SLOVENSKÝ JAZYK V rámci predmetu slovenský jazyk a literatúra sú hodnotené tri zložky predmetu: jazyk, sloh a literatúra. Predmetom klasifikácie sú vý

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "SLOVENSKÝ JAZYK V rámci predmetu slovenský jazyk a literatúra sú hodnotené tri zložky predmetu: jazyk, sloh a literatúra. Predmetom klasifikácie sú vý"

Prepis

1 SLOVENSKÝ JAZYK V rámci predmetu slovenský jazyk a literatúra sú hodnotené tri zložky predmetu: jazyk, sloh a literatúra. Predmetom klasifikácie sú výsledky, ktoré žiak dosiahol v súlade s požiadavkami stanovenými v učebných osnovách a vzdelávacích štandardoch v rámci jednotlivých zložiek predmetu: jazyková, slohová a literárna zložka. Hodnotí sa schopnosť získať, upraviť, spracovať, používať a prezentovať vedomosti, zručnosti a návyky v konkrétnych situáciách, obsahová kvalita a jazyková správnosť odpovede, t.j. rozsah slovnej zásoby, obsahová a gramatická správnosť, štylistická pôsobivosť a stupeň rečovej pohotovosti. Na kontrolu a hodnotenie žiakov zo slovenského jazyka a literatúry sa využívajú konkrétne a objektívne postupy kontroly a hodnotenia. Popri ústnych odpovediach, pevne stanovených a povinných písomných prácach a kontrolných diktátoch sú súčasťou klasifikácie i ďalšie formy skúšania, akými sú priebežné päťminútovky, previerky, pravopisné cvičenia a testy, ktoré majú odzrkadliť vedomosti získané v jednotlivých tematických celkoch. Nie zanedbateľnými formami pri komplexnom hodnotení žiaka sú iné aktivity, v ktorých môže žiak preukázať vzťah k činnostiam a predmetu, záujem o ne, stupeň tvorivosti a samostatnosti prejavu či osvojenie si potrebných vedomostí, skúseností, činností a ich tvorivú aplikáciu. Sú nimi napr. starostlivo vedený čitateľský denník, estetické a obsahovo správne vypracovanie prezentácie alebo projektu, aktivita na hodinách v priebehu celého klasifikačného obdobia, úprava a svedomité vedenie zošita, zapájanie sa do súťaží, snaha o vlastnú tvorbu. I. Ústne odpovede Pri verbálnej kontrole sa v ústnej odpovedi žiakov hodnotí osvojenie základných poznatkov stanovených výkonovou časťou učebných osnov. Každý žiak absolvuje za polrok minimálne 1 klasifikovanú odpoveď, ktorá preveruje úroveň jeho kompetencií v rámci daných tematických celkov učebného plánu. V záujme rozvíjania čitateľskej gramotnosti je za ústnu odpoveď možné považovať aj reprodukciu obsahu na základe pripravenej osnovy a preskúšanie z prednesu poézie alebo prózy spamäti z ukážky, ktorú žiakom určí vyučujúci (2 ukážky ročne). Po ústnej odpovedi oznámi učiteľ žiakovi známku ihneď.

2 II. Písomné práce Písomná forma kontroly a hodnotenia osvojených poznatkov prebieha troma formami: A/ Kontrolný diktát /nácvičný diktát, pravopisné cvičenie Kontrolné diktáty sú predpísanou formou kontroly. Ich počet, rozsah a zameranie je pre jednotlivé ročníky pevne stanovený. Počet a rozsah diktátov v jednotlivých ročníkoch na II.stupni (zameranie viď príloha) Ročník Počet Rozsah Zameranie 5. ročník plnovýznamových slov 1.opakovanie učiva zo 4. ročníka 2.podstatné mená 3.prídavné mená 4.slovesá 6. ročník plnovýznamových slov 1.opakovanie učiva z 5. ročníka 2.tvoernie slov 3. prídavné mená 4. opakovanie učiva zo 6. ročníka 7. ročník plnovýznamových slov 1.opakovanie učiva zo 6.ročníka 2.cudzie slová 3.číslovky 4.opakovanie učiva zo 7.ročníka 8. ročník plnovýznamových slov 1.Opakovanie učiva zo 7.ročníka 2.podstatné mená muž. rodu zakončené na r, -l, cudzie nesklonné podstatné mená 3.zámená 4. opakovanie učiva z 8.ročníka 9. ročník plnovýznamových slov 1.opakovanie učiva z 8.ročníka 2.ohybné slovné druhy 3.Interpunkcia v jednoduchej vete a v súvetí 4.záverečné opakovanie učiva z 5.-9.ročníka

3 Kontrolný diktát sa v jednotlivých ročníkoch píše po prebraní a zopakovaní sledovaného gramatického javu a jeho zameranie vyberajú vyučujúci v súlade s učebnými osnovami. Môže mať podobu súvislého textu alebo samostatných viet. Na napísanie a analýzu kontrolného diktátu sa odporúčajú 2 vyučovacie hodiny. Rovnaké chyby v tom istom slove sa pokladajú za 1 chybu. Napr: Ríchly chlapec mal ríchly krok. = 1 chyba.ak je v texte napísané rovnaké slovo v rovnakom tvare s tou istou pravopisnou chybou, táto chyba sa počíta len raz. Každá chyba v interpunkcii sa počíta ako osobitná chyba toľkokrát, koľkokrát sa vyskytne v texte. Všetky chyby majú rovnakú hodnotu. Javy, ktoré sa žiaci ešte neučili, sa nezarátavajú do chýb. Za chybu sa podľa Metodického usmernenia na hodnotenie a klasifikáciu v predmete SJL považujú okrem nesprávne napísaného písmena aj nesprávne rozdelené slovo na konci riadka, nenapísané alebo nesprávne napísané interpunkčné znamienko za vetou, vynechané alebo najviac napísané písmeno /slovo a nečitateľné tvary písma /slova. Za chybu sa nepovažuje, ak žiak na konci riadka napíše neslabičnú predložku alebo spojku (a, i, v, s, z, k, u, o). Pri hodnotení individuálne začlenených žiakov je potrebné postupovať podľa platných metodických pokynov a záverov psychologických vyšetrení. V kontrolnom diktáte títo žiaci vpisujú len sledovaný pravopisný jav, v prípade veľkého počtu chýb sa počet chýb iba vyčísli, ale známka nedostatočný sa neudeľuje. Hodnotenie diktátov Známka Chyby v diktáte chyba chyby chýb chýb 5 11 a viac chýb Na precvičovanie a kontrolu úrovne zvládnutia gramatických javov môže vyučujúci podľa potreby využívať nácvičné (neklasifikované) diktáty alebo pravopisné cvičenia pozostávajúce zo slov, slovných spojení alebo samostatných viet. Ich hodnotenie robí po oprave slovne. Klasifikované pravopisné cvičenia môžu byť samostatnou formou preskúšania, súčasťou previerky na konci tematického celku alebo kratšej formy skúšania. Zámer písať ich učiteľ žiakom vopred oznámi.

4 B/ Písomné práce Najčastejšími formami na kontrolu a hodnotenie žiakov zo slovenského jazyka a literatúry sú písomné práce rôzneho obsahu a rozsahu. Termín všetkých druhov písomných prác okrem päťminútoviek, t.j. krátkych písomných prác v rozsahu minút zameraných na priebežnú prípravu žiaka, musí byť žiakom vopred oznámený. Úlohy a otázky v písomných prácach sú hodnotené bodmi. Celkové hodnotenie písomných prác sa hodnotí známkou 1 až 5 na základe percentuálnej úspešnosti a počtu získaných bodov v písomnej práci. Po vypočítaní percenta úspešnosti sú vyučujúci pri klasifikácii povinní dodržiavať všeobecne prijaté kritériá podľa PFIČ MS na hodnotenie písomných testov: Percento úspešnosti Známka % % % % % 5 Druhy písomných prác: Na začiatku a na konci ročníka sa po prebraní a zopakovaní učiva napíše komparatívny vstupný a výstupný test. Vstupný test je zameraný na opakovanie z predchádzajúceho ročníka a realizuje sa v mesiaci september, výstupný test, ktorý je overením vedomostí z učiva príslušného školského roku, sa realizuje v prvej polovici mesiaca jún. Podobné kritériá hodnotenia učitelia uplatňujú aj pri všetkých písomných prácach, najmä pri testoch po opakovaní tematických celkov, ktoré sú koncipované tak, aby v hodnotení podiel teoreticky zameraných otázok a praktických aplikačných úloh ani v jednom prípade nepresiahol 60 %. Okrem tematických písomných prác (t.j. testov po ukončení jednotlivých tematických celkov) či už zo slovenského jazyka, alebo literatúry má učiteľ vo svojej kompetencii zadávať podľa vlastného uváženia ďalšie klasifikované čiastkové úlohy, cvičenia, päťminútovky a previerky v časovom limite minút. Všetky výsledky hodnotenia učiteľ oznámi žiakovi a predloží k nahliadnutiu do 10 dní.

5 Učiteľ písomné práce archivuje do konca príslušného školského roka. Ak žiak z dôvodu absencie nepíše niektorú z písomných prác, učiteľ mu môže na napísanie tejto práce dať náhradný termín. C/ Písomné slohové práce Písomné slohové práce sú (tak ako kontrolné diktáty) predpísanou formou kontroly.. Pri vypracúvaní konceptu žiaci môžu používať rôzne druhy slovníkov a pravopisných príručiek (PSP, KSSJ, MSS, SCS ). Písomnú slohovú prácu budeme hodnotiť na základe novoprijatých kritérií, v ktorých sú bodmi ohodnotené jednotlivé čiastkové zložky posudzovanej slohovej práce, jednou známkou. Zápis známky je slovný (napr.: výborný + podpis) Slohové práce hodnotiť podľa týchto kritérií: Čitateľnosť Zreteľné grafické členenie odsekov Prepísanie práce z konceptu do čistopisu Čistota textu Dodržiavanie okrajov Dodržanie predpísaného rozsahu 1. Vonkajšia forma (max. 4 body) Celková úprava Zreteľné rozlíšenie veľkých a malých písmen, dôsledné dodržanie diakritických znamienok. Každé písmeno musí byť jasne identifikovateľné tak, aby nemohlo prísť k jeho zámene za iné písmeno. Na začiatku každého odseku treba začať písať asi 1,5 2 cm od začiatku daného riadka. Práca musí byť za daný časový limit kompletne prepísaná z konceptu do čistopisu; v inom prípade sa nemôže prideliť maximálny počet bodov za vonkajšiu formu. Pre potreby hodnotenia vnútornej formy a celkového dojmu sa však pokračuje v hodnotení práce v koncepte na tom mieste, kde sa končí neúplný čistopis. Bez škrtania. V čistopise žiaci nemajú škrtať, v nevyhnutnom prípade majú dať chybne napísané slovo do okrúhlych zátvoriek a prečiarknuť ho vodorovnou čiarou. Dodržiavanie okrajov: vnútorných aj vonkajších; v prípade potreby slová na konci riadkov rozdeľovať. Ak žiaci napíšu menej alebo viacej ako je predpísaný rozsah, t.j. zákonite nezískajú maximálny počet bodov za vonkajšiu formu.

6 2. Vnútorná forma (max. 20 bodov) Dodržanie témy Myšlienkové vyústenie Obsah (max. 4 body) Práca musí reagovať na všetky kľúčové slová v zadaní, v názve. Zakončenie práce, záver. Rozprávanie príbeh s pointou. Úvaha primeranosť vyjadrovania sa veku žiakov. Výklad vysvetlenie problému. Uplatnenie zodpovedajúceho slohového postupu Vnútorná stavba, členenie textu Nadväznosť a logickosť textu Kompozícia (max. 4 body) Dodržanie žánrovej formy. Členenie do myšlienkových celkov odsekov, vyváženosť jednotlivých častí. Rozprávanie zápletka, zauzľovanie deja, vyvrcholenie deja, nečakaný obrat v deji, rozuzlenie; jednoduché rozprávanie úvod, jadro, záver; časový sled; pásmo rozprávača, pásmo postáv. Úvaha citáty, umelecké prostriedky, vlastné myšlienky a hodnotenie problému. Výklad vyváženosť argumentácie a sprievodných vysvetlení. Správne využitie slovných druhov Morfologická správnosť jazykových prostriedkov Syntaktická správnosť jazykových prostriedkov Rôznorodosť, variabilnosť Jazyk (max. 4 body) Slovné druhy typické pre daný slohový postup a útvar/žáner. Správne väzby slovies, správne pádové koncovky a pod. Správne postavenia prívlastkov, slovosled a pod. Rôznorodé syntaktické prostriedky i slovné druhy. Neopakovanie slov. Šírka slovnej zásoby. Rozprávanie použitie častíc, citosloviec. Úvaha umelecké prostriedky. Výklad vedeckosť jazyka, pravdivosť uvedených faktov. Opis primeranosť jazyka prirovnania, neutrálnosť.

