Dr.Ing. Karol Kratochvíl ASIO-SK s.r.o. ul. 1. Mája 1201, Bytča tel.: Zabezpečenie objektov proti vytope

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Dr.Ing. Karol Kratochvíl ASIO-SK s.r.o. ul. 1. Mája 1201, Bytča tel.: Zabezpečenie objektov proti vytope"

Prepis

1 Dr.Ing. Karol Kratochvíl ASIO-SK s.r.o. ul. 1. Mája 1201, Bytča tel.: Zabezpečenie objektov proti vytopeniu z rozvodných sietí vody ANOTÁCIA Príspevok popisuje novú metódu na ochranu budov proti vytopeniu z rozvodných sietí či už pitnej alebo úžitkovej vody. Nová metóda ochrany je založená na zariadení ktoré sa skladá s riadiacej a vyhodnocovacej jednotky, impulzného prietokomeru a uzatváracieho guľového uzáveru. Toto zariadenie online zaznamenáva prietok vody a pri zistení atypického odberu, ktorý sa vyhodnotí ako havária, uzavrie prívodné potrubie vody a tým zabráni nekontrolovateľnému úniku vody do budovy alebo do rozvodnej siete ktorá je za týmto zariadením. ÚVOD Škody na majetku z dôvodu vytopenia vodou z rozvodných sietí v budovách sú každý rok nezanedbateľne vysoké. Hlavnými príčinami sú najme roztrhnutie potrubia, prasknutie hadičky od vodovodnej batérie, vane, toalety alebo práčky. Niekedy je príčinou vytopenia aj pretečená vaňa či nezatvorená vodovodná batéria. Závažnosť tohto problému dokazuje aj skutočnosť, že poistné udalosti spojené s vodou sú 6 x častejšie ako v spojitosti s ohňom. Tak isto snaha o šetrné zaobchádzanie s pitnou vodou jednak za účelom zníženia prevádzkových nákladov a jednak s pohľadu ochrany životného prostredia a šetrenia zdrojov pitných vôd, nás priviedla na myšlienku zavedenia ochranného prvku na rozvodné siete vody. Odpoveďou na ochranu budov pred vytopením z rozvodných sietí vody ako aj identifikácia nežiaducich únikoch vody je nový systém online monitoringu s automatickým vyhodnocovaním a reguláciou. Popisované zariadenie na zabezpečenie objektov proti vytopeniu z rozvodných sietí vody v tomto príspevku je originálnym riešením na Slovenskom a Českom trhu. Podobné zariadenie s trochu odlišnou koncepciou už viac rokov fungujú aj v zahraničí. Najďalej sa v tomto smere dostali riešenia z Izraela kde sa primárne zamerali na šetrenie pitnou vodou. Úniky vody boli merané vodárenskými spoločnosťami na jednotlivých odberných miestach a v prípade atypického odberu boli zákazníci informovaný o možnej havárii a v prípade že tento únik bol zistený na rozvodnej sieti medzi konečným zákazníkom a distribučnou spoločnosťou, tak bola ihneď vyslaná opravárenská skupina na odstránenie úniku. Pomocou

2 týchto zariadení boli straty vo vzorových mestách znížené na 8 %. Na základe týchto úspechov je tento know-how úspešné exportovaný do USA (Kalifornia) a Číny. Popisované zariadenie v tomto príspevku ktoré je určené na ochranu budov pred vytopením je tiež možné použiť (podobne ako zariadenie z Izraela) aj na odhalenie únikov vody v akýchkoľvek distribučných systémoch vody. Obrázok č.1. Príklad vytopenia po pretrhnutí vodovodného potrubia. POPIS FUNKCIE Zariadenie na ochranu objektov pred vytopením z rozvodných sietí vody sa skladá s riadiacej a vyhodnocovacej jednotky, impulzného prietokomeru a uzatváracieho guľového uzáveru. Impulzný prietokomer posiela informáciu o odbere vody v objekte do riadiacej a vyhodnocovacej jednotky. Táto jednotka sa po prvom uvedení do prevádzky oboznamuje o charaktere spotreby v danom objekte tj. prebieha kalibrácia objektu. Táto kalibrácia v automatickom režime trvá 14 dní. V prípade že prevádzkovateľ chce skrátiť alebo naopak predĺžiť čas kalibrácie, urobí tento zásah cez rozhranie MENU v ovládaní riadiacej jednotky. Počas kalibrácie sa vytvorí vzorec správania objektu. Tento vzorec správanie je 21 časových intervalov počas každého dňa v týždni s definovanou spotrebou vody bez prerušenia. Všetky nastavenia sa dajú pozrieť, skontrolovať a prípadne aj prestaviť na iné hodnoty pomocou internetového pripojenia. Ak nie je možné internetové pripojenie je táto činnosť možná aj na prístroji samotnom ale uz dôvodu malého displeja je táto činnosť viac pracná. Pripojenie prístroja na internet je veľmi jednoduché z toho dôvodu že prístroj má v sebe Wifi a tým je možné ho cez miestnu wifi internetovú sieť pripojiť zariadenie na internet. Po kalibrácii zariadenia sa automatický spustí ochrana objektu ako aj monitoring spotreby vody. Spotrebu vody je potom možné kontrolovať pomocou internetového rozhrania či už na tablete, PC alebo smart mobilnom telefóne.

3 Keďže nie je možné v tomto príspevku uviesť komerčný názov tohto zariadenia tak pre skrátenie názvu budem v texte toto celé zariadenie nazývať strážca vody. Strážca vody užívateľa v reálnom čase online informuje aké množstvo vody v danom čase vodovodným rozvodom preteká a tiež ukáže spotrebu vody v minútových, hodinových, denných, mesačných intervaloch. Dáta o spotrebách, cenách, nastaveniach ide jednoducho zo systému vzdialenej správy exportovať do PDF, XML a CSV súborov Zo záznamov o spotrebe vody vieme napríklad vyčítať, že aj keď nebol v objekte nikto prítomný, bol spustený odber vody, čo nám hovorí o tom, že je v budove únik vody. Riadiaci systém má v sebe aj bezpečnostnú poistku od výroby, ktorá predstavuje 25 l na nepretržitý odber aj mimo vytvorených intervalov spotreby. Ochrana objektu pred vytopením funguje tak, že v prípade že v nastavenom časovom intervale (ktorý sa nadefinoval počas kalibrácie) sa prekročí kontinuálna spotreba vody v objekte, tak strážca vody vydá signál na uzavretie guľového ventila a tým sa zastaví prívod vody do budovy. Niekedy sa zmení charakter správania sa budovy, pribudnú nový nájomníci, rozšíri sa kapacita výroby, z obchodu sa stane reštaurácia a podobne. Pri takýchto zmenách je potrebné opäť urobiť novú kalibráciu. Táto kalibrácia sa spustí v MENU prístroja a po čase kalibrácie 14 (10) dňový cyklus, je strážca vody opäť pripravený na svoju prácu. Keď nastane uzavretie prívodu vody, je potrebné odstrániť príčinu opravenie prasknutej hadičky, oprava prasknutého potrubia a podobne. Potom sa vyblokuje prístroj pomocou tlačidla P na prístroji alebo aj pomocou diaľkového ovládača vypnutia a zapnutia. Po vyblokovaní sa guľový ventil opäť otvorí a strážca vody je znova v prevádzke. V prípade že dopredu vieme že nastanú neštandardné odbery vody, polievania záhrady či napúšťania bazénu, vieme cez internet na nastavený čas vyblokovať činnosť zariadenia až na 24 hodín. Počas tohto vyblokovania samozrejme ochrana pred vytopením nefunguje ale po vypršaní nastavených časových intervalov je opäť ochrana objektu spustená.

