Ján Hric - slovenský stemmer

Veľkosť: px
Začať zobrazovať zo stránky:

Download "Ján Hric - slovenský stemmer"

Prepis

1 Ján Hric - slovenský stemmer Opis problému, motivácia Vyhľadávanie informácií v dokumentoch je samo osebe problém komplexný. Zatiaľ nemožno hovoriť o pokusoch naučiť počítač text,pochopiť', spracovanie textu je zvyčajne založené len na identifikácií slov a frekvencii ich výskytu. Ľudský jazyk predstavuje veľkú prekážku pri spracovaní, najmä pre množstvo výnimiek a rôzne spôsoby vyjadrenia tej istej myšlienky. Ani jednoduchá identifikácia toho istého slova nie je priamočiara. Slovo sa totiž môže v texte vyskytovať v rôznych tvaroch. V prípade jazykov so značným ohýbaním slov - akým je aj slovenčina - je tvarov jedného slova veľa a často sa od seba značne líšia. Cieľom projektu bolo vytvoriť systém schopný rozpoznať rôzne tvary toho istého slova v slovenskom texte. Presnejšie: systém by mal vedieť v texte identifikovať hľadané slovo bez ohľadu na jeho gramatický tvar. Nejde teda o určenie základného tvaru slova, ide len o identifikáciu rôznych tvarov ako tvary toho istého slova. Takto sa pri hľadaní slova v texte nájdu aj jeho iné tvary, než aký sa hľadá, hoci systém ani jeden tvar nebude považovať za základný. V angličtine sa koreň slova označuje pojmom stem, preto sa projekt volá stemmer - snaží sa nájsť akýsi koreň slova (nie nutne gramatický), vďaka ktorému dokáže zoskupiť rôzne tvary slova. Na ukážku funkčnosti algoritmu by mal systém poskytovať možnosť vpísať hľadané slovo a zobraziť jeho pozície v spracovanom texte. Príklad Vstupný text: Úplným nedopatrením sa dostal zo svojho koterca a zaútočil na stádo. Hľadané slovo: nedopatrenie Výstup: pozícia slova,nedopatrením' vo vstupnom texte Je jasné, že systém nebude schopný bezproblémovo identifikovať tvary všetkých slov (o to sa už snažia viacerí dlhé roky). Cieľom je navrhnúť rôzne algoritmy a odskúšať ich efektivitu. Existujúce riešenia Existujúce riešenia využívajú tieto spôsoby:

2 Tabuľka všetkých tvarov slov - tento spôsob nemám v pláne použiť (je to skôr databázový problém). Lematizácia, definované pravidlá prípon (alebo predpôn) Štatistické metódy (napr. string distance measure) Rôzna úprava slov, napr. vyhodenie samohlások Metóda tabuľky všetkých tvarov slov vyžaduje vopred určiť všetky tvary všetkých známych slov a uložiť ich do tabuľky, v ktorej sa slové spracúvaných dokumentov budú hľadať. V súčasnej dobe sa už vďaka veľkým kapacitám pevných diskov i operačných pamätí stáva takéto riešenie reálnym, no vyžaduje veľké ľudské úsilie. Z hľadiska algoritmu je to v podstate databázový problém. Definovanie pravidiel je asi najčastejší spôsob riešenia. V tomto prípade je nutná dobrá znalosť spracúvaného jazyka. Vo väčšine jazykov sa ohýbaním mení len posledná časť slov, preto sa definujú najmä prípony, podľa ktorých systém dokáže zaradiť tvar slova do nejakej skupiny. V rámci tejto skupiny môžu byť iné podskupiny, čím je vytvorený strom pravidiel. Často sa tak dá získať aj skutočný základný tvar slova, výhodnejšie je však - pre nejednoznačnosť tvarov - určiť len spoločný koreň potenciálnych slov. Štatistické metódy sa snažia zisťovať súvislosti medzi tvarmi slov podľa frekvencie ich výskytu v texte a zhlukovaním pomocou zhlukovacích algoritmov. Je tu potrebná nejáká funkcia na určenie podobnosti dvoch slov, podľa ktorej algoritmus dokáže zhluky tvoriť. Rôzne metódy a ich vyhodnotenie možno nájsť v [1], [2], [3]. Výhodou štatistických metód je prakticky nulová potreba znalosti spracúvaného jazyka (čo ukazujú autori najmä v [3]). Iné metódy predstavujú jednoduchú úpravu slov do inej podoby a porovnávanie len tejto podoby. Ide napríklad o vyhadzovanie samohlások. Myšlienka je založená na pozorovaní, že rôzne tvary slova sa často líšia len v samohláskach a po ich vyhodení budú rovnaké. Táto metóda v podstate tiež nevyžaduje znalosť spracúvaného jazyka, hoci znalosť nemôže byť na škodu - môžeme vopred odhadnúť, či a aká vhodná bude tá-ktorá úprava slov. Koncepcia riešenia V projekte som sa zameral na využitie metódy vzdialenosti reťazcov (angl. string distance measure) a vyhodenie samohlások zo slov. Stemmer však umožňuje aj použitie jednoduchých pravidiel, kde som zvýšil týmto jazykovo nezávislým algoritmom účinnosť na slovenských textoch. Vzdialenosť reťazcov

3 Štatistický stemmer funguje na základe porovnávania dvojíc reťazcov (slov) a ich následné zaraďovanie do skupín. Ak sa dva reťazce vyhodnotia ako veľmi podobné, zaradia sa do jednej skupiny. Táto skupina by mala predstavovať rôzne tvary toho istého slova. Ak sú reťazce príliš odlišné, zaradia sa do iných skupín. Každý reťazec vstupného textu sa postupne porovnáva so všetkými skupinami a zaradí sa do tej, ktorá mu je najbližšia. Postup pri tejto metóde je približne takýto: Získanie zoznamu reťazcov zo vstupného textu/textov. Opakovaný výskyt reťazca sa nezapisuje, no kvôli vyhľadávaniu sa ku každému reťazcu zapíšu jeho pozície v texte/textoch. Vytvorenie prvej skupiny - bude ju predstavovať jeden z reťazcov. Postupný prechod ostatnými reťazcami, ich porovnávanie s reťazcami v existujúcich skupinách a zaradenie do príslušnej skupiny, prípadne vytvorenie novej. Porovnávanie reťazca so skupinou kvôli rýchlosti nemusí prebiehať na všetkých reťazcoch v skupine. Skupina môže byť reprezentovaná spoločným koreňom. Ten sa vytvorí ako spoločná časť reťazcov doteraz patriacacich do danej skupiny. Zrýchli sa tým zaraďovanie do skupín, no následkom môže byť zníženie kvality porovnávania, lebo porovnávanie už neprebieha na celých slovách. Alterntívou k okamžitej tvorbe finálnych skupín je možnosť ich neskoršieho zlúčenia. Nebudú sa porovnávať slová so skupinami, lež skupiny so skupinami. Najprv sa každé slovo bude považovať za vlastnú skupinu. Potom sa porovnajú vytvorené skupiny medzi sebou a podobné sa zlúčia. Toto sa opakuje do splnenia podmienky zastavenia. Hlavným parametrom algoritmu je porovnávacia funkcia. Cieľom je, aby reťazce predstavujúce jedno slovo mali vzdialenosť vyššiu než reťazce slov rôznych. Využíva sa pri tom vlastnosť ohýbania slov: pri ohýbaní sa mení len posledná časť slova. Táto vlastnosť platí takmer bezvýnimočne aj v slovenčine. Preto funkcia musí považovať za dôležitú podobnosť prvej časti slova a penalizovať rozdiel podľa toho, ako skoro nastane. Problémy Kedy považujeme reťazce sa veľmi podobné? Stanovenie tejto hodnoty predstavuje základ úspešnej tvorby skupín. To isté platí o podmienke zastavenia pri porovnávaní skupín. Veľa slov algoritmus nedokáže správne analyzovať. Ide najmä o slová krátke, kde sa ohýbaním mení veľká časť (v pomere k dĺžke slova).

