VŠETCI BY SME MALI BYŤ FEMINIST(K)AMI Preložila Kristína Karabová ÚVOD Toto je modifikovaná verzia prejavu, s ktorým som vystúpila v decembri 2012 na TEDxEus ton, každoročnej konferencii

Podrobnejšie

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou -

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou - Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou 30. 10. 2017 Rozhovor s nutričnou terapeutkou Danou Sasákovou o nízkobielkovinovej diéte a bielkovinách. Bielkoviny Čo sú vlastne bielkoviny? Bielkoviny, hovorí

Podrobnejšie

SPRINT 2

SPRINT 2 SPRINT 2 Sprint 2 Epics and Stories Stories for Epic - ComoNeo Digital Inputs Load RTUexe (Sory Points 8, Story Owner Igor Labát) RTU and CPU Communication (Sory Points 5, Story Owner Filip Starý) Create

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 SPRING Spring is a miraculous experience. The whole world comes alive after the winter in which it seemed that everything was dead. The world comes filled with color and the scent of delicious greenery.

Podrobnejšie

Vždy pripravení pomôcť Zaregistrujte svoj produkt a získajte podporu na SPA2100 Príručka užívateľa

Vždy pripravení pomôcť Zaregistrujte svoj produkt a získajte podporu na   SPA2100 Príručka užívateľa Vždy pripravení pomôcť Zaregistrujte svoj produkt a získajte podporu na www.philips.com/welcome SPA2100 Príručka užívateľa Obsah 1 Bezpečnosť 2 Dôležité bezpečnostné pokyny 2 2 Upozornenie 2 Recyklácia

Podrobnejšie

OPTIGRILL+ XL GC722D34 Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC722D34 GC722D34 Vždy perfektný výsledok grilovania od krvavého až po dobre prepečený

OPTIGRILL+ XL GC722D34 Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC722D34 GC722D34 Vždy perfektný výsledok grilovania od krvavého až po dobre prepečený OPTIGRILL+ XL GC722D34 Elektrický gril Tefal Optigrill+ GC722D34 GC722D34 Vždy perfektný výsledok grilovania od krvavého až po dobre prepečený Vždy perfektný výsledok grilovania od krvavého po dobre prepečený

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

Veľkonočný pôst - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Veľkonočný pôst - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Veľkonočný pôst 24. 3. 2019 Veľkonočný pôst Z časopisov, novín, televízie na nás mieri slovo detoxikácia, pôst, hladovky, očistenie organizmu. Môžem si ju dovoliť aj ja, keď mám choré obličky, alebo sa

Podrobnejšie

UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročn

UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročn UČEBNÉ OSNOVY Vzdelávacia oblasť Názov predmetu Jazyk a komunikácia Anglický jazyk Stupeň vzdelania ISCED 1 Ročník tretí Počet hodín týždenne: 3h ročne: 99h Poznámka Učebné osnovy sú totožné so vzdelávacím

Podrobnejšie

Kreatívna kampaň pre

Kreatívna kampaň  pre Kreatívna kampaň pre NETFLIX Lucia Peterková Claim Presne to, čo potrebuješ. Každý človek je jedinečný a každý má rád niečo iné. Je ťažké vyhovieť každému, avšak Netflix to dokáže. Je jedno či máte radi

Podrobnejšie

ANGLICKÁ GRAMATIKA

ANGLICKÁ GRAMATIKA ANGLICKÁ GRAMATIKA KOMPLETNÝ PREHĽAD GRAMATIKY ANGLICKÉHO JAZYKA (ukážka) všetko v systéme, logicky, názorne mnoţstvo farebných strán s prehľadnými gramatickými tabuľkami vysvetlenie na základnej slovnej

Podrobnejšie

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov

Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov muži ženy neuvedené Vek respondentov Predchádzame vzniku odpadov Vyhodnotenie dotazníka 1. Pohlavie respondentov 2 119 muži ženy neuvedené 2. Vek respondentov 1 1 1 187 26 1 5 4 3 1 5 6-1 11-15 16-24 - 3 31-35 36-45 46-55 56 a viac 3. Už

