Vzťah zmien globálnej klímy a medzinárodnej migrácie

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Vzťah zmien globálnej klímy a medzinárodnej migrácie"

Prepis

1 Klimatické zmeny ako determinant migrácie obyvateľstva Mgr. Lukáš Belušák Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Katedra humánnej geografie a demografie, Mlynská dolina CH1 B1, Bratislava

2 Úvod Zmena klímy negatívne ovplyvňuje niektoré časti sveta, ktoré sa tak stávajú menej atraktívne alebo až nevhodné pre život človeka čo následne vyvoláva pohyby obyvateľstva. Dotýka sa čoraz väčšieho počtu obyvateľstva vo svete. Vzťah klimatických zmien a medzinárodnej migrácie je aktuálnou problematikou, ktorá zaujíma rovnako odbornú ako i laickú verejnosť. Nevyhnutný interdisciplinárny prístup

3 Cieľ Zodpovedať dve primárne otázky: 1) Prečo je vôbec potrebné skúmať vzťah a vplyv globálnej klímy na medzinárodnú migráciu? 2) Prostredníctvom akých merateľných ukazovateľov môžeme pozorovať zmeny globálnej klímy?

4 Prečo? Už v roku 1990 Medzinárodný výbor pre klimatické zmeny (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) uvádza, že najväčší vplyv zmeny klímy možno očakávať vo vzťahu k migrácii obyvateľstva (Brown 2008). Podľa Myersa (2005) bolo v polovici 90-tych rokov minulého storočia prinútených opustiť svoje domovy pod vplyvom závažných environmentálnych tlakov, vrátane znečistenia, degradácie pôdy, sucha a prírodných katastrof približne 25 miliónov obyvateľov. Myers predpokladá nárast počtu migrantov (z dôvodu zmien globálnej klímy) až na 200 miliónov do roku 2050, čo by znamenalo, že každý 45. človek na Zemi bude vplyvom klímy nútený migrovať.

5 Prečo? Očakávaný vývoj globálnej klímy podľa IPCC (Parry et al. 2007): Do konca 21. storočia sa predpokladá nárast teploty v priemere o 1,8 C 4 C, podiel pôdy postihnutej extrémnym suchom za zvýši z 1% v súčasnosti na 30%, intenzívnejší hydrologický cyklus, zmeny distribúcie zrážok, väčšia pravdepodobnosť záplav vplyvom zmeny režimu atmosférických zrážok. Extrémne výkyvy počasia (búrky, záplavy, suchá) budú častejšie a výraznejšie. Do roku 2050 sa odhaduje zosilnenie monzúnov v južnej Ázii s nárastom zrážok o viac ako 20%. Naopak, v Subsaharskej Afrike sa predpokladá o 10% menej zrážok za rovnaké obdobie. S tým súvisiace problémy v poľnohospodárstve a zníženie výnosu plodín v centrálnej a južnej Ázii o 30% do roku 2050.

6 Prečo? Očakávaný vývoj globálnej klímy podľa IPCC (Parry et al. 2007): Topenie ľadovcov, ktoré môže následne spôsobovať záplavy. Priemerná celosvetová hladina mora by mala stúpnuť o 8 až 13 cm do roku 2030, o 17 až 29 cm v roku 2050 a o 35 až 82 cm do konca 21 storočia. Podľa Nichollsa a Lowe (2004) možno do roku 2050 očakávať zvýšenie počtu obyvateľov postihnutých záplavami až na miliónov ročne.

7 Žiadna novinka Archeologické dôkazy nasvedčujú tomu, že obyvateľstvo v rôznych častiach sveta opakovane a pomerne citlivo reagovalo na zmeny klímy (McLeman a Smit 2006). Existujú dôkazy, ktoré hovoria o silných vplyvoch klimatických a environmentálnych činiteľov ovplyvňujúcich vznik prvých veľkých urbánnych spoločenstiev, napr.: obyvateľstvo starovekého Egypta a Mezopotámie migrovalo z extrémne suchých oblastí do oblastí riek (Brooks 2006); v priebehu 4. storočia nárast sucha a mrazivých teplôt spôsobili prechod hunských a germánskych hord cez rieku Volgu a Rýn do miernejšej oblasti Gálie; moslimská expanzia do Stredomoria a južnej Európy v 8. sotorčí, ktorá bola do istej miery podnietená aj vplyvom extrémneho sucha na Blízkom východe (Dupont a Pearman 2006)

8 Faktory a vplyvy Rôzni autori = rôzne faktory Vychádzame z predpokladu, že zmena klímy môže ovplyvniť pohyb obyvateľstva prostredníctvom najmenej štyroch základných efektov, ktoré v migračnej teórii predstavujú tzv. push faktory (Perch-Nielsen et al. 2008; Newland 2011) : 1) vzostup hladiny mora; 2) zvýšenie teploty; 3) narušenie hydrologického cyklu; 4) silné búrky. Rozlišujeme priamy vplyv na migráciu (obyvateľstvo sa snaží vyhnúť negatívnym účinkom zmenenej klímy) alebo nepriamy (obyvateľstvo je nútené k migrácii vplyvom násilných konfliktov alebo politickej nestability v krajine, ktoré môžu vznikať ako výsledok klimatických zmien).

9 Push-pull teória migrácie vychádza z predpokladu, že príčinami migrácie sú faktory, ktoré migrantov nútia opustiť krajinu svojho pôvodu (domovskú krajinu) push factors a iné faktory, ktoré ich priťahujú do určitých cieľových krajín pull factors (Vojtková 2005). Medzi push faktory zaraďujeme napr. demografický rast, nízka životná úroveň, nedostatok ekonomických a pracovných príležitostí, environmentálne problémy, či politická represia. Pull faktory sú napr. dopyt po pracovnej sile, dostupnosť pozemkov a podobne. Základy push-pull teórie podrobnejšie prezentuje Lee (1966) alebo Jennissen (2007).