4 Vyhadzovanie samohlások Pri tejto metóde sa reťazce porovnávajú až po vyradení samohlások, napr.,preskripcia' sa zmení na,prskrpc'. Myšlienka je založená na skutočnosti, že väčšina tvarov podstatných mien pri skloňovaní mení len samohlásky, napr. cesta, cesty, ceste, cestu, cestou, ciest. Žiaľ, existujú mnohé výnimky, napr. tvary množného čísla: cestám (pridanie,m'), cestách (pridanie,ch'), cestami (pridanie,m')..., pri daktorých podstatným menách aj jednotného čísla: trenie - trením (pridanie,m'), dieťa - dieťaťa (pridanie,ť')... Tieto prípady by sa mohli špeciálne ošetriť. Tvorba skupín opísaná pri štatistickom stemmeri vyššie bude prebiehať aj tu. V tomto prípade sa do skupiny zapíše len tvar slova bez samohlások. Porovnávanie skupín medzi sebou význam nemá, lebo vyhodenie samohlások je akcia jednoznačná - už po prejdení všetkých reťazcov vstupného textu budú skupiny vytvorené. Problémy Na mnohé tvary prosté vyhodenie samohlások nestačí. Sú potrebné pravidlá alebo nejaká metóda na odstránenie prípon so spoluhláskami (-ami, -ach, -ovi a pod.). Slová sa môžu často líšiť len v samohláskach (napr. honba - hanba). Tieto slová algoritmus považuje za totožné. Diakritické znamienka Často sa pri slovách skloňovaním menia diakritické znaky, napr. baňa - bane, stôl - stoly. Táto zmena spravidla prebieha len v poslednej slabike slova. Pri oboch algoritmoch by bolo vhodné z poslednej slabiky odstrániť diakritické znamienka pred spracovaním reťazca. Iné slovné druhy Stemmer najlepšie funguje pre podstatné a prídavné mená. Tie majú totiž pravidelné ohýbanie. Tak isto príslovky nepredstavujú značný problém, lebo sa podobajú na prídavné mená (napr. jasný - jasno) a radové číslovky sa skloňujú ako prídavné mená (prvý, prvým, prvého...). Pri zámenách existuje mnoho neštruktúrovaných tvarov (ten - toho - tomu, oni - im - ich a pod.) a slovesá časovaním často menia aj základ (skákať - skáče, vedieť - vie...). Práve tieto slovné druhy predstavujú najťažšiu skupinu reťazcov pre stemmer. Projekt sa nimi nebude špeciálne zaoberať, no bude zaujímavé pozorovať, ako si s nimi stemmer poradí.

5 Implementácia Čítanie slov Program považuje za slovo každú súvislú postupnosť pismen. Kvôli neskoršiemu vyhľadávaniu si po prečítaní každého slova zapíše jeho pozíciu vo vstupnom texte. Podľa nastavených prepínačov sa slová po prečítaní ešte upravia: Prevod písmen na malé. Toto sa vykoná vždy, lebo veľkosť písmen zväčša nič o význame slova nevypovedá, napr. len pozícia slova vo vete ovplyvní veľkosť prvého písmena. Odstránenie mäkčeňov z písmen ď, ť, ň, ľ. Táto funkcia sa riadi vlastnosťou slovenčiny, že dané písmená strácajú mäkčene pred samohláskami e a i. Napr. v slove baňa sa pri skloňovaní mení ň na n (baňa - bane). Ostatné spoluhlásky nie sú takto ovplyvnené, preto ich netreba upraviť. Odstránenie dĺžňov zo samohlások á, í, ú a spoluhlások ĺ a ŕ, odstránenie vokáňa z dvojhlásky ô a zmena dvojhlásky ie na samohlásku e. Podnetom je predlžovanie samohlások a slabikotvorných spoluhlások pri skloňovaní, napr. banka - bánk, pošta - pôšt, cesta - ciest, vlna - vĺn. Opäť ide o vyčerpaný zoznam zmien, preto netreba upravovať iné písmená, resp. skupiny písmen. Odstránenie pádových prípon -ách, -ach, -ami, -och, -ovi, -ám, -am, -ím, -om, - mi. Tu už možno hovoriť o akýchsi pravidlách. Táto funkcia nie je štandardne zapnutá, pretože odstránenie prípony môže byť negatívne, ak daná časť slova nie je v skutočnosti pádová prípona, napr. v slove leňoch. Na druhej strane, stemmer založený na vyhadzovaní samohlások nedokáže správne tvary slov s týmito príponami rozpoznať (pre prítomnosť spolushlások v nich), čo činí túto funkciu užitočnou. V programe nie je možnosť odstránenia (resp. úpravy) všetkých diakritických znakov. Je to kvôli lepšej schopnosti rozlišovania slov, ktoré sa líšia len mäkčeňmi a dĺžňami. Vyhadzovanie samohlások Táto metóda je jednoduchšia než porovnávanie podobnosti reťazcov. Program po prečítaní a úprave slova zo vstupného textu odstráni zo slova samohlásky. Vzniknutý tvar slova považuje za koreň a pridá ho do zoznamu koreňov. Ak už taký koreň jestvuje, len pridá informácie o ďalšej pozícii vo vstupnom texte. Za samohlásky program považuje písmená a, á, i, í, e, é, ě, o, ó, ô, u, ú. Písmená ä, ö a ü sú dobrým rozlišovacím znakom a ohýbaním slova sa nemenia, preto sa v slovách nechávajú. Umožnené sú dva spôsoby vyhadzovania samohlások: Úplné vyhodenie samohlások. V tomto prípade sa odstánia všetky samohlásky zo slova. Ide o štandardný a jednoduchý postup, no pomerne nepresný.