Podrobnejšie

bojujeme za vzdelávanie v stravovaní INFO BALÍK

bojujeme za vzdelávanie v stravovaní INFO BALÍK bojujeme za vzdelávanie v stravovaní INFO BALÍK vízia jamieho olivera: Mojím želaním je vytvoriť silné, udržatel né hnutie, s ciel om vzdelávať deti o jedle, inšpirovať rodiny k vareniu a umožniť L UĎom

Podrobnejšie

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš

Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prináš Moje leto musí byť výnimočné Sme radi, že využívate služby Orangeu, a veríme, že ste s nimi spokojný. Aby však bolo vaše leto naozaj výnimočné, prinášame vám prehľad služieb, ktoré vám pomôžu užiť si ho

Podrobnejšie

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI

PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRI PRÍPRAVA NA VEDENIE VÝCHOVNO- VZDELÁVACÍCH ČINNOSTÍ V MŠ HRY A HROVÉ ČINNOSTI PODĽA VÝBERU DETÍ ZARIADENIE: MŠ Dr. Jasenského EP A. Kmeťa 17 NÁZOV TRIEDY: NÁZOV TRIEDY: Slniečka MENO ŠTUDENTA: Dana Chrobáková

Podrobnejšie

10 tipov pre tvoj forex úspech

10 tipov pre tvoj forex úspech 5 konkrétnych spôsobov, ako zarobiť 1 milión EUR Redakcia Svet bohatých Ak má človek zdravé ruky a trocha rozumu, dá sa dosiahnuť čokoľvek. Po svete dnes behá viacero ľudí, ktorí vďaka kreativite a vytrvalosti

Podrobnejšie

Robinson Crusoe (Ukážka)

Robinson Crusoe (Ukážka) Robinson Crusoe Vyšlo aj v tlačovej podobe Objednať môžete na www.lindeni.sk www.albatrosmedia.sk Daniel Defoe, Eliška Jirásková Robinson Crusoe e kniha Copyright Albatros Media a. s., 2019 Všetky práva

Podrobnejšie

Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci "termix" (7) Zeleninový šalát s feta syrom

Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci termix (7) Zeleninový šalát s feta syrom Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, 22.1. Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci "termix" (7) Zeleninový šalát s feta syrom a olivami (7) Karfiolová s hráškom Tekvicový prívarok,

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

Microsoft Word - ŠJ Bohrova

Microsoft Word - ŠJ Bohrova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

SANTE/10104/2015-EN

SANTE/10104/2015-EN Rada Európskej únie V Bruseli 2. júna 2015 (OR. en) 9533/15 DENLEG 79 AGRI 303 SAN 168 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Európska komisia Dátum doručenia: 29. mája 2015 Komu: Č. dok. Kom.: D038820/02 Predmet: Generálny

Podrobnejšie

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl

Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch apríl Aktivity zvonku ŽIVÉ ŽRALOKY Veľkým zážitkom pre našich klientov bola návšteva mobilného akvária s morskými dravcami, ktoré bolo v dňoch 13. 14. apríla 2015 v Dolnom Kubíne. Vo vystavovanom akváriu s 15-tisíc

Podrobnejšie

Microsoft Word - ŠJ Bradáčova

Microsoft Word - ŠJ Bradáčova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

Možnosti hybridného cloudu v podmienkach slovenského egovernmentu Jozef Šuran, SAP Slovensko IDEME 2017

Možnosti hybridného cloudu v podmienkach slovenského egovernmentu Jozef Šuran, SAP Slovensko IDEME 2017 Možnosti hybridného cloudu v podmienkach slovenského egovernmentu Jozef Šuran, SAP Slovensko IDEME 2017 Prečo chcieť vo verejnej správe cloud? Veci sa menia Rýchlosť Inovácie Kapitálové výdavky IT znalosti

Podrobnejšie

Course Guide 2012_08_Sestava 1

Course Guide 2012_08_Sestava 1 Course Guide www.golftatry.sk Veľká Lomnica Driving Range 27 Academy House Putting Green Hotel International Putting Green 10 18 17 20 26 11 16 25 24 12 13 21 22 23 14 15 4 2 3 5 1 6 P 9 7 8 19 Tatranská

