ABSCHNITT

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "ABSCHNITT"

Prepis

1 /5 September 2018 náklady, výpočet úľavy na k investičnej i NOVÉ PRAVIDLÁ PRE INVESTIČNÚ POMOC 2018 Od júla 2018 platia v SR nové pravidlá pre investičnú na základe nových právnych predpisov, predovšetkým: zákona č. 57/2018 Zb. o regionálnej investičnej i, nariadenia Vlády SR č. 195/2018 Z.z., ktorým sa ustanovujú podmienky na poskytnutie investičnej i, maximálna intenzita investičnej i a maximálna výška investičnej i v regiónoch Slovenskej republiky. Nová legislatíva reaguje, podľa dôvodovej správy k novému zákonu, na zmeny v slovenskej ekonomike a reflektuje zmeny potrieb Slovenskej republiky v oblasti podpory investícií ako aj zmeny potrieb investorov. Nová legislatívna úprava bude zároveň adresnejšie zameraná na podporu investícií týkajúcich sa progresívnych technológií a činností s vysokou pridanou hodnotou. V tomto vydaní Mailing BMB Partners by sme chceli upozorniť na hlavné rozdiely v novej legislatíve investičnej i oproti starším predpisom, ktoré táto nová legislatíva nahrádza (hlavne zákon č. 561/2007 o investičnej i). Cieľom prehľadu nižšie nie je poskytnúť systematický a vyčerpávajúci prehľad nových pravidiel a podmienok investičnej i, preto odporúčame aj hlbšiu analýzu konkrétneho projektu tímom odborníkov (pozri aj časť 4 nižšie). VŠEOBECNÉ PODMIENKY, OPRÁVNENÉ NÁKLADY, VÝPOČET ÚĽAVY NA DANI Samotný zákon už neobsahuje podmienku minimálneho počtu vytvorených nových pracovných miest (NPM) pre všetky typy. Tým zákonodarca umožňuje poskytnúť investičnú napr. pre technologicky náročné priemyselné projekty s vysokou pridanou hodnotou, ktoré v dôsledku automatizácie neprinesú nové pracovné miesta. Predpokladáme však, že tvorba NPM bude naďalej u väčšiny projektov dôležitým ukazovateľom s pozitívnym vplyvom na poskytnutie investičnej i, predovšetkým v menej rozvinutých regiónoch s vyššou nezamestnanosťou (napr. najmenej rozvinuté okresy podľa zákona č. 336/2015 Z.z. o podpore najmenej rozvinutých okresov).

2 /5 September 2018 k investičnej i Žiadateľ si naďalej môže vybrať, či požadovanú investičnú vypočíta príslušnou intenzitou z oprávnených investičných nákladov (OIN) alebo z oprávnených mzdových nákladov. Do OIN sa po novom dá zahrnúť aj nájomné za pozemky a budovy. Tiež je umožnené zahrnúť majetok umiestnený v doplnkovom mieste realizácie investičného zámeru, ktorý za definovaných podmienok využíva dodávateľ prijímateľa i táto prax je obvyklá napr. v automobilovom priemysle u rôznych foriem atď. Oprávnené mzdové náklady budú obmedzené limitom v súvislosti s priemernou mzdou do výšky trojnásobku priemernej štatistickej mzdy pre daný okres. Novým spôsobom je upravený aj výpočet úľavy na z príjmov. Nebude doň vstupovať už ako parameter vlastné imanie, ale konštanta 0,5. Súčasne je uzákonené aj obmedzenie, že za každé relevantné zdaňovacie obdobie sa môže uplatniť maximálne 20% celkovej daňovej úľavy ročne. PRIEMYSELNÁ VÝROBA Kvalifikačné podmienky aj dostupné formy i sa zásadne líšia podľa nezamestnanosti v danom okrese, čo je na Slovensku dlhoročná prax. Kvalifikačné podmienky sa však po novom líšia aj podľa toho, akú formu i investor požaduje. Do výsledku vstupuje aj to, či sa investičný zámer zaradí do prioritných oblastí alebo nie viď ďalej bod b. Tieto záležitosti upravuje práve nariadenie vlády č. 195/2018 uvedené vyššie. Príklad 1: V okrese s najvyššou nezamestnanosťou (najmenej rozvinuté okresy, napr. Rimavská Sobota) postačí oprávnená investícia 1,0 mil. EUR (neplatí pre prioritné oblasti) u tzv. veľkého podniku na poskytnutie hotovostných foriem i (vrátane dotácie na dlhodobý majetok). Pre schválenie úľavy na je však dostatočná oprávnená investícia 200 tis. EUR. Príklad 2: V okrese s nezamestnanosťou nižšou ako celoslovenský priemer (napr. Trnava) je potrebná pre poskytnutie daňovej úľavy investícia min. 6,0 mil. EUR u tzv. veľkého podniku. Hotovostné formy i (dotácia na dlhodobý majetok a príspevok na vytvorené pracovné miesta) sa okrem prioritných oblastí v takýchto okresoch neposkytujú.

3 /5 September 2018 k investičnej i Pre splnenie kvalifikačných kritérií a výslednú investičnú je podstatné aj to, či sa investičný zámer zaradí do prioritných oblastí priemyselnej výroby, pretože investičné zámery v prioritných oblastiach majú vo všeobecnosti výhodnejšie podmienky. Prioritné oblasti v priemyselnej výrobe sú definované vo vzťahu k odvetviam SK NACE (napr. sa tam zaraďuje automobilový priemysel) a súčasne musí smerovať najmenej 75% oprávnených investícií do definovaných relevantných technológií (napr. priemyselné roboty a umelá inteligencia, 3D tlač a ďalšie). Významnou novinkou je povinnosť prijímateľa vyplácať zamestnancom mzdu vo výške uvedenej v žiadosti o investičnú. TECHNOLOGICKÉ CENTRÁ Sú vymedzené vo vzťahu k definovanej činnosti vývoj alebo inovácia technicky vyspelých výrobkov, technológií alebo výrobných procesov. Dôležitou podmienkou je vyplácanie minimálneho násobku priemernej štatistickej mzdy v danom okrese (vo všeobecnosti ide o 1,7-násobok). Minimálna výška oprávnenej investície a minimálny počet NPM sa líšia podľa požadovaných foriem i, ale sú rovnaké vo všetkých okresoch SR (okrem Bratislavského kraja, kde sa investičná neposkytuje) bez vzťahu k nezamestnanosti v danom okrese. Neplatí už minimálny podiel vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov na NPM, ako to bolo podľa predchádzajúcej legislatívy. Umožňuje sa predložiť investičný zámer v priemyselnej výrobe kombinovanej s technologickým centrom. Podobne ako v priemysle, aj tu sa definujú prioritné oblasti vo vzťahu k odvetviam SK NACE (napr. sa tam zaraďuje automobilový priemysel) a súčasne musí ísť o vývoj alebo inováciu relevantných technológií (napr. priemyselné roboty a umelá inteligencia, 3D tlač a ďalšie). Podobne ako investičná pre technologické centrá je zadefinovaná pre centrá podnikových služieb.