6 Vyhodenie posledných samohlások. Tu sa využíva fakt, že len posledná časť slova sa ohýbaním mení. Bolo však potrebné nájsť spôsob, aby sa zo všetkých tvarov slova odstránili tie isté skupiny samohlások. Pri mnohých slovách stačí odstrániť samohlásky z konca slova, napr. brána - brán, bránou - brán, počítača - počítač, počítaču - počítač. Ale v iných slovách sa samohlásky skloňovaním aj dopĺňajú, napr. zátka - zátok, povodeň - povodne, karta - kariet. Odstránenie samohlások z konca slova nestačí, lebo rôzne tvary slov sa po úprave budú líšiť (zátk - zátok, povodeň - povodň, kart - kariet). Odstránenie aj predošlej skupiny samohlások (čiže tej, čo je pred koncom slova) problém nerieši (karta - krt, kariet - kart). Rozpisom rôznych tvarov slov som prišiel na tento spôsob: Odstráni sa skupina samohlások z konca slova (ak sa slovo končí samohláskami) a ak zostane slovo ukončené jednou spoluhláskou (teda nie skupinou spoluhlások), odstráni sa skupina samohlások pred touto spoluhláskou, napr. karta - kart, kariet - kart, povodeň - povodň, povodne - povodň (nerozlišovanie ď, ť, ň, ľ musí byť zapnuté), počítača - počítč. Využíva sa fakt, že samohlásky sa vkladajú, len ak je v základom tvare slova skupina spoluhlások, a vkladajú sa vždy pred poslednú spoluhlásku zo skupiny. Vyhadzovanie samohlások len z konca slova možno opäť považovať za akési definované pravidlo, ktoré vzniklo pozorovaním ohýbania v jazyku. Presnosť porovnávania slov sa však zvýši, lebo väčšina samohlások z koreňa slova zostane zachovaná. Vzdialenosť reťazcov Táto metóda je výpočtovo náročnejšia než vyhadzovanie samohlások, no má menšie problémy s gramatickými príponami. Základom je funkcia na porovnanie dvoch reťazcov slov. Čím sú slová podobnejšie, tým nižšia je hodnota funkcie, pre rovnaké slová je nulová. Podstatnou vlastnosťou funkcie je zohľadnenie dĺžky rovnakej časti slov vzhľadom na celkovú dĺžku slov (v prípade rovnakých dĺžok toho dlhšieho slova). Funkcia prebraná z [3] sa riadi pozíciou prvého rôzneho znaku, čiže prvou pozíciou, na ktorej sa reťazce líšia. Podobnosťou slov za touto pozíciou sa už nezaoberá - považuje to za prefix, resp. za rôznorodosť koreňov slov. Vzťah na výpočet vzdialenosti slov dĺžky n+1 (toho dlhšieho slova, ak sú rôzne dlhé), ktoré sa prvý raz líšia na pozícii m (indexované od 0), je: D = (n-m+1)/m * sum(i=m, n: 1/(2^(i-m))) ak m <> 0 D = nekonečno ak m = 0 Napr. pre slová konopa a konopný je n=6, m=5 a D = (6-5+1)/5 * (1/(2^0) + 1/(2^1)) = 0,4*1,5 = 0,6. Pre nekonečno sa používa maximálna hodnota desatinného typu (Double.MAX_VALUE). Po prečítaní slova zo vstupného textu (a jeho úprave podľa prepínačov) sa slovo porovná z dosiaľ uloženými koreňmi a nájde sa ten, ktorému je najbližší. Ak je táto vzdialenosť

7 nižšia než stanovená hodnota, zo slov sa vytvorí spoločný koreň, t. j. nechá sa len ich spoločná časť (prefix). Takto sa vytvoria korene, ktoré by mali reprezentovať rôzne tvary jedného slova. Náročnosť tohto algoritmu je O(n^2), spracovanie vstupného textu trvá dlho. Vyhľadávanie Cieľom určenia koreňov pri oboch spomenutých spôsoboch je schopnosť nájsť vo vstupnom texte rôzne tvary slova určením len jedného (napr. základného) tvaru. Po vpísaní hľadaného slova sa naň najprv aplikujú úpravy podľa prepínačov použitých pri tvorbe koreňov (prevod na malé písmená, odstránenie ď, ť, ň, ľ...). Potom sa slovo hľadá v zozname koreňov: Ak sa na tvorbu koreňov použilo vyhadzovanie samohlások, vyhodia sa tým istým spôsobom samohlásky aj z hľadaného slova a potom sa len nájde rovnaký tvar slova. Ak taký tvar v zozname je, vypíšu sa jeho uložené pozície vo vstupnom texte. Ak nie, vypíše sa oznam o neúspechu. Ak sa použila metóda vzdialenosti rerťazcov, slovo sa postupne porovnáva s koreňmi zo zoznamu a nájde sa najbližší koreň. Ak je vzdialenosť tohto koreňa od hľadaného slova nižšia než stanovená hodnota (použitá aj pri tvorbe koreňov), vypíšu sa pozície slov s týmto koreňom vo vstupnom texte. Ak nie, vypíše sa oznam o neúspechu. Testovanie Testovanie prebiehalo na slovenských kratších článkoch aj dlhých knihách v slovenskom preklade. Vyhodnotenie prebiehalo na trinástich slovách. Určil som všetky správne tvary daného slova a vyhodnotil presnosť a pokrytie algoritmov. Skúšal som všetky tri typy stemmera a každý z nich som skúsil bez a so zapnutou možnosťou odstránenia pádových prípon. Výsledky sú v nasledujúcej tabuľke. Označenie algoritmov: 1 - vyhodenie všetkých samohlások 2 - vyhodenie samohlások z konca slova 3 - vzdialenosť reťazcov Označenie prepínačov: a - vypnuté odstránenie pádových prípon b - zapnuté odstránenie pádových prípon Označenie funkcie:

8 pr -presnosť (pomer počtu správne vrátených tvarov slova k počtu všetkých vrátených tvarov slova) po - pokrytie (pomer počtu správne vrátených tvarov slova k počtu všetkých správnych tvarov slova v texte) slovo 1a pr 1a po 1b pr 1b po 2a pr 2a po 2b pr 2b po 3a pr 3a po 3b pr stena 64.38% 82.45% 66.66% 98.24% 85.45% 82.45% 84.84% 98.24% 97.91% 82.45% predstava 95.00% 95.00% 95.00% 95.00% 95.00% 95.00% 95.00% 95.00% 22.09% 95.00% 22.09% obraz 91.17% 76.22% 92.03% 85.24% 91.17% 76.22% 92.03% 85.24% 72.88% 70.49% 73.38% srdce 88.57% 81.57% 89.47% 89.47% 88.57% 81.57% 89.47% 89.47% 89.47% 89.47% 89.47% hlava 98.69% 96.17% 98.72% 98.72% 98.69% 96.17% 98.72% 98.72% 94.96% 96.17% 74.63% dlaň 61.53% 100% 53.33% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% chlap 75.00% 70.58% 77.77% 82.35% 75.00% 70.58% 77.77% 82.35% 29.54% 76.47% 29.78% účet 80.64% 78.12% 80.64% 78.12% 86.20% 78.12% 86.20% 78.12% 0% 0% 0% žena 79.85% 78.72% 79.43% 79.43% 79.85% 78.72% 79.43% 79.43% 64.91% 26.24% 75.86% auto 7.83% 83.51% 7.59% 95.21% 7.83% 83.51% 7.59% 95.21% 93.57% 54.25% 83.87% dom 66.66% 76.05% 0.37% 7.04% 76.05% 76.05% 0.37% 7.04% 87.50% 69.01% - noc 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 77.20% 100% zbraň 91.66% 84.61% 92.59% 96.15% 95.65% 84.61% 96.15% 96.15% 95.65% 84.61% 96.15% Výsledky výrazne závisia od povahy slova. V mnohých prípadoch je presnosť/pokrytie pri rôznych algoritmoch rovnaká/-é, lebo identifikujú správne tie isté tvary slova. So slovami dlaň a noc si algoritmy poradili najlepšie. Sú to totiž slová bez zmeny koreňa pri skloňovaní a kombinácia ich spoluhlások je jedinečná. So slovom účet si lepšie poradili algoritmy vyhadzovania samohlások, pretože spoluhláskami je dobre identifikovateľné, no je to krátke slovo a mení sa mu koreň, preto vzdialenosť reťazcov neuspela. Slovo auto má, naopak, len jednu spoluhlásku, preto je presnosť algoritmu vyhodenia samohlások veľmi nízka. Algoritmus vzdialenosti reťazcov dosahuje vždy pomerne vysoké pokrytie, presnosť kolíše. Mnohé slová totiž vyhodnotí ako podobné, ak majú dostatočne dlhý spoločný prefix, čím sa dostanú do výsledkov. Odstránenie pádových prípon - podľa očakávania - vo väčšine prípadov čiastočne zlepšilo kvalitu výsledkov (hneď prvé slová stena, obraz, srdce, hlava). Pri slove dom má však katastrofálny následok, lebo po odstránení,prípony' -om ostane len,d'. Výsledky ukazujú, že aj vyhodenie samohlások, aj vzdialenosť reťazcov majú svoje chyby a každý algoritmus je výhodnejší pri iných typoch slov. Definovanie pravidiel (tu je ich jednoduchým reprezentantom odstránenie pádových prípon) ostáva stále tým najistejším spôsobom hľadania stemov. Pozitívne je zistenie, že úprava algoritmu

