Microsoft PowerPoint - Brazdovic.ppt

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Microsoft PowerPoint - Brazdovic.ppt"

Prepis

1 Stratégia politiky výživy v potravinárstve Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky Ing. Ladislav Brazdovič, CSc., Ing. Zuzana Bírošová, CSc.

2 Význam potravinovej a výživovej politiky Stratégia rozvoja spoločnosti v Slovenskej republike musí akceptovať previazanie a zosúladenie troch rezortných stratégií: - potravinárstva a výživy, - zdravia, - a environmentálnej. To sú tri prierezové oblasti, ktoré podstatne ovplyvňujú úroveň, kvalitu zdravia a život človeka.

3 Potraviny a výživa Človek Zdravie Životné prostredie

4 Stratégia výživy z pohľadu rezortu pôdohospodárstva vychádza z rešpektovania záujmov obyvateľov Slovenska a jej cieľom je zabezpečiť dostupnosť bezpečných, kvalitných a zdravotne bezchybných potravín vhodných na uspokojovanie výživových potrieb, a to pri súčasnom zlepšovaní ponuky a nutričného zloženia potravín. V stratégii je zdôraznená úloha zvyšovania podielu takých potravín môžu pôsobiť pozitívne po konzumácii a preventívne na znižovanie výskytu neprenosných ochorení, úmrtnosti a celkové posilňovania zdravia. Na naplnenie stratégie si rezort pôdohospodárstva vytýčil šesť strategických cieľov a príslušné návrhy opatrení, ktoré pokrývajú oblasti: legislatívy, podpory, inovácie, vedy a informovanosti.

5 I. Aktívne pôsobenie v oblasti legislatívnych nástrojov v SR i EÚ a presadzovanie prvkov na zlepšenie výživy. II. Podpora projektov: inovácie v smere zlepšovania výživových hodnôt potravín a nové potravinárske technológie, program Školské mlieko a ovocie, zvyšovania produkcie rýb a ich spracovania; produkcia ovocia a zeleniny; ekologické poľnohospodárstvo a výroba biopotravín; aktivity producentov s výživovým zameraním v celej potravinovej vertikále. III. Kontrola bezpečnosti a výživového zloženia a označovania potravín, vrátane výživových a zdravotných tvrdení, ktoré musia vychádzať z vedeckých poznatkov. IV. Preventívne pôsobenie a predvídanie rizík proti hrozbám z potravín, ako sú napr. mikrobiologická kontaminácia, aditíva, potraviny z geneticky manipulovaných organizmov, nanotechnológie atď. V. Zvyšovanie informovanosti spotrebiteľov a podpora otvoreného prístupu ku všetkým dostupným výživovým informáciám aj na internetových stránkach;

6 propagácia výživovo vyvážených a zdraviu prospešných potravín, využívanie databanky zloženia potravín, ako vedecky podloženého zdroja údajov, informácia spotrebiteľov o správnom rozhodovaní pri výbere potravín a ich množstva, a to v nadväznosti na nutričnú skladbu, vplyv výživy na zdravie a pozitívne pôsobenie výživovo vhodných potravín (napr. so zníženým podielom soli, vajec, živočíšnych tukov a zvýšeným podielom ovocia, strukovín a celozrnných obilnín), rozšírenie komunikácie a spolupráce so záujmovými, profesnými združeniami a neziskovými organizáciami s cieľom zvýšenia produkcie nutrične hodnotných a zdravotne bezpečných potravín určených aj pre vybrané skupiny obyvateľstva informácia spotrebiteľov o správnom rozhodovaní pri výbere druhu potraviny a jej množstva a to v nadväznosti na nutričnú skladbu; vplyv výživy na zdravie a pozitívne pôsobenie výživovo vhodných potravín (napr. so zníženým podielom soli, vajec, živočíšnych tukov a zvýšeným podielom ovocia, strukovín a celozrnných obilnín), rozšírenie komunikácie a spolupráce so záujmovými, profesnými združeniami a neziskovými organizáciami s cieľom zvýšenia produkcie nutrične hodnotných a zdravotne bezpečných potravín určených aj pre vybrané skupiny obyvateľstva.

7 HLAVNÉ ODPORÚČANIA PRE POTRAVINÁRSKY PRIEMYSEL VO VZŤAHU K STRATÉGII VÝŽIVY 1. Prevažne vyrábať potraviny so zníženým obsahom energie, resp. priamo nízkoenergetické výrobky. 2. Zachovávať vysokú nutričnú hodnotu surovín, uplatňovať šetrné výrobné technologické operácie, prípadne uplatniť obohacovanie a fortifikáciu výrobkov opodstatnenými nutraceutikami (deficitnými v príjme obyvateľstva). 3. Dodržiavať zásadu minimalizácie obsahu aditívnych látok v inovovaných potravinách. 4. Prísne zachovávať hygienickú bezpečnosť výrobkov z hľadiska nutričného, mikrobiologického a toxikologického. 5. Vyrábať ucelené súbory potravín cielene určené vymedzeným skupinám obyvateľov, vrátane výrobkov pre liečebnú výživu. 6. Voliť moderné obaly esteticky príťažlivé, zdravotne bezpečné a funkčne zachovávajúce senzorické vlastnosti a predlžujúce trvanlivosť výrobkov.