7 Pravopis (max. 4 body) 4 body 0 4 chyby 3 body 5 8 chýb 2 body 9 12 chýb 1 bod chýb 0 bodov 17 a viac chýb Ak je v texte napísané rovnaké slovo v rovnakom tvare s tou istou pravopisnou chybou, táto chyba sa počíta len raz. (Napr: Ríchly chlapec mal ríchly krok. = 1 chyba) Každá chyba v interpunkcii sa počíta ako osobitná chyba toľkokrát, koľkokrát sa vyskytne v texte. Všetky chyby majú rovnakú hodnotu. Javy, ktoré sa žiaci ešte neučili, sa nezarátavajú do chýb. Správna štylizácia viet Tvorivosť Pútavosť Štýl (max. 4 body) Zrozumiteľnosť textu ako celku. Tvorivá lexika. Podanie zaujímavou, nezvyčajnou formou, ktorá vyvoláva v čitateľovi zvedavosť. Celkové vyznenie práce po jej prvom prečítaní. Práca by nemala obsahovať Celkový dojem (max. 4 body) nelogické názory, protispoločenské postoje, protihumánne a neetické názory, názory propagujúce poškodzovanie ľudského zdravia, iné. Slohové práce Ročník Počet Zameranie 5. ročník 1 1.Rozprávanie s prvkami opisu 6. ročník 2 1.Statický opis 2.Rozprávanie s využitím priamej reči 7. ročník 2 1.Umelecký opis 2.Charakteristika osoby 8. ročník 2 1.Slávnostný prejav 2.Úvaha 9. ročník 2 1.Výklad 2.Životopis

8 KONTROLNÉ DIKTÁTY: POČET ZA ISCED 2: POČET 20 Zameranie - opakovanie z ISCED1, opakovanie ISCED2-4 kontrolné diktáty zamerané na ročníkové opakovanie - podstatné mená, prídavné mená, slovesá, pomnožné podstatné mená, prídavné mená vzťahové, prídavné mená zvieracie, prídavné mená privlastňovacie, násobné číslovky, interpunkcia, podstatné mená mužského rodu: zvieracie; neživotné zakončené na -r, -l, cudzie nesklonné podstatné mená; skloňovanie zámen; KONTROLNÉ SLOHOVÉ PRÁCE: POČET: 9 Zameranie: súkromný list, opis predmetu, opis pracovného postupu, rozprávanie s prvkami opisu, umelecký opis, charakteristika osoby, rozprávanie s prvkami priamej reči, správa o riešení/výsledku projektu, výťah; odborný opis; slávnostný príhovor; úvaha; výklad; úradný/štruktúrovaný životopis. III. Ďalšie aktivity žiakov, ktoré učiteľ zohľadňuje pri hodnotení a súhrnnej klasifikácii: a/ Umelecký prednes Učiteľ klasifikuje v priebehu školského roka prednes poézie alebo prózy, a to: 5.roč. Š. Moravčík Starodávna povedačka ukážka podľa vlastného výberu na HK 6.roč. - Išli hudci horou ľudová balada J.Záborský Tulipán a fialka 7.roč. J. Bottto Kukučka M.Válek: Jesenná láska/1.,4.,5.strofa 8. roč. - A.Sládkovič: Marína - 2 strofy - 41.,291.strofa S.Chalupka: Mor ho! - 32 úvodných + 4 posledné verše

9 9.roč. - I.Krasko: Otcova roľa J. Kráľ Duma bratislavská /24 veršov b/ Úprava zošita Žiak základnej školy si musí viesť počas školského roka poznámkový zošit formátu A5 zvlášť zo slovenského jazyka a zvlášť z literatúry (formát stanoví vyučujúci). Učiteľ má právo kedykoľvek si ho vyžiadať a skontrolovať jeho obsahovú stránku (kompletnosť). Úpravu zošita a kompletnosť poznámok hodnotí slovne formou pochvaly alebo známkou. V prípade, že žiak dostane učebný materiál, je ho povinný vlepiť do zošita alebo zakladať do zakladača. c/ Vlastná tvorba V záujme rozvoja tvorivosti žiakov môže žiak na základe dobrovoľnosti uplatniť svoje teoretické vedomosti z preberaných žánrov vo vlastnej tvorbe. Vyučujúci môže jeho snahu ohodnotiť slovne alebo aj známkou (dbá pri tom, aby hodnotenie malo kladný motivačný charakter). d/ Prezentácia, projekt Súčasťou celkového hodnotenia žiaka je aj spracovanie 1 projektu /1 prezentácie na tému zadanú učiteľom alebo ľubovoľnú tému, ktorá korešponduje s témou učiva preberaného na hodinách. Projekt /prezentácia musí byť syntézou grafického prevedenia a verbálnej prezentácie. V prípade, že žiak ani po 2 upozorneniach túto prácu neodovzdá, je hodnotený známkou 5 (nedostatočný). Projekty sú hodnotené prideľovaním bodov za obsah, formu a úroveň prezentácie Známka je udelená, tak ako pri ostatných písomných prácach, vypočítaním percenta úspešnosti zo sumáru týchto bodov. Vyučujúci môže pri hodnotení projektov vo väčšej miere ako pri iných činnostiach využívať sebahodnotenie a do hodnotenia zapájať ostatných žiakov. f/ Iné aktivity Žiaci majú možnosť výslednú známku pri súhrnnom hodnotení a klasifikácii ovplyvniť okrem vyššie uvedených foriem prezentácie svojej práce aj známkami, ktoré majú menšiu váhu. Získať ich môžu napr. za aktivitu na vyučovaní, za dobrovoľné estetické a originálne vypracovanie referátov či prezentácií (požiadavkou je vhodne ich prezentovať, nielen odovzdať), za účasť na mimoškolských aktivitách, umiestnenie na súťažiach,

10 Súhrnné hodnotenie a klasifikácia (na konci klasifikačného obdobia) Pri klasifikácii a určovaní prospechu v predmete slovenský jazyk a literatúra, ktorý je predmetom tak praktického, ako aj výchovného zamerania, sa vyučujúci snaží o to, aby hodnotenie malo pre žiaka motivačný charakter, no obsahovalo aj konkrétne vyjadrenie toho, čo a v akej kvalite so zreteľom na individuálne schopnosti a usilovnosť žiak vo vyučovacom predmete zvládol. Stupeň prospechu sa neurčuje ako priemer známok získaných v danom klasifikačnom období. Učiteľ pri hodnotení teda zohľadňuje aj to, čo vyžaduje na hodinách: pripravenosť na vyučovanie, aktívnu účasť na hodinách, vypracovávanie zadanej práce pravidelne doma, nosenie pomôcok, kultivovaný jazykový prejav, spisovnú výslovnosť, dlhodobo pozorovateľný záujem o proces vyučovania, kreativitu, svedomitosť, čestnosť, zodpovednosť, ochotu pomôcť, asertívny no kultúrny prejav zmysluplného názoru, schopnosť komunikovať, schopnosť viesť dialóg a argumentovať, adekvátny štýl prejavu. Učiteľ pri súhrnnom hodnotení a klasifikácii na konci klasifikačného obdobia, ktoré je plne v jeho právomoci a za ktoré je v plnej miere zodpovedný, dbá na to, aby pri klasifikácii výsledkov vo vyučovacom predmete slovenský jazyk a literatúra postupoval v súlade s platným klasifikačným poriadkom.

11 ANGLICKÝ JAZYK 1. Predmetom hodnotenia a klasifikácie v predmete anglický jazyk je cieľová komunikačná úroveň žiaka v jednotlivých ročníkoch v súlade s platnými učebnými osnovami a vzdelávacími štandardmi. Hodnotenie a klasifikácia v anglickom jazyku sleduje základné všeobecné, sociolingvistické a komunikačné kompetencie, ktoré sa prejavujú v čítaní, písaní, počúvaní a v samostatnom ústnom prejave a dialógoch. Pri hodnotení predmetu anglický jazyk sú sledované tieto aspekty: obsahová primeranosť plynulosť vyjadrovania jazyková správnosť štruktúra odpovede Kritériá klasifikácie musia byť v súlade s požadovanou úrovňou ovládania anglického jazyka a náročnosť javov musí zodpovedať náročnosti definovanej v učebných osnovách a vzdelávacích štandardoch cieľovej skupiny žiakov. Hodnotenie musí mať motivačnú funkciu. Pri hodnotení výkonu žiaka v anglickom jazyku je sledovaná hlavne úroveň jeho rečových zručností: počúvanie s porozumením čítanie s porozumením hovorenie písanie 1. Ústny prejav Základným kritériom ústneho prejavu je zrozumiteľnosť. Pri ústnej odpovedi je hodnotené: hranie úloh dialóg opis obrázka reprodukcia textu Kritériá hodnotenia ústnej odpovede: plynulosť reči 20% výslovnosť a intonácia 20% rozsah slovnej zásoby 20% komunikatívna schopnosť 20% gramatická presnosť 20%

12 Známka: 1- výborný 100%-90% 2- chválitebný 89%-75% 3- dobrý 74% - 50% 4- dostatočný 49%- 25% 5- nedostatočný menej ako 25% 2. Projektová práca Žiak v priebehu školského roka v každom ročníku vypracuje aspoň 2 projekty a odprezentuje 1 v každom polroku. Odprezentovaný projekt bude hodnotený známkou. Termín prezentácie učiteľ žiakom oznámi 1 týždeň dopredu a poskytne žiakom viac informácií k príslušnej prezentácii. Žiak bude mať na prípravu minimálne 1 týždeň. Témy projektových prác: 5. ročník: Moja rodina, Moja škola, Voľný čas, Moje mesto 6. ročník: Rok v mojom živote, Zvieratá, Jedlo, Moja krajina 7. ročník: Moja rodina, Budúcnosť, Sprievodca mestom, Známi ľudia 8. ročník: Životopis známej osobnosti, Zdravie tínedžerov, Environmentálne problémy, Čo nás trápi 9. ročník: Súčasná populárna hudba, Školský vzdelávací systém, Regióny mojej krajiny, Život tínedžerov Kritériá hodnotenia projektovej práce: spracovanie úlohy (obsah) správny výber a rozsah slovnej zásoby lingvistická správnosť (gramatické štruktúry, lexikálna stránka) štylistická stránka písomného prejavu kompozícia obsah a plynulosť vyjadrovania výslovnosť spôsob prezentácie (verbálna a neverbálna komunikácia) úprava (písomná a grafická) reakcia na otázky publika

13 Známka: Výborný (1) vyčerpávajúca a adekvátna odpoveď na danú tému, správne použité gramatické štruktúry, pestrá slovná zásoba, zanedbateľné pravopisné chyby, jasná logická kompozičná výstavba. Chválitebný (2) žiak vo veľkej miere zvládne danú úlohu, vynechá alebo pridá informácie, ktoré s témou nesúvisia, vo väčšine vhodne používa gramatické štruktúry, slovná zásoba je dobrá s malými chybami, práca má malé štylistické nepresnosti, kompozičná výstavba je menej prehľadná. Dobrý (3) vcelku adekvátna odpoveď na danú tému s istými medzerami alebo zbytočnými informáciami, viditeľné chyby v gramatike a lexike, miestami nezrozumiteľnosť textu, celkove však text má známky zrozumiteľnosti, viacero chýb v pravopise, stavbe viet a súvetí, menej prehľadná kompozícia. Dostatočný (4) - spracovaná len časť otázky, veľké medzery v používaní gramatických štruktúr, text vo väčšej miere nezrozumiteľný, výrazné chyby v gramatike, slabá slovná zásoba, nelogická stavba viet, neprehľadná kompozícia. Nedostatočný (5) neadekvátna odpoveď, málo vzťahujúca sa k téme, text nezrozumiteľný, kardinálne gramatické chyby, slabá slovná zásoba, nelogická stavba viet, neprehľadná kompozícia. 3. Testy Testy sú štandardizované s pevnou stupnicou bodovania po každom tematickom celku: Hodnotenie testov: ročník Známka: 1- výborný 100%-90% 2- chválitebný 89%-75% 3- dobrý 74% - 50% 4- dostatočný 49%- 25% 5- nedostatočný menej ako 25%