9 vyhadzovania samohlások na vyhodenie samohlások len z poslednej časti slova dosahuje vždy lepšie alebo aspoň rovnako dobré výsledky ako pôvodný algoritmus vyhadzujúci všetky samohlásky. Program Systém je naprogramovaný v jazyku Java, preto na jeho spustenie je nutné mať nainštalované JRE (Java Runtime Environment). Priložený súbor s príponou.jar možno spustiť príkazom: java -jar HricStemmer.jar Otvorí sa okno umožňujúce nastaviť parametre stemmera, určiť vstupný súbor a po jeho spracovaní vpísať slovo, ktoré chceme hľadať. Vstupných súborov možno nahrať viac - vždy po vpísaní názvu súboru stlačením tlačidla,nahraj súbor'. Podporované kódovanie súboru je UTF-8. Súbory sa spracujú akoby to bol jeden súvislý text, no program si zapamätá pozície slov pre každý súbor. Parametre stemmera možno meniť len pred nahratím prvého súboru. Vyberá sa typ stemmera a prepínače predspracovania slova. Po nahratí súboru je už objekt stemmera vytvorený a parametre ostávajú platné aj pre ďalšie nahrané súbory. Hľadanie je umožnené až po nahratí prvého súboru. Ďalšie súbory sa dajú nahrať aj neskôr, po odskúšaní hľadania na prvom. Vpísaním slova do hľadacieho políčka a stlačením tlačidla,nájsť' sa program pokúsi nájsť stem pre dané slovo. Ak sa mu to podarí, vypíše daný stem a aj pozície slova vo vstupných súboroch. Výpis má podobu krátkej časti textu, v ktorej sa slovo identifikované ako jeden z tvarov hľadaného slova nachádza.

10 Literatúra 1, Bacchin, M., Ferro, N., Melucchi, M.: Experiments to evaluate a statistical stemming algorithm. University of Padua at CLEF , Leusch, G., Ueffing, N., Ney, H.: A Novel String-to-String Distance Measure With Applications to Machine Translation Evaluation. RWTH Aachen University of Technology D Aachen, Germany. 3, Majumder, P., Mitra, M., Datta, K.: Statistical vs. Rule-Based Stemming for Monolingual French Retrieval. CVPR Unit, Indian Statistical Institute, Dept. of EE, Jadavpur University, Kolkata.

Matej Kendera - PDF, word, lucene, java

Matej Kendera - PDF, word, lucene, java Matej Kendera - PDF, word, lucene, java Indexovanie PDF a Word dokumentov na disku - Konvertovanie dokumentov do systému - Spracovanie dokumentov - Využitie Lucene, na indexáciu a vyhľadanie podobných

Podrobnejšie

bakalarska prezentacia.key

bakalarska prezentacia.key Inteligentné vyhľadávanie v systéme na evidenciu skautských družinových hier Richard Dvorský Základné pojmy Generátor družinoviek Inteligentné vyhľadávanie Ako to funguje Základné pojmy Skautská družina

Podrobnejšie

Resolution

Resolution Nastavenie rozlíšenia obrazovky Kvôli podstate technológie displeja z tekutých kryštálov (LCD) je rozlíšenie obrazu vždy pevne stanovené. Najlepší výkon zobrazenia dosiahnete nastavením rozlíšenia obrazovky

Podrobnejšie

2

2 Modul Spájanie str. 1 Modul Spájanie Obsah: 1 Úvod 2 2 Prenos údajov spájanie 2 2.1.1 Generovanie údajov 3 2.1.2 Prenos údajov 4 2.1.3 Spájanie údajov 5 3 Poznámky 7 Modul Spájanie str. 2 1 Úvod Tento

Podrobnejšie

Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - C

Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - C Centrum vedecko-technických informácií, Odbor pre hodnotenie vedy, Oddelenie pre hodnotenie publikačnej činnosti Vyhľadávanie a práca so záznamami - CREPČ 2 Manuál pre autorov (aktualizované dňa 18.3.2019)

Podrobnejšie

Microsoft Word - prirucka_katedry_nova

Microsoft Word - prirucka_katedry_nova Práca v systéme BUXUS Príručka pre katedrových redaktorov Michal Minarik michal.minarik@stuba.sk 2 Obsah Prihlásenie do systému BUXUS... 3 Prihlasovacie údaje... 3 Prihlasovacia obrazovka... 3 Úvodné menu...

Podrobnejšie

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič

Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, prič Vzorové riešenia úlohy 4.1 Bodovanie Úvod do TI 2010 Dôvod prečo veľa z Vás malo málo bodov bolo to, že ste sa nepokúsili svoje tvrdenia dokázať, pričom to je veľmi dôležitá súčasť úlohy. Body sa udeľovali

Podrobnejšie

Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: Verzia

Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: Verzia Používateľská príručka POUŽÍVATEĽSKÁ PRÍRUČKA Generátor XML dávok pre Informačný systém kontrolných známok z MS Excel šablóny Dátum: 23.05.2017 Verzia aplikácie: 1.12 Strana 2 / 11 Zmenená funkcionalita

Podrobnejšie

Import absencí z ASC

Import absencí z ASC Import absencií z Triednej knihy ASC Agendy do programu Stravné Ako to funguje... 1. Učitelia musia v systéme ASC Agenda zapisovať neprítomných žiakov na vyučovacej hodine, tzn. je nutná elektronická evidencia

Podrobnejšie

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom

2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom 2.5. Dotyčnica krivky, dotykový kužeľ. Nech f je krivka a nech P V (f) (t.j. m P (f) 1). Ak m P (f) = r a l je taká priamka, že I P (f, l) > r, potom l nazývame dotyčnicou krivky f v bode P. Pre daný bod

Podrobnejšie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie

Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Tomáš Jelínek - včely vyhľadávanie Včelí focused crawler Včelí focused crawler sa skladá z dvoch základných modelov správania sa včiel - správanie sa včely v úli (implementoval Tomáš Jelínek) a správanie

Podrobnejšie

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak,

SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/ ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, SK MATEMATICKA OLYMPIADA 2010/2011 60. ročník MO Riešenia úloh domáceho kola kategórie Z4 1. Doplň do prázdnych políčok čísla od 1 do 7 každé raz tak, aby matematické operácie boli vypočítané správne.