4 INŠTALÁCIA Obrázok č.2. Inštalácia jednotky na vodovodnú sústavu Zariadenie na zabezpečenie objektu proti vytopeniu sa inštaluje za fakturačný vodomer. Prvou časťou zariadenia je guľový uzáver, ktorý v prípade neželaného úniku vody dostane príkaz od riadiacej jednotky na uzavretie prítoku vody do rozvodného potrubia. Druhou časťou je prietokomer s impulzným výstupom, ktorý zasiela údaje do riadiacej jednotky. Tretím zariadením je samotné srdce celej zostavy riadiaca jednotka. Riadiaca jednotka sa nainštaluje na stenu do vzdialenosti cca 1-2 m od prietokomeru a uzatváracieho guľového ventilu. V prípade osadenia riadiacej jednotky vo väčšej vzdialenosti od prietokomeru a uzatváracieho ventilu je potrebné túto požiadavku ohlásiť dopredu aby boli prepájacie káble pripravené podľa reálnej potreby. V mieste inštalácie je potrebné aby tam bola zásuvka na 220 V na zapojenie zariadenia na elektrickú sieť. Ďalej je odporúčané aby v tomto mieste, alebo aspoň v mieste kde bude nainštalovaná riadiaca jednotka, bola dostupná WIFI sieť s možnosťou napojenia sa na internet. Miestnosť inštalácie má byť suchá bez kondenzujúcej vody s teplotou v intervale od + 5 C do + 40 C.

5 Obrázok č.3. Príklad inštalácie 10 jednotiek pre bytový dom Obrázok č.4. Inštalácia jednotky pre priemyselný podnik

6 MIESTO POUŽITIA Rodinné byty Rodinné domy Bytové jednotky Školy, škôlky, jedálne Archívy, divadlá, kiná Administratívne budovy Výrobné prevádzky a haly, Hotely, penzióny, reštaurácie Zdravotné strediská, banky, obchodné domy Vodárenské spoločnosti časť distribúcia pitnej vody. ZÁVER Zariadenie na zabezpečenie objektov proti vytopeniu z rozvodných sietí vody strážca vody, je elektronické zariadenie ktoré dokáže spotrebu vody on-line monitorovať a v prípade zistenia poruchy na vodovodnom rozvode, prívod vody automaticky uzatvorí. Zariadenie je elektronická automatická nonstop ochrana nehnuteľnosti proti vytopeniu vodou z vodovodného rozvodu a všetkých spotrebičov a zariadení na vodovodnom rozvode. Užívateľ systému zariadenia na zabezpečenie objektu pred vytopením neplatí za spotrebovanú vodu v kanalizácií z pretekajúcej toalety, kvapkajúceho kohútika, poisťovacieho ventilu zvedených do odpadu a úniky vody, o ktorých ani nevie. Vodovodné rozvody sú vedené v zemi, v stene, v podlahách a tu dochádza k únikom vody, ktorá sa veľa krát viditeľne neprejaví a užívateľ nehnuteľnosti túto spotrebu platí ako bežnou spotrebu vody. Systém vzdialenej správy tuto spotrebu zobrazí a zariadenie ju automaticky uzatvorením prívodu vody do objektu zastaví. Cieľom je ochrániť majetok pred poškodením/zničením vodou a peňaženku pred zbytočnými platbami za spotrebovanú nevyužitú vodu. Zariadenie na ochranu pred vytopením on-line meria, monitoruje, uchováva dáta a hlavne chráni budovy a majetok pred poškodením a majiteľa pred neočakávanými vysokými platbami za spotrebu vody.

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Praktické skúsenosti s použitím rôznych metód sledovania teploty PharmDr Daniela Jenisová 6.12.2016 Conforum Workshop Monitorovanie teploty Podľa smerníc pre prepravu farmaceutických produktov je nutné

Podrobnejšie

VŠEOBECNÉ USTANOVENIA A SADZBY K CENNÍKU DODÁVATEĽA SE Predaj s.r.o. NA DODÁVKU ELEKTRINY PRE DOMÁCNOSTI NA ROK 2014 PLATNÉ OD 15. AUGUSTA 2014 DO 31.

VŠEOBECNÉ USTANOVENIA A SADZBY K CENNÍKU DODÁVATEĽA SE Predaj s.r.o. NA DODÁVKU ELEKTRINY PRE DOMÁCNOSTI NA ROK 2014 PLATNÉ OD 15. AUGUSTA 2014 DO 31. VŠEOBECNÉ USTANOVENIA A SADZBY K CENNÍKU DODÁVATEĽA SE Predaj s.r.o. NA DODÁVKU ELEKTRINY PRE DOMÁCNOSTI NA ROK 2014 PLATNÉ OD 15. AUGUSTA 2014 DO 31. DECEMBRA 2014 Tento Cenník na dodávku elektriny pre

Podrobnejšie

O b e c , N o v á B a š t a

O b e c , N o v á    B a š t a Obec Nová Bašta na základe 6 ods. 1, v súlade s 4 ods. 3 písm. h/ zák. č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade so zákonom 276/2001 Z. z. o regulácii v sieťových odvetviach

Podrobnejšie

N á v r h na rozdelenie zisku

N á v r h   na rozdelenie zisku Všeobecne záväzné nariadenie obce Brestov č. 01/2018 o podmienkach dodávky pitnej vody z verejného vodovodu Obec Brestov v zmysle 6 a 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení

Podrobnejšie

SPP-domácnosť-elektrina

SPP-domácnosť-elektrina CENNÍK Cenník dodávky elektriny produktu Elektrina Výhodne Extra jeseň 2013 pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny odberateľov kategórie Domácnosti uzatvorené po 1. 9. 2013 ev. č. ED/2/2013 Platnosť

Podrobnejšie

Cennik 2016 kat C-1

Cennik 2016 kat C-1 Martinská teplárenská, a.s. CENNÍK elektrickej energie pre oprávnených odberateľov kategória C Platný od 1.1.2016 Ing. Jaroslav Mihál generálny riaditeľ spoločnosti predseda predstavenstva Vážený zákazník,

Podrobnejšie

358/2013 Vyhláška Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje postup a podmienky v oblasti zavádzania a prevádzky inteligentn

358/2013 Vyhláška Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje postup a podmienky v oblasti zavádzania a prevádzky inteligentn Čiastka 88 Zbierka zákonov č. 358/2013 Strana 4401 358 VYHLÁŠKA Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky z 28. októbra 2013, ktorou sa ustanovuje postup a podmienky v oblasti zavádzania a prevádzky

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Popis ÚV Hriňová a vybranej časti skupinového vodovodu Hriňová Lučenec Fiľakovo Ján Ďurica Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. Banská Bystrica Budovanie SKV HLF Výstavba vodovodu -

Podrobnejšie

Microsoft Word - DIGI KONTROL PC doc

Microsoft Word - DIGI KONTROL PC doc NÁVOD NA POUŽITIE OVLÁDACEJ JEDNOTKY ČERPADIEL S TLAKOVÝM A PRIETOKOVÝM SENZOROM DIGI KONTROL PC-58 nová verzia NÁVOD NA POUŽITIE Pred inštaláciou a použitím prístroja si dôkladne prečítajte tento návod.

Podrobnejšie

ceny domacnosti 2012_euro_s_DPH_Bratislava

ceny domacnosti 2012_euro_s_DPH_Bratislava I. Ceny a podmienky odberu elektriny na rok 2012 pre odberateľov v domácnosti pre vymedzené územie Bratislava. 1. DD1 sadzba pre jednotarifné odberné miesta, ktoré využívajú obchodný produkt pre nižšiu

Podrobnejšie

Pravidelné úlohy verzia ku dňu SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, Bratislava 1, tel.:

Pravidelné úlohy verzia ku dňu SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, Bratislava 1, tel.: Pravidelné úlohy verzia ku dňu 18.11.2009 SEAL IT Services, s.r.o. Kontakt: SEAL IT Services, s.r.o., Topoľová 4, 811 04 Bratislava 1, tel.: +421 2 5465 0242, fax: 02/5478 9664 podpora: support@customermonitor.sk,

Podrobnejšie

Control no:

Control no: Smart Access Postup ovládania A. Predbežné podmienky... 2 1. Kompatibilita smartfónu... 2 2. Pripojenie kábla... 2 a. Zariadenia Apple (iphone 4/4s)... 2 b. Zariadenia Apple (iphone 5/5c/5s)... 2 c. Zariadenia

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint VIP CENNÍK NA DODÁVKU ELEKTRINY PLATNÝ OD 1. FEBRUÁRA 2018 DOMÁCNOSTI 1. DD1-D1 Jednopásmová sadzba pre odberné miesta s nižšou spotrebou elektriny Mesačná platba za jedno odberné miesto ( /kwh) 0,03800

Podrobnejšie

MergedFile

MergedFile CENNÍK VÝKONOV A SLUŽIEB VŠEOBECNÉ USTANOVENIA Ceny pre zákazníkov sú stanovené bez DPH a následne s DPH v súlade so zákonom a. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty a jeho novelami. V prípade, že sa

Podrobnejšie

TP_TSS_V_072011

TP_TSS_V_072011 Technický list Zásobník teplej pitnej vody TSS Zásobník teplej pitnej vody TSS strana 3 z 7 OBSAH 1. Technické údaje a vlastnosti 4 2. Objednávkové čísla 4 3. Popis pripojovacích otvorov v zásobníku 5

Podrobnejšie

Kód: Stavba: 012/2017 ZS L. NOVOMESKÉHO, KOŠICE SÚHRNNÝ LIST STAVBY JKSO: KS: Miesto: Košice Dátum: Objednávateľ: Zhotoviteľ: Projektant: Sp

Kód: Stavba: 012/2017 ZS L. NOVOMESKÉHO, KOŠICE SÚHRNNÝ LIST STAVBY JKSO: KS: Miesto: Košice Dátum: Objednávateľ: Zhotoviteľ: Projektant: Sp Kód: 012/2017 SÚHRNNÝ LIST STAVBY JKSO: KS: Objednávateľ: Zhotoviteľ: Projektant: Spracovateľ: Poznámka: Náklady z rozpočtov Ostatné náklady zo súhrnného listu Cena bez DPH DPH základná 2% z znížená 2%

Podrobnejšie

Prevodník USB/20mA

Prevodník USB/20mA PREVODNÍK USB / 20mA DX5220 obj. č. K4133 Návod na obsluhu Námestovo, september 2006 A0881.doc 06/2007 Obsah 1. ÚVOD...2 2. OBSLUHA ZARIADENIA...2 2.1. POPIS PREVODNÍKA... 2 2.2. INŠTALÁCIA OVLÁDAČA...

Podrobnejšie

Pripojenie sa na počítač a ovládanie vzdialenej obrazovky cez CM Remote

Pripojenie sa na počítač a ovládanie vzdialenej obrazovky cez CM Remote Pripojenie sa na vzdialenú plochu - podrobný popis, ako sa pripojiť k vzdialenej ploche. Ovládanie vzdialenej plochy - vysvetlenie všetkých funkcií, ktoré možno využiť pri ovládaní vzdialenej plochy. Pripojenie

Podrobnejšie

sutaz - Hodina s Ekostopou

sutaz - Hodina s Ekostopou Aktivita: POSVIEŤME SI (NIELEN) NA ELEKTRINU Autor: Mgr. Darina Bergmannová, ZŠ s MŠ, Tajovského ul. 2764/17, 058 01 Poprad Cesta na kurikulum: PREDMET ROČNÍK TEMATICKÝ CELOK Matematika 7. ročník ZŠ Percentá

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah tohto dokumentu má informatí ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: 01.08.2012 Časová verzia predpisu účinná od: 15.08.2012 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 220 VYHLÁŠKA Ministerstva životného

Podrobnejšie

Cenník dodávky elektriny pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny pre odberateľov kategórie Domácnosti pre distribučné územie Stredoslovenská energeti