10 1) Vzostup hladiny mora Predpokladá sa ďalšie zvyšovanie úrovne oxidu uhličitého v atmosfére čo prispeje ku globálnemu otepľovaniu a vzostupu hladiny mora. Egypt, Bangladéš, Vietnam, India a Čína krajiny, ktoré sú charakteristické vysokou hustotou zaľudnenia a najúrodnejšími poľnohospodárskymi pôdami v nízko položených pobrežných oblastiach a deltách riek sú najviac ohrozené (spolu s malými ostrovnými štátmi). V 16 z 22 najväčších svetových miest sú námorné prístavy. Vo väčších krajinách sa dajú predpokladať významnejšie presuny obyvateľstva v rámci krajiny, v ostatných prípadoch možno predpokladať pohyby obyvateľstva medzi susediacimi krajinami (napr. Bangladéš India; Vietnam Čína) alebo do krajín, medzi ktorými existujú silné migračné väzby (napr. Vietnam USA)

11 Schematické znázornenie vplyvu vzostupu hladiny mora na migráciu zmena klímy vzostup hladiny mora zničenie pôdy a domov migrácia zmena klímy príčiny vzostupu hladiny mora vzostup hladiny mora priame efekty nepriame efekty možnosti adaptácie tepelná rozťažnosť oceánu regionálne oceánske vplyvy pokles: odstránenie uhľovodíkov frekvencia a intenzita búrok nárast rizika povodní erózia zničenie infraštruktúry a budou zníženie príjmov ochrana vzdať sa zmena klímy topenie ľadovcov eustatický vzostup hladiny mora relatívny vzostup hladiny mora strata pôdy strata infraštruktúry a budou migrácia postklimatické zmeny zmeny v masíve ľadových štítov Konceptuálny model vplyvu zmeny klímy na migráciu prostredníctvom vzostupu hladiny mora Zdroj: Perch-Nielsen et al. (2008); upravené autorom glacio-hydroizostatický vertikálny pohyb tektonický vertikálny pohyb ukladanie fluviálnych sedim. regulácia, prehradenie rieky inundácia rozšírenie slanej vody INTERAKTÍVNA KONFERENCIA MLADÝCH VEDCOV 2014 zníženie poľnohospod. produkcie zhoršenie prístupu k pitnej vode modifikácia zraniteľnosti prispôsobenie

12 2) Zvýšenie teploty Podľa aktuálnych výskumov sa priemerné teploty v niektorých častiach trópov aktuálne približujú hornej hranici rentability rastlinnej produkcie. Aj malý nárast teploty (v rozmedzí 1 2 C) môže výrazne znížiť produkciu poľnohospodárskych plodín v mnohých krajinách Dôsledky sú evidentné v afrických krajinách Sahelu, severovýchodnej Brazílii, severozápadnej Indii, či juhovýchodnom Pakistane. Nemožno však predpokladať výraznejší presun obyvateľstva z vyššie uvedených oblastí do úrodnejších (severnejších) časti s vhodnejšími klimatickými podmienkami pre rastlinnú produkciu. Prečo? Príklad: Iba 2% obyvateľstva USA pracuje v poľnohospodárstve, ale až 54% v Bangladéši (Cline 2007). Nárast teploty môže určitým spôsobom prispieť k migrácii aj rozšírením chorôb ako malária či cholera (Newland 2011).

13 3) Narušenie hydrologického cyklu Zmeny v hydrologickom cykle zapríčiňujú nárast sucha a záplav (intenzívne zrážky za pomerne krátky časový úsek, tzv. bleskové povodne ) čo značne vplýva na poľnohospodársku produkciu. Tento jav bol už preukázaný v oblasti Sahelu, kedy obyvateľstvo migruje primárne do okolitých krajín ako napr. Pobrežie Slonoviny alebo do Európy. Doterajšie výskumy potvrdzujú, že extrémne sucho nekoreluje s trvalou migráciou obyvateľstva, napr. počas veľkého sucha v Bangladéši ( ) došlo k migrácii len 1% postihnutých domácností (Paul 2005). Iné suchá (napr. v 70. rokoch minulého storočia v oblasti Sahelu, alebo z oblastí Veľkých planín v USA) sú však úzko prepojené s rozsiahlymi migračnými procesmi (Newland 2011). Technológie, štátna pomoc a viac diverzifikovaná ekonomika v súčasnosti výrazne prispievajú k poklesu migrácie.

14 zničenie pôdy zmena klímy záplavy migrácia a domov zmena klímy príčiny záplav záplavy priame efekty nepriame efekty možnosti adaptácie odlesňovanie, odvodňovanie vodná erózia strata pôdy zmena klímy nepriepustný povrch intenzívne zrážky tropické cyklóny Konceptuálny model vplyvu zmeny klímy na migráciu prostredníctvom záplav Zdroj: Perch-Nielsen et al. (2008); upravené autorom zosuvy pôdy záplavy poškodenie / strata bývania, infraštruktúry škody v poľnohospodárstve zranenia straty na životoch znečistenie vôd INTERAKTÍVNA KONFERENCIA MLADÝCH VEDCOV 2014 modifikácia zraniteľnosti obmedzená dostupnosť potravín zníženie príjmov menej pracovných príležitostí ochorenia zmena miery rizika migrácia zmena citlivosti

15 4) Silné búrky Zvýšený výskyt a sila cyklónov, hurikánov, tajfúnov, tornád a iných búrok je pravdepodobne najviditeľnejšou hrozbou spojenou so zmenou klímy. Vzťah s migráciou obyvateľstva je zreteľný, často sa však jedná o dočasnú a nie trvalú migráciu populácie. Podľa štúdie Burton et al. (1993), ktorá zahŕňala 18 rôznych oblastí postihnutých prírodnými katastrofami v 12 krajinách, iba v troch prípadoch došlo k výraznejšiemu podielu trvalých migrantov (viac ako 10%). Medzi regióny najčastejšie postihnuté silnými búrkami patrí: Bengálsky záliv, ostrovné a pobrežné regióny Karibiku a východného Pacifiku. Hlavným dôvodom migrácie je v tomto prípade poškodenie majetku čo vedie k strate bývania, príjmov, či verejných služieb. Všeobecné platí, že väčšia pravdepodobnosť migrácie je u chudobnejšej časť populácie.

16 Záver Podľa vyššie uvedených predpokladov sa tak môže vplyv klímy na svetovú populáciu v budúcnosti ešte zintenzívniť, čo by znamenalo i zvýšenie vynútených presunov obyvateľstva v rámci jednotlivých krajín alebo medzi nimi. Predpoklady ďalšieho vývoja v oblasti klimatických zmien a doterajšie poznatky o pomerne dynamickom prepojení migrácie a globálnej klímy sú podľa nášho názoru dostatočne silnými argumentmi, prečo je potrebné pokračovať v skúmaní práve tohto vzťahu. Samozrejme prostredníctvom vplyvu klímy sa nepokúšame o komplexné vysvetlenie medzinárodnej migrácie. Migrácia všeobecne predstavuje veľmi citlivý demografický proces, na ktorý vplýva okrem klimatických zmien aj množstvo ďalších (napr. ekonomických, sociálnych, kultúrnych) faktorov.