8 Zníženie energetickej hodnoty výrobkov možno dosiahnuť najmä zníženým obsahom: tuku, sacharózy, alkoholu. Náhrady tukov Náhrady na báze polysacharidov, popri náhrade tuku sa využíva ich schopnosť viazať vodu a sú tiež stabilizujúcim prostriedkom. Patria sem: rôzne druhy škrobov a ich modifikácie (chemické a enzymatické), dextríny, maltodextríny, pektín, deriváty celulózy, karagénan, rastlinné gumy (arabská, karobová, guarová). Špecifické bielkovinové prípravky znižujú obsah tuku, uplatnením povrchovoaktívneho účinku emulgačného, peno - a gélotvorného; zvyšujú nutričnú hodnotu prívodom bielkovín. Sú to najmä sójové bielkoviny vo forme múk, koncentrátov a izolátov, pšeničné bielkoviny, mliečne bielkoviny (sušené mlieko, kazeináty, srvátkové bielkoviny). Používa sa aj vaječná bielkovina (albumín), kde 1g bielkoviny a 2g vody nahradia 3g tuku. Modifikované tuky používajú sa najmä ako emulgátory, umožňujú nahradiť časť tukov energeticky menej hodnotnými tukovými analógmi, ktoré sú čiastočne strávitelné, alebo vôbec nie, umožňujú tiež náhradu tuku vodou. Najviac sa používajú mono- a diacylglyceroly vyšších mastných kyselín, najmä kyseliny olejovej, palmitovej a stearovej. Uplatňujú sa i polyestery vyšších mastných kyselín so sacharózou, majú vlastnosti bežných tukov, ale sú nestráviteľné. Tieto estery sacharidov sa používajú najmä ako emulgátory.

9 Náhrady sacharidov Používané nízkoenergetické sladidlá si zväčša vyžadujú uplatnenie príslušných plnidiel a stabilizátorov - pri snahe o vysokú senzorickú hodnotu a dostatočnú trvanlivosť potravinárskych výrobkov. Umelé sladidlá náhrada sacharózy sa uplatňujú ako súčasť liečebnej výživy (diéty redukčné a diabetické) i nízkoenergetických požívatín, s cieľom znížiť spotrebu cukru - obmedziť tým prevalenciu obezity a ďalších civilizačných malnutrícií. Sú to najmä sacharín, acesulfám K, z látok prírodného pôvodu sorbitol, xylitol, manitol; sladké aminokyseliny dipeptid aspartám, laktitol, hesperidín, neohesperidín, thaumatín a iné. Dôležitý je výber látok najlepšie vyhovujúcich pre danú potravinovú komoditu a spĺňajúcich pritom podmienky technologickej vhodnosti a zdravotnej bezpečnosti. Všeobecné zníženie spotreby alkoholu Je možné dosiahnuť znížením obsahu alkoholu v destilátoch (30 23%), v pive - nízkoalkoholické (4 2%) a vo vínach stolových (na 7 5%), čo je významné v rámci prevencie obezity, ale i dyslipidémií a pečeňových ochorení. Objemovo významná sa javí výroba nízkoenergetických potravín a tiež výrobkov so zníženou energetickou hodnotou v priemysle mäsovom, mliekárenskom, mlynskopekárenskom a nealkoholických nápojov.

10 Niektoré konkrétne odporúčania ako informácia pre manažment o žiaducich nových smeroch vo výžive a na prijatie kvalifikovaných opatrení smerom k vytvoreniu podmienok pre predpokladané zmeny spotrebiteľského dopytu Mliekarenský priemysel: nízkoenergetické výrobky, ako napr. beztukový tvaroh, rôzne termixy so zníženým obsahom energie, v kombinácii s ovocnými alebo zeleninovými prídavkami, prírodné syry s maximálnym obsahom 20% tuku v sušine, väčší sortiment jogurtov a ďalších kyslomliečnych výrobkov s priemerným obsahom 1,0% tuku a ďalších nových sladených a kyslých mliečnych nápojov, rôznych zákvasov, zákysov, kefíru, acidofilných mliek a iných kyslomliečnych produktov s probiotickými kultúrami a prebiotickými zložkami (inulín a iné zdroje vlákniny) a pod. vyššia výroba mlieka so zníženým obsahom tuku a delaktózované mlieko. Výroba detskej výživy na báze: sušeného mlieka typu instant, ovocia a zeleniny, netučného mäsa. Mäsospracujúci priemysel: výrobky s radikálnym znížením obsahu skrytého tuku, výrobky z hydiny, najmä kurčiat a moriek s nízkym obsahom tuku, ryby a rybie výrobky.

11 Tukový priemysel: výrobky rastlinných jedlých tukov s minimálnym obsahom trans izomérov mastných kyselín jednodruhových margarínov (slnečnicový, podzemnicový, kukuričný a pod.), ktoré sa vyznačujú viacnásobným obsahom nenasýtených mastných kyselín, nízkoenergetické margaríny a nátierky s použitím lecitínu, monoglycerolov a bielkovín, plastické margaríny, roztierateľné v širokom teplotnom pásme, jedlé oleje s obsahom 3 6 % rastlinných sterolov (sitosterol, stigmasterol), obohatené vitamínom A a E. Mlynsko - pekárenský priemysel: výrobky na báze celozrnných a tmavých múk, pekárenské výrobky zo pseudocereálií a výrobky, pre tzv. bezlepkovú diétu, výrobky obohacované vitamínmi B-komplexu, mliekom a sójou pri súčasnom znižovaní obsahu tuku v pečive (o %), cukrárenské výrobky so zníženým obsahom cukru a to v kombinácii s inými sladidlami, napr. fruktózou, sorbitom alebo xylitolom a najmä s podstatným prídavkom nízkoenergetických a chuťove atraktívnych rôznych druhov ovocného želé. Nealkoholické nápoje: nízkoenergetické nealkoholické nápoje s obsahom výťažkov z bylín, prírodných štiav, najmä hroznovej šťavy, šťavy zo zeleniny a ovocia, nápoje obohacované syntetickou kyselinou askorbovou (vitamín C), nízkoenergetické limonády, nápoje širšie fortifikované vitamínmi, limonády pre diabetikov, osviežujúce nápoje vhodné pre vodičov, prírodné minerálne stolové vody.