Cenník dodávky elektriny pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny pre odberateľov kategórie Domácnosti pre distribučné územie Stredoslovenská energeti Stredoslovenská energetika distribúcia, a.s. Platnosť od 1. januára 2016 produkt Elektrina výhodne Cenová úroveň Dve Energie DD1 0,049836 0,7800 0,177381 2,0640 DD2 0,049836 0,7800 0,119877 7,9800 DD3

Podrobnejšie

Quick Guide for Installing Nokia Connectivity Cable Drivers

Quick Guide for Installing Nokia Connectivity Cable Drivers KRÁTKA REFERENČNÁ PRÍRUČKA Inštalácia ovládačov Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Základné požiadavky...1 3. Inštalácia Ovládačov Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Pred inštaláciou...2

Podrobnejšie

od 1_4_2012 Ceny_domacnosti_2012_euro_s_DPH_CASSOVAR

od 1_4_2012 Ceny_domacnosti_2012_euro_s_DPH_CASSOVAR I. Ceny a podmienky odberu elektriny od 1.4.2012 do 31.12.2012 pre odberateľov v domácnosti pre vymedzené územie Komplex CASSOVAR. 1. DD1 sadzba pre jednotarifné odberné miesta, ktoré využívajú obchodný

Podrobnejšie

RUMIT SLOVAKIA spol. s r.o. Nad Medzou 6, Spišská Nová Ves Tel./fax : 053/ , Predajňa: 053/ ru

RUMIT SLOVAKIA spol. s r.o. Nad Medzou 6, Spišská Nová Ves Tel./fax : 053/ , Predajňa: 053/ ru Kompaktný merač tepla typ SONTEX SUPERCAL 739. Je určený pre potreby merania spotreby tepla v domoch a bytoch.dodáva sa vo vyhotovení pre menovitý prietok Qn 0,6 m³/h, Qn 1,5 m³/h a Qn 2,5 m³/h. Spotreba

Podrobnejšie

Microsoft Word _2013_E_Letisko BA.doc

Microsoft Word _2013_E_Letisko BA.doc ÚRAD PRE REGULÁCIU SIEŤOVÝCH ODVETVÍ Bajkalská 27, P. O. Box 12, 820 07 Bratislava 27 R O Z H O D N U T I E Číslo: 0046/2013/E Bratislava, 28.11.2012 Číslo spisu: 8578-2012-BA Úrad pre reguláciu sieťových

Podrobnejšie

NU_ _001_

NU_ _001_ Obj. kód: 0911330000 Ďakujeme Vám za kúpu a prejavenie dôvery našej novej rade produktov. je nezávislý klimatizačný systém, vhodný pre použitie pri vypnutom, ako aj zapnutom motore (nočné aj denné použitie)

Podrobnejšie

SK Prípravné práce na montáž Elektrické pripojenie Tepelné čerpadlo Wolf BWL-1S(B) 05,07,10,14,16 Wolf Slovenská republika s.r.o., Galvaniho 7,

SK Prípravné práce na montáž Elektrické pripojenie Tepelné čerpadlo Wolf BWL-1S(B) 05,07,10,14,16 Wolf Slovenská republika s.r.o., Galvaniho 7, SK Prípravné práce na montáž Elektrické pripojenie Tepelné čerpadlo Wolf BWL-1S(B) 0,07,10,14,16 Wolf Slovenská republika s.r.o., Galvaniho 7, 81 04 Bratislava, tel. +41 480 080, info@wolfsr.sk, www.wolfsr.sk

Podrobnejšie

Microsoft Word - Rozhodnutie č. 0041_2014_E_ŽSR, Bratislava.doc

Microsoft Word - Rozhodnutie č. 0041_2014_E_ŽSR, Bratislava.doc ÚRAD PRE REGULÁCIU SIEŤOVÝCH ODVETVÍ Bajkalská 27, P. O. BOX 12, 820 07 Bratislava 27 R O Z H O D N U T I E Číslo: 0041/2014/E Bratislava 09. 12. 2013 Číslo spisu: 11019-2013-BA Úrad pre reguláciu sieťových

Podrobnejšie

PUMPIX SOLAR DN20 V112018

PUMPIX SOLAR DN20 V112018 DN 20 Technický list k 1 4514 0x a 1 7414 2x, vydanie 11 2018 Montážne rozmery v mm a objednávacie čísla Obj. číslo DN Typ čerpadla A B C D E F* G H I** J (mm) (mm) (mm) (mm) (mm) (in) (mm) (mm) (in) (mm)

Podrobnejšie

Užívateľský manuál FULL HD LED stropný monitor (AUX/HDMI/USB/FM-TX)

Užívateľský manuál FULL HD LED stropný monitor (AUX/HDMI/USB/FM-TX) FULL (AUX/HDMI/USB/FM-TX) Používanie Používanie diaľkového ovládača Nasmerujte diaľkový ovládač na snímač do vzdialenosti približne 2m. Vystavenie snímača priamemu slnečnému žiareniu môže spôsobiť dočasnú

Podrobnejšie

Návod na inštaláciu DEVIreg 610 Elektronický termostat

Návod na inštaláciu DEVIreg 610 Elektronický termostat Návod na inštaláciu Elektronický termostat www.devi.com Obsah 1 Úvod................... 3 1.1 Technické špecifikácie...... 4 1.2 Bezpečnostné pokyny...... 5 2 Pokyny na montáž........... 6 3 Záruka..................

Podrobnejšie

Rýchly štart pre Powerline extra zásuvka

Rýchly štart pre Powerline extra zásuvka Rýchly štart Powerline 1200 Model PL1200 Obsah balenia V niektorých oblastiach je s produktom dodávaný disk Resource CD. 2 Začíname Adaptéry Powerline sú alternatívnym spôsobom rozšírenia vašej siete pri

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE Riešitelia: Bc. Michal Behúň Názov projektu: Napájací zdroj ovládaný cez sériové rozhranie počítača Navrhnite a zrealizujte zdroj napätia od 0 do 10 V ovládaný cez sériové rozhranie počítača na báze mikropočítača

Podrobnejšie

Obsah:

Obsah: Užívateľská príručka pre antidialer program OPTIMACCESS DIAL 3 1 OBSAH 1. PROGRAM OPTIMACCESS DIAL 3... 3 2. INŠTALÁCIA PROGRAMU OPTIMACCESS DIAL 3... 3 2.1. Postup inštalácie... 3 2.2. Možné problémy

Podrobnejšie

ecotest, s

ecotest, s ecotest, s.r.o. Sládkovičova 21, 955 01 Topoľčany Tel/Fax : 038 / 5320 171-2 - * Pre zaslanie cien vyplňte Žiadanku v časti Ponuky na www.ecotest.sk alebo nám zavolajte. Horúcovzdušné sterilizátory 1.