Podrobnejšie

Microsoft Word - Hitka - esej2011_06-is-xhitka.doc

Microsoft Word - Hitka - esej2011_06-is-xhitka.doc AKO VHODNE KOMBINOVAŤ SOFTVÉROVÉ METRIKY? Keď jedna metrika nestačí... Matúš Hitka Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava mhitka@gmail.com

Podrobnejšie

Microsoft Word - HANDZAK.DOC

Microsoft Word - HANDZAK.DOC HODNOTENIE BÚROK NA VÝCHODNOM SLOVENSKU V 24. JÚNA 2000 A 8. JÚLA 2000 EVALUATION OF THUNDERSTORMS IN THE EAST SLOVAKIA ON JUNE 24 TH AND JULY 8 TH, 2000, Š. Slovak Hydrometeorological! " Telephone: (++421

Podrobnejšie

Sablona prispevky MSI

Sablona prispevky MSI KVALITA V MALOM Kvalita je práca pre každého z nás... Martin Dupaľ Slovenská technická univerzita Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 3, 842 16 Bratislava martin[zavináč]dupal[.]net

Podrobnejšie

MENU NA 0,33 l. Špargľová krémová polievka s medvedím cesnakom a slaninovým chipsom Asparagus cream soup with bear garlicand bacon chips 4,50 EUR 150g

MENU NA 0,33 l. Špargľová krémová polievka s medvedím cesnakom a slaninovým chipsom Asparagus cream soup with bear garlicand bacon chips 4,50 EUR 150g MENU NA 0,33 l. Špargľová krémová polievka s medvedím cesnakom a slaninovým chipsom Asparagus cream soup with bear garlicand bacon chips 4,50 EUR 150g/150g Jahňací T-bone steak marinovaný s medvedím cesnakom,

Podrobnejšie

MEN Kvapka informácií pre chlapcov

MEN Kvapka informácií pre chlapcov MEN Kvapka informácií pre chlapcov 1 1 Dôvod, prečo rozumieť menštruácii Každé dievča chce chlapca, ktorý jej rozumie a nerobí si z nej blbé vtipy, keď je jej zle. Lenže dievčatám býva zle väčšinou každý

Podrobnejšie

Podujatia, vystúpenia, výsledky súťaží

Podujatia, vystúpenia, výsledky súťaží 2017/18 Tanečný odbor Podujatie a dátum Názov choreografie Kategória Umiestnenie Postup DANCE FEST NOVI SAD 17. -19.11.2017 Elokované pracovisko/tanečná skupina Pedagóg Nasty sólo MTV senior 1 ZS VAZOVOVA

Podrobnejšie

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét -

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét - Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét 26. 11. 2018 Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét Nie je výnimkou súčasne diagnostikované chronické ochorenie obličiek a diabetes

Podrobnejšie

PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW

PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW PREHĽAD TRHU NOVÝCH BYTOV NEW APARTMENTS MARKET OVERVIEW TRH S NOVÝMI BYTMI V BRATISLAVE Q1 2019 NEW APARTMENTS MARKET Q1 2019 Do ponuky pribudlo menej bytov ako sa predalo, celkovo je ponuka cca 20% pod

Podrobnejšie

J E D Á L N Y M E N U L Í S T O K PREDJEDLÁ STARTERS Mozzarella caprese s bazalkovým pestom 7 Mozzarella caprese with basil pesto 150g 4,60 Vyprážaný

J E D Á L N Y M E N U L Í S T O K PREDJEDLÁ STARTERS Mozzarella caprese s bazalkovým pestom 7 Mozzarella caprese with basil pesto 150g 4,60 Vyprážaný J E D Á L N Y M E N U L Í S T O K PREDJEDLÁ STARTERS Mozzarella caprese s bazalkovým pestom 7 Mozzarella caprese with basil pesto 150g 4,60 Vyprážaný encián v mandľovej strúhanke, lesné ovocie 1,3,7,8

Podrobnejšie

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Čo to user experience (UX) je? Nejde len o testovanie na používateľoch a návrh fancy webového rozhrania Čo to user experience (UX) je? Obhajuje požiadavky, očakávania