14 Obsahujú: úlohy k slovnej zásobe gramatickú produkciu žiaci tvoria časť odpovede sami rozpoznávanie gramatických javov voľba odpovede čítanie s porozumením Žiaci budú písať 40 minútový test po každej prebratej lekcii. Dátum testu bude žiakom dopredu oznámený. Žiak je povinný napísať všetky testy. Ak je žiak neprítomný v deň písania testu, nahradí si ho v deň návratu do školy, prípadne podľa dohody s vyučujúcim. 4. Krátke písomné previerky Krátke písomné previerky budú žiaci písať po každej sekcii prebratej lekcie (A,B,C,D) za účelom overenia domácej prípravy žiakov. Krátkymi písomnými previerkami učiteľ overuje zadanú slovnú zásobu a preberané gramatické učivo (gramatický jav). Kritériá hodnotenia: overenie slovnej zásoby overenie časti slovnej zásoby a gramatického javu overenie gramatického javu vo vetných štruktúrach preklad slovnej zásoby (slov.-angl. a opačne) Známka: 1- výborný 100%-90% 2- chválitebný 89%-75% 3- dobrý 74% - 50% 4- dostatočný 49%- 25% 5- nedostatočný menej ako 25% Žiak v jednom polroku získa: - 2 známky z ústnej odpovede, - 3 známky z testov po prebratom tematickom celku - minimálne 3 známky zo slovnej zásoby a vetných štruktúr

15 RUSKÝ JAZYK ako druhý cudzí jazyk Pri hodnotení a klasifikácii žiaka postupujeme podľa Metodického pokynu č. 22/2011, ktorého gestorom je MŠVV a Š SR. Predmetom hodnotenia a klasifikácie v predmete ruský jazyk je cieľová komunikačná úroveň žiaka v jednotlivých ročníkoch, v súlade s učebnými osnovami a vzdelávacími štandardmi. Hodnotenie a klasifikácia v RUJ sleduje základné všeobecné, sociolingvistické a komunikačné kompetencie, ktoré sa prejavujú vo využívaní základných komunikačných zručností: čítanie, písanie, počúvanie, samostatný ústny prejav a rozhovor. Pri hodnotení žiaka berieme do úvahy: obsahovú primeranosť plynulosť vyjadrovania jazykovú správnosť štruktúru odpovede Formy skúšania využívané v učebnom procese: Individuálne: ústne písomne Skupinové: ústne situačné hry, dialógy písomne krátke previerky, domáce úlohy, školské práce, testy po lekcii I. Hodnotenie žiaka v 7. ročníku v 1. polroku: Predazbukové obdobie vytvára prvé sluchovo rečové základy na osvojovanie ruštiny, rozvíja motiváciu učenia sa žiakov nielen svojím obsahom, ale najmä pestrosťou foriem práce na hodinách, kde sa využívajú intuitívno imitatívne schopnosti žiakov a hra. - hodnotíme: riekanky, básničky, posluch s porozumením známka v tomto období pôsobí motivačne, snažíme sa o rozvíjanie pozitívneho vzťahu žiaka k ruskému jazyku Azbukové hodnotenie - v tomto období je ťažisko na nácviku čítania a písania azbuky. Žiaci si osvojujú tlačené i písané písmená najprv čítaním, potom písaním. Na hodine hodnotíme:

16 - zvládnutie jednotlivých písmen azbuky, čítanie s porozumením, dialóg, skupinovú prácu, posluch s porozumením, spev, využitie hry na precvičovanie, ilustrácie, opis obrázkov - po každých 5 písmenách písomné preverenie zvládnutia samostatných písmen, ich spájanie do slov - záverečný test po osvojení si všetkých 33 písmen 3 časti: 1. azbuka 2. osvojené gramatické javy 3. jednoduchý pasívny preklad Hodnotenie v 2. polroku 7. ročníka 9. ročník Žiak má dostať za polrok minimálne 7 známok: Hodnotená činnosť Počet známok Váha známky ústna odpoveď 2 2 Diktát 2 1 štvrťročný test 2 3 projektová práca 1 2 Okrem týchto známok môže žiak dostať čiastkové známky: ( váha tejto známky = 1 ) - posluch textu s porozumením, čítanie textu, aktivita, precvičenie slovnej zásoby, tvorba krátkeho dialógu, kreativita na hodine, domáca úloha, písomná práca po lekcii Každá písomná previerka má presne stanovený počet bodov. Body sa prerátavajú na percentá. Ak sa žiak nezúčastní testovania, môže mu učiteľ určiť náhradný test, resp. náhradnú formu preskúšania v náhradnom termíne. Ak žiak neabsolvuje 50% požadovaného testovania a skúšania, môže vyučujúci určiť komisionálne preskúšanie. Žiak nedostáva známku z aritmetického priemeru známok. Žiak je hodnotený a klasifikovaný za prácu počas celého klasifikačného obdobia, jeho prospech nemôže zmeniť jedna opravná odpoveď krátko pred uzavretím klasifikácie.

17 Stupnica hodnotenia pri kombinácii percentuálneho hodnotenia a klasifikácie známkou: % % 89-75% 74-50% 49-25% 24-0% Známka Hodnotí sa množstvo a kvalita informácií, ktoré je žiak schopný prijímať alebo odovzdávať po rusky v ústnej alebo písomnej forme. Ústna odpoveď: Pri posluchu sa hodnotí stupeň porozumenia textu bez ohľadu na to, či porozumenie vychádza z aktívnej znalosti lexiky a gramatiky alebo z logického odhadu z kontextu. Osobitný zreteľ sa venuje kvalite techniky čítania (plynulosť, výslovnosť a intonácia, prízvukovanie a pod.). V ústnom prejave sa hodnotí množstvo a kvalita informácií, ktoré je žiak schopný odovzdať svojmu partnerovi. Hodnotí sa zrozumiteľnosť obsahu, plynulosť reči, správna výslovnosť, gramatická správnosť. Pri dialógoch sledujeme rýchlosť reakcie na podnet spolubesedníka, pohotovosť, logickú nadväznosť a pod. Hodnotíme vždy to, čo žiak povedal a nie to, ako by mal povedať podľa učiteľových predstáv. Písomné práce hodnotíme z hľadiska grafického i pravopisného. Štvrťročné testy: Mali by sa vyvážene skladať z gramatických cvičení, lexikálnych cvičení, posluchu a čítania s porozumením. Test je možné rozdeliť na časti: gramatickú a lexikálnupozostávajúcu z posluchu alebo čítania s porozumením. Všetky časti sa obodujú, body sa zrátajú spolu z jednotlivých častí, prevedú na percentá a výsledná známka sa určí podľa tabuľky uvedenej vyššie. Projektová práca: dôraz kladieme na: obsahovú správnosť kreativitu a originálnosť Slovné hodnotenie je veľmi dôležitou súčasťou vyučovania ako motivačný prostriedok, ako aj prostriedok k sebareflexii a sebahodnoteniu žiakov. Kladie dôraz na individuálne pokroky, kreativitu, originalitu, rečové zručnosti.

18 Hodnotenie: Hodnotenie diktátov: 0-4ch výborný (1) 5-9ch chválitebný (2) 10-14ch dobrý (3) 15-19ch dostatočný (4) 20 a viac nedostatočný (5) Počet slov v diktáte pre jednotlivé ročníky: 7. ročník slov 8. ročník slov 9. ročník slov Hodnotenie testov a písomných prác: Podľa tabuliek Test 3 časti: 1. čítanie s porozumením 50 % 2. lexika 20 % 3. gramatická časť 30 % Hodnotenie projektových prác: stupeň 1, 2, 3. Za neodovzdaný projekt obsahová správnosť, gramatika, formálna stránka 65 % 2. kreativita a originálnosť 35 %

19 NEMECKÝ JAZYK ako druhý jazyk Nemčina ako druhý cudzí jazyk má výstup na úrovni A1 (SERR). Túto úroveň naši žiaci čiastočne prekračujú smerom k úrovni A2 (SERR). Žiak je podľa neho používateľom základného jazyka, čo predpokladá, že učiaci sa ovláda jazyk v základnom rozsahu. To mu umožňuje opisovať každodenné situácie predvídateľného rozsahu, i keď vo všeobecnosti je nútený obsah výpovede obmedziť a hľadať slová. Požiadavky kladené na učiaceho sa predpokladajú jeho uvedomelý prístup k osvojovaniu si cudzieho jazyka. Žiaci sú hodnotení známkami podľa kritérií v súlade s metodickými pokynmi a priebežne aj slovne. Písomné práce a krátke písomné previerky sú rozvrhnuté rovnomerne na celý školský rok tak, aby sa nehromadili v určitých obdobiach. Žiakov s poruchami učenia hodnotíme s prihliadaním na tieto poruchy. Výkon, ale najmä snahu na hodine, pri príprave oceníme pochvalou, pretože to pôsobí vysoko pozitívne, povzbudzujeme k ďalšiemu úsiliu. Slabší výkom nekritizujeme. Hodnotenie musí mať motivačnú funkciu. Ako podklady na hodnotenie a klasifikáciu výchovno-vzdelávacích výsledkov žiaka používame nasledujúce prostriedky: 1. domáca príprava a práca na hodinách 2. písomné previerky po každej lekcii 3. ústne odpovede 4. krátke previerky 1. domáca príprava a práca na hodinách - učiteľ priebežne počas celého klasifikačného obdobia sleduje pripravenosť žiaka na vyučovanie, vypracovanie domácich úloh a mieru jeho aktivity na hodinách 2. písomné previerky po každej lekcii - po každej prebratej lekcii píšu žiaci písomnú previerku, ktorej predchádza opakovanie prebratej slovnej zásoby, vetných modelov a gramatických štruktúr - o termíne previerky sú žiaci vopred informovaní (v prípade absencie žiak po dohode s vyučujúcim písomnú previerku napíše v náhradnom termíne) 3. ústne odpovede - hodnotíme schopnosť zapojiť sa do krátkeho rozhovoru v rozsahu naučenej slovnej zásoby a za použitia známych vetných modelov, prácu s textom (odpovedať na otázky, vyhľadať informácie,

20 určiť správnosť výrokov) 4. krátke previerky - slúžia na overenie slovnej zásoby, konkrétneho gramatického javu alebo vetných modelov - netrvajú dlhšie ako minút Ústny prejav hodnotíme podľa nasledujúcich kritérií: -výslovnosť a intonácia -použitá slovná zásoba -obsahové zvládnutie témy -gramatická správnosť základných vetných modelov 1 odpoveď je zrozumiteľná, plynulá, žiak má dobrú výslovnosť, správne používa slovnú zásobu, menšie gramatické chyby neprekážajú porozumeniu a žiak si ich vie opraviť 2 - odpoveď je zrozumiteľná, chyby vo výslovnosti, gramatike a v použitej slovnej zásobe žiak dokáže opraviť s menšou pomocou učiteľa. V reálnej situácii by sa dohovoril, aj keď v odpovedi používal jednoduchšie výrazy, než boli prebraté. 3 odpoveď je menej zrozumiteľná, žiak zamieňa slovné spojenia, gramatické chyby sú väčšieho rozsahu a prekážajú porozumeniu. 4 odpoveď je ťažko zrozumiteľná, slovná zásoba a gramatika slabá. Slovnú zásobu nevie vo vetách správne použiť. žiak neovláda požadovanú slovnú zásobu, nerozumie otázkam a ani po preklade nevie odpovedať. V reálnej situácii by sa nedohovoril. Písomný prejav hodnotíme podľa nasledujúcich kritérií: - základom pre klasifikáciu bude žiakov dosiahnutý počet bodov z maximálneho počtu bodov jednotlivých hodnotených prác prevedený na percentá a následne na známku podľa nasledujúcej klasifikačnej stupnice: % = výborný (1) 89-75% = chválitebný (2) 74-50% = dobrý (3) 49-30% = dostatočný (4) 29-0% = nedostatočný (5)

21 Hodnotiace portfólio 7.ročník V jednom klasifikačnom období žiak získa minimálne 5 známok: 1 známka z ústnej odpovede 2 známky z písomných previerok po lekcii 2 známky z krátkej písomnej previerky z čiastkového prebraného učiva Ohodnotená môže byť navyše aj aktivita na hodine, domáca príprava, práca presahujúca rámec požadovaných vedomostí a zručností, prezentácia projektu Môj idol. 8.ročník V jednom klasifikačnom období žiak získa minimálne 6 známok: 2 známky z ústnej odpovede 2 známky z písomných previerok po lekcii 2 známky z krátkej písomnej previerky z čiastkového prebraného učiva Ohodnotená môže byť navyše aj aktivita na hodine, domáca príprava, práca presahujúca rámec požadovaných vedomostí a zručností. 9.ročník V jednom klasifikačnom období žiak získa minimálne 6/7 známok: 2 známky z ústnej odpovede 2/3 známky z písomných previerok po lekcii 2 známky z krátkej písomnej previerky z čiastkového prebraného učiva Ohodnotená môže byť navyše aj aktivita na hodine, domáca príprava, práca presahujúca rámec požadovaných vedomostí a zručností.