4 /5 September 2018 k investičnej i Príklad 3: Investor v oblasti automobilového priemyslu plánuje podstatne rozšíriť svoje technologické centrum v Košiciach (okres Košice II), vrátane vytvorenia 100 NPM v roku Plánovaná priemerná mesačná hrubá mzda pre NPM je EUR. Pre tento investičný zámer nie je možné poskytnúť investičnú, pretože nesplní podmienku 1,7-násobku priemernej štatistickej mzdy (okres Košice II za 2017: 1298 EUR). Príklad 4: Investor sa rozhodol vybudovať v regióne strednej a východnej Európy nové technologické centrum, v SR uvažuje o meste Liptovský Mikuláš. Plánované oprávnené investície, vrátane nájmu prenajatých priestorov, sú 5 mil. EUR, má byť vytvorených 100 vysokokvalifikovaných NPM s priemernou hrubou mesačnou mzdou EUR. Oprávnené mzdové náklady na jedného zamestnanca sú (po pripočítaní odvodov zamestnávateľa, na dobu 24 mesiacov) v priemere približne EUR / EUR mesačne, je ich však potrebné ďalej obmedziť na trojnásobok štatistickej mzdy (priemerná mesačná mzda v tomto okrese: 876 EUR) - teda na EUR / EUR mesačne. Stále sú však celkové limitované oprávnené mzdové náklady (6,307 mil. EUR) vyššie ako oprávnené investície, preto si investor zvolil v žiadosti oprávnené mzdové náklady pre výpočet investičnej i. Požaduje 30% intenzitu investičnej i, z toho 2/3 príspevky na vytvorené NPM a 1/3 úľavu na. ODPORÚČANIA PRE PRÍPRAVU INVESTIČNÝCH ZÁMEROV A ŽIADOSTÍ O INVESTIČNÚ POMOC Každý projekt je špecifický a je nutné ho analyzovať jednotlivo, ale na záver by sme radi stručne uviedli niektoré všeobecné odporúčania pre potenciálnych žiadateľov: Pri úvodnom testovaní splnenia podmienok detailne analyzovať aj všetky budúce podmienky a záväzky tak, aby bol s nimi žiadateľ včas oboznámený a mohol sledovať ich priebežné plnenie (napr. povinnosť udržať každé NPM najmenej 5 rokov, povinnosť zachovania oprávneného dlhodobého majetku počas čerpania investičnej i a ďalšie). Vhodne nastaviť začatie a ukončenie prác na investičnom zámere tak, aby sa dalo zahrnúť čo najviac oprávnených investícií a NPM. Starostlivo a konzervatívne naplánovať oprávnené náklady tieto sa stanú záväzkom po schválení investičnej i. Realisticky nastaviť požadovanú intenzitu a štruktúru i - väčšinou sa schvaľuje nižšia intenzita ako je jej maximálna hodnota; čo sa týka štruktúry, vo všeobecnosti je vhodné zakomponovať aj daňovú úľavu a nepožadovať celú ako cash.

5 /5 September 2018 Zaujímavosti a skúsenosti s postojom štátu k investičnej i ZAUJÍMAVOSTI A SKÚSENOSTI S POSTOJOM ŠTÁTU K INVESTIČNEJ POMOCI V prípade klientov našej spoločnosti máme nielen vysokú mieru úspešnosti podaných žiadostí o investičnú, ale aj 100% úspešnosť s plnením jej podmienok a kontrolami zo strany úradov. Celkový obraz investičnej i na Slovensku však nie je až taký ružový. Napríklad v júli 2018 bola medializovaná informácia o švajčiarskom investorovi, ktorý plánuje vrátiť poskytnutú investičnú. Spoločnosti bola začiatkom roka 2018 Vládou SR schválená investičná vo forme dotácie. Nešlo tak technicky o vrátenie investičnej i, ale skôr o zrušenie jej poskytovania. Od roku 2002 bolo približne v štvrtine prípadov rozhodnuté o zrušení rozhodnutia o poskytovaní investičnej i. Podľa údajov dostupných od roku 2016 na ministerstve hospodárstva zrušili dotácie v hodnote okolo 45 miliónov eur. Z toho približne v polovici prípadov došlo k zrušeniu na základe žiadosti zo strany dotknutých spoločností. Najmä v prípadoch, keď samotné spoločnosti vyhodnotili, že nebudú schopné plniť podmienky i. Druhú časť zrušených rozhodnutí má na svedomí porušenie podmienok stanovených zákonom. Z povahy schvaľovacieho procesu štátnej i vyplýva, že najsilnejšie slovo má vláda SR. V minulosti došlo k viacerým prípadom, kedy sa nádejné investičné zámery nezrealizovali. Autori: Renáta Bláhová FCCA, LL.M. Partner Petr Spáčil Špecialista na investičnú BMB Partners Zámocká Bratislava T M bmb@bmb.sk Informácie uvedené v tomto materiáli sú iba informatívnej povahy. Aj keď zostavovaniu tohto materiálu bola venovaná profesionálna pozornosť, spoločnosť BMB Partners neprijíma žiadnu zodpovednosť za prípadné chyby či nepresnosti, ani nezodpovedá za žiadne škody vzniknuté na základe spoliehania sa na tieto informácie. V každom prípade odporúčame vyžiadať si pre konkrétnu problematiku odbornú radu.