Podrobnejšie

Mains on Tap návod na montáž

Mains on Tap návod na montáž info@manadatrading.sk www.manadatrading.sk Návod na montáž a údržbu systému dopúšťania pitnej vody do nádrže : MAINS ON TAP Mains on Tap Obj.číslo : 350020 Body popísané v tomto návode musia byť dodržané

Podrobnejšie

Fluidíkové meradlá RUMIT SLOVAKIA spol. s r.o. Nad Medzou 6, Spišská Nová Ves Tel./fax : 053/ , Predajňa: 053/

Fluidíkové meradlá RUMIT SLOVAKIA spol. s r.o. Nad Medzou 6, Spišská Nová Ves Tel./fax : 053/ , Predajňa: 053/ Kompaktný fluidíkový merač tepla typ Superstatic 749. Je určený pre potreby merania spotreby tepla v domoch a bytoch.dodáva sa vo vyhotovení pre menovitý prietok ³/h. Spotreba tepla sa určuje na základe

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1999 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1999 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: Obsah tohto dokumen ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1999 Vyhlásené: 30.01.1999 Časová verzia predpisu účinná od: 15.02.1999 do: 30.04.2005 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 15 V Y H L Á Š K A Ministerstva

Podrobnejšie

Cenník dodávky elektriny pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny pre odberateľov kategórie Domácnosti pre distribučné územie Západoslovenská distribu

Cenník dodávky elektriny pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny pre odberateľov kategórie Domácnosti pre distribučné územie Západoslovenská distribu Cenník elektriny pre Zmluvy o združenej dodávke elektriny pre odberateľov kategórie Domácnosti pre distribučné územie Západoslovenská distribučná; a.s. Platnosť od 18. júna 2018 produkt ELEKTRINA VÝHODNE

Podrobnejšie

Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní bluetooth Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1-

Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní bluetooth Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1- Bluetooth Manuál pre nastavenie tlače z VRP tlačiarní -1- Návod pre užívateľa 1. Pripojenie tlačiarne cez bluetooth Prenosná tlačiareň môže byť pripojená k notebooku, mobilnému telefonu, tabletu a daľším

Podrobnejšie

6

6 Komplexný monitorovací systém (systém komplexných výrobných informácií) Organizácia MESA International definuje MES ako: Systém ktorý poskytuje informácie umožňujúce realizovať optimalizáciu výrobných

Podrobnejšie

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu 1. Ako zistiť či je mobil vhodný na používanie DigiDown GO Vzhľadom na rôznorodosť výrobcov mobilných telefónov, rôznorodosť systémov

Podrobnejšie

Počítačové siete DOCSIS

Počítačové siete DOCSIS Počítačové siete DOCSIS DOCSIS Data Over Cable Service Interface Specif. používaný na prenos IP paketov cez rozvody káblovej TV využíva koaxiálne / hybridné siete hybridné = kombinácia optických káblov

Podrobnejšie

Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi

Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi Možnosti ultrazvukovej kontroly keramických izolátorov v praxi Pavol KUČÍK, SlovCert spol. s r.o. Výroba keramických izolátorov predstavuje zložitý proces, pri ktorom môže dôjsť k výrobe chybných izolátorov

Podrobnejšie

MPO-01A

MPO-01A MPO-01A prístroj na meranie priechodových odporov Návod na obsluhu MPO-01A je špeciálny merací prístroj, ktorý slúži na meranie priechodového odporu medzi ochrannou svorkou a príslušnými kovovými neživými

Podrobnejšie

Ako si mám nainštalovať nový upgrade z Internetu?

Ako si mám nainštalovať nový upgrade z Internetu? Pri sťahovaní verzií z Internetu je možné postupovať nasledovnými spôsobmi: Inštalácia upgrade (aktualizácie) z internetu priamo cez program Olymp Ak máte počítač, na ktorom je nainštalovaný program Olymp,

Podrobnejšie

Krátky popis k Solárnemu ohrievaciemu systému Solar Fox Air Collector Všeobecný popis: Solar Fox Air ohrievací systém je systém ktorý sa vyrába pod zn

Krátky popis k Solárnemu ohrievaciemu systému Solar Fox Air Collector Všeobecný popis: Solar Fox Air ohrievací systém je systém ktorý sa vyrába pod zn Krátky popis k Solárnemu ohrievaciemu systému Solar Fox Air Collector Všeobecný popis: Solar Fox Air ohrievací systém je systém ktorý sa vyrába pod značkou Solar Fox, slúži na ventiláciu a vykurovanie

Podrobnejšie

SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6

SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6 SPARK Stručný návod na obsluhu V1.6 Obsah Stručný návod na obsluhu 1 SPARK SPARK spoločnosti DJI je najmenšia lietajúca kamera vybavená stabilizovanou kamerou, inteligentnými letovými režimami a funkciou

Podrobnejšie

Manuál pre nastavenie tlače z VRP Bluetooth, USB tlačiarne Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1-

Manuál pre nastavenie tlače z VRP Bluetooth, USB tlačiarne Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1- Bluetooth, USB tlačiarne Manuál pre nastavenie tlače -1- Návod pre užívateľa Platnosť licencie: VRP licencia je viazaná na DKP firmy (daňový kód pokladnice pridelený finančnou správou). Jednu licenciu

Podrobnejšie

Microsoft Surface Studio úvodná príručka

Microsoft Surface Studio úvodná príručka Microsoft Surface Studio úvodná príručka Rôzne režimy používania zariadenia Surface Studio Začíname používať zariadenie Surface Studio 1. Zapojte napájací kábel do zariadenia Surface Studio a do zásuvky.

Podrobnejšie

DIAĽKOVÝ OVLÁDAČ PRE KLIMATIZÁCIU NÁVOD NA POUŽITIE SK NÁVOD NA POUŽITIE SLOVENČINA

DIAĽKOVÝ OVLÁDAČ PRE KLIMATIZÁCIU NÁVOD NA POUŽITIE SK NÁVOD NA POUŽITIE SLOVENČINA DIAĽKOVÝ OVLÁDAČ PRE KLIMATIZÁCIU NÁVOD NA POUŽITIE NÁVOD NA POUŽITIE SLOVENČINA OBSAH RÝCHLE SPUSTENIE RÝCHLE SPUSTENIE OBSAH 1. RÝCHLE SPUSTENIE 1 Rýchle spustenie 02 2 Displej 03 3 Tlačidlá 04 4 Obsluha

Podrobnejšie

Kamera Sieťová klenbová kamera Rýchla používateľská príručka---po slovensky Táto rýchla príručka sa vzťahuje na: DS-2CD4112F-(I), DS-2CD4124F-(I), DS-