12 Mraziarenský priemysel: spracovanie mäsa, hydiny, vajec, mliekarenských výrobkov, zeleniny, ovocia a ďalších komodít, polotovary a hotové pokrmy určené najmä pre rôzne formy spoločného stravovania (perspektívne i nemocničného). Konzervárenský priemysel: široký sortiment dojčenskej a detskej výživy polotovarov a hotových pokrmov na báze zeleniny, ovocia, mäsovo zeleninových pokrmov a pod., výrobky určené pre rôzne formy spoločného stravovania. Postupné zavádzanie odporúčaných opatrení v jednotlivých odboroch potravinárskeho priemyslu umožní vytvoriť podmienky pre lepšie uspokojenie výživových potrieb obyvateľov, zlepšenie súčasného štandardu výživy a v priamej nadväznosti tým aj zdravotnej situácie obyvateľstva, vrátane docielenia prevencie rozšírenosti viacerých, tzv. civilizačných ochorení, najmä srdcovo-cievnych, metabolických, ale aj niektorých nádorových so závažnými zdravotnými, celospoločenskými a ľudskými dopadmi. Predložené informácie boli spracované zo Stratégie politiky výživy z hľadiska rezortu pôdohospodárstva, ktorá bola schválená v PVM dňa

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou -

Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou - Bielkoviny - rozhovor s nutričnou terapeutkou 30. 10. 2017 Rozhovor s nutričnou terapeutkou Danou Sasákovou o nízkobielkovinovej diéte a bielkovinách. Bielkoviny Čo sú vlastne bielkoviny? Bielkoviny, hovorí

Podrobnejšie

Tuky a chronické ochorenie obličiek - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Tuky a chronické ochorenie obličiek - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Tuky a chronické ochorenie obličiek 4. 4. 2019 Tuky a chronické ochorenie obličiek Tuky majú vo výžive svoje nezastupiteľné miesto. Sú zo všetkých živín najenergetickejšie obsahujú zhruba dvojnásobnú energetickú

Podrobnejšie

Microsoft Word - Výzva na potraviny Ševčenkova

Microsoft Word - Výzva na potraviny Ševčenkova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Školská jedáleň materskej školy,

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Babinska.ppt

Microsoft PowerPoint - Babinska.ppt Vegetariánsky spôsob výživy detí - riziká a benefity MUDr. Katarína Babinská, PhD., MSc. Fyziologický ústav Lekárska fakulta UK v Bratislave Správna výživa poskytuje v potrebnom množstve všetky živiny

Podrobnejšie

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét -

Diabetes a chronické ochorenie obličiek – skĺbenie diét - Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét 26. 11. 2018 Diabetes a chronické ochorenie obličiek skĺbenie diét Nie je výnimkou súčasne diagnostikované chronické ochorenie obličiek a diabetes

Podrobnejšie

Správa z monitoringu spotreby vybraných aditívnych látok do potravín za rok 2017 V nadväznosti na Plán úradnej kontroly potravín na rok 2017 a usmerne

Správa z monitoringu spotreby vybraných aditívnych látok do potravín za rok 2017 V nadväznosti na Plán úradnej kontroly potravín na rok 2017 a usmerne Správa z monitoringu spotreby vybraných aditívnych látok do potravín za rok 2017 V nadväznosti na Plán úradnej kontroly potravín na rok 2017 a usmernenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

Podrobnejšie

Nuta 55 g (SK) Oblátka s kakaovou krémovou náplňou (60 %) s arašidami máčaná v kakaovej poleve. Zloženie: kakaová poleva 21 % (rastlinný tuk /palmojad

Nuta 55 g (SK) Oblátka s kakaovou krémovou náplňou (60 %) s arašidami máčaná v kakaovej poleve. Zloženie: kakaová poleva 21 % (rastlinný tuk /palmojad Nuta 55 g (SK) Oblátka s kakaovou krémovou náplňou (60 %) s arašidami máčaná v kakaovej poleve. Zloženie: kakaová poleva 21 % (rastlinný tuk /palmojadrový, palmový, shea/, sušená srvátka, odtučnené kakao

Podrobnejšie

DIABETA Polomáčané sušienky 90 g (SK) Kakaové sušienky s fruktózou, s maslovou arómou polomáčané kakaovou polevou s fruktózou. Zloženie: pšeničná múka

DIABETA Polomáčané sušienky 90 g (SK) Kakaové sušienky s fruktózou, s maslovou arómou polomáčané kakaovou polevou s fruktózou. Zloženie: pšeničná múka DIABETA Polomáčané sušienky 90 g (SK) Kakaové sušienky s fruktózou, s maslovou arómou polomáčané kakaovou polevou s fruktózou. Zloženie: pšeničná múka, kakaová poleva s fruktózou 25 % (rastlinný tuk úplne

Podrobnejšie

Microsoft Word - TŠV 03P BM vedierko 5 kg

Microsoft Word - TŠV 03P BM vedierko 5 kg Strana: 1/5 1. Charakteristika výrobku SK: Bravčová masť je jedlý živočíšny tuk, získaný škvarením tukových tkanív ( bravčovej slaniny a bravčového sádla ) suchou cestou v kotloch, určený pre priamu spotrebu,

Podrobnejšie

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017

ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 2017 ZDRAVOTNÝ STAV POĽNOHOSPODÁRSTVA A POTRAVINÁRSTVA NA SLOVENSKU 217 Vývoj potravinárstva po roku 1996 Nedostatok porovnateľných dát spred transformácie Zväčša stagnácia výroby; výraznejší pokles piva, cestovín,

Podrobnejšie

Microsoft Word - TŠV 05 HM voľná 15 kg

Microsoft Word - TŠV 05  HM voľná 15 kg Strana: 1/5 1. Charakteristika výrobku SK: Husacia masť je jedlý živočíšny tuk, získaný škvarením surových husacích tukových tkanív suchou cestou, určený pre priamu spotrebu, na tepelnú úpravu pokrmov

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Kontaminacia_potraviny_Pb

Microsoft PowerPoint - Kontaminacia_potraviny_Pb Výskumný ústav potravinársky Bratislava Kontaminácia potravín v obchodnej sieti na Slovensku olovom Ing. Zuzana Zmetákov ková,, PhD. Ing. Danka Šalgovičová Bezpečnos nosť a kontrola potravín, Nitra, 2.