Centrum pre hospodárske otázky Komentár 1/2018: Schválená investičná pomoc v roku 2017 Martin Darmo, Boris Škoda 1 V roku 2017 vláda Slovenskej republ

Centrum pre hospodárske otázky Komentár 1/2018: Schválená investičná pomoc v roku 2017 Martin Darmo, Boris Škoda 1 V roku 2017 vláda Slovenskej republ Komentár /08: Schválená investičná pomoc v roku 07 Martin Darmo, Boris Škoda V roku 07 vláda Slovenskej republiky schválila návrhov na poskytnutie investičnej pomoci (Ministerstvo hospodárstva Slovenskej

Podrobnejšie

ABSCHNITT

ABSCHNITT /5 December 2018 Daň z NAJVÝZNAMNEJŠIE LEGISLATÍVNE ZMENY ZA ROK 2018 Z POHĽADU PRIAMYCH DANÍ V tomto vydaní Mailingu BMB Partners by sme Vám chceli ponúknuť prehľad najvýznamnejších legislatívnych z so

Podrobnejšie

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby trhu práce do roku 2023 Žilinský kraj ITMS 2014+312031N138

Podrobnejšie

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby trhu práce do roku 2023 Prešovský kraj ITMS 2014+312031N138

Podrobnejšie

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby trhu práce do roku 2023 Trenčiansky kraj ITMS 2014+312031N138

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Strojársky špecialista riadenia výroby Kód kvalifikácie C2144007-00821 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 2144007 / Strojársky špecialista

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Prezentacia_Slovensko.ppt

Microsoft PowerPoint - Prezentacia_Slovensko.ppt Skúsenosti z realizácie Sektorového Operačného Programu Priemysel a služby a zameranie Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Konferencia Operační program Podnikání a inovace nástroj

Podrobnejšie

Ročná správa o priebehu realizácie investičného zámeru I. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI Identifikačné údaje Obchodné meno právnickej osoby / obchodné men

Ročná správa o priebehu realizácie investičného zámeru I. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI Identifikačné údaje Obchodné meno právnickej osoby / obchodné men Ročná správa o priebehu realizácie investičného zámeru I. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI 1. 1.1 Identifikačné údaje Obchodné meno právnickej osoby / obchodné meno a meno a priezvisko, ak je žiadateľom fyzická osoba

Podrobnejšie

News Flash 25. augusta, 2015 Zabezpečenie stravovania pre zamestnancov

News Flash 25. augusta, 2015 Zabezpečenie stravovania pre zamestnancov News Flash 25. augusta, 2015 Zabezpečenie stravovania pre zamestnancov Zabezpečenie stravovania pre zamestnancov Jednou zo základných povinností zamestnávateľov na Slovensku je povinnosť zabezpečiť stravovanie

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. VALNÉ ZHROMAŽDENIE Asociácie priemyselných zväzov 19. jún 2018 DoubleTree by Hilton Bratislava Rekvalifikácie, dovoz, príplatky, odbory: situácia na trhu práce. Michaela Sojáková Súčasný stav na trhu

Podrobnejšie

vzn_2011_2

vzn_2011_2 Obecné zastupiteľstvo v Kálnici na základe ustanovenia 6 zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a ustanovenia 10 ods. 2 písm. b) zákona NR SR č. 607/2003 Z. z. o Štátnom

Podrobnejšie

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby

MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby MINISTERSTVO PRÁCE, SOCIÁLNYCH VECÍ A RODINY SLOVENSKEJ REPUBLIKY UPLATNENIE ABSOLVENTOV TRENDY TRHU PRÁCE TRH PRÁCE Uplatnenie absolventov a potreby trhu práce do roku 2023 Banskobystrický kraj ITMS 2014+312031N138

Podrobnejšie

Príloha č. 4 vyzvania Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Členenie a zjednodušené vykazovanie oprávnenýc

Príloha č. 4 vyzvania Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Členenie a zjednodušené vykazovanie oprávnenýc Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Členenie a zjednodušené vykazovanie oprávnených výdavkov V rámci tohto vyzvania sa oprávnené výdavky členia na priame mzdové výdavky a ostatné výdavky 1. V tomto

Podrobnejšie

Integrovaný regionálny operačný program Analýza výzvy na projektový zámer (PZ) Kód výzvy: Operačný program: Prioritná os: IROP-PO2-SC221-PZ Int

Integrovaný regionálny operačný program Analýza výzvy na projektový zámer (PZ) Kód výzvy: Operačný program: Prioritná os: IROP-PO2-SC221-PZ Int Integrovaný regionálny operačný program Analýza výzvy na projektový zámer (PZ) Kód výzvy: Operačný program: Prioritná os: IROP-PO2-SC221-PZ-2016-1 Integrovaný regionálny operačný program (IROP) 2 Ľahší

Podrobnejšie

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR

Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Zámery výskumnovývojových národných projektov MŠVVaŠ SR Základné východiská - nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1303/2013 - zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych

Podrobnejšie

Príloha č. 4 vyzvania - Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov V rámci tohto vyzvania sa oprávnené výdavky členia na priame a nepriame výdavky. Osob

Príloha č. 4 vyzvania - Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov V rámci tohto vyzvania sa oprávnené výdavky členia na priame a nepriame výdavky. Osob V rámci tohto vyzvania sa oprávnené výdavky členia na priame a nepriame výdavky. Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov Členenie a zjednodušené vykazovanie oprávnených výdavkov V tomto vyzvaní sa aplikuje

Podrobnejšie

Riadiaci orgán pre operačný program Efektívna verejná správa Ministerstvo vnútra SR Operačný program Efektívna verejná správa 2014SK05SFOP001 Štandard

Riadiaci orgán pre operačný program Efektívna verejná správa Ministerstvo vnútra SR Operačný program Efektívna verejná správa 2014SK05SFOP001 Štandard Riadiaci orgán pre operačný program Efektívna verejná správa Ministerstvo vnútra SR Operačný program Efektívna verejná správa 2014SK05SFOP001 Štandardná stupnica jednotkových nákladov Pre vyzvanie na národný

Podrobnejšie

1-2011_najomne_byty

1-2011_najomne_byty Mesto Dunajská Streda v súlade s 6 zákona SNR č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších prepisov v spojení s 8 ods.4 písm. b) zákona NR SR č. 607/2003 Z. z. o Štátnom fonde rozvoja bývania v

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Systém doplnkového dôchodkového sporenia v Slovenskej republike aplikačná prax Michal Němec, poradca prezidenta KOZ SR Praha, september 2016 Hlavné body : Súčasný stav doplnkového dôchodkového sporenia

Podrobnejšie

O B E C R O Ž K O V A N Y Obecný úrad č. 106, Lipany Všeobecne záväzné nariadenie obce Rožkovany č. 19/2017 zo dňa Podmienky prideľo

O B E C R O Ž K O V A N Y Obecný úrad č. 106, Lipany Všeobecne záväzné nariadenie obce Rožkovany č. 19/2017 zo dňa Podmienky prideľo O B E C R O Ž K O V A N Y Obecný úrad č. 106, 082 71 Lipany Všeobecne záväzné nariadenie obce Rožkovany č. 19/2017 zo dňa 02.03.2017 Podmienky prideľovania nájomných bytov na území obce Rožkovany Obec

Podrobnejšie

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Výskum a inovácie vydáva USMERNENIE č. 6 k výzve na