22 DEJEPIS Ročník Odpoveď - minimálny počet odpovedí školský rok - minimálny počet odpovedí 1x za polrok - minimálny počet odpovedí 1x za polrok Krátke písomky - päťminútovky I. polrok - problematika určovania letopočtov II. polrok - DOBA KAMENNÁ - DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ I. polrok - Staroveké Grécko - Staroveký Rím II. polrok - Ranný stredovek I. polrok - Samova ríša, Veľká Morava, Slováci v Uhorskom kráľovstve II. polrok - Objavitelia a dobyvatelia, Reformácia, Mária Terézia a Jozef II. Projekty I. polrok - projekt Rodostrom - projekt Dopravné prostriedky v minulosti a dnes II. polrok - projekt zaoberajúci sa životom človeka doby medenej Ötziho I. polrok - projekt zaoberajúci sa architektúrou v starovekom Grécku - projekt zaoberajúci sa architektúrou v starovekom Ríme II. polrok - projekt zaoberajúci sa problematikou na románskeho slohu - projekt zaoberajúci sa problematikou gotického slohu I. polrok - JA rozprávanie o vybranej osobnosti z obdobia Veľkomoravskej ríše II. polroku - projekt zaoberajúci sa vývojom mesta Sabinov v stredoveku Písomné previerky z tematických celkov I. polrok - základné historické pojmy II. polrok - život človeka v dobe kamennej, dobe bronzovej a dobe železnej I. polrok - Staroveké Grécko - Staroveký Rím II. polrok - Obrazy stredovekého sveta I. polrok - Predkovia Slovákov v karpatskej kotline - Slováci v Uhorskom kráľovstve II. polrok - Rodí sa európska novoveká spoločnosť - Habsburská monarchia v novoveku

23 minimálny počet odpovedí 1x za polrok - minimálny počet odpovedí 1x za polrok I. polrok - VFR, Nacionalizmus - vznik nových štátov, Slovenské národné obrodenie II. polrok - Slováci v Uhorsku, 1. svetový vojna, Vznik ČSR I. polrok - Ako sa rodil mier ( Parížska mierová konferencia ), Medzivojnové diktatúry v Európe, Medzivojnová ČSR II. polrok - Druhá svetová vojna, Svet po druhej svetovej vojne I. polrok - projekt v JA rozprávaní o živote Indiánov alebo otrokov v USA II. polrok - projekt v JA rozprávaní o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi II. polrok - projekt v JA rozprávaní o jednom dni zajatca v koncentračnom tábore I. polroku - Na ceste k moderným národom, Moderný Slovenský národ II. polrok - Rakúsko- Uhorsko, 1. svetová vojna I. polrok - Medzivojnová Európa II. polroku - 2. svetová vojna, Svet po druhej svetovej vojne Ústne odpovede: - žiak bude hodnotený známkou podľa presnosti, plynulosti, istoty vo vyjadrovaní sa v danej téme, úrovne zvládnutia učiva - práca s historickou mapou - skúšanie pozostáva z preverovania znalosti nového učiva a troch predchádzajúcich tém Krátke písomky päťminútovky: - časová dotácia 5-15 minút v závislosti od počtu otázok ( 3 minúty na 1 otázku, maximálne 5 otázok ) Projekty: - rozsah projektu je minimálne jedna A4 strana maximálne však dve A4 strany ( resp. prezentácia v PowerPointe ) - žiak ma na prípravu projektu čas minimálne dva týždne - pri vypracovaní témy musia žiaci využívať okrem internetových ( nie voľne editovateľných ) zdrojov využívať odbornú literatúru v rozsahu aspoň 2 zdroje na prácu - hodnotí sa originalita, presnosť použitia historických faktov, ale aj doplnkovo priložený materiál

24 Testy z tematických celkov: - časová dotácia minút, maximálne 15 otázok - otázky musia byť položené jednoznačne, aby bolo možné odpovedať jedným pojmom resp. dátumom - súčasťou otázok môže byť aj rozbor textu resp. práca s textom - písomku musí vyučujúci žiakom oznámiť minimálne týždeň vopred, pričom jej predchádza jedna hodina zameraná na opakovanie celého tematického celku Úprava zošita: - je povinnosťou žiaka si pravidelne nosiť zošiť a mať ho upravený v rámci svojich možnosti Stupnica hodnotenia: 100% - 90% % - 75% % - 50% % - 25% % - 0% - 5

25 GEOGRAFIA Tabuľka č. 1: Minimálne počty známok, ktoré má dostať žiak za polrok Hodnotená činnosť Počet známok 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Ústna odpoveď Písomná práca Projektová práca* * vo všetkých ročníkoch je projektová práca v prvom polroku dobrovoľná, v druhom polroku je povinná. Celkové hodnotenie Výsledné hodnotenie žiaka bude súhrnom vyššie uvedených kritérií. Žiak nedostáva známku z aritmetického priemeru známok. Výsledná známka odrazí aj aktívnu prácu žiaka na hodinách, systematickosť učenia sa, úroveň písomných prejavov (úprava zošita, vypracované poznámky, domáce úlohy), účasť na geografickej olympiáde a podobne. Žiak je hodnotený a klasifikovaný za prácu počas celého klasifikačného obdobia, jeho prospech nemôže zmeniť jedna opravná odpoveď krátko pred uzavretím klasifikácie. Stupnica hodnotenia pri kombinácii percentuálneho hodnotenia a klasifikácie známkou: % % 89-75% 74-50% 49-25% 24-0% známka

26 Tabuľka č. 2: Hodnotenie výkonov žiakov v predmete GEOGRAFIA Ročník Verbálna odpoveď Projekty Písomné práce z tematických celkov 5. - minimálne 1x za polrok 6. - minimálne 1x za polrok 7. - minimálne 1x za polrok 8. - minimálne 1x za polrok - v prvom polroku je projektová práca dobrovoľná - II. polrok: poster s environmen- tálnou tematikou - v prvom polroku je projektová práca dobrovoľná - II. polrok: stručné a zaujímavé projekty k regiónom Afrika a Ázia podľa výberu žiakov - II. polrok: stručné a zaujímavé projekty k regiónom Európy podľa výberu žiakov - v prvom polroku je projektová práca dobrovoľná - II. polrok: stručné a zaujímavé projekty k humánnej a regionálnej geografii Slovenska podľa výberu žiakov - 2x v I. polroku: planéta Zem vo vesmíre, mapa a glóbus - 2x v II. polroku: najkrajšie prírodné miesta na Zemi, najkrajšie človekom vytvorené miesta na Zemi - 2x v I. polroku: príroda Afriky, humánna geografia Afriky, - 2x v II. polroku: príroda Ázie, charakteristika štátov Ázie - 2x v I. polroku: príroda Európy, obyvateľstvo a hospodárstvo Európy - 2x v II. polroku, charakteristika štátov Európy - 2x v I. polroku: poloha Slovenska, príroda Slovenska - 2x v II. polroku: humánna geografia Slovenska, kraje Slovenska

27 9. - minimálne 1x za polrok - v prvom polroku je projektová práca dobrovoľná - II. polrok: stručné a zaujímavé projekty k humánnej a regionálnej geografii Slovenska podľa výberu žiakov - 2x v I. polroku: poloha Slovenska, príroda Slovenska - 2x v II. polroku: humánna geografia Slovenska, kraje Slovenska Poznámky k tabuľke č. 2 Ústne odpovede: - žiak bude hodnotený známkou podľa presnosti, plynulosti, istoty vo vyjadrovaní sa v danej téme a úrovne zvládnutia učiva - hodnotí sa práca s mapou - skúšanie pozostáva z preverovania znalostí nového učiva a troch predchádzajúcich tém Projekty: - rozsah projektu je minimálne jedna A4 strana a žiak má na prípravu projektu čas minimálne týždeň - projekt vytvorený v prezentačnom programe (s maximálnym počtom 10 snímok) - pri vypracovaní témy musia žiaci využívať okrem internetových zdrojov využívať odbornú literatúru v rozsahu aspoň 2 zdroje na prácu - hodnotí sa originalita, pútavosť (napr. obrázky), presnosť použitých faktov, množstvo použitých zdrojov a aj doplňujúci priložený materiál Písomné práce z tematických celkov: - trvanie minút - otázky musia byť položené jednoducho a výstižne, aby bolo možné na nich odpovedať jednoznačne doplnením pojmu, vymenovaním pojmov, spájaním výrazov, výberom správnej odpovede a podobne písomku musí vyučujúci žiakom oznámiť minimálne týždeň vopred, pričom jej predchádza jedna hodina zameraná na opakovanie celého tematického celk

28 BIOLÓGIA Žiak je hodnotený podľa Metodického pokynu č. 22/2011, ktorý nadobudol účinnosť 1. mája Prospech žiaka sa klasifikuje týmito stupňami: výborný (1), chválitebný (2), dobrý (3), dostatočný (4), nedostatočný (5). Známkou sa hodnotí ústny prejav, písomný prejav, projekty a iné formy samostatnej práce žiakov a schopností žiakov. Pri hodnotení učebných výsledkov žiakov so ŠVVP sa bude brať do úvahy možný vplyv zdravotného znevýhodnenia žiaka na jeho školský výkon. Predmet hodnotenia a klasifikácie: Pri klasifikácii výsledkov v predmete biológia je potrebné adekvátne jednotlivým klasifikačným stupňom hodnotiť (v súlade s učebnými osnovami a vzdelávacím štandardom): kvalitu myslenia, predovšetkým jeho logickosť, samostatnosť a tvorivosť kvalitu a rozsah získaných schopností vykonávať požadované intelektuálne a praktické činnosti pri realizácii praktických aktivít, samostatných krátkodobých pozorovaní a samostatných dlhodobých pozorovaní schopnosť zaujať stanovisko a uplatňovať osvojené poznatky a zručnosti pri riešení teoretických a praktických úloh, pri výklade a hodnotení prírodných javov a zákonitostí, prípadne teórií schopnosť využívať a zovšeobecňovať skúsenosti a poznatky získané pri praktických činnostiach počas praktických aktivít, samostatných krátkodobých pozorovaní a samostatných dlhodobých pozorovaní celistvosť, presnosť, trvácnosť osvojenia požadovaných poznatkov, faktov, pojmov, definícií, zákonitostí a vzťahov, teórií aktivitu v prístupe k činnostiam, záujem o ne a vzťah k nim presnosť, výstižnosť, odbornú a jazykovú správnosť ústneho a písomného prejavu kvalitu výsledkov činnosti Pri hodnotení žiaka sa prihliada na jeho osobnostný rast, ako zvládol učivo, ako vie využiť získané vedomosti v bežnom živote. Hodnotenie pôsobí na žiaka motivačne. V hodnotení žiaka v predmete biológia sa využíva: 1. formatívne hodnotenie: toto hodnotenie umožňuje žiakovi odstraňovať nedostatky a učiteľ mu poskytne rady na jeho zlepšenie (verbálne hodnotenie žiaka) 2. neformálne hodnotenie: cieľom tohto hodnotenia je zhodnotiť prácu žiaka v skupine alebo v individuálnej práci (verbálne hodnotenie žiaka) 3. priebežné hodnotenie Na kontrolu a hodnotenie žiakov sa budú uplatňovať nasledovné formy:

29 1. Verbálna forma zisťovať a hodnotiť sa bude osvojenie základných poznatkov stanovených výkonovým štandardom, pri ústnom skúšaní učiteľ oznámi výsledok žiakovi ihneď 2. Písomná forma kontrolovať a hodnotiť sa bude osvojenie základných poznatkov stanovených výkonovým štandardom, prostredníctvom testu alebo písomnej práce na konci tematického celku alebo skupiny podobných učebných tém kritériá hodnotenia: 100% - 90% výborný 89% - 75% chválitebný 74% - 50% dobrý 49% - 30% dostatočný 29% - 0% nedostatočný 3. Projekty prezentácia projektov hodnotenie verbálnych, písomných, grafických prejavov a komunikatívnych zručností 4. Praktické aktivity, samostatné krátkodobé pozorovania, samostatné dlhodobé pozorovania hodnotenie praktických zručností hodnotenie samostatnej práce žiakov a schopnosti práce s textom hodnotenie presnosti, výstižnosti, správneho zápisu hodnotenie správnosti nákresov a schém (grafický prejav záznamu) samostatnosť a správnosť tvorby záverov Pri ústnej odpovedi treba viesť žiakov k sebahodnoteniu a hodnoteniu iných, čím sa upevňuje sebakritika a schopnosť hodnotiť úroveň svojich vedomostí a zručností.

30 CHÉMIA Žiak je hodnotený podľa Metodického pokynu č. 22/2011, ktorý nadobudol účinnosť 1. mája Prospech žiaka sa klasifikuje týmito stupňami: výborný (1), chválitebný (2), dobrý (3), dostatočný (4), nedostatočný (5). Známkou sa hodnotí ústny prejav, písomný prejav, projekty a iné formy samostatnej práce žiakov a schopností žiakov. Pri hodnotení učebných výsledkov žiakov so ŠVVP sa bude brať do úvahy možný vplyv zdravotného znevýhodnenia žiaka na jeho školský výkon. Predmet hodnotenia a klasifikácie: Pri klasifikácii výsledkov v predmete chémia je potrebné adekvátne jednotlivým klasifikačným stupňom hodnotiť (v súlade s učebnými osnovami a vzdelávacím štandardom): kvalitu myslenia, predovšetkým jeho logickosť, samostatnosť a tvorivosť kvalitu a rozsah získaných schopností vykonávať požadované intelektuálne a praktické činnosti pri realizácii experimentov schopnosť zaujať stanovisko a uplatňovať osvojené poznatky a zručnosti pri riešení teoretických a praktických úloh, pri výklade a hodnotení prírodných javov a zákonitostí, prípadne teórií schopnosť využívať a zovšeobecňovať skúsenosti a poznatky získané pri praktických činnostiach počas experimentov celistvosť, presnosť, trvácnosť osvojenia požadovaných poznatkov, faktov, pojmov, definícií, zákonitostí a vzťahov, teórií aktivitu v prístupe k činnostiam, záujem o ne a vzťah k nim presnosť, výstižnosť, odbornú a jazykovú správnosť ústneho a písomného prejavu kvalitu výsledkov činnosti Pri hodnotení žiaka sa prihliada na jeho osobnostný rast, ako zvládol učivo, ako vie využiť získané vedomosti v bežnom živote. Hodnotenie pôsobí na žiaka motivačne. V hodnotení žiaka v predmete chémia sa využíva: 1. formatívne hodnotenie: toto hodnotenie umožňuje žiakovi odstraňovať nedostatky a učiteľ mu poskytne rady na jeho zlepšenie (verbálne hodnotenie žiaka) 2. neformálne hodnotenie: cieľom tohto hodnotenia je zhodnotiť prácu žiaka v skupine alebo v individuálnej práci (verbálne hodnotenie žiaka) 3. priebežné hodnotenie: Na kontrolu a hodnotenie žiakov sa budú uplatňovať nasledovné formy: 1. Verbálna forma zisťovať a hodnotiť sa bude osvojenie základných poznatkov stanovených výkonovým štandardom, pri ústnom skúšaní učiteľ oznámi výsledok žiakovi ihneď 2. Písomná forma

31 kontrolovať a hodnotiť sa bude osvojenie základných poznatkov stanovených výkonovým štandardom, prostredníctvom testu alebo písomnej práce na konci tematického celku alebo skupiny podobných učebných tém kritériá hodnotenia: 100% - 90% výborný 89% - 75% chválitebný 74% - 50% dobrý 49% - 30% dostatočný 29% - 0% nedostatočný 3. Projekty prezentácia projektov hodnotenie verbálnych, písomných, grafických prejavov a komunikatívnych zručností 4. Laboratórne práce hodnotenie praktických zručností hodnotenie samostatnej práce žiakov a schopnosti práce s textom hodnotenie presnosti, výstižnosti, správneho zápisu hodnotenie správnosti nákresov a schém (grafický prejav záznamu) samostatnosť a správnosť tvorby záverov Pri ústnej odpovedi treba viesť žiakov k sebahodnoteniu a hodnoteniu iných, čím sa upevňuje sebakritika a schopnosť hodnotiť úroveň svojich vedomostí a zručností

32 MATEMATIKA Kritéria hodnotenia: Písomné skúšanie, ústne skúšanie ( úroveň verbálnych, písomných a grafických prejavov žiaka) Forma skúšania Ústna odpoveď Školská úloha Tematická písomná previerka Kontrolná práca Aktivita, domáca príprava, matematické súťaže Prostriedok hodnotenia slovné, klasifikácia hodnotenie body/klasifikácia body/klasifikácia body/klasifikácia slovné hodnotenie, klasifikácia Stupnica hodnotenia pri preverovaní vedomostí žiakov: 100% - 90% 1 89% - 75% 2 74% - 50% 3 49% - 30% 4 29% - 0% 5 Školské úlohy budú obsahovať úlohy troch úrovní: a) Jednoduché výpočtové úlohy reprodukčná úroveň (reprodukcia naučeného materiálu, vykonávanie rutinných výpočtov a procedúr, riešenie rutinných problémov) b) Zložitejšie výpočtové úlohy úroveň prepojenia (riešenie problémov, ktoré nie sú úplne rutinné, ale obsahujú známe rutinné prvky, spojenie viacerých, pre žiaka známych metód) c) Úlohy z praxe úroveň reflexie (rozvinuté uvažovanie, argumentácia, abstrakcia, zovšeobecnenie a modelovanie, originálny matematický prístup, spojenie viacerých zložitejších metód úlohy testujúce matematickú gramotnosť Tematické písomné previerky: Po jednotlivých tematických celkoch napíšu žiaci písomnú previerku. Termíny previerok vyučujúci žiakom vopred oznámi. Úlohy budú mať bodové hodnoty. Výsledky sa budú hodnotiť percentuálne podľa počtu získaných bodov podľa vnútornej školskej stupnice a následne známkou. Počet týchto previerok závisí v každom ročníku od ŠkVP a platných TVVP.

33 Kontrolná práca: krátke kontrolné orientačné práce obsahujúce úlohy z krátkeho úseku učiva. Ich cieľom je zistiť, do akej miery žiaci pochopili učivo, zistiť typické chyby a individuálne nedostatky. Ústne odpovede: Pri ústnych odpovediach sa bude hodnotiť samostatnosť riešenia, originálnosť a vlastné logické uvažovanie pri riešení úlohy a správnosť riešenia. Ústna odpoveď môže byť hodnotená slovne (ak klasifikácia by pôsobila demotivačne) alebo klasifikáciou. Pri ústnych odpovediach rešpektovať odporúčania, ak ide o individuálne integrovaného žiaka. Žiaci so ŠVVP sú hodnotení s ohľadom na svoje možnosti a v súlade s platnými metodickými pokynmi.

34 FYZIKA Kritéria hodnotenia: Ústne skúšanie, písomné skúšanie, protokoly, projekty Forma skúšania Ústna odpoveď Prostriedok hodnotenia klasifikácia Písomná kontrolná práca Písomný test Laboratórna úloha Projektová úloha a jej prezentovanie Zhotovenie jednoduchých pomôcok Referáty príp. iné písomné aktivity z histórie a súčasnosti fyziky Aktivita (školská alebo domáca): samostatné a správne riešenie fyzikálnych úloh, príprava a prevedenie jednoduchého fyzikálneho experimentu, oboznámenie so zaujímavosťou z oblasti fyziky, príprava fyzikálnej tajničky a iné. body/klasifikácia body/klasifikácia slovné hodnotenie Klasifikácia/ pozitívna motivácia Slovné hodnotenie Pozitívna motivácia Slovné hodnotenie Slovné hodnotenie Slovné hodnotenie Laboratórne cvičenie/úloha: Pomôcky: plášť, zošit, protokol. Žiak vypracuje v priebehu roka predpísaný počet laboratórnych prác.

35 Počet Ročník laboratórnych úloh Témy laboratórnych úloh Meranie objemu pevného a kvapalného telesa. Meranie hmotnosti pevných a kvapalných telies. Určenie hustoty neznámej pevnej látky. Meranie a grafické znázornenie časového priebehu teploty vody počas jej zohrievania a následného ochladzovania. Pokusné určenie tepla prijatého jedným telesom a odovzdaného druhým telesom pri tepelnej výmene. Overenie podmienku pre rovnovážnu polohu páky Určenie priemernej rýchlosti nerovnomerného pohybu telesa. Určenie vlastného výkonu. Použitie reostatu na reguláciu prúdu v obvode so žiarovkou Použitie reostatu ako delič napätia Určenie elektrického odporu neznámeho rezistora z nameraných hodnôt elektrického prúdu a napätia. Výpočet týždennej spotreby najpoužívanejších domácich spotrebičov. Stupnica hodnotenia pri preverovaní vedomostí žiakov: 100% - 90% 1 89% - 75% 2 74% - 50% 3 49% - 30% 4 29% - 0% 5 Ústne odpovede 1. minimálne jedna ústnu odpoveď za polrok /časová dotácia 2 hod/ 2. pri ústnych odpovediach rešpektovať odporúčania ak ide o individuálne integrovaného žiaka. Žiaci so ŠVVP sú hodnotení s ohľadom na svoje možnosti a v súlade s platnými metodickými pokynmi.