Podrobnejšie

SANTE/11616/2018-EN ANNEX Rev, 1

SANTE/11616/2018-EN ANNEX Rev, 1 EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 3. 5. 2019 C(2019) 3211 final ANNEXES 1 to 4 PRÍLOHY k DELEGOVANÉMU NARIADENIU KOMISIE (EÚ) /, ktorým sa dopĺňa smernica Európskeho parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokiaľ ide o

Podrobnejšie

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Dostatok energie u chronického ochorenia obličiek a optimálnu telesná hmotnosť 5. 3. 2019 Dostatok energie pri chronickom ochorení obličiek a optimálna telesná hmotnosť Zaistenie dostatočného množstva

Podrobnejšie

Vplyv fermentácie baktériami mliečneho kysnutia na zmenu nutričných parametrov vybranej pseudocereálie

Vplyv fermentácie baktériami mliečneho kysnutia na zmenu nutričných parametrov vybranej pseudocereálie Milada Rakická, Andrea Marko, Ernest Šturdík *Pseudocereálie *skupina cereálií, ktoré botanicky nepatria do čeľade lipnicovité, ale väčšinou sa potravinársky využívajú ako cereálie, *vykazujú vysoký obsah

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2002 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2002 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2002 Vyhlásené: 15.05.2002 Časová verzia predpisu účinná od: 15.05.2002 do: 30.04.2004 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 240 V Y H L Á Š K A Ministerstva

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 8 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 8 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 8 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu, skupinu študijných

Podrobnejšie

Mlieko ako súčasť školského stravovanie

Mlieko ako súčasť školského stravovanie Existuje taká potravina, ktorá obsahuje v sebe všetky dôležité komponenty zdravia a mohli by sme ju označiť ako správna výživa? Existuje niečo čo sklbuje všetko pod jednu strechu? Existuje niečo čo môžeme

Podrobnejšie

Microsoft Word - ŠJ Bohrova

Microsoft Word - ŠJ Bohrova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

Microsoft Word - ŠJ Bradáčova

Microsoft Word - ŠJ Bradáčova Výzva na predloženie cenovej ponuky zákazka s nízkou hodnotou postup VO ( 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní) 1. Identifikácia verejného obstarávateľa: Stredisko služieb školám a školským

Podrobnejšie

Aktuálne úlohy výroby a predaja potravinárskych výrobkov v SR JUDr. Jana Venhartová , Modra GfK 2017 Podiel slovenských potravín 2017 I Máj

Aktuálne úlohy výroby a predaja potravinárskych výrobkov v SR JUDr. Jana Venhartová , Modra GfK 2017 Podiel slovenských potravín 2017 I Máj Aktuálne úlohy výroby a predaja potravinárskych výrobkov v SR JUDr. Jana Venhartová 22. 1.2019, Modra GfK 2017 Podiel slovenských potravín 2017 I Máj 2017 1 Potravinárska komora Slovenska základné údaje

Podrobnejšie

UK-SZD-RUVZSN-2008 Implementácia päťročného plánu úradnej kontroly potravín v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva v SR správa o vyhodnotení za

UK-SZD-RUVZSN-2008 Implementácia päťročného plánu úradnej kontroly potravín v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva v SR správa o vyhodnotení za Implementácia päťročného plánu úradnej kontroly potravín v pôsobnosti orgánov verejného zdravotníctva v SR správa o vyhodnotení za rok 2008 Úradné kontroly Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom

Podrobnejšie

Výzva k súťaži

Výzva k súťaži Číslo: 107 /2014 Výzva na predkladanie ponúk na opakované dodávky zákazka v zmysle 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Podrobnejšie

Technológ v potravinárskej výrobe Charakteristika Technológ v potravinárskej výrobe stanovuje technologické postupy alebo zabezpečuje výro

Technológ v potravinárskej výrobe Charakteristika Technológ v potravinárskej výrobe stanovuje technologické postupy alebo zabezpečuje výro Technológ v potravinárskej výrobe Charakteristika Technológ v potravinárskej výrobe stanovuje technologické postupy alebo zabezpečuje výrobné operácie v potravinárskej prevádzke podľa rámcových pokynov

Podrobnejšie

Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci "termix" (7) Zeleninový šalát s feta syrom

Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci termix (7) Zeleninový šalát s feta syrom Menu na 4. týždeň 2018 Deň Pondelok, 22.1. Desiata: A: Olovrant: A: Polievka 1: A: Hlavné jedlo: A: Domáci "termix" (7) Zeleninový šalát s feta syrom a olivami (7) Karfiolová s hráškom Tekvicový prívarok,

Podrobnejšie

karpatska pekaren - produktovy katalog - na vysku 2 riadky.indd

karpatska pekaren - produktovy katalog - na vysku 2 riadky.indd Produktový katalóg Tradičná chuť bez lepku O nás Bezlepkové z p pe ivo Obsah Chlieb chlieb biely 4 chlebík Vital 5 zrnkový chlebík 6 chlebík s pohánkou 7 Pečivo O nás Je tomu už pár rokov, čo bolo jednému

Podrobnejšie

CEREALKA Celozrnná sušienka 30 g (SK) Celozrnná sušienka. Zloženie: celozrnná pšeničná múka 24 %, rastlinný tuk (repkový olej, kokosový tuk, úplne hyd