Kamera Sieťová klenbová kamera Rýchla používateľská príručka---po slovensky Táto rýchla príručka sa vzťahuje na: DS-2CD4112F-(I), DS-2CD4124F-(I), DS- Kamera Sieťová klenbová kamera Rýchla používateľská príručka---po slovensky Táto rýchla príručka sa vzťahuje na: DS-2CD42F-(I), DS-2CD424F-(I), DS-2CD432F-(I), DS-2CD42FWD-(I), DS-2CD432FWD-(I), ids-2cd624fwd-i/b

Podrobnejšie

Kúpna zmluva č. Z _Z Uzatvorená v zmysle 409 a nasl. Obchodného zákonníka I. Zmluvné strany 1.1 Objednávateľ: Obchodné meno: Sídlo: IČO: DIČ:

Kúpna zmluva č. Z _Z Uzatvorená v zmysle 409 a nasl. Obchodného zákonníka I. Zmluvné strany 1.1 Objednávateľ: Obchodné meno: Sídlo: IČO: DIČ: Kúpna zmluva č. Z201632000_Z Uzatvorená v zmysle 409 a nasl. Obchodného zákonníka I. Zmluvné strany 1.1 Objednávateľ: Obchodné meno: Sídlo: IČO: DIČ: IČ DPH: Číslo účtu: Tel: Mestské kultúrne stredisko

Podrobnejšie

KSP, s.r.o, Vajnorská 135, Bratislava, IČO CENNÍK za dodávku elektriny pre odberateľov kategórie zraniteľný odberateľ ev.č.e/1/2017/mp

KSP, s.r.o, Vajnorská 135, Bratislava, IČO CENNÍK za dodávku elektriny pre odberateľov kategórie zraniteľný odberateľ ev.č.e/1/2017/mp KSP, s.r.o, Vajnorská 135, 831 04 Bratislava, IČO 35847689 CENNÍK za dodávku elektriny pre odberateľov kategórie zraniteľný odberateľ ev.č.e/1/2017/mp Účinnosť od 01.01.2017 Tento cenník spoločnosti KSP,

Podrobnejšie

Základné informácie Ceny za dodávku elektriny sú v súlade s Rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví číslo 0142/2010/E zo dňa P

Základné informácie Ceny za dodávku elektriny sú v súlade s Rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví číslo 0142/2010/E zo dňa P Základné informácie Ceny za dodávku elektriny sú v súlade s Rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví číslo 0142/2010/E zo dňa 31. 12. 2010. Podmienkou na pridelenie produktu je priradenie zodpovedajúcej

Podrobnejšie

Manuál pre nastavenie tlače z VRP elio m500 Elio m500 Manuál pre nastavenie tlače -1-

Manuál pre nastavenie tlače z VRP elio m500 Elio m500 Manuál pre nastavenie tlače -1- Elio m500 Manuál pre nastavenie tlače -1- Návod pre užívateľa 1. Vytvorenie účtu Google a stiahnutie potrebného softwaru 1. Aplikácie potrebné pre fungovanie VRP pokladnice sú predinštalované v zariadení.

Podrobnejšie

Autonómna prístupová čítačka Užívateľský manuál Užívateľský manuál Autonómna prístupová čítačka ASI 1201A

Autonómna prístupová čítačka Užívateľský manuál Užívateľský manuál Autonómna prístupová čítačka ASI 1201A Užívateľský manuál Autonómna prístupová čítačka ASI 1201A Popis zariadenia Autonómna prístupová čítačka v sebe zahŕňa zabezpečenie prístupu, odomykanie kartou a heslom zvlášť, ich kombináciou a spolupracuje

Podrobnejšie

ZB_Daikin_SETUP_HPSU_compact_V52_ _00_0417_SK.book

ZB_Daikin_SETUP_HPSU_compact_V52_ _00_0417_SK.book Kontrolný zoznam pre uvedenie do prevádzky V5.2 Daikin Altherma EHS(X/H)(B) - 04P30B - 08P30B - 08P50B - 16P50B Vykonané opatrenia označte! Slovenčina Vykonané opatrenia označte! Inicializácia: Vnútorný

Podrobnejšie

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný.

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: Obsah dokumentu je právne záväzný. ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 2012 Vyhlásené: 14. 9. 2012 Časová verzia predpisu účinná od: 1. 1.2017 Obsah dokumentu je právne záväzný. 276 VYHLÁŠKA Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

Podrobnejšie

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE

VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉ NARIADENIE obce Pribylina č. 1/2017, ktorým sa určujú podmienky na odvádzanie odpadových vôd verejnou kanalizáciou v obci Pribylina Obecné zastupiteľstvo obce Pribylina, na základe 6

Podrobnejšie

MediatelYext

MediatelYext Užívateľský manuál Správa účtu MediatelYext Základnú navigáciu v službe MediatelYext tvorí hlavné menu pozostávajúce z troch položiek: SuperProfil Umožňuje editovať všetky firemné údaje Partneri Zobrazuje

Podrobnejšie

VZN č.4/2019 o dodávke pitnej vody prostredníctvom výdajníka vody 1 Úvodné ustanovenie 1. Toto všeobecne záväzne nariadenie upravuje podmienky dodávky

VZN č.4/2019 o dodávke pitnej vody prostredníctvom výdajníka vody 1 Úvodné ustanovenie 1. Toto všeobecne záväzne nariadenie upravuje podmienky dodávky VZN č.4/2019 o dodávke pitnej vody prostredníctvom výdajníka vody 1 Úvodné ustanovenie 1. Toto všeobecne záväzne nariadenie upravuje podmienky dodávky pitnej vody pre obyvateľov Obce Hrabušice, lokalite

Podrobnejšie

tv2go_pouzivatelska_prirucka

tv2go_pouzivatelska_prirucka Interaktívne funkcie tv2go Používateľská príručka Vážení zákazníci, teší nás, že ste sa rozhodli využívať výhody interaktívnej televízie tv2go. Vašu tv2go budete ovládať veľmi jednoduchou a intuitívnou

Podrobnejšie

LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK

LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK LED STREET LAMP LD-50 SERIES SVK led street lamp technológia Technológia COB LED ako nová technológia verejného osvetlenia je priateľská k životnému prostrediu. Prednosťou týchto svietidiel je pevná konštrukcia,

Podrobnejšie

SMERNICA Ċ

SMERNICA  Ċ O B E C DOLNÉ VESTENICE S M E R N I C A vnútorný predpis číslo 2/2011 O rozpočítavaní nákladov za dodávku tepla, teplej úžitkovej vody, studenej vody a elektrickej energie v spoločných priestoroch Vypracovala