Podrobnejšie

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog

objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný prog objavte stovky odmien DP84 a výhod vo vašom mobile Ako poďakovanie za to, že ste s nami, sme pre vás pripravili ďalšie milé prekvapenie vernostný program Orange výhody, v ktorom nájdete: zľavy na nákupy

Podrobnejšie

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu 1. Ako zistiť či je mobil vhodný na používanie DigiDown GO Vzhľadom na rôznorodosť výrobcov mobilných telefónov, rôznorodosť systémov

Podrobnejšie

Ultimátny návod MINULÝ ČAS JEDNODUCHÝ V ANGLIČTINE (Past simple tense) Chcel si sa niekedy naučiť používať jednoduchý minulý čas v angličtine? Začínaš

Ultimátny návod MINULÝ ČAS JEDNODUCHÝ V ANGLIČTINE (Past simple tense) Chcel si sa niekedy naučiť používať jednoduchý minulý čas v angličtine? Začínaš Ultimátny návod MINULÝ ČAS JEDNODUCHÝ V ANGLIČTINE (Past simple tense) Chcel si sa niekedy naučiť používať jednoduchý minulý čas v angličtine? Začínaš s angličtinou a potrebuješ podrobné vysvetlenie toho,

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: 28.08.2009 Časová verzia predpisu účinná od: 15.08.2014 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 341 N A R I A D E N I E V L Á D Y Slovenskej

Podrobnejšie

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti

Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu proti Dejepis extra 7/2016 Časopis nielen pre tých, ktorí majú radi históriu. Nedívajme sa iba pod nohy Na nádvorí Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Vážení čitatelia, napriek

Podrobnejšie

brozura lyžiarske preteky 2019.cdr

brozura lyžiarske preteky 2019.cdr Spojená škola internátna, Èeskoslovenskej armády 183/1, Kremnica organizuje: Celoslovenské zimné športové hry pre sluchovo postihnutých 13. roèník Celoslovenské zimné športové hry pre sluchovo postihnutých

Podrobnejšie

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B.

V jedinej lekcii Meno: 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. 1 Ako reagujete na profesionálne médiá? Pracujte vo dvojiciach a pripravte sa na hranie rolí. Označte sa ako Osoba A a Osoba B. Prečítajte si ďalej uvedené situácie a precvičte si, ako reagovať, keď vidíte

Podrobnejšie

SANTE/11714/2016-EN

SANTE/11714/2016-EN Rada Európskej únie V Bruseli 6. marca 2017 (OR. en) 6955/17 DENLEG 11 AGRI 116 SAN 81 SPRIEVODNÁ POZNÁMKA Od: Európska komisia Dátum doručenia: 2. marca 2017 Komu: Č. dok. Kom.: D048361/03 Predmet: Generálny

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole

The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole The Mind Staňme sa jednotným celkom! Wolfgang Warsch Hráči: 2-4 osôb Vek: od 8 rokov Trvanie: cca 15 minút Všetci hráči tvoria jeden tím. V prvom kole (Level 1) dostane každý jednu kartu, v druhom kole

Podrobnejšie

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr

letak-hbsc-podpora-pohyb-aktivity-skolak-2.cdr ČO MÔŽE UROBIŤ SAMOSPRÁVA? 1 2 Vytvárajte prostredie podporujúce pohybovú aktivitu cez budovanie (resp rekonštrukciu) rôznych typov ihrísk a cyklistických chodníkov tak aby mohli byť čo najviac využívané

Podrobnejšie

Microsoft Word - Výzva na potraviny Ševčenkova

Microsoft Word - Výzva na potraviny Ševčenkova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Školská jedáleň materskej školy,

Podrobnejšie

1. Prieskum trhu - výzva na predkladanie ponúk pre zadávanie zákazky s použitím 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní Identifikácia

1. Prieskum trhu - výzva na predkladanie ponúk pre zadávanie zákazky s použitím 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní Identifikácia 1. Prieskum trhu - výzva na predkladanie ponúk pre zadávanie zákazky s použitím 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní Identifikácia obstarávateľa: Akadémia ozbrojených síl generála Milana

Podrobnejšie

Microsoft Word - nebezpecne_kozmetick_vyrobky_14_2_2011.doc

Microsoft Word - nebezpecne_kozmetick_vyrobky_14_2_2011.doc ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava TASR, SITA Bratislava, 14. 2. 2011 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt

Podrobnejšie

0329_tapak

0329_tapak Technologické parky: rozvoj a investičné príležitosti pre Košicko Prešovskú aglomeráciu Agenda-prezentácie Paradigma reg. politiky Kreovanie VTP Lokalizácia VTP; VTP a univerzity; VTP a ich kontext; Infraštruktúra

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Angažovanosť nákupu v procese tvorenia nových produktov 12.5.2016 Naše najznámejšie prevádzky Dušan Frisík Bratislava, 12.05.16 NÁRODNÉ EAUKČNÉ FÓRUM Angažovanosť nákupu v procese tvorenia nových produktov

Podrobnejšie

brozura-web

brozura-web DOVOLENKA 2019 S ODLETOM Z KOŠÍC Pokyny pri bezpečnostnej kontrole VÁŽENÍ CESTUJÚCI Len správnym a úplným informovaním našich cestujúcich o bezpečnostnej kontrole a postupe počas nej, dokážeme zabezpečiť

Podrobnejšie

METODICKÝ LIST - anglický jazyk úroveň B2 Názov vyučovacieho projektu/metodického listu/uvedenie témy Aktivita na vyučovaciu hodinu: Jazyková chuťovka

METODICKÝ LIST - anglický jazyk úroveň B2 Názov vyučovacieho projektu/metodického listu/uvedenie témy Aktivita na vyučovaciu hodinu: Jazyková chuťovka METODICKÝ LIST - anglický jazyk úroveň B2 Názov vyučovacieho projektu/metodického listu/uvedenie témy Aktivita na vyučovaciu hodinu: Jazyková chuťovka/ Brain Candy Metodický list vytvorený z aktivity zaslanej

Podrobnejšie

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska.

Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dejepis extra 12/2018 Časopis nie iba pre tých, čo majú radi históriu... Pred budovou Národnej banky Slovenska. Dňa 15.11. 2018 sa žiaci 7. B vydali na svoju prvú tohoročnú dejepisnú exkurziu. Našim prvým

Podrobnejšie

Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objas

Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objas Kto iný, ak nie ten, kto časť svojho života 33 rokov strávil v kuchyni, by nám vedel rozprávať o gastronomických tradíciách v našom regióne. Pre objasnenie a vtiahnutie do sveta varešiek sme si pozvali

Podrobnejšie

Folie 1

Folie 1 TIENS Životný štýl Premýšľate niekedy o tom, prečo jete? Jednoduchou odpoveďou je, že ste hladní, unavení a škvŕka Vám v bruchu. Niekedy môžete jesť tiež z nudy, kvôli tomu, že ste smutní či šťastní, alebo

Podrobnejšie

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Titelmasterformat durch Klicken Quality Austria Fórum dodávateľov pre Slovnaft, a.s. 22.11.2016 www.qualityaustria.com Status: November 2016 Titelmasterformat Politika spoločnosti durch Klicken Kvalita

Podrobnejšie

Jazykom riadená vizuálna pozornosť - konekcionistický model Igor Farkaš Katedra aplikovanej informatiky / Centrum pre kognitívnu vedu Fakulta matemati

Jazykom riadená vizuálna pozornosť - konekcionistický model Igor Farkaš Katedra aplikovanej informatiky / Centrum pre kognitívnu vedu Fakulta matemati Jazykom riadená vizuálna pozornosť - konekcionistický model Igor Farkaš Katedra aplikovanej informatiky / Centrum pre kognitívnu vedu Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzita Komenského v Bratislave

Podrobnejšie

Ways of expressing futurity : a/ Simple Future Tense : Will + infinitive without to Jednoduchý budúci čas I will do it. Urobím to. Tvar shall sa použí

Ways of expressing futurity : a/ Simple Future Tense : Will + infinitive without to Jednoduchý budúci čas I will do it. Urobím to. Tvar shall sa použí Ways of expressing futurity : a/ Simple Future Tense : Will + infinitive without to Jednoduchý budúci čas I will do it. Urobím to. Tvar shall sa používa iba v 1.os.j. +mn.č.. Jeho použitie je však na ústupe.

Podrobnejšie