CEREALKA Celozrnná sušienka 30 g (SK) Celozrnná sušienka. Zloženie: celozrnná pšeničná múka 24 %, rastlinný tuk (repkový olej, kokosový tuk, úplne hyd CEREALKA Celozrnná sušienka 30 g (SK) Celozrnná sušienka. Zloženie: celozrnná pšeničná múka 24 %, rastlinný tuk (repkový olej, kokosový tuk, úplne hydrogenovaný repkový olej, emulgátor /mono- a diglyceridy

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce Všeobecne záväzné nariadenie obce SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE T r h o v ý p o r i a d o k č. 2/2017 Obecné zastupiteľstvo obce Spišské Tomášovce v zmysle ustanovenia 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach

Podrobnejšie

Veľkonočný pôst - Dieta při chronickém onemocnění ledvin

Veľkonočný pôst - Dieta při chronickém onemocnění ledvin Veľkonočný pôst 24. 3. 2019 Veľkonočný pôst Z časopisov, novín, televízie na nás mieri slovo detoxikácia, pôst, hladovky, očistenie organizmu. Môžem si ju dovoliť aj ja, keď mám choré obličky, alebo sa

Podrobnejšie

VZN trhový poriadok

VZN trhový poriadok Návrh vyvesený na úradnej tabuli obce Pukanec dňa:3.8.2015 Lehota na predloženie pripomienok k návrhu VZN:26.8.2015 Doručené pripomienky (počet):0 Schválené OZ obce Pukanec dňa:6.9.2015 Vyvesené na úradnej

Podrobnejšie

MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA

MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Bratislava, 16. septembra 2003 Číslo: 1810/2003-001 Úprava zoznamov tovarov podliehajúcich licenčnému konaniu pri dovoze a vývoze Ministerstvo hospodárstva

Podrobnejšie

Informácia o výsledkoch cieleného štátneho zdravotného dozoru, zameraného na monitoring prítomnosti marketingovej propagácie nezdravých potravín, adre

Informácia o výsledkoch cieleného štátneho zdravotného dozoru, zameraného na monitoring prítomnosti marketingovej propagácie nezdravých potravín, adre INFORMÁCIA O VÝSLEDKOCH CIELENÉHO ŠTÁTNEHO ZDRAVOTNÉHO DOZORU, ZAMERANÉHO NA MONITORING PRÍTOMNOSTI MARKETINGOVEJ PROPAGÁCIE NEZDRAVÝCH POTRAVÍN, ADRESOVANEJ DEŤOM A MLÁDEŽI RÚVZ so sídlom v Martine, Olosová

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 186/2017 Trhový poriadok Cesta rozprávkovým lesom Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 186/20

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 186/2017 Trhový poriadok Cesta rozprávkovým lesom Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 186/20 Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec na základe samosprávnej pôsobnosti podľa 4 ods. 1 a 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 POZNATKY Z VÝKONU ŠTÁTNEHO ZDRAVOTNÉHO DOZORU V ZARIADENIACH ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA MGR. DAGMAR OLOSOVÁ Výživa predstavuje súbor biochemických a fyziologických pochodov látok, ktoré organizmus prijíma a

Podrobnejšie

Príloha : ŠJ / MŠ HUMENSKA 51, Košice P.č. CPV poľnohospodár ske a záhradnícke produkty Vajcia Potraviny pre jedálne pri mat

Príloha : ŠJ / MŠ HUMENSKA 51, Košice P.č. CPV poľnohospodár ske a záhradnícke produkty Vajcia Potraviny pre jedálne pri mat Príloh : ŠJ / MŠ HUMENSKA 51, Košice P.č. CPV - 03100000 - poľnohospodár ske záhrdnícke produkty 1 03142500 - Vjci Potrviny pre jedálne pri mterských školách detských jslich Čsť 1 - Potrviny Názov Ble-

Podrobnejšie

NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 497/„ zo 14. mája 2014, - ktorým sa mení príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES)

NARIADENIE  KOMISIE  (EÚ)  č.  497/„ zo 14.  mája  2014,  -  ktorým  sa  mení  príloha  II  k nariadeniu  Európskeho  parlamentu  a Rady  (ES) L 143/6 SK 15.5.2014 NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 497/2014 zo 14. mája 2014, ktorým sa mení príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a príloha k nariadeniu Komisie (EÚ) č. 231/2012,

Podrobnejšie

OBEC Opatovce

OBEC Opatovce Obec Koniarovce v súlade s ustanovením 6 ods.1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v zmysle ustanovení zákona č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie Všeobecne záväzné nariadenie obce HROCHOŤ o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č. 03/2015 Obecné zastupiteľstvo obce Hrochoť v zmysle ustanovenia 3 ods. 8, 7 ods.

Podrobnejšie

Návrh

Návrh Obec Korňa na základe zákona 101/2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a zákona podľa 6 odst.1 zákona 369/1990 Zb.

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 190/2017 Trhový poriadok Peterské hody Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 190/2017 Trhový p

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 190/2017 Trhový poriadok Peterské hody Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 190/2017 Trhový p Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec na základe samosprávnej pôsobnosti podľa 4 ods. 1 a 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona

Podrobnejšie

30/2014 Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na nápoje

30/2014 Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o požiadavkách na nápoje Strana 224 Zbierka zákonov č. 30/2014 Čiastka 13 30 VYHLÁŠKA Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky z 31. januára 2014 o požiadavkách na nápoje Ministerstvo pôdohospodárstva

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce O B E C S T R E L N Í K Y VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE č. 02/2017 T r h o v ý p o r i a d o k Schválené: Obecným zastupiteľstvom Strelníky dňa 23.11.2017, uznesením č. 59/2017 Vyvesené dňa na úradnej tabuli:

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce Návrh Všeobecne záväzné nariadenie obce Sebedín-Bečov č. 3/2017 Trhový poriadok Obecné zastupiteľstvo obce Sebedín-Bečov v zmysle ustanovenia 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie Návrh Všeobecne záväzné nariadenie obce BACÚCH o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č.... Obecné zastupiteľstvo obce Bacúch v zmysle ustanovenia 3 ods. 8, 7 ods. 1