Podrobnejšie

Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1

Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1 Pracovný postup pre vypĺňanie údajov elektronického formulára IŠIS pre spravodajskú jednotku 1 Prihláste sa do aplikácie pomocou prihlasovacích údajov pre spravodajskú jednotku. Link na aplikáciu: http://isis.statistics.sk/

Podrobnejšie

CTP_Virgovic

CTP_Virgovic Časovo tematický plán SLOVENSKÝ JAZYK 1.ročník (L. Virgovičová) Mesiac Týždeň Čítanie učivo Osvojenie si vedomostí (kompetencie) Písanie učivo Osvojenie si vedomostí (kompetencie) Prierezové témy PRÍPRAVNÉ

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Od tímu sa vyžaduje, aby sa úsilie jednotlivcov navzájom dopĺňalo a tým sa dosiahol synergický efekt VŠETCI ČLENOVIA TÍMU prispievanie k efektívneho tímu motivovanie členov tímu pracovať efektívne na projekte

Podrobnejšie

Objektovo orientované programovanie

Objektovo orientované programovanie Objektovo orientované programovanie (Inštalácia prostredia a vytvorenie jednoduchého programu) Vladislav Novák FEI STU v Bratislave 23.9.2014 Obsah Úvod... 1 Java (Java Development Kit)... 1 Inštalácia

Podrobnejšie

Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné pr

Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné pr Agenda záverečnej práce pedagóg Celá agenda týkajúca sa záverečnej práce je dostupná v obrazovke Záverečná práca (menu Agenda pedagóga -> Záverečné práce). ZP1 odovzdanie záverečnej práce blok je prístupný

Podrobnejšie

SRPkapitola06_v1.docx

SRPkapitola06_v1.docx Štatistické riadenie procesov Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním 6-1 6 Regulačné diagramy na reguláciu porovnávaním Cieľ kapitoly Po preštudovaní tejto kapitoly budete vedieť: čo sú regulačné

Podrobnejšie

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre 1.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha)

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre 1.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha) Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka a literatúry pre ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Jazyk a komunikácia ISCED 1 príloha) Spracovaný v rámci projektu: E-learning vo výchovno-vzdelávacom

Podrobnejšie

N desitka.indd

N desitka.indd DESIATKA Interakčná, taktická kartová hra od holandských autorov. Hra, v ktorej sa snažíte prekabátiť svojich súperov! Hra, v ktorej môže zvíťaziť aj ten, komu šťastie práve nepraje. Podmienkou sú pevné

Podrobnejšie

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok

Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Digitálne technológie v každodennom živote 3. ročník akademický rok 2019/2020 Harmonogram prednášok Zimný semester akademického roka 2019/2020 13.09.2019 o 9:00 1. Modul Grafika a Textový editor Obrázky:

Podrobnejšie

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in

Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú in Metódy dokazovanie v matematike 1 Základné pojmy Matematika exaktná veda vybudovaná DEDUKTÍVNE ZÁKLADNÉ POJMY základy každej matematickej teórie sú intuitívne jasné a názorné napr. prirodzené čísla, zlomok,

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 5 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program IP- COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu na obrazovke: Obr.1 Voľba úlohy na meranie Po kliknutí

Podrobnejšie

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas

6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 6 Kapitola 6 Výsledky vyšetrení počas projektov Lekári idú do ulíc a MOST 2008 Počas mesiacov júl a august v rámci projektu Lekári idú do ulíc a počas 30 dní trvania Mesiaca o srdcových témach (MOST-u)

Podrobnejšie

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š

Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-š Inovovaný školský vzdelávací program pre primárne vzdelávanie - ISCED1 na ZŠ Lehnice Učebné osnovy Názov predmetu Časový rozsah výučby podľa i-švp+i-škvp Ročník Škola (názov, adresa) Slovenský jazyk a

Podrobnejšie

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci

Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky za rok 2018 Komunitný plán soci Informatívna hodnotiaca správa o priebežnom plnení Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 za rok 2018 Komunitný plán sociálnych služieb mesta Trnavy na roky 2016 2020 (ďalej

Podrobnejšie

Externé mediálne karty Používateľská príručka

Externé mediálne karty Používateľská príručka Externé mediálne karty Používateľská príručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Logo SD je obchodná známka svojho vlastníka. Java je obchodná známka spoločnosti Sun Microsystems,

Podrobnejšie

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc

Microsoft Word - 6 Výrazy a vzorce.doc 6 téma: Výrazy a vzorce I Úlohy na úvod 1 1 Zistite definičný obor výrazu V = 4 Riešte sústavu 15 = 6a + b, = 4a c, 1 = 4a + b 16c Rozložte na súčin výrazy a) b 4 a 18, b) c 5cd 10c d +, c) 6 1 s + z 4

Podrobnejšie

Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíček

Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia ( ) Dátum Autor Ing. J. Malíček Sprievodný list SofComs.r.o., Priemyselná 1, 031 01 Liptovský Mikuláš Program basic.sk Verzia 3.01.11 (3.02.01) Dátum 20.12.2017 Autor Ing. J. Malíček, Z. Patka Hot - line 044/562 41 97-8 Vážený používateľ

Podrobnejšie

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st

Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky Dátum zverejnenia: Verzia: 10 Dátum aktualizácie: Navigácia po úvodnej st Navigácia po úvodnej stránke elektronickej schránky UPOZORNENIE: Od 1. 1. 2019 sa mení názov odosielateľa správ z Úrad vlády Slovenskej republiky ÚPVS na Ústredný portál verejnej správy. Zoznam zmien:

Podrobnejšie

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti

Národné centrum popularizácie vedy a techniky v spoločnosti JEDNA HLAVA RNDr. Katarína Teplanová, PhD. JEDNA HLAVA - Obsah 1. Vážny problém 2. Cieľ 3. Naše inštitucionálne riešenie 4. Malá ukážka 5. Svetový trend TEPLANOVÁ, K., JEDNA HLAVA, jeden žiak, jeden učiteľ.

Podrobnejšie

DediĊnosť

DediĊnosť Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Dedičnosť v jazyku C# Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond OOP rekapitulácia Trieda je základná jednotka objektového programovania

Podrobnejšie

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel

Teória pravdepodobnosti Zákony velkých císel 10. Zákony veľkých čísel Katedra Matematických metód Fakulta Riadenia a Informatiky Žilinská Univerzita v Žiline 6. apríla 2014 1 Zákony veľkých čísel 2 Centrálna limitná veta Zákony veľkých čísel Motivácia

Podrobnejšie

7011

7011 Gypsy Rose, je 5-valcový, multi-líniový výherný video prístroj. Vyhrať možno v závislosti od rozhodnutia hráča na 1 až 30tich herných líniách. Hra je prístupná aj prostredníctvom mobilnej verzie, pričom

Podrobnejšie

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU

STRUČNÝ NÁVOD KU IP-COACHU STRUČNÝ NÁVOD KU COACHU 6 Otvorenie programu a voľba úlohy na meranie Otvorenie programu Program COACH na meranie otvoríme kliknutím na ikonu Autor na obrazovke, potom zvolíme Užívateľskú úroveň Pokročilý

Podrobnejšie

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto

Tue Oct 3 22:05:51 CEST Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, kto Tue Oct 3 22:05:51 CEST 2006 2. Začiatky s jazykom C 2.1 Štruktúra programu Štruktúra programu by sa dala jednoducho popísať nasledovnými časťami, ktoré si postupne rozoberieme: dátové typy príkazy bloky

Podrobnejšie

fm 2012 a predajňa.doc

fm 2012 a predajňa.doc WISP Predajňa a FM od 01.01.2012 Od verzie programu 165.2928 a DB 165.1079 sú v programe doplnené a doladené úpravy pre užívateľov WISPu, modulu Predajňa. Potrebné nastavenia modulu Predajňa a Fiškálneho

Podrobnejšie

Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP Október, 2018 Katedra kybernetiky

Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP   Október, 2018 Katedra kybernetiky Inteligentné rozhodovacie systémy Heuristické prehľadávanie SP Marian.Mach@tuke.sk http://people.tuke.sk/marian.mach Október, 2018 Katedra kybernetiky a umelej inteligencie FEI, TU v Košiciach 1 Best-first

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Architekt informačných systémov Kód kvalifikácie U2511002-01348 Úroveň SKKR 6 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2511002 / IT architekt, projektant SK NACE Rev.2 J INFORMÁCIE

Podrobnejšie

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE

SLOVENSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V BRATISLAVE Fakulta informatiky a informačných technológií STU Ústav počítačových systémov a sietí ZADANIE SEMESTRÁLNE Riešitelia: Bc. Michal Behúň Názov projektu: Napájací zdroj ovládaný cez sériové rozhranie počítača Navrhnite a zrealizujte zdroj napätia od 0 do 10 V ovládaný cez sériové rozhranie počítača na báze mikropočítača

Podrobnejšie

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu

aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu aplikácia do mobilého telefónu na stiahnutie digitálneho tachografu 1. Ako zistiť či je mobil vhodný na používanie DigiDown GO Vzhľadom na rôznorodosť výrobcov mobilných telefónov, rôznorodosť systémov

Podrobnejšie

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich

Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Rozdeľovanie IT zákaziek UX Peter Kulich Čo to user experience (UX) je? Nejde len o testovanie na používateľoch a návrh fancy webového rozhrania Čo to user experience (UX) je? Obhajuje požiadavky, očakávania

Podrobnejšie

Návod na použitie služby tv do vrecka

Návod na použitie služby tv do vrecka Návod na použitie služby tv do vrecka Vážení zákazníci, teší nás, že ste sa rozhodli využívať výhody interaktívnej televízie tv do vrecka. Vašu TV budete ovládať veľmi jednoduchou a intuitívnou aplikáciou.

Podrobnejšie

Sila [N] Sila [N] DIPLOMOVÁ PRÁCA Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P = 0,

Sila [N] Sila [N] DIPLOMOVÁ PRÁCA Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P = 0, Príloha A: Sila v ose skrutky v mieste predpätia P =, Sila v ose skrutky v mieste predpätia P =, Obr. Priebeh síl v ose skrutiek pri stúpaní P =, a P =, ÚMTMB FSI VUT v Brně Sila v ose skrutky v mieste

Podrobnejšie

SocialInsects

SocialInsects Simulácia kooperácie sociálneho hmyzu Attila Ulman, 2006 ulman.attila@gmail.com Motivácia I Simulácia rozsiahleho spoločenstva jednoduchých agentov napr. mravcov. Títo relatívne jednoduchí jedinci dokážu

Podrobnejšie

eKasa

eKasa Virtuálna Registračná Pokladnica Modul OPD Android OBSAH Základné informácie o spoločnosti... Chyba! Záložka nie je definovaná. História zmien... Chyba! Záložka nie je definovaná. Obsah... 3 1 Systém e-kasa

Podrobnejšie

Siete vytvorené z korelácií casových radov

Siete vytvorené z korelácií casových radov Siete vytvorené z korelácií časových radov Beáta Stehlíková 2-EFM-155 Analýza sociálnych sietí Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, UK v Bratislave, 2019 Siete vytvorené z korelácií Siete vytvorené

Podrobnejšie

Ponuka Štart

Ponuka Štart Mária Kostková Obsah Na čo slúži Umiestnenie ponuky Štart Základné časti ponuky Štart Prístup k priečinkom nastaveniam k programom Pri spustení Príslušenstvo Ovládací panel Na čo slúži vstup k programom,

Podrobnejšie

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window

ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Window ŤAHÁK PRAKTICKÁ ČASŤ Prerekvizity: LINUX: WINDOWS: Inštalácia Oracle VirtualBoxu a vytvorenie virtuálneho stroja /návod nižšie/ Operačný system Windows, na verzii nezáleží 1. Linux Návod na inštaláciu

Podrobnejšie

Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka

Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka Modem a lokálna sieť LAN Používateľská príručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informácie obsiahnuté v tomto dokumente sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia. Jediné

Podrobnejšie

Si Touch User Manual

Si Touch User Manual MK705 Mini klávesnica a lietajúca myš Manuál MK705 je kombinácia malej QWERTY klávesnice, lietajúcej myši a diaľkového ovládača. Obsah balenia Klávesnica USB prijímač USB nabíjací kábel Podporované operačné

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Špecialista riadenia kvality v hutníctve Kód kvalifikácie U2146013-00416 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada Hutníctvo, zlievarenstvo a kováčstvo SK ISCO-08 2146013 / Špecialista riadenia

Podrobnejšie

2

2 Modul Formulár tlače MS WORD str. 1 Modul Formulár tlače MS WORD Obsah: 1 Úvod 2 2 Nastavenia 3 2.1 Nastavenie programu Herkules pre tlač 3 2.2 Nastavenie programu MS Word pre tlač 4 3 Tlač faktúry cez

Podrobnejšie

PoĊítaĊová sieť

PoĊítaĊová sieť Počítačová sieť Def. 1: Systém vzájomne prepojených a spolupracujúcich PC Def. 2 Skupina PC (minimálne dvoch), ktoré sú navzájom prepojené takým spôsobom, že je možný prenos dát medzi nimi. Druhy počítačov

Podrobnejšie

Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Dátum zverejnenia: Verzia: 1 Dátu

Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Dátum zverejnenia: Verzia: 1 Dátu Návod na vytvorenie kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom Na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk (ďalej aj ÚPVS ) môžete podpísať formuláre

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Ciele štúdie PISA a jej priebeh na národnej úrovni Finančná a štatistická gramotnosť žiakov v kontexte medzinárodných

Podrobnejšie

EN

EN SK SK SK EURÓPSKA KOMISIA Brusel, 30.7.2010 KOM(2010)411 v konečnom znení SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU A RADE o vplyve rozhodnutí Európskeho parlamentu a Rady, ktorými sa upravujú právne základy

Podrobnejšie

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc

Microsoft Word Nextra_ADSLink.doc Nextra ADSLink Nové služby Nextra ADSLink umožňujú zákazníkom pripojiť sa na internet prostredníctvom technológie ADSL. Technológia ADSL efektívne využíva existujúce telefónne siete, bez dramatických zásahov

Podrobnejšie

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS

Microsoft Word - zapis-predmetov-AiS Zápis predmetov do AiS na aktuálny akademický rok Pred zápisom predmetov Vám odporúčame pozorne si prečítať študijný plán pre Váš študijný program. Môžete si ho zobraziť v AiSe kliknutím na "Študijné programy"

Podrobnejšie

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx

Microsoft Word - Manažment_tagov_tim24_tema12_2017.docx Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií Ilkovičova 2, 842 16 Bratislava 4 Manažment tagov Tím 24 Študijný program: Inteligentné softvérové systémy, Internetové

Podrobnejšie

Novinky programu MSklad

Novinky programu MSklad Novinky v programe MSklad 1.51 Poznámka v receptúre V receptúre je možné po novom pripísať ku každej položke poznámku, ktorá sa potom zobrazí pri tlači delenej žiadanky a voliteľne tiež pri tlači komplexnej

Podrobnejšie

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak

Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ak Zdravé sebavedomie odzrkadľuje spôsob, akým vidíme sami seba. Ak sa chceme stať sebavedomejšími ľuďmi, musíme zmeniť to, čo si myslíme sami o sebe, ako sa vidíme a vnímame. S týmto obrazom budeme pracovať

Podrobnejšie

Microsoft Word - 06b976f06a0Matice - Uzivatelska Dokumentacia

Microsoft Word - 06b976f06a0Matice - Uzivatelska Dokumentacia Matice Užívateľská dokumentácia k programu Autor: Miroslav Jakubík 2009 Obsah 1 Úvod... 2 1.1 Stručný popis programu... 2 1.2 Spustenie programu... 2 1.3 Otvorenie dokumentu... 3 1.4 Ovládanie programu...