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Výskum a inovácie vydáva USMERNENIE č. 6 k výzve na Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Výskum a inovácie vydáva USMERNENIE č. 6 k výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Angažovanosť nákupu v procese tvorenia nových produktov 12.5.2016 Naše najznámejšie prevádzky Dušan Frisík Bratislava, 12.05.16 NÁRODNÉ EAUKČNÉ FÓRUM Angažovanosť nákupu v procese tvorenia nových produktov

Podrobnejšie

Príloha č. 3 Zmluvy o poskytnutí NFP Prijímateľ: Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Názov projektu: Zavádzanie a podpora manažérstva

Príloha č. 3 Zmluvy o poskytnutí NFP Prijímateľ: Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Názov projektu: Zavádzanie a podpora manažérstva Prijímateľ: Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR Názov projektu: Zavádzanie a podpora manažérstva kvality v organizáciách verejnej správy Rozpočet projektu a komentár k rozpočtu projektu

Podrobnejšie

VLÁDA SLOVENSKEJ REPUBLIKY UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 42 z 30. januára 2019 k Príprave vnútroštátnych opatrení Slovenskej republiky na pr

VLÁDA SLOVENSKEJ REPUBLIKY UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 42 z 30. januára 2019 k Príprave vnútroštátnych opatrení Slovenskej republiky na pr UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 42 z 30. januára 2019 k Príprave vnútroštátnych opatrení Slovenskej republiky na prípadné vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Pekár Kód kvalifikácie U7512001-00885 Úroveň SKKR 3 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 7512001 / Pekár SK NACE Rev.2 C PRIEMYSELNÁ VÝROBA, 10 Výroba potravín Doklad o získanej

Podrobnejšie

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2019 K bodu programu SPRÁVA O VÝSLEDKOCH K

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2019 K bodu programu SPRÁVA O VÝSLEDKOCH K MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie pre Komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2019 K bodu programu SPRÁVA O VÝSLEDKOCH KONTROL Materiál obsahuje: Materiál sa odporúča prerokovať

Podrobnejšie

Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov.

Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov. Projektový list č. 1 Výstavba terminálu letiska Bratislava Dodávka a montáž elektomechanickej časti stavby, vrátane realizačných projektov. 2 334 Nainštalovali sme 2 334 kusov sprinklerových hlavíc, vďaka

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint 2017 TAXparency Report Kto platí štát Who finances the state Renáta Bláhová, FCCA, LL.M. Údaje / Facts Zo štátneho rozpočtu SR za rok 2017 predstavovali daňové príjmy / Tax revenue within the 2017 Slovak

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Majster (supervízor) v strojárskej výrobe Kód kvalifikácie C3122012-00776 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Automobilový priemysel a strojárstvo SK ISCO-08 3122012 / Majster (supervízor)

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation OPERAČNÝ PROGRAM EFEKTÍVNA VEREJNÁ SPRÁVA A MOŽNOSTI ČERPANIA ZDROJOV PRE MNO RUT ERDÉLYIOVÁ BRATISLAVA 04. 12. 2014 AKTUÁLNY STAV OP EVS 28.11.2014 OP EVS bol schválený EK 09.12.2014 tlačová konferencia

Podrobnejšie

untitled

untitled EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 1. 9. 2014 COM(2014) 542 final 2014/0250 (COD) Návrh NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa mení nariadenie Rady (ES) č. 55/2008, ktorým sa zavádzajú autonómne obchodné

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Kovalcik

Microsoft PowerPoint - Kovalcik EKONOMICKÉ VÝSLEDKY LH SR A VPLYV SVETOVEJ FINANČNEJ A HOSPODÁRSKEJ KRÍZY Ing. Miroslav Kovalčík k a kol. Aktuálne otázky ekonomiky LH SR Zvolen 21.10.2009 EKONOMICKÉ VÝSLEDKY LH SR A VPLYV SVETOVEJ FINANČNEJ

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 EKONOMIKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY doc. Ing. Tomáš Dudáš, PhD. Ing. Martin Grančay, PhD. slobodná trhová ekonomika (okolo 90% HDP tvorí súkromný sektor) malá ekonomika (HDP v r. 2017 170 mld. USD PPP 69. miesto)

Podrobnejšie

MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Mlynské nivy 44/a, Bratislava 212 Bratislava 22. novembra 2018 Číslo: 17464/ ROZH

MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Mlynské nivy 44/a, Bratislava 212 Bratislava 22. novembra 2018 Číslo: 17464/ ROZH MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKY Mlynské nivy 44/a, 827 15 Bratislava 212 Bratislava 22. novembra 2018 Číslo: 17464/2018-4220-61806 ROZHODNUTIE č. 27/2018 Ministerstvo hospodárstva Slovenskej

Podrobnejšie

Operačný program výskum a inovácie Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu medzinárodných teamingových výskumných ce

Operačný program výskum a inovácie Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu medzinárodných teamingových výskumných ce Operačný program výskum a inovácie Výzva na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu medzinárodných teamingových výskumných centier v Bratislavskom kraji OPVaI-VA/DP/2017/2.1.1-03

Podrobnejšie

VLÁDA SLOVENSKEJ REPUBLIKY UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 444 z 5. júna 2003 k návrhu východísk štátneho rozpočtu na rok 2004 Číslo materiálu

VLÁDA SLOVENSKEJ REPUBLIKY UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 444 z 5. júna 2003 k návrhu východísk štátneho rozpočtu na rok 2004 Číslo materiálu UZNESENIE VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 444 z 5. júna 2003 k návrhu východísk štátneho rozpočtu na rok 2004 Číslo materiálu: 3889/2003 Predkladateľ: podpredseda vlády a minister financií Vláda A. schvaľuje

Podrobnejšie

Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestna

Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestna Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania Charakteristika Riadiaci pracovník (manažér) obstarávania riadi a koordinuje činnosti a zamestnancov podieľajúcich sa na nákupe surovín, tovarov, výrobkov, služieb,

Podrobnejšie

Všeobecné záväzné nariadenie Č. 3/2017 O podmienkach nakladania s nájomnými bytmi obstaranými z verejných prostriedkov Čl. 1 Úvodné ustanovenia 1. Úče

Všeobecné záväzné nariadenie Č. 3/2017 O podmienkach nakladania s nájomnými bytmi obstaranými z verejných prostriedkov Čl. 1 Úvodné ustanovenia 1. Úče Všeobecné záväzné nariadenie Č. 3/2017 O podmienkach nakladania s nájomnými bytmi obstaranými z verejných prostriedkov Čl. 1 Úvodné ustanovenia 1. Účelom tohto všeobecného záväzného nariadenia (ďalej len

Podrobnejšie

(6. Pr\355loha k 1. zmene rozpo\350tu RTVS na rok 2017 DEF.xlsx)

(6. Pr\355loha k 1. zmene rozpo\350tu RTVS na rok 2017 DEF.xlsx) NÁVRH 1. ZMENY ROZPOČTU ROZHLASU A TELEVÍZIE SLOVENSKA NA ROK 2017 Bratislava, 6. marec 2017 2 1. Komentár Rada RTVS schválila návrh rozpočtu RTVS na rok 2017 dňa 21. decembra 2016 uznesením č.153/2016.