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie O B E C S T R E L N Í K Y VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE č. 03/2015 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach Schválené: Obecným zastupiteľstvom Strelníky dňa 28.09.2015,

Podrobnejšie

Koncepcia a trendy rozvoja obnoviteľných zdrojov energie na báze biomasy v Prešovskom a Košickom kraji

Koncepcia a trendy rozvoja obnoviteľných zdrojov energie na báze biomasy v Prešovskom a Košickom kraji ENEF BB 2010 Využitie potenciálu ONE alternatíva pre znevýhodnené regióny Matej Polák-Martin Grejták-Dušan Blaško EU v Bratislave Ľudstvo vstúpilo do energetickej éry, ktorú charakterizuje: Inovovaná stratégia

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce Všeobecne záväzné nariadenie obce Priechod T r h o v ý p o r i a d o k č. 3/2015 Obecné zastupiteľstvo obce Priechod v zmysle ustanovenia 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov

Podrobnejšie

POKYNY

POKYNY Metodické vysvetlivky k obsahu výkazu na rok 2018 Potrav (MPRV SR) Metodické vysvetlivky pozostávajú: - zo všeobecných pravidiel pre vypĺňanie a odovzdávanie výkazov, - z kódov potravinárskych odborov

Podrobnejšie

Mestská časť Bratislava - Lamač Malokarpatské nám. 9, Bratislava 47 Sadzobník cien krátkodobých nájmov hnuteľného majetku a nehnuteľného majetk

Mestská časť Bratislava - Lamač Malokarpatské nám. 9, Bratislava 47 Sadzobník cien krátkodobých nájmov hnuteľného majetku a nehnuteľného majetk Mestská časť Bratislava - Lamač Malokarpatské nám. 9, 841 03 Bratislava 47 Sadzobník cien krátkodobých nájmov hnuteľného majetku a nehnuteľného majetku vo vlastníctve mestskej časti Bratislava Lamač Schválilo:

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie OBEC PREDAJNÁ Námestie Juraja Pejku č. 67, 976 63 Predajná, obecpredajna@stonline.sk tel. 048/6192119, fax: 048/6192 345 V súlade s 4 ods. 3 písm. h) 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM O PODMIENKACH PREDAJA VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V OBCI TEPLIČKA NAD VÁ

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM O PODMIENKACH PREDAJA VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V OBCI TEPLIČKA NAD VÁ VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM O PODMIENKACH PREDAJA VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V OBCI TEPLIČKA NAD VÁHOM číslo 8/2016 Obecné zastupiteľstvo obce Teplička

Podrobnejšie

Čo tak dať si špenát -

Čo tak dať si špenát - Čo tak dať si špenát 21. 8. 2018 Priaznivé nutričné zloženie a jednoduchá dostupnosť sú hlavnými dôvodmi, prečo špenát do jedálneho lístka určite zaradiť. Špenát obsahuje významný podiel vody (až 90 %)

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM TRHOVÝ PORIADOK OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM číslo 9/2016 Obecné zastupiteľstvo obce Teplička nad Váho

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM TRHOVÝ PORIADOK OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM číslo 9/2016 Obecné zastupiteľstvo obce Teplička nad Váho VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM TRHOVÝ PORIADOK OBCE TEPLIČKA NAD VÁHOM číslo 9/2016 Obecné zastupiteľstvo obce Teplička nad Váhom vo veciach územnej samosprávy v zmysle ustanovenia

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce OBEC PREDAJNÁ Námestie Juraja Pejku č. 67, 976 63 Predajná, obecpredajna@stonline.sk tel. 048/6192119, fax: 048/6192 345 V súlade s 4 ods. 3 písm. h) 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie obec Pravenec č..../2014 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach na území obce Pravene

Všeobecne záväzné nariadenie obec Pravenec č..../2014 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach na území obce Pravene Všeobecne záväzné nariadenie obec Pravenec č..../2014 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach na území obce Pravenec Obec Pravenec na základe originálnej pôsobnosti podľa

Podrobnejšie

Obec Tesárske Mlyňany v zmysle s 6 a 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov, zákona NR SR č.

Obec Tesárske Mlyňany v zmysle s 6 a 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov, zákona NR SR č. Obec Tesárske Mlyňany v zmysle s 6 a 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov, zákona NR SR č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania

Podrobnejšie

PROGRAMY A PROJEKTY NA ROK Aktivity prevencie detskej obezity v kontexte plnenia národného akčného plánu prevencie obezity na roky

PROGRAMY A PROJEKTY NA ROK Aktivity prevencie detskej obezity v kontexte plnenia národného akčného plánu prevencie obezity na roky PROGRAMY A PROJEKTY NA ROK 2019 4.1 Aktivity prevencie detskej obezity v kontexte plnenia národného akčného plánu prevencie obezity na roky 2015 2025 (NAPPO) 4.2 Zneužívanie návykových látok (alkohol,

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie O B E C S T R E L N Í K Y VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE č. 01/2017 o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach Schválené: Obecným zastupiteľstvom Strelníky dňa 23.11.2017,

Podrobnejšie

Microsoft Word - Tlač správa UK 2012.doc

Microsoft Word - Tlač  správa  UK 2012.doc ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Trnavská cesta 52 P.O.BOX 45 826 45 Bratislava Stručná správa z úradnej kontroly vykonávanej orgánmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike v roku

Podrobnejšie

Čestné vyhlásenie

Čestné vyhlásenie Návrh Všeobecne záväzné nariadenie obce Podkonice o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č. 4/2017 Obecné zastupiteľstvo obce Podkonice v zmysle ustanovenia 3 ods. 8,