Podrobnejšie

FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce

FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce FAQ k 45. výzve 1. Aký je účel 45. výzvy? Účelom 45. výzvy je zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality najmä pokiaľ ide o znečisťujúce látky PM10, NOx, NH3, VOC, SO2. Napriek skutočnosti,

Podrobnejšie

Elektronický ukazovateľ polohy s batériou Návod na použitie

Elektronický ukazovateľ polohy s batériou Návod na použitie Elektronický ukazovateľ polohy s batériou Návod na použitie Mechanické a elektronické vlastnosti Napájanie Životnosť batérie Display Lithium battery CR2450 3.0 V 5 rokov 5-číslicové LCD s 8mm vysokým špeciálnym

Podrobnejšie

Podvojné účtovníctvo, fakturácia a sklad ekasa: štandardný predaj priamo z programu Pri predaji s priamym napojením na softvér je potrebné mať online

Podvojné účtovníctvo, fakturácia a sklad ekasa: štandardný predaj priamo z programu Pri predaji s priamym napojením na softvér je potrebné mať online ekasa: štandardný predaj priamo z programu Pri predaji s priamym napojením na softvér je potrebné mať online registračnú pokladnicu (ďalej ORP) neustále pripojenú k počítaču, teda k programu OMEGA. Zároveň

Podrobnejšie

iot business hub whitepaper isdd_em_New.pdf

iot  business hub whitepaper isdd_em_New.pdf IoT Business Hub I.S.D.D. plus, s.r.o. Pažítková 5 821 01 Bratislava 27 Slovenská republika 1 IoT Business Hub Univerzálna platforma, pre vaše dáta z akýchkoľvek IoT zariadení prostredníctvom IoT siete

Podrobnejšie

KAT_SK_kap8-vodovodne-a-sanitarne-ventily-cennik2019_ indd

KAT_SK_kap8-vodovodne-a-sanitarne-ventily-cennik2019_ indd Vodovodné a sanitárne ventily 8 Inštalačné zostavy pre všetky typy domových vodomerov Trvale hladký (jemný) chod ventilov vďaka tukovej komore v rukoväti ventilu Unikátne riešenie vonkajšieho mrazuvzdorného

Podrobnejšie

Si Touch User Manual

Si Touch User Manual MK705 Mini klávesnica a lietajúca myš Manuál MK705 je kombinácia malej QWERTY klávesnice, lietajúcej myši a diaľkového ovládača. Obsah balenia Klávesnica USB prijímač USB nabíjací kábel Podporované operačné

Podrobnejšie

RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/ Sládkovičovo IČO: , DIČ:SK O

RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/ Sládkovičovo IČO: , DIČ:SK O RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/21 925 21 Sládkovičovo IČO: 36242039, DIČ:SK2020191822 OR Okresný súd TRNAVA, Odd. Sro, vložka číslo:12596/t

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Dispečer prenosu a distribúcie elektrickej energie Kód kvalifikácie C3131006-00135 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Energetika, plyn a elektrina SK ISCO-08 3131006 / Dispečer prenosu a

Podrobnejšie

Import absencí z ASC

Import absencí z ASC Import absencií z Triednej knihy ASC Agendy do programu Stravné Ako to funguje... 1. Učitelia musia v systéme ASC Agenda zapisovať neprítomných žiakov na vyučovacej hodine, tzn. je nutná elektronická evidencia

Podrobnejšie

VSE_Cennik-MP-2017_1603 V3.indd

VSE_Cennik-MP-2017_1603 V3.indd CENNÍK ELEKTRINY PRE MALÉ PODNIKY NA ROK 2017 PLATNÝ OD 28. 2. 2017 SO SPÄTNOU ÚČINNOSŤOU OD 1. 1. 2017 KLASIK M (DMP1) je jednotarifný produkt vhodný pre odberné miesta s bežnými elektrickými spotrebičmi,

Podrobnejšie

SAEAUT SNMP OPC Server

SAEAUT SNMP OPC Server SAEAUT SNMP OPC Server Monitoring a riadenie s využitím SNMP protokolu a prepojenie s inými systémami cez OPC. SAE Automation, s.r.o., Nová Dubnica Interoperabilita pre Vaše zariadenia a softvérové aplikácie

Podrobnejšie

fm 2012 a predajňa.doc

fm 2012 a predajňa.doc WISP Predajňa a FM od 01.01.2012 Od verzie programu 165.2928 a DB 165.1079 sú v programe doplnené a doladené úpravy pre užívateľov WISPu, modulu Predajňa. Potrebné nastavenia modulu Predajňa a Fiškálneho

Podrobnejšie

Microsoft Word - Priloha_1.docx

Microsoft Word - Priloha_1.docx Obsah 1 Úvod... 1 2 Hlavné menu verejnej časti ITMS2014+... 1 3 Zoznam ŽoNFP na verejnej časti ITMS2014+... 2 3.1 Vyhľadávanie ŽoNFP... 2 3.2 Horná lišta zoznamu ŽoNFP... 2 3.3 Stĺpce zoznamu ŽoNFP...

Podrobnejšie

Polyfunkčné centrum EUROVEA v Bratislave Projektový list č. 5 Silnoprúdová elektroinštalácia v súbore budov.

Polyfunkčné centrum EUROVEA v Bratislave Projektový list č. 5 Silnoprúdová elektroinštalácia v súbore budov. Polyfunkčné centrum EUROVEA v Bratislave Projektový list č. 5 Silnoprúdová elektroinštalácia v súbore budov. 838 000 V celom komplexe EUROVEA sme nainštalovali 838000 m silnoprúdových rozvodov, vysoko

Podrobnejšie

KOMENTÁR K ROZPOČTU NA ROK 2015 / tabuľka č.1 / Návrh rozpočtu na rok 2015 bol tvorený na základe známych výsledkov k a z predpokladaných ná

KOMENTÁR K ROZPOČTU NA ROK 2015 / tabuľka č.1 / Návrh rozpočtu na rok 2015 bol tvorený na základe známych výsledkov k a z predpokladaných ná KOMENTÁR K ROZPOČTU NA ROK 2015 / tabuľka č.1 / Návrh rozpočtu na rok 2015 bol tvorený na základe známych výsledkov k 30.9.2014 a z predpokladaných nákladov a výnosov do konca roka 2014. Na základe týchto

Podrobnejšie

PH-Regulácia - EZ PH! Obsah balenia! A) "EZ PH" regulácia B) sacie potrubie PVC Cristal Ø 4x6 (4 m) C) výtlačné potrubie PE Ø 4x6 (5 m) D) montážna sa

PH-Regulácia - EZ PH! Obsah balenia! A) EZ PH regulácia B) sacie potrubie PVC Cristal Ø 4x6 (4 m) C) výtlačné potrubie PE Ø 4x6 (5 m) D) montážna sa PH-Regulácia - EZ PH! Obsah balenia! A) "EZ PH" regulácia B) sacie potrubie PVC Cristal Ø 4x6 (4 m) C) výtlačné potrubie PE Ø 4x6 (5 m) D) montážna sada E) dnový filter (PVC) F) vstrekovací ventil (3/8

Podrobnejšie

Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/ Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenní

Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/ Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenní Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/2019 1. Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenníka externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou

Podrobnejšie

Unica Wireless > POHODLIE NA DOSAH VAŠEJ RUKY...