Podrobnejšie

M e s t o L u č e n e c Materiál na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Lučenci Strana 1 z 8 Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Luče

M e s t o L u č e n e c Materiál na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Lučenci Strana 1 z 8 Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Luče M e s t o L u č e n e c Materiál na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Lučenci Strana 1 z 8 Materiál pre zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Lučenci na 2. riadnu schôdzu konanú dňa: 03.02.2015 Číslo:

Podrobnejšie

Hlavný kontrolór Mesta Trebišov Číslo: 41 Materiál určený na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Trebišove dňa: Názov materiálu: Správa o

Hlavný kontrolór Mesta Trebišov Číslo: 41 Materiál určený na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Trebišove dňa: Názov materiálu: Správa o Hlavný kontrolór Mesta Trebišov Číslo: 41 Materiál určený na zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Trebišove dňa: 25.9.2017 Názov materiálu: Správa o výsledku kontroly odmeňovania zástupcu primátora mesta

Podrobnejšie

Vzhľadom k tomu, že Žiadosť o platbu č

Vzhľadom k tomu, že Žiadosť o platbu č Postup na identifikáciu žiadateľa ako podniku v ťažkostiach podľa Usmernenia Spoločenstva o štátnej pomoci na záchranu a reštrukturalizáciu firiem v ťažkostiach (2004/C244/02) Pred tým, ako bude uvedený

Podrobnejšie

Slide 1

Slide 1 Elektronizácia služieb bratislavskej samosprávy Operačný program Informatizácia spoločnosti a Operačný program Bratislavský kraj OPIS a OPBK sú komplementárnymi programami v zmysle vybudovania egovernmentu

Podrobnejšie

Čiastka 128/2008 (342)

Čiastka 128/2008 (342) I. ÚDAJE O ŽIADATEĽOVI 1.A. Identifikačné údaje, ak je žiadateľom právnická osoba 1.1. Obchodné meno: 1.2. Sídlo: 1.3. Právna forma: 1.4. IČO: 1) DIČ: 2) 1.5. Miesto podnikania a adresy prevádzkarní, ak

Podrobnejšie

ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta

ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta ZOZNAM VŠETKÝCH AKREDITOVANÝCH ŠTUDIJNÝCH PROGRAMOV NA TECHNICKEJ UNIVERZITE V KOŠICIACH Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Strojnícka fakulta

Podrobnejšie

N á v r h Záverečný účet Obce P o l i a n k a za rok 2012 V Polianke, zverejnený dňa :

N á v r h Záverečný účet Obce P o l i a n k a za rok 2012 V Polianke, zverejnený dňa : N á v r h Záverečný účet Obce P o l i a n k a za rok 2012 V Polianke, 30. 4. 2013 zverejnený dňa : 31.5. 2013 Záverečný účet obce za rok 2012 obsahuje: 1. Plnenie rozpočtu k 31.12.2012 2. Rozbor plnenia

Podrobnejšie

Dodatok č. 1 z 11. septembra 2018

Dodatok č. 1 z 11. septembra 2018 DODATOK Č. 1 K ZÁKLADNÉMU PROSPEKTU ZO DŇA 25. JÚLA 2018 Slovenská sporiteľňa, a.s. 5 000 000 000 EUR Program vydávania dlhových cenných papierov Tento dokument predstavuje dodatok (ďalej len Dodatok)

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - Sveda

Microsoft PowerPoint - Sveda Aktivity a návrhy Slovenskej matematickej spoločnosti JSMF Dušan Šveda Žilina, 9. februára 2016 Matematické vzdelávanie v kontexte STEM vzdelávania a potrieb praxe 1 Hlavné ciele činnosti SMS - vytvorenie

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zmeny v dlhodobom majetku.docx

Microsoft Word - Zmeny v dlhodobom majetku.docx Zmeny v dlhodobom majetku s dopadom na DPPO A) Úprava základu dane pri osobných automobiloch so vstupnou cenou 48 000 Eur a viac Ak je v evidencii majetku osobný automobil so vstupnou cenou 48 000 Eur

Podrobnejšie

Tabuľka č.1 Prehľad výsledkov vnútornej kontroly vykonanej v roku 2007 podľa jednotlivých dávok sociálneho poistenia dávka sociálneho poistenia počet

Tabuľka č.1 Prehľad výsledkov vnútornej kontroly vykonanej v roku 2007 podľa jednotlivých dávok sociálneho poistenia dávka sociálneho poistenia počet Tabuľka č.1 Prehľad výsledkov vnútornej kontroly vykonanej v roku 2007 podľa jednotlivých sociálneho poistenia dávka sociálneho poistenia počet skontrolovaných počet zistených nedostatkov preplatky nedoplatky

Podrobnejšie

INTEGROVANÝ REGIONÁL NY OPERAČNÝ PROGRAM Názov výzvy: Kód výzvy: Prioritná os Investičná priorita: Špecifický cieľ: Schéma štátnej pomoci/schéma pomoc

INTEGROVANÝ REGIONÁL NY OPERAČNÝ PROGRAM Názov výzvy: Kód výzvy: Prioritná os Investičná priorita: Špecifický cieľ: Schéma štátnej pomoci/schéma pomoc INTEGROVANÝ REGIONÁL NY OPERAČNÝ PROGRAM Názov výzvy: Kód výzvy: Prioritná os Investičná priorita: Špecifický cieľ: Schéma štátnej pomoci/schéma pomoci de minimis: Typ výzvy: Výzva na predkladanie projektových

Podrobnejšie

Opatrenie

Opatrenie Usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/011491/2015-724 o určení obsahu dokumentácie podľa 18 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov Ministerstvo

Podrobnejšie

MESTO TRNAVA MESTSKÝ ÚRAD V TRNAVE NÁVRH VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA predkladaný na rokovanie mestského zastupiteľstva ktorým sa mení a dopĺňa VZN

MESTO TRNAVA MESTSKÝ ÚRAD V TRNAVE NÁVRH VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA predkladaný na rokovanie mestského zastupiteľstva ktorým sa mení a dopĺňa VZN MESTO TRNAVA MESTSKÝ ÚRAD V TRNAVE NÁVRH VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉHO NARIADENIA predkladaný na rokovanie mestského zastupiteľstva ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 401 na vykonanie niektorých ustanovení zákona o

Podrobnejšie

AGENTÚRA NA PODPORU VÝSKUMU A VÝVOJA Výzva v rámci programu Podpora výskumu a vývoja v malých a stredných podnikoch zameraná na podporu start-up a spi

AGENTÚRA NA PODPORU VÝSKUMU A VÝVOJA Výzva v rámci programu Podpora výskumu a vývoja v malých a stredných podnikoch zameraná na podporu start-up a spi Výzva v rámci programu Podpora výskumu a vývoja v malých a stredných podnikoch zameraná na podporu start-up a spin-off podnikov VMSP 2009-II Bratislava 22.10.2009 Košice 27.10.2009 Žilina 28.10.2009 Mgr.