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pekár Kód kvalifikácie U7512001-00885 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 7512001 / Pekár SK NACE Rev.2 C PRIEMYSELNÁ VÝROBA, 10 Výroba potravín Doklad o získanej

Podrobnejšie

Organizovanie FARMÁRSKYCH TRHOV, vrátane výroby a predaja zabíjačkových špecialít požiadavky z hľadiska ochrany zdravia Legislatíva: zákon č. 355/2007

Organizovanie FARMÁRSKYCH TRHOV, vrátane výroby a predaja zabíjačkových špecialít požiadavky z hľadiska ochrany zdravia Legislatíva: zákon č. 355/2007 Organizovanie FARMÁRSKYCH TRHOV, vrátane výroby a predaja zabíjačkových špecialít požiadavky z hľadiska ochrany zdravia Legislatíva: zákon č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 185/2017 Trhový poriadok Stredoveké dni v Hlohovci Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 185/2

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 185/2017 Trhový poriadok Stredoveké dni v Hlohovci Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 185/2 Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec na základe samosprávnej pôsobnosti podľa 4 ods. 1 a 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona

Podrobnejšie

Tlačová správa Bratislava, 7. jún ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spo

Tlačová správa Bratislava, 7. jún ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spo Tlačová správa Bratislava, 7. jún 2016 8.ročník vzdelávacieho projektu na podporu stability makroekonomiky Slovenska Zrodom vzdelávacieho projektu spoločenskej zodpovednosti na podporu stability makroekonomiky

Podrobnejšie

RE_QO

RE_QO Európsky parlament 04-09 Dokument na schôdzu B8-0485/08 7.0.08 NÁVRH UZNESENIA predložený na základe otázky na ústne zodpovedanie B8-040/08 v súlade s článkom 8 ods. 5 rokovacieho poriadku o dobrých životných

Podrobnejšie

Propagačný a informačný program na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku Závery kvantitatívnej štúdie post-test kampane Nobody s U

Propagačný a informačný program na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku Závery kvantitatívnej štúdie post-test kampane Nobody s U Propagačný a informačný program na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku Závery kvantitatívnej štúdie post-test kampane Nobody s Unpredictable Marketingové pozadie projektu Európska

Podrobnejšie

(Návrh) 339 NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky z 20. augusta 2008 o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v m

(Návrh) 339 NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky z 20. augusta 2008 o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v m (Návrh) 339 NARIADENIE VLÁDY Slovenskej republiky z 20. augusta 2008 o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v materských školách, pre žiakov na základných školách

Podrobnejšie

64 V Ý N O S Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 è /2006-S

64 V Ý N O S Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 è /2006-S 64 V Ý N O S Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. septembra 2006 è. 18558/2006-SL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej

Podrobnejšie

MAT05_Návrh VZN pre predaj a poskytovanie služieb na trhových miestach v MČ B-NM

MAT05_Návrh VZN pre predaj a poskytovanie služieb na trhových miestach v MČ B-NM Mestská časť Bratislava-Nové Mesto Materiál na rokovanie Miestnej rady dňa 28.11.2017 Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Nové Mesto č..../2017, ktorým sa upravujú podmienky

Podrobnejšie

Kein Folientitel

Kein Folientitel Nespravodlivé prerozdelenie marží jedna z príčin úpadku slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva Ing. Milan Semančík predseda SPPK Medzinárodná konferencia POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE

Podrobnejšie

Microsoft Word - VZN 3 trhový poriadok.doc

Microsoft Word - VZN 3 trhový poriadok.doc Obecné zastupiteľstvo obce Liptovské Kľačany, podľa 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní

Podrobnejšie

MINNISTERSTVO OBRANY SR Úrad logistiky a služieb

MINNISTERSTVO OBRANY SR Úrad logistiky a služieb Slovenská republika Ministerstvo obrany SR 5. pluk špeciálneho určenia Žilina Výtlačok č. : Č.p.: 5.pŠU-1037-1/2014 Počet listov : Počet príloh : VÝZVA na predloženie cenovej ponuky Zákazka na dodanie

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 220/2018 Trhový poriadok Michalský jarmok Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 220/2018 Trhov

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 220/2018 Trhový poriadok Michalský jarmok Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 220/2018 Trhov Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec na základe samosprávnej pôsobnosti podľa 4 ods. 1 a 6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona

Podrobnejšie

untitled

untitled 2006R1924 SK 29.11.2012 003.001 1 Tento dokument slúži čisto na potrebu dokumentácie a inštitúcie nenesú nijakú zodpovednosť za jeho obsah B C1 NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006

Podrobnejšie

Microsoft Word - VZN č o trhových miestach

Microsoft Word - VZN č o trhových miestach Obecné zastupiteľstvo v Krásnej Vsi podľa 6, ods. 1 zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a zákona NR SR č. 178/1998Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania

Podrobnejšie

N á v r h VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY Pripomie

N á v r h VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY Pripomie N á v r h VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY Pripomienky k návrhu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šurany

Podrobnejšie

Úradný vestník Európskej únie L 314 Slovenské vydanie Právne predpisy Zväzok októbra 2014 Obsah II Nelegislatívne akty NARIADENIA Vykonávacie n

Úradný vestník Európskej únie L 314 Slovenské vydanie Právne predpisy Zväzok októbra 2014 Obsah II Nelegislatívne akty NARIADENIA Vykonávacie n Úradný vestník Európskej únie L 314 Slovenské vydanie Právne predpisy Zväzok 57 31. októbra 2014 Obsah II Nelegislatívne akty NARIADENIA Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 1164/2014 z 31. októbra 2014,

Podrobnejšie

Vykonávacie rozhodnutie Komisie z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti po