17 Záver Aj v prípade klimatických zmien obyvateľstvo zvažuje riziká a prínosy zotrvania vo svojom bydlisku, či odchodu do iných častí krajiny alebo sveta. Doposiaľ nadobudnuté informácie nám jasne hovoria o extrémnej zložitosti a komplexnosti problému exaktnej kvantifikácie vzťahu klíma verzus migrácia.

18 Použitá literatúra BROWN, O. (2008). Migration and climate change. International Organization for Migration. Ženeva. 60 s. [online]. [cit ] Dostupné na internete: < m.int/bookstore/free/mrs-31_en.pdf> BROOKS, N. (2006). Climate change, drought and pastoralism in the Sahel, Discussion note for the World Initiative on Sustainable Pastoralism, November BURTON, I., KATES, R.W., WHITE, G.F. (1993) The Environment as Hazard, 2nd edition. New York: Guilford Press. CLINE, W. R. (2007). Global Warming and Agriculture: New Country Estimates Show Developing Countries Face Declines in Productivity. CGD brief, Center for Global Development, Washington. [online]. [cit ] Dostupné na internete: _file_cgd_global_warming_final.pdf DUPONT, A., PEARMAN, G. (2006). Heating up the planet: Climate change and security. Lowry Institute for International Policy, Paper 12, Sydney, p. 1 JENNISSEN, R. (2007). Causality chains in the international migration systems approach. Population Research and Policy Review, 26(4), LEE, E. S. (1966). A theory of migration. Demography, 3(1), MCLEMAN, R., SMIT, B. (2006). Migration as an adaptation to climate change. Climatic Change, 76(1-2), MYERS, N. (2005). Environmental refugees: an emergent security issue. Paper for the 13th Economic Forum, Organisation for Security and Cooperation in Europe, Praha. 22. Máj 2005, s

19 NEWLAND, K. (2011). Climate change and migration dynamics. Washington, DC: Migration Policy Institute, 18 s. NICHOLLS, R. J., LOWE, J. A. (2004). Benefits of mitigation of climate change for coastal areas. Global Environmental Change, 14(3), PARRY, M.L., CANZIANI, O.F., PALUTIKOF, J.P., VAN DER LINDEN P.J. C.E. HANSON, (2007). Contribution of Working Group II to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK, 976 s. PAUL, B.K. (2005) Evidence against disaster-induced migration: the 2004 tornado in north-central Bangladesh. Disasters, 29, 4: PERCH-NIELSEN, S. L., BÄTTIG, M. B., IMBODEN, D. (2008). Exploring the link between climate change and migration. Climatic change, 91(3-4), VOJTKOVÁ, M. (2005). Teorie mezinárodní migrace. SOCIOweb: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. [online]. [cit ]Dostupné na internete: < oweb.cz/inde x.php?disp=temata&shw=253&lst=119>

Prečo nás stále ohrozujú povodne?

Prečo nás stále ohrozujú  povodne? Prečo nás stále ohrozujú povodne? Mgr. Michal Hazlinger, PhD. Slovenský Hydrometeorologický ústav Povodeň - historický jav? Povodeň aktuálny jav Historické povodne na Slovensku Dunaj 1012, 1501 (14-15

Podrobnejšie

Vzdelávacia oblasť: Človek a spoločnosť 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2 Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/ ROČNÍK GEOGRAFIA Vypra

Vzdelávacia oblasť: Človek a spoločnosť 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2 Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/ ROČNÍK GEOGRAFIA Vypra Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/2019 6. ROČNÍK GEOGRAFIA Vypracoval: Mgr. Mária Poľašková Učebné osnovy vypracované na základe Inovovaného ŠVP pre 2 stupeň ZŠ, schváleného 6.2.2015

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint VPLYV NEPRIEPUSTNÉHO POKRYTIA PÔDY NA KLÍMU MIEST V KONTEXTE KLIMATICKEJ ZMENY PEDO-CITY-KLIMA Jaroslava Sobocká j.sobocka@vupop.sk Odborný seminár k projektu APVV-15-0136, Bratislava 4.6.2018 Projekt

Podrobnejšie

Pressemitteilung

Pressemitteilung Tlačová správa 12. august 2014 Predpoklady pre rok 2014 potvrdené Henkel zaznamenal v druhom štvrťroku uspokojivé výsledky Presvedčivý organický rast obratu o 3,3 % Obrat ovplyvnený kurzovými vplyvmi dosiahol

Podrobnejšie

Premium Harmonic TB Viac o fonde Dokumenty strana 1/5 Základné údaje ,2% 5,5% -6,9% 6,8% 5,3% 1,8% -3,7% 2,2% 5,0% -1,4% Kurz

Premium Harmonic TB Viac o fonde Dokumenty   strana 1/5 Základné údaje ,2% 5,5% -6,9% 6,8% 5,3% 1,8% -3,7% 2,2% 5,0% -1,4% Kurz Viac o fonde Dokumenty www.tam.sk strana 1/5 Základné údaje 136 562 129 12, 5, -6,9% 6, 5,3% 1, -3, 2, 5, -1, Kurz 0,036368 Dátum otvorenia 1. september 2005 ISIN SK3110000096 EUR 5 0 12 1 2 3 4 5 6 7

Podrobnejšie

Severná Európa. Island Základné údaje o severnej Európe: veľkú časť severnej Európy obmývajú moria Atlantického a Severného ľadového oceána, západné a

Severná Európa. Island Základné údaje o severnej Európe: veľkú časť severnej Európy obmývajú moria Atlantického a Severného ľadového oceána, západné a Severná Európa. Island Základné údaje o severnej Európe: veľkú časť severnej Európy obmývajú moria Atlantického a Severného ľadového oceána, západné a severné pobrežie obmýva Severné, Nórske a Barentsovo

Podrobnejšie

Výhľad Slovenska na najbližšie roky

Výhľad Slovenska na najbližšie roky Výhľad Slovenska na najbližšie roky Martin Šuster Bratislava, konferencia FRP 218 24. 1. 218 Predikcia rastu HDP a cien HDP Inflácia Zdroj: NBS. 2 Strednodobá predikcia P3Q-218 Skutočnosť P3Q-218 217 218

Podrobnejšie

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017 ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 217 Vývoj potravinárstva po roku 1996 Nedostatok porovnateľných dát spred transformácie Zväčša stagnácia výroby; výraznejší pokles piva, cestovín,

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Monitorovanie a hodnotenie dopadov sucha - reportovacia sieť RNDr. Gabriela Ivaňáková Slovenský hydrometeorologický ústav Bratislava DriDanube Drought Risk in the Danube Region Project co-funded by European