Podrobnejšie

Microsoft PowerPoint - TUKE_LF

Microsoft PowerPoint - TUKE_LF Technická univerzita v Košiciach Letecká fakulta FACULTY OF AERONAUTICS Technical University Košice Ing. Peter Koščák, PhD. katedra Manažmentu leteckej prevádzky Letecká fakulta TU v Košiciach Ing. Peter

Podrobnejšie

02-Návrh-úprava rozpočtu 2015

02-Návrh-úprava rozpočtu 2015 M e s t s k á č a s ť B r a t i s l a v a - D ú b r a v k a Materiál na 6. zasadnutie miestneho zastupiteľstva dňa 15. decembra 2015 Návrh Na úpravu rozpočtu za rok 2015 Predkladateľ : Materiál obsahuje

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Kód kvalifikácie U2149008-01016 Úroveň SKKR 5 Sektorová rada Administratíva, ekonomika a manažment SK ISCO-08 2149008 / Špecialista

Podrobnejšie

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2018 K bodu programu INFORMATÍVNA SPRÁVA K PRIPRAVOVAN

MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2018 K bodu programu INFORMATÍVNA SPRÁVA K PRIPRAVOVAN MESTSKÝ ÚRAD V ŽILINE Materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Žiline Číslo materiálu: /2018 K bodu programu INFORMATÍVNA SPRÁVA K PRIPRAVOVANÉMU ZÁMERU SCHVÁLIŤ PODANIE ŽIADOSTÍ NA DOTÁCIU A ÚVER

Podrobnejšie

MATERIÁL NA ROKOVANIE KOMISIE ŠKOLSTVA A ŠPORTU

MATERIÁL NA ROKOVANIE KOMISIE ŠKOLSTVA A ŠPORTU Ž I L I N S K Ý S A M O S P R Á V N Y K R A J Číslo materiálu: 6-11/145/2015 Dátum predloženia: 6. júl 2015 Materiál na rokovanie zastupiteľstva Návrh Všeobecne záväzné nariadenie Žilinského samosprávneho

Podrobnejšie

Názov materiálu: Návrh zmeny rozpočtu k Predkladateľ: Ing. Zuzana Pelzlová Dátum spracovania: Určenie pre orgán mesta: Mests

Názov materiálu: Návrh zmeny rozpočtu k Predkladateľ: Ing. Zuzana Pelzlová Dátum spracovania: Určenie pre orgán mesta: Mests Názov materiálu: Návrh zmeny rozpočtu k 30. 08. 2017 Predkladateľ: Ing. Zuzana Pelzlová Dátum spracovania: 17. 08. 2017 Určenie pre orgán mesta: Mestské zastupiteľstvo; komisie MZ, hlavný kontrolór Východisko

Podrobnejšie

E K O N O M I C K Á U N I V E R Z I TA V B R A T I S L A V E

E K O N O M I C K Á U N I V E R Z I TA     V    B R A T I S L A V E Zadanie zákazky Postupom podľa 9 ods. 9 zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov 1. Identifikácia verejného obstarávateľa Názov: Ekonomická univerzita v Bratislave

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Vydavateľský redaktor Kód kvalifikácie U2642007-01713 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Kultúra a vydavateľstvo SK ISCO-08 2642007 / Vydavateľský redaktor SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE A KOMUNIKÁCIA,

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 SLOVENSKÁ AGENTÚRA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA implementuje aktivitu AKTIVITA 5.3.3. WORKSHOP EZ A GEOLOGICKÁ VEREJNOSŤ STARÝ SMOKOVEC, GRAND HOTEL BELLEVUE, 21. 23. 11. 2018 A 26. 28. 11. 2018 Aktivita sa realizuje

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Okrúhly stôl Výskumnej agentúry so zástupcami výskumných inštitúcií Téma: Koncept podpory teamingových výskumných centier z Operačného programu Výskum a inovácie 21. februára 2018 Výskumná agentúra Sliačska

Podrobnejšie

Microsoft Word - Usmernenie c 6_2010_vyplnanie tab 11_MS

Microsoft Word - Usmernenie c  6_2010_vyplnanie tab 11_MS Usmernenie č. 6/2010 operačný program Vzdelávanie Názov: Usmernenie pre Prijímateľov k vypĺňaniu tabuľky č. 11 Monitorovacej správy projektu Určené pre: Prijímateľov NFP v rámci OP V Vydáva: Agentúra Ministerstva

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint 2017 TAXparency Report Kto platí štát Wer finanziert den Staat Renáta Bláhová, FCCA, LL.M. Údaje / Angaben Zo štátneho rozpočtu SR za rok 2017 predstavovali daňové príjmy / Das Steueraufkommen im Rahmen

Podrobnejšie

Všeobecne záväzné nariadenie Obce Sekule č. 5/2017 o poskytovaní dotácií z rozpočtu obce Obec Sekule podľa ustanovenia 4 ods. 3 písm. h) a 6 ods. 1 a

Všeobecne záväzné nariadenie Obce Sekule č. 5/2017 o poskytovaní dotácií z rozpočtu obce Obec Sekule podľa ustanovenia 4 ods. 3 písm. h) a 6 ods. 1 a Všeobecne záväzné nariadenie Obce Sekule č. 5/2017 o poskytovaní dotácií z rozpočtu obce Obec Sekule podľa ustanovenia 4 ods. 3 písm. h) a 6 ods. 1 a 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom

Podrobnejšie

kontrak SIOV 2018_BSZ

kontrak SIOV 2018_BSZ KONTRAKT uzavretý medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátnym inštitútom odborného vzdelávania na zabezpečenie úloh v roku 2018 Čl. I ÚČASTNÍCI KONTRAKTU Zadávateľ:

Podrobnejšie

KOMISIA VÝSTAVBY, DOPRAVY, ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA A OCHRANY ZDRAVIA Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice Sídlisko Ťahanovce Prítomní: podľa pr

KOMISIA VÝSTAVBY, DOPRAVY, ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA A OCHRANY ZDRAVIA Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice Sídlisko Ťahanovce Prítomní: podľa pr KOMISIA VÝSTAVBY, DOPRAVY, ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA A OCHRANY ZDRAVIA Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Košice Sídlisko Ťahanovce Prítomní: podľa prezenčnej listiny ZÁPISNICA zo 14. zasadnutia konaného

Podrobnejšie

S M E R N I C A č. 180 GRANTOVÝ SYSTÉM Žilinskej univerzity v Žiline Spracovateľ: oddelenie pre vedu a výskum oddelenie pre vzdelávanie Žilina, január

S M E R N I C A č. 180 GRANTOVÝ SYSTÉM Žilinskej univerzity v Žiline Spracovateľ: oddelenie pre vedu a výskum oddelenie pre vzdelávanie Žilina, január S M E R N I C A č. 180 GRANTOVÝ SYSTÉM Žilinskej univerzity v Žiline Spracovateľ: oddelenie pre vedu a výskum oddelenie pre vzdelávanie Žilina, január 2019 ČASŤ 1 VŠEOBECNÉ USTANOVENIA Článok 1 Grantový

Podrobnejšie

Zmluva o spolupráci

Zmluva o spolupráci Zmluva o spolupráci uzavretá v zmysle 269 ods. 2. Zák. č. 513/1991 Zb. (Obchodný zákonník) v znení neskorších predpisov, 4 ods. 1 písm. l) zákona č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov

Podrobnejšie

Výzva na predkladanie projektových zámerov zameraná na podporu vzniku a činnosti technologicko-inovačných platforiem v rámci jednotlivých odvetví hosp

Výzva na predkladanie projektových zámerov zameraná na podporu vzniku a činnosti technologicko-inovačných platforiem v rámci jednotlivých odvetví hosp Výzva na predkladanie projektových zámerov zameraná na podporu vzniku a činnosti technologicko-inovačných platforiem v rámci jednotlivých odvetví hospodárstva Kód výzvy: OPVaI-MH/DP/PZ/2018/1.2.2-01 Operačný

Podrobnejšie

Správa PDI 2015

Správa PDI 2015 Materiál č. 51/16 Mestská rada: 21.6.2016 Mestské zastupiteľstvo: 27.6.2016 Správa o činnosti spoločnosti Prievidza Invest s. r. o. za rok 2015 Predkladá: JUDr. Ing. Ľuboš Maxina, PhD. konateľ Vypracoval:

Podrobnejšie

Výhľad Slovenska na najbližšie roky

Výhľad Slovenska na najbližšie roky Výhľad Slovenska na najbližšie roky Martin Šuster Bratislava, konferencia FRP 218 24. 1. 218 Predikcia rastu HDP a cien HDP Inflácia Zdroj: NBS. 2 Strednodobá predikcia P3Q-218 Skutočnosť P3Q-218 217 218

Podrobnejšie

Pre rokovanie Mestského zastupiteľstva Mesta Dolný Kubín K bodu: Návrh VZN, ktorým sa ruší VZN Mesta Dolný Kubín č. 5/2013 o tvorbe a použití príspevk

Pre rokovanie Mestského zastupiteľstva Mesta Dolný Kubín K bodu: Návrh VZN, ktorým sa ruší VZN Mesta Dolný Kubín č. 5/2013 o tvorbe a použití príspevk Pre rokovanie Mestského zastupiteľstva Mesta Dolný Kubín K bodu: Návrh VZN, ktorým sa ruší VZN Mesta Dolný Kubín č. 5/2013 o tvorbe a použití príspevku na prevádzku, údržbu a opravy nájomných bytov vo

Podrobnejšie

Rozpočet text.časť + uzn. 2

Rozpočet text.časť + uzn.  2 NÁVRH PROGRAMOVÉHO ROZPOČETU OBCE SADY NAD TORYSOU 2018 2020 Sady nad Torysou 2017 1 Návrh rozpočtu obce Sady nad Torysou na rok 2018 a výhľad na roky 2019 a 2020. I. ÚVOD Rozpočet obce Sady nad Torysou

Podrobnejšie

MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA PODUNAJSKÉ BISKUPICE M i e s t n y ú r a d Trojičné námestie 11, Bratislava Materiál určený na rokovanie: Príslušné kom

MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA PODUNAJSKÉ BISKUPICE M i e s t n y ú r a d Trojičné námestie 11, Bratislava Materiál určený na rokovanie: Príslušné kom MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA PODUNAJSKÉ BISKUPICE M i e s t n y ú r a d Trojičné námestie 11, 825 61 Bratislava Materiál určený na rokovanie: Príslušné komisie Miestna rada: 16.9.2019 Miestne zastupiteľstvo:

Podrobnejšie

ZÁKLADNÁ ŠKOLA Dolinský potok 1114/28, Kysucké Nové Mesto IV. zmena rozpočtu rozpočtovej organizácie na rok 2017 Mgr. Anita Tomaníčková riadite

ZÁKLADNÁ ŠKOLA Dolinský potok 1114/28, Kysucké Nové Mesto IV. zmena rozpočtu rozpočtovej organizácie na rok 2017 Mgr. Anita Tomaníčková riadite ZÁKLADNÁ ŠKOLA Dolinský potok 1114/28, 024 01 Kysucké Nové Mesto IV. zmena rozpočtu rozpočtovej organizácie na rok 2017 Mgr. Anita Tomaníčková riaditeľka školy IV. zmena rozpočtu vyvesená na úradnej tabuli

Podrobnejšie

untitled

untitled 2. VIDIECKOSŤ KRAJINY Pri definícii vidieckosti územia sa vychádza z rozhodnutia Rady č. 2006/144/ES o strategických usmerneniach Spoločenstva pre rozvoj vidieka (programovacie obdobie 2007 2013), ktoré

Podrobnejšie

Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/ Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenní

Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/ Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenní Cenník externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou plynu ev. č. ESaV 1/2019 1. Úvodné ustanovenia Pre potreby uplatnenia cien podľa tohto cenníka externých služieb a výkonov súvisiacich s dodávkou

Podrobnejšie

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na základe § 14 ods

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na základe § 14 ods ÚRAD PRE REGULÁCIU SIEŤOVÝCH ODVETVÍ Bajkalská 27, P. O. BOX 12, 820 07 Bratislava 27 R O Z H O D N U T I E Číslo: 0301/2016/E Bratislava 25. 01. 2016 Číslo spisu: 288-2016-BA Úrad pre reguláciu sieťových

Podrobnejšie

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation P o d p o r a o p a t r e n í z a m e r a n ý c h n a e n e r g e t i c k ú e f e k t í v n o s ť a i c h f i n a n c o v a n i e E N E R G E T I C K Á E F E K T Í V N O S Ť D O R O K U 2 0 2 0 Smernica

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Technický pracovník v hutníctve Kód kvalifikácie U3117006-01275 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 3117006 / Technický pracovník v hutníctve

Podrobnejšie

Microsoft Word - pk07033_03.rtf

Microsoft Word - pk07033_03.rtf O d ô v o d n e n i e A. Všeobecná časť Návrh vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 25/2004 Z.