Vykonávacie rozhodnutie Komisie z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti po C 153/12 Úradný vestník Európskej únie 24.5.2011 VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE KOMISIE z 23. mája 2011 o financovaní pracovného programu na rok 2011 týkajúceho sa odbornej prípravy v oblasti bezpečnosti potravín

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV A POSKYTOVANIA SLUŽIEB NA TRHOVÝCH MIESTACH V MESTE ŠURANY VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE MESTA ŠURANY č. 3/2016 O PREDAJI VÝROBKOV

Podrobnejšie

Žiadosť o zaradenie dietetickej potraviny do zoznamu kategorizovaných dietetických potravín a úradné určenie ceny dietetickej potraviny Dietetická pot

Žiadosť o zaradenie dietetickej potraviny do zoznamu kategorizovaných dietetických potravín a úradné určenie ceny dietetickej potraviny Dietetická pot Žiadosť o zaradenie dietetickej potraviny do zoznamu kategorizovaných dietetických potravín a úradné určenie ceny dietetickej potraviny Dietetická potravina, ktorá svojou charakteristikou patrí do niektorej

Podrobnejšie

MODERNÁ VÝŽIVA JEDNODUCHO 2016 TM

MODERNÁ VÝŽIVA JEDNODUCHO 2016 TM MODERNÁ VÝŽIVA JEDNODUCHO 2016 TM MODERNÁ VÝŽIVA JENODUCHO ŽIJEME V UPONÁHĽANEJ DOBE A ČASTOKRÁT VOLÍME FAST FOOD AKO NAJĽAHŠIE RIEŠENE, NO NAŠE TELÁ TÝM MÔŽU PRICHÁDZAŤ O DÔLEŽITÉ VITAMÍNY A MINERÁLY,

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2009 Vyhlásené: 28.08.2009 Časová verzia predpisu účinná od: 15.08.2014 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 341 N A R I A D E N I E V L Á D Y Slovenskej

Podrobnejšie

OBEC Zemplínska Teplica Okružná 340/ Zemplínska Teplica Obecné zastupiteľstvo obce Zemplínska Teplica na základe ust. 3 zákona č. 178/1998 Z.

OBEC Zemplínska Teplica Okružná 340/ Zemplínska Teplica Obecné zastupiteľstvo obce Zemplínska Teplica na základe ust. 3 zákona č. 178/1998 Z. OBEC Zemplínska Teplica Okružná 340/2 076 64 Zemplínska Teplica Obecné zastupiteľstvo obce Zemplínska Teplica na základe ust. 3 zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja a poskytovania služieb na

Podrobnejšie

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra antropologie a genetiky člověka Studijní program: Biologie Studijní obor: Biologie Veronika

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra antropologie a genetiky člověka Studijní program: Biologie Studijní obor: Biologie Veronika UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra antropologie a genetiky člověka Studijní program: Biologie Studijní obor: Biologie Veronika Chmelařová Výživové zvyklosti a jejich vliv na tělesnou

Podrobnejšie

PRE ZASADNUTIE MESTSKÉHO ZASTUPITEĽSTVA V ŽIARI NAD HRONOM DŇA K BODU: 9 VZN, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č.5/2013 o určení výšky príspevku

PRE ZASADNUTIE MESTSKÉHO ZASTUPITEĽSTVA V ŽIARI NAD HRONOM DŇA K BODU: 9 VZN, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č.5/2013 o určení výšky príspevku PRE ZASADNUTIE MESTSKÉHO ZASTUPITEĽSTVA V ŽIARI NAD HRONOM DŇA 28.06.2019 K BODU: 9 VZN, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č.5/2013 o určení výšky príspevku v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej

Podrobnejšie

POPsKRMIVA

POPsKRMIVA Krmivá Úvod Krmivá predstavujú významný článok pri kontrole kontaminantov a ich možného prieniku do živých organizmov a zvierat produkujúcich potraviny. Získavanie bezpečných potravín a surovín živočíšneho

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný.

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný. ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: 8. 2. 2012 Časová verzia predpisu účinná od: 1. 2.2017 Obsah dokumentu je právne záväzný. 44 VYHLÁŠKA Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja

Podrobnejšie

Obec Kúty podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní služieb na trhových miestach v znení neskorší

Obec Kúty podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní služieb na trhových miestach v znení neskorší Obec Kúty podľa 3 ods. 8 a 5 ods. 1 zákona č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovaní služieb na trhových miestach v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991

Podrobnejšie

Toto VZN nadobudlo právoplatnosť dňa 9

Toto VZN nadobudlo právoplatnosť dňa 9 Obecné zastupiteľstvo v Polichne podľa 6, ods.1 zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a zákona NR SR č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie Obce PONIKY o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č. 1/2018 Obecné zastupiteľstvo Ob

Všeobecne záväzné nariadenie Obce PONIKY o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č. 1/2018 Obecné zastupiteľstvo Ob Všeobecne záväzné nariadenie Obce PONIKY o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach č. 1/2018 Obecné zastupiteľstvo Obce Poniky v zmysle ustanovenia 3 ods. 8, 7 ods. 1 zákona

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 143/2015 Trhový poriadok vianočné trhy V Hlohovci dňa Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec

Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 143/2015 Trhový poriadok vianočné trhy V Hlohovci dňa Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec Všeobecne záväzné nariadenie mesta Hlohovec č. 143/2015 Trhový poriadok vianočné trhy V Hlohovci dňa 05.11.2015 Mestské zastupiteľstvo mesta Hlohovec na základe samosprávnej pôsobnosti podľa 4 ods. 1 a

Podrobnejšie

IonimaxImel

IonimaxImel Vplyv ionizovanej vody pomocou zariadenia Ionimax IPP na úžitkovosť Holsteinských dojníc na farme AGROCOOP IMEĽ. Nie len Vám zaručí mäkšiu, zdravšiu vodu. Ale Vám dodá viac životnej energie pre zdravší

Podrobnejšie