Unica Wireless > POHODLIE NA DOSAH VAŠEJ RUKY... Atraktívny moderný dizajn Na svet prichádza nová Wireless na diaľkové ovládanie, vytvorená pre váš väčší komfort. Prijímače sú k dispozícii v dvoch prevedeniach s nulovým alebo bez nulového vodiča. Niekoľko

Podrobnejšie

Ponuka Štart

Ponuka Štart Mária Kostková Obsah Na čo slúži Umiestnenie ponuky Štart Základné časti ponuky Štart Prístup k priečinkom nastaveniam k programom Pri spustení Príslušenstvo Ovládací panel Na čo slúži vstup k programom,

Podrobnejšie

Cena za 1 MW odchylky je pro všechny účastníky trhu s elektřinou stejná

Cena za 1 MW odchylky je pro všechny účastníky trhu s elektřinou stejná ÚRAD PRE REGULÁCIU SIEŤOVÝCH ODVETVÍ Bajkalská 27, P. O. BOX 12, 820 07 Bratislava 27 R O Z H O D N U T I E Číslo: 0210/2018/E Bratislava 08. 01. 2018 Číslo spisu: 76-2018-BA Úrad pre reguláciu sieťových

Podrobnejšie

Informačný systém mikrogridu Mikrogrid predstavuje malú energetickú sieť (napríklad malá mestská štvrť, univerzitné mestečko a pod.), ktorá obsahuje v

Informačný systém mikrogridu Mikrogrid predstavuje malú energetickú sieť (napríklad malá mestská štvrť, univerzitné mestečko a pod.), ktorá obsahuje v Informačný systém mikrogridu Mikrogrid predstavuje malú energetickú sieť (napríklad malá mestská štvrť, univerzitné mestečko a pod.), ktorá obsahuje vlastné zdroje energie (často napr. fotovoltické panely,

Podrobnejšie

MacBook Pro Sprievodca rýchlym štartom

MacBook Pro Sprievodca rýchlym štartom Sprievodca rýchlym štartom Víta vás váš MaBook Pro Začnime. Spustite Mac stlačením tlačidla napájania. Otvorí sa Sprievodca nastavením, vďaka ktorému môžete jednoducho nastaviť svoj Mac a ihneď ho začať

Podrobnejšie

Sprievodný list SofCom s.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíče

Sprievodný list SofCom s.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíče Sprievodný list SofCom s.r.o., Priemyselná 1, 031 01 Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia 2.10.11 (2.11.02) Dátum 19.01.2015 Autor Ing. J. Malíček, Z. Patka Hot - line 044/562 41 97-8 Vážený používateľ

Podrobnejšie

Sprievodca rýchlym nastavením bluesound.com

Sprievodca rýchlym nastavením bluesound.com Sprievodca rýchlym nastavením bluesound.com Obsiahnuté príslušenstvo Napájací kábel 120 V Napájací kábel 230 V Ethernetový kábel (2 m) Mini jack do adaptéra Toslink Bezdrôtový sieťový hudobný prehrávač

Podrobnejšie

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd

Innogy_poziarne alarmy_DL_VSE.indd KÝM PRÍDU HASIČI MÔŽE BYŤ NESKORO POŽIARNY ALARM Stihnete sa zachrániť? 1137 požiarov 85 zranených osôb 21 ľudí prišlo o život * Požiarne štatistiky slovenských domácností v období január október 2016

Podrobnejšie

ŠTANDARD VYBAVENOSTI Základy základy zo železobetónovej základovej dosky zaizolovanou proti zemnej vlhkosti Zvislý stenový systém so stužujúcimi jadra

ŠTANDARD VYBAVENOSTI Základy základy zo železobetónovej základovej dosky zaizolovanou proti zemnej vlhkosti Zvislý stenový systém so stužujúcimi jadra Základy základy zo železobetónovej základovej dosky zaizolovanou proti zemnej vlhkosti Zvislý stenový systém so stužujúcimi jadrami obvodové a nosné steny železobetónové steny hrúbky min. 200 mm, všetky

Podrobnejšie

Microsoft Word - Navod Carneo Cyberbot SK.docx

Microsoft Word - Navod Carneo Cyberbot SK.docx Návod na obsluhu CARNEO Cyberbot WIFI SK Aplikáciu "CloudRover4" možete nájsť na Apple APP Store alebo Android Market. Môžete tiež oskenovať nasledujúci QR kód pre inštaláciu aplikácie. Používateľ Android

Podrobnejšie

Obec Blatné Obecný úrad ŠARFICKÁ 300/ BLATNÉ Obchodný partner: Zmluvný účet: V Bratislave, dňa: Vec: Náv

Obec Blatné Obecný úrad ŠARFICKÁ 300/ BLATNÉ Obchodný partner: Zmluvný účet: V Bratislave, dňa: Vec: Náv Obec Blatné Obecný úrad ŠARFICKÁ 300/37 900 82 BLATNÉ Obchodný partner: 5100000426 Zmluvný účet: 006000054040 V Bratislave, dňa: 29. 11. 2018 Vec: Návrh Zmluvy o pripojení odberného elektrického zariadenia

Podrobnejšie

CENNÍK ZA DODÁVKU PLYNU ZRANITEĽNÝM ODBERATEĽOM OD 1. JANUÁRA 2019 Tieto ceny sú stanovené na obdobie na základe vyhlášky č.223/20

CENNÍK ZA DODÁVKU PLYNU ZRANITEĽNÝM ODBERATEĽOM OD 1. JANUÁRA 2019 Tieto ceny sú stanovené na obdobie na základe vyhlášky č.223/20 CENNÍK ZA DODÁVKU PLYNU ZRANITEĽNÝM ODBERATEĽOM OD 1. JANUÁRA 2019 Tieto ceny sú stanovené na obdobie 1.1.2019 31.12.2021 na základe vyhlášky č.223/2016 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorou sa

Podrobnejšie