Podrobnejšie

EN

EN SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 30.7.2010 KOM(2010)411 v konečnom znení SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o vplyve rozhodnutí Európskeho parlamentu a Rady, ktorými sa upravujú právne základy

Podrobnejšie

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom do Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Oznámenie o strategickom dokumente podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní

Podrobnejšie

NEWSLETTER 4/2017 V najnovšom vydaní Newslettra Vám prinášame nasledujúce témy: 1. Prehľad najdôležitejších zmien v dani z príjmov Oslobodenie

NEWSLETTER 4/2017 V najnovšom vydaní Newslettra Vám prinášame nasledujúce témy: 1. Prehľad najdôležitejších zmien v dani z príjmov Oslobodenie NEWSLETTER 4/2017 V najnovšom vydaní Newslettra Vám prinášame nasledujúce témy: 1. Prehľad najdôležitejších zmien v dani z príjmov... 1 2. Oslobodenie príjmov z predaja obchodných podielov už aj na Slovensku...

Podrobnejšie

Open Days 2008 Presentation on JASPERS

Open Days 2008 Presentation on JASPERS EIB JASPERS Podpora miest a regiónov vo Vyšehradskej štvorke Peter Balík Smart Development Adviser, Bratislava, 22.5.2018 JASPERS Smart Development, European Investment Bank JASPERS: Kto sme? JASPERS Joint

Podrobnejšie

Svätomartinská konferencia 2012 Dozor nad orgánmi verejnej správy

Svätomartinská konferencia 2012 Dozor nad orgánmi verejnej správy Svätomartinská konferencia 2012 Dozor nad orgánmi verejnej správy Michaela Nosa Protimonopolný úrad SR Brno, 13.11.2012 Prezentácia obsahuje pohľad autorky Historický vývoj I. Právna úprava od 1.3.1991

Podrobnejšie

Záverečný účet Obce VIŠŇOV za rok 2016 Predkladá : Marta Pejová, starostka obce Spracoval: Helena Petriková, administratívna pracovníčka Návrh závereč

Záverečný účet Obce VIŠŇOV za rok 2016 Predkladá : Marta Pejová, starostka obce Spracoval: Helena Petriková, administratívna pracovníčka Návrh závereč Záverečný účet Obce VIŠŇOV za rok 2016 Predkladá : Marta Pejová, starostka obce Spracoval: Helena Petriková, administratívna pracovníčka Návrh záverečného účtu vyvesený na úradnej tabuli dňa 19.04.2017

Podrobnejšie

Microsoft Word Viewer - príklady k 139b_verzia_21_01_2011

Microsoft Word Viewer - príklady k 139b_verzia_21_01_2011 Príklad 1 Zamestnancovi s pravidelným mesačným príjmom skončí pracovný pomer 30. apríla 2011. V mesiaci júl 2011 (zúčtovanie miezd za mesiac jún 2011) mu zamestnávateľ zúčtuje príjem zo závislej činnosti

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Manažér v potravinárskej výrobe Kód kvalifikácie U1321001-00886 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Potravinárstvo SK ISCO-08 1321001 / Riadiaci pracovník (manažér) v potravinárskej výrobe

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista environmentálnej politiky v oblasti zmeny klímy Kód kvalifikácie C2133999-01405 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Verejné služby a správa - Štátna správa SK ISCO-08 2133999 /

Podrobnejšie

07 A Návrh na úpravu rozpočtu MČ BA-Rača na rok 2017

07 A Návrh na úpravu rozpočtu MČ BA-Rača na rok 2017 MESTSKÁ ČASŤ BRATISLAVA-RAČA 07 Materiál na rokovanie Miestneho zastupiteľstva MČ Bratislava-Rača dňa 04.07.2017 Návrh na úpravu rozpočtu Mestskej časti Bratislava-Rača na rok 2017 Predkladateľ : Materiál

Podrobnejšie

Katarina Kellenbergerova - Panel 5

Katarina Kellenbergerova - Panel 5 Operačný program výskum a vývoj Katarína Kellenbergerová riaditeľka sekcie implementácie OP VaV Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚE Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre

Podrobnejšie

VZN 2/2017 vyvesené na úradnej tabuli v obci Hrašné dňa VZN 2/2017 schválené dňa: uznesením č. 117 Schválené VZN 2/2017 vyvesené

VZN 2/2017 vyvesené na úradnej tabuli v obci Hrašné dňa VZN 2/2017 schválené dňa: uznesením č. 117 Schválené VZN 2/2017 vyvesené VZN 2/2017 vyvesené na úradnej tabuli v obci Hrašné dňa 10.02.2017 VZN 2/2017 schválené dňa: 01.03.2017 uznesením č. 117 Schválené VZN 2/2017 vyvesené dňa: 01.03.2017 Účinnosť VZN dňom: 15.03.2017 VŠEOBECNE

Podrobnejšie

nebotra consulting s.r.o. HQ: Jakubovo námestie 13, Bratislava OFC: Jána Bottu 2, Banská Bystrica

nebotra consulting s.r.o. HQ: Jakubovo námestie 13, Bratislava OFC: Jána Bottu 2, Banská Bystrica PODPORA STRATEGICKÝCH PVVC V DOMÉNE ZDRAVÉ POTRAVINY A ŽIVOTNÉ PROSTREDIE Výška príspevku Oprávnení žiadatelia Termín uzávierky Intenzita pomoci min.: 500 tis. EUR max.: 2 mil. EUR MSP, VP 30.08.2019 uzvavretá

Podrobnejšie

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška) Ing. Anna Biceková, PhD.

Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška) Ing. Anna Biceková, PhD. Úvod do hospodárskej informatiky (prednáška) Ing. Anna Biceková, PhD. Prehľad ponuky predmetov ekonomického zamerania v Bc. Štúdiu Obsah kde hľadať informácie o predmetoch, štúdium na HI, predstavenie

Podrobnejšie