Podrobnejšie

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln

Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiáln Milé študentky, milí študenti, v prvom rade Vám ďakujeme za vyplnenie ankety. Táto anketa bola zameraná na zistenie Vášho postoja ku kvalite materiálnych, technických a informačných zdrojov. Jednotlivé

Podrobnejšie

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh

(07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volnéh (07) Rekonštrukcia Mierového námestia kamenná dlažba alebo trávnik? 10.09.2015 sa na mestskom úrade v Trenčíne uskutočnilo stretnutie zástupcov volného združenia Náš Trenčín s autormi víťazného návrhu

Podrobnejšie

Súkromné gymnázium, Česká 10, Bratislava INFORMATIKA

Súkromné gymnázium, Česká 10, Bratislava INFORMATIKA Súkromné gymnázium, Česká 10, 831 03 Bratislava INFORMATIKA ÚVOD Cieľom maturitnej skúšky z informatiky je zistiť u žiakov najmä úroveň: - schopností riešiť algoritmické problémy, - schopností zdokumentovať

Podrobnejšie

Učebné osnovy: Slovenský jazyk Ročník: 2., Počet hodín : ŠVP: ŠkVP: hodín týţdenne, spolu 264 hodín ročne Štátny vzdelávací program pre 1. stupe

Učebné osnovy: Slovenský jazyk Ročník: 2., Počet hodín : ŠVP: ŠkVP: hodín týţdenne, spolu 264 hodín ročne Štátny vzdelávací program pre 1. stupe Učebné osnovy: Slovenský jazyk Ročník: 2., Počet hodín : ŠVP: ŠkVP: 8 + 0 hodín týţdenne, spolu 264 hodín ročne Štátny vzdelávací program pre 1. stupeň ZŠ v Slovenskej republike Základná škola 1. stupeň

Podrobnejšie

RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/ Sládkovičovo IČO: , DIČ:SK O

RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/ Sládkovičovo IČO: , DIČ:SK O RIMI-NABDA, s.r.o. Zabezpečovací systém SecoLink RIMI NABDA, spol. s r.o. ul. Z. Kodálya 1421/21 925 21 Sládkovičovo IČO: 36242039, DIČ:SK2020191822 OR Okresný súd TRNAVA, Odd. Sro, vložka číslo:12596/t

Podrobnejšie

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA

PREDCHÁDZAME PORUCHÁM UČENIA Mgr. Zuzana Hronová NOVEMBER 2018 - Poruchy čítanej a písanej reči. - Ich predikcie je možné rozoznať už v predškolskom veku. - Majú neurobiologický pôvod, avšak včasnou intervenciou je možné stav zmierniť.

Podrobnejšie

Katalóg cieľových požiadaviek k maturitnej skúške

Katalóg  cieľových požiadaviek  k maturitnej skúške CIEĽOVÉ POŽIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z INFORMATIKY BRATISLAVA 2019 Schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskum a športu Slovenskej republiky dňa 12. júna 2019 pod číslom 2019/2049:2-A1020

Podrobnejšie

Microsoft Word - a13_45.SK.doc

Microsoft Word - a13_45.SK.doc EURÓPY DVOR AUDÍTOROV PREJAV Luxemburg 10. decembra 2013 ECA/13/45 Prejav Vítora Caldeiru, predsedu Európskeho dvora audítorov Predstavenie výročnej správy za rok 2012 Rade Európskej únie (hospodárske

Podrobnejšie

FAQ

FAQ Kontrola, inventúra a uzávierka skladu Postup na vykonanie kontroly skladu, inventúry a uzávierky skladu, ktorý využijeme na konci roka ale aj v priebehu účtovného roka: Kontrola záporných stavov Odstránenie

Podrobnejšie

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub

Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa ) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie pub Vyhľadávanie v CREPČ 2 (aktualizované dňa 19.12.2018) Centrum vedecko-technických informácií SR Odbor pre hodnotenie vedy Oddelenie pre hodnotenie Obsah Úvod... 2 1 Vyhľadávanie... 3 2 Jednoduché vyhľadávanie...

Podrobnejšie

Obsah tejto príručky Microsoft Prechod na program Access 2010 z programu Access 2003 Vzhľad programu Microsoft Access 2010 sa výrazne odlišuje od prog

Obsah tejto príručky Microsoft Prechod na program Access 2010 z programu Access 2003 Vzhľad programu Microsoft Access 2010 sa výrazne odlišuje od prog Obsah tejto príručky Vzhľad programu Microsoft Access 2010 sa výrazne odlišuje od programu Access 2003, preto sme vytvorili túto príručku, aby ste s novým rozhraním programu mohli začať pracovať čo najrýchlejšie.

Podrobnejšie

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016

Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T September 2016 NÚCEM, Bratislava 2016 Základné informácie k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2016 September 2016 TESTOVANIE T5-2016 TERMÍN TESTOVANIA TESTOVANIE JE URČENÉ CIELE TESTOVANIA TESTY ADMINISTRUJÚ TESTOVANÉ PREDMETY

Podrobnejšie

C-Monitor WIN klient pre verziu 2.8

C-Monitor WIN klient pre verziu 2.8 K CM Serveru verzie 2.8 uvoľňujeme Windows klienta. Balíček C-Monitor 2.8.690.0 obsahuje nasledovné opravy a zlepšenia: Nové šablóny pre Watches Internet Bandwidth Monitor pre WIN 8,2012, bezkonfliktná

Podrobnejšie

User:tomas.melicher

User:tomas.melicher User:tomas.melicher 1 Úvod do problematiky Databáza internetovej encyklopédie freebase má v komprimovanom tvare zhruba 30 GB a v nekomprimovanom zhruba 300 GB. Vyhľadávať v takejto rozsiahlej databáze

Podrobnejšie

Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave P

Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave P Verejná konzultácia k článku 18 Nariadenia Komisie (EÚ) 2017/2195, ktorým sa ustanovuje usmernenie o zabezpečovaní rovnováhy v elektrizačnej sústave Predmet konzultácie Predmetom verejnej konzultácie je

Podrobnejšie

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo

UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA, PRÍRODOVEDECKÁ FAKULTA Stromová reprezentácia slovenskej vety Autor: Jana Hiľovská Vedúci práce: RNDr. Ondrej Krídlo, PhD. Konzultant: doc. RNDr. Stanislav Krajči, PhD.