36 Projektové úlohy: Pri vypracovaní projektov sa hodnotí odborná úroveň, grafická úroveň, využitie dostupných zdrojov a vypracovanie práce na požadovanej úrovni. Žiaci prezentujú svoj projekt pred spolužiakmi. Témy projektov: 6. ročník: 1) Zhotovenie zariadenia demonštrujúceho určitú vlastnosť kvapalín alebo plynov (napr. model hydraulického zariadenia) 2) Zhotovenie zariadenia plávajúceho a potápajúceho sa vo vode. 7. ročník: 1) Zhotovenie kvapalinového teplomera. Meradlá času kedysi a dnes. 2) Tvorba zariadení meteorologickej stanice zrážkomer, anemometer,... 3) Zhotovenie kalorimetra. Spôsoby šírenia tepla. Tepelné motory. 8. ročník: 1) Zostrojenie jednoduchého zariadenia na rozklad svetla. 2) Zostrojenie jednoduchého optického prístroja (periskop, lupa, ďalekohľad,...) 3) Zostrojenie silomera. 4) Netradičné zdroje energie. Energia a životné prostredie. 9. ročník: 1) Zostrojenie kompasu alebo elektrometra. 2) Zostavenie elektrických obvodov podľa pripravených schém. 3) Výroba elektrickej energie. Druhy elektrární. 2) Šetrenie elektrickou energiou

Mgr. Jaroslava Savčinská ZŠ Mudroňova 83, Bratislava Systém hodnotenia žiakov Systém hodnotenia v predmete Biológia Predmet kontroly: dosiahnut

Mgr. Jaroslava Savčinská ZŠ Mudroňova 83, Bratislava Systém hodnotenia žiakov Systém hodnotenia v predmete Biológia Predmet kontroly: dosiahnut Mgr. Jaroslava Savčinská Systém hodnotenia v predmete Biológia Predmet kontroly: dosiahnuté vedomosti, zručnosti a osvojené základné poznatky stanovené výkonovou časťou vzdelávacieho štandardu v jednotlivých

Podrobnejšie

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENS

SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENS SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA NIŽŠIE STREDNÉ VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ JAZYK A KOMUNIKÁCIA PREDMET SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA SKRATKA PREDMETU SJL ROČNÍK DEVIATY

Podrobnejšie

Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné PREDMETOVÁ KOMISIA BIOLÓGIE Kritériá hodnotenia a klasifikácie predmetu biológia a seminá

Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, Humenné PREDMETOVÁ KOMISIA BIOLÓGIE Kritériá hodnotenia a klasifikácie predmetu biológia a seminá Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Komenského 4, 066 51 Humenné PREDMETOVÁ KOMISIA BIOLÓGIE Kritériá hodnotenia a klasifikácie predmetu biológia a seminár z biológie Kritériá hodnotenia a klasifikácie biológie

Podrobnejšie

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T

Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, T Hodnotenie v predmetoch VÝTVARNÁ VÝCHOVA, HUDOBNÁ VÝCHOVA, VÝCHOVA UMENÍM, TELESNÁ VÝCHOVA, NÁBOŽENSKÁ VÝCHOVA, ETICKÁ VÝCHOVA, PRACOVNÉ VYUČOVANIE, TECHNICKÁ VÝCHOVA, SVET PRÁCE A TECHNIKA, OBČIANSKA

Podrobnejšie

Základná škola s materskou školou Petrovice

Základná škola s materskou školou Petrovice Základná škola s materskou školou Hlboké nad Váhom SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV Školský rok 2017/2018 Prerokovaný na rade školy a MZ dňa 28.08.2017 Systém hodnotenia žiakov je vnútorný dokument školy, ktorý

Podrobnejšie

kriteria hodnotenia

kriteria hodnotenia Základná škola s Materskou školou Vagonárska ulica 1600/4, Poprad - Spišská Sobota Zásady a kritéria hodnotenia a klasifikácie žiakov v predmete cudzí jazyk V Poprade 04.09. 2017 1 Všeobecné informácie

Podrobnejšie

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP

SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP SVET PRÁCE PRIMÁRNE VZDELÁVANIE ISCED 2 VYUČOVACÍ JAZYK SLOVENSKÝ JAZYK VZDELÁVACIA OBLASŤ ČLOVEK A SVET PRÁCE PREDMET SVET PRÁCE SKRATKA PREDMETU SVP ROČNÍK ÔSMY ČASOVÁ DOTÁCIA 0,5 HODINA TÝŽDENNE 16,5

Podrobnejšie

SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa V Čiernom PaedDr. Ingrid Koperová riaditeľka školy

SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa V Čiernom PaedDr. Ingrid Koperová riaditeľka školy SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa 31. 8. 2018 V Čiernom 31.8.2018 PaedDr. Ingrid Koperová riaditeľka školy I. Všeobecné informácie Cieľom hodnotenia vzdelávacích výsledkov

Podrobnejšie

Vnútorný predpis na hodnotenie a klasifikáciu žiakov ZŠ Turie Vnútorný predpis vychádza Metodického pokynu na hodnotenie a klasifikáciu žiakov základn

Vnútorný predpis na hodnotenie a klasifikáciu žiakov ZŠ Turie Vnútorný predpis vychádza Metodického pokynu na hodnotenie a klasifikáciu žiakov základn Vnútorný predpis vychádza Metodického pokynu na hodnotenie a klasifikáciu žiakov základnej školy č. 22/2011 a tiež Metodického pokynu na hodnotenie a klasifikáciu žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími

Podrobnejšie

Hodnotenie žiakov I

Hodnotenie  žiakov I Hodnotenie žiakov I. stupňa ZŠ na šk. rok 2018/2019 Hodnotenie žiakov I. stupňa je v súlade s Metodickým pokynom č. 22/2011 a č. 19/2015. V jednotlivých ročníkoch a podľa jednotlivých predmetov je známkovanie

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program: 2010/2011

Školský vzdelávací program:  2010/2011 INOVOVANÝ ŠKOLSKÝ VZDELÁVACÍ PROGRAM Európske štúdiá NEMECKÝ JAZYK päťročné štúdium ÚVOD* Vzdelávací štandard z francúzskeho jazyka, úroveň B1, svojou štruktúrou, obsahom aj rozsahom korešponduje s pôvodným

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFI\310 MS a GS z vyu\350ovac\355ch jazykov.doc)

(Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie  PFI\310 MS a GS z vyu\350ovac\355ch jazykov.doc) Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky a generálnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry maďarského jazyka a literatúry ukrajinského jazyka a literatúry slovenského jazyka

Podrobnejšie

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky Ministerstvo školstva Slovenskej republiky zo 7. júna 2006, ktorým sa upravuje postup hodnotenia a klasifikácie žiakov stredných škôl v Slovenskej republike Gestorský útvar: Sekcia regionálneho školstva,

Podrobnejšie

Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od

Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od Príloha č. 3 Interné kritériá hodnotenia a klasifikácie jednotlivých predmetov platné od 1.9.2017 Obsah prílohy č.3 Obsah Anglický jazyk, seminár z anglického jazyka... 3 Chémia, seminár z chémie... 6

Podrobnejšie

Počet

Počet Nemecký jazyk ako 2. cudzí jazyk Učebné osnovy predmetu štvorročná forma štúdia Názov predmetu: Nemecký jazyk ako 1. cudzí jazyk Časový rozsah výučby: 1. ročník 3hod. týždenne spolu 99 vyuč. hodín 2. ročník

Podrobnejšie

Základná škola, Kúpeľná 2, Prešov Smernica č.01 o kritériách hodnotenia vedomostnej úrovne žiakov v predmetoch ISCED

Základná škola, Kúpeľná 2, Prešov Smernica č.01 o kritériách hodnotenia vedomostnej úrovne žiakov v predmetoch ISCED Základná škola, Kúpeľná 2, Prešov Smernica č.01 o kritériách hodnotenia vedomostnej úrovne žiakov v predmetoch ISCED 1 2016 Čl. 1 Úvodné ustanovenia Internú smernicu o hodnotení a klasifikácii predmetov

Podrobnejšie

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx

Microsoft Word - Pokyny na hodnotenie PFIC_ VUJ_2010_ final.docx MATURITA 2010 Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Podrobnejšie

Príloha k iŠkVp 2018/2019

Príloha k iŠkVp 2018/2019 Príloha k iškvp 2018/2019 Učebný plán pre 9. ročník ZŠ s MŠ Voderady Učebný plán pre 9. ročník Podľa tohto učebného plánu postupujú len žiaci 9. ročníka v školskom roku 2018/2019. Učebný plán pre 9. ročník

Podrobnejšie

Učebné osnovy

Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby Ročník Škola (názov, adresa) Názov ŠkVP Kód a názov ŠVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelania Dĺžka štúdia Forma štúdia Vyučovací jazyk Iné Charakteristika

Podrobnejšie

SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa V Martine Mgr. Ján Šamaj I. Všeobecné informácie riaditeľ

SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa V Martine Mgr. Ján Šamaj I. Všeobecné informácie riaditeľ SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV školský rok 2018/2019 prerokovaný na PR dňa 31. 8. 2018 V Martine 31.8. 2018 Mgr. Ján Šamaj I. Všeobecné informácie riaditeľ školy Cieľom hodnotenia vzdelávacích výsledkov žiakov

Podrobnejšie

Základná škola, Školská č. 299, Skýcov Systém hodnotenia žiakov šk. rok 2012/2013 Skýcov, september 2012 Mgr. Jozef Zvolenský riaditeľ školy 1

Základná škola, Školská č. 299, Skýcov Systém hodnotenia žiakov šk. rok 2012/2013 Skýcov, september 2012 Mgr. Jozef Zvolenský riaditeľ školy 1 Základná škola, Školská č. 299, 951 85 Skýcov Systém hodnotenia žiakov šk. rok 2012/2013 Skýcov, september 2012 Mgr. Jozef Zvolenský riaditeľ školy 1 OBSAH 1.Všeobecné informácie... 3 2. Systém hodnotenia

Podrobnejšie

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-škvp Ročník Škola (názov, adresa) Slovenský jazyk a

Podrobnejšie

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA

DIDKATICKÉ POSTUPY UČITEĽA DIDAKTICKÉ MYSLENIE A POSTUPY UČITEĽA OBOZNÁMENIE SA SO VŠEOBECNÝMI CIEĽMI VÝUČBY A PREDMETU UJASNENIE TÉMY V RÁMCI TEMATICKÉHO CELKU DIDAKTICKÁ ANALÝZA UČIVA KONKRETIZÁCIA CIEĽOV VO VZŤAHU MOŽNOSTIAM

Podrobnejšie

6

6 Názov tematického celku Hodi na Medzipredmetové vzťahy Vzdelávacie výstupy- Obsahový štandard Metódy a prostriedky Hodnotenia Kritériá Hodnotenia- Výstupový štandard Učebné zdroje Prierezové Témy Úvod

Podrobnejšie

SPOJENÁ ŠKOLA, DOMINIKA TATARKU 4666/7, POPRAD Gymnázium, Dominika Tatarku 4666/7, Poprad Dodatok č. 2: Systém hodnotenia žiakov v ročníku 8-roč

SPOJENÁ ŠKOLA, DOMINIKA TATARKU 4666/7, POPRAD Gymnázium, Dominika Tatarku 4666/7, Poprad Dodatok č. 2: Systém hodnotenia žiakov v ročníku 8-roč SPOJENÁ ŠKOLA, DOMINIKA TATARKU 4666/7, POPRAD Gymnázium, Dominika Tatarku 4666/7, Poprad Dodatok č. 2: Systém hodnotenia žiakov v 1. 4. ročníku 8-ročnej sekcie Gymnázia, Dominika Tatarku 4666/7, Poprad

Podrobnejšie

Učebné osnovy Vzdelávacia oblasť Človek a príroda Názov predmetu Tvorba životného prostredia Stupeň vzdelania ISCED 2- nižšie sekundárne Ročník piaty

Učebné osnovy Vzdelávacia oblasť Človek a príroda Názov predmetu Tvorba životného prostredia Stupeň vzdelania ISCED 2- nižšie sekundárne Ročník piaty Učebné osnovy Vzdelávacia oblasť Človek a príroda Názov predmetu Tvorba životného prostredia Stupeň vzdelania ISCED 2- nižšie sekundárne Ročník piaty Časový rozsah vyučovania 1hodina týždenne, 33hodín

Podrobnejšie

NÁVRH ŠTRUKTÚRY ŠTÁTNEHO VZDELÁVACIEHO PROGRAMU

NÁVRH ŠTRUKTÚRY ŠTÁTNEHO VZDELÁVACIEHO PROGRAMU Školský vzdelávací program Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej Vzdelávací program Tanec Stupeň vzdelania 2, 3A, 5B Dĺžka štúdia osemročná Forma štúdia denná Vyučovací jazyk slovenský Druh školy štátna

Podrobnejšie

11

11 11 ZÁVEREČNÁ SKÚŠKA Skupina učebných odborov: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II Cieľom záverečnej skúšky (ďalej len ZS ) je overenie vedomostí a zručností žiakov v rozsahu učiva určeného vzdelávacími

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 6 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu, skupiny študijných

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program šk.rok /2011

Školský vzdelávací program šk.rok /2011 Z á k l a d n á š k o l a, H r n č i a r s k a 3, H U M E N N É Školský vzdelávací program Menej učiť- viac naučiť (pre život v novom tisícročí) Školský rok: 208/209 Školský učebný plán pre triedy so všeobecným