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené)

DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené) DOTAZNÍK PRE POISTENIE MONTÁŽNYCH PRÁC 1.Názov montážneho diela ( ak montážne dielo pozostáva z viacerých častí, uveďte tie, ktoré majú byť poistené) 2. Miesto výkonu montážnych prác Mesto, obec 3. Investor

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Strednodobá predikcia P2Q-219 Odbor ekonomických a menových analýz Národná banka Slovenska 11. júna 219 1 Zhrnutie Nové informácie slabší zahraničný dopyt (1,4 p. b. kumulatívne) odlišná štruktúra HDP

Podrobnejšie

KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: Ročník Číslo 208. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minim

KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: Ročník Číslo 208. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minim KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: 16.06.2016 Ročník 3 2016 Číslo 208. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minimum: 163,75 /t Včerajšie Maximum: 167,00 /t (uvádzané

Podrobnejšie

C(2018)2526/F1 - SK (annex)

C(2018)2526/F1 - SK (annex) EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 30. 4. 2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PRÍLOHA k DELEGOVANÉMU NARIADENIU KOMISIE (EÚ) /... ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014, pokiaľ

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, november 2016 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie Rýchly odhad HDP v 3Q: Eurozóna: % medzištvrťročne (zachovanie tempa rastu z predchádzajúceho štvrťroka). Slovensko: %

Podrobnejšie

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky

Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky Národný projekt Modernizácia miestnej územnej samosprávy Kroky k úspechu špeciál nov 2018 Obnova ekosystémových funkcií krajiny horného povodia rieky Ondava Ondava pre život Program Prispôsobenie sa zmene

Podrobnejšie

Models of marital status and childbearing

Models of marital status and childbearing Models of marital status and childbearing Montgomery and Trussell Michaela Potančoková Výskumné demografické centrum http://www.infostat.sk/vdc Obsah Demografické modely Ekonomické modely: Sobášnosti a

Podrobnejšie

Vyhodnotenie študentských ankét 2013

Vyhodnotenie študentských ankét 2013 Výsledky študentskej ankety na UJS v akademickom roku 2012/2013 Študenti Univerzity J. Selyeho v zmysle 70 ods. 1 písm. h) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

Dias nummer 1

Dias nummer 1 y Inclusion Zdravá inklúzia aspekty účasti migrantov v podpore zdravia na Slovensku Netherlands Organisation of Research and Development (ZONMW) Projektoví partneri Development of Recommendations for Integrating

Podrobnejšie

Inflácia Nezamestnanosť

Inflácia Nezamestnanosť Inflácia, deflácia, ekonomický cyklus Prednáška 10 Inflácia dlhodobý rast cenovej hladiny tovarov a služieb Zmena cien jednotlivých tovarov a služieb Zmena cenovej hladiny Zmena celkovej úrovne cien tovarov

Podrobnejšie

Správa o činnosti organizácie SAV

Správa o činnosti organizácie SAV Príloha D Údaje o pedagogickej činnosti organizácie Semestrálne prednášky: Názov semestr. predmetu: Dejiny národov a národnostných menšín Názov semestr. predmetu: Dejiny Slovenska 19. a 20. storočie Názov

Podrobnejšie

KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: Ročník Číslo 207. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minim

KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: Ročník Číslo 207. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minim KOMODITNÉ NOVINY Dátum vydania: 14.06.2016 Ročník 3 2016 Číslo 207. Cena 0,- Eur Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditných trhoch: Včerajšie Minimum: 168,50 /t Včerajšie Maximum: 171,25 /t (uvádzané

Podrobnejšie

Koncepcia a trendy rozvoja obnoviteľných zdrojov energie na báze biomasy v Prešovskom a Košickom kraji

Koncepcia a trendy rozvoja obnoviteľných zdrojov energie na báze biomasy v Prešovskom a Košickom kraji ENEF BB 2010 Využitie potenciálu ONE alternatíva pre znevýhodnené regióny Matej Polák-Martin Grejták-Dušan Blaško EU v Bratislave Ľudstvo vstúpilo do energetickej éry, ktorú charakterizuje: Inovovaná stratégia

Podrobnejšie

Postoj MSP k eko-inovaciam_2011

Postoj MSP k eko-inovaciam_2011 Postoj malých a stredných podnikov v SR k eko-inováciám Spracované na základe výsledkov Bleskového prieskumu Eurobarometra č. 315 Attitudes of European entrepreneurs towards eco-innovation, ktorého zadávateľom

Podrobnejšie

Bez nadpisu

Bez nadpisu Odbor kvality vôd a environmentálnej politiky BVS a.s. Pitná voda -strategická komodita štátu, alebo základné ľudské právo? Teória a prax Ing. Alena Trančíková SMERNICA 2000/60/ES EURÓPSKEHO PARLAMENTU

Podrobnejšie

Pressemitteilung

Pressemitteilung Tlačová správa 11. november 2014 Henkel potvrdzuje ciele na rok 2014 s vyššou očakávanou maržou EBIT Napriek zložitým trhovým podmienkam spoločnosť Henkel zaznamenala presvedčivé výsledky za tretí štvrťrok

Podrobnejšie

Sme pripravení na starnutie obyvateľstva? Dopady starnutia na trh práce a dlhodobú starostlivosť

Sme pripravení na starnutie obyvateľstva?  Dopady starnutia na trh práce a dlhodobú starostlivosť Sme pripravení na starnutie obyvateľstva? Dopady starnutia na trh práce a dlhodobú starostlivosť Ing. Eduard Heger Poslanec NR SR Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Pripravenosť a najväčšie dopady:

Podrobnejšie

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019

Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Slovenská akadémia vied Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV Bratislava 2019 Analýza finančnej podpory a scientometrických výstupov SAV I. Výskum a vývoj (VaV) na Slovensku a vo

Podrobnejšie

Národné projekty implementované SAŽO v rámci OPKŽP (2014 – 2020)

Národné projekty implementované SAŽO v rámci OPKŽP (2014 – 2020) Národné projekty implementované SAŽP v rámci OPKŽP (2014 2020) Aktivita sa realizuje v rámci národného projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného

Podrobnejšie

GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY ÚNIE TEMATICKÉ ODDELENIE B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA REGIONÁLNY ROZVOJ ÚLOHA REGIONÁLNEJ POLITIKY

GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY ÚNIE TEMATICKÉ ODDELENIE B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA REGIONÁLNY ROZVOJ ÚLOHA REGIONÁLNEJ POLITIKY GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY ÚNIE TEMATICKÉ ODDELENIE B: ŠTRUKTURÁLNA A KOHÉZNA POLITIKA REGIONÁLNY ROZVOJ ÚLOHA REGIONÁLNEJ POLITIKY PRI RIEŠENÍ VPLYVU ZMENY KLÍMY V NAJVZDIALENEJŠÍCH

Podrobnejšie

Odkiaľ a kam kráča slovenská demografia po roku 1993

Odkiaľ a kam kráča slovenská demografia po roku 1993 Odkiaľ a kam kráča slovenská demografia po roku 1993 B. Bleha, B. Šprocha, B. Vaňo Květnová konference ČDS 2018, Brno Kde sme boli v roku 1993? Plusy Československá tradícia Dobré kontakty na českú demografiu

Podrobnejšie

Trh výrobných faktorov

Trh výrobných faktorov Trh VF - pokračovanie ZE PI Prednáška 5. Trh práce pri pružných mzdách Pružné mzdy Mzdová sadzba (W) S L W E D L C Dobrovoľne nezamestnaní Zamestnaní L* Pracovná sila (L) Trh práce pri nepružných mzdách

Podrobnejšie

Teritoriálna stabilita súčasných štátov stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy

Teritoriálna stabilita súčasných štátov stredovýchodnej a juhovýchodnej Európy Geopolitický vývoj sveta 1945-2000 doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD. B1-548 konzultačné hodiny: utorok, streda 12:15 13:00 Zdroje a odporúčaná literatúra: prednášky - Gurňák (študijný materiál bude zverejnený

Podrobnejšie

Ekon Supply of labour by John Pencavel

Ekon Supply of labour by John Pencavel Labour supply of men by John Pencavel Prednáša: V. Kvetan (EÚ SAV) Obsah kapitoly Úvod Empirické regulácie Trendy v pracovnom správaní Cross sekčné odchýlky v pracovnom správaní Koncepčný rámec Kanonický

Podrobnejšie

Dopyt po vzdelaní

Dopyt po vzdelaní Dopyt po vzdelaní 1. Úloha vzdelania v ekonomike Aký je prínos vzdelania k produktu ekonomiky? Ako sa mení dopyt po vzdelaní v súvislosti s ekonomickým rastom? Aká je nahraditeľnosť vzdelaných pracovníkov

Podrobnejšie

Marketingový mix: - komunikácia, komunikačné kanály - distribúcia, distribučné  kanály

Marketingový mix:  -  komunikácia, komunikačné kanály - distribúcia, distribučné  kanály MARKETINGOVÝ MIX: - KOMUNIKÁCIA, KOMUNIKAČNÉ KANÁLY - DISTRIBÚCIA, DISTRIBUČNÉ KANÁLY CENA V oblasti vkladových produktov rozlišujeme dva druhy ceny: úroky poskytnuté vkladateľom poplatky Cenová politika

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Nové trendy v oblasti BOZP (alebo kam kráča BOZP?) Príspevok na seminár: Zdravé pracoviská- dobré pre teba. Dobré pre podnik. Košice, 17.4.2013 RNDr. Miroslava Kordošová, PhD. Nové trendy v oblasti BOZP

Podrobnejšie

TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a

TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a TÉMA: VETERNÁ ERÓZIA METODICKÉ POZNÁMKY CIELE Žiaci si majú osvojiť pojem veterná erózia. majú spoznať jeden z princípov stanovovania prašného spadu a to zachytávaním prachu, ktorý sedimentuje vplyvom

Podrobnejšie

Microsoft Word - PROGRAM ROZVOJA VIDIEKA-1

Microsoft Word - PROGRAM ROZVOJA VIDIEKA-1 PROGRAM ROZVOJA VIDIEKA: Aktuálny prehľad grantových výziev- júl 2015 Opatrenie Aktivita Oprávnenosť Uzávierka Suma 4.1 Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov 4.2 Podpora pre investície na

Podrobnejšie

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu

Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupu Hospodárska prognóza zo zimy 2016: Zvládanie nových výziev Brusel 4. február 2016 Európska komisia - Tlačová správa Európske hospodárstvo teraz vstupuje už do štvrtého roku oživenia, pričom rast poháňanýnajmä

Podrobnejšie

WALLMAPU

WALLMAPU WALLMAPU DOMINIK JAKUBOV 2018/2019 Obsah Poloha Ohraničenie Povrch Regióny Vlajka Mapuche Liečivá sila Machi Vojna Arauco Argentínska a Čílska okupácia Súčasnosť Zdroje Poloha Kontinent: Južná Amerika

Podrobnejšie

0519_husar

0519_husar Podpora OZE zo strany regionálnej samosprávy stratégia využívania OZE v Košickom kraji a jej implementácia Potenciál OZE vkošickom samosprávnom kraji Druh OZE Celkový potenciál Technický potenciál PJ TWh

Podrobnejšie

Nadpis/Titulok

Nadpis/Titulok Mesačný bulletin NBS, október 2017 Odbor ekonomických a menových analýz Zhrnutie V eurozóne priaznivý vývoj ukazovateľov ekonomickej aktivity i predstihových indikátorov naznačuje relatívne slušný rast

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 EKONOMIKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY doc. Ing. Tomáš Dudáš, PhD. Ing. Martin Grančay, PhD. slobodná trhová ekonomika (okolo 90% HDP tvorí súkromný sektor) malá ekonomika (HDP v r. 2017 170 mld. USD PPP 69. miesto)

Podrobnejšie

The Climate Mystery - Sprievodca kapitolami Kapitola 1 Strana 1

The Climate Mystery - Sprievodca kapitolami Kapitola 1 Strana 1 The Climate Mystery - Sprievodca kapitolami Kapitola 1 Strana 1 Vypracoval Sponzori Slovenský partner Strana 2 Kapitola 1 Všeobecná akademická téma Migrácia zvierat spôsobená klimatickými zmenami a zmenami

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Poskytovatelia platobných služieb a nebankoví poskytovatelia úverov.pptx

Microsoft PowerPoint - Poskytovatelia platobných služieb a nebankoví poskytovatelia úverov.pptx Stretnutie vedenia Národnej banky Slovenska s predstaviteľmi poskytovateľov platobných služieb a nebankových poskytovateľov úverov v Slovenskej republike Bratislava, 30. máj 2018 Obsah 1. Trendy a riziká

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Priebeh a súčasný stav národného projektu 2014-2015 Poprad 29. máj, 2015 MICHAL KUBO Riaditeľ Popis projektu Projekt nie je na Slovensku novinkou Funguje od roku 2002 ako iniciatíva mimovládnej organizácie