Podrobnejšie

NSK Karta PDF

NSK Karta PDF Názov kvalifikácie: Projektový manažér pre informačné technológie Kód kvalifikácie U2421003-01391 Úroveň SKKR 7 Sektorová rada IT a telekomunikácie SK ISCO-08 2421003 / Projektový špecialista (projektový

Podrobnejšie

VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru: K prog

VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru:   K prog VSDC Free Video Editor stručný návod na používanie Link na sťahovanie softvéru: http://www.videosoftdev.com/free-video-editor?avgaffiliate=3305 K programu je prístupný podrobný manuál doplnený s videotutoriálmi

Podrobnejšie

Madder Scientist Ako hrat v1.1

Madder Scientist Ako hrat v1.1 MAdDeR SCIENTIST Je 5-valcový, multi-líniový výherný video prístroj, s možnosťou hrania na 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 28, 29 a 30tich líniách. Hra je prístupná aj prostredníctvom

Podrobnejšie

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY

Kontrolnᅢᄑ zoznam pre REKLAMNᅢノ AGENTᅢレRY Tento dokument je prevzatý z originálu, ktorý bol publikovaný Dánskym úradom pre pracovné prostredie, je použitý s ich súhlasom a prístupný na http://www.st.dk/sw6404.asp. Prosíme, aby ste uvádzali aj

Podrobnejšie

Žiadosť o licenčnú zmluvu na podujatie Na adrese v sekcii hlavného menu kliknete na položku Používatelia. Zobrazí sa blokové menu,

Žiadosť o licenčnú zmluvu na podujatie Na adrese   v sekcii hlavného menu kliknete na položku Používatelia. Zobrazí sa blokové menu, Na adrese http://www.soza.sk v sekcii hlavného menu kliknete na položku Používatelia. Zobrazí sa blokové menu, kde si zvolíte prvú možnosť, a to Chcem licenciu. Po kliknutí na túto voľbu (pozri obrázok

Podrobnejšie

RAZER ABYSSUS ESSENTIAL Slovenská príručka Táto príručka slúži len ako návod základné vedomosti s hlavných funkcií a nastavení zariadenia. Podrobnejši

RAZER ABYSSUS ESSENTIAL Slovenská príručka Táto príručka slúži len ako návod základné vedomosti s hlavných funkcií a nastavení zariadenia. Podrobnejši RAZER ABYSSUS ESSENTIAL Slovenská príručka Táto príručka slúži len ako návod základné vedomosti s hlavných funkcií a nastavení zariadenia. Podrobnejšie informácie nájdete v pôvodnej anglickej príručky.

Podrobnejšie

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika

1 Portál pre odborné publikovanie ISSN Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Heuristický adaptívny PSD regulátor založený na miere kmitavosti Šlezárová Alexandra Elektrotechnika 28.04.2010 Článok spočíva v predstavení a opísaní algoritmu

Podrobnejšie

Informačné technológie

Informačné technológie Informačné technológie Piatok 15.11. 2013 Matúš Péči Barbora Zahradníková Soňa Duchovičová Matúš Gramlička Začiatok/Koniec Z K Vstup/Výstup A, B Načítanie vstupných premenných A, B resp. výstup výstupných

Podrobnejšie

Výzva na predkladanie ponúk a pokyny na vypracovanie ponúk na zákazku s registračným číslom NZ 4118 zadávanú podľa 117 Zákona č. 343/2015 Z. z. o vere

Výzva na predkladanie ponúk a pokyny na vypracovanie ponúk na zákazku s registračným číslom NZ 4118 zadávanú podľa 117 Zákona č. 343/2015 Z. z. o vere Výzva na predkladanie ponúk a pokyny na vypracovanie ponúk na zákazku s registračným číslom NZ 4118 zadávanú podľa 117 Zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Podrobnejšie

FAQ

FAQ Import skladových kariet Potrebujete si preniesť do programu OMEGA zoznam skladových kariet, prípadne nový cenník z Excelu? Vyžite funkciu importu skladových kariet: V menu Sklad Skladové karty potvrdíme

Podrobnejšie

NÁVRH UČEBNÝCH OSNOV PRE 1

NÁVRH  UČEBNÝCH  OSNOV  PRE  1 PROGRAMOVANIE UČEBNÉ OSNOVY do ŠkVP Charakteristika voliteľného učebného predmetu Programovanie Programovanie rozširuje a prehlbuje žiacke vedomosti z predchádzajúcich povinného predmetu Informatika. Kompetencie

Podrobnejšie

Ako si mám nainštalovať nový upgrade z Internetu?

Ako si mám nainštalovať nový upgrade z Internetu? Pri sťahovaní verzií z Internetu je možné postupovať nasledovnými spôsobmi: Inštalácia upgrade (aktualizácie) z internetu priamo cez program Olymp Ak máte počítač, na ktorom je nainštalovaný program Olymp,

Podrobnejšie

ECDL Syllabus V50 SK-V01

ECDL Syllabus V50  SK-V01 SYLLABUS ECDL Modul Computing, M16 (Základy informatického myslenia a programovania) Sylabus, verzia 1.0 ECDL Module Computing Syllabus Version 1.0 Účel Tento dokument uvádza v plnom znení sylabus pre

Podrobnejšie

Snímka 1

Snímka 1 Ing. Lenka Gondová, CISA, CGEIT, CRISC konateľ Pro Excellence s.r.o. Poradenstvo a audity v oblasti IT, Analýzy a optimalizácia procesov Bezpečnostné projekty Implementácie systémov podľa ISO/IEC 9001,

Podrobnejšie

Microsoft Word - prechod_euro_prolca.doc

Microsoft Word - prechod_euro_prolca.doc Prechod registračnej pokladne na EURO Čo sa musí vykonať pri prechode na EURO? Fiskálny modul - nastavenie prechodu na EURO. Precenenie predajných cien na kartách tovarov. Precenenie predajných cien na

Podrobnejšie

--1/7-- ZŠ Scratch III 10/20 UK M. Tomcsányiová verzia HRA NIM 13 Oblasť informatiky / Téma Algoritmické riešenie problémov / Hra NIM 13 I

--1/7-- ZŠ Scratch III 10/20 UK M. Tomcsányiová verzia HRA NIM 13 Oblasť informatiky / Téma Algoritmické riešenie problémov / Hra NIM 13 I --1/7-- ZŠ Scratch III 10/20 UK M. Tomcsányiová verzia 20180130 10 HRA NIM 13 Oblasť informatiky / Téma Algoritmické riešenie problémov / Hra NIM 13 ISCED / Odporúčaný ročník ISCED 2 / 7. - 8. ročník Požiadavky

Podrobnejšie

Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list/zo dňa Naše číslo Vybavuje/Linka V Bratislave 9116/2018 Mgr. Pavel Piliar/230 2

Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list/zo dňa Naše číslo Vybavuje/Linka V Bratislave 9116/2018 Mgr. Pavel Piliar/230 2 Služobný úrad Odbor verejného obstarávania Podľa rozdeľovníka Váš list/zo dňa Naše číslo Vybavuje/Linka V Bratislave 96/208 Mgr. Pavel Piliar/230 24.5.208 Vec: Výzva na predkladanie ponúk v procese zadávania

Podrobnejšie

Aktion.NEXT Novinky vo verzii 1.9

Aktion.NEXT Novinky vo verzii 1.9 Aktion.NEXT Novinky vo verzii 1.9 Windows aplikácia Nové moduly a funkcionalita Prídavné moduly rozširujú systém Aktion.NEXT o dodatočné agendy a funkcie. Môže sa jednať o úplne novú funkcionalitu, ktorá

Podrobnejšie

Rollei DF-S 310 SE Užívateľský manuál

Rollei DF-S 310 SE Užívateľský manuál Užívateľský manuál Obsah balenia skener Držiaky negatívov / filmov Držiak formátu Super8 Držiak formátu 110 Podavač diapozitívov Napájací adapter káble Čistiace štetec Užívateľská príručka Osadenie negatívu

Podrobnejšie