Podrobnejšie

Kritéria prijatia žiakov na štúdium do prvého ročníka

Kritéria prijatia žiakov na štúdium do prvého ročníka Stredná odborná škola Ostrovského 1, 040 01 Košice Kritériá a ostatné podmienky prijímacieho konania pre prijatie žiakov 9. ročníka ZŠ na denné štúdium do prvého ročníka SOŠ, Ostrovského 1, Košice pre

Podrobnejšie

6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacíc

6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacíc 6 Učebný plán 2840 M biotechnológia a farmakológia (platný od 1.9.2016 začínajúc 1.ročníkom) Kategórie a názvy vzdelávacích oblastí a názvy vyučovacích predmetov Počet týždenných vyučovacích hodín vo vzdelávacom

Podrobnejšie

Vyhodnotenie študentských ankét 2013

Vyhodnotenie študentských ankét 2013 Výsledky študentskej ankety na UJS v akademickom roku 2012/2013 Študenti Univerzity J. Selyeho v zmysle 70 ods. 1 písm. h) zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

PRÍRODOVEDNÉ PREDMETY - II. STUPEŇ Vzdelávacia oblasť: ISCED 2 Matematika a práca s informáciami Vypracované dňa: Vypracoval: Mgr. Jana Koll

PRÍRODOVEDNÉ PREDMETY - II. STUPEŇ Vzdelávacia oblasť: ISCED 2 Matematika a práca s informáciami Vypracované dňa: Vypracoval: Mgr. Jana Koll PRÍRODOVEDNÉ PREDMETY - II. STUPEŇ Vzdelávacia oblasť: ISCED 2 Matematika a práca s informáciami Vypracované dňa: 18.9.2015 Vypracoval: Mgr. Jana Kollárová Inovované učebné osnovy - Matematika pre 5.ročník

Podrobnejšie

Kriteria 2019

Kriteria 2019 Riaditeľ Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada 2178, Námestovo v súlade s 62 až 68 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a v súlade so zákonom NR SR č. 596/2003

Podrobnejšie

Základná škola s materskou školou, Rišňovce 427

Základná škola s materskou školou, Rišňovce 427 INTERNÝ SYSTÉM HODNOTENIA ŽIAKOV Systém hodnotenia žiakov Strana 1 I. Všeobecné informácie Cieľom hodnotenia vzdelávacích výsledkov žiakov v škole je poskytnúť žiakovi a jehorodičom spätnú väzbu o tom,

Podrobnejšie

ETV 6

ETV 6 Etická VI. ročník Tematický výchovno-vzdelávací plán bol vypracovaný podľa učebných osnov Štátneho vzdelávacieho programu a upravený podľa Školského vzdelávacieho programu Štvorlístok. Schválené PK dňa

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program Základná škola s materskou školou Šarišské Michaľany 6. UČEBNÝ PLÁN 6.1 Inovovaný učebný plán ISCED 1 Platnosť od

Školský vzdelávací program Základná škola s materskou školou Šarišské Michaľany 6. UČEBNÝ PLÁN 6.1 Inovovaný učebný plán ISCED 1 Platnosť od 6. UČEBNÝ PLÁN 6.1 Inovovaný učebný plán ISCED 1 Platnosť od 1. 9. 2015 v prvom, druhom, treťom a štvrtom ročníku. vzdelávacia oblasť Jazyk a komunikácia vyučovací predmet 1. 2. 3. 4. spolu PH DH PH DH

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 5 ktorým sa mení ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 5 ktorým sa mení ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 5 ktorým sa mení ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu, skupinu

Podrobnejšie

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z

MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa z MATURITA 2019 Výsledky externej časti maturitnej skúšky Na riadnom a náhradnom termíne externej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2018/2019 sa zúčastnilo spolu 42 054 žiakov. V dňoch 12. 15. marca

Podrobnejšie

Škola (názov, adresa)

Škola (názov, adresa) Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP Škola (názov, adresa) Stredná priemyselná škola technická, Novomeského 5/24, 036 36 Martin Názov školského Elektrotechnika vzdelávacieho

Podrobnejšie

Školský vzdelávací program

Školský vzdelávací program 1 3. Vnútorný systém kontroly a hodnotenia Vnútorný systém hodnotenia kvality zameriame na 3 oblasti: 1. Hodnotenie žiakov 2. Hodnotenie pedagogických zamestnancov 3. Hodnotenie školy 3.1. Hodnotenie vzdelávacích

Podrobnejšie

Informatika

Informatika Svet práce 2 stupeň ZŠ Stupeň vzdelania: základné Forma štúdia: denná Vyučovací jazyk: slovenský Časový rozsah výučby: V ôsmom ročníku v jednom školskom roku je časový rozsah 33 hodín Štátny vzdelávací

Podrobnejšie

Metodický list k pracovnému listu Atóm I.

Metodický list k pracovnému listu Atóm I. Názov projektu: Čítaj viac a dvere k poznaniu sa samy otvoria Kód projektu: 26110130437 ZŠ s MŠ Centrum I 32, Dubnica nad Váhom Metodický list k pracovnému listu Zaujímavosti prírody Austrálie. RNDr. Mária

Podrobnejšie

Predmetová komisia anglického jazyka Predsedníčka PK Mgr. Stanislava Šimová (ANJ-SJL) Členovia PK Mgr. Dagmar Bertoliová (ANJ-DEJ) Eva Corticelli, MSc

Predmetová komisia anglického jazyka Predsedníčka PK Mgr. Stanislava Šimová (ANJ-SJL) Členovia PK Mgr. Dagmar Bertoliová (ANJ-DEJ) Eva Corticelli, MSc Predmetová komisia anglického jazyka Predsedníčka PK Mgr. Stanislava Šimová (ANJ-SJL) Členovia PK Mgr. Dagmar Bertoliová (ANJ-DEJ) Eva Corticelli, MSc (ANJ) Mgr. Radka Grosmannová (ANJ-NEJ) Mgr. Miroslava

Podrobnejšie

Pozn

Pozn Učebné osnovy Vzdelávacia oblasť Človek a spoločnosť Názov predmetu Geografia Stupeň vzdelania ISCED 2 1. Časová dotácia - dotácia odporúčaná v ŠVP (Štátnom vzdelávacom programe) 5 hodín - dotácia podľa

Podrobnejšie

Názov projektu: „Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách“ ITMS: Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je

Názov projektu: „Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách“ ITMS: Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/Projekt je Názov projektu: Inovatívne vyučovanie vo zvolenských základných školách ITMS: 26110130111 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Záverečná prezentácia aktivít

Podrobnejšie

Prezentácia programu PowerPoint

Prezentácia programu PowerPoint Vzdelávací program: INOVAČNÉ VZDELÁVANIE PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV ŠKÔL V OBLASTI INKLUZÍVNEHO VZDELÁVANIA DETÍ Z MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNÍT Názov záverečnej prezentácie: Didaktické princípy,

Podrobnejšie

Základná škola, Saratovská ul.85, Levice SMERNICA Hodnotenie a klasifikácia predmetov ISCED1 a ISCED2 Evidenčné číslo: 01/2012 Vypracovala: PaedDr. Sc

Základná škola, Saratovská ul.85, Levice SMERNICA Hodnotenie a klasifikácia predmetov ISCED1 a ISCED2 Evidenčné číslo: 01/2012 Vypracovala: PaedDr. Sc Základná škola, Saratovská ul.85, Levice SMERNICA a klasifikácia predmetov ISCED1 a ISCED2 Evidenčné číslo: 01/2012 Vypracovala: PaedDr. Scarlet Bieliková Mgr. Gabriela Regászová Deň nadobudnutia účinnosti:

Podrobnejšie

Učebné osnovy

Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby Ročník Škola (názov, adresa) Názov ŠkVP Kód a názov ŠVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelania Dĺžka štúdia Forma štúdia Vyučovací jazyk Iné Učebné osnovy Konverzácia

Podrobnejšie

Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2018/2019 Študijný odbor 4236 M ekonomika pôdohospodárstva Prihlášky na štúdium v tomto študijnom odbore tr

Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2018/2019 Študijný odbor 4236 M ekonomika pôdohospodárstva Prihlášky na štúdium v tomto študijnom odbore tr Prijímacie skúšky kritériá pre školský rok 2018/2019 Študijný odbor 4236 M ekonomika pôdohospodárstva Prihlášky na štúdium v tomto študijnom odbore treba doručiť do 20. 4. 2018 Prijímacie skúšky budú v

Podrobnejšie

aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov,

aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov, aitec offline k Vlastivede pre štvrtákov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre štvrtákov, 1. časť, Vlastiveda pre štvrtákov, 2. časť, Metodické

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista environmentálnej politiky v oblasti zmeny klímy Kód kvalifikácie C2133999-01405 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada Verejné služby a správa - Štátna správa SK ISCO-08 2133999 /

Podrobnejšie

Učebné osnovy Názov predmetu Stupeň vzdelania Ročník Časový rozsah vyučovania Poznámka Vypracovala Svet práce ISCED 2- nižšie sekundárne ôsmy 1hodina

Učebné osnovy Názov predmetu Stupeň vzdelania Ročník Časový rozsah vyučovania Poznámka Vypracovala Svet práce ISCED 2- nižšie sekundárne ôsmy 1hodina Učebné osnovy Názov predmetu Stupeň vzdelania Ročník Časový rozsah vyučovania Poznámka Vypracovala Svet práce ISCED 2- nižšie sekundárne ôsmy 1hodina týždenne, 33hodín ročne Povinný predmet Ing. Machajdíková

Podrobnejšie

Anglický jazyk –časovo tematický plán

Anglický jazyk –časovo  tematický plán TEMATICKÝ VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍ PLÁN UČIVA Predmet: Anglický jazyk Vysvetlivky k skratkám prierezových tém: Ročník: tretí - osobnostný a sociálny rozvoj Počet týždenne: 3 ENV - environmentálna výchova Úroveň:

Podrobnejšie

PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019

PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019 PODROBNOSTI O SPÔSOBE KONANIA A OBSAHU ÚSTNEJ FORMY INTERNEJ ČASTI MATURITNEJ SKÚŠKY BRATISLAVA 2019 Anglický jazyk úrovne B1 a B2 Každé maturitné zadanie sa skladá z troch úloh. Úloha č. 1 Vizuálny podnet

Podrobnejšie

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr

MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pr MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA DODATOK č. 1 pre ŠTÁTNY VZDELÁVACÍ PROGRAM pre odborné vzdelávanie a prípravu študijný odbor 9245

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx)

(Microsoft Word - Dejiny tanca - 1. ro\350n\355k - II. stupe\362.docx) Základná umelecká škola Štefánikova 20, 071 01 Michalovce Školský vzdelávací program pre druhý stupeň základného štúdia Predmet : Názov predmetu Ročník Prvý Časový rozsah výučby 0.5 Učebný plán č. 40 Stupeň

Podrobnejšie

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho

Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho Implementácia FINANČNEJ GRAMOTNOSTI v ŠkVP ISCED2 Dodatok č. 1 UČEBNÉ OSNOVY: A LITERATÚRA Vypracované podľa: Školského vzdelávacieho programu zo SJL ISCED2 Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia

Podrobnejšie

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z

Špecifikácia testu zo SJL pre T Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka Z Príloha 1 Špecifikácia testu zo slovenského jazyka a literatúry pre celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ v školskom roku 2015/2016 Bratislava jún 2015 Testy z vyučovacích jazykov pre celoslovenské

Podrobnejšie

GPH MIchalovce

GPH MIchalovce KRITÉRIÁ prijímacích skúšok a termíny konania prijímacích skúšok do 1. ročníka na školský rok 2008/2009 v Gymnáziu Pavla Horova Michalovce V zmysle 4 ods. 1 Vyhlášky MŠ SR č. 145/1996 Zb. o prijímaní na

Podrobnejšie

Úvod

Úvod CHARAKTERISTIKA PREDMETU SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Predmet slovenský jazyk a literatúra ako súčasť vzdelávacej oblasti jazyk a komunikácia je jedným z kľúčových všeobecnovzdelávacích predmetov, ktorého

Podrobnejšie

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Rámcový učebný plán inovovaný pre 1. až 4. ročník a pre 5. až 8. ročník Šk. rok. 2018/2019 Použité