Podrobnejšie

Demanova studia

Demanova studia Tržná a finančná analýza uskutočniteľnosti pre projekt apartmánového domu v Demänovej, Liptovský Mikuláš Vypracované: Enright Development s.r.o. Leškova 16, Bratislava 811 04, Tel. +421 904 878 299 OBSAH

Podrobnejšie

Inflácia Nezamestnanosť

Inflácia Nezamestnanosť Inflácia Ekonomický cyklus Inflácia dlhodobý rast cenovej hladiny tovarov a služieb Zmena cien jednotlivých tovarov a služieb Zmena cenovej hladiny Zmena celkovej úrovne cien tovarov a služieb, ktoré sa

Podrobnejšie

(Microsoft PowerPoint - Kijovska [Re\236im kompatibility])

(Microsoft PowerPoint - Kijovska [Re\236im kompatibility]) Využitie ekotoxikologických metód pre hodnotenie kvality pitnej vody L. Kijovská Výskumný ústav vodného hospodárstva, Bratislava Ekotoxikológia Ekotoxikológia môže byť definovaná ako oblasť vedy, ktorá

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Študijný program RASTLINY V ŽIVOTNOM PROSTREDÍ ANOTÁCIA stručná charakteristika Štúdium v programe Rastliny v životnom prostredí v rámci U3V ponúka študujúcim informácie o funkciách rastlín a vegetácie

Podrobnejšie

Fenológia viniča hroznorodého (Vitis vinifera L

Fenológia viniča hroznorodého (Vitis vinifera L Fenológia viniča hroznorodého (Vitis vinifera L.) v podmienkach meniacej sa klímy na Slovensku Phenology of grapevine in conditions of changing climate in Slovakia Bernáth, S. 1 - Šiška, B. 2 - Magdová,

Podrobnejšie

media briefing ADfinal

media briefing ADfinal Via Campesina European Coordination CEPTA Centrum pre trvaloudržateľné Nový výskum odhaľuje zaberanie pôdy v rozvojových krajinách štátmi EÚ December 2008 Zhrnutie Európska únia (EÚ) využíva každoročne

Podrobnejšie

Microsoft Word - SP_7_Bc_pravo_denna_forma_III.6_Odporucany_studijny_plan_17oktober2018.rtf

Microsoft Word - SP_7_Bc_pravo_denna_forma_III.6_Odporucany_studijny_plan_17oktober2018.rtf ŠTUDIJNÝ PROGRAM BAKALÁRSKEHO ŠTÚDIA AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 DENNÁ FORMA ŠTÚDIA I. rok bakalárskeho štúdia, denná forma Predmety 1. semester Kredity Základy právnického vzdelávania 10/0 POVINNÉ PREDMETY

Podrobnejšie

Monitoring kvality povrchových vôd Slovenskej republiky

Monitoring kvality povrchových vôd Slovenskej republiky Monitorovanie stavu útvarov povrchových vôd, podzemných vôd a chránených území Róbert CHRIAŠTEĽ Slovenský hydrometeorologický ústav RSV stav implementácie v podmienkach SR Rajecké Teplice 25-26 Apríl 2006

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint ZSE Drive Vitajte v e-mobilite Čistá Mobilita 21.11.2018 E.ON Group / ZSE Skúsenosti silnej európskej skupiny E.ON E.ON Group v EÚ krajinách s viac ako 350 mil. obyvateľmi >100.000 nabíjacích staníc 300

Podrobnejšie

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie.

Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Informovanie, interpretácia, sprístupnenie. Stratégia Európskej environmentálnej agentúry 2009 2013 Stratégia EEA 2009 2013 Stratégia agentúry EEA načrtáva naše plány na nasledujúcich päť rokov. Je navrhnutá

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vízia a stratégia rozvoja SR do roku 2030 máj 2019 Prečo potrebujeme víziu a stratégiu? Globálne výzvy neobchádzajú ani Slovensko. Slovenská spoločnosť musí čeliť zásadným demografickým zmenám a zmene

Podrobnejšie

Krajské kolo geografickej olympiády pre stredné školy

Krajské kolo geografickej olympiády pre stredné školy Kategória Počet bodov Geografická olympiáda pre stredné školy, 46. ročník, školský rok 2017/2018, celoslovenské kolo, kategória A, B, Z; časť vedomostný test, riešenia Meno a priezvisko Škola a trieda

Podrobnejšie

Analýza sociálnych sietí Geografická lokalizácia krajín EU

Analýza sociálnych sietí  Geografická lokalizácia krajín EU Analýza sociálnych sietí Geografická lokalizácia krajín EU Ekonomická fakulta TU v Košiciach 20. februára 2009 Vzt ahy medzi krajinami - teória grafov Doterajšie riešenia 1 problém farbenia grafov (Francis

Podrobnejšie

V mesiaci december 2013 bola internetová populácia na Slovensku v počte užívateľov. Užívatelia uskutočnili celkovo zobra

V mesiaci december 2013 bola internetová populácia na Slovensku v počte užívateľov. Užívatelia uskutočnili celkovo zobra 12 2013 V mesiaci december 2013 bola internetová populácia na Slovensku v počte 3 257 696užívateľov. Užívatelia uskutočnili celkovo 1 834 443 782zobrazení z toho približne570 miliónov z mobilných zariadení.

Podrobnejšie

Microsoft Word - HoreckaHrvol.doc

Microsoft Word - HoreckaHrvol.doc DLHODOBÝ CHOD VYBRANÝCH CHARAKTERISTÍK VLHKOSTI VZDUCHU V OBLASTI PODUNAJSKEJ A VÝCHODOSLOVENSKEJ NÍŽINY V. Horecká 1, J. Hrvoľ 2 1 Slovak Hydrometeorological Institute Bratislava, Slovak Republic e-mail:

Podrobnejšie

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU

Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Meno: Škola: Ekonomická olympiáda 2017/2018 Test krajského kola SÚŤAŽ REALIZUJE PARTNERI PROJEKTU Ekonomická olympiáda Test krajského kola 2017/2018 Pokyny pre študentov: Test obsahuje štyri časti. Otázky

Podrobnejšie

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Slovenská agentúra životného prostredia Výskumný ústav vodného hospodárstva vás pozývajú na med

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Slovenská agentúra životného prostredia Výskumný ústav vodného hospodárstva vás pozývajú na med Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky Slovenská agentúra životného prostredia Výskumný ústav vodného hospodárstva vás pozývajú na medzinárodnú konferenciu organizovanú v rámci podujatí

Podrobnejšie

EN

EN RADA EURÓPEJ ÚNIE V Bruseli 14. júna 2011 (OR. en) 10692/11 Medziinštitucionálny spis: 2011/0067 (NLE) FISC 71 LEGISLATÍVNE AKTY A INÉ PRÁVNE AKTY Predmet: VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE RADY, ktorým sa Švédsku

Podrobnejšie

Microsoft Word - pe453195_sk.doc

Microsoft Word - pe453195_sk.doc GENERÁLNE RIADITEĽSTVO PRE VNÚTORNÉ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCIA C: PRÁVA OBČANOV A ÚSTAVNÉ VECI OBČIANSKE SLOBODY, SPRAVODLIVOSŤ A VNÚTORNÉ VECI Rámcové rozhodnutie Rady o boji proti organizovanej trestnej

Podrobnejšie

PREHĽAD PROJEKTOV RIEŠENÝCH V ROKU 2013

PREHĽAD PROJEKTOV RIEŠENÝCH V ROKU 2013 PREHĽAD PROJEKTOV RIEŠENÝCH V ROKU Projekt 7. RP EÚ FP-SSH- 2011-1 Názov Prosperita, blahobyt a práca pre Európu/WWWpreEurópu, Úloha riešená EU v Bratislave: Blahobyt a multikriteriálna analýza 2012-2016

Podrobnejšie

Microsoft Word - december.doc

Microsoft Word - december.doc Slovenský hydrometeorologický ústav AGROMETEOROLOGICKÉ A FENOLOGICKÉ INFORMÁCIE VÝCHODOSLOVENSKÝ REGIÓN DECEMBER 2009 Číslo: 12 Kraj: Košický a Prešovský Obsah 1. Agrometeorologické charakteristiky 1.1

Podrobnejšie

Rada Európskej únie V Bruseli 17. októbra 2016 (OR. en) 13342/16 VÝSLEDOK ROKOVANIA Od: Generálny sekretariát Rady Dátum: 17. októbra 2016 Komu: Deleg

Rada Európskej únie V Bruseli 17. októbra 2016 (OR. en) 13342/16 VÝSLEDOK ROKOVANIA Od: Generálny sekretariát Rady Dátum: 17. októbra 2016 Komu: Deleg Rada Európskej únie V Bruseli 17. októbra 2016 (OR. en) 13342/16 VÝSLEDOK ROKOVANIA Od: Generálny sekretariát Rady Dátum: 17. októbra 2016 Komu: Delegácie ENV 660 CLIMA 140 AGRI 553 IND 213 PROCIV 69 RELEX

Podrobnejšie

Microsoft Word - apxi-52.doc

Microsoft Word - apxi-52.doc FAKTORY DIFERENCIÁCIE HOSPODÁRSKEHO VÝSLEDKU DRUŽSTIEV AKO FORMY PODNIKANIA FACTORS OF DIFFERENTIATION OF ECONOMIC PROFIT OF COPERATIVES ANOTÁCIA Marek DVOŘÁK The negative development of the economic profit

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Možnosti financovania vodozádržných opatrení v mestách a v obciach v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia Udržateľné mestá v kontexte zmeny klímy 16. októbra 2018 Bratislava Prioritná

Podrobnejšie

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 28.04.2010 Článok spočíva v predstavení a opísaní algoritmu

Podrobnejšie

Trvalo udržateľný rozvoj O viacrozmernom svete okolo nás

Trvalo udržateľný rozvoj O viacrozmernom svete okolo nás Trvalo udržateľný rozvoj O viacrozmernom svete okolo nás Koľko prepojení sme našli? A našli sme všetky? Myslíte si, že sú niektoré prepojenia významnejšie než iné? Ak áno, ktoré? A prečo? Akým spôsobom

Podrobnejšie

Snímek 1

Snímek 1 Zákon SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení Zákon SNR č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave Zákon SNR č. 401/1990 Zb. o meste Košice Zákon SNR č. 357/2001 Zb. o ochrane verejného

Podrobnejšie

INTERPOLIS 2016

INTERPOLIS 2016 Interpolis OZ, Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, Centrum krízového riadenia, Právnicka fakulta Univerzity Mateja Bela a Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila

Podrobnejšie

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom dokumente podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní

Podrobnejšie

Prezentacia - Biotechnicke inovacie pri vyuziti dazdovej vody v meste Zvolen

Prezentacia - Biotechnicke inovacie pri vyuziti dazdovej vody v meste Zvolen BIOTECHNICKÉINOVÁCIE PRI VYUŽITÍ DAŽĎOVEJ VODY V MESTE ZVOLEN OTVÁRACIA KONFERENCIA TECHNICKÁ UNIVERZITA VO ZVOLENE 13. 11. 2014 PROJEKT A PROGRAM PROJEKT Názov: Číslo: Cieľ: Biotechnickéinovácie pri využití

Podrobnejšie

Microsoft Word - Li-Fraumeni syndrom.docx

Microsoft Word - Li-Fraumeni syndrom.docx VAŠA DNA ANALÝZA Čo je Li- Fraumeni syndróm? Syndróm Li-Fraumeni je vrodené autozomálne dominantné ochorenie. Vzniká najčastejšie na podklade mutácie génu TP53. Charakteristickým prejavom syndrómu je vznik

Podrobnejšie

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce

Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce Obyce na roky 2003 2013 DODATOK č. 1 - rozvoj bývania Obyce 2011 1. Analýza hospodárskeho rozvoja obce - doplnenie a/ sociálno ekonomická analýza Časť :

Podrobnejšie

Microsoft Word Riešenie PRAX A

Microsoft Word Riešenie PRAX A RIEŠENIE A HODNOTENIE PRAKTICKÝCH ÚLOH Z ANALYTICKEJ CHÉMIE Chemická olympiáda kategória A 47. ročník školský rok 2010/2011 Celoštátne kolo Pavol Tarapčík Ústav analytickej chémie, Fakulta chemickej a

Podrobnejšie

Microsoft Word - SP_7_Bc_pravo_externa_forma_III.6_Odporucany_studijny_plan_17oktober rtf

Microsoft Word - SP_7_Bc_pravo_externa_forma_III.6_Odporucany_studijny_plan_17oktober rtf ŠTUDIJNÝ PROGRAM BAKALÁRSKEHO ŠTÚDIA AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 EXTERNÁ FORMA ŠTÚDIA I. rok bakalárskeho štúdia, externá forma Predmety 1. semester Kredity Základy právnického vzdelávania 10 POVINNÉ PREDMETY