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Rámcový učebný plán inovovaný pre 1. až 4. ročník a pre 5. až 8. ročník Šk. rok. 2018/2019 Použité Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Rámcový učebný plán inovovaný pre 1. až 4. ročník a pre 5. až 8. ročník Šk. rok. 2018/2019 Použité skratky: ZPH- základný počet hodín, PVH- počet voliteľných

Podrobnejšie

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016 Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2016 September 2016 TESTOVANIE T5-2016 TERMÍN TESTOVANIA TESTOVANIE JE URČENÉ CIELE TESTOVANIA TESTY ADMINISTRUJÚ TESTOVANÉ PREDMETY

Podrobnejšie

Názov vzdelávacej oblasti Názov predmetu Ročník Časový rozsah týždeň/rok Etická výchova Človek a hodnoty šiesty 1 hod týždenne / 33 hod ročne 1.Charak

Názov vzdelávacej oblasti Názov predmetu Ročník Časový rozsah týždeň/rok Etická výchova Človek a hodnoty šiesty 1 hod týždenne / 33 hod ročne 1.Charak Názov vzdelávacej oblasti Názov predmetu Ročník Časový rozsah týždeň/rok Etická výchova Človek a hodnoty šiesty 1 hod týždenne / 33 hod ročne 1.Charakteristika predmetu Charakteristika predmetu sa zhoduje

Podrobnejšie

SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2017/2018 Prerokovaný v Pedagogickej rade dňa 28.augusta 2017

SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2017/2018 Prerokovaný v Pedagogickej rade dňa 28.augusta 2017 SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2017/2018 Prerokovaný v Pedagogickej rade dňa 28.augusta 2017 Všeobecné informácie Cieľom hodnotenia výchovno-vzdelávacích výsledkov ţiakov v škole je poskytnúť ţiakovi le aj jeho

Podrobnejšie

Microsoft Word - Zásady klasifikácie.docx

Microsoft Word - Zásady klasifikácie.docx Zásady klasifikácie na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine na jednej vyučovacej hodine nemôže byť žiak skúšaný dvakrát všetky ústne odpovede sú hodnotené známkou všetky známky musia byť zapísané

Podrobnejšie

Základná škola Pavla Horova Michalovce

Základná škola Pavla Horova Michalovce Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/2019 3. ROČNÍK SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA Vypracovala: PaedDr: D. Elečková Obsah Charakteristika predmetu.... 2 Ciele učebného predmetu.... 3

Podrobnejšie

ČG_O.L

ČG_O.L Analýza a vyhodnotenie pilotných testov s využitím rôznych štatistických metód Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/ Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Základné ukazovatele testovaní Dva

Podrobnejšie

číslo školy : Oznámenie riaditeľa č. 02/2019 Riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej, Športová 1326, Kysucké Nové Mesto v zmysle Zákona č.

číslo školy : Oznámenie riaditeľa č. 02/2019 Riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej, Športová 1326, Kysucké Nové Mesto v zmysle Zákona č. číslo školy : 653201 Oznámenie riaditeľa č. 02/2019 Riaditeľ Strednej odbornej školy strojníckej, Športová 1326, Kysucké Nové Mesto v zmysle Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

Podrobnejšie

Gymnázium, Konštantínova 1751/64, Stropkov K r i t é r i á prijímacieho konania do 1. ročníka štvorročného študijného odboru 7902 J gymnázium p

Gymnázium, Konštantínova 1751/64, Stropkov K r i t é r i á prijímacieho konania do 1. ročníka štvorročného študijného odboru 7902 J gymnázium p Gymnázium, Konštantínova 1751/64, 091 80 Stropkov K r i t é r i á prijímacieho konania do 1. ročníka štvorročného študijného odboru 7902 J gymnázium pre školský rok 2019/2020 Riaditeľ Gymnázia v Stropkove

Podrobnejšie

Didaktické testy

Didaktické testy Didaktické testy Didaktický test - Nástroj systematického zisťovania výsledkov výuky - Obsahuje prvky, ktoré je možné využiť aj v pedagogickom výskume Druhy didaktických testov A) Didaktické testy podľa

Podrobnejšie

Prehľad dôležitých podujatí

Prehľad dôležitých podujatí Ž I LI N S K Ý samosprávny kraj zriaďovateľ STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA LESNÍCKA A DREVÁRSKA Jozefa Dekreta Matejovie Hradná 534, 033 14 Liptovský Hrádok V zmysle zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Chemický špecialista vo výskume a vývoji Kód kvalifikácie U2145002-00144 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Chémia a farmácia SK ISCO-08 2145002 / Chemický špecialista vo výskume a vývoji

Podrobnejšie

aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov,

aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov, aitec offline k Vlastivede pre tretiakov Inštalačné DVD, časová licencia: školský rok 2019/2020 Obsahuje listovanie titulmi Vlastiveda pre tretiakov, pracovná učebnica Metodické komentáre k Vlastivede

Podrobnejšie

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h

TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet h TEMATICKÝ VÝCHOVNO VZDELÁVACÍ PLÁN Predmet: Nemecký jazyk Ročník: Komunikačná úroveň: A1 Školský rok: Trieda: Vyučujúci: Počet hodín týždenne: Počet hodín spolu: Učebnica: Planet plus A1.1 Mes. /hod. September

Podrobnejšie

Microsoft Word - Špeciálny pedagóg.docx

Microsoft Word - Špeciálny pedagóg.docx Špeciálny pedagóg Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž mu rád, i celému svetu! Už dávno sa hovorí, že slúžiť a pomáhať sú vlastnosti vznešených pováh. J. A. Komenský Školský špeciálny pedagóg je odborný zamestnanec,

Podrobnejšie

1

1 SEPTEMBER ÚVOD VZDELÁVACÍ Úvodná hodina. Organizačné pokyny. Opakovanie Čítanie s porozumením Nezvyčajný deň Gramatika Prítomné časy Stavové slovesá, príprava na 4. Deti pracovné skúsenosti 5. Gramatika

Podrobnejšie

(Microsoft Word - Inform\341cie o maturite - gymn\341zi\341 s VUJ slovensk\375m 2014)

(Microsoft Word - Inform\341cie o maturite - gymn\341zi\341 s VUJ slovensk\375m 2014) Maturitná skúška 2015 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom slovenským Bratislava 2014 MATURITA 2015 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

Škola (názov, adresa)

Škola (názov, adresa) Tabuľka prevodu rámcového učebného plánu ŠVP na učebný plán ŠkVP Škola (názov, adresa) Stredná priemyselná škola technická, Novomeského 5/4, 036 36 Martin Názov školského Technické lýceum vzdelávacieho

Podrobnejšie

Oblasť hodnotenia

Oblasť hodnotenia Škola má vypracovaný školský vzdelávací program (ŠkVP), podľa ktorého uskutočňuje výchovu a vzdelávanie. V ŠkVP stanovené strategické ciele smerujú k príprave na ďalšie vzdelávanie. Vyhotovenie učebného

Podrobnejšie

Senecká 2, Pezinok PODMIENKY A KRITÉRIÁ PRIJÍMACIEHO KONANIA DO 1. ROČNÍKA ŠTVORROČNÉHO ŠTÚDIA PRE ŠKOLSKÝ ROK 2019/2020 A OSTATNÉ PODMIENKY PR

Senecká 2, Pezinok PODMIENKY A KRITÉRIÁ PRIJÍMACIEHO KONANIA DO 1. ROČNÍKA ŠTVORROČNÉHO ŠTÚDIA PRE ŠKOLSKÝ ROK 2019/2020 A OSTATNÉ PODMIENKY PR Senecká 2, 902 01 Pezinok PODMIENKY A KRITÉRIÁ PRIJÍMACIEHO KONANIA DO 1. ROČNÍKA ŠTVORROČNÉHO ŠTÚDIA PRE ŠKOLSKÝ ROK 2019/2020 A OSTATNÉ PODMIENKY PRIJATIA NA ŠTÚDIUM Riaditeľka Gymnázia v Pezinku, Senecká

Podrobnejšie

Vietnam – Kambodža 2017

Vietnam – Kambodža  2017 Metodické školenie ku Geografickej olympiáde pre stredné školy v školskom roku 2018/2019 Geografická olympiáda - SŠ Na internete www.olympiady.sk Školské kolo kat. Z: štvrtok 24. 1. 2019 od 14:30 do 16:00

Podrobnejšie

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán

Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán Š K O L S K Ý K L U B D E T Í Pri ZŠ na ulici Komenského 3, Komárno P L Á N M E T O D I C K É H O Z D R U Ţ E N I A ŠKD Na školský rok 2012/2013 Plán vypracovala : vedúca MZ Š K D vych. Bc.Adriana Valíčková

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2017 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom ukrajinským Bratislava 2016 MATURITA 2017 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

ŠkVP inovovaný

ŠkVP inovovaný Základná škola s materskou školou Veľký Lipník ŠkVP inovovaný Príloha č. 2 Učebné osnovy ISCED 2 (5.-8. ročník) 2018/19 1 Príloha č. 2 Učebné osnovy pre ISCED 2 inovovaný (5.-8. ročník) Vzdelávacia oblasť

Podrobnejšie

Úvod

Úvod SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA CHARAKTERISTIKA PREDMETU Predmet slovenský jazyk a literatúra ako súčasť vzdelávacej oblasti jazyk a komunikácia je jedným z kľúčových všeobecnovzdelávacích predmetov, ktorého

Podrobnejšie

A

A Žilinský samosprávny kraj zriaďovateľ školy GYMNÁZIUM MICHALA MILOSLAVA HODŽU UL. M.M.HODŽU 860/9 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ Poslanie vzdelávacích oblastí v školskom vzdelávacom programe A. Štvorročné štúdium Povinné

Podrobnejšie

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda

Základná škola, Školská 3, Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Základná škola, Školská 3, 076 43 Čierna nad Tisou Tematický výchovno - vzdelávací plán Stupeň vzdelania: ISCED 2 Vzdelávacia oblasť: Človek a príroda Predmet: Fyzika Školský rok: 2018/2019 Trieda: VIII.A,B

Podrobnejšie

Výňatky z textu týchto zákonov:

Výňatky z textu týchto zákonov: Maturitná skúška 2019 Informácie pre výchovných poradcov, triednych učiteľov, rodičov a žiakov gymnázia s vyučovacím jazykom slovenským Bratislava 2018 MATURITA 2019 Organizáciu maturitnej skúšky (MS)

Podrobnejšie

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2 Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/ ROČNÍK ANGLICKÝ JAZYK

Vzdelávacia oblasť: Jazyk a komunikácia 2. STUPEŇ ZŠ - ISCED 2 Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/ ROČNÍK ANGLICKÝ JAZYK Základná škola Pavla Horova Michalovce ŠKOLSKÝ ROK: 2018/2019 9. ROČNÍK ANGLICKÝ JAZYK Vypracoval: Mgr. Katarína Balogová Obsah Charakteristika predmetu... 2 Ciele učebného predmetu.... 2 Kľúčové kompetencie...

Podrobnejšie

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ

Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ Učebné osnovy: Etická výchova Ročník: 5., Počet hodín : 1+0 hodín týţdenne, spolu 33 hodín ročne ŠVP: ŠkVP: Štátny vzdelávací program pre 2. stupeň ZŠ v Slovenskej republike Základná škola 2. stupeň Základná

Podrobnejšie

Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019

Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019 Učebný plán platný od 1. septembra 2013 začínajúc 1. ročníkom platný pre školský rok 2018/2019 Názov a adresa školy Názov ŠkVP Kód a názov študijného odboru Stupeň vzdelávania Dĺžka štúdia Forma štúdia

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Technický pracovník v hutníctve Kód kvalifikácie U3117006-01275 Úroveň SKKR 4 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 3117006 / Technický pracovník v hutníctve

Podrobnejšie

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia

Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia Čo sú pojmové mapy 1 Charakterizácia pojmových máp pojmové mapy sú diagramy, ktoré vyjadrujú podstatné vzťahy medzi pojmami vo forme tvrdení. Tvrdenia sú v nich reprezentované stručne charakterizovanými

Podrobnejšie

Microsoft Word - Usmernenie k skúške o OS.rtf

Microsoft Word - Usmernenie k skúške o OS.rtf Proces overovania odbornej spôsobilosti základné pojmy a náležitosti podľa zákona č. 315/2012, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 568/2009 Z. z. o celoživotnom vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých

Podrobnejšie