Podrobnejšie

ZET

ZET Všeobecná ekonomická teória VET cvičenie 1.1 budova FRI, miestnosť č.rb212 zuzana.stanikova@fri.uniza.sk Materiály: https://kmme.fri.uniza.sk/index.php/za mestnanci/zuzanastanikova/vseobecna-ekonomickateoria-stanikova/

Podrobnejšie

Článok KM

Článok KM Ž I L I N S K Á U N I V E R Z I T A V Ž I L I N E F A K U L T A Š P E C I Á L N E H O I N Ž I N I E R S T V A KRÍZOVÝ MANAŽMENT 1/2013 ENVIRONMENTÁLNE ASPEKTY GLOBÁLNYCH BEZPEČNOSTNÝCH HROZIEB ENVIRONMENTAL

Podrobnejšie

Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a po

Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a po Informácie o nákladoch a poplatkoch za službu mfondy Supermarket podielových fondov V tomto dokumente predstavujeme predpokladané celkové náklady a poplatky vznikajúce pri službe mfondy Supermarket podielových

Podrobnejšie

Kontrola Palivá sro

Kontrola  Palivá sro Kontrolná činnosť SIŽP zameraná na dodržiavanie ustanovení zákona č. 286/2009 Z.z. o fluórovaných skleníkových plynoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 19.6.2018 Ing.

Podrobnejšie

Využitie moderných meracích technológií na hodnotenie kvality tlače

Využitie moderných meracích technológií na hodnotenie kvality tlače REPRODUKOVATEĽNOSŤ FARIEB FAREBNEJ FOTOGRAFIE KODAK A FUJI Katarína Kianicová - Vladimír Bukovský Metodika: 1. Počítačový návrh na prípravu modelovej farebnej fotografie pozostával z doplnkových farieb.

Podrobnejšie

Vzor grafické úpravy příspěvku pro WASTE FORUM

Vzor grafické úpravy příspěvku pro WASTE FORUM LCA analýza uhlíkovej stopy na čistiarni odpadových vôd Mária DUBCOVÁ, Ivona ŠKULTÉTYOVÁ, Ivana MARKO, Michal HOLUBEC Katedra zdravotného a environmentálneho inžinierstva, Slovenská technická univerzita

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

SANTE/11616/2018-EN ANNEX Rev, 1

SANTE/11616/2018-EN ANNEX Rev, 1 EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 3. 5. 2019 C(2019) 3211 final ANNEXES 1 to 4 PRÍLOHY k DELEGOVANÉMU NARIADENIU KOMISIE (EÚ) /, ktorým sa dopĺňa smernica Európskeho parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokiaľ ide o

Podrobnejšie

Kazuistika 1

Kazuistika 1 Liečba idiopatickej membránovej GN Adrián Okša LF SZU Bratislava Membránová GN najčastejšia príčina nefrotického syndrómu u dospelých v Európe incidencia 5-10/milión obyv./rok primárna (idiopatická) 60-80

Podrobnejšie

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com

Blood Glucose Monitoring System Copyright Ascensia Diabetes Care Holdings AG. All rights reserved. diabetes.ascensia.com Používanie Mojich charakteristických vzorov s aplikáciou CONTOUR DIABETES Zmeny v liečbe, diéte alebo cvičení konzultujte vždy vopred s Vašim lekárom. Funkcia Moje charakteristické vzory identifikuje špecifické

Podrobnejšie

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup

Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Cvičenie I. Úvodné informácie, Ekonómia, Vedecký prístup Úvodné informácie k štúdiu - cvičenia 2 semestrálne písomky (25 b, v 7. a 11. týždni, cvičebnica) Aktivita (max 10 b za semester, prezentácie, iné)

Podrobnejšie

Microsoft Word - HANDZAK.DOC

Microsoft Word - HANDZAK.DOC HODNOTENIE BÚROK NA VÝCHODNOM SLOVENSKU V 24. JÚNA 2000 A 8. JÚLA 2000 EVALUATION OF THUNDERSTORMS IN THE EAST SLOVAKIA ON JUNE 24 TH AND JULY 8 TH, 2000, Š. Slovak Hydrometeorological! " Telephone: (++421

Podrobnejšie

Teplate_analyza_all

Teplate_analyza_all Firma VZOR Finančná analýza spoločnosti Jún 2014 1. Základné informácie o spoločnosti IČO: 11111111 DIČ: 22222222 Právna forma: Dátum vzniku: Sídlo: spoločnosť s ručením obmedzeným 8. novembra xxxx xxxxx

Podrobnejšie

ODBORNÝ PROGRAM streda Majstrovstvá Slovenska žiakov SOŠ v strechárskych remeslách Coneco 2015 s medzinárodnou účasťou Organizá

ODBORNÝ PROGRAM streda Majstrovstvá Slovenska žiakov SOŠ v strechárskych remeslách Coneco 2015 s medzinárodnou účasťou Organizá ODBORNÝ PROGRAM streda 25. 3. 2015 9.00 17.00 Majstrovstvá Slovenska žiakov SOŠ v strechárskych remeslách Coneco 2015 s medzinárodnou účasťou Organizátor: Cech strechárov Slovenska Súťažné centrum hala

Podrobnejšie

SANTE/10915/2016-EN Rev. 2

SANTE/10915/2016-EN Rev. 2 EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 4. 9. 2017 C(2017) 5467 final DELEGOVANÉ NARIADENIE KOMISIE (EÚ) / z 4. 9. 2017, ktorým sa stanovujú vedecké kritériá určovania vlastností narúšajúcich endokrinný systém podľa

Podrobnejšie

Vykonávacie rozhodnutie Komisie z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti po

Vykonávacie rozhodnutie Komisie z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti po C 153/12 Úradný vestník Európskej únie 24.5.2011 VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE KOMISIE z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti potravín

Podrobnejšie

AKO SA VYHNÚŤ CHYBÁM PRI OBNOVE PLOCHÝCH STRIECH Ing. Peter MALYCH, PhD. STAVMIX plus, s.r.o.

AKO SA VYHNÚŤ CHYBÁM PRI OBNOVE PLOCHÝCH STRIECH Ing. Peter MALYCH, PhD. STAVMIX plus, s.r.o. AKO SA VYHNÚŤ CHYBÁM PRI OBNOVE PLOCHÝCH STRIECH Stav plochých striech bytových domov nízka a nepostačujúca úroveň tepelnej ochrany vysoká poruchovosť hydroizolácií Zateplenie strechy tepelná ochrana zníženie

Podrobnejšie